Dodaj do ulubionych

Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe?

02.05.09, 22:31
Witam, mam pytanie. Otóż będę wracać z rodzinką samochodem spod
Splitu do Polski w sierpniu i planuję nocleg w Budapeszcie. Google
map mówi, że w 7,5 godz. da się przejechać. Ale nigdy tam nie
jechałem. Czy to możliwe, czy rezerwować więcej czasu na podróż z
jakimiś trzema krótkimi przystankami po drodze?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe? 03.05.09, 13:21
      Praktycznie w obu krajach cały czas po autostradach.W CRO w sezonie bedą juz czynne dwie nitki tuneli Sw Rok i Mała Kapela a tam przy dużym ruchu sie blokowało albo zamykano dla jedących z jednego albo drugiego kierunku.Czyli postoje na czterech bramkach i granicy...
      Po chorwackich autobanach można sobie pozwolić na 140-150 km.
      inna bajka to sam Budapeszt.
    • Gość: vvv Re: Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.09, 20:17
      Do tych 7,5 h czystej jazdy, co wydaje się raczej realne,
      doliczyłbym ok. godziny na postoje planowane + przynajmniej pół
      godziny (tutaj dużo zależy kiedy będziesz wracał-dzień tygodnia i
      pora dnia-sobota, niedziela po południu zapewne najgorzej).
      • treborrr Re: Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe? 04.05.09, 00:11
        hm, bedę jechał we wtorek, 4 sierpnia. Mam zamiar wyjechać o godz. 10
        i nie ukrywam, że chciałbym dotrzeć do centrum Budapesztu ok. godz.
        21...
        Jak tak kiepsko, jak piszecie, to urwę godzinkę z rana!
        • hepik1 Re: Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe? 04.05.09, 09:04
          Ja nie pisze,że kiepsko ,bo nie jest,tylko zwracam uwagę na możliwe ewentualności ;)
          Planery zakładają czystą jazdę ,z zadaną szybkością czyli na autostradzie 130 km/h a taka średnia bez przekraczania dozwolonych szybkości nie jest do osiągnięcia.
          W Leteney(CRO-H) trzeba wykupić e-winetę.Po Budapeszcie jeżdzi się lepiej niż po Warszawie ale np praktycznie nie maja lewoskrętów i by gdzieś dojechać trzeba ciagle w prawo skręcać.Z GPS -em bedzie łatwiej,bez-można się zakręcić.

• hepik1 Re: Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe? 04.05.09, 09:17
            Wprawdzie nie piszesz od której strony do Splitu dojeżdżasz.Jeśli z północy to bym rozpatrzył wjazdy w Vrpolje albo Szybeniku.Od płd zresztą też można wybrać te wjazdy zamiast Dugopolje.
            Natomiast nie polecam (jadąc od płd) wjazdu Blato na Cetini(z Omisza)
            Droga dla kaskaderów,zwłaszcza na odcinku Omis-Gato)
            www.hac.hr/turisticka_karta/kalkulator_A1_hr.html
    • hepik1 Re: Split-Budapeszt w 7 godz. autem. Możliwe? 03.05.09, 21:18
      Prawdę mówiąc ,ja bym założył ,że podróż potrwa 10 h.Co sie urwie z tego,to twoje.
      Jadranka w granicach Splitu to dwupasmówka ale ze skrzyżowaniami i światłami.Do bramek w Długopolie też kilkanaście km a Split to duże miasto i bywa tłoczno w ciagu dnia.
      Jest jeszcze obwodnica Zagrzebia...a po drodze kilkanaście tuneli od kilkuset metrowych,przez kilku km do tych dwóch prawie 6 km.A w tunelach ograniczenia do 70-80km /h
      O jakis zdarzeniach drogowych czy np jazdy w strugach deszczu czy przy wiejacym wietrze w górach nie wspomnę ,bo może i tak być choć nie musi. nie musi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka