Dodaj do ulubionych

Trasa Zielona

09.01.06, 09:16
Witam! Czy ktoś dobrze poinformowany może mi odpowiedzieć jak naprawdę ma
być/jest z budową tzw. trasy zielonej??? Chodzi mi głównie o to, czy bedzie
budowany fragment pod lasem, równoległy do Jana Pawła? Bo nie wiem, czy
kupować tam mieszkanie, czy nie, a każdy mówi co innego, włącznie z Urzędem
Miejskim. Niecierpliwie czekam na odpowiedź
Obserwuj wątek
    • micra Re: Trasa Zielona 09.01.06, 09:26
      Mieszkam blisko lasu. Ostatnio były nawet chyba zebrania w administracji osiedla
      związane z budową tejże trasy.

Nie wiem, ciężko powiedzieć czy będzie. Na mój gust raczej będzie im ciężko, bo
      kawałek dalej jest rezerwat ptaków, a przynajmniej mam takie oznaczenie na
      mapie. Nie wiem, czy nie prościej im będzie przedłużyć JPII dalej. A nawet jak
      będzie to nie wcześniej niż za 5-10 lat.
      • mamadalki Re: Trasa Zielona 09.01.06, 09:35
        A nie wiesz o co chodziło na tych zebraniach? Niewątpliwie jest rezerwat brzozy
        czarnej, o rezerwacie ptaków nie słyszałam. Usiłuję się dzodzwonić do urzędu
        miasta, ale nikt nie odbiera. W spółdzielniach nic nie wiedzą albo nie chcą
        powiedzieć.
        • Gość: Bill Re: Trasa Zielona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 08:13
          Z tego co mi wiadomo Trasa Zielona ma sie dobrze, czyli robota lezy.
          Niewiedziec czemu jakos miasto nie bardzo mam pieniadze na to. Chyba do konca
          2007 maja przeprowadzic remont Piłsudskiego na odcinku od mostu do ...
          budowanej trasy zielonej wlasnie. A JP II jeszcze w tym roku ma byc
          wyremontowana od Nadbystrzyckiej do os.Poreba i ma zostac ona wydluzona do Al.
          Krasnickiej.
          Jesli chodzi o odcinek trasy zielonej w poblizu lasu, pomysl wydaje sie byc
          conajmniej nienajlepszym, przynajmniej w tym momencie. Na chwile obecna nalezy
          wyremontowac i przebudowac wszystkie wyloty z Lublina ktore beda obslugiwaly
          obwodnice, gdyz jej perspektywa wydaje sie byc coraz blizsza.
          • Gość: marioo1 Re: Trasa Zielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:18
            Trasa Zielona w planach Urzędu Miasta jest poprowadzona wzdłuż torów kolejowych
            po stronie osiedla. Rezerwat jest po drógiej stronie. Z tego co ja wiem to to
            prawdopodobnie ten plan nie dojdzie do skutku, i bedzie przeprojektowany
            Dowiaduj sie w UM w wydziale Strategi.
            • mamadalki Re: Trasa Zielona 12.01.06, 15:17
              Usiłowałam się dowiedzieć, Pani po drugiej stronie kabla zawyła radośnie:
              haaaaaaaaa, chyba za trzydzieści lat jak dobrze pójdzie, a i tak zawsze można
              oprotestować. Diabli mnie biorą na takie wiążące informacje. A co słyszałeś o
              tym przeprojektowaniu?
              • Gość: pan plan Re: Trasa Zielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:27
                FRAGMENTY Z LISTU LUBELSKICH ARCHITEKTÓW DO PREZYDENTA PRUSZKOWSKIEGO:

"Dla uniknięcia podobnych problemów w przyszłości naszym zdaniem niezbędne są:

Organizacja przez Gminę Lublin zgodnych z zapisami ustawy Prawo zamówień
                publicznych konkursów z zakresu działalności twórczej obejmującej między innymi
                utwory architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne o
                indywidualnym charakterze.

Przyjęcie przez Gminę Lublin stale obowiązujących standardów działania dla
                inwestycji szczególnie ważnych dla przestrzeni miasta, zamiast uporczywego
                prowadzenia działań niezgodnych z prawem, wbrew opinii środowisk zawodowych.

Wykorzystanie przez Gminę Lublin wiedzy zawodowej i doświadczenia członków
                organizacji i stowarzyszeń np. przy organizacji konkursów, co jest praktykowane
                w Lublinie przez inwestorów prywatnych i podmioty budżetowe.

Stworzenie niezależnego forum opiniodawczego z udziałem przedstawicieli
                środowisk zawodowych niezależnych od Urzędu Miasta Lublin np. Miejska Komisja
                Urbanistyczno-Architektoniczna, co jest standardem w większości gmin miejskich
                w Polsce."

CAŁOŚC LISTU:
                lubelska.iarp.pl/peowiakow.html
                • Gość: klika Trasa Zielona - apoteoza nieudolności w szmatławcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 22:06
                  Kurier z 06.02.2006

LUBLIN CZY UDA SIĘ ZACZĄĆ PRACE NAD ROZBUDOWĄ NOWEJ ULICY?

Po nieudanych pró-bach znalezienia wykonawcy przebudowy skrzyżowania Al.
                  Zygmuntowskie – Trasa Zielona – ul. 1 Maja – ul. Fabryczna – al. Unii
                  Lubelskiej władze miasta znów chcą rozstrzygnąć przetarg na projekt.

Budowa Trasy Zielonej jest jedną z najważniejszych miejskich inwestycji
                  ostatnich lat. Napotyka jednak na coraz większe problemy. Po wydaniu wielu
                  milionów złotych na budowę, nadal pozostaje ona kompletnie nieużyteczna. Dotąd
                  powstało kilkaset metrów drogi, kawałek ścieżki rowerowej i chodnika. Trasa
                  zaczyna się tuż za Al. Zygmuntowskimi i prowadzi do skrzyżowania z ul.
                  Piłsudskiego. Niestety, nie ma połączenia ani z jedną, ani drugą ulicą.
                  Władze miasta pomału zdają sobie sprawę, że projekt Trasy Zielonej, która
                  przebiegałaby wzdłuż ul. Krochmalnej, dalej wzdłuż al. Jana Pawła II aż do al.
                  Kraśnickiej jest zbyt drogi. Zdecydowano się na rozwiązanie pośrednie:
                  przebudowę pl. Bychawskiego w taki sposób, by uzyskać połączenie z ul.
                  Krochmalną i wygospodarować miejsca parkingowe.
                  – W tym roku i przyszłym chcemy doprowadzić do końca pierwszy etap budowy Trasy
                  Zielonej, czyli wjazdu w ul. Młyńską i dalej Krochmalną oraz parkingu. Ale są
                  kłopoty z wykupem gruntów pod te inwestycje – wyjaśnia Henryk Korczewski,
                  dyrektor Wydziału Strategii i Rozwoju Urzędu Miasta Lublin.
                  Jego zdaniem w fazie projektu jest drugi etap budowy Trasy Zielonej łączący Al.
                  Zygmuntowskie z ul. Nadłączną, Krochmalną. Prace mają zostać zakończone do 2010
                  roku.
                  Obecnie największym problemem będzie przebudowa skrzyżowania ulic Wolskiej,
                  Fabrycznej, Łęczyńskiej i pl. Bychawskiego. Być może uda się to zakończyć,
                  jeżeli zostanie rozstrzygnięty przetarg na prace projektowe, który ponownie
                  ogłoszono. TOM

KURIER PISZE NA ZAMÓWIENIE KORCZEWSKIEGO, ŻE "TRASA POWOLI ROŚNIE" !!!!
                  PRZYPOMINA TO TEKST PIOSENKI MŁYNARSKIEGO:
                  "KRZYWA ROŚNIE BABCIU, KRZYWA ROŚNIE...
                  • Gość: efad Re: Trasa Zielona - apoteoza nieudolności w szmat IP: *.it-net.pl 07.02.06, 00:26
                    jeszcze troche i trzeba juz nieuzywany odcinek poddac pierwszym remontom
                    • shawman Re: Trasa Zielona - apoteoza nieudolności w szmat 07.02.06, 02:27
                      Czepiasz się... Przecież to kultywowanie lubelskiej tradycji - mieliśmy już
                      Teatr w Budowie, teraz mamy też Trasę w Budowie. Niestety, więcej się ostatnio
                      mówi o dokończeniu Teatru, nie Trasy.
                      • Gość: ela Re: Trasa Zielona - apoteoza nieudolności w szmat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:53
                        A przez cały czas mamy mądrą i kompetentną Władzę....w Budowie!!!
                        • Gość: lutzek A ja wciąż w głowę zachodzę... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 09.02.06, 20:35
                          ... na ch*j (przepraszam za wulgaryzm) komu ta trasa? Czy Krochmalna jest zakorkowana??? To najbardziej nieprzemyślana inwestycja komunikacyjna ostatnich lat w Lublinie. Zupełnie nie wiem komu ona ma służyć, nawet jak ją wybudują.

lutzek
                          • kurnik11 Re: A ja wciąż w głowę zachodzę... 09.02.06, 20:50
                            Mi będzie słuzyć, do babci bym tamtedy jeździł...
                            • Gość: lutzek Re: A ja wciąż w głowę zachodzę... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 09.02.06, 21:04
                              A babcia w okolicach Wapiennej czy pod Starym Gajem pomieszkuje?:) Przykro mi to napisać Kurniku, ale... prędzej babcia "kojfnie" nim będziesz mógł do niej Zieloną Arterią pobieżyć.

ukłoniki
                              lutzek
                      • Gość: misiu Re: Trasa Zielona - apoteoza nieudolności w szmat IP: *.resetnet.pl 11.02.06, 01:22
                        ciekawe, co będzie, gdy Wielce Czcigodny (WC) Przezydent zacznie budować tunel
                        pod Alejami? oprócz teatru i trasy będzie też tunel... w budowie :)
    • Gość: Vizjer Re: Trasa Zielona IP: *.gim13.lublin.pl 11.02.06, 03:17
      To chyba kolejny przykład "dynamicznego" budzetu miasta Lublin.
      • Gość: lublin Re: Trasa Zielona - bez projektu????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:46
        Jak mają skończyć tę trasę jeśli nie mają jeszcze jej projektu?????????????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka