Dodaj do ulubionych

Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie...

10.01.06, 17:32
Przed godziną odwiedził mój dom proboszcz z wizytą duszpasterską. Jeszcze
nigdy w życiu nie spotkałam się z takim księdzem.. Zawsze pamiętam wizyte
jako miłą pogawętkę z ksiedzem na różne tematy, nawet czasem z żartem. Zawsze
pytali jak sobie radzę, co robię czy studiuję czy pracuję. Ale ta była inna
od wszystkich. Na początku jak zwykle modlitwa, a potem się zaczęło.
Naskoczył na nas, że nie chodzimy do kościoła parafialnego tylko do innego.
Że myślimy tylko o sobie a nie o parafii, a ona potrzebuje parafian(miałam
powiedzieć, że chyba tylko w sposób finansowy_kościół jest malowany od
zewnątrz). Więc wymieniam z Nim zdania dalej.. i mówię, że jest przecież
napisane w Biblii iż Bóg jest wszędzie nawet pod kamieniem. Więc ważniejsze
jest chyba to,że chodzimy do kościoła i czujemy potrzebę słuchania słowa
Bożego. Spytał się mnie jakbym się czuła gdyby mój mąż chodził do sąsiadów na
obiad. Powiedziałam, że nie widzę związku. Z wielkimi nerwami wstał i
wyszedł.. Na koniec powiedział: ,,Szkoda, że nie udało mi się pani namówić".
Zastanawiam się tylko do czego.. Gdy opuścił blok na klatce zrobiło się
głośno. Nie tylko mnie tak zdenerwował, ale połowe mieszkańców u których miał
ten sam temat do kłótni..

Obserwuj wątek
    • alex2222 Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 10.01.06, 17:38
      no nie wiem czy potrzebnie się tak zdenerwowałaś.być może niedługo obowiązek
      chodzenia do swojej parafii będzie regulowany ustawą sejmową.niech tylko
      Giertychy z Rydzykami dostaną więcej władzy...
      • Gość: witeź Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.06, 18:02
        Ale macie problemy!My modlimy się w domu.Rzymskich księży omijamy z daleka.Nawet
        rydzyko-kaczyzm nie zagoni nas do kościoła.
    • mali_bu Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 10.01.06, 18:08
      Może jego czujny nos wywęszył w bloku jakiś liberałów?
      • janbezziemi Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 10.01.06, 18:17
        O,do diabła, jak przyjdzie nie mam dzis nawet naparstka koniaku! Na wszelki
        wypadek szukam w szpargałach "Faktów i Mity". "NIE" leży na stole. A TV TRWAM
        nastawiona na pełen gaz. Dla jaj,rzecz jasna.
      • sonnenkinder Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 11.01.06, 00:01
        No ale przeciez teraz sa juz tylko chrzescijanscy liberalowie:)
    • Gość: bronia Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 18:20
      A ja zmieniłam zdanie na lepsze.Ksiądz,który był z wizytą,okazał się czlowiekiem z którym można porozmawiać na wiele tematów.Nawet o programowaniu komputerów (w szczegółach).Na zakończenie wizyty nie chciał wziąść nawet koperty (z niewielką kwotą,a nie wiedział ile).Powiedział,że pieniądze na pewno przydadzą się w domu.
      Nawet dał wnukowi cukierki.
      Ale o jego proboszczu nie mam dobrego zdania.
      Jestem mile zaskoczona tą wizytą.
      • janbezziemi Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 10.01.06, 18:39
        Wszędzie są wyjątki. One potwierdzaja regułę.
        • Gość: bronia Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 10.01.06, 18:55
          Co do wyjątków-zgadzam się.Dlatego wizyta księdza była miłą niespodzianką.Przeważnie księży znam ze złej strony.
        • Gość: E Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: 212.182.117.* 14.01.06, 18:38
          Ale to jest odwrotnie.Więcej jest tych dobrych wyjątków niż złych.Albo ja mam
          szczęście
    • Gość: krucha cjata Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.06, 19:13
      Obejrzałem dzisiaj w telewizji filmik o katolicyźmie w Czechach.Otóż oni
      sprzedają kościoły,bo nikt do nich nie chodzi,porastają trawą i mchem, i
      zamieniają je na magazyny,galerie,kina a nawet przebudowują na mieszkania by nie
      popadły w ruinę.Mądry naród!Dlatego znacznie bogatszy!Dlatego nie ma tam
      pisuarowców,kaczyzmu,giertychów,głupawych historyków wymądrzających się w
      telewizorach,pewnie są sprzedajni dziennikarze,ale nie tylu co u nas.A ilu
      naszych polityków opętanych jest przez diabłów.Te wykrzywione z nienawiści
      gęby.Widzicie je w telwizyjbych dziennikach.Dlatego,żę wierzący u nAS naród.Nie
      byłoby w nich tyle diabelskiej złości gdyby zachowywali się jak porządni
      obywatele, anie jak wyznawcy toruńskiego mnicha.
      • Gość: Joszka Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.pl / 83.142.112.* 10.01.06, 20:30
        Teraz masz nauczkę!Nie przyjmuj takich wizyt więcej.Na drugi rok idż na
        spacer,albo zrób pranie i "podziękuj" za takie odwiedziny.
        • folkatka Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 10.01.06, 22:27

Ago - nie przejmuj sie. Napisze szczerze co myślę - Twój proboszcz to burak. Ja
          tez u siebie w parafii pojawiam się kilka razy do roku, z uwagi na moją wielką
          miłość do bazyliki oo. dominikanów.
          • Gość: majka Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: 212.182.111.* 24.01.06, 18:11
            Tez chodze tylko do Dominikanow i kazdemu polecam .Madre kazania.Czuje sie sens
            chodzenia do kosciola.
            • Gość: ala Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:15
              Masz rację, dominikanie to debeściaki.
      • Gość: Lulek Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 12.01.06, 10:27
        Tylko że w Czechach wyznawców chrześcijanizmu jest około 10% a u nas
        zaaaaacznie więcej.
    • anuletka Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 10.01.06, 22:36
      czyżby to na Dziesiątej??
    • jovizna Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 11.01.06, 13:51
      myślę że musiał kryc się pod tym jakiś poważniejszy problem, może ksiądz miał
      kłopoty z parafią, może ze sobą.
    • Gość: lolo Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.06, 10:34
      w kościele mie ma listy obecności,każdy jest anonimowy,trudno proboszczowi znać
      wszystkich z nazwiska i wyglądu,Ciebie rozpoznał ciekawe dlaczego !?!? czyżby
      narośl komunistyczna !
    • Gość: pijusXII Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.pronet.lublin.pl 12.01.06, 10:44
      mężczyźni w czerni są bardziej pazerni
    • Gość: lolo Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.06, 12:43
      a tych co wybraliśmy jeszcze bardziej !
    • Gość: Gosc J23 Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 00:00
      A my jestesmy zadowoleni: rozmowa ciekawa, na poziomie . Odnosze wrazenie, ze
      wiekszosc piszacych opinie to komuchy albo niedouczeni i nietolerancyjni. Jeden
      ksiadz to nie caly kosciol. A tu czytam brednie. Kto nie chce przyjmowac
      ksiedza to niech nie przyjmuje: zyjemy w wolnym kraju. Gosc J23.
      • Gość: Anka Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.chello.pl 13.01.06, 08:28
        Ależ to jest oczywiste, że na tematy związane z Kościołem i księżmi wypowiadają
        się głównie osoby nie znające tematu lub znające je z gazety "Nie". Mam
        znajomych jeżdżących po księżach i zakonnicach jak po łysej kobyle -
        przeszkadza im to,że trzeba płacic za opłatek, że trzeba dawać na tacę, że
        księża zdzierają po kolędzie, a w kościele byli ostatni raz na swojej Komunii
        Św.
        Myślę,że na tematy związane z polityką miasta i państwa wypowiadają się ci,
        którzy nic dobrego wokół siebie nie zrobili i nie mają zamiaru zrobić.
        • Gość: bosman Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 22:08
          każdy sądzi według siebie aneczko
          • Gość: Anka bosman IP: *.chello.pl 13.01.06, 22:28
            Znam powiedzenie "nie mierz innych miarą własnego zepsucia". Nie mądrzę się i
            wypowiadam się tylko na tematy mnie dotyczące lub dobrze mi znane. I zawsze
            przedkładam aktywność produktywną nad tę nieproduktywną.
      • Gość: ministant Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 09:35
        J23 bredzisz jak potłuczony (albo po wypiciu J23)
        Ty spotkaleś "porządnego "księdza.I należy Ci uwierzyć.Inni natomiast spotkali
        księża,który nie powinien być księdzem.I też im należy uwierzyć.
        Dlaczego uważasz,że osobymówiące źle o księżach to komuchy?Z własnych obserwacji wiem,że wielu komuchów jest lepszymi katolikami niż ci podający się za "prawdziwych" katolikjów.
        Ja osobiście znam księży i złych i niestety mało tych dobrych
        PS.Myślę,że Ty jesteś "tym prawdziwym"
        • Gość: J 23 Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 00:26
          Nie sadzilem, ze J 23 to alkohol, raczej przyszlo mi to do glowy z "Hansa
          Klossa". A Ty "ministant" (chyba mialo byc "Ministrant") piszesz , jak na moje
          poglady - zbyt ostro. J 23 z H.Klossa.
    • Gość: hm Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:17
      Anka bo tak jest ...znam takich w bloku ze najwiecej narzekaja ludzie ktorzy
      nic nie robia i maja pretensje ze nic sie nie dzieje,,
    • Gość: olo Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.06, 09:28
      nic nie robią i mają pretensje że państwo daje im taki mały zasiłek !!!
      • joannabarska Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 13.01.06, 09:57
        Po (dawno temu) studiach na KUL-u moge powiedziec jedno: nie generalizujmy. Są
        różni księża, tak jak rózni są policjanci i złodzieje nawet.
        • betina_betina Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 13.01.06, 11:00
          A zna ktoś moze parafię pod wezwaniem NMP nieustającej pomocy (czechow)?
        • betina_betina Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 13.01.06, 11:01
          dodam, ze chetnie na ten temat (tej parafii) podyskutuje. :)
          • Gość: Joszka Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.enterpol.pl 13.01.06, 13:21
            A komu ta nieustająca pomoc jest udzielana?Widział ją ktoś?Czy ktoś doświadczył
            tej nieustającej pomocy?I w jakim sensie?
            • Gość: miki Re: do Joszki IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.06, 13:39
              tobie została udzielona !!! inaczej by cię matka wyskrobała lub wypier... na
              śmietnik po urodzeniu !!!
              • Gość: all Re: do Joszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:48
                No brawo !!!
                Tolerancja i miłosierdzie aż sie wylewają !!!
                Kto Was tego uczy? Brat z Torunia??
                • Gość: miki Re: do Joszki IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.06, 16:53
                  słyszałeś o wyprawach krzyżowych !!!
          • Gość: Malaga MNNP IP: *.lub.net.pl 13.01.06, 15:46
            Np ja jestem parafianką owej parafii :)

A o czym to chciałabyś podyskutować?
            • Gość: Kama Re: MNNP IP: *.in.lublin.pl / 84.201.212.* 13.01.06, 18:12
              Ja też i chętnie przyłączę się o dyskusji. Jutro właśnie mam wizytę duszpasterską.
    • Gość: loenik Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.06, 13:49
      Miki,to są typowo rzymsko katolickie praktyki.Szczególnie w ostatnich latach.
    • Gość: hm Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:03
      joannabarska masz racje ze sa rozni ludzie
      • xwarut Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 13.01.06, 15:01
        Barska musi bronic księży? Do czego to dochodzi na tym bezbożnym forum!
        • Gość: ksionc Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 15:09
          Forum dla fanatyków moherowych jest na stonie internetowej radyjka z Torynia.I tamtejszej TV również.A na tym forum również mają prawo wypowiadać się ateiści i innowyznaniowcy.
          • mali_bu Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. 13.01.06, 15:53
            Gość portalu: ksionc napisał(a):

> Forum dla fanatyków moherowych jest na stonie internetowej radyjka z Torynia

No właśnie nie ma.
            • Gość: bosman jest ale dla....... IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 22:13
              wybrańców i ocenzurowane
              • Gość: abel Re: jest ale dla....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:24
                Smieszna czapke nosi najnowszy prezydent taka na ksztalt kaczego
                dzioba z tylu tez kuper ciezki .....Kto go tak wystroil?
                • Gość: bosman Re: jest ale dla....... IP: *.lublin.mm.pl 13.01.06, 22:37
                  kaczyca (kaczycha, kaczorzyca) - która forma jest poprawna?
                  • Gość: anonim wizyty duszpasterskie. IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:06
                    Dziś moją ulicę (Śródmieście) odwiedził starszy pan z pytaniem "czy przyjmiemy
                    wizytę duszpasterską w dniu... W drzwiach mieszkań gdzie nie zastał mieszkańców,
                    zostawił kopertę (pewnie z ogłoszeniem). Tam, gdzie się wizyt nie przyjmuje,
                    nawet nie pukał - widocznie taką miał rozpiskę. Pochwalam i podziwiam za
                    toleancję. A więc i tak można!
                    • Gość: Joszka [...] IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.01.06, 10:16
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: . Re: wizyty duszpasterskie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 21:50
                        tylko spokojnie opiekun_forum
    • homovaticanus Już tylko co do 3-ciego mieszkania wpuszczają pobo 14.01.06, 22:28
      ...poborcę.
      serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3111198.html
    • Gość: @ " Akwizytorom i kolędnikom dziękujemy ! " IP: *.chello.pl 15.01.06, 17:41
      Taki napis widziałem latem na kilku drzwich w bloku. Ktoś takie karteczki
      wydrukował i ludzie je sobie ponaklejali.
      • Gość: Lesia Re: " Akwizytorom i kolędnikom dziękujemy ! " IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 19:00
        Ja też w tym roku poraz pierwszy miałam niesmak wizyty duszpasterskiej.
        Bezposrednio walił takie pytania, że mnie zamurowało. Rozmowa się nie keliła, a
        po niej pozostał niesmak. Teraz mocno się zastanawiam czy w przyszłym roku
        jeszcze go wpuszczę do swojego domu.
        Tak się zastanawiam co wpłynęło na księzy że się tak zaczęli zachowywać.
        • Gość: lesia Re: " Akwizytorom i kolędnikom dziękujemy ! " IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 19:02
          U mnie na klatce , 6-cio mieszkaniowej, tylko dwie rodziny(licząc mnie) księdza
          przyjęły.
          • terenia.nasweter Na kolana zbydlęcony komuchy !!! 15.01.06, 19:08
            Służba Radia Maryja, prowadzona w duchu jedności z całym Kościołem, stale
            deklarowana i faktycznie istniejąca więź z Ojcem Świętym i Episkopatem, dialog
            prowadzony na różnych poziomach ze społeczeństwem ma zasadnicze znaczenie dla
            ustawicznej odnowy Kościoła w duchu Ewangelii.

• grant156 Re: Na kolana zbydlęcony komuchy !!! 15.01.06, 19:26
              U mnie było tak; dzwonek, słyszę przez domofon: wizyta duszpasterska!!! mówię;
              my dziękujemy za wizytę!
              Ale widzę że ksiądz nie reaguje, pewnie nie przyzwyczajony do takich
              odpowiedzi.Powtarzam grzecznie to samo dodajac " do widzenia". Poszedł
              • Gość: kel Kiedyś ty zapukasz do drzwi księdza IP: *.lublin.mm.pl 15.01.06, 19:39
                Doczekasz tego dnia, jak każdy, że pożegnasz się z tym światem. Pewnie twoja
                rodzina zapuka do proboszcza, by pochowac cię z udziałem księdza. Zapewne
                zapałają świętym oburzeniem, że ksiądz nie będzie chciał zrobic katolickiego
                pogrzebu. Przeceiż tobie się bedzie należało, nieprawdaż? Przypadek taki
                zdarzył się całkiem niedawno w Lublinie.
                Życzę dużo zdrowia i długich lat życia, by nie zabrakło ci czasu na
                zastanowienie się.
                • grant156 Re: Kiedyś ty zapukasz do drzwi księdza 15.01.06, 19:45
                  Mylisz się , nie życzyłbym sobie by na moim pogrzebie był ksiadz.Zreszta , byc
                  moze kremacja byłaby lepsza?
                  • folkatka Re: Kiedyś ty zapukasz do drzwi księdza 15.01.06, 20:15

A czy myslisz, że jak sie chowa urne z prochami, to juz nie trzeba ksiedza?
                    • grant156 Re: Kiedyś ty zapukasz do drzwi księdza 15.01.06, 20:48
                      A jak go wtedy nie będzie to co?
                • grant156 Re: Kiedyś ty zapukasz do drzwi księdza 15.01.06, 19:51
                  A sądzisz że obecność ksiedza na twoim pogrzebie cos zmieni?
                  • Gość: Anka Re: Kiedyś ty zapukasz do drzwi księdza IP: *.chello.pl 15.01.06, 20:09
                    tobie na pewno ani nie pomoże ani nie zaszkodzi. Tu chodzi o tych, którzy
                    zostają
          • homovaticanus Re: " Akwizytorom i kolędnikom dziękujemy ! " 15.01.06, 22:38
            Gość portalu: lesia napisał(a):

> U mnie na klatce , 6-cio mieszkaniowej, tylko dwie rodziny(licząc mnie)
            księdza
            >
            > przyjęły.
            ----------------------------------

ludzie mają dość akwizytorów wszelkiej maści. czują ich interesownośc i
            nieszczerość. te ich spocone łapki i rozbiegane oczka...
            • anka401 Re: " Akwizytorom i kolędnikom dziękujemy ! " 15.01.06, 22:46
              "Ludzie" to m.in. ja, która nie mam nic przeciwko wisytom duszpasterskim. Mów w
              swoim imieniu
    • Gość: julek Czarnych poborców poszczuć psami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:42
      Problem wizyty czarnego poborcy mozna rozwiazac niezwykle latwo na kilka
      sposobow. Po pierwsze mozna wystapic z kosciola skladajac stosowne oswiadczenie
      woli woli proboszczowi.Po drugie dobrym sposobem jest naklejenie informacji na
      klatce:akwizytorow papieru toaletowego i wizyt duszpaterskich nie wpuszczamy.Po
      trzecie, ale to metoda dla strachliwych, udawac, ze nie ma nikogo w domu.Ja
      problem rozwiazalem wystepujac ze struktury koscielnej i mam swiety spokoj od
      tego czasu.
      • Gość: kel Re: Czarnych poborców poszczuć psami IP: *.lublin.mm.pl 15.01.06, 22:02
        Mogą ci po drugiej stronie odpłacić tym samym (oczywiście nie czarni poborcy, ale ..........). Człowieku bredzisz. Nie wiem do jakiego kościoła należałes/należysz. Jeśli jest to którykolwiek z kościołów chrześcijanskich, to nie ma takiej możliwości byś się wypisał. Za czasów PRL-u próbowali to robić różni PZPR-owscy kacykowie (może jesteś potomkiem jednego z nich?). Człowiek ochrzczony, nawet jako małe dziecko, zostaje właczony do kościoła do końca życia, a właściwie na zawsze, czyli na wieczność. Twoje oświadczenie złożone proboszczowi, choć nie wierzę, że to zrobiłeś - popisujesz się, nie wiadomo po co i przed kim - ułatwi mu odmowę urządzenia ci chrześcijańskiego pogrzebu. Życzę twoim bliskim, by potrafili to zrozumieć i nie mieli pretensji do księdza. Amen.
        • Gość: julek Re: Czarnych poborców poszczuć psami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 22:14
          Prosze cie tylko o jedno nie obrazaj moich rodzicow, tak jak ja tego nie
          czynie, chyba, ze twoj ojciec jest ksiedzem kat. jesli tak to sorry. Co sie
          tyczy zas wystapienia z kosciola kat. procedura jest do przejscia. Nalezy list
          taki (do proboszcza) jak wszelką urzędową korespondencję dobrze jest wysłać
          jako przesyłkę poleconą z potwierdzeniem odbioru. W wysyłanym liście należy
          poinformować o tym, że osoba występująca z kościoła posiada dwóch świadków.
          Muszą to być osoby pełnoletnie i pełnoprawni członkowie kościoła katolickiego.
          Wskazane jest podanie nazwisk i adresów zamieszkania świadków. Świadkowie
          powinni się liczyć z tym, że podane o nich informacje mogą być sprawdzane w
          parafiach, w których aktualnie zamieszkują. Osoba występująca może załączyć
          kserokopię świadectwa chrztu.po czym w uzgodnionym terminie stawiamy się w
          towarzystwie świadków u proboszcza parafii. Sama procedura jest już potem
          bardzo krótka, po odczytaniu określonych formuł z kodeksu kanonicznego
          dotyczących głównie utraty praw kościelnych (np. nie można być świadkiem na
          ślubie katolickim, rodzicem chrzestnym) następuje wykreślenie osoby
          zainteresowanej z rejestrów kościelnych.
          • Gość: kel Re: Czarnych poborców poszczuć psami IP: *.lublin.mm.pl 15.01.06, 22:27
            Nie zamierzam nikogo obrażać, w tym także twoich rodziców. Wszystko to sobie wymyśliłeś. Nie ma w prawie kanonicznym żadnych przepisów regulujących działanie, które opisujesz. Jeśli jest inaczej, to podaj te przepisy, które rzekomo wystarczy odczytać księdzu. No i dobrze byłoby, gdybyś podał, w którym kościele zrealizowałeś opisywaną procedurę.
            Przy okazji informuję cię, że ani mój ojciec nie był księdzem, ani ja nim nie jestem. Jestem zwykłym człowiekiem świeckim, ochrzczonym, należącym do Kościoła Rzymskokatolickiego, a moja wiedza na temat, o którym piszesz nie jest wyszukana w jakichś bardzo uczonych książkach. Żeby ją mieć wystarczyło mi chodzić na katecheże w szkole podstawowej i średniej, i od czasu do czasu czytać katolicką prasę.
            Swoim pisaniem próbujesz mącić ludziom w głowach. Czasem, gdy się nie ma racji albo zielonego pojęcia o tym, o czym się pisze, bardziej honorowo jest przyznać się do tego i wycofać się. Nie wiem, czy mogę na to liczyć w twoim wykonaniu.
            • Gość: julek Re: Czarnych poborców poszczuć psami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 22:38
              Czytaj dokladnie to co pisze zamiast sie wymadrzac. Cala procedura dot.
              wystapienia z kosciola katolickiego.Jesli zainteresowany jestes lektura kodeksu
              prawa kanonicznego to polecam przepisy ws. apostazji.Tyle w tym temacie.
          • verbaveritatis I urna, i swiecki pogrzeb 15.01.06, 22:35
            Jest w zwyczaju, że na pogrzebie jest ksiądz, ale kiedys mozna bylo znależc i
            świeckiego "księdza", który wygłaszał zwykle przemowienie. Jeden, pamiętam,
            mowił wspaniale, jak wytrawny orator, ludzie mieli łzy w oczach. A ksiądz,jak
            to ksiądz, czesto ma pogrzeb za pogrzebem, wiec wymamrocze cos tam i do
            następnej trumny. Ja nakazałem w testamencie spalenie mnie i cichy pochówek,
            najchętniej do rodziców - miejsce wprawdze na dwójkę,ale mała urna się zmieści.
            A moze rozsypac prochy? Ksiądz? Po co ? Jesli nawet, to nie on bedzie mnie
            sądził, natomiast opinie ludzi mam wiadomo gdzie.
            • anka401 Re: I urna, i swiecki pogrzeb 15.01.06, 22:45
              macie jeszcze piec czy kuchnię węglową?
              Testament to nie koncert życzeń. O pochówku decydują ci, co zostają.
        • homovaticanus Re: Czarnych poborców poszczuć psami 15.01.06, 22:45
          Gość portalu: kel napisał(a):

> Mogą ci po drugiej stronie odpłacić tym samym (oczywiście nie czarni poborcy,
          a
          > le ..........). Człowieku bredzisz. Nie wiem do jakiego kościoła
          należałes/nale
          > żysz. Jeśli jest to którykolwiek z kościołów chrześcijanskich, to nie ma
          takiej
          > możliwości byś się wypisał. Za czasów PRL-u próbowali to robić różni PZPR-
          owsc
          > y kacykowie (może jesteś potomkiem jednego z nich?). Człowiek ochrzczony,
          nawet
          > jako małe dziecko, zostaje właczony do kościoła do końca życia, a właściwie
          na
          > zawsze, czyli na wieczność. Twoje oświadczenie złożone proboszczowi, choć
          nie
          > wierzę, że to zrobiłeś - popisujesz się, nie wiadomo po co i przed kim -
          ułatwi
          > mu odmowę urządzenia ci chrześcijańskiego pogrzebu. Życzę twoim bliskim, by
          po
          > trafili to zrozumieć i nie mieli pretensji do księdza. Amen.

---------------------------------------
          www.racjonalista.pl/kk.php/s,609
          z każdej organizacji mozna wystąpić tak jak i wstąpić
          • blood_free Idea kremowania zwłok oraz świeckich pogrzebów 24.01.06, 18:50
            W Lublinie powstało Regionalne Stowarzyszenie Popierania Kremacji, które promuje
            m.in. ideę kremowania zwłok, budowy kolumbariów na urny oraz świeckie ceremonie
            pogrzebowe. Udało się już wybudować 1 kolumbarium w protestanckiej części
            cmentarza przy Lipowej, w planach budowa kolejnych także "Pod Lipkami".Jeśli
            jest ktoś zainteresowany bliższymi informacjami proszę o maila.
    • Gość: buahaha był już u was ksiądz "po kopercie" ? IP: *.chello.pl 25.01.06, 09:56
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35533634
    • abc12323 "Kolęda ? Nie ,dziękuję !" 25.01.06, 15:52
      • abc12323 Re: "Kolęda ? Nie ,dziękuję !" 25.01.06, 15:53
        www.faktyimity.pl/
    • Gość: ksiądz-kolędnik Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 16:45
      Do bardzo biednej rodziny przyszedł ksiądz z wizytą duszpasterską.Gosposia widząc,że to już bardzo późna godzina,zapytała księdza czy przypadkiem czegoś by nie zjadł.Zaproponowała jajecznicę (bo tylko takim produktem dysponowała).Ksiądz bardzo chętnie się zgodził na propozycję.
      Gospodyni podała księdzu do stołu i gdy tylko ksiądz ruszył łyżeczką,pod stołem zaczął warczyć pies.Ksiądz zapytał:Dlaczego ten ppies na mnie warczy,czyżby mnie nie lubił?
      Na to gospodyni:A bo proszę księdza dobrodzieja,on dlatego warczy bo nie lubi gdy ktoś z jego miski je.
      • Gość: anonim o ja naiwna IP: *.chello.pl 26.01.06, 01:03
        Forpoczta mnie ominęła - starszy pan, który robił rozeznanie, ominął moje
        mieszkanie.. Ale ksiądz - o nie !!!! Nie zapomniał zapukać do drzwi, które mu
        się nigdy dotąd nie otwierały. Pomyślał, a może...Wstyd,
        księże....młodyś....wiem, ze Ci kazali i ot co....

• Gość: do ksiądz kolędnik Re: Wizyta duszpasterska podniosła mi ciśnienie.. IP: *.chello.pl 26.01.06, 01:15
        bardzo niesmczne to co napisałeś. nie przyjmuję wizyt duszpasterskich, ale z
        szacunkiem do nich, proszę !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka