Dodaj do ulubionych

Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt?

11.10.06, 00:00
"Plastyk w swoim testamencie napisał, że chce, aby kolumnę na III polu
zwieńczyły orły wykonane na podstawie jego projektu. [..]"

To może trzeba było nie tylko chcieć, ale też przekazać pieniądze na
realizację projektu. Spadkobiercy mają wszelako tę możliwość.
Obserwuj wątek
    • rilian Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? 11.10.06, 13:07
      pani małgorzato, bardzo proszę o kontakt na mejl gazetowy lub poliklet@tlen.pl
      • Gość: gustlik Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 14:58
        pani Malgosia jak zwykle w uroczy sposob dokonala kilku malych przeklaman, nie
        napisala np ze Bonieckiemu chodzilo, nie o rekonstrukcje reliktu z czasow
        istnienia KL Lublin, ale o realizacje calkiem nowego obiektu, mistrz Boniecki(
        ktorego prawadomownosc budzila za zycia wiele zastrzezen-twierdzil np ze
        prowadzono na nim na Majdanku eksperymenty medyczne...) w swojej korespondencji
        z Ministerstwem Kultury domagal sie by inne jego rzezby wykonane w obozie (
        jaszczura, zolwia) odlac w metalu... aha nie wspomnaino takze o kwestii
        honorarium ktore mialo przypasc artyscie, a ktore przekraczalo zdaje sie
        koszty proponowanych realizacji. nie wim wiec jak ma sie do tyego uwaga iz
        "muzeum do tej pory nie zdobylo pieniedzy na odnowienie kolumny" - przeciez nie
        o odnowienie czegokolwiek chodzilo...
        • rilian Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? 11.10.06, 15:15
          co prawda nie ma większego sensu próba dyskusji z kimś, kto nie podpisuje się
          pod swoim postem nazwiskiem (moje b. łatwo sprawdzić, kilkając na link
          poniżej)... ale nie sposób się powstrzymać, gdy ktoś wypisuje bzdury.

choćby taką, że muzeum nie zdobyło pieniędzy. nie zdobyło. kolumna wykonana w
          latach 50-tych sypie się i każdy, kto był na majdanku, może to zobaczyć. muzeum
          nie jest zaiteresowane niezbyt trudnym w jego sytuacji pozyskiwaniem pieniędzy
          na ciekawe projekty. boniecki był za życia uznanym artystą - jego rzeźby są dość
          cenne, ale proszę zobaczyć - jak wyeksponowana została foczka pod DSK? a może
          ktoś wie, co się stało z drugą przekazaną jego testamentem lublinowi rzeźbą -
          tancerką ze spódniczką z tryskającej wody?

kwestia horrendalnego na czasy PRLu honorarium może być dyskusyjna. owszem, w
          tamtych czasach sumy podawane przez bonieckiego były dla nas zawrotne. teraz ten
          problem zniknął. jedyna spadkobierczyni bonieckiego, osoba, z którą mam stały
          kontakt nie chce żadnych pieniędzy - domaga się tylko niewiele kosztującego
          faktu uznania prawa autora do - swego rodzaju - dysponowania swoim zamysłem.

każdy, kto umie czytać tekst ze zrozumieniem i wie na czym polega tworzenie,
          zdaje sobie sprawę, że boniecki mógł czuć się urażony postawą majdanka, który
          przez dziesięciolecia olewał go, odmawiając mu praw autorskich i rozszerzając je
          na współwykonawców, w tym prostych ludzi, których jedyną zasługą było dosłowne
          trzymanie rury w czasie wykonywania odlewu.
          • Gość: NN Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 17:54
            Ale to są chyba dwie różne sprawy: renowacja( rekonstrukcja?) "Kolumny trzech
            orłów" i sprawa rzeźby Bonieckiego wg jego powojennych pomysłów? Tak to
            przynajmniej zrozumiałam. Prawda pewnie jest taka,że kolumna nie wyglądała ani
            tak jak to paskudztwo stojące na terenie Majdanka, ani tak jak ją widział w
            swojej wyobraźni, kilkanaście lat po wojnie Boniecki. Wzniesienie nowego
            pomnika( bo do tego sprowadzałoby się wypełnienie testamentu Bonieckiego) w
            świetle obowiązujacego prawa , nie jest na terenie byłego obozu
            koncentracyjnego możliwe.
            • rilian Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? 11.10.06, 18:44
              ojojoj... czy to znaczy, że wystawienie pomnika w takim Bełżcu odbyło się ze
              złamaniem prawa? a może jego przekroczeniem jest też np. remont dawnego baraku?
        • Gość: Małgorzata też Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? IP: *.dot-com.net.pl 11.10.06, 21:02
          Pani Małgosia nie ma niestety pojęcia o temacie, ktory porusza i nawet do głowy
          jej nie przychodzi, ze przed pisaniem należy temat zgłębic. Pisze swoje teksty
          na kolanie, pięc minut przed oddaniem do druku na podstawie rozmów
          telefonicznych. \kariery to ona nie zrobi w ten sposób, mam nadzieję ze jej
          przełożeni ocenią ją własciwie i przestana drukowac te wypociny. Nie pierwszy
          raz tendencyjnie wybiera cytaty i dodaje dziwne komentarze. Krótko mówiąc nie ma
          pojęcia na czym polega zawód dziennikarza. Małgosiu, może weż się za gotowanie
          lub sprzatanie albo cos w tym stylu.
        • Gość: Budzynowska Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? IP: *.tpgi.com.au 12.10.06, 12:57
          zaskakuje mnie jak wiele wie Pan na temat korespondencji (w archiwum jest jej
          fragment) prowadzonej przez Bonieckiego z PRL-em. To chyba nie przypadek?
          Jestem jedyna spadkobierczynia papierow Marii Albina Bonieckiego. Przedstawione
          przez Pana zarzuty, na temat spraw Boniecki-PRL niestety mijaja sie z prawda.
          Gloszenie takich po-prawd jest naprawde bardzo niebezpieczne!
          • Gość: gustlik Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 11:00
            Szanowna Pani, ja takze nie wierze w przypadki i jestem przekonany, ze moment w
            ktorym ukazal sie artykul pani Szlachetki jest calkowicie nieprzypadkowy, a
            troska o los dziela Bonieckiego jest czyms drugorzednym, czy wrecz pretekstem. A
            nazwiazujac do tytulu artykulu- pozwole sobie zadac pytanie - jaki dawny ksztalt
            mialyby odzyskac orly??? Moze dysponuje Pani jakims zdjeciem dokumentujacym
            ich "dawny ksztalt" ???
            • rilian Re: Czy Orły z Majdanka odzyskają dawny kształt? 13.10.06, 11:20
              kretyńska jest zaiste ta wątpliwość.

więc pozwolę sobie wytłumaczyć na przykładzie, już to komuś tłumaczyłem, być
              może odpowiedź ta będzie znajoma.

weźmy taki prototyp myśliwca - bezpowrotnie zniszczony w trakcie wojny,
              odtworzony w parę lat później przez przypadkowych obserwatorów, którzy go
              pamiętali, bez żadnych zdjęć zrobili "replikę". czy nie jest rzeczą śmieszną i
              dziwaczną uważać tę replikę za lepszą, w przeciwieństwie do wykonanej po raz
              kolejny przez konstruktora w parę, czy nawet paręnaście lat później?...
    • Gość: Szarik gutta lapidem cavat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 15:13
      Pytanie do pani redaktor:
      Szanowna Pani Redaktor czy ten artykuł to kolejny odcinek z cyklu "jak pozbyć
      się Balawejdera " ? inspirowanego przez trzech( R.K. G.P P.W.) obrzezanych
      (mniej lub bardziej...) panów z muzeum na Majdanku, którzy podobno podzielili
      się już między sobą kierowniczymi stanowiskami w tej firmie i nie mogą się
      doczekać odejścia starej gwardii???
      Niech nam Pani coś o tym napisze, bo to ciekawe :)
      • rilian Re: gutta lapidem cavat... 11.10.06, 15:16
        szariku, odważniej, podpisz się imieniem i nazwiskiem!...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka