Dodaj do ulubionych

Biskup Śrutwa odchodzi

06.08.06, 22:40
Niestety, prawda o odejściu biskupa Śrutwy jest dużo smutniejsza i
powszechnie znana - zarówno w kręgach duchownych, jak i w całym Zamościu.
Ekscelencja miał problemy z nadużywaniem alkoholu do celów nie całkiem
liturgicznych, znano też jego upodobanie do hazardu. Dotyczyło to nie tylko
jego własnego majątku, ale także nadmiernej tolerancji dla kilku osób z
bliskiego otoczenia. Wiele problemów z bezcłowym sprowadzaniem samochodów z
całą pewnością by się nie pojawiło, gdyby nie te jakże ludzkie słabości.
Episkopat załatwił sprawę w sobie właściwy sposób, dyskretnie i spokojnie i
oby stało się to nauką dla innych duchownych o zbyt przyziemnych
skłonnościach.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 00:26
      od znajomego z kurii zamojskiej wiem, ze biskup musial odejsc, bo okazalo sie
      ze wspolpracowal z SB!
      • bruner4 Re: Biskup Śrutwa odchodzi 07.08.06, 00:29
        To znaczy że te jego wcześniej opisane przypadłości nie są juz tak wazne aby go
        odwołać?
        • dociek Ocena świętości 07.08.06, 08:19
          Gdybyż nie współpracował, a tylko pił, kombinował, ulegał hazardowi i innym,
          znanym księżom nałogom, byłby nadal "świętym człowiekiem kościoła"?
    • Gość: absolwentka_KUL Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 16:17
      Nic nie zmieni tego co widziałam, ten człowiek był wspaniąły jao Rektor naszej
      szacownej Uczelni, piszcie co chcecie ale dla mnie Biskup Śrutwa to był super
      cżłowiek, nawet nie wiecie jak studenci go kochali, zawsze był blisko nas i
      doskonale rozumiał nasze problemy. To był najlepszy Rektor tej Uczlnii
      • Gość: też student Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 23:53
        Popieram tę wypowiedź. Nie wiem nic o Jego słabościach (być może ma). Mogę
        tylko powiedzieć, że będąc studentem KUL-u nie spotkałem drugiego, tak
        ludzkiego wykładowcę. Obecny biskup pomocniczy Cisło nie powinien nawet przy
        ks.prof. Śrutwie stać, bo nie jest tego godzien.
    • 4gwiazdki Re: Biskup Śrutwa odchodzi 07.08.06, 17:53
      Nie odchodzi się ot tak sobie,nawet ze względu na stan zdrowia.Nie widać po biskupie,że to chory człowiek.A jeśli już był dobrym biskupem i wspaniałym czlowiekiem,to całej tej sprawy nie trzymano by w tajemnicy,Wcześniej by ogłoszono,że biskup odchodzi ze względu na syan zdrowia i jako zasłużony dla diecezji otrrzymał by listy z podziękowaniami,medale i inne prezenty wdzięczności.A tymczasem z pałacu biskupiego otrzyma lokum w domu księży emerytów w Biłgoraju.
      No i na koniec kolejna niejasność.Dlaczego na miejsce Śrutwy mianowany jest prałat,natomiast biskup pomocniczy pozostaje nadal pomocniczym.
      Zaznaczam,że to nie moja sprawa kto jest kim w krk,ale te wszystkie niejasności,te wszystkie tajemnice......
      A może chodzi o to,że biskup nie popiera PiSdzielców czy też z nielegalnego LPRu (do dziś LPR istnieje nielegalnie,gdyż do dziś ta partia pieniaczy nie została zarejestrowana w dokumentach sądowych.Zarejestrował ich jedynie Rydzyk.No i młodzież weszpolska)
    • Gość: ppp Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.renicom.pl 07.08.06, 19:02
      śrutwę oddać na leczenie od alkocholu i hazardu
      • Gość: aa Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:40
        Biedny ten jego nastepca. Wyczyścić to wszystko...
        • Gość: robert Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:19
          ale jest w radzie programowej Radia Rydzyka
        • Gość: Requiem in pace! Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:29
          • janbezziemi "GwL" dała tytuł kobylasty! 13.08.06, 11:46
            Są tajemnice Watykanu, sa też tajemnice nasze własne, podobne do tamtych. "GwL"
            zmianę biskupa w Zamosciu potraktowała jako wydarzenie ogólnoswiatowe! Tytul
            olbrzymi na całą stronę. Jak przeglądam stare gazety, to widzę, ze mniejsze
            były przy zmianach w czołówce partyjnej i panstwowej za czasów PRL.
    • Gość: pamiętacie? Re: Biskup Śrutwa odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 17:21
      Pamiętacie bpa Śliwińskiego z Elbląga? Który zaginął w Rosji. Znaleziono go w
      Moskwie. Gdzie? Wstyd pisać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka