Dodaj do ulubionych

Lublin w gotowości

IP: w3cache:* / 192.168.0.* 19.03.03, 00:25
Nie jestem przekonany co do profesjonalizmu służb
odpowiedzialnych za bezpieczeństwo naszego miasta. Służby OC
jakby nie istniały od kilkunastu lat.
Za komuny spełniały rolę wykonawcy postanowień lokalnych
organizacji PZPR np. kopanie tunelu pod wiaduktem kolejowym przy
ul. Kunickiego, Mełgiewskiej czy grabienie trawników i sadzenie
drzewek przy drogach i osiedlach...
Oglądałem reportaż o ćwiczeniach OC w Austii. Byłem zaskoczony
tym, z jaką powagą mieszkańcy miasta podchodzą do tego
zagadnienia. Oprócz doskonałej organizacji wypracowanej poprzez
regularne, cotygodniowe ćwiczenia na swojej dzielnicy, wszyscy
mieszkańcy (starcy,kobiety i dzieci również) doskonale wiedzieli
jak mają się zachować, co robić i gdzie się schronić...
Oczywiście, teoretycznie na ten temat wiemy dużo, ale w praktyce
byłby chaos, panika i wielka improwizacja...

pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Stach Re: Lublin w gotowości IP: w3cache:* / 192.168.0.* 19.03.03, 01:50
      Czy mieszkańcy największych dzielnic tj. Czechów i Czuby wiedzą
      gdzie mogą się schronić lub szukać pomocy ?
      Ja niestety tylko się mogę domyślać...
    • Gość: kalafior Re: Lublin w gotowości IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 19.03.03, 03:16
      A ja się nawet nie domyślam bo piwnicy nie mam.
    • dociek Re: Lublin w gotowości 19.03.03, 04:12
      Masz rację w dużej mierze Stachu, bo Ci którzy dawniej byli bardzo "za",
      udają teraz, jak to od wieków zawsze byli "przeciw". W ten sposób raptem
      okazuje się, że w PRL mieliśmy tylko i wyłącznie "zamaskowaną opozycję"... I
      właśnie tacy ludzie całą swoją i wspólną przeszłość powojennej Polski
      wypierd... na śmietnik, łącznie z pozytywnymi i przydatnymi aspektami życia
      społecznego, np. systemem spółdzielczym (już S.Staszic...), szerokimi i
      użytecznymi inicjatywami społecznymi (porządkowanie i doglądanie przez
      mieszkańców LSM osiedlowej zieleni...), powszechnymi organizacjami dla dzieci
      oraz młodzieży (np. finansowe zdławienie ZHP) i również systemem Obrony
      Cywilnej, jaki by on nie był.
      • Gość: Stach Re: Lublin w gotowości IP: w3cache:* / 192.168.0.* 19.03.03, 22:43
        dociek napisał:

.(.) łącznie z pozytywnymi i przydatnymi aspektami życia
        > społecznego, np. systemem spółdzielczym (już S.Staszic...), szerokimi i
        > użytecznymi inicjatywami społecznymi (porządkowanie i doglądanie przez
        > mieszkańców LSM osiedlowej zieleni...), powszechnymi organizacjami dla dzieci
        > oraz młodzieży (np. finansowe zdławienie ZHP) i również systemem Obrony
        > Cywilnej, jaki by on nie był.

=================================================

Nie chciałbym zmieniać tematu powyższego wątku na temat o czynach społecznych.

Wyrażona opinia dotyczyła tego, czym nie powinna zajmować się OC a do jakich
        celów winna byc powołana. Jaką rolę ma do spełnienia w czasie pokoju a jaką w
        czasie zagrożeń np. kataklizmów, sabotażu czy wojny.

pozdr.
    • Gość: ahim Re: Lublin w gotowości IP: *.chello.pl 19.03.03, 22:28
      Przynajmniej cos robia- gdzie indziej to wogule nic sie nie
      dzieje w tym temacie.
      • pepperoni78 Re: Lublin w gotowości 20.03.03, 09:01
        Mieszkam na LSM. I nie mam pojęcia o tym, gdzie w pobliżu jest jakiś schron. W
        sumie mogliby porozwieszać jakieś obwieszczenia co robić w razie jakiegoś
        ewentualnego ataku. Chociaż z drugiej strony mogłoby to wzbudzić panikę...
        • dociek Re: Lublin w gotowości 20.03.03, 22:51
          Zależy na którym osiedlu? W tych najstarszych, w piwnicach były wstawiane
          drzwi betonowe i pozostawiane specjalne pomieszczenia z dodatkowymi kanałami
          do wychodzenia i tzw. komorami powietrznymi, co w całości miało stanowić
          zastępcze, tymczasowe pomieszczenia schronowe dla mieszkańców (hihi!!! nie na
          obecne rodzaje broni). Jednak w większości przypadków pomieszczenia te
          bezprawnie zawłaszczali co bardziej obrotni lokatorzy na swoje dodatkowe
          piwnice, a kanały pod wpływem erozji klimatyczno-roślinnej (vide: dyskusja o
          wycinaniu drzew na LSM) uległy z reguły zniszczeniu i likwidacji. Nie przejmuj
          się więc tak bardzo, bo w razie zagrożenia i tak prawdopodobie mieścisz się w
          oficjalnym planie obrony cywilnej wśród tych, którzy nie mają przeżyć!
        • Gość: ryża małpa Re: Lublin w gotowości IP: *.lublin.mm.pl 20.03.03, 22:55
          A u mnie wszkole podstawowej wisiała tabelka z rodzajami alarmów , coś w
          stylu " Dwa podwójne długie sygnały - atak gazowy". Nic z tego nie pamietam i
          obawiam sie że na moim zadupiu nie ma ani schronu - no cóz, pozostaje las i
          piwnica.
          las odpada bo po drodze musiała bym przejśc przez cel strategiczny czyli tory
          kolejowe ,piwnica też bo ma nieszczelne drzwi....hmmmmm...chyba zacznę kopać
          gdzieś pod parkingiem...:-(
          • Gość: Stach Re: Lublin w gotowości...schrony na niby IP: w3cache:* / 192.168.0.* 21.03.03, 00:17
            Lista schronów w Lublinie:

www1.gazeta.pl/lublin/1,35640,1383465.html
            Oczywiście, tak też myślałem, że na Czechowie poprostu takich budowli nie ma...

pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka