Dodaj do ulubionych

Repertuar lubelskich kin

01.02.06, 22:00
Nie chcę w tym wątku poruszać problemu braku porządnych kin w Lublinie, bo temat ten jest non-stop wałkowany.
Dziwi mnie natomiast fakt, że mimo iż w naszym mieście jest niewiele kin i konkurencja nie jest duża co teoretycznie stwarza dla nich możliwości sporego zysku - nie grają one kasowych, popularnych filmów. Przykładem jest "Duma i uprzedzenie", który to film zebrał dobre recenzje i zarobił w POlsce dużo pieniędzy. Założę się że wielu mieszkańców Lublina chętnie zobaczyłoby ten film. Niestety nie mieliśmy możliwości. Kino Chatka Żaka skrzętnie to wykorzystało: wyświetla obecnie bollywodzki film "duma i uprzedzenie". Ciekawe ile osób dało się nabrać i poszło, będąc przekonanym że to najnowsza adaptacja z Keirą Knightley w roli głównej?
Do większości kin w Polsce wchodzi włąśnie film "Monachium" S. Spielberga. Lublinianom jednak znowu nie dane będzie go zobaczyć w kinie. Nasze kina wolą bowiem grać komedie romantyczne i kreskówki. Nie neguje oczywiście potrzeby wyświetlania takich pozycji, ale dlaczego kina nie dają nam wyboru? Film "Monachium" jest obecnie wyświetlany w 25 miastach, ale w Lublinie, dziewiątym co do wielkości w Polsce, nie.
Czy nie można z tym czegoś zrobić?
Obserwuj wątek
    • dociek Re: Repertuar lubelskich kin 02.02.06, 00:20
      Można coś z tym zrobić, oczywiście. Trzeba się przenieść do innego miasta.
      • Gość: burgundofara Re: Repertuar lubelskich kin IP: *.chello.pl 02.02.06, 00:34
        dzięki, tej odpowiedzi oczekiwałam. :D Chodzilo mi raczej o to, czy kina przyjmują sugestie co do repertuaru, przejmują się tym w ogóle? czy macie w tej kwestii jakieś doświadczenia? czy ktoś próbował na to wpłynąć? wiem ze mozna wyslac maila, ale czy to coś da?
        • martinezzz23 Re: Repertuar lubelskich kin 03.02.06, 02:21
          MYŚLĘ ŻE MOGĘ CI PORADZIĆ JEDNO...
          CIERPLIWOŚCI!!!!
          Jak wiadomo w Lublinie z wielkim rozmachem podąża budowa centrum rozrywki,
          wśród których będzie również MULTIKINO. W tym momencie lubelskie kina jadą
          maxymalnie po oszczędnościach (choć moim zdaniem to złe rozumowanie), ale jak
          się pojawi taka konkurencja to wymusi na nich inne traktowanie klienta!
          WTEDY ONI BĘDĄ STARAĆ SIĘ O NAS!! A nie jak teraz, my troszczyć o ich
          repertuar..
          • monikate Re: Repertuar lubelskich kin 03.02.06, 19:09
            Jeszcze parę lat temu premiera nowego filmu w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, a
            również w kochanym Lublinie odbywała się w ten sam piątek. A teraz?? "Duma i
            uprzedzenie" miala polską premierę bodaj pod koniec grudnia. Faktycznie,
            dlaczego w Lublinie nie grają tego filmu? Dlaczego nie
            ma "Monachium", "Dowodu", "Ostatnich dni Sophie Scholl"???
            • Gość: Maja Re: Repertuar lubelskich kin IP: *.chello.pl 03.02.06, 20:53
              monikate napisała:

> Jeszcze parę lat temu premiera nowego filmu w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, a
              > również w kochanym Lublinie odbywała się w ten sam piątek. A teraz?? "Duma i
              > uprzedzenie" miala polską premierę bodaj pod koniec grudnia. Faktycznie,
              > dlaczego w Lublinie nie grają tego filmu? Dlaczego nie
              > ma "Monachium", "Dowodu", "Ostatnich dni Sophie Scholl"???

Parę lat temu? To znaczy ile? Bo ja pamiętam jak wyglądały repertuary kin w
              Lublinie 8-10 lat temu i na pewno nie było tak, jak piszesz. Na "Truposza"
              Jarmuscha szłam na specjalny pokaz w Chatce w ramach DKF, bo nie było szans,
              podobnie na "Michaela Collinsa", "Dziwne dni" objerzałam w Warszawie.
    • Gość: ryża małpa Re: Repertuar lubelskich kin IP: *.comernet.pl 03.02.06, 21:38
      ups...dzięki za ostrzeżenie...właśnie wybierałam się na "dumę i uprzedzenie" do
      Chatki....
      • monikate Re: Repertuar lubelskich kin 04.02.06, 18:22
        Jak lubisz bollywoodzkie klimaty i ichni specyficzny, słodki kicz, to nie jest
        to zły film! Co nie zmienia faktu, że nasza chata z kraja i omijają nas
        wszelkie premiery. A gdzie najnowszy film Anga Lee? No gdzie i dlaczego??
        Kompletnie nie rozumiem kiniarzy, przecież poza wszystkim są to filmy kasowe i
        na pewno by się im "zwróciły".
      • Gość: burgundofara Re: Repertuar lubelskich kin IP: *.devs.futuro.pl 07.02.06, 13:10
        ryża małpa: też się wybierałam z koleżanką i poszłabym gdyby mi do głowy nie
        przyszło kliknąc na link do opisu filmu.

nie mogę się doczekać kiedy kina będą dbać o klienta. Przecież oni sami
        nabijają kasę Beverly Hills (bo jak ktoś jest na tyle uczciwy ze nie ściąga z
        neta, to wypożyczy jak film wyjdzie na DVD). Ale po co lubelskim kinom zyski?
        Przecież widz powinien cieszyć się że w ogóle istnieją i coś grają
    • Gość: ZZZ 5 zł za bilet i kina się zaludnią IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 13:39
      Starsi pamiętaja gdy tyle kosztował bilet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka