Dodaj do ulubionych

Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!!

30.03.06, 15:39
Pisze z osiedla Nałkowskich. Ludzie wciąż narzekają na młodzież że stoji i
nic nie robi. A tu proszę!!! Młodzież z mojego osiedla założyła
stowarzyszenie. Wszystko legalnie oficjalnie. Zarejestrowali się w Urzędzie
Miasta, otrzymali Regon, Nip itd. Minał rok ich działalności. Niesamowita
sprawa. Celem stowarzyszenia jest propagowanie sportu. Zaczeli od drużyny
piłkarskiej. Zgłoszenie drużyny do najniższej klasy rozgrywkowej to naprawdę
wielkie wyzwanie. Mnóstwo pracy i mnósto pieniedzy. Koszt około 4 tys zł.
Jakoś sobie poradzili. Zorganizowali stronę internetową
www.vrotcovialublin.prv.pl. Trenują 3 razy w tygodniu. Całą zime wynajmowali
salę. Po pierwszej rundzie zajmują pierwsze miejsce i mają szanse na awans.
Na mecze przychodzi około 200 osób!!! Matki siostry dziewczyny koledzy. Całe
osiedle żyje tymi meczami. Nie ma żadnych ekscesów nie było żadnych strat.
Dobra organizacja po meczu chłopaki sprzątają po sobie. Utrzymują kontakt z
Polonią Amerykańską która przysyła sprzęt. Profesjonalni trenerzy rozpisali
im treningi które zawodnicy sumiennie wykonują. Jak patrze ile ich to
kosztuje i jak sobie potrafią poradzić z kłopatami to jestem z nich dumny.
Mój syn trenuje w tym klubie. Założyli teraz sekcję juniorów w której trenuje
około 30 chłopców z roczników 90' 91' 92. Wszystko to może pojść na marne bo
dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych chyba nr 2 w Lublinie popularnie nazywanej
elektromontażem nie chce przedłużyć chłopakom umowy na wynajecie boiska. Nic
go to nie kosztuje koszenie i przygotowanie obiektu sprzątani wszystko to
robią zawodnicy. Po pierwszej rundzie wszystko super pieknie. Teraz jest nie
cały miesiąć do rozpoczecia II rundy., a dyrektor odpowiada NIE !!!. Na
pytanie dlaczego odpowiada jeszcze krócej : BO NIE i TYLE !!!.Niech ktoś
pomoze chłopakom bo warto.!!! Szkoła podstawowa ma piekne boisko byłoby po
kłopocie ale boisko to nie spełnia wymogów i nie można na nim rozgrywać
meczów. Naprawdę bardzo miło przyjść czy na trening czy na mecz. utrzymują
się sami ze składek rezygnują z przyjemności. Nic nie chą od nikogo sami
wszystko załatwiają. Nawet rozliczenia podatków sami robią. Koszty ponoszą
olbrzymie. To wszystko może upaść. Niech ktoś im pomoże.
Obserwuj wątek
    • blood_free Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 31.03.06, 00:06
      Gdzie sa radni miejscy z ul. Romera???
      • Gość: Desio Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: 213.25.136.* 31.03.06, 15:14
        miasta.gazeta.pl/lublin/1,35642,1124260.html
        Na tej stronie znajdziecie min radnych wybranych z Waszego okręgu. Zgłoście się
        do nich - pamiętajcie, że już za pół roku są kolejne wybory samorządowe, może
        niektórzy z nich będa chcieli ubiegać się o następną kadencję. Teraz jest
        najlepszy czas by przypomnieli sobie o swoich wyborcach. Ponieważ nie wszyscy
        macie jeszcze czynne prawo wyborcze (nie możecie głosować w wyborach)
        spróbujcie o poparcie waszych rodziców i sasiadów.
        Życzę powodzenia i wytrwałości.
        • Gość: Migacz Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:49
          Ja się uczę w tej szkole. O drużynie słyszałem zresztą to widać że coś się
          dzieje na boisku. My się z kolegami dowiedzieliśmy od wu-efisty. Normalnie
          znaczy w wcześniejszych latach boisko było koszone raz od wiosny do zakończenia
          szkoły. Pamietam że w zeszłym roku jeszcze w czerwcu jedna połowa nie była
          nawet skoszona.Pewnie wogóle by nie była. A tu nagle skoszone i linie widać że
          koszone co tydzień jest.
      • Gość: majkel Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 12:27
        widać komuś to przeszkadza, a przecież chłopaki zajmują się czymś co lubią i
        sprawia im to przyjemność. Pomijam że muszą do tego dokładać- przecież dzięki
        temu mają jakąś pasję, hobby i nie marnują czasu !! Pomóżcie im !
        • Gość: Niech to nie ucich Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.06, 22:09
          Niech to nie ucichnie piszmu lub dzwońmy w tej sprawie do kuratorium lub do tej
          szkoły może pod naciskiem ktoś się ugnie
      • barbares Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 05.04.06, 09:15
        blood_free napisał:

> Gdzie sa radni miejscy z ul. Romera???

Radni nie mają pojęcia o internecie.

Dlaczego zaś GW nie interesuje się tym tematem?
    • Gość: mama Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.06, 13:30
      Chyba tak to już jest, że to co dobre i pożyteczne w tym kraju musi być
      zniszczone. Wydawałoby się, że Pan Dyrektor jak nikt inny powinien rozumieć i
      popierać taką inicjatywę, w końcu jest pedagogiem i wychowawcą.Ja mieszkam na
      tym osiedlu od urodzenia i nie przypominam sobie żeby ktoś wpadł na tak dobry
      pomysł odciągnięcia młodzieży od tej beznadzieji jaka panuje na blokowiskach.
      Razem z synem chodziłam na mecze tej drużyny, choć teraz ma 5 lat już ma
      marzenia że będzie w niej trenował.Mam nadzieję,że Pan Dyrektor zmieni zdanie
      jeśli oczywiście chce wyjść z twarzą z tej sytuacji, jeśli nie to ja napewno
      nie wyśle w przyszłości syna do jego szkoły bo czego on może się od Pana
      Dyrektora nauczyć.
      • Gość: idzi Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.it-net.pl 31.03.06, 13:57
        pan dyrektor na pewno jest z UKŁADU
        • empi Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 31.03.06, 14:06
          Wreszcie jest na forum temat który pozwoli uciec nam od paplaniny. Proponuję
          niech szerzej wypowiedzą się internauci z tego osiedla by inni mogli lepiej się
          zapoznać ze sprawą. My zaś wszyscy swoim zdaniem też możemy wywrzeć presję
          na "odpowiednie czynniki".
          pzdr.
          • rilian Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 31.03.06, 14:10
            inicjatywa super... jeśli jest tak, jak przedstawiono to w pierwszym poście, to
            zasługuje ona na zaangażowanie naszych szanownych władz i na początek 4. władzy,
            dziennikarzy. to temat na znakomity reportaż, artykuł, który powinien otworzyć
            oczy nie tylko krótkowzrocznym dyrektorom, ale też tym, którzy wolą paplać w
            ratuszu o programach profilaktycznych, a robią niewiele.

trzymam kciuki z drugiego końca miasta.
            • Gość: nieryba Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 31.03.06, 14:17
              pochylam głowę w szacunku za pomysł,wykonanie,
              czekam na więcej informacji zainteresowanych.
              Może uda się nam uratować jedną społeczną inicjatywę w natłoku miejskich
              spraw,nadających się tylko do prokuratury,ale europejskiej,bo w naszą nie wierzę
          • Gość: wiki Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:15
            Wprawdzie nie mieszkam na tym osiedlu,ale jestem całym sercem z Wami. Piękna inicjatywa i godna naśladowania.
            Brawa dla jej twórców.
    • Gość: z osiedla Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:35
      Znam tych chłopców. Ogólnie na osiedlu szok !!!!. Pierwsze hasła to że
      blokersi zrobili drużynę. Starszyzna i panie w podeszłym wieku mało nie
      pospadały z krzeseł. Fakty: Prezesami Stowarzyszenia są trzej młodzi ludzie.
      Nie karani dwóch z nich studiuje (jeden nawet z tego co wiem w maju broni mgr).
      Drużyna skupia różnych ludzi. Jest w niej zwykła młodzież i " ta mniej
      spokojna". Jakoś się dogadują. Średnia wiekowa różna jakoś łączy to pokolenia.
      Kilku najzdolniejszych juniorów (17 l.)trenuje z seniorami. Jest kilku
      zawodników w wieku 36 lat., którzy do pracy nakładają garnitur. Potwierdzam że
      na tych meczach przynajmniej na których ja byłem incydentów brak. O jakich
      kolwiek wybrykach podczas innych meczów nie słyszałem. Strasznie szybko
      wyganiają wszystkich po meczach, ledwo skończy się mecz a już część z nich
      zaczyna sprzątać. Odnośnie treningów. Z tego co widzę przez okno to takie w
      miare profesjonalne (nie znam się na tym). Biegają bardzo dużo czasem 30 min
      zanim zaczną podawać czy coś innego z piłkami robić. Troszkę może pokrzykują za
      bardzo na treningach, ale dla mnie to żadna różnica bo równie dobrze mogli by
      pić u mnie na placu i prowadzić jakieś ożywione dyskusje. ogólnie jestem bardzo
      za. Jak przeczytałem ten post to się nie zdziwiłem bardzo. Poprostu jest kilka
      osób na osiedlu którym przeszkadza to. Chłopcy pokazują bowiem że jak się
      chce to da się coś zrobić. Trzymam kciuki. Powodzenia
    • Gość: nauczycielka Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.06, 15:09
      Wielkie fou paux Pana Dyrektora, mam nadzieję, że się zrehabilituje.
    • Gość: Działacz Jestem sędzią i byłem tam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 15:20
      Byłem u nich na kilku meczach. Zajśc nie widziałem. Ogólnie to mile się
      zaskoczyłem. Jak na tą ligę to przychodzi mnóstwo ludzi !!!!. Wierzcie mi gdzie
      indziej mało kto na mecze wogóle zagląda. Widać że chłopaki grają dla
      przyjemności. Organizacja perfekt. Na bramie wjazdowej stoi gościo który prosi
      żeby nie wnosić alkoholu. Dalej na teren boisko idzie się koło szkoły chodnik
      ten chłopaki odzielili taką specjalną taśmą zeby nikt się nie wałęsał wokół
      szkoły. Mnóstwo małych dzieci przychodzi a i mamy zawodników licznie przychodzą.
      Rozmawiałem nawet kiedyś z tym chłopakiem co prezesem jest to było w zimie.
      Mówił że mają kłopot z salą ( w zimie piłkarze trenują na sali ) u nich w
      Podsatwówce nie było już wolnych terminów i nie było gdzie sali wynająć. Wiec
      chcieli własnie w tym nieszczęśnym elektromontażu a tam odpowiedź była bardzo
      podobna: Nie !!! a dlaczego bo ja odchodzę na emeryturę ( słowa dyrektora ) i
      chce mieć święty spokój. Koniec końców w podstawówce firma się wycofała i ktoś
      zadzwonił tego samego dnia do nich i powiedział zeby przyszli bo się termin
      zwolnił. Tyle mogę ja napisać.
      • Gość: ja Re: Jestem sędzią i byłem tam IP: *.it-net.pl 31.03.06, 17:07
        Gratuluję młodym ludziom pomysłu, zapału i sprzymierzeńców.Sądzę, że kolejym
        krokiem powinna być rozmowa Gazety z dyrektorem i przedstawienie jego
        argumentacji. Jeżeli chodzi tylko o "NIE, bo NIE", to zainteresować sprawą
        władze miejskie i oświatowe.
        Trzymam kciuki, zeby wszystko poukladało się z sensem, a młodzi ludzie odnosili
        sukcesy sportowe. To może być doskonaly przykład dla innych osiedli.
        • bigstrand wielka polityka na podworku 31.03.06, 17:41
          jest to idelany przyklad budowy spoleczenstwa obywatelskiego, niestety jak ostatnio sie dowiedzielismy spoleczenstwo obywatelskie w IV RP nie jest potrzebne, wladza jak widac wziela sobie do serca deklaracje wodzow i po prostu je wypelnia

inicjatywa zaslugijaca na wsparcie, ale nie wladzy a ludzi, spolecznosci lokalnej, wywierania nacisku na lokalnych samorzadowcow i nie aby protestowac przeciwko temu czy innemu ale po to by budowac
    • Gość: Z Czechowa Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:41
      No ja słyszałem o tej drużynie,bo mam troszkę znajomych na tym osieldu. Szokda
      jak się rozpadną. Trzymam za was kciuki.
    • Gość: Paszkowski Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.lublin.mm.pl 31.03.06, 21:54
      wreszcie coś zaczęło sie dziac na naszym osiedlu... młodzi ludzie sami sie zebrali, zbudowali zespół, zorganizowali fundusze i co najwazniejsze udalo im sie... a teraz jestem naprawde zaskoczony!! chlopaki nie dosc ze wyrwali sie z blokowisk, robia cos pozytecznego, dla siebie i zycia osiedla, to wlasnie teraz, gdy zaczynaja odnosic sukcesy odbiera im sie to co kazda druzyna miec musi - boisko... czegos tu nie rozumiem... a potem skarzymy sie na narkotyki, alkohol wsrod mlodziezy, rosnaca przestepczosc(a wrotkow jest w lublinie z tego znana). doprawdy intrygujace
    • Gość: Wierny kibic !!! Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.lublin.mm.pl 31.03.06, 22:21
      Jestem z Nałkowskich, niebyłem tylko na jednych meczu Vrotcovi, naprawde co
      koledzy zrobili jest godne podziwu i szacunek dla nich za to, za taki pomysł,
      za ich zaangażowanie i poświęcenie. Pieniądze które dostają od rodziców czy
      niektórzy sami zarabiają nieprzeznaczają na jakies głupoty, alkohol czy
      narkotyki, tylko ambitnie płacą co miesięczne składki na klub. Co do dyrekcji
      szkoły, która niechce wypozycic boiska to uwazam, że robią to oni po złosci dla
      młodzieży a przecież są po to by pokagac młodzieży a żucają im ''kłode pod
      nogi". Chłopaki naprwde bardzo dobrze dbaja o boisko, jest ono w ich wolnym
      czasie sprzątane, koszona jest murawa oraz podcinane są gałęzie wyrastajace nad
      płyte boiska. Ludzi musimy im pomóc, to na co pracowali tyle czasu niemoże sie
      rozpaść, przez dyrekcje, która podejmuje złą, nieprzemyslaną decyzje !!!
    • barbares Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 01.04.06, 11:57
      tak rzadko na forum jest coś pozytywnego, coś co pozwoliłoby wszystkim
      zjednoczyć się w jakiejś sprawie, dać pomysł, wywrzeć gdzies presję. Boję się,
      że sprawa ucichnie ku radości co niektórych. Lepiej nic nie robić, nie
      angażować się niż robiąc coś narazić się na kłopoty i dodatkowy wysiłek. Dewiza
      naszych decydentów, radnych. Nawet teraz jakby jakiś z nich zaangażował się, to
      podejrzewam, że pod presją zbliżającej się kampanii samorządowej. Niech
      internauci z tamtego osiedla tworzą tu ranking takich radnych, działaczy, im
      przychylnych i zwykłych oportunistów czy wręcz przeciwników tej inicjatywy. To
      się przyda.
      sezon piłkarski się zbliża!!!
    • Gość: Nauczyciel S.P Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 14:23
      Po przeczytaniu postu i odpowiedzi dziwi mnie najbardziej jedno. Sam motyw sali
      gimnastycznej. W obecnych czasach szkoły niemalże biją się o klijentów którzy
      chcą od nich wynająć salę.Niby za godzinę nie dużo ale, 4 godziny dziennie przy
      średniej cenie 40 zł daje 160 zł. Siedem dni w tygodniu daje w sumie 1120 zł
      tygodniowo -> w miesiącu jest 4 tygodnie co daje 4480 zł !!!!. Wiadomo całość
      nie idzie dla szkoły, ale pieniądz jest pieniądz. Kwota ta jest zresztą
      zaniżona bo w soboty i niedzielę sala może być wykorzystana od rana do nocy (
      tak jest u mnie w podstawówce). Rozpytałem kolegów po fachu i
      faktycznie "elektromontaż" nie oferuje wynajmu sali a z tego co mówili sala
      jest całkiem spora i w niezłym stanie dodatkowo jest nie wykorzystana
      siłownia !!!!. Boje się że ta cała sprawa to poprostu " lenistwo dyrekcji".
      Trzeba walczyć !!
      • Gość: Wrotkowiak Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 16:30
        Uważam, że tym chłopcom z Vrotcovi należy pomóc. Tak ciężko pracowali przez
        cały rok, chcą dalej grać i odnosić sukcesy. Dali przykład, że można wolny czas
        spedzać inaczej. Oni chcą grać, chcą aby cała dzielnica była z nich dumna.
        Wybrali sport. Cieszy mnie to, gdyż Wrotków jest jedną z
        najniebezpieczniejszych dzielnic Lublina. Tym bardziej powinny pomóc im władze
        miasta. Chyba zależy im na tym, aby Lublin był bezpiecznym miastem dla swoich
        mieszkańcow. Jeśli dostaną pomocną dłoń ich śladem pójdą inni. Cieszę się, że
        na naszej dzielnicy są tak odważni młodzi ludzie, którzy swoją postawą dają
        przykład lubelskiej młodzieży. Uwazam że należy im pomóc.
    • Gość: Mieszkaniec Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.it-net.pl 01.04.06, 15:37
      Wydaje mi się że spędzanie czasu na chodźby graniu w piłkę jest o wiele lepsze
      niż spędzanie go na piciu alkoholu a co za tym idzie demoralizacji w tym
      przypadku młodzieży.Sam mieszkam na Wrotkowie i wiem że nie jest to bezpieczna
      dzielnica, pomysł założenia dróżyny piłkarskiej jest bardzo trafiony, chodź na
      początku byłem sceptycznie do tego nastawiony to teraz widzę że wyszło to na
      tylko na dobre dla naszego osiedla, naprawdę ludzie łaczą się pod wspólnym
      sztandarem jakim jest klub!!!!Każdy chce się utorzsamiac z dróżyną, jakoś ich
      wspomóc chodżby dopingiem, a jesli ktoś nie wierzy że ludzie tłumnie przychodzą
      na mecze to niech sam przyjdzie i zobaczy to na własne oczy.Nie ma co tu
      opisywac drogi i pracy jaką trzeba było włożyc w to aby klub powstał zresztą to
      już było wcześniej wyłożone chcę tylko zwrócic się do ludzi żeby się nie
      odwracali plecami od takiej szczytnej idei, i pomogli chodźby przez swoje posty
      pomóc przekonac Pana Dyrektora o tym że podją błędną i pochopną decyzję w
      związku z odebraniem boiska bo tak jak juz wczesniej zostało napisane jest on
      pedagogiem i mimo wszystko rozumie chyba że piłka nożna o wiele lepiej
      kształtuje charakter i osobowośc młodego człowieka niż alkohol i narkotyki, a
      myślę że ludzie pozbawieni czegoś co stało sie dla nich sensem życia mogą
      powrócic do swojej codziennej i nudnej monotonni.POMÓŻCIE !!!!!!
      • Gość: ja Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.it-net.pl 01.04.06, 15:52
        Ktoś powinien panu dyrektorowi pomoc zrozumieć. Widzę tu ogromną rolę Gazety i
        władz miasta.
        Czy w szkole działa Rada Rodziców? Oni też mają wiele do powiedzenia.
        • Gość: z Wrotkowa Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 18:24
          Mieszkam na Wrotkowie juz od kilkunastu lat i dobrze wiem jak jest na tej
          dzielnicy znam ją od dziecka w koncu tu sie wychowałem.Wszystko co zwiazane z
          ta dzielnica duzo dla mnie znaczy. Miedzy innymi VROTCOVIA rowniez dla mnie
          duzo znaczy.I chyba nikogo to nie zaskoczylo. Jestem tylko kibicem ktory
          wiernie wspomaga swoja druzyne jak tylko moze. A obserwujac z boku to wszystko
          co sie dzieje widze prawie codziennie wkład i ciezka prace tych ludzi ktorych
          naprawde podziwiam za ich ambicje niestety, ale nie wszyscy to doceniaja.
          Czasami tez starsi ludzie i nie tylko, przechodzacy koło boiska patrza ze
          zdziwieniem na to co ci młodzi robią, a przeciez nie musza tego robic, bo
          rownie dobrze mogliby pojsc cos wypic czy jak kto woli, a nie zajmowac sie
          sportem prawda? Jestem dumny z druzyny z mojego osiedla, kiedy patrze na
          zaangazowanie w to całe dzieło jakim jest VROTCOVIA. Tworza ją zwykli ludzie
          moi znajomi, koledzy, przyjaciele.Na meczu kiedy słychac spiewy i radosc z
          wygranej czasami nawet kilkuset ludzi to wtedy juz kazdy wie po co przychodzi
          na boisko. A przychodza wszyscy. Młodzi, strasi,dzieci, rodziny, znajomi itd. I
          nikt wtedy nie mysli o jakis bojkach awanturach czy innych przykrych
          incydentach.Ktos juz kiedys powiedział ze ta druzyna łaczy pokolenia, tych
          starszych,młodszych i najmłodszych. I bardzo bym chciał dalej przychodzic na
          boisko przy ulicy Diamentowej na mecze druzyny z mojego osiedla i mam nadzieje
          ze wszystko sie wyjasni bo szkoda było by zmarnowac czyjs trud i prace włozona
          w to dzieło, a juz pod koniec kwietnia znowu wszyscy bedziemy mogli stanac przy
          boisku przy naszej druzynie. ViVa ViVa ViVa VROTCOVIA !!!
          • Gość: Zawodnik Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:35
            Udało się!!!Mamy boisko!!!Dyrektor mimo widocznej niechęci zgodził sie na
            wynajęcie nam boiska do końca tej rundy.Za wszelką pomoc zarówno ludzi
            biorących czynny udział w naszej walce , jak i wspierających nas
            pomysłami,słowami otuchy ,piszących pozdrowienia ,wspierających nas
            mentalnie ,także dla wszystkich was na tym forum zarówno zarząd jak i zawodnicy
            oraz kibice Vrotcovii Lublin składają 3-krotne:DZIĘKUUUUJEMY!!!DZIĘKUUUUJEMY!!!
            DZIĘKUUUUJEMY!!!
            • Gość: ja Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.it-net.pl 06.04.06, 11:48
              :)
              gratuluję i zyczę sukcesów sportowych, podziękujcie gazecie za rozdmuchanie
              sprawy, bo gdyby nie, to byłoby trudniej
              • empi Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 06.04.06, 14:12
                Kiedy inauguracja sezonu piłkarskiego?
                pzdr.
          • Gość: Zarząd Dziękujemy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 14:28
            Zarząd Osiedlowego Stowarzyszenia "VROTCOVIA" pragnie poinformować, że spór
            między nami a ZSZ nr 6 ul. Diamentowa 2 został zakończony. W wyniku
            porozumienia stron, szkoła zobowiązała się do użyczenia boiska w zamian za
            dokonywanie prac przez członków stowarzyszenia na terenie obiektów sportowych.
            Pragniemy podziękować wszystkim ludziom, którzy pomogli nam w rozwiązaniu
            problemu. Nie możemy nie wspomnieć o wielkiej pomocy jaką uzyskaliśmy od:
            Zastępcy Dyrektora Wydziału Oświaty i Wychowania w Urzędzie Miasta Andrzeja
            Wojewódzkiego, Radnego Miasta Lublina Mariana Truskowskiego, Prezesa
            Spółdzielni Mieszkaniowej im. Zofii i Wacława Nałkowskich Mariana Kozińskiego,
            Dyrektora Wydziału Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w lubelskim kuratorium
            Janusza Chojnowskiego a także Ann.y i Justyny Muzaj. Dziękujemy również
            lubelskim mediom za liczne telefony i zainteresowanie sprawą tj. Marcinowi
            Nawrotowi i Włodzimierzowi Spasiewiczowi z redakcji Gazety Wyborczej oraz
            Józefowi Czapińskiemu z Radia Lublin. Dziękujemy również internautom, bez
            których sprawa nie ruszyłaby z miejsca.
            Z poważaniem Zarząd OSKF "VROTCOVIA".
    • Gość: Jeden z wielu... Skandal!!! IP: *.lublin.mm.pl 01.04.06, 21:34
      To jest skandal!!! na wielka skale bo nawet za darmo, nie ponaszac zanych kosztow z tym zwiazanych nie ma checi by zrobic cos dobrego dla mlodziezy z osiedla Nałkowskich... cos na czym sporej wiekszosci mieszkancow z tego osiedla i nie tylko zalezy..., tyle si emowi i skarzy na mlodych ludzi, oblegajacych osiedlowe lawki po nocach i zachowujacych sie malo stosownie nawet do wieku. ale co z tego ze grupka przyjaciol wpadla na pomysl by sprobowac zbudowac druzyne by dac mozliwosc zarowno zabawy i przyjamnego spedzania czasu niz olac system ktory i tak jest juz kulawy i ze wszytskch stron ignorowany.. co z tego ze chlopaki trennuja niemalze jak polzawodowcy... 3 razy wtygodniu... z wlasnych kieszeni wplacaja skladki na ta druzyne po to by miec z tego satysfakcje wyiegajac w weekendy na boisko i robic cos milego dla mieszkancow osiedla ktorzy naprawde licznie przychodza na te mecze... az dziw pomyslec ze jeden z malo rzeczywistych jakby si ewydawalo pomyslow dojdzie do skutku i tak daleko cale to przedsiewziecie dojdzie... ile tych chlopakow kosztuje cale to przedsiewziecie.. ile zaltwieania ile wyzeczen.. po to tylko by robic to co kochaja czyli grac w pilke.. i powiem wiecej ze z wielkimi osiagnieciami, bo malo kto spodziewalby sie ze uda sie wogole zbudowac druzyne ktora nie znajac sie dobrze miedzy soba bedzie w pierwszym swoim sezonie istnienia walczyc o awans do wyzszej klasy rozgrywkowej... a jednak!!! nie dosc ze starsi mieszkancy naprawde licznie ogladaja nawet ich treniegi w tym rowniez i ja to i najmlodsi chlopcy biora przyklad ze starszych zawodnikow. Specjalnie dla tych maluchow powstala nowa sekcja juniorow tego mlodziutkiego klubu.. i az srach pomyslec co bedzie jesli zarowno starsi jak i mlodzi chlopcy nie beda mieli gdzie grac swoich meczy... bo komus sie nie podoba to co robia, to ze sami dbaja o boisko, to ze sami pilnuja wszytskich oplat w urzedach itp... tym kims jedt osoba odpowiadajaca za to boisko a dokladniej dyrektor owej szkoly przy ktorej ono sie znajduje.. dlaczego nie daje sie szansy mlodziezy ktora probuje zrobic cos dobrego i zapoczatkowac szczytna tradycje na tym osiedlu jaka jest sport???!!! jesli ktos czyta moje slowa niech nie bedzie na nie obojetny!!! jesli ma mozliwosc niech pomoze i wleje w tych chlopakow odrobine wiary w to ze nie wszystko stracone!!! czy to takie trudne pozwolic im grac na tym boisku???!!! dla przypomniania powiem ze zlokalizowane jest ono przy ulicy Diamentowej przy Elektromontazu! Oni zyja ta pilka jak i cale osiedle!!! tym bardziej licza na powodzenie ze beda mogli rozgrywac mecze na tym obiekcie bo to polmetek sezionu... jak mozna odbierac im sznase dgy sa tak blisko wywalczenia czegos wspolnie i awansowac do wyzszej ligi!!! mogłbym tak pisac i pisac bo zal mi tych chlopakow. zbyt duzo ich to kosztowalo by teraz sie poddawac!!! jesli tylko moglby ktos cos pomoc na pewno spotka sie z zyczliwoscia i podziekowaniem nie tylko zawodniekow ale i mieszkancow osiedla Nałkowskich! nie badzmy obojetni!!! dajmy szanse mlodziezy!!!
      • Gość: wiki Re: Skandal!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:11
        Ręce składają sie same do oklasków za takie żarliwe i pełne zaangażowania wypowiedzi. Jak najbardziej popieram zdanie " Jednego z Wielu". Może ilość tych wypowiedzi wreszcie poruszy Pana Dyrektora i innych decydentów w tej sprawie.
    • Gość: Krzysztof J. Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 02.04.06, 12:02
      Jestem mieszkańcem osiedla im. W.Z. Nałkowskich w Lublinie. Ostatnimi czasy
      dużo słyszy się o tym, że należy dać szansę młodzieży. Żeby zajęli się czymś
      pożytecznym, a nie tylko stali pod blokiem i pili alkohol lub okradali
      uczciwych ludzi. Tym czasem to co się w tej chwili dzieje na os. Nałkowskich to
      jeden wielki skandal!!! Kilku zapaleńców postanowiło dać szanse młodym
      chłopakom z Wrotkowa, aby zamiast stać jak te menele pod sklepem mogli zająć
      się tym co naprawde kochają czyli grą w piłkę. Teraz okazuje się, że jeden
      człowiek może to wszystko przekreślić. Tym człowiekiem jest dyrektor ZSZ nr2 w
      Lublinie! Mówi się, że nauczyciele, pedagodzy (czyli także dyrektorzy szkół)
      powinni wychowywać młodzież, stwarzać im szanse rozwoju. Więc teraz odpowiedzmy
      sobie na pytanie: Czy to co chce zrobić ten człowiek sprzyja wychowaniu
      młodzieży?
      • gabriel Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 02.04.06, 12:22
        O dyrektorze trzebaby powiedzieć parę brzydkich słów, ale ze względu na szacunek
        dla twórców tematu i na to że jest on tak poztywnie odbierany, należy się
        powstrzymać.
        Co do boiska, to szkoła ani tereny do niej przylegające nie są udzielnym
        księstwem Pana dyrektora a on nie jest sobiepanem na nich.
        Brać za kołnierz radnych miejskich i walić też do kuratorium. Skoro nie chce
        załatwić tego sam, to się go do tego zmusi. Albo odeślę na wcześmniejszą emeryturę.
        Przy okazji, jak ktoś wie gdzie i jak odbędzie się najbliższe spotkanie
        piłkarskie rzeczonego klubu niech zostawi informację. Sam przyjdę i chętnie obejrzę.
        • Gość: Zawodnik Re: Pomócie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 20:29
          Jestem zawodnikiem klubu Vrotcovia Lublin i znam sytuację klubu , a także spraw
          związana z boiskiem od podszewki.Od początku istnienia stowarzyszenia wszystkie
          wydatki zwiazane ze stowarzyszenie pokrywa zarząd(sami prezesi chodzili od
          firmy do firmy i żebrali o jakiekoelwiek wsparcie) ,a także sami zawodnicy, bo
          jakoś w Polsce nikt nie popiera takich inicjatyw.Tylko kilka zaprzyjaźnionych
          osób postanowiło wesprzeć drużynę.Kiedy przed rundą jesienną pojawił się
          problem z boiskiem, natychmiast wzięto pod uwagę boisko przy ul. Diamentowej
          (dogodne położenie,dobra płyta,niewykorzystywana przez nikogo).Zarząd zwrócil
          sie z prośbą do prezesa osiedla by pomógł przekonać dyrektora ZSZ przy
          Elektromontażu.Dzięki jego obecności udało się wybłagać boisko .Wszystko
          swietnie i pięknie.Zaczął się sezon:mecze,zwyciestwa,euforia .O boisko trzeba
          było dbać:kosić,podlewać,malować bramki i kosze na śmieci,przycinać gałezie
          znad boiska,malować linie.Wszytko to robili zawodnicyi, prezesi ,a za materiały
          płacili z własnej kieszeni.Mecze były zabezpieczane tak by nikt sie nie krzątał
          koło szatni ani na terenie szkoły(nikt nie mógł wjeżdzać na teren szkoły
          samochodem).Po każdym meczu sprzątanie po czym na koniec przejście ze stróżem
          dla sprawdzenia czy wszystko jest w porządku.Zakończyła msię runda wszystko
          ładnie i pieknie-lider jest w Lublinie.Wszyscy sie cieszą.Nadeszła zima
          potrzebna była sala,zaproponowaliśmy dyrektorwi ,że możemy od nich wynajmować
          bo to sie opłaci oczywiście nam, a i szkoła na tym zarobi.Odpowiedź była
          prosta :*Nie!-Dlaczego?!*Panie parkiet sie sypie a kto mi za to zapłaci,Nie nie
          ma mowy!Naszczęscie udało się w szkole podstawowej nr.30 oczywiście odpłatnie
          (wszystko rzecz jasna z własnej kieszeni).Wiadomo zawodnicy muszą się
          ogrywać.Trener umówił sparing potrzebne było boisko.Zwróciliśmy się z prośbą na
          Diamentową(do dyrektora).Odpowiedź brzmiała:Nie!Nie upieraliśmy sie ,bo to i
          rzeczywiście można zaorać boisko , ale prezes zapytał o boisko na rundę
          wiosenną w odpowiedzi usłyszał ,że raczej nie będzie problemu.Około miesiąca
          trwało dowiadywanie sie o boisko.Slyszeliśmy ,że prosze zadzwonic za tydzień to
          za 2 dni to za 3 i oto w ten czwartek odpowiedź brzmi:-Nie!!+Przepraszam czy
          pan dyrektor to jakoś uzasadnil?!-Pan dyrektor powiedzial,że nie i tyle! Takie
          uzasadnienie można było usłyszeć od przedstawicieli szkoły. Na 24 dni przed
          rozpoczęciem sezonu zostawiono klub bez boiska i pokrzyżowano wszelkie plany.
          Także sprawa boiska i klubu stanęła na ostrzu noża:jeżeli do 23 kwietnia , a w
          zasadzie do 11 nie znajdziemy boiska klub zawiesi działalność, bo nie będzie
          miał boiska a nie mając boiska nie zostanie dopuszczony do rozgrywek. PROSIMY O
          POMOC WSZYTKICH,KTÓRZY MOGĄ WPŁYNĄĆ JAKOŚ NA DECYZJĘ DYREKTORA-POMÓŻCIE NAM I
          NIE DAJCIE ZGINĄĆ CZEMUŚ CO JEST ŻCIEM I PASJĄ WIELU OSÓB!!!!
    • Gość: Striker09 Trochę dobrej woli... IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 02.04.06, 12:14
      Czym jest uzasadniony opór dyrektora, skoro nie ponosi żadnych dodatkowych kosztów związanych z wynajęciem boiska??? Tyle się mówi o tym, że młodzież nie ma żadnych ambicji i pomysłów tylko przesiaduje na osiedlach i nie robi nic pozytywnego a tymczasem blokuje się im możliwości propagowania zdrowego stylu życia...Bez sensu
    • Gość: madzia Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 03.04.06, 00:13
      Witam!Widze że tego pana szkoda tylko nazywać "dyrektorem" skoro chce
      odbebrać szanse chłopcom.Bliska mi osoba gra w tej drużynie i widze ile te
      treningi dla niego znaczą.Sam trener jest godny podziwu.Jeśli "dyrektor"
      niezmieni zdania i niepozwoli kontynuować treningów pokaże tylko ,że mimo
      ukończenia studiów powinien siedzieć w ławce wraz z niekrórymi uczniami
      tamtejszego gimnazjum(bez urazy dla innych)i umożliwić pełnienie funkcji
      dyrektora bardziej kompetentnej osobie .Pozdrawiam wszystkich chłopców z
      klubu!!!!
      • Gość: Numer do szkoły !! Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:58
        0817441752 Mozna też zameczyć p. dyrektora telefonami do szkoły. Grzecznie i
        kulturalnie próbować nakłonić do zmiany decyzji.
    • Gość: Numery do kuratori Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 11:33
      Ogolny numer do informacji/sekretariatu kuratorium 532 92 81
      To jest numer do dyrektora Wydział Edukacji Specjalnej, Wychowania i Kultury
      Fizycznej 532 09 53
      To jest numer rzecznika prasowego kratorium tel. 532 92 81
      Link do storny kuratorium www.kuratorium.lublin.pl/
      Piszmy dzwońmy może to coś da.
    • Gość: powazny człowiek Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.resetnet.pl 03.04.06, 12:12
      tak samo jak KTOŚ Z ROMERA mieszkam na tym osiedlu od początku jego istnienia.
      I naprawde niemam pojęcia dlaczego uważają je za jedno z
      najniebiezpieczniejszych w naszym miescie. Ludzie uważają ze tutaj młodzież
      nierobi nic innego tylko pije lub tez gorsze rzeczy wyprawia. A jednak to z
      inicjatywy kilku młodzieńców którzy lubią piłke nożną zalożono klub sportowy.
      Chłopcy ci sami na wszystko sie składają. Z okna mojego bloku widze ze trenuja
      3 razy w tygodniu co świadczy o dużym zapale do gry. Z tego co słyszałem
      założyli też sekcje juniorską co też jest fajną sprawą, gdyż propagują tą
      piękną dyscyplinę u młodszych. Byłem na kilku meczach tego zespołu i mile
      zostałem zaskoczony. Na mecze sciągają całe osiedle napewno na każdym jest
      ponad 100 osób. Atmosfera jest bardzo dobra wszyscy dopingują zespół, niema
      zadnych ekscesów az miło spędza się niedzielne popołudnia. Jednak teraz
      słyszałem ze mają problem z boiskiem bo dyrektor ZSZ nr 2 przy ulicy
      Diamentowej niewyraża zgody na urzyczenie boiska, i szczerze mówiąc niemam
      pojęcia dlaczego przecież szkoła nieponiosła żadnych strat, a pokażdym meczu
      drużyna sprząta po sobie. Przecież oni sami przygotowywują boisko a dyrektor
      nic na tym nietraci ani szkoła. Jeśli niebędzie możliwosci grania to zespół się
      może rozpaść a cała inicjatywa upadnie. Szkoda bybyła tym większa ze prowadzą
      po rundzie jeśiennej z dużymi szansami na awans. Naprawde trzeba im pomóc
    • shawman Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 03.04.06, 13:10
      Tak jak pisali wcześniej forumowicze: są radni miejscy wybrani z tego okręgi,
      jest (chyba?) rada osiedla, która ma prawo zabierania głosu na sesjach rady
      miasta... Skoro na mecze przychodzi po 200 osób, zagroźcie radnym, że to może
      być 200 (plus rodziny) głosów mniej w kolejnych wyborach, jeśli nie rozwiążą tej
      sprawy. :)

A pan dyrektor najwyraźniej ze starej, komunistycznej szkoły, która oddolnej
      inicjatywy nie uznaje i z zasady traktuje jako podejrzaną...?
      • Gość: wiki Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 17:40
        Jeszcze raz powtarzam. Wielkie brawa dla młodzieży z Osiedla Nałkowskich.
        Ciekawe dlaczego jescze nie zabrał głosu wywoływany do tablicy pan dyrektor. A może to nowy układ . Ten z moheru.
    • Gość: Znam sytuację Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:04
      Znam dobrze sytuację klubu. Narazie nie uległa ona zmianie. Najgorsze w tym
      wszystkimjest to, że powstała sekcja juniorów. Seniorzy rozumieją świat układy
      układziki wiedzą że bardzo ciężko młodym ludziom bez tzw "pleców" osiągnąć
      cokolwiek. Ale jak takiemu 12 letniemu chłopcu wytłumaczyć że nie będzie grał
      skoro jest zdrowy, płaci składki, i przedewszystkim chce ciężko trenować. Jak
      mu wytłumaczyć że nie wolno mu grać na szkolnym boisku. Obłęd. Stracę resztki
      nadzieji w ludzi jak to upadnie. To chory kraj.
      • Gość: folkatka Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.torun.mm.pl 03.04.06, 22:50

trzymam kciuki, zróbcie wszystko by pomóc chłopcom.
    • Gość: Zawodnik Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:21
      Z tego co mówił Prezes sytuacja ciągle bez zmian. 11 IV ustalenie terminarzu a
      boiska nie ma :/
    • empi Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 04.04.06, 11:54
      redakcja@lublin.agora.pl

Wysyłamy zaproszenie do redakcji w celu odwiedzenia tego wątku i opinnii o
      sprawie, w posta wklejamy linka do niego.
      pzdr.
      • Gość: wiki Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:03
        No nareszcie. Brawa dla Admina.
        Empi. Możesz z tego zrobić wątek z zajawką na stronie tytułowej gazety? Niech to pójdzie w Polskę. Szkoda, żeby taka fajna inicjatywa upadła przez jednego betona .
    • Gość: Pesymista Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:51
      Pewnie i tak nie wygracie z systemem !!!
    • Gość: Anonim Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:51
      Kuratorium Oswiaty w Lublinie odbiło piłeczkę i powiedziało że za boiska
      odpowiada Urząd Miasta. Znając życie tam powiedzą żeby zgłosić się do
      kuratorium.Zawodnicy już nie wierzą że się uda cokolwiek załatwić.
      • empi Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 05.04.06, 12:26

Treść mojego maila do GW:
        Witam, jako społeczny opiekun Forum Lublin GW proszę o ustosunkowanie się do
        problemu zawartego w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=62&w=39474959&wv.x=2&a=39722627&t=1144232362034 , i jeśli to możliwe o
        odpowiedź w nim.
        pozdrawiam - empi
    • redakcja_lublin Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 05.04.06, 15:31
      Na pewno zajmiemy się tą sprawą. Mam nadzieję, że nasza pomnoc się przyda
      Vrotcovii.
      Włodzimierz Spasiewicz
      • empi Re: Niech ktoś pomoże młodym ludziom!!! 05.04.06, 16:29
        WIELKIE DZIĘKI !!!
        łamię netykietę i krzyczę!.
        pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się