Dodaj do ulubionych

Protestowali przeciwko cenzurze

22.02.06, 00:05
POPIERAM!!!!Lublin to naprawde PROWINCJA wystawa przejechała prawie cały kraj,nikomu nie przeszkadzała tylko w naszej metropolii coś nie pasowała. Mogła obrażać uczucia religijne? Błagam bez żartów jakoś nie spotkałem nigdy tłumów starszych pań w chatce,ani księży. ŚPIESZMY SIE UCIEKAĆ Z TEGO MIASTA..PRRZEJAWY AKCJI KULTURALNYCH SĄ TU TAK SZYBKO PACYFIKOWANE...
Obserwuj wątek
    • Gość: Sajmon Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.torun.mm.pl 22.02.06, 01:11
      To co dzieje się w naszym kraju jest zupełnie niesamowite. Rektor państwowej
      uczelni, powagą sprawanej funkcji angażuje się w działania urągające
      podstawowym wolnośiom. W drodze decyzji administracyjnej określa jak mają
      myśleć studenci, co wolno im oglądać, a co nie. Czy za poważny argument można
      przyjąć, że osoby o takim autorytecie moralnym jak T. Kutz, Z Kulik, A Holland,
      Z Kałużyński i inni chciały kogolwiek obrazić. Przecież to kompletny brak
      wyobraźni. Koszmar.
      • shawman Re: Protestowali przeciwko cenzurze 22.02.06, 01:13
        Rektor popełnił błąd, ale nie tylko on. Zresztą napisałem trochę szerzej na ten
        temat, zachęcam do przeczytania:
        www.lubelskie.demokraci.pl/index.php?do=news&navi=0006,0003&id=1713
        • Gość: Bęc Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:08
          Jaki błąd, łaskawco? Rektor dobrze wiedział co robi, tylko jest parszywym
          konformistą i kołtunem!
          • shawman Re: Protestowali przeciwko cenzurze 23.02.06, 22:16
            > Jaki błąd, łaskawco?

Wyraziłem to dość wyraźnie w moim artykule, jeśli chcesz wiedzieć, co mam na
            myśli, przeczytaj. :)
        • Gość: nagan Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:27
          To nie żaden błąd tylko ordynarne nadużycie władzy rektorskiej.
      • Gość: Daniel Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.chello.pl 22.02.06, 02:35
        Obaza!!!, z tymi koszulkami, obraza dla sw. pamieci Jana Pawła II, " nie
        płakałem za Papierzem" jezeli ktoś jest polakiem, nie moze nosic takiej
        koszulki, chyba ze jest łochem, i nie boje sie uzyc słowa frajerem, w pełni
        znaczenia tego słowa,
        • dociek Re: Protestowali przeciwko cenzurze 22.02.06, 05:44
          Gość portalu: Daniel napisał(a):

> Obaza!!!, z tymi koszulkami, obraza dla sw. pamieci Jana Pawła II, " nie
          > płakałem za Papierzem" jezeli ktoś jest polakiem, nie moze nosic takiej
          > koszulki, chyba ze jest łochem, i nie boje sie uzyc słowa frajerem, w pełni
          > znaczenia tego słowa,

Po pierwsze Polak piszemy z dużej litery. Po drugie, Twoja wypowiedź również
          zawiera przejawy nietolerancji i obrazy ludzi o odmiennych poglądach. Albowiem,
          nie każdy musi tylko dlatego, że jest Polakiem płakać po papierzu, tak samo jak
          nie musi płakać np. po Piłsudskim, Gierku, czy Wałęsie. To kwestia osobistych
          poglądów, do których mamy indywidualne prawo. Twoje oceny innych narzucają
          stadny sposób myślenia typowy dla ludzi o bardzo małym rozumku i maszerujacych
          pod narzuconą komendę.

PS. Ze swojej strony, potrafię docenić znaczenie postaci JPII we współczesnej
          historii, ale nie muszę z powodu jego śmierci zanosić się płaczem.
          • dociek Byk na byku 22.02.06, 05:54
            Cytując Twoje nietolerancyjne wypociny automatycznie, bezmyślnie zasugerowałem
            się również Twoją beznadziejną ortografią (godną prawdziwego Polaka).
            PapieŻ, papieŻ należy pisać! Sorry za mój błąd w poprzednim tekście.
            • Gość: Bęc Re: Byk na byku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:09
              No!
        • Gość: EWA Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.dw.lublin.pl 22.02.06, 15:09
          Pójdź do szkoły, naucz się ortografii i myśl.
        • Gość: pijusXII Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.pronet.lublin.pl 22.02.06, 17:40
          ja nie płakałem ale czuję się lepszym człowiekiem od ciebie który pewnie i
          płakałeś i świeczkę paliłeś
          ale nie słuchałeś nauk swojego papy, bo inaczej bys tak nie napisał
      • Gość: aga Autorytet moralny? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 22.02.06, 09:47
        Daj spokój! Kałużyński czy Holland moga byc autorytetami w swojej dziedzinie,
        ale nie autorytetami moralnymi...
        Poza tym: rektor UMCS nie złamał prawa, zrobił to, co mu było wolno: zakazal
        wystawy na JEGO PLACU, czyli na UMCS. I o co chodzi? Widac, ze ma wlasne zdanie
        i jest madry a nie ulega jakims mlokosom, ktorym sie wydaje, ze w hasło WOLNOSC
        moga wpakowac nawet idiotyczne hasla typu "Usunelam ciaze". W ten sposob mozna
        usprawiedliwiac Hitlera, ktory tez chcial dobrze i mordowal w imie - takze -
        wolnosci i swobod Niemiec...
        • Gość: Bęc Re: Autorytet moralny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:14
          Chrzanisz, Aga! Kamiński, podobnie jak kaczor w Warszawie, przedkłada swoje
          własne poglądy oraz poglądy bliskiego mu środowiska klarykalnego ponad
          konstytucyjną wolność słowa. Ten pajac zakazał nie obrażania, a GŁOSZENIA
          ODMIENNYCH POGLĄDÓW!
    • Gość: Rafał Wolność wydzielana to nie wolność tylko reżim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 01:44
      Wstyd mi za moją uczelnię i jej władze, że uległa naciskom, od których powinna
      być wolna. Wstyd mi, że kolejny już raz moje miasto wyszło na zaścianek
      przeznaczony dla ludzi z klapami na oczach, którzy nie chcą niczego zmieniać,
      bo się boją.
      Nigdy nie ubrałbym koszulki "Nie płakałem po papieżu", bo Jego śmierć bardzo
      przeżyłem, ale nie chciałbym żyć w kraju, w którym ci, co nie płakali nie mogą
      o tym mówić, a koszulki z takim napisem są nielegalne.
      Smutne miasto Lublin...
      • aron2004 Re: Wolność wydzielana to nie wolność tylko reżim 22.02.06, 06:49
        to się wyprowadź z Lublina jak ci się nie podoba.
        • Gość: austriak2 "Wstydzę się że jestem z Lublina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:31
          Wielu ludziom się w tej przyparafialnej mieścinie nie podoba. Z powodu takich
          dupków jak ty! Ja mieszkam poza Lublynem i nie przyznaję się, że z niego pochodzę:
          "WSTYDZĘ SIĘ ŻE JESTEM Z LUBLINA"
          • Gość: Smok A ja pochodzę z Lublina i jestem dumny z tego co IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:03
            się stało. Wreszcie z Lublina od abpa Życińskiego i rektora UMCS mamy głos
            rozsądku: te koszulki to żenada i prowincja. A ci co się rzucają to tani
            efekciarze i fachowcy od robienia bezwartościowych społecznie zadym kosztem
            ludzi, kórych skrzywdził los. Ciekawe tylko kto finansuje te bzdury? Mam
            nadzieję że nie my wszyscy :-/
            • Gość: GW Re: A ja pochodzę z Lublina i jestem dumny z tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:18
              Niestety, my wszyscy (także ja) finansujemy pomnik fikcji i utopii pod nazwą
              Świątynia Opatrzności Bożej!
            • Gość: mama pruszona LUBLIN na razie jest NORĄ pelna PiSuarow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 14:35
              pozdro wielbiciele bandy PiSuarowcow i dewotek z kosciolow
        • Gość: e moze ty sie idz utop, ok? IP: 195.117.240.* 22.02.06, 18:17
          lepiej tak bedzie.i zawsze krok do przodu dla Lublina
          • Gość: e to do arona2004 oczywiscie IP: 195.117.240.* 22.02.06, 18:17
            .
          • Gość: Smok Widzę że 'podwyższasz' poziom dyskusji. Masz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:06
            rację, wystaw świadectwo sobie i kolegom. Kolektyw liczy na twój głos.
            • Gość: yo jestes juz w PiSuarze? jak nie to uderzaj do nich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 14:29
              takich jak ty potrzebuja - wiernych pustaków, ktorzy wygladem przypominaja
              edgara gosiewskiego a inteligencja andrzeja pruszkowskiego ;) imbecyli po
              calosci. pozdro
        • Gość: Irena Re: Wolność wydzielana to nie wolność tylko reżim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:16
          aron2004 napisał:
          > to się wyprowadź z Lublina jak ci się nie podoba.

Dureń i cham!
      • Gość: Justi Do Rafala IP: *.adsl.wanadoo.nl 22.02.06, 16:26
        Rafal, swiete slowa. Popieram w zupelnosci.
        Tez studiowalam na UMCS swego czasu, za komuny. Wtedy podobnie zabraniala wiele
        rzeczy komuna. Ale nie pamietam, aby wladze uniwersytetu wystepowaly tak
        brutalnie i jawnie jako narzedzie komuny.
        Ruscy tez zrobili stan wojenny rekami Jaruzela.

• Gość: jozek46 Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.int.pl 22.02.06, 04:38
      Przecież cenzurę na wystawę wprowadził lubelski abp-e
      • Gość: Góral Wszystko jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:20
        Życiński do życi!
    • Gość: Amy Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.it-net.pl 22.02.06, 07:48
      Komu to przeszkadzało? Wystawa przejachała cały kraj, nikomu nie przeszkadzała...to komu u nas to zaczęło przeszkadzać? Radnym? Nie potrafię tego zrozumieć...
      • Gość: aggga Mi sie NIE spodobala wystawa! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 22.02.06, 09:59
        Mi sie nie spodobala! ja jestem zwyklym czlowiekeim, ktory ma swoje zdanie!
        Uwazam, ze koszulki sa obrazliwe. Obrazaja ludzi z problemem AIDs, pbrazaja
        kobiety, ktore przezywaja dramat aborcji, obrazaja moja kolezanke Żydówkę,
        która powiedziala, ze taka koszulka z napisem :Jestem Żydem" jest skandaliczna!
        Znasz kogos, kto usunal ciaze i nosi taka koszulke?

Tiszerty obrazaja/ A tam, gdzie cos/ktos obraza drugiego czlowieka, koncza sie
        jego prawa. Prawo czlowieka nie moze uderzac w inne prawa.

Wyobrazam sobie, ze organizatorzy chcieli dobrze! Ale nei mieli dobrego
        pomyslu...

Poza tym ubolewam, ze w Lublinie sa studenci, ktorzy nei mysla samodzielnie,
        tylko w imie zbyt szeroko i blednie rozumianej wolnbosci, staraja sie o
        protestowac przed ACK... Ludzie! Trzeba pomyslec, a nie slepo przejmowac czyjes
        poglady...

I jeszcze cos! szkoda festiwalu, ktory - jak pamietam z lat poprzednich - jat
        naprawde swietny. Mna wstrzasnely w ub. roku filmy o komorach gazowych w Korei
        Północnej... szanuje helsinska Fundacje. Ale jezeli nawet ona równa fakt
        koszulek z napisem "nie plalalem po papiezu" z mordowaniem ludzi w Korei lub ze
        zmuszaniem dzieci do walki z karabinem, to jest to zenujace.

A do Amnesty mam pytanie: jak mozecie na jednej imprezie potepiac przez pokaz
        filmu sytuacje kobiet wykorzystywanych w Afryce, ktore sa gwalcone, okaleczane,
        musza dokonac aborcji a promocja, czyli chwaleniem sie tym, ze "Usunelam
        ciaze". Przecioe zto jest ich dramat! I nawet stawianie sprawy tak, ze trzeba o
        tym rozmawiac, jest moim zdaniem niewystarczajacym powodem do prezentacji
        takich koszulek.
        • Gość: Kilgore Trout Re: Mi sie NIE spodobala wystawa! IP: *.selinet.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 14:02
          A czy Twoim zdaniem legiony radiomaryjne myślą samodzielnie??

Nie rozumiesz istoty problemu - problemu wolności wyboru i mówieniu
          o sobie i świecie otwarcie rzeczy niepopularnych. Złe jest tak samo przymuszanie
          do aborcji jak i jej przymusowy zakaz (który na szczeście można ominąć
          biorąc kluczyki, kartę kredytową i już nawet dowód osobisty a nie paszport).
          Dlaczego twierdzisz że kobiety przeżywają dramat aborcji? A konkretniej JAKIM
          PRAWEM wypowiadasz się w imieniu wszystkich kobiet? Bo tak jest moralniej??
          Byłaś kiedyś w podobnej sytuacji - współczuję, ja wiem napewno że nigdy nie
          chciałbym być postawiony przed koniecznością dokonywania wyboru. Zawsze się
          znajdzie coś co kogoś obraża, choćby dla zasady. Mnie strasznie obraża
          zamknięcie wystawy, chociaż sam bym na nią nie poszedł - z braku czasu, ale
          wczoraj o 17 byłem pod Chatką Żaka zwolniwszy się wcześniej z pracy. Właśnie
          dlatego że odebrano mi prawo do podjęcia samodzielnej decyzji o obejrzeniu tych
          koszulek. Załóżmy na ten czas - że świętymi symbolami mojej religii są kółko i
          trójkąt? Co mam wtedy zrobić w polskim szalecie publicznym? Obrazić się?? Moim
          zdaniem np. prawo powinno gwarantować nietykalność osobistą i materialną. A to
          że ktoś sobie coś tam plecie pod nosem i co ma na koszulce - w to mi graj.
          Tumiwisizm. I co ty na to??
          • Gość: Vonnegut Do Kilgore Trout IP: *.adsl.wanadoo.nl 22.02.06, 16:48
            So it goes.
          • Gość: Smok 'byłem pod Chatką Żaka zwolniwszy się wcześniej z IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:09
            pracy' - a co powiedziałeś swojemu chlebodawcy? że masz ważną sprawę do
            załatwienia?
            • Gość: Kilgore Trout Re: 'byłem pod Chatką Żaka zwolniwszy się wcześni IP: *.selinet.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 10:58
              Prawdę. Że idę powalczyć z cenzurą. Szef zaliczał pały w NZS w '87 w imię
              likwidacji "Mysiej", a teraz bebechy mu się przewracają jak widzi takie numery -
              więc doskonale rozumie o co chodzi w takich sprawach. :>
        • Gość: Justi Re: Mi sie NIE spodobala wystawa! IP: *.adsl.wanadoo.nl 22.02.06, 16:40
          Moim skromnym zdaniem nie kontaktujesz zupelnie o co tu chodzi. Przeciez to jest
          tylko artystyczna forma wypowiedzi, wcale nie znaczy, ze ludzie te koszulki beda
          nosic. Chodzi raczej o ogolne pojecie wolnosci wypowiedzi, niz jednostkowe
          podejscie do sprawy. Jednostki maja czesto wysoki wspolczynnik obrazliwosci,
          biora wszystko do siebie. A moja kolezanka Zydowka mowi zawsze wprost, ze jest
          Zydowka, bo uwaza to za zaszczyt, a nie cos czego sie trzeba wstydzic, lub co
          moze ja obrazic.
          • Gość: Smok Kolego, rozumujesz jak przedszkolak. Dlaczego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:28
            cię dziwi że twoja koleżanka-Żydówka mówi że jest Żydówką? To chyba nic złego?
            Ja mówię że jestem Polakiem bo nim jestem!!! Ale jeśli obok koszulki 'Jestem
            Żydem' pojawia się 'Mam AIDS' lub 'Mam okres' lub 'Usunęłam ciążę' to ja na
            miejscu Żydów bym się wkurzył bo to szarganie ich narodowości i tożsamości,
            która dla nich samych nie jest niczym osobliwym. Dziwne że tej subtelności nie
            pojmują ludzie, którzy mają się za inteligentnych. I jeszcze tłumaczą że to
            solidaryzowanie się, co za prostackie myślenie!
          • Gość: aradian Re: Mi sie NIE spodobala wystawa! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.04.06, 03:39
            Wiesz co Justi moja żydowska Babcia mawiała, że głupi to Żyd, który przyznaje
            się do swego pochodzenia, i miała absolutną rację.
        • Gość: maciek agggggga MISIE to w ZOO są..do szkoly zapro IP: 195.117.240.* 22.02.06, 18:27
          ;)
        • Gość: Bęc Re: Mi sie NIE spodobala wystawa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:06
          Zanim się obrazisz, kołtunko, naucz się przynajmniej przyzwoicie wysławiać.
          Jeśli zaczynasz zdanie, to na pewn=o nie od "mi" tylko "mnie".
          Poza tym nie jest ważne, co kogo subiektywnie opbraża, bo ktoś może powiedzieć
          nawet, że obraża go zwrot: człowieku, jako wyniosły i lekceważący. Określenie
          musi być obraźliwe OBIEKTYWNIE czyli zawierać słowa uważane POWSZECHNIE za
          obelżywe, pogardliwe itp. Zrozumniano?
      • Gość: Smok Czemu przed ACK nie protestuje się przeciw temu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 18:54
        co się dzieje na Białorusi? Tam dopiero nie ma wolności słowa!Tylko obawiam się
        że w dłuższej perspektywie trzebaby przyznać że przemiany jakie się dokonały po
        89. roku miały głębszy sens, a to nie przechodzi przez ciasne mózgi zlewaczałej
        i zlepperyzowanej młodzieży. Bo trzeba byłoby przyznać, że prof. Balcerowicz ma
        rację, że Mazowiecki był premierem jednego z lepszych rządów. A jak tu coś
        takiego głosić jak się ma zostać pierwszym magistrem w rodzinie, a cała rodzina
        na podlubelskiej wsi zapijaczona z przychodami typu zasiłek+lewa renta w
        pijackim widzie głosuje na leppera i giertycha?
      • Gość: homo1 Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:48
        Mam pytanie do oburzonych:
        1. Jakie wartości pragnęli przekazać manifestując napisy na koszulkach?
        2. Jeśli tak szanują sferę intymności, to czemu wcale nieintymnie deklarują swe
        poglądy?
        3. Czy nie uważają, że prawo do wolności słowa jest często w Polsce nadużywane?
        I nie chodzi mi tylko i wyłącznie o treść, co raczej o formę.
        4. Dlaczego obok cytowanych wielokrotnie napisów nie pojawiły się choćby
        takie: "Nie bądź egoistą!", "Nie rań innych!", "Stop piratom drogowym!, "Nie
        toleruj chamstwa!". Oto są problemy, które dotykają nas wszystkich -
        wierzących, niewierzących, kochających i myślących inaczej, biednych i
        bogatych. I to o tym należy nie mówić, a krzyczeć! Nie interesuje mnie, że ktoś
        jest gejem, lesbijką, nie chodzi do kościoła, usunął ciążę. To jego i tylko
        jego sprawa, więc po jaką cholerę z takim zadęciem manifestuje to? Ktoś kiedyś
        powiedział: "Różnijmy się pięknie", ja dodam do tego:... i dyskretnie, bo
        inaczej dyskusję o polskiej demokracji sprowadzimy do poziomu d....
        • Gość: Grażyna Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:26
          Problemy, które podnosisz też są bardzo ważne, ale nie możesz narzucać nikomu
          co ma preferować, o co się upominać, jakie sprawy nagłaśniać. W kwestiach przez
          sibie poruszonych zorganizuj sam manifestację, a będę walczyła o twoje prawo do
          wolności wypowiedzi!
    • Gość: Błął UMCS-u Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.chello.pl 22.02.06, 08:07
      Podstawowy błąd UMCS-u: jego instytucja kulturalna coś organizuje, a rektor
      zakazuje. Strata czasu, energii, pieniędzy i afera w mediach. Zarzuty o
      zaściankowość, tłamszenie wolności wypowiedzi i wpływy środowisk kościelnych na
      świecki uniwersytet.
      Zapraszam do dyskusji na forum www.ofensywa.umcs.lublin.pl
      • Gość: Smok Instytucja kulturalna? Bawisz mnie, koleś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:32
        Jesli obok 'Jestem Żydem' wypisuje się 'Mam okres' to jest to zwyczajne
        chamstwo a nie kultura. Chyba że w Lublinie kulturę pojmuje się teraz inaczej.
    • Gość: Lulek szczęśliwej drogi!!! IP: *.lublin.mm.pl 22.02.06, 09:19
      kiedy wyjeżdżasz to ci chusteczką pomacham?
    • Gość: RaD. Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.lublin.mm.pl 22.02.06, 09:36
      Generalnie popieram akcję. Uważam, że źle postąpił Rektor nie konsultując swojej
      decyzji z organizatorami (kwestia wypracowania kompromisy etc.)
      Jednak nie do końca jestem przekonany niektórymi napisami na koszulkach. Moim
      zdaniem nie mają one nic wspólnego z wolnością wypowiedzi a są po prostu
      niesmaczne. Chodzi mi np.: 'nie płakałam po śmierci papieża'. Gdyby ktoś miał
      napis - 'nie lubię papieża' czy 'nie słucham papieża' to w porzo ale śmierć jest
      szczególnym czasem - poczucia pustki po śmierci kogoś bliskiego etc. Więc
      manifestowanie tego czego się nie robiło po śmierci kogoś jest dla mnie jakimś
      nietaktem - jeszcze ten obrazek wron na gałęzi. Oczywiście zdaję sobie sprawę z
      pewnego obłędu, który ogarnął ludzi po śmierci Papieża - oczywiście nie
      wszystkich. Poza tym zastanawiałbym się nad koszulką 'dokonałam aborcji'. Ale
      koszulkę 'jestem żydem' sam bym założył! :)
      • maniek.27 Re: Protestowali przeciwko cenzurze 22.02.06, 09:40
        Przeczytałem wszystkie propozycje na hasła i niektóre są naprawdę OK. Te
        wybrane mają mało wspólnego z wolnością słowa i walka o cokolwiek
        • Gość: Smok 'Jestem Żydem' obok 'Mam okres'? Dno! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:34
          .
    • Gość: Zorian Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 10:01
      zgadzam się widziałem i brałem udział w tej wystawie w krakowie interesowała
      ale nie szokowała az tak jak w lublinie, az dziw ze tam studiuje
      • maniek.27 Re: Protestowali przeciwko cenzurze 22.02.06, 10:08
        Najbardziej szkoda że cała impreza się nie odbyła. ye wcześniejsze były
        naprawdę OK. A co do Krakowa. To gdyby tam rektor jej zakazał też wywołałaby
        dyskusję. Gdyby w Lublinie nie zrobił tego rektor też nie byłoby dyskusji.
    • Gość: tomek Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.umcs.lublin.pl 22.02.06, 14:53
      Imprezy rzeczywiście szkoda. Ale o ile wiem w innych miastach wystawa miała
      miejsce np. na dworcach a nie na terenie uczelni; poza tym w części miast w
      ogóle nie było tej wystawy. Sądzę,że Rektor Kamiński nie stosuje żadnej cenzury,
      ponieważ sam z nią walczył, a nawet siedział pół roku w internie... Nie wiecie z
      kim macie do czynienia. Chodzi o granice wolności, bo one istnieją tak jak
      istnieją granice obrony koniecznej. Noszenie tych koszulek jest indywidualną
      sprawą każdego; niekoniecznie muszą wiśieć na uczelni w eksponowanym miejscu
      gdzie wszyscy,chcąc nie chcąc musieliby to oglądać..
      • Gość: Gateway Re: Protestowali przeciwko cenzurze - i slusznie! IP: 129.81.192.* 22.02.06, 18:49
        Tak "tomku"... to smutne, iz pan Rektor kiedys
        walczyl z cenzura, a teraz sam postepuje
        w podobny sposob jak jego byli adwersarze!
        Czy to wladza tak mocno zmienila czlowieka???
    • Gość: Jarosh Barnat to gnida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:17
      jakich wiele wsrod mw. Wszystko dla partii i towarzysza przewodniczacego. Byle
      by sie dobrac do jakiegos stolka. Pracuj pracuj gnido
    • Gość: Lidka A co ? Maja w kasze dac sobie pluc ! IP: *.cybernet.ch 22.02.06, 17:36
      A co ? Maja w kasze dac sobie pluc !

A zamordysci i cenzorzy czekaja moze jeszcze na oklaski ?!

Czy jak ?!

Halo ! W przedszkolu tak bylo...nie w doroslym zyciu !
      • Gość: Gateway Re: A co ? Maja w kasze dac sobie pluc ! IP: 129.81.192.* 22.02.06, 18:29
        Ojciec Rydzyk, Rodziny Radyja Maryja oraz Mlodziez Wszechpolska
        gratuluja Szanownemu Panu Rektorowi UMCS-u! Trzymac mocno
        i nie popuszczac - tak jak kiedys trzymali komunisci!!
        • Gość: Lidka Re: A co ? Maja w kasze dac sobie pluc ! IP: *.cybernet.ch 22.02.06, 18:55
          Rodzina Radia Maryja...

Rodziny sie nie wybiera.

P. S.
          Oni sie boja !

Ludzie bez tozsamosci.
        • Gość: Smok Pamiętaj dzięki komu możesz wypisywać swoje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:20
          komentarzyki. Gdyby wyszli w takich koszulkach 20lat temu to 1. by się
          pożegnali ze studiami a 2. ZOMO by ich tak stłukło że nerki zbieraliby po całym
          Krakowskim Przedmieściu.
    • Gość: Agni Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: 212.182.77.* 22.02.06, 18:09
      protestuje noszac na codzien koszulke, chodze w niej na zajecia na uczelni
    • Gość: yo Lublin to enklawa ćwoków z PiSuaru IP: 195.117.240.* 22.02.06, 18:10
      :((((niestety
    • Gość: maciek a koszulki: "PiS to banda debili"? kontrowersyjne? IP: 195.117.240.* 22.02.06, 18:13
      .
      • Gość: maciek a "j.kaczka lubi koty i chłopców" -kontrowersyjne? IP: 195.117.240.* 22.02.06, 18:19
        czy nie?
        • isab Re: a "j.kaczka lubi koty i chłopców" -kontrowers 22.02.06, 18:40
          Chociaż za kaczkami nie przesadzam, to tu własnie tkwi problem.

To byloby obraźliwe, bo jest skierowane do kogoś/przeciw komuś.
          Napisy na koszulkach stwierdzały natomiast "JA nie płakałam/jestem lesbijką
          itp." JA...
          Jak coś tak sformuowanego może byc dla kogokolwiek czymś obraźliwym...
          llludzie...
    • Gość: Smok Przeciw takiemu bezguściu jak koszulki 'Mam AIDS' IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 18:44
      czy 'Usunęłam ciążę' też bym się wypowiedział gdyby to ode mnie zależało. Takie
      hasła to drobnomiasteczkowe silenie się na oryginalność luib prowokacyjne
      badanie jakie są granice źle pojętej wolności słowa. I na szczęście w LUBLINIE
      się okazało, że te granice są dokładnie tam, gdzie kończy się dobry smak.
      Popieram rektora, widzę że to facet na poziomie i nie daje utrzymywanej z
      publicznych pieniędzy uczelni zamienić w forum lewackich krzykaczy. Rozbrykaną,
      nudzącą się maksymalnie młodzież trzeba wychowywać. Szkoda że w Lublinie takie
      bezrobocie, gdyby posiedzieli w pracy po godzinach już by im się nie chciało
      wypisywać bzdur a i grosza trochę na książki by było...
      • Gość: Gateway Re: Smok co decyduje o "dobrym smaku"! IP: 129.81.192.* 22.02.06, 18:56
        Widzisz "Smoku" i znow typowo komunistyczne myslenie!
        Czy ty (albo i sam Wielki Pan Rektor) zamierzasz
        zostac ogolnopolskim arbitrem "dobrego smaku"?
        Kto ma decydowac co jest w granicach "dobrego
        smaku" i czy ma prawo narzucac wszystkim
        pozostalym swoje lepsze (czy gorsze...)
        "poczucie smaku"?
        • Gość: Smok Niech decyduje ten, kto odpowiada za miejsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 19:11
          gdzie się to odbywa. I zadecydował. I chwała mu za to!
          • Gość: Gateway Re: Niech decyduje.... IP: 129.81.192.* 22.02.06, 21:54
            Ja nie neguje prawa Rektora do decydowania kto moze
            prezentowac sie na uczelni, a kto nie. Ma takie prawo...

P.S. Jednoczesnie trzeba przypomniec, ze Sz.Rektor UMCS-u
            jest rektorem (wciaz) PANSTWOWEJ i (wciaz) SWIECKIEJ zarazem
            uczelni skupiajacej studentow o roznych wyznaniach,
            orientacjach i o roznym "poczuciu smaku" (ktorego
            chcialby wszystkich sila i swa wlasna miarka nauczac "Smok")!

Tradycyjnie osrodki uniwersyteckie (praktycznie wszedzie)
            sa ostoja swobodnej wymiany pogladow, i wolnosci
            slowa. Cenzura na uczelni to jednoczesnie proba
            traktowania studentow jak idiotow, ktorym
            potrzebny jest ow "arbiter" z batem w reku,
            stojacy na strazy dobrego (a moze czasem zlego?) smaku!!
            • Gość: Smok Wolność słowa kolego ma służyć człowiekowi IP: 62.29.248.* 23.02.06, 08:34
              a nie go poniżać. Rozumiem że 'Jestem Żydem' w zestawieniu z 'Mam okres' to wg
              ciebie wolność słowa. Weź ty się człowieku zastanów. 'Mam AIDS', 'Usunęłam
              ciążę' to tylko nędzne prowokacyjki, które raczej testują granice taniego,
              prowincjonalnego żartu, który ty nazywasz swobodą wymiany myśli,a inni tobie
              podobni rzekomą 'solidarnością z ludźmi których pokrzywdził los'.
    • Gość: żaczek chatek Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.lublin.mm.pl 22.02.06, 19:33
      Co za protest!!! Całe 100 osób w tym część tylko po koszulki. Byłem tam i
      słyszałem jedną konwersację:
      - Ty masz?
      - Mam. A ty?
      - Mam "Jestem gejem"
      - A ja też. Ku..a jeszcze lece po "Mam spirale"
      - Weź i mi!
      BRAWO!!! WSPANIAŁA AKCJA!!!
    • Gość: joe "Nie wzrusza mnie śmierć twoich rodziców" IP: *.in.lublin.pl 22.02.06, 21:15
      "Nie płakałem po papieżu"? To może "Nie jest mi przykro z powodu śmierci mamy Kasi" albo "Nie obchodzi mnie wypadek twojej koleżanki". przecież to to samo, prawda? Może celem tej koszulki jest wbijanie igły w czuły punkt "katoli"? I dlaczego, bo fajnie się burzą?

A przecież z koszulki "Nie płakałem po papieżu" można się wytłumaczyć tym, że chodzi o wałkowanie o tym tydzień w mediach, prawda? W takim razie, co stoi na przeszkodzie zrobiemniu koszulki "Nienawidzę polskiej martyrologii"?

Co tak naprawdę kieruje robiącymi i kupującymi te koszulki?
      Czy robią to dlatego, że nie można im zabronić?
      A jeśli im zabronią, to można narobić krzyku że to cenzura, moherowo, katoland, średniowiecze i inne takie popularne slogany?

Czy to cenzura, że rektor UMCS nie chciał się zgodzić na firmowanie nazwą uniwersytetu głupim żartom? Naprawdę?
    • dudithemaster Znaleźć prowokację tam gdzie jej nie ma... 22.02.06, 21:27
      Obserwuję co ludzie mają do powiedzenia na temat wystawy jak i samych koszulek i
      muszę powiedzieć że w naszym kraju narodził się nowy zawód polegający na
      szukaniu i piętnowaniu prowokacji gdzie tylko się da. Co z tego że wcale "coś"
      lub "ktoś" wcale nie ma zamiaru prowokować, przedstawia jedynie swój pogląd...
      Czy idąc w koszulce "jestem gejem" prowokuję kogoś ? Jeżeli powiem głośno
      "jestem gejem" to już nie będzie prowokacja ? Dlaczego wszędzie trzeba
      doszukiwać się jakichś skomplikowanych treści, po prostu koszulka informuje nas
      że ktoś jest gejem, albo ktoś chce żebyśmy wiedzieli, myśleli że nim jest.
      Podobnie jest z: "masturbuję się", "usunęłam ciążę" itd. Oczywiście koszulka
      taka może być wykorzystana (i często właśnie tak się dzieje) jako element tzw.
      lansu. Odważę się powiedzieć pewne rzeczy i dlatego jestem silny psychicznie
      itd. Tutaj zgoda... jest to tylko pewnego rodzaju informacja, komunikat
      "powiedziany" w sposób głośny bo taki który każdy widzi. Jeżeli ktoś ma jakiś
      problem z akceptacją żydów (odpowiednio t-shirt z napisem: "jestem żydem") to
      chyba jest jego osobisty problem. Może nie lubić, nie akceptować ale czy musi
      zaraz doszukiwać się prowokacji ? Mówię: jestem żydem... i czy ktoś zaprotestuje
      ? nie! taki się urodziłem i jestem dumny z tego. Czy można być dumnym z
      usunięcia ciąży ? hmm chyba nie.. ale to nie powód żeby o tym nie mówić.
      Podsumowując krótko: nie szukajmy prowokacji poprzez okrężne rozumienie czegoś
      co jest proste i klarowne...
      • folkatka Re: Znaleźć prowokację tam gdzie jej nie ma... 22.02.06, 22:15
        Widzisz, część z tych haseł (nie mówię że wszystkie) to jest wywlekanie ludzkiej
        intymności na zewnątrz, szukanie taniej sensacji. "Masturbuję się" - czy
        rzeczywiście masturbacja jest aż takim społecznym problemem, a uprawiający ją są
        narazenia na szykany i niezrozumienie,że trzeba to podciagnac pod prawa
        czlowieka? POwiedz, czemu ma to wszystko słuzyć? "Mam spiralę" - sorki, dla
        mnie to prymitywne i prostackie. "Nie płakałem po papieżu" - rysunek wron
        sugeruje ze wszyscy którzy sie przejeli jego smiercią sa podobni do nich? To
        jest po prostu przykre.
      • maniek.27 Re: Znaleźć prowokację tam gdzie jej nie ma... 22.02.06, 22:21
        Wszystko OK jeśli taką koszulkę założy osoba której to dotyczy. Rozmawiałem ze
        znajomą która jest żydówką. Ona uważa że ta koszulka ją ośmiesza. Natomiast
        koszulki "Masturbuję się", "Mam okres" są prostackie.
    • Gość: Staszek z Londynu Pozdrawiam i gratuluje studentom lubelskim! IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.02.06, 02:38
      UMCS jest moja alma mater. Skonczylem ja ponad 30 lat temu. To, ze studenci
      (chocby i byla ich garstka) poszli protestowac w zwiazku z deczyzja niemadrego
      rektora, napawa mnie ogromna radoscia.
      Gdyby byla jakas petycja protestacyjna, to mysle, ze wielu z nas, ktorzy
      walczylismy o swobopdy obywatelskie w Polsce, chcialoby zlozyc swoj podpis.
      Jestem oburzony kompromitujaca deczyja rektora.
      • lechtizdajen Staszek nie pieprz! 25.02.06, 13:35
        zaloz koszulke z napisem "jestem czarnuchem" i idz na spacer na Brixton- potem
        pogadamy OK?
    • Gość: krook Re: Protestowali przeciwko cenzurze IP: *.futuro.com.pl 23.02.06, 08:40
      To nasza prywatna sprawa, nie obrażamy w ten sposób nikogo powiedziała jedna z
      uczestniczek. Skoro to jest prywatna sprawa to dlaczego protestują ?? Przecież
      odwołanie wystawy chroniło ich prywatność.
      Poza tym. Czy ja chodzę po ulicy z manifestem JESTEM HETERO, JESTEM ZDROWY itd
      ?? Skoro nie "promujemy" normalności w społeczeństwie to dlaczego CI którzy
      nieco "odbiegają" od normy chcą tak bardzo manifestować swoją inność??
      No i coś czego już totalnie nie rozumiem. Jan Paweł II był wspaniałym
      człowiekiem. Nie tylko katolicy tak uważają, gdy zmarł właściwie cały świat
      pogrążył się w żałobie po utracie tak wielkiego człowieka. A tu nagle jego
      rodacy zaczynają manifestować NIE PŁAKAŁEM PO PAPIEŻU. I nikt wam nie kazał. Ale
      czy to jest powód do dumy ??
      Czy ludzie naprawdę muszą kwestionować wszystkie zakazy bez względu na to czego
      dotyczą ?? Ludzie zastanówcie się trochę bo niedługo dojdzie do tego ze bandyci
      i mordercy będą dochodzić swoich praw i manifestować swój "zawód" jako zupełnie
      normalny. TO JEST CHORE!!!
    • Gość: Ziemkiewicz Ziemkiewicz o prawach czlowieka IP: 213.241.50.* 23.02.06, 12:53
      Helsińska Fundacja Praw Człowieka miała zorganizować w Lublinie
      przeglad "Prawa człowieka w filmie". Impreza, wydawałoby się po
      tytule, poważna, zreszta objechała już kilka centrów akademickich.
      Na miejscu okazało się jednak, że prawa człowieka miały być jedynie
      dodatkiem do ekspozycji i sprzedaży koszulek z głupimi albo wręcz
      chamskimi napisami. Kiedy rektor UMCS podziękował za koszulki,
      Fundacja ukarała go odwołaniem pokazów filmowych.
      Wystawa i sprzedaż wspomnianych koszulek miała jakoby
      stanowić "próbę podjęcia dyskusji na temat kondycji wolnosci
      wypowiedzi w Polsce". Tak sprawę ujał prezes Fundacji, Marek Antoni
      Nowicki, uzasadniajšc swš decyzję twierdzeniem, że decyzja rektora
      UMCS stanowiła "niedopuszczalna formę ingerencji w tę wolnosc".
      Z przykroscia muszę panu Nowickiemu oznajmić, że wolnosc wypowiedzi
      pomyliła mu się z brakiem elementarnej przyzwoitosci i kultury.
      Skutkiem czego, pod szczytnymi hasłami, propaguje - powtórzę -
      najzwyklejsza w swiecie głupotę i chamstwo. O przejawy głupoty
      mniejsza, za długo by wyliczać. Chamstwem natomiast jest, na
      przykład, eksponowanie konterfektów pani Szczuki, czy jakiejkolwiek
      innej kobiety, w koszulce z napisem "Mam okres". Podobnie jak
      chamstwem byłoby noszenie przez mężczyznę koszulki z
      napisem "Pierdzę" i wylewne informowanie wszystkich, którzy sobie
      tego nie życza, jak pracuje męskie jelito grube, regularnie płukane
      piwskiem. Chyba, że ktos uważa, iż o damskiej fizjologii wypada
      głosno mówić, a o męskiej nie, ale to przecież myslenie
      faszystowskie, Fundacji Helsińskiej na pewno obce. Zwykłym chamstwem
      jest epatowanie hasłem "nie płakałem po papieżu". Gdyby po smierci
      mojego ojca ktos demonstracyjnie chciał mi dać do zrozumienia, że on
      po nim nie płakał i ma moja żałobę gdzies, dostałby po prostu -
      pardon pour le mot - po mordzie. I z góry uprzedzam, że to samo
      spotka ewentualnego "obrońcę wolnosci wypowiedzi", który zbliży się
      do mnie we wspomnianej koszulce.
      • cziriklo Brawo Ziemkiewicz, brawo. Bic po pysku, powiadasz? 23.02.06, 16:57
        Bilbys po pysku kazdego, ktoby sie zblizyl do ciebie w koszulce "nie plakalem
        po papiezu"? Jest to zaiste przejaw prawdziwie cjhrzescijanskiego stosunku do
        ludzi. Bic po pysku, co? Za to ze nie plakali po papiezu, co? No, no. Pokolenie
        Jana Pawla II, indeed. Tak zawsze sadzilem - ze o to katolikom chodzi. Aby bic
        po pysku, skoro nie mozna ropzpalac juz stosow. No, no.
    • Gość: Hrab Ciemnota, ciemnota, ciemnota .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:01
      Ciemny rektor (profesor z bożej łaski) prowincjonalnego uniwersytetu podejmuje
      konformistyczne decyzje aby przypoadobać się miejscowemu kołtuństwu! Wieje
      zgrozą, pora umierać!
    • Gość: mim Brawo Lublin ! IP: 213.241.50.* 23.02.06, 13:07
      Niech zyje UMCS i jego rektor ! Ciesze sie, ze jeszcze sa madrzy ludzie w
      Polsce. Noszenie koszulki z napisem "Mam okres" jest niesmaczne. Zas noszenie
      koszulki z napisem "Nie plakalem po papiezu", to normalny brak kultury.
    • Gość: mim Niech zyje ciemnogrod ! IP: 213.241.50.* 23.02.06, 13:17
      Serdeczne pozdrowienia dla rektora UMCS. Trzymaj sie Pan. Niedlugo beda
      przesladowani chrzescijanie rowniez w Polsce.

Czy na wystawie byla koszulka "jestem grzesznikiem" ?

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka