Dodaj do ulubionych

Kolejna paranoja IV RP...

07.08.06, 10:32
gdy patrzy się (prawie oficjalnie) podejrzliwym, wręcz wrogim okiem na
tysiące Polaków, a i prawie ich opluwa, tych, którzy oddali i ryzykowali swe
życie walcząc o Polskę w szeregach Armii Czerwonej, I i II Armii Wojska
Polskiego. A z drugiej strony, wynosi się pod niebiosa człowieka, który
faktycznie był szpiegiem na rzecz obcego wywiadu, mam wrażenie,
że "antykomusza", "opozycyjna" paranoja osiąga swe apogeum i objawia się jako
głębokie, grupowe upośledzenie o charakterze schizofrenii narodowej z
obsesjami maniakalnymi... Brakuje tu jeszcze dosłownie kilku działań, by
wmówić młodym pokoleniom, że "Adolf H. był osobodzicielem Polski od
zagrożenia bolszewią".

wiadomosci.onet.pl/1367208,11,item.html
Obserwuj wątek
    • joannabarska Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 10:35
      Młodziez ma takie siano w głowie, ze aż przykro z nią rozmawiac, ale ja się nie
      daję, jestem uparta i wielu młodym otworzyłam już oczy.
      • blackout.9491 Gnida generałem WP .... ? 07.08.06, 10:38
        Do czego to doszło pod rządami karłów ?!!!!
    • Gość: real Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 10:58
      Wszystko zależy od punktu widenia - a przecież teraz Ameryka ponad wszystko -
      swiętość nad świętościami.
      Piękny przykład dla młodzieży jak zdradzac własną ojczyznę - i być za to
      oklaskiwanym przez dużą część zaślepionych rodaków.
      Którzy tak samo oklaskiwali Brzezińskiego, który jawnie namawiał na forum
      międzynarodowym do szkodzenia gospodarce polskiej ...

Z innej beczki: chyba wszyscy oceniali negatywnie radziecką okupację
      Afganistanu - a co robi teraz USA w Afganistanie i Iraku ? No tak, przywraca
      demokrację - tylko czyją, jaką, dla kogo, jakim kosztem, ???
      I niestety Polska w tym współuczestniczy - z ochotą i z włąsnej woli ...
    • Gość: wiosenny Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: 212.106.16.* 07.08.06, 11:00
      Tak będzie jak przewidujesz.Totalny amok lustracyjny.Bohaterami Kuklińscy i
      Kuklinowscy.Zero kultury.Wszędzie kaczystowska gawiedź.
      • Gość: Obeliks Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 11:07
        Gość portalu: wiosenny napisał(a):

> Tak będzie jak przewidujesz.Totalny amok lustracyjny.Bohaterami Kuklińscy i
        > Kuklinowscy.Zero kultury.Wszędzie kaczystowska gawiedź.

Jak to w IV Rzeszy ... .
    • Gość: ja Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.it-net.pl 07.08.06, 11:16
      Historia kołem się toczy... na szczęście.
      • nabucco4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 12:27
        mam nadzieje że to koło przetoczy się przez sPiSdziałych oszołomów i wypruje im
        flaki.
        • Gość: zorro Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.lublin.mm.pl 07.08.06, 14:06
          Precz z PiSpulstwem!
          • Gość: Emeryt Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 14:38
            Jeśli "misji" Kuklińskiego przyświecały szczytne cele, wyliczane w jego obronie,
            to dlaczego do dzisiaj pozostaje utajnione uzasadnienie postanowienia o
            umorzeniu śledztwa? Trudno to zrozumieć, zwłaszcza że pokazano je ambasadzie
            amerykańskiej, z jego treścią mógł się zapoznać Zbigniew Brzeziński, a odmówiono
            wglądu pierwszemu prezydentowi RP Wojciechowi Jaruzelskiemu i 31 polskim
            generałom, którzy zwracali się w tej sprawie w liście otwartym do Naczelnego
            Prokuratora Wojskowego (wśród nich 21 to żołnierze frontowi, 8 sybiraków, 6
            oficerów armii przedwrześniowej). Sadzę, że teraz, po ujawnieniu najtajniejszych
            dokumentów Układu Warszawskiego (przecież ZSRR i PRL dawno nie istnieją), nie
            powinno juz być żadnych przeszkód, by polskie społeczeństwo, wszyscy żołnierze,
            zarówno ci w służbie czynnej, jak i ci w rezerwie czy stanie spoczynku, poznali
            w szczegółach sprawiedliwienie tego niby-bohaterskiego czynu. Czyje tajemnice
            nadal chce się chronić?
          • ciupazka Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 19:25
            Gość portalu: zorro napisał(a):

> Precz z PiSpulstwem!

Tolerancji trochę, tolerancji...
    • Gość: Anonim. Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 15:49
      Tu dopiero widac jad nienawisci-wiadomo-to Gazeta Wybiorcza. Jestem spokojny,
      bogobojny, grzeczny, ale krew mnie zalewa, gdy was czytam. Wiadomo-
      sprzedawczyki z GW typu: Gieremek, Komorowski, Tusk, Rokita. Toz to zdrajcy.
      Molaczat sobaki. Oczywiscie anonim, bo komuchy mocno - niestety sie trzymaja-
      maja wokol nas czerwona siec. To nie moja paranoja lecz fakty.
      • Gość: Anonim Przepraszam, ale nie wziąłem rano lekarstw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 16:40
        • dociek Re: Przepraszam, ale nie wziąłem rano lekarstw. 07.08.06, 19:18
          To widać po poprzednim tekście.
    • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 19:56
      dociek napisał:

> gdy patrzy się (prawie oficjalnie) podejrzliwym, wręcz wrogim okiem na
      > tysiące Polaków, a i prawie ich opluwa, tych, którzy oddali i ryzykowali swe
      > życie walcząc o Polskę w szeregach Armii Czerwonej, I i II Armii Wojska
      > Polskiego.

przez 50 lat wyzywano tych którzy walczyli np. pod Monte Cassino od zdrajców to
      ci nie przeszkadzało?

>A z drugiej strony, wynosi się pod niebiosa człowieka, który
      > faktycznie był szpiegiem na rzecz obcego wywiadu,

Ale przecież Jaruzelski też szpiegował na rzecz ZSRR, a ty go Doćku jednak
      darzysz szacunkiem. Choć, może dla ciebie wywiad ZSRR nie jest obcym wywiadem.

• henryk.kowalski Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 20:56
        aron2004 napisał:

> dociek napisał:
        >
        > > gdy patrzy się (prawie oficjalnie) podejrzliwym, wręcz wrogim okiem na
        > > tysiące Polaków, a i prawie ich opluwa, tych, którzy oddali i ryzykowali
        > swe
        > > życie walcząc o Polskę w szeregach Armii Czerwonej, I i II Armii Wojska
        > > Polskiego.
        >
        > przez 50 lat wyzywano tych którzy walczyli np. pod Monte Cassino od zdrajców
        to
        >
        > ci nie przeszkadzało?
        >
        > >A z drugiej strony, wynosi się pod niebiosa człowieka, który
        > > faktycznie był szpiegiem na rzecz obcego wywiadu,
        >
        > Ale przecież Jaruzelski też szpiegował na rzecz ZSRR, a ty go Doćku jednak
        > darzysz szacunkiem. Choć, może dla ciebie wywiad ZSRR nie jest obcym wywiadem.
        >

Czy ten kretyn nie wie, że w latach 60-tych wydano w wielotysięcznym nakładzie
        książkę "Monte Cassino" Wańkowicza ?
        Czy nie wie, że w PRL po 1956 przy każdej okazji sławieni byli żołnierze z
        Polskich Sił na Zachodzie.
        A o tym, że festiwal AK miał miejsce jak szefem MSW był Mietek Moczar ?
        Przecież wystarczy zajrzeć do prasy z lat sześćdziesiatych.
        Czy aron2004 cokolwiek rozumie z otaczającej go rzeczywistośći ?

aron2004 nabrał odwagi po 1989. Przed tym srał ze strachu po pietach i targał
        szturmówkę w każdym pochodzie 1 Majowym.
      • joannabarska Jak łże aron 2004... 07.08.06, 21:01
        Monte Cassino i zdrajcy? Wyzywano polskich żolnierzy od zdrajców przez poł
        wieku? I dlatego wydawano ksiazki Melchiora Wankowicza o bitwie pod Lenino i
        wiele innych pozycji? Sam nie wiesz, co piszesz. Przestań ,aronie, łgać jak
        propagandzista hitlerowski! A gen. Jaruzelski bedzie miał swoje miejsce w
        historii. Dobre miejsce. A o Tobie, aronie, po latach Pi(e)S z kulawą nogą
        się nie odezwie.Nie tylko dlatego, ze PiS odejdzie w niebyt...
        • joannabarska Re: Jak łże aron 2004... 07.08.06, 21:02
          joannabarska napisała:

> Monte Cassino i zdrajcy? Wyzywano polskich żolnierzy od zdrajców przez poł
          > wieku? I dlatego wydawano ksiazki Melchiora Wankowicza o bitwie pod Lenino i
          > wiele innych pozycji? Sam nie wiesz, co piszesz. Przestań ,aronie, łgać jak
          > propagandzista hitlerowski! A gen. Jaruzelski bedzie miał swoje miejsce w
          > historii. Dobre miejsce. A o Tobie, aronie, po latach Pi(e)S z kulawą nogą
          > się nie odezwie.Nie tylko dlatego, ze PiS odejdzie w niebyt...

=====HAhaha...Oczywiscie o Monte Cassino pisał Wańkowicz. O Lenino pisał Alojzy
          Sroga. Ale to chyba aron wie...
      • dociek Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 21:01
        Po pierwsze, nie wyzywano "przez 50 lat" tych, co walczyli pod Monte Cassino. W
        mojej rodzinie miałem oficera artylerii, bezpośredniego uczestnika tych walk,
        który nawet otrzymał odznaczenie od władz PRL. A o ile pamiętam z TVP, to na
        cmentarzu żołnierzy polskich w Monte Cassino, co roku polskie oficjalne
        delegacje składały kwiaty i wieńce. Poza tym, argument Twój - cyt.: "przez 50
        lat wyzywano tych którzy walczyli np. pod Monte Cassino od zdrajców to ci nie
        przeszkadzało?" jest chory, jak zwykle u Ciebie, ponieważ nic na temat
        Polskiego Korpusu Andersa we Włoszech nie napisałem. A przy tym, to absurdalne
        Twoje argumentowanie w tenże sposób dla uzasadnienia wzgardy dla czynu
        zbrojnego Polaków w Armii Czerwonej i Wojsku Polskimj, jest już kompletnym
        oszołomstwem. Nie wnikając zupełnie w czyny takie, czy inne gen.Jaruzelskiego,
        muszę Ci chyba przypomnieć, że w ówczesnych czasach wywiad ZSRR był wywiadem
        państwa sojuszniczego (jakby na to nie patrzeć), z którym PRL pozostawała w
        pakcie militarnym i gospodarczym.
        • joannabarska Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 21:06
          Doćku, własciwie nie żadnego sensu abysmy tego arona 2004 zaszczycali rozmową.
          Niech sobie dalej wypisuje bzdury, jesli to mu pomaga w leczeniu!
          • henryk.kowalski Apel do arona2004: Idż w PiSdu ... . Biegusiem !!! 07.08.06, 21:08
            O !
            • joannabarska Re: Apel do arona2004: Idż w PiSdu ... . Biegusie 07.08.06, 21:20
              Panie Kowalski PiS z d (demokratami) jeszcze sie nie łączy...
            • Gość: ratatatam apel do Sanepidu i MPO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:22
              16 lat uplynelo, a wciaz tak cuchnie z tego czerwonego rynsztoka pelnego
              popluczyn po prl , ze warto by go czyms solidnie zdezynfekowac ... raz a dobrze
              • nabucco4 Re: apel do Sanepidu i MPO 08.08.06, 23:25
                masz rację, cucnie,umyj ryj lizolem
          • Gość: Tomek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:23
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Bastiatan Kolejny bogobojny, tyle, że łysy... IP: 212.106.20.* 07.08.06, 21:29
              a z kolegami pozdrawia się wznosząc kufel piwa marki Heil.
            • joannabarska Oaza chamstwa? 07.08.06, 21:42
              empi i in. gratulacje za Tomka...Dalej zostawiajcie takie posty,oaza chamstwa!
              • Gość: ratatatam Re: Oaza chamstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:20
                joasiu , oaza chamstwa to forum jest dzieki np twojej obecnosci i obecnosci
                ludzi o pogladac podobnych twoim - najwyzszym wyrazem chamstwa jest apologia
                prlu i prlowskich kundli pokroju urbaha w twoim wydaniu - wiesz slowo "ku***"
                przy slowie "urban" czy "jaruzelski" to jak wersal przy szambie...

;]
                • nabucco4 Re: Oaza chamstwa? 08.08.06, 23:26
                  a słowo "ratatam" to szambo wobec słowa Urban.
                • Gość: zorro A to zostawiacie! IP: *.lublin.mm.pl 09.08.06, 22:36
                  Ej wy zarządzający - usuwacie, a to przegapiliscie. Ten facet rata... ma u was
                  chody?
              • henryk.kowalski Re: Oaza chamstwa? 09.08.06, 21:50
                joannabarska napisała:

> empi i in. gratulacje za Tomka...Dalej zostawiajcie takie posty,oaza chamstwa!
                To zwykłe prawicowe bydło.
        • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 21:27
          dociek napisał:

> Nie wnikając zupełnie w czyny takie, czy inne gen.Jaruzelskiego,
          > muszę Ci chyba przypomnieć, że w ówczesnych czasach wywiad ZSRR był wywiadem
          > państwa sojuszniczego (jakby na to nie patrzeć), z którym PRL pozostawała w
          > pakcie militarnym i gospodarczym.

A ten pakt militarny i gospodarczy między Polską i ZSRR zaczął się od
          wyzwolenia zachodniej Białorusi i Ukrainy 17 września 1939. Wyzwolono takie
          miasta jak Zamość i Białystok. Pakt ten potwierdzony został w Katyniu, Miednoje
          i Ostaszkowie.

Obecnie Polska jest związana paktem militarnym m.in. z USA ( NATO). Czy gdyby
          obecnie jakiś polski oficer współpracował z wywiadem USA to zaakceptowałbyś to
          Doćku?
          • blood_free Re: Kolejna paranoja IV RP... 07.08.06, 21:44
            Popieram barska, komentatora powyzej olewac, zreszta mam zamysl by jego zlote
            mysli wydrukowac i u tescia w slawojce na gwozdziu powiesic.Tylko tam to sie
            nadaje.K stati, uwazam, ze rzady niziołków musza sie kiedys skonczyc.A dzien ten
            wejdzie do kalendarza oficjalnych swiat w PL.
            • folkatka Re: Kolejna paranoja IV RP... 08.08.06, 11:47

A ja mam pewne uwagi...
              Przede wszystkim - książka Wańkowicza wyszła w PRL, owszem - ale z ogromnymi
              ingerencjami cenzorskimi, co mozna łatwo stwierdzić, porównując stare i nowe jej
              wydania.I niech mi pani Joanna zechce odpowiedzieć: czy w PRL mówiono otwarcie,
              skąd na terenie ZSRR wzieły się te tysiące POlaków, które powedrowały z gen.
              Andersem, walczyły pod Lenino etc. Czy mówiono o tym ,ze ich obecność była
              wynikiem sowieckich wywózek, że ci ludzie przeszli najpierw przez łagry? Mozna
              by chyba prędzej pomysleć, że wyjechali do ZSRR z wycieczką Polskiego
              Towarzystwa Krajoznawczego (przedwojennego protoplasty PTTK - wybaczcie ironię
              jeśli komus wyda sie ona nie na miejscu).
              Jesli juz jesteśmy przy książkach: pierwsze wydanie "Rozmów z katem" miało
              miejsce w latach 70. (1971 - o ile pamiętam). Az do 1989 roku w kolejnych
              wydaniach cenzura wycinała ten fragmnent wypowiedzi Stroopa, w którym padło
              pozytywne stwierdzenie nt. o AK.
              ==============================
              Dociek:
              A o ile pamiętam z TVP, to na
              cmentarzu żołnierzy polskich w Monte Cassino, co roku polskie oficjalne
              delegacje składały kwiaty i wieńce.
              ===================================
              Ale jednocześnie, kiedy na cmentarzy pod M. C. chowano gen. Andersa, nie było
              żadnej delegacji z Polski.
              PZDR.
              • Gość: Obiektywny Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:19
                Takie syfu jaki chcą nam zgotować PiSdziochy to w naszym Kraju jeszcze nie było.
                • henryk.kowalski Re: Kolejna paranoja IV RP... 09.08.06, 09:18
                  Gość portalu: Obiektywny napisał(a):

> Takie syfu jaki chcą nam zgotować PiSdziochy to w naszym Kraju jeszcze nie
                  było
                  > .
                  Takiego .... chyba to miałeś na mysli ?
    • Gość: ratatatam Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:21
      dociek napisał:

> Brakuje tu jeszcze dosłownie kilku działań, by
      > wmówić młodym pokoleniom, że "Adolf H. był osobodzicielem Polski od
      > zagrożenia bolszewią".

bo Polacy zachowal sie jak idioci nie podpisujac z Trzecia Rzeszą stosownego
      paktu i nie uderzając wspolnie z nia na Zwiazek Sowiecki - straty jaki poniesli
      Polacy bylyby nieporownywalnie mniejsze od tych , ktore ich faktycznie
      dotknely, nie mowiac juz o tym, ze innymi torami bieglaby historia - tak
      przynajmniej twierdzi o Bochenski i duzo w tym racji
      • blood_free Re: Kolejna paranoja IV RP... 08.08.06, 14:33
        To co bredzi tratata podchodzi mi pod publiczne pochwalanie nazizmu.Czlowieku ty
        bredzisz, po prostu bredzisz.W ideologii faszystowskich Niemiec, Slowianie
        zostali sklasyfikowani jako untermensch-podludzie.Docelowo mieli stanowic
        rezerwuar taniej sily roboczej, szkolonej tylko po to aby wykonywac
        nieskomplikowane prace fizyczne, pensum nauczania przewidywalo umiejetnosc
        policzenia do 100 i umiejetnosc podpisania sie (doktryna Himmlera). Jednostki
        "nieprzystosowane" byly poddawane przymusowej eutanazji, bez wzgledu na zdanie
        opiekunow prawnych. A w Majdanku komory gazowe sluzyly do odwszawiania odziezy,
        chorym na rewirze przyslugiwala dieta i mleko, jak naucza "prof." Bender.A twoja
        opinia jest odzwierciedleniem pogladow Benderka.
        • ratatatam Re: Kolejna paranoja IV RP... 08.08.06, 14:46
          sprawdz daty opisywanych faktow - oczywiscie tam gdzie mowisz o faktach a nie
          propagandowych bredniach ;] gdyby bylo tak jak mowisz, to wyjasnij dlaczego
          wladze 3 rz przez dosc dlugi czas zabiegaly o takie wlasnie porozumienie z rp ?
          i na koniec przytoczylem opinie bochenskiego nie bendera
          • Gość: zorro [...] IP: *.lublin.mm.pl 08.08.06, 16:48
            • Gość: ratatatam [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:16
              • nabucco4 [...] 08.08.06, 23:28
              • folkatka Re: Kolejna paranoja IV RP... 08.08.06, 23:31

Ratatam - polecam Ci lekturę sejmowego przemówienia Józefa Becka z 5 VI 1939
                roku. MOze zrozumiesz kilka rzeczy.
                Nie rozumiem, jak mozna pisać takie rzeczy, naprawdę. Komunizm - jaki był to
                był - przecież wiesz że nie jestem jego sympatykiem - ale nie zakładał
                biologicznego wyniszczenia naszego narodu, tak jak nazizm. Myślisz, że gdyby
                Polska przystała na propozycje Hitlera, to byłoby tak słodko?
                • ratatatam Re: Kolejna paranoja IV RP... 08.08.06, 23:51
                  nie wiem co by bylo gdyby... nie wiem co by bylo gdyby polska przystala na
                  propozycje trzeciej rzeszy i nie wiem, ktore konkretnie propozycje masz na mysli
                  - wiem natomiast , co sie stalo gdy na nie nie przystala - przemowienie becka
                  bylo porywajace - ale czy faktycznie nie oddalismy ani jednego guzika od munduru
                  ??? a co do zalozen dotyczacych biologicznego wyniszczenia naszego narodu -
                  moznaby powiedziec, iz hasla te powstaly na uzytek i potrzeby czasu wojny- nie
                  wiemy co by bylo gdyby do wojny nie doszlo... a jesli juz, to komunizm zakladal
                  cos znacznie gorszego niz nazizm - nie wiem czy zwrocilas na to uwage -
                  zakladal wyniszczenie mentalne - niemcy - jak mowisz - chcieli zniszczyc
                  polakow fizycznie - sowieci - mentalnie ( czy jak kto woli - duchowo) - fakt iz
                  takie tematy jak ten pojawiaja sie tutaj, dowodzi, iz sowietom w znacznej
                  mierze sie udalo - przypomne po raz kolejny Jozefa Mackiewicza: "faszysci
                  robili z Polakow bohaterow, komunisci robili z nich gowno"
                  • nabucco4 niewątpliwie jesteś sratatańcu...... 09.08.06, 08:12
                    klinicznym przykładem na mentalne wyniszczenie narodu - przynajmniej w twojej
                    linii rodowej.
                  • Gość: zorro Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.lublin.mm.pl 09.08.06, 22:39
                    Sowietom udało się i jest OK, ale debilstwo jest dalej.
        • Gość: wiki Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:56
          blood_free napisał:

> Docelowo mieli stanowic
          > rezerwuar taniej sily roboczej, szkolonej tylko po to aby wykonywac
          > nieskomplikowane prace fizyczne.

No i wreszcie po 50 latach udało się zrealizować ten postulat. Patrz miliony
          Polaków (i innych Słowian) pracujących na Zachodzie.
      • Gość: zorro [...] IP: *.lublin.mm.pl 08.08.06, 14:35
        • Gość: Obiektywny [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:07
          • Gość: Obiektywny Zdrajca bohaterem IV RP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 16:56
            Teraz trwają dyskusję, czy Kuklińskiego posmiertnie zdegradować do stopnia
            szeregowca (większość spoleczeństwa optuje za tym rozwiązaniem), czy awansować
            go na marszałka czy jakiegoś generała (wcale niemały odłam niepełnosprytnych
            jest za tą operetką).

A jak Państwo sądzicie ?
            • blood_free Re: Zdrajca bohaterem IV RP ? 08.08.06, 19:57
              W ramach porozumien bilateralnych RP zwiazana byla sojuszem wojskowym z Anglia i
              Francja. Hitler, Ribbentrop, Goering i jeszcze raz Ribbentrop zadali od Polski:
              zgody na budowe autostrady i linii kolejowych eksterytorialnych, Berlin - Prusy
              Wschodnie, przez terytorium owczesnej Polski.Przystapienia do paktu
              antykominternowskiego, wypowiedzenia dotychczasowych sojuszy a takze poddania
              sie bezwarunkowemu dyktatowi Berlina.Wiazalo sie to z wasalizacja Polski.Utrata
              czesci przymiotow suwerennego panstwa.I ty to nazywasz dobra propozycja?
              • gienia.gienia Re: Zdrajca bohaterem IV RP ? 08.08.06, 20:20
                Ktoś słusznie powiedział: Bohater na miarę IV RP.
                • stan.borys Re: Zdrajca bohaterem IV RP ? 10.08.06, 12:45
                  gienia.gienia napisała:

> Ktoś słusznie powiedział: Bohater na miarę IV RP.
                  ChMWD niech po śmierci ma trochę przyjemnośi.
                  • Gość: zorro Leninowskie wzory ciągle żywe IP: *.lublin.mm.pl 10.08.06, 13:42
                    Z motywami religijnymi można zetknąć się na ulicy. Np. na straganach w
                    okolicach Wawelu oprócz naszyjnika z podobizną Jezusa w koronie cierniowej
                    można dostać bursztynowe krzyżyki, breloczki i zapinki z wizerunkiem Jana Pawła
                    II.Papież Polak jest bardzo popularny na krakowskich Sukiennicach. Można tu
                    dostać np. talerze z podobizną Jana Pawła II (30 zł), czy metalową plakietkę z
                    jego zdjęciem (8 zł). Są tu także zapinki w dwóch wersjach: "I love Krakow"
                    i "I love JPII" (5 zł) oraz matrioszki, z których do przechodniów uśmiecha się
                    Jan Paweł II.W jednym z krakowskich hipermarketów trwa właśnie promocja na
                    popiersia papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI. Wykonane z plastiku, w kolorze
                    perłowym z bladoróżowym połyskiem kupić można za złotówkę - wylicza "Dziennik
                    Polski". A ja dodam, ze Lenin wiecznie zywy. Przecież to małpowanie
                    nieistniejacego już ZSRR.

• Gość: Kaśka Zdrajca bohaterem czwartej .... , IP: *.chello.pl 12.08.06, 09:44
                      Gość portalu: zorro napisał(a):

> Z motywami religijnymi można zetknąć się na ulicy. Np. na straganach w
                      > okolicach Wawelu oprócz naszyjnika z podobizną Jezusa w koronie cierniowej
                      > można dostać bursztynowe krzyżyki, breloczki i zapinki z wizerunkiem Jana
                      Pawła
                      >
                      > II.Papież Polak jest bardzo popularny na krakowskich Sukiennicach. Można tu
                      > dostać np. talerze z podobizną Jana Pawła II (30 zł), czy metalową plakietkę
                      z
                      > jego zdjęciem (8 zł). Są tu także zapinki w dwóch wersjach: "I love Krakow"
                      > i "I love JPII" (5 zł) oraz matrioszki, z których do przechodniów uśmiecha
                      się
                      > Jan Paweł II.W jednym z krakowskich hipermarketów trwa właśnie promocja na
                      > popiersia papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI. Wykonane z plastiku, w
                      kolorze
                      >
                      > perłowym z bladoróżowym połyskiem kupić można za złotówkę - wylicza "Dziennik
                      > Polski". A ja dodam, ze Lenin wiecznie zywy. Przecież to małpowanie
                      > nieistniejacego już ZSRR.
                      >
                      zdecydowanie.
                      • henryk.kowalski Re: Zdrajca bohaterem czwartej .... , 24.09.06, 12:28
                        Fakt. Jaka RP tacy bohaterowie !
      • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 18.08.06, 23:58
        No i tu wykazujesz swój historyczny analfabetyzm; rzeczywiscie, ciekawe co by
        było gdyby Polska znalazła sie po stronie państw Osi, sadzisz ze nie
        znalezlibyśmy sie pod wpływem Sowietów? Oj naiwny, pewnie ze tak, Polska
        musiałaby płacić jeszcze wojenne odszkodowania bez szansy pomocy z zachodu
        (krajom bloku wszchodniego nie przysługuje), myślę ze dzisiaj bylibyśmy na
        etapie rozwoju Wietnamu, Kuby lub Korei Płn. Z drugiej strony jest jeszcze
        moralny aspekt sprawy: rzeczywiście chciałbyś aby Polska była po stronie
        Hitlerowców? Jak to się ma z twoją katolicką moralnością , czy ona to
        dopuszcza?
        • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:06
          bruner4 napisał:

> No i tu wykazujesz swój historyczny analfabetyzm; rzeczywiscie, ciekawe co by
          > było gdyby Polska znalazła sie po stronie państw Osi, sadzisz ze nie
          > znalezlibyśmy sie pod wpływem Sowietów? Oj naiwny, pewnie ze tak, Polska
          > musiałaby płacić jeszcze wojenne odszkodowania bez szansy pomocy z zachodu
          > (krajom bloku wszchodniego nie przysługuje), myślę ze dzisiaj bylibyśmy na
          > etapie rozwoju Wietnamu, Kuby lub Korei Płn.

Tak oczywiście. Węgry są na poziomie Korei Północnej.

>Z drugiej strony jest jeszcze
          > moralny aspekt sprawy: rzeczywiście chciałbyś aby Polska była po stronie
          > Hitlerowców? Jak to się ma z twoją katolicką moralnością , czy ona to
          > dopuszcza?

A w czym hitlerowcy byli gorsi od komunistów?
          • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:21
            Czym byli hitlerowcy byli gorsi od komunistów? ręce opadają, spytaj może kogos
            kto pamieta okupacje hitlerowską i wyzwolenie przez Armie Czerwoną, może
            sprawdz tez sobie ilu Polaków jedni i drudzy zabili...niesamowite skąd sie
            biorą tacy jak ty?
            • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:27
              bruner4 napisał:

> Czym byli hitlerowcy byli gorsi od komunistów?

komuniści w skali globalnej zabili więcej ludzi niż hitlerowcy.

<ręce opadają, spytaj może kogos
              > kto pamieta okupacje hitlerowską i wyzwolenie przez Armie Czerwoną,

które wyzwolenie przez Armię Czerwoną?
              To z 17 września 1939 roku kiedy Polaków wywożono na Syberię i do Katynia?

> może
              > sprawdz tez sobie ilu Polaków jedni i drudzy zabili...

A co ty taki nacjonalista się zrobiłeś? Tylko Polacy cię obchodzą?
              A co z ludźmi innych narodowości, których masowo mordowali komuniści?

>niesamowite skąd sie
              > biorą tacy jak ty?

no jak to skąd. Po upadku komuny masowo fałszuje się historię. Uczono mnie np.
              w szkole o rzekomym układzie komunistów z faszystami, czyli pakcie Ribbentrop-
              Mołotow. Tymczasem nic takiego nie miało miejsca.
              • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:43
                To przecież ty jesteś zywym dowodem na to że historie się fałszuje. Nie
                potrafisz wychwycić właściwych proporcji między zbrodniami sowietów i
                hitlerowców, powtarzam; gdy Armia Czerwona wyzwalała Polskę w 1944 i 1945 (wraz
                z wojskiem polskim) ludzie wiwatowali. Poczytaj może więcej moze dowiesz się
                dlaczego.Co do skali globalnej to dla Polaków jest istotne przede wszystkim to
                co dotyczy Polski, nikt tu również nie wnika w to ile ludzi zabili hitlerowcy
                na świecie (np. Żydów, Rosjan itp.). Dziwne , z tego co piszesz nie wynika
                bynajmniej abyś był jakimś internacjonalistą, wręcz przeciwnie.
                • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 01:01
                  bruner4 napisał:

> To przecież ty jesteś zywym dowodem na to że historie się fałszuje. Nie
                  > potrafisz wychwycić właściwych proporcji między zbrodniami sowietów i
                  > hitlerowców, powtarzam; gdy Armia Czerwona wyzwalała Polskę w 1944 i 1945
                  (wraz z wojskiem polskim) ludzie wiwatowali.

A 17 września 1939 też były wiwaty? Napisz proszę jak to było wtedy.
                  Przecież to też było wyzwolenie polskich mas robotniczo chłopskich spod władzy
                  kapitalistów i kleru. Tym bardziej cenne, że Armia Czerwona wyzwoliła wtedy
                  Polskę ramię w ramię z Wehrmachtem.

>Co do skali globalnej to dla Polaków jest istotne przede wszystkim to
                  > co dotyczy Polski, nikt tu również nie wnika w to ile ludzi zabili hitlerowcy
                  > na świecie (np. Żydów, Rosjan itp.).

Czyli jeżeli mamy mordercę, który zabił w Lublinie 10 osób a w Rzeszowie 50 to
                  mamy go wychwalać, dlatego że był inny morderca który zabił w Lublinie 20 osób
                  a w Rzeszowie 15?

>Dziwne , z tego co piszesz nie wynika
                  > bynajmniej abyś był jakimś internacjonalistą, wręcz przeciwnie.

ja nie jestem internacjonalistą?
                  ja jestem tylko antyfaszystą i antykomunistą.
                  • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 02:12

> A 17 września 1939 też były wiwaty? Napisz proszę jak to było wtedy.
                    > Przecież to też było wyzwolenie polskich mas robotniczo chłopskich spod
                    władzy
                    > kapitalistów i kleru. Tym bardziej cenne, że Armia Czerwona wyzwoliła wtedy
                    > Polskę ramię w ramię z Wehrmachtem.

Wiwatów na pewno nie było, ale łapanek na ulicach i rozstrzeliwania jeńców tez
                    nie.Nie było jak piszesz że Wehrmacht działał ramie w ramie z Sowietami,
                    sprawdz kiedy podpisano pakt Ribentropp-Mołotow i kiedy nastapiło wkroczenie
                    wojsk do Polski. Ponadto zapominasz ( albo nie wiesz) że w ciągu dwóch lat
                    stosunki między Sowietami a III Rzeszą uległy zmianie.Trudno więc porównywać
                    wkroczenie Sowietów w 1939 do wyzwalania Polski spod okupacji hitlerowskiej w
                    1944 i 45 co uparcie czynisz.Powtórzę jeszcze że podczas samego Powstania
                    Warszawskiego hitlerowcy zabili 10-razy wiecej polskich cywilów niz Sowieci
                    polskich zołnierzy w Katyniu, Ostaszkowie i Miednoje. I co ty tu chcesz
                    porównywać?
                    • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 07:42
                      bruner4 napisał:

> Wiwatów na pewno nie było, ale łapanek na ulicach i rozstrzeliwania jeńców
                      tez
                      > nie.

W Katyniu jeńcy sami się rozstrzelali. Szkoda, że dziś uczy się dzieci w
                      szkołach bzdur, że zrobiło to NKWD.

<Nie było jak piszesz że Wehrmacht działał ramie w ramie z Sowietami,
                      > sprawdz kiedy podpisano pakt Ribentropp-Mołotow i kiedy nastapiło wkroczenie
                      > wojsk do Polski.

To nie było wkroczenie wojsk do Polski, ale wyzwolenie ludu pracującego miast i
                      wsi spod okupacji kleronacjonalistycznej.

> Ponadto zapominasz ( albo nie wiesz) że w ciągu dwóch lat
                      > stosunki między Sowietami a III Rzeszą uległy zmianie.

Ale przez 9 lat ZSRR i III Rzesza żyły w najlepszej przyjaźni.

>Trudno więc porównywać
                      > wkroczenie Sowietów w 1939 do wyzwalania Polski spod okupacji hitlerowskiej w
                      > 1944 i 45 co uparcie czynisz.

Dlaczego trudno?
                      CZy uważasz że okupacja kleronacjonalistyczna przed 1939 była lepsza od
                      okupacji hitlerowskiej?
                      To taka jest teraz wykładnia lewicy?

>Powtórzę jeszcze że podczas samego Powstania
                      > Warszawskiego hitlerowcy zabili 10-razy wiecej polskich cywilów niz Sowieci
                      > polskich zołnierzy w Katyniu, Ostaszkowie i Miednoje.

Ale polscy żołnierze i cywile ginęli również w obozach sowieckich na Syberii
                      czy w Kazachstanie. Poza tym Sowieci zabijali Polaków również po roku 1945.

Ale Sowieci zabijali w imię postępu i powszzechnej szczęśliwości, a faszyści z
                      nienawiści.

> I co ty tu chcesz
                      > porównywać?

No jak to co?
                      Wyzwolenie Polski spod okupacji kleronacjonalistycznej w 1939 z wyzwoleniem
                      Polski spod okupacji faszystowskiej w 1944-1945. Nie wydaje ci się że to było
                      podobne?

Przecież przed 1939 większość Polaków nie akceptowała ustroju
                      kleronacjonalistycznego jaki panował w Polsce i tęskniła za sprawiedliwością
                      społeczną. Czyli 17 września 1939 żołnierze radzieccy przynieśli na ziemie
                      polskie postęp, dobrobyt i sprawiedliwość społeczną, no nie?

Chyba nie twierdzisz, że Polakom lepiej żyło się pod okupacją klerofaszystowską
                      tzw. II RP niż po 17 września 1939, no nie?
                      • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 23:26
                        Ta dyskusja trochę nie ma sensu, porównujesz okupacje hitlerowską do
                        sowieckiej, mam wrażenie że ta sowiecka jest w twojej wersji nawet gorsza.I to
                        jest właśnie wynik tendencyjności nauczania dzisiaj historii,przecież ludzie
                        którzy tak mówią nie bardzo znają zamiary obu tych stron wobec Polaków i
                        Polski.Ci którzy tak mówią powinni wyobrazić sobie następujący scenariusz:
                        wojnę wygrywa Hitler i tworzy hitlerowską odmianę PRL.I co by wtedy się u nas
                        działo? A sądzisz ze gdyby taki scenariusz miał miejsce to żyłbyś dzisiaj?
                        • Gość: aron Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.08.06, 07:52
                          bruner4 napisał:

> Ta dyskusja trochę nie ma sensu, porównujesz okupacje hitlerowską do
                          > sowieckiej, mam wrażenie że ta sowiecka jest w twojej wersji nawet gorsza.I
                          to
                          > jest właśnie wynik tendencyjności nauczania dzisiaj historii,przecież ludzie
                          > którzy tak mówią nie bardzo znają zamiary obu tych stron wobec Polaków i
                          > Polski.

Stalin chciał z Polski zrobić raj na ziemi, ale umarł za wcześnie.

>Ci którzy tak mówią powinni wyobrazić sobie następujący scenariusz:
                          > wojnę wygrywa Hitler i tworzy hitlerowską odmianę PRL.I co by wtedy się u nas
                          > działo?

Jeździłbyś volkswagenem i spędzałbyś wczasy na Majorce u zaprzyjaźnionego
                          generała Franco.

> A sądzisz ze gdyby taki scenariusz miał miejsce to żyłbyś dzisiaj?

nie, moje życie zawdzięczam tylko Stalinowi.
                          • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 20.08.06, 23:41
                            Gość portalu: aron napisał(a):

> >Ci którzy tak mówią powinni wyobrazić sobie następujący scenariusz:
                            > > wojnę wygrywa Hitler i tworzy hitlerowską odmianę PRL.I co by wtedy się u
                            > nas
                            > > działo?
                            >
                            > Jeździłbyś volkswagenem i spędzałbyś wczasy na Majorce u zaprzyjaźnionego
                            > generała Franco.

No..na pewno jeździłbyś Volkswagenem..moze nawet Mercedesem-cięzarowym tak jak
                            ci złapani w łapankach i wiezieni na Szucha czy do obozu koncentracyjnego...ta
                            dyskusja kojarzy mi sie nieodparcie z filmem "Seksmisja" i polemizowaniu z
                            poglądem że Kopernik był kobietą...
    • Gość: bleee Re: a tak, paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 11:10
      myśli twoje błądzą po manowcach - współpraca z Armią Czerwoną jest wg ciebie
      lepsza, niż z armią USA? nic nie ujmując zasług szeregowcom służącym w I i II
      Armii, którzy nie mieli wyboru w drodze powrotu do Polski i w sposobie walki o
      to (i których nikt nie dyskryminuje wbrew twoim sugestiom, bo uczestniczą w
      życiu narodu, mają emerytury i są normalnymi obywatelami, "zdrajca" o którym
      mówisz, też nie miał innego wyjścia - twoim zdaniem powinien prosić o pomoc
      sowietów? ... bleee...
      • Gość: chochlik Re: a tak, paranoja IP: *.lublin.mm.pl 12.08.06, 13:33
        Paranoja, gdy dyskusje zaczyna się od połowy zdarzeń, a nie od początku, czyli
        od 1 września 39 roku. Trzeba wyciągać wnioski z przyczyn, a nie opierać
        rozważania od dachu, albo, co najwyżej ostatniego piętra. Niemcy nas napadli,
        zniszczyli fizycznie i materialnie, a nawet moralnie. Wyzwolenie od okupacji
        niemieckiej przyszło praktycznie od wschodu. Warunki były takie, jakie nam
        stworzono bez naszego udziału. W tych warunkach trzeba było odtworzyć to co
        przez Niemców zostało zniszczone, a więc warunki bytowania , naukę , miejsca
        pracy i to wszystko bez czego organizacja państwowa nie może się obyć.
        Przydzielono nas do strefy wpływów zwycięskiego ZSRR. i uzależniono od jego
        dominacji Trzeba było lat by nabrać sił by móc się z tej strefy wpływów
        samodzielnie wyzwolić. Kto tego wszystkiego nie przeżył od samego początku,
        nie doświadczył ze wszystkimi szczegółami, ma tylko wiedzę fragmentaryczną
        oparta na lekturze, filmach, dokumentach, ale to wszystko nie oddaje pełnej
        prawdy. Niepełna wiedza, komentowana subiektywnie jest przyczyna różnicy zdań
        i konfliktów. Przykro, jeżeli ta różnica zdań przeradza się w konflikty
        wyrażane prymitywnie i wulgarnie
        • henryk.kowalski Podobno b. niscy mężczyźni (?) noszą g...no .... 12.08.06, 20:03
          ... blisko serca. Stąd te bulgotanie i mamrotanie.
        • aron2004 Re: a tak, paranoja 18.08.06, 23:32
          Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Paranoja, gdy dyskusje zaczyna się od połowy zdarzeń, a nie od początku,
          czyli
          > od 1 września 39 roku. Trzeba wyciągać wnioski z przyczyn, a nie opierać
          > rozważania od dachu, albo, co najwyżej ostatniego piętra. Niemcy nas napadli,
          > zniszczyli fizycznie i materialnie, a nawet moralnie. Wyzwolenie od okupacji
          > niemieckiej przyszło praktycznie od wschodu.

ale często się zapomina, że wcześniej tj. 17 września 1939 od wschodu przyszło
          wyzwolenie spod okupacji kapitalistyczno-narodowo-katolickiej.

• geralt9 Re: Kolejna paranoja IV RP... 18.08.06, 23:19
      dociek napisał:

> gdy patrzy się (prawie oficjalnie) podejrzliwym, wręcz wrogim okiem na
      > tysiące Polaków, a i prawie ich opluwa, tych, którzy oddali i ryzykowali swe
      > życie walcząc o Polskę w szeregach Armii Czerwonej, I i II Armii Wojska
      > Polskiego. A z drugiej strony, wynosi się pod niebiosa człowieka, który
      > faktycznie był szpiegiem na rzecz obcego wywiadu, mam wrażenie,
      > że "antykomusza", "opozycyjna" paranoja osiąga swe apogeum i objawia się jako
      > głębokie, grupowe upośledzenie o charakterze schizofrenii narodowej z
      > obsesjami maniakalnymi... Brakuje tu jeszcze dosłownie kilku działań, by
      > wmówić młodym pokoleniom, że "Adolf H. był osobodzicielem Polski od
      > zagrożenia bolszewią".

No ten Kwach to mial klase, i Oleksy z millerem. A teraz takie bezklasowe
      blizniaki. Komuno wroc! Kurczuk poprowadz! Na kolejne obchody 22 lipca!
      >
      > wiadomosci.onet.pl/1367208,11,item.html
    • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 18.08.06, 23:44
      Ale przeciez to już ma miejsce, czytając książki gimnazialne z historii odnosi
      się wrażenie że II WŚ rozpoczęła sie 17 września a największym wrogiem Polaków
      byli Rosjanie,myślę że stąd na forum pojawiają się dziwne głosy
      niepełnoletnich osób pouczających resztę uczestników.Co do szpiega obcego
      wywiadu za PRL sadzę ze jest to postać kontrowersyjna; z jednej strony zdradzał
      Amerykanom tajemnice sowieckiego rezimu, z drugiej strony ujawniał pozycje
      obronne w Polsce narazajac mieszkańców na śmierć...
      • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:09
        bruner4 napisał:

> Ale przeciez to już ma miejsce, czytając książki gimnazialne z historii
        odnosi
        > się wrażenie że II WŚ rozpoczęła sie 17 września a największym wrogiem
        Polaków byli Rosjanie,

Oczywiście że nie. Nie było czegoś takiego jak pakt Ribbentrop-Mołotow, to
        wymysł katolickiej propagandy.
        Rosjanie byli w 1939 przyjaciółmi Polaków. W 1940 też - nawet było takie
        przyjazne spotkanie dwóch nacji np. w Katyniu.

>myślę że stąd na forum pojawiają się dziwne głosy
        > niepełnoletnich osób pouczających resztę uczestników.Co do szpiega obcego
        > wywiadu za PRL sadzę ze jest to postać kontrowersyjna; z jednej strony
        zdradzał Amerykanom tajemnice sowieckiego rezimu, z drugiej strony ujawniał
        pozycje obronne w Polsce narazajac mieszkańców na śmierć...

Doktryna wojenna ZSRR narażała Polaków na śmierć, bo zakładano atak na Miemcy i
        Danię. Wtedy Polska stałaby się terenem wojny atomowej. ZSRR pewnie by tą wojnę
        wygrał, a przy okazji pozbyłby się Polaków.
        • dociek Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:16
          aron2004 napisał:

> Doktryna wojenna ZSRR narażała Polaków na śmierć, bo zakładano atak na Miemcy
          > i Danię. Wtedy Polska stałaby się terenem wojny atomowej. ZSRR pewnie by tą
          > wojnę wygrał, a przy okazji pozbyłby się Polaków.

A co powiesz "strategu wojenny" o doktrynach NATO tamtego czasu, a i obecnego?
          Oczywiście wszyscy "zdrowi i bojowi", szczególnie obywatele państw "frontowych".
          • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:33
            dociek napisał:

> A co powiesz "strategu wojenny" o doktrynach NATO tamtego czasu, a i
            obecnego?

No jak to co? NATO płonie żądzą wymordowania wszystkich Polaków do spółki z
            watykańskimi służbami specjalnymi.
            Tylko dlatego cię doćku jeszcze nie dopadli, bo Putin z Łukaszenką cię chronią.

• bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:26
          Taki pakt był, ale to co robili jedni i drudzy z Polakami tak się rózniło ze
          Polacy wiwatowali gdy wkraczała Armia Czerwona..nie wierzysz?
          A ile zginęło Polaków w Katyniu a ile np. hitlerowcy wymordowali w czasie
          Powstanie Warszawskiego (nie wymieniam obozów zagłady) wiesz? Dziesięć razy
          więcej!
          • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:29
            bruner4 napisał:

> Taki pakt był, ale to co robili jedni i drudzy z Polakami tak się rózniło ze
            > Polacy wiwatowali gdy wkraczała Armia Czerwona..nie wierzysz?

Pewnie że tak. Polacy wiwatowali też jak ich rozstrzelało NKWD w Katyniu. A na
            zesłanie na Syberię szli ze śpiewem na ustach.

> A ile zginęło Polaków w Katyniu a ile np. hitlerowcy wymordowali w czasie
            > Powstanie Warszawskiego (nie wymieniam obozów zagłady) wiesz? Dziesięć razy
            > więcej!

a ile ludzi w skali globalnej wymordowali komuniści a ile hitlerowcy?
            Co ty taki nacjonalista się zrobiłeś, że cię tylko polskie ofiary obchodzą?

Mamy 2 morderców. jeden zabił 20 osób, drugi 10.
            Czy to znaczy że tego co zabił 10 osób mamy gloryfikować?
            • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:48
              A wiesz ilu ludzi zabili w skali globalnej hitlerowcy? A co to ma w ogóle do
              rzeczy w dyskusji o okupacji w Polsce? Co do Węgier to nie były one oczywiście
              wśród państw osi, mimo że w swoim czasie marionetkowy przywódca węgierski
              wysyłał wojsko do pomocy hitlerowcom.
              • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 01:03
                bruner4 napisał:

> A wiesz ilu ludzi zabili w skali globalnej hitlerowcy?

mniej więcej o połowę mniej niż komuniści.

< A co to ma w ogóle do
                > rzeczy w dyskusji o okupacji w Polsce?

Jakiej okupacji?
                Czy twoim zdaniem jak Armia Czerwona zajęła 17 września 1939 wschodnią Polskę
                to była okupacja czy wyzwolenie?

>Co do Węgier to nie były one oczywiście
                > wśród państw osi, mimo że w swoim czasie marionetkowy przywódca węgierski
                > wysyłał wojsko do pomocy hitlerowcom.

No i co? Czy dziś są biedniejszze od Polski?
                • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 02:02
                  aron2004 napisał:

> bruner4 napisał:
                  >
                  > > A wiesz ilu ludzi zabili w skali globalnej hitlerowcy?
                  >
                  > mniej więcej o połowę mniej niż komuniści.
                  >

Skoro tak mówisz to ciekawe czy wiesz ile było ofiar w koalicji
                  antyhitlerowskiej w czasie samej II WŚ ciekawe z jakich źródeł masz takie
                  informacje?
                  • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 07:35
                    bruner4 napisał:

> Skoro tak mówisz to ciekawe czy wiesz ile było ofiar w koalicji
                    > antyhitlerowskiej w czasie samej II WŚ ciekawe z jakich źródeł masz takie
                    > informacje?

Czarma księga komunizmu.
                • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 02:21
                  aron2004 napisał:

> >Co do Węgier to nie były one oczywiście
                  > > wśród państw osi, mimo że w swoim czasie marionetkowy przywódca węgierski
                  >
                  > > wysyłał wojsko do pomocy hitlerowcom.
                  >
                  > No i co? Czy dziś są biedniejszze od Polski?

No przecież ci pisałem że Węgry nie należały do państw Osi i nie musiały płacić
                  odszkodowań wojennych (jak np. Niemcy), nie miały tez wojsk okupacyjnych na
                  swoim terenie, sektorów itp.
                  • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 07:32
                    bruner4 napisał:

> No przecież ci pisałem że Węgry nie należały do państw Osi i nie musiały
                    płacić
                    > odszkodowań wojennych (jak np. Niemcy), nie miały tez wojsk okupacyjnych na
                    swoim terenie, sektorów itp.

Włochy należały do Osi i też nie miały wojsk okupacyjnych i sektorów.
          • maniek.27 Do brunera4 21.08.06, 18:23
            Nie zapomnij że obozy koncentracyjne po wojnie przejeło NKWD gdzie osadzano
            Polaków (np. na Majdanku). Wydaje mi się że starasz się bronić ZSRR. Jedni i
            drudzy to zbrodniarze. ZSRR moim zdaniem jest o tyle gorsze że oficjalnie
            działało jako "przyjaciel" Polski a praktykę każdy zna. Co do Powstania to
            owszem Niemcy wymordowali olbrzymią liczbę Polaków ale nie zapomnij że Armia
            Czerwona czekała po drugiej stronie Wisły i patrzyła na rzeź Powstańców przez
            co mają swój wkład w ofiary Powstania
            • bruner4 Re: Do brunera4 22.08.06, 00:25
              Nie o to mi chodzi,denerwuje mnie to ze nie zachowane są właściwe proporcje
              między hitlerowcami i Sowietami, na tym polega dzisiejsze zakłamanie historii i
              stąd takie dialogi jakie prowadzę np. z aronem.A to że przez wiele lat sie o
              tym nie mówiło nie jest żadnym usprawiedliwieniem aby dzisiejszym
              gimnazialistom podawać fakty historyczne w fałszywym świetle.
              • Gość: aron Re: Do brunera4 IP: *.pl / *.enterpol.pl 22.08.06, 16:38
                bruner4 napisał:

> Nie o to mi chodzi,denerwuje mnie to ze nie zachowane są właściwe proporcje
                > między hitlerowcami i Sowietami,

Dokładnie. Faszyzm zabił aż 50 mln ludzi, a komunizm tylko 100 mln ( w tym za
                Lenina ok. 40 mln, za Stalina ok. 20 mln).

> na tym polega dzisiejsze zakłamanie historii i

Dokładnie. W podręcznikach gimnazjalnych wciska się dzieciom bujdy, że niby
                ZSRR mordował polskich jeńców w Katyniu.

>A to że przez wiele lat sie o
                > tym nie mówiło nie jest żadnym usprawiedliwieniem aby dzisiejszym
                > gimnazialistom podawać fakty historyczne w fałszywym świetle.

Dokładnie tak. Powinno się uczyć dzieci, że Polacy w Katyniu pozabijali się
                sami.
                Nie było też paktu Ribbentrop-Mołotow.
                17 września 1939 ZSRR wyzwolił większość terytorium Polski spod okupacji
                klerofaszystowskiej. Zapanował dobrobyt.

O tym powinno się uczyć dzieci a nie bujd o Katyniu.

Ale przecież dopóki Giertych jest u władzy, to jest to niemożliwe. SLDowcy też
                nie dążyli specjalnie do przywrócenia nauczania prawdy o ZSRR, największym
                sojuszniku Polski.
                • bruner4 Re: Do brunera4 23.08.06, 01:55
                  Nie wiem czy zauważyłes ale ja pisałem o Sowietach i hitlerowcach, juz ci
                  pisałem że te 100 mln to naciągana liczba, ponadto ten kto to liczył brał pod
                  uwagę okes 100 letni ofiar komunizmu, a III Rzesza istniała kilkanaście lat.
                  • aron2004 Re: Do brunera4 23.08.06, 06:58
                    bruner4 napisał:

> Nie wiem czy zauważyłes ale ja pisałem o Sowietach i hitlerowcach, juz ci
                    > pisałem że te 100 mln to naciągana liczba,

A skąd wiesz że naciągana?

>ponadto ten kto to liczył brał pod
                    > uwagę okes 100 letni ofiar komunizmu a III Rzesza istniała kilkanaście lat.

No to co? Należy usprawiedliwić komunizm bo trwał długo i dużo mordował?

• henryk.kowalski Re: Do brunera4 25.08.06, 23:25
                      aron2004 napisał:

> bruner4 napisał:
                      >
                      > > Nie wiem czy zauważyłes ale ja pisałem o Sowietach i hitlerowcach, juz ci
                      >
                      > > pisałem że te 100 mln to naciągana liczba,
                      >
                      > A skąd wiesz że naciągana?
                      >
                      > >ponadto ten kto to liczył brał pod
                      > > uwagę okes 100 letni ofiar komunizmu a III Rzesza istniała kilkanaście la
                      > t.
                      >
                      >
                      > No to co? Należy usprawiedliwić komunizm bo trwał długo i dużo mordował?
                      >
        • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:33

> Doktryna wojenna ZSRR narażała Polaków na śmierć, bo zakładano atak na Miemcy
          i
          >
          > Danię. Wtedy Polska stałaby się terenem wojny atomowej. ZSRR pewnie by tą
          wojnę
          >
          > wygrał, a przy okazji pozbyłby się Polaków.

Przecież jasne jest ze ZSRR walczyłoby z Niemcami i innymi krajami zachodu,
          jest to oczywiste bez znajomości jakiś tam doktryn, a to ze Polska miałaby być
          celem ataku atomowego państw zachodnich wcale z tego nie wynika- przecież
          powinien zostać zaatakowany ZSRR a nie jak piszesz Polska, przeciez zachód był
          świadom jaka była sytuacja ( miał przecież dobrych informatorów- np. Kukliński)
          • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 00:36
            bruner4 napisał:

> Przecież jasne jest ze ZSRR walczyłoby z Niemcami i innymi krajami zachodu,
            > jest to oczywiste bez znajomości jakiś tam doktryn, a to ze Polska miałaby
            być celem ataku atomowego państw zachodnich wcale z tego nie wynika

W książce Weisera o Kuklińskim przeczytałem, że ZSRR zakładał właśnie wojnę
            atomową na terytorium Polski - ponoć to Kukliński wyczytał w dokumentach
            wojskowych i to było jedną z przyczyn przejścia jego na stronę USA.
            Inne przyczyny to wyzwolenie Czechosłowacji w 1968 roku przez Armię Radziecką i
            strzelanie do robotników w Gdańsku w 1970.

• bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 01:04
              Widzisz, proza życia uczy że rzeczywistym powodem ucieczki na zachód był
              niestety własny interes, przykładów jest wiele, po odsunięciu komuny od władzy
              Kukliński przyjechał do Polski i dostał 300.000 $ odszkodowania od państwa
              polskiego, skoro był takim patriotą to mozna spytać dlaczego w ogóle
              współpracował z komunistami jako wojskowy w LWP.Co do strategii ZSRR to wybacz
              ale USA podjęłyby decyzję gdzie zrzucić bomby. Skoro Polska była ich
              przyjacielem ciemiężonym przez ZSRR to z pewnością na nas by ich nie zrzucili.
              • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 01:10
                bruner4 napisał:

> Widzisz, proza życia uczy że rzeczywistym powodem ucieczki na zachód był
                > niestety własny interes,

No pewnie. To tylko komuniści bezinteresownie donosili do Moskwy.

> przykładów jest wiele, po odsunięciu komuny od władzy
                > Kukliński przyjechał do Polski i dostał 300.000 $ odszkodowania od państwa
                > polskiego,

za niesłuszny wyrok śmierci

> skoro był takim patriotą to mozna spytać dlaczego w ogóle
                > współpracował z komunistami jako wojskowy w LWP.

żeby im więcej szkód wyrządzić

>Co do strategii ZSRR to wybacz
                > ale USA podjęłyby decyzję gdzie zrzucić bomby.

Gdyby ZSRR nie miał planów ofensywnych, to USA nie planowałyby zrzucania bomb.
                Tyle że starcom z Kremla marzyła się ogólnoświatowa rewolucja.

> Skoro Polska była ich
                > przyjacielem ciemiężonym przez ZSRR to z pewnością na nas by ich nie
                zrzucili.

Jeżeli wojska ZSRR byłyby zgrupowane w Polsce, to pewinie musieliby.
                • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 01:57

>
                  > > skoro był takim patriotą to mozna spytać dlaczego w ogóle
                  > > współpracował z komunistami jako wojskowy w LWP.
                  >
                  > żeby im więcej szkód wyrządzić

bez komentarza
                • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 02:00
                  aron2004 napisał:

> > Kukliński przyjechał do Polski i dostał 300.000 $ odszkodowania od państw
                  > a
                  > > polskiego,
                  >
                  > za niesłuszny wyrok śmierci

Przecież wyroku nie wykonano, ponadto wyrok wydało PRL a pieniądze pochodziły z
                  naszych podatków, to że się ich domagał daje nieco do myślenia.

• aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 07:44
                    bruner4 napisał:

> Przecież wyroku nie wykonano,

Wykonano na jego synach, choć niektórzy twierdzą, że młodszy żyje tylko miał
                    operację plastyczną i zmienione nazwisko.
                • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 02:28
                  aron2004 napisał:

>
                  > Gdyby ZSRR nie miał planów ofensywnych, to USA nie planowałyby zrzucania
                  bomb.
                  > Tyle że starcom z Kremla marzyła się ogólnoświatowa rewolucja.
                  >
                  > > Skoro Polska była ich
                  > > przyjacielem ciemiężonym przez ZSRR to z pewnością na nas by ich nie
                  > zrzucili.
                  >
                  > Jeżeli wojska ZSRR byłyby zgrupowane w Polsce, to pewinie musieliby.

Jeśli ZSRR miało ofensywną doktrynę to ich wojska na pewno nie pozostawałyby w
                  Polsce, linia frontu byłaby przecież na granicy NRD i Niemiec, przeciez właśnie
                  w NRD były rozlokowane największe i najnowocześniejsze oddziały sowieckie.
                  • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 07:31
                    bruner4 napisał:

> Jeśli ZSRR miało ofensywną doktrynę to ich wojska na pewno nie pozostawałyby
                    w Polsce, linia frontu byłaby przecież na granicy NRD i Niemiec, przeciez
                    właśnie w NRD były rozlokowane największe i najnowocześniejsze oddziały
                    sowieckie.

Na logikę tak powinno być. Ale Kukliński wyczytał w planach sowieckich co
                    innego. Odsyłam do książki Weisera - Tajne życie Kuklińskiego.
            • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 02:19
              aron2004 napisał:

> W książce Weisera o Kuklińskim przeczytałem, że ZSRR zakładał właśnie wojnę
              > atomową na terytorium Polski - ponoć to Kukliński wyczytał w dokumentach
              > wojskowych i to było jedną z przyczyn przejścia jego na stronę USA.
              > Inne przyczyny to wyzwolenie Czechosłowacji w 1968 roku przez Armię Radziecką
              i
              >
              > strzelanie do robotników w Gdańsku w 1970.
              >
              >
              To że tak powiedział to niekoniecznie musi być to prawdą, przecież przez wiele
              lat działał w LWP dorobił się stopnia pułkownika ( byle kogo tak nie
              awansowano), wysługiwał sie tyle lat reżimowi aby w pewnym momencie zwiać na
              zachód- w Polsce było więcej takich przypadków, a te opowieści że zrobił to
              tylko dla dobra kraju bo wykradł i przekazał Amerykanom tajemnice (z których
              nikt nie zrobił żadnego użytku) to mogą być prawdziwe lub nie..

• aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 19.08.06, 07:35
                bruner4 napisał:

> To że tak powiedział to niekoniecznie musi być to prawdą, przecież przez
                wiele
                > lat działał w LWP dorobił się stopnia pułkownika ( byle kogo tak nie
                > awansowano), wysługiwał sie tyle lat reżimowi

W 1956 roku był młody, może myślał, że Polska pod rządami Gomułki wyewoluje z
                czasem w coś w rodzaju Jugosławii. Ale lata 1968 i 1970 wyprowadziły go z błędu.

> aby w pewnym momencie zwiać na
                > zachód- w Polsce było więcej takich przypadków, a te opowieści że zrobił to
                > tylko dla dobra kraju bo wykradł i przekazał Amerykanom tajemnice (z których
                > nikt nie zrobił żadnego użytku)

GDyby te tajemnice były bezużyteczne, to dziś polska lewica wynosiłaby
                Kuklińskiego pod niebiosa, że tak zdezinformował wrogie mocarstwo.

A że lewica Kuklińskiego krytykuje to wydaje się że te tajemnice miały jakieś
                znaczenie.
                • gienia.gienia Podsumowanie: Kukliński to gnida i zdrajca ! 19.08.06, 10:33
                  Został pozyskany do współpracy na materiałach go kompromitujących
                  (obyczajowo ... .) i za ogromna kasę sprzedawał Ojczyznę.
                  • aron2004 Re: Podsumowanie: Kukliński to gnida i zdrajca 19.08.06, 12:36
                    gienia.gienia napisała:

> Został pozyskany do współpracy na materiałach go kompromitujących
                    > (obyczajowo ... .) i za ogromna kasę sprzedawał Ojczyznę.

Zapomniał biedak, że ojczyzną wszystkich Polaków jest Związek Radziecki ( cyt.
                    M.Moczar bodajże)
                    • gienia.gienia Re: Podsumowanie: Kukliński to gnida i zdrajca 19.08.06, 12:56
                      aron2004 napisał:

> Został pozyskany do współpracy na materiałach go kompromitujących
                      > (obyczajowo ... .) i za ogromna kasę sprzedawał Ojczyznę.
                      >

Fakt.
    • Gość: abel Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 01:23
      Brawo chochlik!
      • Gość: chochlik Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.lublin.mm.pl 20.08.06, 11:59
        Dyskusja rozpoczeła sie w związku z atakami na Polaków którzy wcieleni do Armii
        Czerwonej i tych co w szeregach I Armii Wojska Polskiego przybyli od wschodu w
        obronie swojego Kraju , a także tych. którzy z marszu na Berlin byli werbowani
        do II Armii Wojska Polskiego. A celem ich wszystkich był niewatpliwie powrot do
        Ojczyzny wyzwolonej spod okupacji niemieckiej. To było zadanie numer 1. Nie
        było wtedy czasu, ani możliwosci by planować dalsze posunięcia. I za to
        zasługują na szacunek.
        • Gość: kama Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:37
          To aż tak się boicie Kaczyńskich?
      • Gość: abel Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 13:15
        Prawda podana mlodym w takiej tresci i formie nie wyzwalalaby
        malpiej agresji u niektorych i watkow nienawistnych powtarzanych w
        kolko jak mantra. Nie zakuc zdac zapomniec i plesc potem trzy po
        trzy , tylko zakuc zrozumiec zapamietac i korzystac z nauki z
        rozmyslem.Chochlik uznanie!
        • Gość: chochlik Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.lublin.mm.pl 20.08.06, 17:37
          Prawdę, zresztą fragmentaryczną mogą w jasny, przekonywujący, wiarogodny
          sposób przedstawiać świadkowie historii, a nie nieobiektywni komentatorzy
          zasłyszanych czy przeczytanych opowiadań, czy wyselekcjonowanych dokumentów.
          • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 21.08.06, 00:06
            No cóż, swięte słowa,współczesne podręczniki gimnazialne nie są może najlepszym
            źródłem wiedzy historycznej, mimo to niektóre małolaty po ich przeczytaniu
            pouczają innych i wszystko wiedzą najlepiej..
            • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 21.08.06, 06:58
              bruner4 napisał:

> No cóż, swięte słowa,współczesne podręczniki gimnazialne nie są może
              najlepszym źródłem wiedzy historycznej,

Dokładnie.
              Na przykład uczą te biedne dzieci, że Polaków w Katyniu mordowało NKWD, podczas
              gdy sam bruner4 napisał, że ZSRR nie rozstrzeliwał polskich jeńców.

> mimo to niektóre małolaty po ich przeczytaniu
              > pouczają innych i wszystko wiedzą najlepiej..

Może bruner4 zrób jakąś akcję informacyjną w szkołach i udowodnij tym biednym
              dzieciom, że ZSRR nie rozstrzeliwał polskich jeńców.
              • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 21.08.06, 16:57
                Pisząc wcześniej o jeńcach miałem na myśli nie żołnierzy tylko cywilów wzietych
                jako zakładników i rozstrzeliwanych w ramach odpowiedzialności zbiorowej, np.
                za zabicie jednego Niemca.
                • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 21.08.06, 17:03
                  bruner4 napisał:

> Pisząc wcześniej o jeńcach miałem na myśli nie żołnierzy tylko cywilów

Czy to znaczy, że żołnierzy wziętych do niewoli można rozstrzeliwać?
                  Bo ja w podręczniku historii do gimnazjum czytałem że STalin kazał rozstrzelać
                  polskich oficerów wziętych do niewoli ( wśród nich byli Żydzi).

>wzietych jako zakładników i rozstrzeliwanych w ramach odpowiedzialności
                  zbiorowej, np za zabicie jednego Niemca.

Ja słyszałem, że za Stalina wywożono niepokornych Polaków na Syberię, gdzie
                  umierali z głodu i zimna.
                  Ale to pewnie kłamstwa podręcznika gimnazjalnego.
                  • Gość: kama Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:39
                    Ale ty Aron jestseś płodny, jak nieprdzymierzając Konopczyna.
                  • bruner4 Re: Kolejna paranoja IV RP... 22.08.06, 00:18
                    Jedni i drudzy rozstrzeliwali żołnierzy. Ale zakładnicy cywilni schwytani w
                    łapankach i rozstrzeliwani w ramach odpowiedzialności zbiorowej za jednego czy
                    dwóch Niemców to specjalność hitlerowców.
    • Gość: Bzik Wszędzie Ludzie maja IP: *.icpnet.pl 20.08.06, 17:46
      problemy ze zrozumieniem tego:
      www.iskry.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=141
      • henryk.kowalski Re: Wszędzie Ludzie maja 24.09.06, 14:41
        Gość portalu: Bzik napisał(a):

> problemy ze zrozumieniem tego:
        > www.iskry.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=141
        He he.
    • Gość: tedesco Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:51
      dociek napisał:

> Adolf H. był osobodzicielem Polski od
      > zagrożenia bolszewią".

Bo był. Żebyś wiedział.

• Gość: tedesco Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:01
        Gość portalu: tedesco napisał(a):

> dociek napisał:
        >
        > > Adolf H. był osobodzicielem Polski od
        > > zagrożenia bolszewią".
        >
        > Bo był. Żebyś wiedział.
        >
        >

Przepraszam za ten idiotyzm, ale znowu zapomniałem o lewatywie.
        To się nie powtórzy.
    • Gość: Kama Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:35
      A wmówią i to niedługo. Kaczyści są zdolne kordupelki.
      • Gość: chochlik Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.lublin.mm.pl 22.08.06, 16:13
        Grudzień 1939 rok. Niemcy zabrali zakładników sposród wybitnych obywateli
        miasta, wśród nich dyrektora Gimnazjum i Liceum im. Staszica pana Moniewskiego.
        O orozstrzelaniu wszystkich dowiedziałam sie w dniu pierwszej okupacyjnej
        wigilii. A później było jeszcze wiele takich egzekucji, z tym że Niemcy swoje
        ofiary nazywali: "Polnische Banditen"
        • aron2004 Re: Kolejna paranoja IV RP... 22.08.06, 16:45
          Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Grudzień 1939 rok. Niemcy zabrali zakładników sposród wybitnych obywateli
          > miasta, wśród nich dyrektora Gimnazjum i Liceum im. Staszica pana
          Moniewskiego.

W tym czasie polscy oficerowie wypoczywali w luksusowym ośrodku wypoczynkowym w
          Katyniu.
    • Gość: Gosc. Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 15:26
      Juz nie moge ogladac tych ludzi z PO i LSD: jakie to bractwo zawziete, a
      dziennikarze? to zgraja ewidentnych kibicow PO i LSD. Dzis w " kwadransie po 8"
      prowadzil Karnowski, ktory dotychczas sprawowal sie obiektywnie. Dzis okazal
      sie malym, nieobiektywnym glupkiem. Mam nagranie i na spokojnie jeszcze raz
      popatrzylem: naklada swoj glos na rozmowce, ale zawsze, gdy to jest rozmowca z
      PiS, mozna stoperem (sekundomierzem) zmierzyc, ile dal czasu i komu z jakiej
      partii. Teraz wiem, co znaczy okreslenie "lze-elity", juz to rozumiem. Coraz
      czesciej wylaczam TV by zachowac zdrowie i rownowage psychiczna. I nie piszcie
      mi, ze jestem taki, owaki: jestem super-spokojnym facetem , ale juz nie moge:
      te olejniczaki, niesiolowskie, komorowskie, gieremki, tuski, rokity; ludzie-juz
      naprawde nie moge na nich patrzec!. Gosc.
      • Gość: gosc. Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 15:30
        Ktos tu napisal o oficerach ktorzy "odpoczywali w osrodku wczasowym w
        Katyniu"!!!! Ty durna istoto, bez serca, a tez - co gorsza- bez glowy. Nic
        wiecej. Nie warto stukac mi na taka glupote i znieczulice w klawisze komputera.
        Durny czlowieku , poczytaj choc troszke. gosc.
        • Gość: ef Re: Kolejna paranoja IV RP... IP: *.it-net.pl 25.08.06, 23:35
          nie czytalem dyskusji, wystarczyl mi post docka(jezli nie jest prowokajca) za to
          nie lubie lewicy w olsce za lewicowe oszolomstwo, np. : za obrone psychopatow w
          imie obrony praw czlowieka, za wszelkie liberalizje wobec skazanych za pospolite
          przestepstwa przeciwko mieniu i zdrowiu, ktore lewicowe osrodki tak z checia
          popieraja i podsycaja oraz za lewicowe oszolmstwo tego typu powyzszech autora
          watku twierdzen
          • henryk.kowalski Re: Kolejna paranoja IV RP... 25.08.06, 23:44
            To poszukiwania Huberta H. !
          • dociek Re: Kolejna paranoja IV RP... 27.08.06, 06:55
            Gość portalu: ef napisał(a):
            ...
            > nie lubie lewicy w olsce za lewicowe oszolomstwo, np. : za obrone psychopatow
            > w imie obrony praw czlowieka,
            ...

Faktycznie z nimi, tymi "psy..." to chyba przesada. Wystarczy popatrzeć na
            efekty i na to, co teraz stało się z Polską. Jakaś "nowa, absurdalna IV RP"? I
            tak, normalni obywatele uciekają, gdzie się tylko da; już podobno ok.600 tys.
            emigrantów z Polski. :p
            • gienia.gienia Re: Kolejna paranoja IV RP... 27.08.06, 10:45
              Ucieczka albo ruch oporu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka