Dodaj do ulubionych

Giełda na Kresowej

25.04.06, 10:59
W ostatnią niedzielę przejeżdżałem koło stadionu na ulicy Kresowej w
Lublinie – moim zdaniem to, co się tam dzieje to istny koszmar. Na każdej
wolnej przestrzeni wokół tego miejsca stoją zaparkowane samochody osób
odwiedzających owe „targowisko na gołej ziemi”. Oczywiście znaczna większość
z nich parkuje łamiąc przepisy o ruchu drogowego (na chodnikach, na
trawnikach, blokując pasy ruchu na jezdniach). Dodatkowym zagrożeniem są
piesi, którzy często w dużych grupach przekraczają ulice w miejscach
niedozwolonych, a przecież obok poprowadzone są min. drogi krajowe nr 17 i 19.

Mam pytanie do naszej policji – co robi by w tym miejscu nie dochodziło do
niebezpiecznych sytuacji na drodze? Czy musi dojść tam do jakiegoś wypadku by
ktoś się tym zainteresował?

Do klientów „targowiska na gołej ziemi” mam pytanie – czy naprawdę lubią
robić zakupy w tak niecywilizowanych warunkach (albo w błocie, albo w
tumanach kurzu). Rozumiem, że nie wszyscy robią zakupy w nowych centrach
handlowych jak galerie w Olimpie lub w L’eclerku (drogo) w hipermarketach
(beznadziejna jakość), ale już od wielu lat mamy całkiem zgrabne targowisko
za zamkiem, z całkiem pojemnym parkingiem, dość łatwym dojazdem autobusami
MPK, alejkami wyłożonymi kostką brukową oraz z znacznej części zadaszonymi.
Dlaczego jak tylko przyjdzie niedziela to wszyscy lgną na to klepisko przy
Kresowej. Dokładnie ten sam towar, od tych samych sprzedawców (w znacznej
liczbie), po tych samych cenach można kupić na wspomnianym już „Targu pod
Zamkiem”, a i grzech taki sam (zakupy w dzień święty).

Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: leszeke Re: Giełda na Kresowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 11:45
      W pełni popieram przedmówcę: targowisko okropne, a usytuowanie obok przelotowej
      trasy niebezpieczne i karygodne.
      • Gość: bosman Re: Giełda na Kresowej IP: *.lublin.mm.pl 25.04.06, 17:52
        ale za to jaki wybór towaru, jaki klimat:-). A swoją drogą to miasto czesze
        kasę za ten bazar to mogło by zadbać o parkingi i porządek. Nawiasem mówiąc w
        każdym dużym mieście jest podobny bazar i ZAWSZE i WSZĘDZIE znajdzie się
        maruda której się to nie podoba. A Bazar na kresowej ma już z 10 lat i jakoś
        jeszcze nikogo tam (i wpobliżu) szlag nie trafił. Więc po co marudzić?
        • desi0 Re: Giełda na Kresowej 25.04.06, 19:01
          Może trochę i marudzę. Aż trudno mi zrozumieć, że ta prowizorka trwa już 10 lat
          i nie jest to bazar, bo na bazar to można wybrać codziennie, a nie tylko w
          niedzielne przedpołudnie. Wprawdzie przeszkadzało mi to zawsze jak tylko
          tamtędy przejeżdżałem w niedziele, a robiłem to sporadycznie, bo mam lepsze
          pomysły na spędzanie czasu w niedzielne poranki i wczesne południe, to dopiero
          teraz postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Głownym tego powodem
          jest odbywające się tam prace budowlane przy nowym węźle komunikacyjnym.
          Remonty dwóch mostów na Bystrzycy oraz budowa wiaduktu są wg mnie
          wystarczającym utrudnieniem na drodze tranzytowej Warszawa - Zamość - Hrebenne
          oraz Radom - Chełm - Dorohusk. Ja nigdy się tam nie wybrałem na zakupy i nie
          wybiorę, bo myślę, że stadiony i boiska powinny służyć do innych celów.

Wszytkim naiwnych, którzy narzekają, że miasto, które tyle zarabia na tym i nie
          pobudowało jeszcze parkingów w pobliżu tego "klepiska" pragnę rozwiać ich
          marzenia, bo nie ma pieniędzy na budowę parkingów w centrum miasta, gdzie
          zarabiałyby na siebie codziennie, a nie tylko w niedziele. Bezpłatne parkingi
          powstają tylko wokół codziennnie otwartych dużych obiektów handlowych.

I już nie marudzę.
          • Gość: bosman Re: Giełda na Kresowej IP: *.lublin.mm.pl 25.04.06, 19:35
            klubu, który opiekował by się tym stadionem też nie ma. To niech bys stał ten
            teren bezproduktywnie? Teraz przynajmniej jakaś kasa z tego jest. Chociaż
            pewnie też niedługo. A poz tym pomyśl, ilu ludzi w razie likwidacji straci
            miejsce pracy?
    • Gość: Anka Re: Giełda na Kresowej IP: *.chello.pl 25.04.06, 17:52
      Ech, mężczyźni! NIe wiecie, co to nutka emocji związana z ewentualnym
      utargowaniem ceny i nasycieniem wzroku czymś,co jest w granicach możliwości
      finansowych...
      PS. Nie robię tam zakupów, bo w zasadzie kupuję tylko dzieciom a one życza
      sobie przynajmniej House
      • Gość: bosman Re: Giełda na Kresowej IP: *.lublin.mm.pl 25.04.06, 18:18
        jeśli można zapytać: a dlaczego uważasz, że mężczyźni nie odczuwają nutki
        emocji przy kupowaniu, że nie lubią targować się. Ja osobiście bardzo lubię
        szwendać się po bazarach, potargować się, coś ciekawego kupić. Zawsze jak
        jestem gdzieś w obcym mieście staram się być na bazarze. Trochę świata też
        widziałem i bazary widziałem bardzo różne. Mają swój klimat, są zwierciadłem
        społeczności.Pozdrawiam.
    • Gość: MOTOR LUBLIN Re: Giełda na Kresowej IP: *.range86-139.btcentralplus.com 25.04.06, 23:46
      na kresowej powinien powstac nowoczesny stadion pilkarski wizytowka tego
      miasta ,slozacy przyszlym pokoleniom nowoczesny na ok. 35 tys widzow by nie
      trzeba go bylo ciagle rozbudowywac,targowisko powinno byc ucywilizowane moze
      faktycznie podzamcze,pomazyc zawsze dobrze.
      • Gość: Lublin Re: Giełda na Kresowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 08:38
        To jest jeden wielki skandal. Proszę przejechać się po zakończeniu giełdy.
        Często własnie w niedzielę wieczotrem wracam z pojezierza. AI co widzę syf,
        fruwające papiery folie i grom wie co jeszcze. Sprzedajacy zostawiają syf.
        Jechali ze mną pewnego razu goscie ze Szwecji skomentowali to tak " taki syf
        widzieli u arabusów i zadali pytanie czy nieczystości u nas wywala się przez
        okna. Wstyd. A my jesteśmy w Europie.
        • Gość: małgośka Re: Giełda na Kresowej IP: *.resetnet.pl 26.04.06, 14:52
          nie oszukujmy sie lublin to wiocha , i na kilka lat wiochą bedzie, więc nie
          oczekujmy ze z chwilą wejścia do UE DIAMENTRALNIE staliśmy sie pięknym czystym
          schludnym europejskim miastem!!!. Cierpliwości lublinianie, może to nie
          pocieszające ale nasz region jako ostatni przemieni sie w "cywilizajce ue".!!
          • nabucco4 za ten syf.... 26.04.06, 18:40
            to po prostu wieszał bym za "klejnoty rodowe" administratorów stadionu.
          • Gość: kko Re: Giełda na Kresowej IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.04.06, 21:36
            Ty jako mieszkanka tej 'wiochy' czujesz sie pewnie wiesniaczka, ale ja i wielu
            innych nie zyczymy sobie nazywania nas per wiesniacy! Pozdrowienia od
            mieszczucha dla 'wiesniaków'
            • Gość: malgośka Re: Giełda na Kresowej IP: *.resetnet.pl 27.04.06, 12:04
              nie drogi kolego , nie czuje się wieśniaczką...aha i nie każda osoba
              mieszkająca na wsi jest wieśniakiem, i ogólnie nie używaj tego pojecia w
              stosunku do ludzi, bo to bardzo nie dobrze o tobie świadczy.
              A swoją drogą to przepraszam Cię bardzo ale prawda jest gorzka.."lublin jest
              sto lat za krowami"i tak bedzie ...Może za poł wieku( dla nie wtajemniczownych
              50 lat) miasto bedzie schludzne, czyste i nowoczesne:)
              pozdrawiam Ciebie rownież.
        • Gość: dewa Re: Giełda na Kresowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:22
          Gość portalu: Lublin napisał(a):
          Wstyd. A my jesteśmy w Europie.

A Ty byłeś kiedykolwiek ,w tej innej niż Polska EUROPIE? Zapewne nie, bo byś tak
          nie idealizował tego Zachodu. Tam też można zobaczyć pod koniec dnia "syf,
          fruwające papiery folie i grom wie co jeszcze". Z rana już tego nie zobaczysz,
          bo służby komunalne działają bardzo dobrze.Ale i nasz bazarostadion źle nie
          wygląda następnego dnia.
    • niktwazny126 Re: Giełda na Kresowej 27.04.06, 14:56
      Nigdy na tej giełdzie nie byłam, ale wielu moich uboższych znajomych robi tam
      sezonowe zakupy odzieżowe. Jeżeli uważają, ze się to opłaca, niechby ta giełda
      była. Ale rzeczywiście stadion obstwiony przez samochody z każdej mozliwej
      strony i na każdym skrawku wolnego miejsca nie sprzyja bezpieczeństwu. Dwa
      tygodnie temu mamusia z dwójką dzieci niemal wlazła mi pod koła . A że bałagan,
      to co, jakieś minusy musza być.
      • Gość: bosman Re: Giełda na Kresowej IP: *.lublin.mm.pl 27.04.06, 22:09
        "mamusia z dziećmi" w każdej sytuacji może wleźć pod koła. Taka to już
        uroda "mamuś". Zasada baaaaaardzo ograniczonego zaufania kłania się.
        • Gość: lublin Re: Giełda na Kresowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 08:13
          Do Dewa. Tak bywam na tym zgniłym zachodzie i to b. często Szwajcaria, Szwecja ,
          Norwwgia , Dania itd. Ostatdnio bylem w malej miejscowości niedaleko Stolicy
          Szwecji Tumbie. Niedaleko są jeziora. Pięknie i czysto, nie znalazłen nawet peta
          ( spalonego papierosa , które u nas leżą wsządzie- nie pomyśl tylko że nie
          miałem co zapalić) . Namawiam Ciebie na wyjazd np. do takiej Szwecji na kilka
          dni jak zobaczysz kołtunie to zmienisz zdanie. Pozdrawiam.
          • Gość: bosman masz rację Lublin IP: *.visp.energis.pl 28.04.06, 13:42
            ale może nie bierzesz pod uwagę bazarów np. we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, na
            Węgrzech a nawet Francji.Tam pod koniec dnia też nie jest różowo. Nie znam
            Szwecji, nie wiem czy są tam bazary więc na ten temat nic nie mogę powiedzieć
            ale uważam że na podstawie Szwecji nie można generalizować.
    • Gość: Zadowolony Re: Giełda na Kresowej IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.15, 19:52
      A moim zdaniem może i warunki gorsze ale ceny dużo niższe za dwie kurtki dla dzieci zapłaciłem o 60zł taniej (120-targ pod zamkiem 90-kresowa)za 1 czyli za 2 zostało mi 60 na buty można przeżyć warunki zakupu
    • Gość: dkplus Re: Giełda na Kresowej IP: *.radom.vectranet.pl 28.05.16, 21:28
      Jak "przejeżdżałeś" - to pewnie samochodem, więc nie dziwię się, że duży ruch pieszych i inne sprawy cię denerwują - z opisanych powodów. Ale jakaś przyczyna tego stanu jest - i przypuszczam, że ci się nie chciało sprawdzić dokładnie. A tu jest zapewne 'pies pogrzebany'.
      Czyli może następnym razem zaparkuj gdzieś gablotę, rusz cztery litery i sprawdź sobie sam, dlaczego tak jest. A jak nie będzie widać 'gołym okiem' przyczyny - popytaj handlowców.
      Najłatwiej to jest coś zlikwidować - i najlepiej niech inni coś zrobią, żeby MNIE było dobrze...
      • qqbek Re: Giełda na Kresowej 28.05.16, 22:44
        No kufa z Radom City komentarz nasze wiejskie obyczaje obnażający. Kto by się spodziewał.
        Złotą łopatę panu z Radomia, niech Chytrą Babę z komunalnych przy Filtrowej pozdrowi przy okazji - w końcu zdobył się na wyczyn nie mniejszy niż ona - zdobył Internety! Wykopał wątek sprzed ponad 10 LAT!!
        • wampir-wampir Re: Giełda na Kresowej 29.05.16, 00:09
          He, he, he - jak piszą na głównej - Radom to stan umysłu :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka