Dodaj do ulubionych

Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL

• podkarpacie UE nie ma nic do naszych regionów to tylko PiS... 07.01.06, 09:07
      UE nie ma nic do naszego podziału, po to powstały w jej krajach jednostki
      statystyczne NUTS aby właśnie ujednolicić podział w całej UE, mamy 5 NUTSÓW
      którym odpowiadają konkretne obszary kraju i tak jak w całej Wspólnocie nie
      zawsze wszystkie pokrywają się z podziałem administracyjnym danego kraju !!!

JESZCZE RAZ POWTARZAM UE NIC DO NASZEGO PODZIAŁU bo ustawą (Rozporządzenie RM
      z 13 lipca 2000 i późniejsze poprawki) i tak podzielono kraj na odpowiednie
      jednostki statystyczne NUTS i tak:
      NUTS 1 – największa jednostka podziału, której odpowiadają grupy regionów (6) a
      w niektórych publikacjach podaję się, że tej jednostce odpowiada cały kraj;
      NUTS 2 – odpowiednik województwa a na podstawie właśnie NUTS 2 w UE bada się
      rozwój regionów Europy (jest ich około 250 w 25 krajach UE)
      NUTS 3 – grupa powiatów;
      NUTS 4 – powiaty ziemskie i miasta na prawach powiatu;
      NUTS 5 – podstawowe jednostki w kraju, czyli polskie gminy

Dlaczego w takim wypadku PiS zamierza zlikwidować kilka regionów, i to co
      najbardziej boli regionów od których dostali najwięcej głosów?
      Po 2 jak ta likwidacja ma się do zasady solidarności i pomocy biedniejszym,
      którą tak namietnie glosi PiS i którą powtwierdził Pan Kaczyński w swoim
      inaguracyjnym ekspoze do narodu ??

• Gość: Rafi Re: UE nie ma nic do naszych regionów to tylko Pi IP: *.wsiz.rzeszow.pl 07.01.06, 18:16
        i nie zostanie zlikwidowane ani podkarpacie ani lubelszczyzna!!!
        • andrzej.sawa Re: UE nie ma nic do naszych regionów to tylko Pi 07.01.06, 19:59
          A może skończycie z likwidacjami.
          Zostaną zlikwidowane obecne województwa,a powstaną regiony,m.in.region
          środkowo-wschodni,od Pilicy do Bugu
    • Gość: aero I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 10:15
      Ten region nigdy nie miał swojego charakteru. Może teraz jakiś się pojawi.
      • mali_bu Re: I bardzo dobrze 07.01.06, 17:26
        Ile jeszcze razy wleziesz do tego wątku i będziesz głupoty wypisywać?
      • Gość: Zamojszczanin Re: I bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 00:34
        nie mial i mieć nie będzie
        • andrzej.sawa Re: I bardzo dobrze 09.01.06, 00:44
          Ale jest większa szansa,że jak będzie większy.
    • Gość: Nie lublinianin Skad to wiadomo??? IP: *.lublin.mm.pl 07.01.06, 12:12
      Gdzie została podana taka informacja? Nie jestem z Lublina ale byłby to
      idiotyzm likwidowania tego województwa. Rozumiem opolski i świetokrzyskie ale
      reszta? Przecież jakby ktoś musiał załatwić coś w urzędzie wojewódzkim z Chełma
      to pokonać musiałby w jedną stronę około 270 km!!!
      • mali_bu Re: Skad to wiadomo??? 07.01.06, 17:25
        Informacja (a raczej dezinformacja) została podana na Forum Lublin. To odpowiedź
        (nietrafiona) na podobną z Forum Rzeszów.
        • Gość: Nie lublinianin Re: Skad to wiadomo??? IP: *.lublin.mm.pl 07.01.06, 21:16
          Uspokoiłeś mnie bo choć z Lublina nie jestem to studiuję tu już trochę i czuję
          przywiązanie do tego miasta. Powiem Ci że kiedyś słyszałem o planach likwidacji
          województw ale tylko świętokrzyskiego i opolskiego.
      • Gość: kielczanin Re: Skad to wiadomo??? IP: 83.238.121.* 08.01.06, 12:00
        A co masz do Świętokrzyskiego?Dobrze sobie radzi,a w każdym razie nie gorzej od
        Wielkiej Lubelszczyzny i Podkarpacia.A tak na marginesie to może,Świętokrzyskie
        mimo,że nie leży na scianie wschodniej ,a należy do 5 najbiedniejszych regionow
        Polski tez byście rozpatrywali w kontekście wspólnej polityki,w końcu też
        sąsiadujemy ze sobą.
        • andrzej.sawa Re: Skad to wiadomo??? 08.01.06, 12:06
          Dla tego mówię - jeden duży region koordynacyjny,a w nim w miarę samodzielne
          kieleckie,radomskie,lubelskie,chełmskie..związki powiatów.Duży region miałby
          siłe przebicia,a związki powiatów umożliwiłyby samodzielną politykę rozwoju na
          szczeblu lokalnym.
    • Gość: krzys NIE WIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 14:34
      SKAD WZIALES TAKIE WIADOMOSCI? MOZE PODASZ JAKIES OFICJALNE ZRODLO?
      • mali_bu Re: NIE WIEM 07.01.06, 17:24
        Źródło pochodzi z chorej głowy frustrata z miasta Rzeszowa.
        • mikael_mc Re: NIE WIEM 07.01.06, 21:20
          Od razu z Rzeszowa prawda? Masz jakąś obsesje. To mógłby być równie dobrze ktos
          z Zamoscia, Chełma czy Białegostoku. Nie dziwne że Rzeszów was nie lubi - nic
          nie macie, ani lotniska, ani sensownego przemysłu, nie macie perspektyw na
          rozwój a wasi politycy zamiast robić coś byście nie byli zapadłą dziurą, robią
          wszystko by wyprowadzać kolejne instytucje do was. I tak wam to niewiele
          pomogło. Taka prawda - wybacz mali_bu.
          • mali_bu Re: NIE WIEM 07.01.06, 21:24
            Jesteś straszliwie nudny i monotematyczny. Twoje argumenty są straszliwie nędzne.
            • andrzej.sawa Re: NIE WIEM 07.01.06, 21:39
              Dajcie se siana z podgryzaniem.Może coś do przodu?
            • mikael_mc Re: NIE WIEM 08.01.06, 00:21
              Spadaj mali_bu, nie jestes od oceniania mnie. To samo ja moge myslec o tobie -
              kiepskie poczucie humoru, brak argumentow na rozwój Lublina itd.
          • Gość: Lulet Re: NIE WIEM IP: *.lublin.mm.pl 08.01.06, 11:48
            A co macie w Rzeszowie? Byłem tam kilkakrotnie i wielkie sorki ale miasto
            wygląda tandetnie. Przemysł? Jaki tam jest? Niestety wschód upadł. Wschód może
            się rozwinąć ale tylko razem, tzn. Lublin, Rzeszów, Białystok musza zacząc
            współpracować. Każde z tych miast samo przegra batalię z np. silnym Wrocławiem
            czy Poznaniem. Dlatego koniec z podziałami.
            • Gość: DODO Re: NIE WIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 21:46
              zgadzam się wschód silny tylko w jedności Lublina, Rzeszowa i Bialegostoku
            • Gość: bosman wiem co ma Rzeszów IP: *.lublin.mm.pl 09.01.06, 23:13
              największą cipę w Polsce. I paru kuta....w. Na forum.
              • andrzej.sawa Re: wiem co ma Rzeszów 09.01.06, 23:15
                Weźcie tego idiotę do abramowic
                • Gość: poważny Re: wiem co ma Chełm IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 20:03
                  jondrusia sawę.
                • Gość: bosman i licz się ............ IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 20:06
                  bucu ze słowami. Wracaj do gnoju i wideł.
            • mikael_mc Re: NIE WIEM 10.01.06, 21:43
              No przemysł jakiś jest - UTH, Lockheed&Martin, Pratt&Whitney, Novartis,
              Valeant, Sanofi Synthelabo, Zelmer, jest szansa na Singapore Technologies
              Aerospace. Co do współpracy - święte słowa. Trzeba dołaczyć tu Przemyśl,
              Suwałki, Zamość i inne miasta.
    • Gość: DODO jeden z najlepszych 10 wątków FORUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 21:57
      i jak myślicie zlikwidują ???????
    • Gość: Sylwester Uljasz Lublin - jedno z najpiękniejszych miast w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 23:52
      Po pierwsze: ta plotka jest kolejnym dowodem jakiegoś cholernego zakompleksienia
      mieszkańców Lublina już nawet wobec takich dziur jak Rzeszów (tak, ktoś
      wrzeszczy po lubelskich forach "jak to wspaniale rozwija się Rzeszów!).
      Fakt że w Lublinie sytuacja jest fatalna: bezrobocie, ale najbardziej dobijającą
      rzeczą jest ta POGARDA granicząca Z NIENAWIŚCIA DO MIASTA wśród jego obywateli!
      Przepraszam, ale czy Rzeszów ma takiej klasy Stare Miasto, czy Śródmieście jak
      Lublin???
      Albo tym bardziej Białystok???
      Opamiętajcie się, to jest jakaś obsesja granicząca z paranoją.
      Ja jako Lublinianin z dziada pradziada chodzę z dumnie podniesioną głową i
      szczycę się wcale nie mniej niż "Wrocławiacy" ze spuścizny kulturowej naszego
      miasta - jednego z największych zabytków historii i kultury polskiej (czego o
      "Wrotku" powiedzieć się nie da, choćby ze względu na jego historię!)
      A powiedzcie mi, jakie zabytki ma poza ewentualnie Warszawą region Mazowsze???
      Czy jest tam jakieś miasteczko klasy Kazimierz Dolny, Zamość, Krasnystaw czy
      nawet Chełm??? Nie ma - jest jedna syfiąca równina, a "miasta" tego regionu to
      jeden syf z dykty, pustaków i drewna (nie ma to nic wspólnego z prawdziwą
      architekturą drewnianą).
      • Gość: bosman pięknie Waść napisałeś. IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 20:05
        Ściskam dłoń.
      • mikael_mc Re: Lublin - jedno z najpiękniejszych miast w Pol 10.01.06, 21:41
        To Lublin jest dziurą w porównaniu do Rzeszowa. Rzeszów ma przynajmniej
        lotnisko, a wy nawet tego nie macie. Nie będzie współpracy, nie będzie rozwoju.
      • mikael_mc Re: Lublin - jedno z najpiękniejszych miast w Pol 10.01.06, 21:45
        Na Podkarpaciu też są piękne miasta - Przemyśl, Jarosław, Krosno, Sanok. Nie
        macie sie czego wstydzic, pojedzcie do małych miast na Dolnym Slasku i
        zobaczcie co tam jest - mniej wiecej to co na Mazowszu.
        • halevi Re: Lublin - jedno z najpiękniejszych miast w Pol 13.01.06, 12:16
          Ale Przemyśl nie ma lotniska! ;)
    • Gość: kllgui Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: 81.15.186.* 10.01.06, 19:52
      to jakaś bzdura!
    • Gość: bosman nie chcemy jondrusia sawy w regionie lubelskim.... IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 20:25
      bida niech siedzi w Chełmie i rozrzuca obornik.
      ............zapożyczenie z innego wątku:
      31.lubelski – 16 083
      32.wrocławski – 16 065
      33.kaliski – 15 768
      34.gdański – 15 505
      35.łódzki – 15 273
      36.radomski – 15 055
      37.elbląski – 14 596
      38.krakowsko-tarnowski – 14 529
      39.ostrołęcko-siedlecki – 14 355
      40.łomżyński – 13 546
      41.krośnieńsko-przemyski – 12 795
      42.bialskopodlaski – 12 742
      43.ełcki – 12 573
      44.nowosądecki – 12 451
      45.chełmsko-zamojski – 12 335

tak , tak sawciu, i cóżeś nawyczyniał?
      • andrzej.sawa Statystyka 10.01.06, 21:38
        Ciekawe co ze statystyki wynika?
        • mikael_mc Re: Statystyka 10.01.06, 21:41
          Lubelski biedniejszy od rzeszowskiego, normalka.
    • Gość: From Kielce Nie gadajcie bzdur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:28
      Ludzie, nie gadajcie bzdur. Nie zanosi się na żadną reformę administracyjną,
      nie po to była kilka lat temu, by teraz robić ją od nowa. A nawet jeśli
      planowana byłaby likwidcja (powtarzam: nawet jeśli) kilku województw, to
      istnienie lubelskiego jest absolutnie pewne. Lubelszczyzna jako osobny region
      istniała praktycznie rzecz biorąc zawsze na mapie Polski: w przedrozbiorowej
      Rzeczpospolitej (po wykrojeniu w 1474 r. z województwa sandomierskiego), w
      czasach Królestwa Polskiego jako gubernia lubelska, przed wojną.
      Likwidacja tego województwa jest po prostu niemożliwością, tym bardziej że jego
      stolica - Lublin - należy do większych miast w kraju, jest też ważnym, a nawet
      powiedziałbym bardzo ważnym ośrodkem naukowym i kulturalnym.

Pojawiające się na tym forum próby porównywania Lublina i Chełma świadczą o
      infantylnej (dziecinnej) głupocie ich autorów. Lublin i Chełm to po prostu nie
      ta skala. Chełm można porownywać z Zamościem, Białą Podlaską, Puławami, zaś z
      miast poza Lubelszczyzną - na przykład ze Starachowicami, Skarżyskiem,
      Ostrowcem, Radomskiem, Piotrkowem, Kutnem. Tak, te miasta, z racji tego samego
      przedziału wielkości (50-100 tysięcy) mogą dla Chełma stanowić odpowiednią
      płaszczyznę do porównań.
      • Gość: bosman No cóż..... IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 22:33
        sawcia nie pojmie Twoich słów.Element napływowy - do Chełma.Szkoda mi
        Chełma ,że ma sawcię. Pozdrawiam Kielce.
      • andrzej.sawa Re: Nie gadajcie bzdur 13.01.06, 00:49
        From Kielce.Wyjaśnij mi drobiazgi.
        Dlaczego nie znasz historii,albo ją naciągasz.Woj.lubelskie z I Rzeczpospolitej
        tylko częściowo pokrywa się z obszarem obecnego.Nie wiesz o tym?
        Popatrz na mapę Polski.Czy 16 województw ma sens?Czy można je wszystkie nazwać
        regionami?Tak więc jakaś reforma jest niemal pewna.
        Ile powinno być w Polsce regionów?Ludzie niezwiązani z administracją,a więc w
        miarę niezależni mówią o 7-8.Wobec tego zamiast woj.lubelskiego powinien powstać
        większy region-raczej od Pilicy do Bugu,albo w innej wersji od Siedlec do
        Karpat.Czy coś innego na mapie Polski dasz radę narysować?Czy wobec tego może
        ten region mieć nazwę lubelskiego?
        Dlaczego chorujesz na centralizm?Czy obecne kompetencje województw są
        odpowiednie?Ostatnia reforma stworzyła słabe,małe powiaty i dużo kompetencji
        dała województwom.Uważasz,że właściwie,a może za dużo?
        Czy siedzibą władz regionu ma być największe miasto?Jeżeli na terenie województw
        są dwa dość duże miasta,to mamy kłótnie-Bydgoszcz i Toruń,Zielona Góra i
        Gorzów.Duże kompetencje obecnych województw powodują to,że miasta-tzw stolice
        zarabiają inwestycje,etaty...kosztem tzw.terenu.
        Na koniec jedna drobna uwaga.Ja nie porównuję Chełma z Lublinem.Patrzę tylko na
        to co się stało po 1999 roku.Po administracyjnym podporządkowaniu Chełm/Zamość i
        nne miasta też/stracił,a przynajmniej trochę tego co stracił Chełm zyskał
        Lublin.I z czego mam się cieszyć?Jakie pożytki wynikają z podległości Chełma?
        • Gość: From Kielce Re: Nie gadajcie bzdur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:41
          Mój drogi Andrzeju Sawa!
          Twoim priorytetem winna być nie troska o rozwój Chełma, lecz nauka czytania ze
          zrozumieniem.
        • Gość: info Bydgoszcz 370 tys mieszkańców , Toruń 208 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:40
          to nie są porównywalne miasta...
    • filmstar Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 12.01.06, 13:21
      Pod Rzeszowem nie będziecie najbiedniejszym regionem UE.
      • Gość: bosman masz kompleks prowincjusza? IP: *.lublin.mm.pl 12.01.06, 22:35
        to widać.
        • filmstar Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 09:18
          Popatrz sobie buraczyno z Polski B - lublyna gdzie twój podregion w rankingu.
          Nie rozmawiam z podrzędnymi lubelakami, żegnam. Myjcie się bo jak się
          przyjeżdża do waszej wsi to śmierdzi potem i gównem.
          • andrzej.sawa Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 10:03
            Nie powinno się odpowiadać śmieciom i tego nie robię.Popatrzcie jaki
            smarkacz-gwiazdor śmieci u nas,no ale takie czasy.Siedzi sobie toto w chlewie i
            puszcza bąki
            • josef.k Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 10:54
              Nie, jestem zbulwersowany. Ty naprawdę jesteś skończonym chamem. Pamiętaj
              Andrzejku, używaj siły argumentów nie argumentów siły. A teraz Andrzejku siedem
              kropelek i do łóżeczka. Nie przeżywaj tego tak. Na froum Wrocław czekają na
              odpowiedź. Na forum Warszawa nie odpowiedziałeś. Nie skończyłeś sprawy na forum
              Chełm. Patrz jakie masz zaległości.
            • andrzej.sawa Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 11:10
              Wiecie chyba juzwa ma kompleksy na poziomie choroby,a to ściąga nick od
              Kafki/żeby dowartościować sie/,a to za obrońcę chamów robi.Ciekawy
              egzemplarz.Chyba będzie kandydował na prezydenta,tylko powiedżcie skąd on jest?
              • mikael_mc Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 11:17
                wiadomosci.onet.pl/1229023,11,item.html
                Zobacz ciemnoto co wybrałaś.
                • andrzej.sawa Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 12:23
                  mikael do kogo to było?Adresuj swoje uwagi
          • Gość: Lulek Re: masz kompleks prowincjusza? IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 13:40
            Biorąc pod uwagę że Lublin ma 350 tys. mieszkańców a Rzeszów około 160 tys. to
            zapadłą dziurą jest Rzeszów więc nie próbój sie podbudowywać
            • andrzej.sawa Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 13:44
              Lulek,Chełma ok.70 tys,Lublin ponad 300.Ja nie mam kompleksów.Mnie się w Chełmie
              podoba.Po co robić igrzyska między miastami tylko z tytułu ich wielkości?
              • Gość: Lulek Re: masz kompleks prowincjusza? IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 23:58
                Głowny problem obi kilku pieniaczy z Rzeszowa. Czytałem forum rzeszowskie i tam
                te osoby co tu sieją "borute" wielokrotnie się tam wypowiadają. Oni piszą że
                Lublin to dziura a nie potrzą na swoje miasteczko. Mi nie chodziło o Chełm.
                Moim zdaniem mista lubelszczyzny muszą współpracować. A kwestia dziury
                miastowej była odp. na post gościa z rzeszowa.
                • andrzej.sawa Re: masz kompleks prowincjusza? 14.01.06, 00:06
                  A ja mam w nosie statystykę.Mnie dobrze w Chełmie i znam ludzi zadowolonych z
                  mieszkania a Zamościu,Lublinie i ...Gdzie są kretyni,którym nic się nie
                  podoba?Są tacy co mówią-a spieprzajcie,jak wam się nie podoba,ale nie- oni będą
                  tutaj mędzić i sr.. pod siebie i na swoich sąsiadów.Niestety!!!!
            • beautiful.boy Re: masz kompleks prowincjusza? 13.01.06, 14:04
              Biorąc pod uwagę że Bruksela ma 134 tys. a New Delhi 12 578 000 to zapadłą
              dziurą jest Bruksela? Cała Polska polewa z Lubelskiego - najbiedniejszego
              regionu UE!!!
              • Gość: bosman możecie nas...... IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 18:53
                kmiotki mlasnąć ozorkiem ...... wiecie gdzie.Mnie osobiście latają koło pióra
                w3asze bełkoty.I prawdziwym lubelakom też. Bulba.
                • andrzej.sawa Re: możecie nas...... 13.01.06, 22:10
                  Naucz się pisać gó..arzu
              • Gość: Lulek Re: masz kompleks prowincjusza? IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 23:55
                WG. Newsweeka na podkarpaciu 30% gospodarstw żyje poniżej poziomu niedostatku (
                w lubelskim 23%), średnia pensja na Rzeszowa wynosi 100% śr. krajowej a Lublina
                120%. Chce ci powiedzieć że owszem lubelszczyzna została uznana za
                najbiedniejszy region bo PKB na mieszkańca wynosi 32% tego co w UE ale w
                podkarpaciu 33%. Czy to jest taka różnica wielka? Dotyczy to regionu a nie
                miasta. Tu lepiej wypada Lublin od Rzeszowa czy to ci się podoba czy nie więc
                nie podnoś się na duchu i nie siej boruty na lubelskim forum. Masz swoje to
                pisz tam. Macie lotnisko z którego nie wim gdzie polecieć można.
    • Gość: NN Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.aster.pl 13.01.06, 23:54
      popieram likwidację Cheł, Zamość, Biała włączyć do Lwowskiego, to jest
      tradycyjne centrum a nie zadupiasty Lulelin
    • Gość: LU Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 11:11
      zgadzam sie w 100% czas tego biednego regionu nadszedł końca
    • podkarpacie NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... 14.01.06, 11:18
      Plany likwidacji lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego czy warmińsko-
      mazurskiego to chory wymysł ludzie, którzy nie mają, co robić i tylko mieszają
      a to z Chełma a to czasem z Rzeszowa a to z Białegostoku…

Lublin był i zawsze będzie stolicą regionu ziem wokół niego.
      Rzeszów podobnie z tą różnicą, że przejął on role centrum południowo-wschodniej
      Polski po tym jak Lwów przeszedł za wschodnią granicę
      Białystok zaś przejął funkcje metropolitarne po Wilnie.
      Olsztyn naturalna stolica Warmii i Mazur.

Razem te trzy cztery województwa zajmują 1/3 powierzchni kraju i nie mogą być
      pozbawione obecnych stolic, bo spowodowałoby to totalna degradację wschodniej
      Polski.
      • andrzej.sawa Re: NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... 14.01.06, 12:42
        Imperializm dużych miast mnie przeraża.A jaki pożytek ma teren z tego że
        tzw.stolica jest w Lublinie,a nie w w Świdniku,albo nawet Piaskach?Podajcie
        konkretne przykłady.
        • podkarpacie Re: NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... 15.01.06, 09:24
          a taka, że do Lublina czy Rzeszowa z każdego zakątka tych regionów droga jest
          podobna a gdyby np. stolica Podkarpacia była w Przemyśl to mieszkańcy Dębicy
          mieliby jakieś 150 km a teraz maja porównywalną odległość jak mieszkańcy
          Przemyśla. Po drugie w ścisłych okolicach samego Rzeszowa np. w tzw.
          Rzeszowskim Obszarze Metropolitarnym mieszka ponad 700 tyś. ludzi - czyli pond
          1/3 ludności regionu.
      • Gość: Bury Re: NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:03
        > Plany likwidacji lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego czy warmińsko-
        > mazurskiego to chory wymysł ludzie, którzy nie mają, co robić i tylko
        mieszają
        > a to z Chełma a to czasem z Rzeszowa a to z Białegostoku…
        >
        > Lublin był i zawsze będzie stolicą regionu ziem wokół niego.
        > Rzeszów podobnie z tą różnicą, że przejął on role centrum południowo-
        wschodniej
        >
        > Polski po tym jak Lwów przeszedł za wschodnią granicę
        > Białystok zaś przejął funkcje metropolitarne po Wilnie.
        > Olsztyn naturalna stolica Warmii i Mazur.
        >
        > Razem te trzy cztery województwa zajmują 1/3 powierzchni kraju i nie mogą być
        > pozbawione obecnych stolic, bo spowodowałoby to totalna degradację wschodniej
        > Polski.

Święta racja.
        • andrzej.sawa Re: NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... 14.01.06, 13:13
          Oj Bury a Ty skąd jesteś?
          • Gość: BORKOWIAK Re: NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:54
            JA CHCE LIKWIDACJI. PRESTANĘ MIESZKAĆ W REGIONIE KIEROWANYM PRZEZ ZIELONE
            CHAMSTWO, KTORE JUŻ DAWNO POWINNO PRZEJŚĆ DO LAMUSA.
            • andrzej.sawa Re: NIE BĘDZIE ŻADNEJ LIKWIDACJI.... 16.01.06, 18:57
              Borkowiak pisze to co ja,jak firma ma zarządy do dupy,to może sama firma do kitu
              i trzeba powołać inną.
    • franeq89 Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 16.01.06, 22:58
      Moim zdaniem takie pomysły jak ten by zlikwidować nasze województwo to przejaw
      (delikatnie mówiąc) najczystszej głupoty autora tych projektów.

P.S. Jak tak dalej pójdzie wrócimy do czasów rozbicia dzielnicowego!!!
      • hubertkm Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 16.01.06, 23:33
        Wiecie co, ja też mogę sobie siąść przy mapie, narysować nowe granice nowych
        województw tak, żeby mi się w ładne wzorki układało - ale po co? I po co to
        jeszcze wrzucać na forum? Ale zapotrzebowanie społeczne chyba jest, bo świadczy
        o tym ponad 200 postów - rzecz dawno tutaj iewidziana. Nie zaglądałem od ok. 150
        postów do tego wątku- zajrzałem dzisiaj, przeczytałem po kolei - i wiecie co? To
        jest po prostu żałosne - po kolei wszystkie posty - to jest totalna żenada!
        Ludzie, opamiętajcie się! Robicie z siebie pośmiewisko - i trolle i nietrolle -
        wszyscy, bez wyjątku!
        • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 17.01.06, 00:08
          Na koniec jedna uwaga.Dlaczego pisałem tutaj,bo rozśmieszył mnie tytuł mówiący o
          regionie.W Polsce nie ma regionów,jest tylko 16 województw,przeciętnie biorąc za
          małych na regiony.Mimo,że lubelskie jest dość duże,to na region za małe.
          Po prostu reforma 1999 roku była planowana w miarę dobrze-rozpoczęto od 8
          regionów,a potem naciski polityczne terenu i wyszło przynhajmniej
          półgó..ano,czyli jak b.często.Nawet na naszych forach nikt nie broni tego
          podziału,a politycy też chcą zmieniać,nowe woj..
          Ciekawe czy doczekamy się porządnych planów,porządnej dyskusji za nasze podatki.
          • Gość: Rafi Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:45
            no tak przy 8 regionach jak piszesz to moglibysmy sobie pomarzyć o stolicy w
            Lublinie tego jednego z ośmiu regionów - to Twoja wypowiedź jest śmieszna i
            nieodpowiedzialna...
            • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 17.01.06, 02:01
              Własnie wtedy jest szansa na duży region od Pilycy do Bugu,a czy stolica w
              Lublinie,to nie istotne
    • Gość: wodzu Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.rzesa.rzeszow.pl 17.01.06, 08:00
      Już dawno powinni Wasz region czy jak Wy to nazywacie województwo ZAORAĆ.
      Pozdrowienia z Rzeszowa.
      • Gość: antywodzu Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 09:02
        Wasz się do zaorania nie nadaje - gleba marna. Ale już was Unia po cichu zalesia.
      • Gość: maniek Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.lublin.mm.pl 17.01.06, 10:09
        Was juz dawno chcieli zaorać ale nie zrobią tego bo macie Multipleks i Reserved
        • mikael_mc Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 17.01.06, 19:05
          Mamy też międzynarodowe lotnisko, park technologiczny, profesjonalne baseny,
          perspektywy na superstadion, świetną halę widowiskową, poligony do paintballa,
          tor do downhillu, aeroklub itd. U was jest bardzo nudno.
          • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 17.01.06, 19:35
            mi..jesteś nudny
          • Gość: maniek Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.lublin.mm.pl 17.01.06, 19:40
            O znowu zapomniełeś o polskim oxfordzie!!!
            • wet3 Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 17.01.06, 21:07
              Ot, dyskutujecie namietnie, obrzucacie sie nawzajem jak trzeba, a do sedna
              sprawy nie macie ochoty dotrzec. Podzial kraju na wielkie jednostki
              aministracyjne jest ZABOJCZY. Odsylam Was do mojego postu na stronie 1-szej.
              Spojrzcie, jak to wyglada u bylych demoludow, obecnie czlonkow UE. Tylko
              podzial na mniejsze jednostki moze zagwarantowac jakies ozywienie. Dzisiejszy
              podzial (podobnie jak w PRL-u) sluzy tuczeniu sie stolic wojewodztw, a reszta
              wegetuje. Wydaje mi sie, ze Polska powimma byc podzielona najpierw (tylko
              nominalnie) na wielkie dzielnice historyczne - Mazowsze plus Podlasie, Pomorze
              plus Warmia i Mazury, Wielkopolske, Slask i Malopolske (razem 6). Te z kolei,
              respektujac w przyblizeniu granice historyczne, powinny byc podzielone na
              znacznie mniejsze jednostki w liczbie pomiedzy 30 a 40. Czyli - kazda z
              wielkich dzielnic powinna byc podzielona (w zaleznosci od gestosci
              zaludnienia oraz innych kryteriow, na 4 do 7 podregionow. Podzial gierkowski,
              poza kilkoma bledami (naruszenie wspolnoty, kulturowej, historycznej i
              gospodarczej) nie byl zly. Ozywil wiele czesci kraju i dal ludziom dogodny
              dostep do osrodkow administracyjnych. Uwazam, ze o wiele lepsza od dzisiejszego
              podzialu byla koncepcja 30 wojewodztw (choc i to bylo nieco za malo, powinno
              byc conajmniej 35).
              • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 17.01.06, 22:24
                wet3.Problem nie w tym,żedy powoływać wielkie jednostki administracyjne,to
                zrobiono powołując za duże województwa i za małe powiaty.Regiony są potrzebne
                jako jednostki koordynujące inwestycje infrastrukturalne.
          • Gość: Lulek Skoro jest tak wesoło to co wiecznie robisz na nec IP: *.lublin.mm.pl 17.01.06, 20:54
            Skoro jest tak wesoło to co wiecznie robisz na necie????
            • Gość: Radomianin Re: Skoro jest tak wesoło to co wiecznie robisz n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:06
              Licytowanie się pomiędzy zwolennikami Lublina a Rzeszowa o to, które z miast jest aglomeracją a które nie, porównywanie ilości mieszkańców, firm, basenów itp. to tylko dowód kompleksów osób, które tych argumentów używają. W rzeczywistości o potencjale miasta świadczą ludzie, którzy w nim mieszkają, czyli żyją. Jeżeli są mądrzy, operatywni, wykształceni, inteligentni, to potrafią działać na rzecz tego, żeby miasto się rozwijało. P.S. W kategoriach obiektywnych Rzeszów jest miastem prowincjonalnym. W kategoriach Polski Lublin także. Pozdrawiam.
              • mikael_mc Re: Skoro jest tak wesoło to co wiecznie robisz n 19.01.06, 23:47
                Hehehe ale nie ma to jak metropolia Radom.
    • Gość: gluś Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:36
      a gdzie to widziałeś ;)?ja słyszałem ,że lublin ma zostać stolicą Polski...są
      takie przymiarki :DDD może nie do ROZCZŁANKOWANIA;) ale jednak:)
      • Gość: LIKA Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:20
        heheh śmiejemy się z tego a od 1 stycznia budzimy się na Mazowszu...
        • suedeman Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 20.01.06, 11:19
          zlikwidowac najbiedniejszy region UE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • marketowiec Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 20.01.06, 13:04
      po co brudasaom region?
      • hubertkm Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 20.01.06, 16:10
        Patrzcie ludzie! Tacy są mieszkańcy metropolii Rzeszowa!
        (szkoda tylko, ze normalni ludzie stamtąd tak tracą na ich zachowaniu...)
      • Gość: Tarnowianin Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:43
        dokładnie hehehehe
    • podkarpacie Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 04.02.06, 15:09
      lublinianin1 napisał:

> i niestety to prawda... widziałem przymiarki do rozczłankowania województwa:
      >
      > do Mazowsza mają zostac przyłączone powiaty:
      > Opole Lubelskie, Puławy, Ryki, Łuków, Lubartów, Łęczna, Lubartów, Świdnik
      > oraz miasto Lublin i powiat ziemski oraz miasto Chełm i powiat ziemski,
      > Krasnystaw
      >
      > do Podlasia: Radzyń Podlaski, Biała Podlaska, Parczew, Włodawa, oraz z
      > Mazowsza powiat Łosice
      >
      > do Podkarpacia: Hrubieszów, Krasnik, Janów Lubelski, Tomaszów Lubelski,
      > miasto Zamość i powiat ziemski oraz Biłgoraj
      >
      > smutne ale takie są przymiarki - oprócz tego zostana zlikwidowane województwa
      > opolskie, świętokszyskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie oraz warmińsko-
      > mazurskie

w przeciągu najbliższych kilkunastu lat nie plauje się likwidacji żadnego
      województwa i post ten miał chyba za zadanie zasianie paniki...
      • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 04.02.06, 18:28
        podkarpacie.
        Czy myślenie można nazwać paniką?Problem w tym,że u nas niestety nie myśli się,a
        tylko narzeka na to co tzw.władza wymyśliła.
        Ta dyskusja udowodniła,że myślimy centralistycznie i boimy się zastanowić co ma
        sens.Większość głosów za utrzymanie obecnego województwa pochodzi chyba od
        mieszkańców tzw.stolicy/rzeszowiacy chcą
        podkarpackiego,lubelacy-lubelskiego/.Tzw.teren ma chyba w większości zdanie
        przeciwko stanowi obecnemu,bo uważa,że stolica tuczy się ich kosztem.
        Głupota obecnego podziału to:
        1,duża i kosztowna administracja
        2,niefektywność,bo większość obecnych województw jest za mała
        Ale niestety obecny układ jest zabetonowany w półgłówkach polityczków i ich
        przydupasów.
        • malopolanin2 Re: Duże historyczne Regiony i związki powiatów ! 05.02.06, 23:48
          Prawda jest taka , że ten podział jest nie do przyjęcia na dłużej! My w
          Częstochowie wiemy najlepiej co znaczy kolonialne traktowanie nas przez obce
          historycznie,kulturowo i etnicznie Katowice!!!
    • Gość: ZIELONKA Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 07:57
      Lubuskiego vel. Zielonogórskiego nam nie zlikwidują!!

pzdr z Zielonej Góry dla Lublina
      • Gość: Mróz -- Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: 217.117.130.* 07.02.06, 12:29
        Tak to prawda . Od dnia 01 stycznia 2008 roku województwo przestanie istnieć.
        Pozostanie 10 (mazowieckie, zachodniopomorskie, pomorskie, podlaskie,
        wielkopolskie, dolnośląskie, łódzkie, małopolskie, śląskie i podkarpackie)
        W/w nie ulegnie zmianie, gdyz w/w proces cięć w administacji juz sie rozpoczął.

z poważaniem
        dr Stanisław Mróz
        Pełnomocnik MSWiA ds administracji
        • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 07.02.06, 14:39
          MSWiA też przestanie istnieć,a regionów będzie 7
          • Gość: DODO Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:15
            nie regionów będzie dwa: północ południe
            • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 07.02.06, 19:51
              I nareszcie nie będzie woj.między Bugiem a Wisłą
              • Gość: katowitz Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: 213.199.197.* 07.02.06, 20:07
                Kliniczny przypadek schizofrenii, paranoji i projekcji rzeczy nieistniejących -
                Andrzej Sawa.
                • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 07.02.06, 20:16
                  Niestety obecne woj.lubelskie jeszcze istnieje
                  • Gość: katowitz Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: 213.199.197.* 07.02.06, 20:18
                    Trzech najwiekszych idiotow na calym forum GW - prezu, aron2004 i andrzej.sawa
                    wywodzi sie z tego samego regionu. Konsekwencja braku lotniska? Dowód psycholu,
                    chociaz jeden konkretny, ze 7 regionow powstanie gdzies poza twoim chorym
                    umyslem!
                    • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 07.02.06, 20:23
                      Jesteś chamem,to wiadomo,a idiotą,bo twierdzisz,że coś będzie albo nie.Z naszymi
                      politykierkami wszystko jest możliwe,nawet to,że zrobią coś z sensem.
                      Lecz się z manii prześladowczej.
                      • Gość: katowitz Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: 213.199.197.* 07.02.06, 20:29
                        Buhahahaha oto argument znanego psychola z chelma...
                        • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 10.02.06, 17:13
                          Widzisz,wystraszyłeś lubelaków z wątku,zdolny jesteś,choć niegrzeczny.
    • o666o Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 10.02.06, 19:23
      ŻADNEJ LIKWIDACJI NIE BĘDZIE W PRZECIAGU CO NAJMNIEJ NAJBLIŻSZYCH KILKUANSTU
      LAT

a dementując niektóre durne komentarze na temat UE i jej stosunków do naszych
      ergionów, tak więc w wielu krajach Unii regiony są mniejsze od naszych i nic i
      m tam nie zagraża

lublinianin1 napisał:

> i niestety to prawda... widziałem przymiarki do rozczłankowania województwa:
      >
      > do Mazowsza mają zostac przyłączone powiaty:
      > Opole Lubelskie, Puławy, Ryki, Łuków, Lubartów, Łęczna, Lubartów, Świdnik
      > oraz miasto Lublin i powiat ziemski oraz miasto Chełm i powiat ziemski,
      > Krasnystaw
      >
      > do Podlasia: Radzyń Podlaski, Biała Podlaska, Parczew, Włodawa, oraz z
      > Mazowsza powiat Łosice
      >
      > do Podkarpacia: Hrubieszów, Krasnik, Janów Lubelski, Tomaszów Lubelski,
      > miasto Zamość i powiat ziemski oraz Biłgoraj
      >
      > smutne ale takie są przymiarki - oprócz tego zostana zlikwidowane województwa
      > opolskie, świętokszyskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie oraz warmińsko-
      > mazurskie
      • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 11.02.06, 16:35
        A kim jesteś,że tak autorytatywnie stwierdzasz?
        • Gość: raf Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:40
          likwidować
          • Gość: he Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:59
            jestem za
    • Gość: andree Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.dnet.pl / *.crowley.pl 12.02.06, 19:38
      poprę każdą władzę która opowie się ze likwidacją woj. lubelskiego na rzecz
      sąsiadów :-D
      • andrzej.sawa Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL 12.02.06, 20:07
        Poprę wszystkich,którzy zaczną myśleć nad rozsądnym podziałem administracyjnym
        Polski.
        • Gość: bosman Jondruś! sawciu ! IP: *.lublin.mm.pl 12.02.06, 20:21
          przeczytałem z zaciekawieniem twoje ostatnie bełkoty i utwierdziłem się w
          przekonaniu że jesteś zakompleksionym psycholem który pragnie zaistnieć choćby
          wobec samego siebie. Czy naprawdę w Chełmie nie ma psychiatrów?
          Jutro będę w Chełmie służbowo to jak chcesz powtórzę ci to samo w oczy.
          -------------------------------------------
          "chłop ze wsi wyjdzie, wieś z chłopa nigdy"
          • andrzej.sawa Re: Jondruś! sawciu ! 12.02.06, 20:26
            Bosman staram się być w miarę grzeczny to powiem ci tylko-pieprzysz jak
            potłuczony.Niestety nie jesteś w tym osamotniony i to już gorsza sprawa,ale
            nawet na tym wątku nie jestem osamotniony i wobec tego jest nadzieja.
            • Gość: bosman frustrat szuka sobie towarzystwa.... IP: *.lublin.mm.pl 12.02.06, 21:08
              pokrewnych dusz - dlatego nie jesteś osamotniony w bredzeniu na tym forum.
              • andrzej.sawa Re: frustrat szuka sobie towarzystwa.... 13.02.06, 10:54
                Kiedyś pisałem,że zachowujesz się jak majtek z majtkami w zębach i niestety mam
                rację,ale może dorośniesz
                • nabukko po prostu nie lubię gnid 13.02.06, 21:41
                  a ty sie powtarzasz
                  • andrzej.sawa Re: po prostu nie lubię gnid 13.02.06, 22:01
                    Niestety wlazł znowu na interesujący mnie wątek,ale w ramach żałoby po występie
                    Pana Prezydenta ogłaszam rozejm.
                    Teraz może w atmosferze spokoju wrócimy do tematu.
    • Gość: Informator Re: Plany likwidacji Naszego REGIONU!!I SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 12:04
      Potwierdzam, to prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka