06.07.06, 21:38
Obserwuj wątek
    • magdalena2lbn Re: upał 06.07.06, 21:40
      Poważnie ?
      • et11 Re: upał 06.07.06, 21:42
        trochę za wczesnie nacinął mi się enter
    • et11 Re: upał 06.07.06, 21:42
      czy ktos pamięta jak dosyć dawno, juz nawet nie wiem kiedy, po ulicach jechały
      polewaczki /takie samochody z beką wody/ i zmywały jezdnie czasami nawet
      podczas deszczu?
      • ciupazka Re: upał 06.07.06, 21:49
        A dozorcy i właściciele kamienic mieli obowiązek rano o 5-ej koło swojej
        posesji spłukać wodą, żeby było czysto i nie było tyle kurzu. No ale to
        było w latach 50-60-tych i za wodę się nie płaciło.
        • Gość: et11 Re: upał IP: 212.106.21.* 06.07.06, 21:55
          chyba się płaciło ale jakieś rozsądne ceny bez doliczenia pensji prezesa i
          fontan
          • Gość: ef Re: upał IP: *.it-net.pl 06.07.06, 22:45
            ale to komuna byla ;)
    • Gość: Anka ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 06.07.06, 22:54
      w takim małym mieszkanku w bloku? Może ktos ma i wie jaki to koszt? Coś mi się
      dzisiaj obiło o uszy w radio, że 1000 zł, ale tyle to chyba kosztuje duży
      wiatrak, nie?
      Lubię ciepło, lubie zimno, ale wszystko w umiarze. To, co jest teraz, to gruba
      przesada
      • Gość: dorota Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: 62.233.130.* 06.07.06, 23:03
        Z rozrzewnieniem myslę,ze kiedys dawno ,dawno temu ,za siedmioma gorami ,za
        siedmioma lasami niewolnicy wachlowali damy ..........:-)
        • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 06.07.06, 23:05
          ja jestem nieprzyzwoicie praktyczna. Wolałabym klimatyzację:)
          • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 06.07.06, 23:53
            Zależy od metraża, około 2900 zł do 35 m2. Polecam tę firmę:
            www.jlm.fr.pl/
            Jeżeli zakładać to profesjonalnie, a nie pseudo klimatyzatory z wystawianymi
            rurkami przez okno.
            • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 07.07.06, 13:21
              Wiesz co? Jest tak, jak myślałam - nic z tego nie rozumiem. Jest 10 rodzajów
              klimatyzatorów, nie wiem które sie nadają do mieszkania (oprócz tego, gdzie
              podane jest jasno i wyraźnie - do pokoju 15 - 25 mkw.,a które do centrów
              handlowych. Bardzo Ci dziękuję za link, jak mój brat będzie miał czas to
              poczyta i mi przetłumaczy:)
              Ale jak wspomniałeś o cenie 2900 w mieszkaniu 35 mkw, to chyba pozostanę przy
              wieszaniu mokrych ręczników...
              • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 07.07.06, 21:40
                Dlatego zadzwoń do firmy, oni się znają i najlepiej doradzą. Ja w zeszłym roku
                szukałem i to jest najtańsza firma w regionie (mówię o Stalowej Woli, może w
                Lublinie montują jeszcze taniej) Obdzwoniłem inne firmy to z 4000 zł z montażem
                nie schodzili, a ta za 2900 zł wraz z montażem. Bo ludzie myślą, że kupią samo
                urządzenie i już. Najtrudniejszy jest montaż, trwa ze 4 godziny albo dłużej.
                Muszą ustawić poziom, potem jakąś pompką elektryczną coś do grawitacji
                nabijają, zresztą- czarna magia dla mnie. Ma działać i już, to najważniejsze.
                No i to, że za oknem skwar 35 stopni, a ja sobie w komforcie siedzę. Moc
                elektryczna chłodzenia to ok. 1200 W, a grzania ok. 1300 W. Teraz za 2 miesiące
                za prąd mi przyszło 140 zł; normalnie przychodzi 70-80 zł. Ale dużo w maju i
                początkiem czerwca grzałem, bo było zimno jak diabli a teraz cały czas chłodzę.
                Także wysokie rachunki za energię to także jeden z mitów. Opłaca się montować
                dla swojego zdrowia i dobrego samopoczucia, bo nie tylko chłodzi ale i osusza i
                oczyszcza powietrze. czasem są parne i duszne dni, że trudno wytrzymać, to
                właśnie wtedy nie odczuwasz tej parności. Nie dość, że schłodzi to jeszcze
                osuszy z parności. Naprawdę polecam.
                • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 07.07.06, 21:43
                  dziękuję ci bardzo. Właśnie brat mówił o kupnie tegoż czegoś w makro. Ja to
                  sobie obejrzę,bo te 3 000 to jest duża kwota jak dla mnie.
                  • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 07.07.06, 21:44
                    A kto Wam zamontuje?
                    • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 07.07.06, 22:08
                      A wiesz, o takich rzeczach to ja myślę w ostatniej chwili. Obejrzę i przemyślę.
                      Mój brat jest mądry i zdolny:) I potem klnie jak ja coś kupię a on montuje. Ale
                      to nic.
                      • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 07.07.06, 22:38
                        To wymaga specjalistycznej wiedzy i dodatkowych urządzeń. Widziałem jak u mnie
                        montowali. Trzeba ścianę na zewnątrz budynku przewiercić i zrobić dość duży
                        otwór, żeby 2 miedziane rurki i kabel elektryczny przeszły. Druga rurka
                        plastikowa od części wewnętrznej musi być podpięta do kanalizacji, bo woda
                        wycieka podczas pracy. No i zgoda spółdzielni, bo to jednak zajmuje trochę
                        przestrzeni na zewnątrz budyknku. Lepiej wszystko porządnie pozałatwiać, żeby
                        potem nie było problemów. Najgorsze jest uruchamianie, bo jeśli się coś nie tak
                        zrobi to można uszkodzić całość i do tego jest właśnie to odrębne urzędzenie
                        potrzebne. Z tego co pamiętam, onoi coś mówili o jakimś zrównaniu ciśnienia w
                        środku do wysokości nad poziomem morza czy coś takiego. Takze nie wiem, czy we
                        własnym zakresie da się zamontować tak, by chodziło bez szwanku.
                        • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 07.07.06, 23:04
                          Oddalasz moje marzenia o chłodnym mieszkaniu:(
                          Spółdzielnia się nie zgodzi; jak miałam kabelek puszczony do sąsiada z dołu, to
                          kazali natychmiast to zlikwidować, bo szpecił budynek (cieniutki!). Kupię sobie
                          coś innego. Tylko sie boję, że zaraz trzeba będzie kupowac jakies filtry albo
                          co innego. Już tak kupiłam nawilżacz powietrza, że drożej kosztowały filtry niz
                          nawilżacz. Jestem specjalistką od urządzeń specjalistycznych - nikt by takiego
                          badziewia nie kupił jak ja. Może upały się wreszcie skończą?
                          Ale ja się naprawdę męczę.
                          • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 07.07.06, 23:29
                            Co to za spółdzielnia, która się nie zgodzi? Łaskę robi? To do sądu ją, niech
                            poda na jakiej podstawie odmawia. W końcu płaci się co miesiąc, więc łaski nie
                            robią.
                            • anka401 Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 07.07.06, 23:37
                              mówisz, że kabelek niepotrzebnie zlikwidowałam? Nie mogę się przyznac do czego
                              on był, ale jego brak przysporzył mi i sąsiadowi dużo dodatkowej pracy. Ze
                              spółdzielnią wymieniałam przez kilka miesięcy pisma w innej sprawie, ale do
                              sądu nie podam, bo tam mam inne sprawy na wokandzie i też mnie ta instystucja
                              nie rajcuje.
                              • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 08.07.06, 00:02
                                Domyślam się, że mogło chodzić o kablówkę :) Ludzie nagminnie tak robią, że
                                jeden z sąsiadów podpisuje umowę, a potem dzieli się z innym sąsiadem sygnałem
                                i rachunkiem po połowie.
                                Nie ma merytorycznych podstaw dla zablokowania takiej zgody -mówię o
                                klimatyzacji, gdyby się pojawiła pozostaje droga sądowa, niestety.
                                • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 09.07.06, 12:39
                                  Nie o kablówke chodzi, niestety...
                                  Czy możesz mi powiedzieć, czy to urządzenie buczy, rzęzi,warczy? A gdzie wydala
                                  ciepło? I czy z tego czegos kapie? Podobno w makro są klimatyzatory razem z
                                  instalacją. Aha, jesli możesz, to powiedz, jak ten miły chłodek "roznosi się"
                                  po mieszkaniu,czy w róznych pomieszczeniach jest różna temperatura, czy
                                  wszedzie stała. Sorry, że tak męczę, ale jak dożyję do końca upałów to będzie
                                  cud.
                                  • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 09.07.06, 13:34
                                    Tak buczy jak lodówka. I ta zewnętrzna część i ta wewnętrzna. Ale są określone
                                    normy hałasu i zewnętrzna część, czyli ta, którą mogą słyszeć sąsiedzi ich nie
                                    przekracza. To taki spokojny szum.
                                    W czasie chłodzenia ciepło wydala na zewnątrz poprzez tę jednostkę zewnętrzną.
                                    Chłodek oczywiście, że rozchodzi się po mieszkaniu, jednak wiadomo, ze w tym
                                    pokoju, gdzie jest jednostka wewnętrzna jest najzimniej, bo to logiczne.
                                    Podczas chłodzenia kapie z jednostki wewnętrznej, ale jest specjalna rurka,
                                    która odprowadza skropliny do kanalizacji. Podczas ogrzewania kapie z
                                    zewnętrznej, ale nie więcej jakbyś suszyła ciuchy bez odwirowania. I oczywiście
                                    nie ciągle, tylko co jakiś czas, jak się nazbiera tej skroplonej pary wodnej.
                                    Instaluj- warto.
                                    • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 09.07.06, 13:38
                                      W uzupełnieniu, niektórym (mówię o domownikach) może przeszkadzać szczególnie w
                                      nocy jednostka wewnętrzna, bo mimo wszystko trochę ją słychać, ale jest to
                                      jednostajny, monotonny szum, więc kwestia przyzwyczajenia.
                                      Mnie nie przeszkadza, ale jak miałem gości na noc to mówili, że im buczy.
                                      Możesz wejść do jakiegoś sklepu, który jest klimatyzowany i ma jednostkę
                                      naścienną i posłuchać, jak to szumi.
                                      • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 09.07.06, 15:05
                                        bardzo serdecznie Ci dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i cierpliwość:)
                                        • smalltownboy Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 09.07.06, 17:37
                                          Nie ma za co, jak coś to pytaj.
          • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 07.07.06, 22:51
            a ja wolałbym damy... wiem że to niepraktyczne ale jak upał to sobie pomarzę
            nieco...
            • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 07.07.06, 23:05
              I od razu ci chłodniej? To ja tez pomarzę - o klimatyzacji w mieszkaniu...
              • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 08.07.06, 00:11
                chłodniej to nie ale jakby przyjemniej...
                cóż rozumiem że wolisz klimatyzację de gustibus...
                • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 09.07.06, 12:40
                  leniak, nie wygłupiaj się, pisz po polsku. Jesli sądzisz, że w ten upął chce mi
                  się sięgac do słowników, to jesteś w błędzie.
                  • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 09.07.06, 23:28
                    to miało znaczyć że właściwie spór nie jest potrzebny bo ani barak dam nie
                    zaspokoi braku klimatyzacji ani odwrotnie...
                  • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 09.07.06, 23:30
                    choć wiesz jest jedna rzecz z atrybutów damy która może być pomocna przy
                    upale...
                    myślę o wachlarzu, ciekawe gdzie takie coś można zakupić?
                    • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 10.07.06, 13:42
                      W Hiszpanii:) Piękne, kolorowe, całkiem niedrogie.
                      • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 10.07.06, 13:44
                        A ty chciałes kupić wachlarz czy damę?
                        Damę to w Japonii, tzw. gejszę. One potrafią TAKŻE wachlować:)
                        • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 10.07.06, 14:16
                          kupić damę? co to to nie! Dama występuje w moich postach wyłacznie jako obiekt
                          górnolotnych westchnień (dzieki temu wzdychaniu nieco chłodniej mi)...
                          natomiast wachlaż owszem owszem... byleby nie trzeba było do Hiszanii tam wszak
                          jeszcze cieplej...
                          • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 10.07.06, 14:20
                            ej wredna ortografia wredna...
                            • Gość: Anka Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? IP: *.chello.pl 10.07.06, 18:47
                              dyslekCja?
                              • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 11.07.06, 02:11
                                za moich czasów to nie występowało ale kto wie może... denerwujące jest takie
                                coś, i w popełnianiu i w czytaniu
                                • leniak Re: ile może kosztowac założenie klimatyzacji? 11.07.06, 02:13
                                  to tak jak z tabliczką mnożenia za czorta nie wiem ile jest 7*8 mimo że uczę
                                  sie na pamięc co pół roku (zapominam po tygodniu przeciętnie)
    • Gość: ja Re: upał IP: *.it-net.pl 08.07.06, 08:34
      Nie przeszkadza mi upał.Może trochę dlatego, że nie jestem skazana na pracę od
      7 do 15 i mogę sobie swobodnie regulować wychodzenie z domu o dogodnych porach,
      a może dlatego, że w najgorętszych momentach przywołuję w pamięci odśnieżanie
      samochodu, slizgawki na jezdni i znienawidzone zimowe okrycia ?A klimatyzacja,
      Aniu, ma swoje dobre i złe strony. Więc nie spiesz się, zwlaszcza, ze lato trwa
      tak krotko.
      • lubelak6 Re: upał 09.07.06, 12:40
        Upał to dla mnie męka! Nie cierpie i juz.
        • Gość: Anka "ja"! IP: *.chello.pl 09.07.06, 12:41
          Tu chodzi o przeżycie!!!
          • magdalena2lbn Re: uroki klimatyzacji 09.07.06, 13:49

--Musisz jeszcze pamietac ,ze osoby latwo przeziebiajace sie beda mialy
            kloppoty ze zdrowiem o wiele czesciej.
            Mieszkalam w innym klimacie w mieszkaniu klimatyzowanym kilka lat(buczy jak
            licho,ale faktycznie mozna sie przyzwyczaic)i bardzo czesto miewalam klopoty z
            gardłem i oskrzelami.

.....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
            • Gość: Anka Re: uroki klimatyzacji IP: *.chello.pl 09.07.06, 15:04
              a jakby tak włączać i wyłączać? Ptrzeciez chyba nie musze mieć cały czas
              niskiej temperatury?
              • smalltownboy Re: uroki klimatyzacji 09.07.06, 19:53
                Nie słuchaj, klimatyzacja ma pilota, na którym nastawiasz temperaturę, do
                której chcesz schłodzić oraz prędkość nawiewu. Można również ustawić (bo pilot
                ma zegar) godzinowe właczanie i wyłączanie chłodzenia. Np. przychodzę z pracy o
                16, to nastawiam żeby się od 15 zaczęło schładzać.
                Ja mam i jakoś nie choruję.
                • magdalena2lbn Re: uroki klimatyzacji 10.07.06, 00:13
                  cyt:"Nie słuchaj, klimatyzacja ma pilota, na którym nastawiasz temperaturę, do
                  której chcesz schłodzić oraz prędkość nawiewu"

To nie klimatyzacja jest winna przeziebieniom i chorobom gornych drog
                  oddechowych,tylko stale,nagle zmiany temperatur.I pilot niewiele tu moze
                  poprawic.
                  • smalltownboy Re: uroki klimatyzacji 10.07.06, 00:15
                    Dziwne, że jakoś mnie nic nie łapie.
                    • magdalena2lbn Re: uroki klimatyzacji 10.07.06, 01:12
                      Moze jestes wyjatkiem potwierdzjacym regułe?
                      A moze jeszcze wszystko przed tobą ?
                      Nie pisalam tego aby kogokolwiek straszyc,tylko podejmujac decyzje za spore
                      pieniadze,warto wiedziec mozliwie najwiecej.
          • Gość: ja do Anki IP: *.it-net.pl 09.07.06, 20:20
            No, jeżeli chodzi o przezycie, to zakladaj klimatyzację nie zważając na koszty
            i inne utrudnienia. Niestety, prognozy nie przewidują ochłodzenia w najbliższym
            czasie. Ja, mimo ,że lubię ciepełko, też tęsknię za ulewnym deszczem, a jeszcze
            lepiej dwugodzinną burzą.
            • leniak Re: do Anki 10.07.06, 14:18
              burza mogła by się pojawić... tylko taka prawdziwa a nie polityczna znowu...
    • Gość: ja pada IP: *.it-net.pl 14.07.06, 09:45
      Troszkę pokapuje, odetchniamy od upału na chwilę :)
      • Gość: ja Re: pada IP: *.it-net.pl 14.07.06, 09:46
        odetchniEmy oczywiście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka