Dodaj do ulubionych

Stop samochodom

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:52
Co sądzi cie aby zrobić taką szerszą akcję w Lublinie propagującą jazdę
autobusem zamiast samochodem.
Do moich argumentów należą argumenty ekonomiczne, ekologiczne, dobre
samopoczucie spowodowane brakiem korków i jeszcze inne.
Jakie według was argumenty można by wykorzystać?? Czy ten pomysł ma jakiś
sens?? Obecnie w trakcie tworzenia jest strona internetowa propagująca akcię.
Obserwuj wątek
    • kadafi123 Re: Stop samochodom 11.01.07, 17:18
      Obecnie taka akcja niestety raczej nie przyniesie dobrych efektów, gdyż
      komunikacja miejska potrzebuje:

- nowego sensownego rozplanowania tras
      - nowego taboru
      - dobrej polityki biletowej (tańsze sieciówki)

Bez tego mało komu będzie się chciało przesiąść z samochodu do zwykle marnej
      jakości autobusu/trolejbusu.

Jest też trzeci wariant, najbardziej ekologiczny, najtańszy i czasami
      najszybszy, który stosuję każdego dnia, ale nie wiem ile osób by chciało
      jeździć rowerem po mieście gdy brak jest normalnej sieci dróg rowerowych (przy
      dobrej pogodzie) lub w deszczu/śniegu (codziennie).

Mimo tego powodzenia.
      • Gość: aron Re: Stop samochodom IP: *.lublin.enterpol.pl 11.01.07, 18:57
        mnie osobiście do jazdy komunikacją zbiorową zachęciłoby gdyby zamiast
        śmierdzącego Ikarusa z MPK po mieście woził mnie prywatny bus z klimatyzacją,
        rezerwacją miejsc i bez gapowiczów czyli taki jakim jeżdżę do Parczewa. Ale
        wiadomo, że taki bus to wieśniactwo, więc jeżdżę samochodem.
        • Gość: Piotr Re: Stop samochodom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:20
          ooo Aron. A jaki maasz samochód?? Fiat 126p czy 30 letniego Golfa ze szrota??
          Z tą rezerwacią miejsc to też przegiąłeś!! Po co to w KM?? I jeszcze pytanie co
          ile czasu by takowy bus jeździł na linii 57??
          • aron2004 Re: Stop samochodom 12.01.07, 19:11
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> ooo Aron. A jaki maasz samochód?? Fiat 126p czy 30 letniego Golfa ze szrota??

Mam 10 letnią Corollę.

> Z tą rezerwacią miejsc to też przegiąłeś!! Po co to w KM??

Jeżeli ktoś urodził się i wychował w Lublinie, to rezerwacja jest mu
            niepotrzebna. Natomiast wieśniacy tacy jak ja przywykli do rezerwacji miejsc
            jeżdżąc busem do Parczewa, to dobrze by było gdyby taka rezerwacja też była w
            komunikacji miejskiej. W końcu jakieś elementy wiejskiej kultury muszą też
            przenikać do miast.

>I jeszcze pytanie co
            > ile czasu by takowy bus jeździł na linii 57??

Według zapotrzebowania pasażerów.
          • Gość: ax Re: Stop samochodom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:56
            Piotrze, Aron to troll. I to z tych najzłośliwszych, najgłupszych. Dyskusja z
            nim nie ma sensu. Dla niego ideałem jest miejska komunikacja wożąca ludzi
            prywatnymi busami z rezerwacją. Za bilety płaciłbyś najmniej( oczywiście nie
            mniej niż złotówkę!) gdybyś przewidział, że za pół roku zaśpisz do pracy i
            zechce ci się wsiąść do "miejskiego busa z klimatyzacją"...
            • Gość: aron Re: Stop samochodom IP: *.lublin.enterpol.pl 13.01.07, 08:12
              Gość portalu: ax napisał(a):

> Piotrze, Aron to troll. I to z tych najzłośliwszych, najgłupszych. Dyskusja z
              > nim nie ma sensu. Dla niego ideałem jest miejska komunikacja wożąca ludzi
              > prywatnymi busami z rezerwacją

Dokładnie. Dla prawdziwego Europejczyka i miastowego ideałem jest to co teraz w
              MPK - śmierdzące Ikarusy, stare Jelcze, brak rezerwacji miejsc, tłok, wiszenie
              na rurce i tolerancja dla gapowiczów.

Ja wieśniak tego nie lubię i dlatego jeżdżę samochodem.
            • Gość: Piotr Re: Stop samochodom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:26
              Znam Arona z innych for. Staram się jednak go nie traktowac jako trola. Skoro
              napisał jakąś swoją teorię to niech ją wyjaśni. Aron odpowiedz na moje pytania!!
              Co nie potrafisz na nie odpowiedzieć?? Chodzi mi jedynie o techniczną stronę
              twego pomysłu!.
              • aron2004 Re: Stop samochodom 14.01.07, 17:01
                proszę bardzo.

Likwidujemy MPK, zwalniamy pracowników, sprzedajemy majątek na licytacji.
                Zezwalamy na jeżdżenie po Lublinie wszystkim przewoźnikom jacy tylko chcą, pod
                warunkiem że mają sprzęt niskopodłogowy i normę spalin co najmniej Euro 1.

Bilety tylko jednorazowe, zadnych sieciówek. Miasto nie ustala ani tras, ani
                rozkładu, ani cen biletów. Czyli puszczamy wszystko na żywioł.

W ten sposób działają w Lublinie np. piekarnie i jakoś chleba w sklepach nie
                brakuje.
                • Gość: W-ster Re: Stop samochodom IP: 82.139.38.* 14.01.07, 21:50
                  > Likwidujemy MPK

a w cholerę nikt nie broni

>zwalniamy pracowników

No no tak trzymac

>sprzedajemy majątek na licytacji.

no jak likwidujemy to sprzedajemy. Ale jak sprzedajemy tak zeby sie ktoś dorobił przy tym czy nie?

> Zezwalamy na jeżdżenie po Lublinie wszystkim przewoźnikom jacy tylko chcą, pod
                  > warunkiem że mają sprzęt niskopodłogowy i normę spalin co najmniej Euro 1.
                  >Miasto nie ustala ani tras, ani
                  > rozkładu, ani cen biletów. Czyli puszczamy wszystko na żywioł.

W efekcie mamy tyle przewoźników, rozkładów na przystankach, taryf biletowych, zniżek o ile w ogóle takowe bedą, co i linii, braki w numeracji linii braki jakiej kolwiek kontrolii punktualności i w ogóle brak pwenosci czy dany bus przyjedzie w ogóle na przystanek, braki dotyczące przebiegu trasy busa, braki możliwości jakiegokolwiek wniesienia skargi na przewoźnika jednym słowem ogólny haos dla przyjezdnych i samych mieszkańców. ale OK OK zgadzam sie.

> Bilety tylko jednorazowe, zadnych sieciówek.

Ja sobie w ogóle systemu sieciówek nie wyobrażam jeżeli każdy busiarz miał by swoja taryfę biletową . Ale Ok Ok zgadzam się.

> W ten sposób działają w Lublinie np. piekarnie i jakoś chleba w sklepach nie
                  > brakuje.

No no porównanie godne Arona.

Idź sie je....jjjjjjj głowa o karoryfer piec kaflowy czy parapet bo naprawdę teraz pokazałeś swoją klasę.
                  POMIDOR!

• Gość: Mister MR Pomidor-ów 2-óch IP: *.chello.pl 15.01.07, 02:34
                    To ja drugiego dołożę
                    POMIDOR POMIDOR
                  • Gość: aron Re: Stop samochodom IP: *.lublin.enterpol.pl 15.01.07, 07:38
                    Gość portalu: W-ster napisał(a):

> a w cholerę nikt nie broni

NO jak nie? Przecież istnieje front obrony MPK Lublin przed "nieuczciwą
                    konkurencją". To jest np. hrabia.

> No no tak trzymac

A co? Jak MPK likwidujemy, to pracownicy i tak będą zwolnieni. Co w tym
                    dziwnego?

> no jak likwidujemy to sprzedajemy. Ale jak sprzedajemy tak zeby sie ktoś
                    >dorobi ł przy tym czy nie?

Sprzedajemy majątek MPK na licytacji. Kto da więcej.
                    Tyle że z zastrzeżeniem że autobusy bez normy Euro 1 nie będą mogły jeździć po
                    Lublinie. Stare graty lepiej sprzedać na Śląsk.

> W efekcie mamy tyle przewoźników, rozkładów na przystankach, taryf
                    >biletowych, zniżek o ile w ogóle takowe bedą, co i linii, braki w numeracji
                    >linii braki jak iej kolwiek kontrolii punktualności i w ogóle brak pwenosci
                    >czy dany bus przyje dzie w ogóle na przystanek, braki dotyczące przebiegu
                    >trasy busa, braki możliwo ści jakiegokolwiek wniesienia skargi na przewoźnika
                    >jednym słowem ogólny haos d la przyjezdnych i samych mieszkańców. ale OK OK
                    >zgadzam sie.

Zgadza się.
                    Obecnie mamy w Lublinie 100 piekarń różnych firm, każda piecze bułki jakie
                    chce, za ile chce, jedna sprzedaje bułki taniej inna drożej, nie ma pewności
                    czy w danej piekarni dostaniesz taki rodzaj chleba i bułek jaki chcesz.
                    Na bułki nie ma żadnych zniżek - biedny emeryt płaci za bułkę tyle co Palikot.
                    I jakoś ludzi na te bułki stać.
                    Czy uważasz, że lepszy byłby system gdyby miasto pozamykało wszystkie prywatne
                    piekarnie i otworzyło jedną wielką miejską piekarnię i ustalało ceny bułek (
                    jednocześnie ścigając babcie na bazarze które sprzedawałyby bułki taniej)?

> Ja sobie w ogóle systemu sieciówek nie wyobrażam jeżeli każdy busiarz miał by
                    >s woja taryfę biletową . Ale Ok Ok zgadzam się.

System sieciówkowy ma wadę, ale za to ogromną. Umożliwia jeżdżenie MPK na gapę,
                    w związku z czym różne męty zachęcane są do podróży MPK i zaczepiania
                    spokojnych pasażerów. Efekty widziałeś na Czubach.

> No no porównanie godne Arona.

Co jest ważniejsze? Jedzenie czy komunikacja? Moim zdaniem jedzenie.

• kadafi123 Re: Stop samochodom 15.01.07, 09:54
                      najważniejszy jest....

ПОМИДОР !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka