Dodaj do ulubionych

Mały klapsik dla Radia Maryja

17.02.06, 00:23

Radość z powodu reprymendy, jakiej episkopat udzielił zakonowi
redemptorystów, jest mocno przesadzona. Po pierwsze zarzuty wobec Radia
Maryja nie dotyczą nienawiści i ciemnoty, którą szerzy to radio, lecz tylko
tego, że ojciec Rydzyk źle zagrał politycznie. Po drugie pamiętamy, że
podobny list wystosował już kilka lat temu prymas Glemp, a prowincjał zakonu
wyrzucił go do kosza.
- A po trzecie, czy to upomnienie nie oznacza po prostu, że episkopat nie
widzi już przyszłości PiS-u tak różowo jak dotychczas? - dziwi się pan K.
w "Trybunie". I słusznie,ze sie dziwi!

"ŚMIEJMY SIĘ Z GŁUPICH, CHOĆ I PRZEWIELEBNYCH" - Ignacy Krasicki
Obserwuj wątek
    • Gość: fredeksmutny Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: *.kompania.net 17.02.06, 11:12
      Ależ nie, głównym powodem jest strach przed odpływającą kasą i rosnącą potęgą
      R.M. Jest też żal i ból z powodu "niedopuszczenia do wspólnego kręcenia lodów".
      • in.vino.veritas Re: Mały klapsik dla Radia Maryja 17.02.06, 11:23
        Joasiu, jakaś ty delikatna. Ja to bym wyciągnął z trepa i mocno butem po *d* w to całe niby-polskie radio. A nie jakiś klapsik:)
    • Gość: Paul Towarzyszko Barska, samokrytyka zostala przyjeta. IP: *.lodz.mm.pl 17.02.06, 11:25
      joannabarska napisała:

>
      > Radość z powodu reprymendy, jakiej episkopat udzielił zakonowi
      > redemptorystów, jest mocno przesadzona. Po pierwsze zarzuty wobec Radia
      > Maryja nie dotyczą nienawiści i ciemnoty, którą szerzy to radio, lecz tylko
      > tego, że ojciec Rydzyk źle zagrał politycznie. Po drugie pamiętamy, że
      > podobny list wystosował już kilka lat temu prymas Glemp, a prowincjał zakonu
      > wyrzucił go do kosza.
      > - A po trzecie, czy to upomnienie nie oznacza po prostu, że episkopat nie
      > widzi już przyszłości PiS-u tak różowo jak dotychczas? - dziwi się pan K.
      > w "Trybunie". I słusznie,ze sie dziwi!
      Egzystencja RM i pochodnych medow od lat wpraia mnie w zaklopotanie i
      zdziwienie. Sprawa RM jest dla mnie o tyle wazna, ze jestem zdeklarowanym
      katolikiem - nie walczacym, nie zagorzalym, nie praktykujacym, zwykle swiadomie
      grzesznym, ale czuje przynaleznosc do wiary katolickiej a przynaleznosc nie ma
      nic wspolnego z jakims dokumentem, uczeszczaniem, zwykle zachowaniem. Ostatnio,
      zupejnie przypadkowo mialem okazje zasiegnac jezyka w sprawie relacji episkopat-
      Rydzyk Co. u osoby przynajmniej fizycznie bedacej blizszej sprawom kosciola w
      Polsce (przez znajomosci, nie jakas przynaleznosc). W skrocie - dowiedzialem
      sie ze episkopat jest podzielony w sprawie zajecia jakiejs jednoznacznej
      postawy w stosunko do O. Rydzyka. W czasie rozmowy powstalo wiele watkow
      niedokonczonych - moj rozmowca zna jedynie "nastroje" i pogloski i sam nie
      wie....czemu episkopat nie zamknie gemby Rydzykowi, czemu nie zrobi tego
      zhierarchizowany kosciol z biskupami, czy do niedawna "polskim" papiezem. Dla
      mnie, jako laika takie rozwiazanie jest oczywiste. Jednak tak od lat sie nie
      dzieje. Mysle za malo prawdopodobne, ze papiez JPII w swych uprawnieniach oraz
      osobistej ... hmm sile przekonywania (tak to nazwijmy...silna osobowosc, tez
      dobrze;-})nie mial by prawa wtracac sie do spraw polskiego kosciola. Jan Pawel
      II (tak to widze) jak na swoj charakter przystalo mogl sie "swiecie uniesc",
      zlapac za telefon czy pioro i Rydzyka by nie bylo w tydzien, bez wzgledu na
      kwachy polskich biskupow, czy kogokolwiek innego - dogmaty wiary sa lamane,
      falszywa interpretacja prawd wiary, czy w koncu "ten ksiac rozbija koscol" i
      faceta nie ma (po czym JPII pojechal by sobie w gory;-}). Nic takiego sie nie
      stalo (w gory JP jezdzil ponoc czesto). Dlaczego? JPII chcial zostawic O.
      Rydzyka w spokoju, uwazal ze mimo wszystko Rydzyk jest w jakis sposob w jego
      (papierza) Polsce potrzebny. JPII byl swietnym politykiem, tak mowia wszyscy.
      Mysle, ze rydzykowa egzystencja (nie powstanie...?) to zwyczajnie wola JPII.
      Dlaczego? Nie zbadane sa wyroki...
      Uszanowanie,
      Paul
    • slavik222 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja 17.02.06, 15:25
      joannabarska napisała:

>
      > Radość z powodu reprymendy, jakiej episkopat udzielił zakonowi
      > redemptorystów, jest mocno przesadzona. Po pierwsze zarzuty wobec Radia
      > Maryja nie dotyczą nienawiści i ciemnoty, którą szerzy to radio, lecz tylko
      > tego, że ojciec Rydzyk źle zagrał politycznie. Po drugie pamiętamy, że
      > podobny list wystosował już kilka lat temu prymas Glemp, a prowincjał zakonu
      > wyrzucił go do kosza.
      > - A po trzecie, czy to upomnienie nie oznacza po prostu, że episkopat nie
      > widzi już przyszłości PiS-u tak różowo jak dotychczas? - dziwi się pan K.
      > w "Trybunie". I słusznie,ze sie dziwi!
      >
      > "ŚMIEJMY SIĘ Z GŁUPICH, CHOĆ I PRZEWIELEBNYCH" - Ignacy Krasicki
      Gdzie byli biskupi,kiedypolitycy opluwali to radio?
      • Gość: mareian Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: *.rlan.pl / 81.219.156.* 17.02.06, 17:05
        Był mały klapsik, teraz trzeba mu dać w ryja.
        • slavik222 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja 18.02.06, 12:49
          Gość portalu: mareian napisał(a):

> Był mały klapsik, teraz trzeba mu dać w ryja.
          DAJ MU W RYJA ,JA CI ODDAM.A tak nawiasem,gdybym czytal gazete Wybiurcza tez bym
          takie bzdury upowszechniał.Mam jednak cichą nadzieje ,ze baby,ktore przejeły
          wladze po Adasiu troche zmienia nastawienie do RM.
      • Gość: joaśka Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: *.lublin.mm.pl 17.02.06, 18:20
        Opluwanie Radia Maryja? Raczej odpluwanie, ale gdzie Ty to widzisz, slawiku czy
        słowiku ,zapewne wielki fanie RM?
        • slavik222 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja 18.02.06, 12:52
          Gość portalu: joaśka napisał(a):

> Opluwanie Radia Maryja? Raczej odpluwanie, ale gdzie Ty to widzisz, slawiku
          czy
          >
          > słowiku ,zapewne wielki fanie RM?
          Szanowna Joaśko,jestem z Torunia i nie potrzebuje zadnych posrednikow w
          przekazywaniu mi informacji o RM.Dla mnie media Rydzyka maja taka sama wartosc
          jak Gazeta Wyborcz, Polsat,czy TVN.Raz pisza dobrze raz sie myla.
          BEZ EMOCJI
          • Gość: Paul Wow, wow...hej, panie kolego....;-} IP: *.lodz.mm.pl 20.02.06, 00:00
            slavik222 napisał:

> Gość portalu: joaśka napisał(a):
            >
            > > Opluwanie Radia Maryja? Raczej odpluwanie, ale gdzie Ty to widzisz, slawi
            > ku
            > czy
            > >
            > > słowiku ,zapewne wielki fanie RM?
            > Szanowna Joaśko,jestem z Torunia i nie potrzebuje zadnych posrednikow w
            > przekazywaniu mi informacji o RM.Dla mnie media Rydzyka maja taka sama
            wartosc
            > jak Gazeta Wyborcz, Polsat,czy TVN.Raz pisza dobrze raz sie myla.
            > BEZ EMOCJI
            No stary, gratuluje porownania! To takie same media jak jakas altazira,
            alfatah, glos jemenu - nie bij zony tylko obetnij reke, etc. Prawda jest, ze po
            ostatniej zmianie rzadu w wiadomosciach trwam mozna wylowic informacje ktorych
            gdzie indziej nie ma, bardziej "smaczki" i nastroje, ktore pozniej sie
            spelniaja w jakis sposob. Obiektywnych mediow nie ma. Natomiast media i
            polityka powinny byc areligilne. Tu nozna sie spierac, czy "filtr" CNN, TVP,
            BBC czy TVN jest bardziej szkodliwy. POrownal bym to do rozglosni, czy gazety
            wojskowej (gla armii - sa takie, podnosza morale i informuja wojakow co w
            nowego u nich w "zagrodzie" i na swiecie) a rozglosni nalezacej do sekty.
            Indoktrynacja tu i indoktrynacja tam. Zapewniam cie, ze poziom skutecznej
            indoktrynacji w tak osobliwym miejscu jak media wojskowe jest nizszy niz w
            mediach typu sekta, RM, czy "glos Allaha". W pierwszym przypadku, mimo wszystko
            ludzie sami sobie filtruja informacje i porownuja z innymi zrodlami, dla
            wlasnego osadu. W drugim przypadku media sa podstawa uzyskiwanych informacji z
            zastrzezeniem, ze inne mozna podejrzec, ale z wielka doza nieufnosci i w
            bezkrytycznej wierze w swe religijne medium. Taka zasada "nie bedziesz mial
            mediow innych przed moimi". Panie kolego, argument, ze raz pisza dobrze, a raz
            nie (RM)....jest taki sam jak do mojej skromnej osoby, czy Panskiej - raz
            pisemy dobrze raz nie. To ze Pan z Torunia to nie znaczy ze ma Pan tez cos
            wspolnego z wstrzymaniem Slonca i ruszeniem Ziemi, prawda? Niech pan sie nie
            obrusza, chyba ze Pan na plebanii u Rydza siedzi i najnowsze info ma. Ale ten
            fakt czynil by Pana jeszcze mniej wiarygodnym - powody jak wyzej.
            Uszanowanie,
            Paul
    • Gość: maniek.27 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: *.lublin.mm.pl 17.02.06, 19:33
      Episkopat nic nie może zrobić, gdyż o. Rydzyk im nie podlega!!! Może to zrobić
      tylko przełożony zakonu lub sam papież, który jednak nie chce się mieszać. A
      jeśli chodzi o trybunę to ta gazeta nie jest godna aby się nią wytarł tylną
      część ciała
      • joannabarska Re: Mały klapsik dla Radia Maryja 18.02.06, 16:38
        A dla mnie o.dyrektor to dzialalnosc antypolska. Koniec.
        • Gość: maniek.27 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: *.lublin.mm.pl 18.02.06, 19:10
          Ależ Joasiuniu zgadzam się z tobą. Duchowieństwo ma nauczać zasad wiary a nie w
          politykę się mieszać.
          • slavik222 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja 18.02.06, 20:55
            Gość portalu: maniek.27 napisał(a):

> Ależ Joasiuniu zgadzam się z tobą. Duchowieństwo ma nauczać zasad wiary a nie
            w
            >
            > politykę się mieszac
            JASNE,POWIEDZ TO RED.GAZETY WYBORCZEJ-ZYCINSKIEMU,GLEMPOWI,GOCLOWSKIEMU
            • Gość: maniek.27 Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: *.lublin.mm.pl 18.02.06, 22:19
              Kościól może oceniać kwestie moralne. Jeśli chodzi o politykę to nie może
              dochodzić do sytuacji takiej że duchowni popierają konkretną opcję polityczną.
              tak zrobiło RM i Rydzyk za co dostał reprymendę. moim zdanie Watykan powinien
              skończyć z odtrzeżeniami tylko przejść od słów do czynów.
              • Gość: ba-ri Re: Mały klapsik dla Radia Maryja IP: 212.106.17.* 18.02.06, 23:00
                Można w nieskończoność punktowac Rydzyka, i wszyscy mają rację.... a ja słucham
                teraz audycji z Polaczkiem, ministrem transportu, bardzo ciekawe....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka