Dodaj do ulubionych

Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć

24.06.06, 18:46
Kiedyś nie byo rejestracji internetowej i wcale nie było tak źle.W kolejce
stało się raptem 10-15 minut,wszystko było jasne i nie było żadnych problemów
i niedomówień.Ale Polacy zawsze mają skłonność do ulepszania
wszystiego.Tyle,że zamiast ulepszać,w rzeczywiśtości psują wszystko

www.rockthecasbah.blox.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Nauczyciel Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:16
      Wszystko sie wzielo z przekonania o wyzszosci komputerow. W wielu dziedzinach
      tak, ale JESLI TO MA KOMPLIKOWAC PROCES REJESTRACJI???? To zauroczenie
      komputeryzacja jest typowe dla nuworyszow czyli ludzi , dla ktorych jest to
      nowosc a nie znajac sie na tym - upatruja remedium na wszystko. Ciesze sie ,
      ze GLUPI POMYSL kart-legitymacji, cos co mialo tez otwierac drzwi instytutow--
      upadl. UMCS nie ma pieniedzy, ma dlugi na ok. 50 mln. a tu kosztowne pomysly,
      ktore nie moga sie udac bo po pierwsze NIE MA ARMAT, a konkretnie: brak klamek
      i zamkow w drzwiach , ktore by sie otwieraly elektronicznie. A ile to ma
      kosztowac. Nauczyciel.
      • dociek Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć 26.06.06, 09:34
        Gość portalu: Nauczyciel napisał(a):

> Wszystko sie wzielo z przekonania o wyzszosci komputerow. W wielu dziedzinach
        > tak, ale JESLI TO MA KOMPLIKOWAC PROCES REJESTRACJI???? To zauroczenie
        > komputeryzacja jest typowe dla nuworyszow czyli ludzi , dla ktorych jest to
        > nowosc a nie znajac sie na tym - upatruja remedium na wszystko. Ciesze sie ,
        > ze GLUPI POMYSL kart-legitymacji, cos co mialo tez otwierac drzwi instytutow--
        > upadl. UMCS nie ma pieniedzy, ma dlugi na ok. 50 mln. a tu kosztowne pomysly,
        > ktore nie moga sie udac bo po pierwsze NIE MA ARMAT, a konkretnie: brak
        klamek
        > i zamkow w drzwiach , ktore by sie otwieraly elektronicznie. A ile to ma
        > kosztowac. Nauczyciel.

Żeby o czymś dyskutować, trzeba mieć o tym pewne pojęcie. Po pierwsze, w
        programie szkół jest realizowana nauka pracy na komputerze, prawda? Kandydaci z
        maturą winni raczej posiadać tę umiejętność. Po drugie, komputeryzacja
        rejestracji kandydatów jest dopiero pierwszym krokiem i ma prowadzić do
        ułatwienia pracy administracji uczelni, a także dać kandydatom możliwość
        zdalnej rejestracji. Wyobraź sobie (jeżeli potrafisz...) Nauczycielu, że tak,
        czy inaczej wszystkie zgłoszone podania kandydatów, a w dalszym etapie
        wszystkie przyjęte na studia osoby muszą być zarejestrowane w bazie danych
        Uniwersytetu. Ta operacja dotychczas polegała na żmudnym wklepywaniu do
        komputera przez członków Komisji Rekrutacyjnej, a potem ponownie przez panie z
        dziekanatów wszystkich niezbędnych danych do systemu. Trwało to zdecydowanie za
        długo, szczególnie na licznych osobowo wydziałach. Muszę dalej wyjaśniać?!
    • Gość: asdasd Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 14:23
      Akurat KUL nie powinine się chwalić na tym polu.
      W zeszłym roku zdawałem tam na drugi kierunek, zarejestrowałem się przez
      internet (były jakieś problemy, coś tam musieli poprawiać ręcznie, bo numer
      telefonu się nie mieścił). Było do zaznaczenia pole czy jestem już studentem.
      Zaznaczyłem.
      Napisłem egzamin wstępny (mm starą maturę).
      Byłem na liście przyjętych na pierwszy rok studiów.

A w połowie sierpnia zadzwoniła jakaś pni i powiedziała, że się zasady zmieniły,
      i muszę studiować od drugiego roku, bo jak ktoś już gdzieś studiuje, to na kulu
      musi zaczynać od drugiego z zaliczeniem różnic programowych.

Już od roku jestem na kulu, pani okazała się bardzo pomocna, jak już mnie
      przyjęli. Panie z dzieknatu na UMCS mogłyby być choć w połowie tak
      zainteresowane studentem.

Ale uważam że zmiana regulinu w trakcie rejestracji był nie fair. Szczególnie że
      argumentowali to dobrem studenta (bo ja jako zły drugokierunkowy zabieram
      miejsce biednym jednokierunkowcom). I tak zabieram miejsce.
      A na dodatek mam 3 sesje w jednej.
      Ale co tam.
    • Gość: moimzdaniem Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:19
      Komputeryzacja zamiast skrócić niesamowicie wydłuża terminy rekrutacji. Dzieje
      się tak również w przypadku szkół średnich. Komputeryzacja dezorganizuje
      wakacyjny wypoczynek setkom tysiecy młodych ludzi.
      Opłaty za komputerową rekrutację są niezwykle wysokie i nieadekwatne do
      ponoszonych kosztów. Przecietny kandydat musi wyłozyć kilkaset zł.
      Zamiast nowoczesności mamy zwyczajne oszustwo.
    • Gość: ja Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: *.it-net.pl 25.06.06, 21:22
      Komputerowa rekrutacja byłaby w porządku, gdyby nie śmieszny polski zwyczaj, że
      i tak wszystko trzeba potwierdzić osobiście, więc biegania po uczelniach się
      nie uniknie.
      • Gość: Lukasz Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: *.prenet.pl 27.06.06, 22:00
        Czy warto wogole studiowac w Lublinie??Czy o tym miescie mozna myslec
        kategoriami"miasto dla studenta"?Zamierzam studiowac w waszym miescie,zatem
        chcialbym znac opinie jego mieszkancow.Z gory dziekuje za odpowiedz:)
    • Gość: Luna27 Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: 81.219.70.* 01.07.06, 18:07
      Na filologię ang. studia uzupełniające obowiązuje rekrutacja "starego" typu,
      ale widać wszyscy tak się skupili na "nowej", że zapomnieli podac kilka ważnych
      informacji - np. wysokość opłaty rekrutacyjnej. Jeśli nie rejestruję się przez
      Internet, to takiej informacji nie uzyskam, a ponieważ na wybrany przeze mnie
      kierunek nie ma rejestracji przez Internet, więc...
    • Gość: Nauczyciel Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:11
      Wielokrotnie mam do czynienia z tzw. "komputerowcami": ci ludzie uwierzyli w
      swa genialnosc i wylacznosc na wiedze, ze plota glupoty. Co gorsza
    • jazalogowana Re: Kandydaci na UMCS zaplątani w sieć 07.09.06, 11:10
      Z moich obserwacji wynika, ze rekrutacja do liceów systemem komputerowym była
      lepsza, niż sposobem tradycyjnym. W przypadku rekrutacji na studia natomiast ,
      trwa to tak długo, bo kandydaci obstawiają wiele kierunków i później jest
      problem z ustaleniem, kto i gdzie chce w końcu studiować.Czasem się dziwię, że
      młodzi ludzie są tak zdesperowani, aby gdziekolwiek studiować, że obstawiają
      zupełnie odrębne kierunki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka