Dodaj do ulubionych

PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki.

25.05.06, 08:11
PiS tropi "układ" za strajkiem lekarzy

Politycy PiS chcą zbadać, czy protesty lekarskie nie są inspirowane przez
firmy farmaceutyczne. - Inspirował nas program PiS - odpowiada lider
strajkujących

Mimo zapowiedzi zwiększenia nakładów na zdrowie i apelu premiera o przerwanie
protestu strajk lekarzy nie słabnie. Wczoraj dołączył doń drugi wielki
szpital pediatryczny na Śląsku. Choć lekarze zapewniają, że nikogo nie
zostawią bez pomocy i że ani lekarze, ani pielęgniarki nie odeszli od łóżek
chorych, pacjenci są coraz bardziej przerażeni.

Lekarze domagają się 30 proc. podwyżki teraz i 100 proc. od nowego roku. I
zwiększenia nakładów na zdrowie do 6 proc. PKB. Rząd mówi o dojściu do 5
proc. PKB w ciągu trzech lat i o 30 proc. podwyżki jesienią. - 100 proc.
podwyżki jest niemożliwe - podkreślił wczoraj minister Zbigniew Religa. - Nie
wiem, jak mam rozmawiać z lekarzami - dodał.

Politycy PiS - wiceminister zdrowia Bolesław Piecha i Jolanta Szczypińska,
wiceprzewodnicząca sejmowej komisji zdrowia - zaatakowali wczoraj lekarzy.
Zasugerowali, że za strajkami stoją koncerny farmaceutyczne. Bo większe
nakłady na zdrowie oznaczałyby też więcej pieniędzy na leki. Szczypińska
zwróciła się do prokuratora generalnego, aby to sprawdził.

Politycy PiS powołali się na tygodnik "Wprost", który jako dowód zmowy
lekarzy i koncernów podał zawiązaną w lutym koalicję Teraz Zdrowie.
Uczestniczą w niej - obok przedstawicieli lekarzy i pacjentów - także
Stowarzyszenia Przedstawicieli Firm Farmaceutycznych.

Problem w tym, że koalicji od początku kibicował sam minister Religa. -
Chciałbym, aby wspierała mnie w dążeniu do osiągnięcia 6 proc. PKB ze środków
publicznych na opiekę zdrowotną - mówił w przeddzień zawiązania koalicji.
Razem z wicepremier Zytą Gilowską i Andrzejem Lepperem (wówczas
wicemarszałkiem Sejmu) uczestniczył też w spotkaniu inauguracyjnym koalicji.
Wtedy po raz pierwszy obiecał lekarzom, że w przyszłym roku nakłady na
zdrowie będą o 4 mld zł wyższe. W maju tę obietnicę powtórzył premier, a we
wtorek - także rząd.

- Grozi się nam prokuraturą, wojskiem, a teraz oskarża, że działamy z
inspiracji jakichś firm. To bzdura! Nie ma żadnego drugiego dna strajku.
Inspiracje czerpaliśmy z programu PiS. Przecież jasno w nim zapisano
konieczność przeznaczenia na zdrowie 6 proc. PKB i istotny wzrost wynagrodzeń
personelu medycznego - mówi Krzysztof Bukiel, szef Ogólnopolskiego Związku
Zawodowego Lekarzy.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3368683.html
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. 25.05.06, 17:07
      na pewno za tym wszystkim stoją pedofile i homoseksualiści.
      • Gość: p Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 18:16
        Pani anatemko czyzby pani pielęgnowała tradycję lekarzy na tym forum ,
        polegająca na tym , że jak nie ma się argumentów to pisze się dowcipy lub
        obraża się moja osobę?
      • pep-per Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. 03.06.06, 20:14
        anatemka napisała:

> na pewno za tym wszystkim stoją pedofile i homoseksualiści.

A nie Platforma Obywatelska? ;)
    • Gość: Anka Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. IP: *.chello.pl 25.05.06, 19:13
      w 1980 r. też podejrzewano, że strajki inspirowane były przez "kogoś", bo
      przecież wszystko było ok.
      • Gość: p Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 19:40
        Brawo !Argument dziwny, ale zawsze to argument. Robi pani postępy.
        • Gość: Anka Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. IP: *.chello.pl 26.05.06, 14:32
          Chybaś mnie pan z kimś pomylił. Nie przypominam sobie ożywionej dyskusji z
          panem. Postepy robię jak każdy - powoli i wolę te rzeczywiste niz wirtualne
          pyskówki człowieka, któremu du... przyrosła do krzesełka przed kompem
    • Gość: magdalena2lbn Konkretne pytania do p IP: *.n.net.pl 25.05.06, 21:08
      Jak maja wygladac strajki w sl zdr,aby nie odczuli tego pacjenci,a decydenci
      uwierzyli,ze sa konieczne,bo przysiegą hipokratesa nie da sie zaplacic ani
      rachunkow,ani za przedszkole,ani za wczasy w ekskluzywnym Budziszewku pod
      Poznaniem ?
      Panie p oczekuje odpowiedzi na serio,a nie jakichs gornolotnych wycieczek do
      morale,honoru lekarza i bzdurnych tłumaczen o przysiędze.

"Uderz w nożyce,a stół się odezwie"
      • delco Re: Konkretne pytania do p 25.05.06, 22:37
        > Panie p oczekuje odpowiedzi na serio,a nie jakichs gornolotnych wycieczek do
        > morale,honoru lekarza i bzdurnych tłumaczen o przysiędze.
        Niedoczekanie Pan a moze Pani p jest mistrzem świata w zawracaniu kijam wisły.
      • delco Re: Konkretne pytania do p 25.05.06, 22:41
        > Jak maja wygladac strajki w sl zdr,aby nie odczuli tego pacjenci,a decydenci
        > uwierzyli,ze sa konieczne,bo przysiegą hipokratesa nie da sie zaplacic
        Chciałbym tylko niesmiało dodać że w przysiędze Hipokratesa nie ma ani słowa o
        Narodowym Funduszu Zdrowia.
        A jak mi sie wydaje to strajki polegaja na powstrzymywaniu się od pracy w
        ramach umowy kontraktowej z NFZ. W gabinetach prywatnych nikt nikogo nie odsyła.

Napiszę jeszcze raz łopatologicznie - w przysiędze Hipokratesa nie ma wzmianki
        że lekarz ma leczyc za 5% uczciwego honorarium
        • magdalena2lbn Re: Konkretne pytania do p 25.05.06, 23:29
          Ja to oczywiscie rozumiem,ale wszyscy przeciwni starajkom powołuja sie na
          Hipokratesa,na etyke lakarska.

NFZ walczy z POZ o kazdy grosz na pacjenta.Daja 5 zł z groszami na miesiąc.
          Niech taki p wezmie w zaokragleniu 6 zł i pojdzie z tym do hydraulika czy do
          warsztatu samochodowego.

Za 6 zł to mu majster najwyzej dmuchnie w oponke.
          A za roczny przydział z NFZ na głowe (6x12 w zaokragleniu) nie zrobi sie nawet
          połowy przegladu rejestracyjnego.

Dlatego bardzo podobało mi sie jedno z haseł trzymanych przez strajkujacych
          "chcemy zarabiac tak jak w NFZ" czy jakos tak podobnie.

.....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
          • anatemka Re: Konkretne pytania do p 26.05.06, 09:41
            Dlatego bardzo podobało mi sie jedno z haseł trzymanych przez strajkujacych
            "chcemy zarabiac tak jak w NFZ" czy jakos tak podobnie.

a NFZ dał sobie własnie podwyzki! uwierzycie?!
          • Gość: p Re: Konkretne pytania do p IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 09:43
            Nie kazdy chodzi do szpitala co dziennie. Ja np korzystałem tylko ze szpitala
            podczas moich narodzin. Zatem płacę składki na innych.
            • Gość: ja Re: Konkretne pytania do p IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 09:48
              Nigdy nie byłeś u dentysty? Nie szczepili cie w wieku dziecięcym ? Z pomocy
              lekarza w jakiejś formie każdy z nas korzysta. A może mamusia korzystała więcej
              razy niż srednia krajowa i płacisz także za nią ? Żałujesz mamusi ?
            • Gość: ppp Re: Konkretne pytania do p IP: *.szwajcarska.pl 27.05.06, 23:01
              > Nie kazdy chodzi do szpitala co dziennie. Ja np korzystałem tylko ze szpitala
              > podczas moich narodzin. Zatem płacę składki na innych.
              Droga Cioteczko
              Czyli czerpiesz swoja negatywna opinię o ochronie zdrowia z informacji
              zasłyszanych w maglu?
              Wreszcie wyszło szydło z worka
            • Gość: Balerina Hahaha, wygłup P IP: 62.233.130.* 04.06.06, 16:46
              Twoja składaka to ubezpieczenie. Nie wiesz, na czym polega ubezpieczenie, czy
              udajesz??? Na ubezpieczenie mieszkania, samochodu etc. tez nie płacisz co rok,
              bo płaciłeś/łas przez 20 lat i w tym okresie tylko raz ubezpieczyciel Ci
              wypłacił świadczenie???? Otóż korzystałaś/łes przez ten cały czas z OCHRONY,
              tzn. miałas spokojny łebek w razie gdyby miało się co stać. To samo jest z
              UBEZPIECZENIEM zdrowotnym- korzystasz stale, bo masz zabezpoieczenie, ze w
              razie zachorowania nikt (niestety) nie da Ci tak łatwo zleźć z tego świata. weź
              pod uwagę, że gdyby nie daj Boże była Ci potrzebna powazniejsza operacja czy
              leczenie (np. transplantacha serca czy leczenie nowotworu), to Twoje składki ,
              a nawet dodane od całej rodziny (o ile ja posiadasz), wystarczyłyby tylko na
              część świadczenia. KUMASZ?
      • Gość: p Konkretna odpowiedz. IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 09:41
        Pani magdalenko odpowiadam pani:
        Humanitarne strajki przez lekarzy powinny wyglądać tak:
        1. Wysyłanie co dzień nowej ekipy lekarzy do ministra zdrowia na negocjacje.
        2. Strajki na ulicach sa dozwolone jednak powinny je przeprowadzać lekarze i
        pielęgniarkki w takiej ilości , aby nie zakłócić funkcjonowania szpitali. Chcą
        bowiem panstwo obecnie ukarać głównie pacjentów , za to że nie ma podwyżek. Czy
        to pancjenci stanowią prawo? Czy może rząd i NFZ?
        3. Pragnę zauwazyc , że strajkujecie dalej mimo wprowadzenia programu naprawy
        słuzby zdrowia. Macie zagwarantowane podwyzki 30% za kilka miesięcy oraz wzrost
        nakładów na słuzbe zdrowia. Nie mozna oczekiwać natychimastowego uzdrowienia
        słuzby zdrowia! To jest niewykonalne. Powie to pani zarówno SLD, PO jak i PIS.
        • ydnal Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 11:13
          Glupoty gadasz. Miliard na umorzenia dla stoczni znalezli w 2 dni. Miliardy na
          wojne w Iraku maja. Tylko na leczenie ludzi nie maja. Pomysl raz czlowieku.
          • Gość: p Re: Konkretna odpowiedz. IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 11:31
            Panie "ydnal" nikt nie wydał w Polsce miliardów na woję w Iraku. Tak naprawdę
            zapłacili za nas Amerykanie. Naszym zadaniem było tylko wysłać tam naszych
            żołnierzy, w celu okazania jedności z Ameryką.
            • ydnal Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 18:49
              Glupoty pan gadasz. Amerykanie albo traktuja kogos jako sojusznika albo jako
              klienta. Za klientow placa ich rachunki (np. Turcja). My chcielismy byc
              sojusznikiem. Sojusznicy placa sami za siebie. Zwlaszcza jak maja rozbujale
              ambicje.
        • magdalena2lbn Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 11:34
          P-panie wypchaj sie obietnicami Ministerstwa i NFZ SLD PO i PIS
          A ten fragment zadaje panu do wyuczenia na pamieć,ma pan czas do poniedziałku
          rano.(WYSZPERAŁ TO NABUCCO4 !)

"
          • Gość: p Re: Konkretna odpowiedz. IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 11:42
            Ten artykuł pokazuje ile tysiecy złotych idzie na pracowników NFZ , ordynatorów
            i kierowników. Lekarz zarabia zasadniczo od 1,1 do 2 tys. To ejst tylko wypłata
            zasadnicz. Niech pani doliczy do tego inne dodatki , praktykę prywatną , dyżury
            oraz łapówki.Wyjdzie pani około 4 tys zl dla lekarza na miesiąc.
            • magdalena2lbn Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 11:45

• magdalena2lbn Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 11:47
                ZEBY PIES NA PSA WŁAZIŁ NIE WYJDZIE...

Wyjdzie moze ordynatorom i tym ktorzy tyraja doba po dobie na okragło.
                A tak powinien zarabiac kazdy pracujacy 8 godzin.za tak odpowiedzialna i
                stresujaca prace.
                • magdalena2lbn Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 11:49
                  Kolejne pytanie do p-pana;
                  To ile w koncu zarabiaja pielegniarki?
                  Da sie cos zweryfikowac z p-pana wczesniejszych ustalen ?

• Gość: p Re: Konkretna odpowiedz. IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 11:59
                    Od dawna twierdziłem , że pielegniarki zarabiaja 1 tys zl + dodatki + łapówki.
                    Uważam , że to wystarczy na godne życie w naszym kraju.
                    • magdalena2lbn Re: Konkretna odpowiedz. 26.05.06, 12:48
                      Oczywiscie klamiesz p-panie i wycofujesz sie z wczesniejszych sugestii,ale jak
                      zwykle to mi dynda :-)))
                      • Gość: p o dyndaniu do pani magdalenki IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 14:12
                        Proszę podac przykład , że kłamie pani magdalenko , której "wszystko dynda".
                        apropo dyndania - może czas zabrac męża do seksuologa lub urologa , żeby juz
                        nie dyndało.:)
                        • ydnal Re: o dyndaniu do pani magdalenki 26.05.06, 18:51
                          Ciagle pan klamie. Taka psia natura. Jak ktos jest bydle, to tak juz ma.
                        • magdalena2lbn Re: o dyndaniu do pani magdalenki 27.05.06, 01:25
                          Skoro to mnie wszystko dynda to co ma do tego mój mąż ?
            • Gość: Balerina Panie P IP: 62.233.130.* 04.06.06, 16:51
              To wylicz pan, ile lekarz zarabia na godzinę- to jest najuczciwsze. Założę się,
              że za taką kwotę glazurnik popukałby sie co najwyżej w czoło, a nie podjął się
              chocby tylko wyliczenia wstepnej ceny za swoją usługę.
              panie P, wg kodeksu pracy, czas tygodniowy pracy nie może być większy niż 40
              godzin. Policz sobie pan, panie P, czy w sposób, który proponujesz, nie łamiesz
              prawa pracy części Polaków.
    • monti79 Re: PIS zbada przez kogo inspirowane sa strajki. 03.06.06, 20:10
      No i pewnie im wyjdzie,że winna PO. Hehe
      Wszędzie szukają winnych tylko nie u siebie.Smutne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka