17.02.07, 19:24
Tak sobie czasem przejżdżam od budującej się już dość długo Plazy i nie
wierzę, że otwarcie będzie pod koniec maja.
Miało być w listopadzie 2006, teraz niby maj 2007 a trzeci termin?
Jak to jest, że inne miasta budują o wiele większe centra handlowe o wiele
krócej niż w Lublinie?
Po za tym lokalizacja jest beznadziejna, nie wiem kto się na to zgodził żeby
obok zabytkowego cmentarza i metr komuś od bloku postawić taki moloch.
Obserwuj wątek
    • Gość: ffffffffffffffffff Re: Plaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 19:32
      Plazę zaprojektował podobno sławny architekt z Warszawy ale już widać że będzie
      brzydkim bunkrem nie pasującym do zabudowy Lublina.
    • Gość: xsenia Re: Plaza IP: *.lublin.mm.pl 17.02.07, 19:33
      to prawda budynek jest zbyt przytłaczający dla tego miejsca,
      cmentarz jak cmentarz gorzej dla ludzi mieszkajacych w
      blokach przy ul Skodowskiej obok tego giganta ,beda mieli calkiem zasłoniety
      widok i dostęp do swiatła przez dlugą częsć dnia
    • Gość: motor lublin Re: Plaza IP: *.range86-140.btcentralplus.com 17.02.07, 20:53
      to wcale nie jest taki gigant a poza tym to wiele miast w kraju i za granica ma
      takie i wieksze obiekty h-r w swoich centrach a co do lokakizacji to wydaje mi
      sie ze nie jest zla przeciez nie jest na terenie cmentarza a przeciez na tym
      terenie usialo cos powstac przeciez to co bylo wczesniej to nie byla dobra
      wizytowka miasta czekam jeszcze na wyburzenie koziolka po drugiej stronie i
      wybudowanie czegos godnego rogu krak przed. -lipowa
      • Gość: Emka Re: Plaza IP: *.szwajcarska.pl 17.02.07, 21:05
        No szkoda bardzo żeby ejszcze cos takiego wybudować na cmentarzu!
        Na tym terenie musiało coś powstać? A dlaczego MUSIAŁO? Uważam, że nic nie
        musiało wcale powstawać, lubiłam tamtędy chodzić.
        • Gość: ji Re: Plaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 07:40
          budują
          • Gość: mały Kołchozy Nowej Ery! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 11:22
            Lipowa Metropolitan Center w Budowie!!!
            I tylko lip żal......
            A można było po obu stronach tej zadrzewionej uliczki wybudować całą
            śródmiejski kwartał zabudowy taki jak na sąsiedniej Szopena czy MCSkłodowskiej-
            - miejskie budynki mieszkalne ze sklepikami i kawiarenkami na parterach tak
            jak to się robi na całym świecie w śródmieściach zabytkowych miast i
            miasteczek. A cały ten zgiełk należało wywalić tam gdzie jego miejsce - tzn. na
            Lubelskie Wysypisko Architektoniczne - na Zana!

• Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko filmy
            Gość: mały 22.11.05, 21:21

Z punktu widzenia normalnego rozwoju miasta to chore że dziesięć małych sal
            kinowych pada a powstaje jeden kinowy McDonalds, zamiast. Nie ma sie z czego
            cieszyć,wolałbym po stokroć doczekać odrodzenia w Lublinie małych kin zamiast
            tego typu supermarketowych tworów kinopodobnych. Całe to miasto powoli i
            niezauważalnie zamienia się w twór miastopodobny. Szkoda gadać!

• Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko
            Gość: mały 23.11.05, 01:21

Nie chodzi o to czy te kina są ładne czy brzydkie, stare czy odnowione,duże czy
            małe.Chodzi o mentalność polegającą na likwidowniu tego co do tej pory było
            normalne i zastępowaniu czymś co normalne nie jest. Niedługo zacznie się
            budować multiteatry,multi muzea, multiszkoły, multi kościoły 10-30 salowe a w
            nich multi chrzty, multiśluby, multispektakle.......na 2000 osób przywożonych z
            całego regionu multibusami na multiparkingi. Podzieli sie miasto w kratkę i
            wyznaczy odpowiednie multikwartały połaczone multikomunokacją. A gdzie tu
            miasto jako żywy twór,zmienny i rozwijający się organicznie? Gdzie tu
            normalność? Dlaczego osiem kin w jednym miejscu zamiast w ośmiu różnych
            miejscach ma być oznaką postępu i nowoczesnośći? To tak samo mądry pomysł jak
            wielkie dzielnice sypialnie z monokulturą setek bloków dla kilkudziesięciu
            tysięcy mieszkańców zamiast normalnego miasta z ulicami i alejami na których
            było wszystko: mieszkania,sklepy,szkoły,teatry,kościoły.........i kina.
            Ten amok i zachwyt dla budowaniu multiwszystkiego przypomina puste
            komunistyczne hasła budowy "Drugiej Polski" bez żadnego pomysłu na to co zrobić
            z tą Pierwszą!
            Szkoda mi starych sal kinowych i smuci mnie że tak szybko i łatwo o nich
            zapominamy!

Gość: mały 23.11.05, 19:38

mali_bu napisał:
            > Obserwuje wypowiedzi małego i wychodzi na to że nic mu się nie podoba, nic mu
            > nie pasuje, wszystko jest inaczej niż jemu by się marzyło i chciałby. I wogóle
            > jakby mu dać kilka baniek to znalazłby powody do narzekańz tego powodu:)

Wreszcie trafiłem na dyskutanta na poziomie! Warto było "ponarzekać na
            wszystko" dla tej chwili! Nie dostało mi się za most na Bystrzycy, tunel na
            Kunickiego, błonia nad Bystrzycą itp. Dostanę bańki bo mi sie multikino nie
            spodobało! Trudno, należy mi się to dostanę. Łubudu od mali-bu !!! Już sie
            boję!!!!

Gość: mały 25.11.05, 16:45

Nie rozumiem skąd ta tęsknota za kołchozami, bo multikino to nic innego jak
            kołchoz kinowy.To że ma nowe fotele to nie zmienia faktu że to komuna choć w
            wydaniu bardziej amerykańskim (kołchoz z kukurydzianym popcornem. I kto tu
            jest "zasklepiony w wyobrażeniach o świecie" który przeszedł już na szczęście
            do historii? : )))))

Do kinowego kołchozu też przyjeżdża sie swoim samochodem,ma tam byc parking na
            1000 aut. Czy to normalne żeby w jednym miejscu tak małego śródmieścia jakie ma
            Lublin lokalizować osiem kin i innych atrakcji z parkingiem dla 5000 ludzi.
            Kino to nie stadion! Ja po prostu wole stare wyobrażenie o kinie (a nie stare
            obskurne kina, jak mi to wmawiacie : )

Multikina,supermarkety,macdonaldsy itp amerykańskie potworki nie należą do
            środowiska miejskiego tylko podmiejskiego,przynajmniej tam gdzie panuje jakaś
            cywilizacja i miasta rozwijają się według planu. Do środowiska podmiejskiego
            adaptować się nie zamierzam bo jestem z miasta, co widać słychać i czuć! : ))))
            PS:Kołchozy też były zawsze pod miastem a nie w mieście.

Być może moje założenie jest błędne,chciałbym się mylić. Ale obawiam się że
            pozostanie mi tylko tradycyjne:"a nie mówiłem!" Dlatego że w Lublinie nie
            działa "niewidzialna ręka rynku" a raczej powszechna bylejakość i prowizorka,
            działania chaotyczne i bezplanowe w odniesieniu do skali całego miasta a
            zwłaszcza śródmieścia. Przykład: Centrum Zana. Poza tym w centrum Lublina
            działało ok. 10 kin pozostało tych kilka które teraz dotłucze multipleks na
            Lipowej. Gdyby kino-kołchoz powstał na przedmieściach (jak supermarkety) może
            te stare miałyby jakieś szanse na transformację i modernizację. Ale nie będą
            miały! Pozdrawiam.
            • aron2004 Re: Kołchozy Nowej Ery! 18.02.07, 11:27
              skoro chcesz żeby było 10 małych kin zamiast jednego wielkiego kina z 10 salami
              to mam nadzieję, że wolisz małe busy od trolejbusów?
              • Gość: mały Kołchozy Nowej Ery niszczą piekne Centrum Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 12:28
                • Lipowa - asfaltowe tsunami zmiotło połowę lip.!!!

Gość: mały 20.11.06, 04:34

Jechałem dzisiaj pierwszy raz od miesiąca ulicą Lipową i bardzo mnie jej widok
                zasmucił, nadmiernie poszerzona jezdnia nadęta asfaltem ,jakaś taka wybrzuszona
                tym czarnym brzuchem jezdni rozpychajacym chodniki do symbolicznej proporcji
                wąskich wstążek bez trawników i prawie bez lip! Wejście na Cmentarz pod
                Lipkami zdegradowane do zatoki przystankowej i patologicznej ślepej kiszki -
                pozostawionego przypadkowo i bez żadnego pomysłu fragmentu starego dojazdu pod
                bramy.Fronton cmentarza żałośnie stłamszony i przytłoczony tym rozpasanym
                rozlewiskiem asfaltu!
                To naprawdę bardzo smutny widok!

Lipowa i ,Aleje Zygmuntowskie,Aleja Unii Lubelskiej,Trasa Zielona (Zielona!
                Dobre sobie!)Wolska,Męczenników Majdanka,moja ulubiona szkarada:Mościckiego,
                w kolejce czeka już plac Bychawski i stary tunel na Kunickiego do poszerzenia
                i pogłębienia - dla TiRów, no i oczywiście świętej pamięci Sowińskiego!
                Jeszcze kilka takich "modernizacji" głównych ulic w centrum i......
                ........nie będzie już Lublina!!!
                • Gość: lsm Re: Kołchozy Nowej Ery niszczą piekne Centrum Lub IP: *.lublin.mm.pl 18.02.07, 15:44
                  czyli generalnie nic nie powinno sie remontowac???
                  To miejsce musialo byc zagospodarowane w taki czy inny sposob. Do tej pory
                  wygladalo tandetnie, plac wygladajacy jakby Wermaht przed chwila przeszedl.
              • sothink Re: Kołchozy Nowej Ery! 18.02.07, 17:43
                Ale trolejbusy są bardzo dobre dla miasta. Nie zatruwają środowiska.
                Jedyny minus, że czasem potrafią zabić pasażera prądem, ale to nic w porównaniu
                z ilością ludzi ginącą w wypadkach samochodowych.
                • bu2m Re: Kołchozy Nowej Ery! 18.02.07, 17:47
                  sothink napisał:

>
                  > Jedyny minus, że czasem potrafią zabić pasażera prądem,

Skąd wy bierzecie te bzdury?????
                  • xsenia1 Re: Kołchozy Nowej Ery! 18.02.07, 18:09
                    Budynek galerii handlowej tak czy inaczej jest zbyt duzy
                    gabarytowo do tej przestrzeni ,na ktorej został wybudowany

lepiej by to wszystko wygladało gdyby miał cofnietą fasade
                    dalej od osi jezdni,z dalszej odleglosci
                    nie byloby wrazenia takiego przytłoczenia
                    a teraz mozna sie poczuc nieco klaustrofobicznie na Lipowej
                    troche juz tylko z nazwy ,bo niemiłosiernie wygołocili te drzewa...

• Gość: mały Rodzi się Nowy Lublin - Pomnik Chłamu i Bezguścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 20:56
                      xsenia1 napisała:

> Budynek galerii handlowej tak czy inaczej jest zbyt duzy
                      > gabarytowo do tej przestrzeni ,na ktorej został wybudowany
                      >
                      > lepiej by to wszystko wygladało gdyby miał cofnietą fasade
                      > dalej od osi jezdni,z dalszej odleglosci
                      > nie byloby wrazenia takiego przytłoczenia
                      > a teraz mozna sie poczuc nieco klaustrofobicznie na Lipowej
                      > troche juz tylko z nazwy ,bo niemiłosiernie wygołocili te drzewa...

To nie jest już żadna Lipowa tylko Plaza Avenue - główna Arteria Metropolii,
                      naszej Asfaltowej Dżungli naszego City!!!
                      Albania i niektóre części Rumunii już nam zazdroszczą!!!
                      Wygrała koncepcja Lublina według wyobrażeń i gustu pani architekt Mącik!!!
                      Rodzi się Nowy Lublin, a stary niech zdycha!!!
                      Bramy do XVIII wiecznego cmentarza które przetrwały tyle wieków i wyglądają
                      teraz tak debilnie że wypada je rozebrać i przenieść do Skansenu, niech się nie
                      męczą!
                      • aska275 Re: Rodzi się Nowy Lublin - Pomnik Chłamu i Bezgu 19.02.07, 14:04
                        Dokładnie, niech przeniosą całe Stare Miasyo do skansenu a tam wybudują nam
                        Plazę 2. I jeszcze jedno - niech nie daj Boże będzie jakieś jedno drzewko,
                        wszystkie wyciąć, co do jednego i oszpecić wszystkie ulice tak jak ul.
                        Kołłątaja w zeszłym roku. Wyciąć wszystko co sie da! Po co komu drzewa?
                        A swoją drogą ciekawe ile się nachapali kasy ci, co podjęli taką decyzję o
                        budowie Plazy na Lipowej? Nie mam nic przeciwko Plazie ale nie przeszkadzało by
                        do niej dojeżdżać gdzieś indziej w lepszym miejscu a nie obok zabytkowego
                        cmentarza.
                        • lilivampire Re: Rodzi się Nowy Lublin - Pomnik Chłamu i Bezgu 28.03.07, 01:58
                          A bo stare maisto jest takie piękne... Jest się czym chwalić... Czemu inne miasta dbają o takie miejsca??? czemu nie lublin?
                          I czemu nikomu nie przeszkadzają złote tarasy w samym centrum wawy, tylko nam plaza na brudnej lipowej??
                      • lilivampire Re: Rodzi się Nowy Lublin - Pomnik Chłamu i Bezgu 28.03.07, 01:58
                        hahahahahahaahah
              • Gość: oooo Re: Kołchozy Nowej Ery! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 12:45
                aron2004 napisał:
                > skoro chcesz żeby było 10 małych kin zamiast jednego wielkiego kina z 10 salami> to mam nadzieję, że wolisz małe busy od trolejbusów?

Busy na karbid lepsze od trolejbusów!
            • lilivampire Re: Kołchozy Nowej Ery! 28.03.07, 01:59
              A mi niczego nie żal! Stare sale kinowe.. phii dość ich niewygodne, niedorobiona jakieś... Normalne jest to, ze wszystko się zmienia, a nie zostaje takie, jak zawsze. TO nie jest normalne. Naturalną rzeczą wszystkiego jest rozwijać się. I tak samo w przypadku Lublina. Wam się nie podoba, bo tam był jakiś zas..... parking wcześniej - puste pole. Co z tego, że Plaza będzie obok cmentarza??? Czy naprawdę Wam to przeszkadza? Co z tego, że L-n się zmieni??? Tak samo było, jak powstawały Leclerki, Reale, Tesco... Szara rzeczywistość! Jak w Wawie budują takie złote tarasy np. to dla warszawiaków jest ok, tylko nie dla nas Plaza? Myślę, ze chodzi tylko o to, że nie będzie Was na nią stać.
              • Gość: AL Plaza dla bogaczy, a to dobre!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:08
                lilivampire napisała:>>Myślę, ze chodzi tylko o to, że nie będzie Was na nią stać.

Chyba cie dziecko całkiem pogięło?
                Przecież hipermarkety podobnie jak MacDonaldsy buduje się dla Bundy-ch i Kiepskich,a nie dla Rockefellerów??!!!

Peggy Bundy
                Margaret "Peggy" Bundy (born ca. 1950) is Al's very lazy, high school drop-out house wife. She refuses to cook for the family or to clean the house. She prefers shopping for new clothes over washing them
                • lilivampire Re: Plaza dla bogaczy, a to dobre!!!! 28.03.07, 19:25
                  Ha, może mi powiesz, że Kiepski pójdzie się ubrać do Mexx'a?
                  • Gość: AL Re: Plaza dla bogaczy, a to dobre!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 19:48
                    Kiepski nie pójdzie ale ty na pewno będziesz w pierwszej kolejce.
                    • lilivampire Re: Plaza dla bogaczy, a to dobre!!!! 29.03.07, 10:54
                      Żebyś się nie zdziwił
        • lilivampire Re: Plaza 28.03.07, 01:43
          Na jakim terenie cmentarza??? Przecież to BYŁ PARKING!!!
          Na którym i tak nikt nie parkował...
          • Gość: miCHa Re: Plaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:45
            Nikt tam nie parkował????? właśnie że wszyscy tam parkowali bo to był jedyny
            parking za darmo blisko centrum!!!
            • lilivampire Re: Plaza 16.04.07, 23:21
              Ilekroć przechodziłam obok tego parkingu widziałam max 5 aut...
      • Gość: bucniebuc Odwal się od Koziołka! To jest sklep "Społem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 14:55
        Impertynencie jeden.
        I idź robić do Biedronki!
    • Gość: bosman Jestem zdania...... IP: 217.116.110.* 19.02.07, 14:12
      że z oceną tego co powstaje należy poczekać aż zostanie oddane do użytku.
      Przecież teraz jesteśmy i tak postawieni przed faktem dokonanym. A jeśli
      chodzimo architekturę to na razie nie można jej ocenić i docenić boogrodzenie
      zasłania, budynek nie wykończony. Czy my zawsze musimy zawczasu narzekać?
      PS: multikino mnie nie interesuje i tu zgadzam się z małym.A parking podziemny
      interesuje mnie - będzie konkurencja dla Bigmaru.
      • Gość: mały To pokazuje jak łatwo zniszczyć całe miasto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 17:10
        Czekałem ,czekałem z ocenami architektury aż do momentu kiedy zobaczyłem jak
        wyglądają gigantyczne boczne ślepe ściany tego potwora. To jest budynek który
        ma tylko jedna elewację od frontu (być może drugą od tyłu) o cechach
        architektury ale za to obłożoną w większości brzydkim, bo pewnie najtańszym,
        pozagatunkowym piaskowcem. Z obu boków to jest brudno-beżowe, przerośnięte,
        przewrócone pudło po lodówce! O jego architekturze moglibyśmy dyskutować przez
        cały ten wątek aż do setki ale pudło to pudło! O czym będziemy dyskutować czy
        powinno przypominać raczej pudło po telewizorze czy po pralce??? Miejscem na
        pudła jest skup makulatury a nie zaniedbane centrum miasta które tyle lat
        czekało na zadbanie i odnowienie a doczekało się składu pudeł!
        Korzystając z okazji proszę mieszkańców zacnych przedwojennycjh kamienic wzdłuż
        ulicy M.C.Skłodowskiej o przyjęcie najszczerszych wyrazów współczucia.
        Łączę się z Wami w bólu!
        Tak właśnie niszczy się miasto. Jedna bezduszna decyzja bezkarnego, nieomylnego
        bo niekontrolowanego i nieodwoływalnego urzędnika zatwierdzona bez mrugnięcia
        oka przez Naszych Wybrańców-Reprezentantów i cały kwartał porządnych domów
        mieszkalnych nadaje się już tylko na biura bo kto długo wytrzyma taki widok z
        własnego gniazda rodzinnego?
        O Cmentarzu ... szkoda gadać.
        • ewelline Re: To pokazuje jak łatwo zniszczyć całe miasto. 19.02.07, 18:10
          Właśnie ale kto się liczy ze zwykłymi mieszkańcami Lublina i ich zdaniem na ten
          temat? Nikt. Bo liczy się tylko kasa. Zniszczyli piękny kawałek ziemi. Też
          współczuję tym co tam mieszkają. Nie mogli nic zrobić?
          • lilivampire Re: To pokazuje jak łatwo zniszczyć całe miasto. 28.03.07, 02:03
            Pięęęękny naprawdę...
        • Gość: bosman fakt jest faktem a pudło pudłem :-) IP: *.lublin.mm.pl 19.02.07, 18:46
          no cóż, ale już "po ptokach". Pruszonowi ludkowie swoje wzięli i doopa blada.
          Ale jak "uruchomią" ten kompleks nie zabraknie "ochów" i "achów", prezydenccy
          otworzą, fleszkę wychlają a szara masa ruuuuuuunie na zakupy i do
          KIIIIINAAAAAAA!!!!!!!!
          • Gość: Shade Re: fakt jest faktem a pudło pudłem :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 03:25
            No właśnie KINO. Zabytki zabytkami, kołchoz kołchozami, ale albo zatrzymujemy
            się w miescu, albo rozwijamy, a lubelskie kina prezentują sobą żenujący
            poziom... Ktoś im bronił inwestować w sale ? Wymieniać, ulepszać, zachęcać ?
            Małe kina mają swój klimat i mogliby ściągnać do siebie ludzi, zwłaszcza
            studentów. Ale jakiś poziom musi być. A to, co się działo w "Kosmosie" na
            premierze 'Pachnidła', kiedy studentów potraktowano jak bachory z przedszkola,
            i kiedy z pięknie zrobionego hallu weszłam do przedpotopowej sali (to już chyba
            było lepiej zostawić hall a wyremontować salę !), to wrażenia były
            niezapomniane. W negatywnym tego słowa znaczeniu.
            Nowoczesne kino ? TAK ! Halleluyah.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Lublinianka Re: fakt jest faktem a pudło pudłem :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 20:27
              Tak. ale nie w tym miejscu.
        • Gość: xsenia Re: To pokazuje jak łatwo zniszczyć całe miasto. IP: *.lublin.mm.pl 24.02.07, 16:09
          no to teraz własciciel tego pudła czyli galerii
          powinien powiesić po obu bokach olbrzymie panoramiczne lustra ....

ludzie z sąsiednich blokow mieliby wrazenie ,ze sasiaduja nie z betonowa
          bezduszna scianą ,ale z lustrzanym własnym odbiciem...
        • lilivampire Re: To pokazuje jak łatwo zniszczyć całe miasto. 28.03.07, 02:03
          Nie wierzę w to, że jestes takim "estetą". Po prostu jesteś człowiekiem, któremu nic się nie podoba.
          Nie masz już żadnego wpływu na to, co się dzieje. Nie ma co narzekać.
      • Gość: lsm Re: Jestem zdania...... IP: *.lublin.mm.pl 21.02.07, 10:14
        Wlasnie dobrze ze bedzie multikino bo niestety w LBN wielokrotnie premiery
        filmow przychodza z duzym opoznieniem, szczegolnie jak leci jakas
        polska "superpradukcja". Co do lokalizacji. Obok jest rzeczywiscie zabytkowy
        cmentarz ale czy to cos zmienia? Wg. mnie nie. Jesli chodzi o bloki obok to
        niesttety ale w centrach miast ciezko o piekny widok z okna. Zreszta ciekawe
        czy samym mieszkancom to az tak bardzo przeszkadza. Widok cmentarza przez okno
        tez do przyjemnych nie nalezy.
        • Gość: mały To schizofrenia: sztuczna ulica zamiast prawdziwej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:15
          Problem nie polega na tym że bedą nowe wygodne sale kinowe, bo jaki to problem?
          To czysta gratka dla wielbicieli kina że stworzy się im normalne warunki.
          Problem leży w SKALI!
          OGROMNA JEDNOPRZESZTRZENNA BRYŁA wstawiona została w środek miasta którego
          zabudowa jest mało lub średniogabarytowa a w dodatku przy ulicy która od setek
          lat była spokojną aleją LIPOWĄ. Po wojnie wpakowano tam wielgachne bloki
          mieszkalne ale to był BŁĄD to było ZŁE ROZWIĄZANIE. Bloki te na szczęście swoją
          neutralną formą nie zburzyły do konca ładu tej ulicy. Nie zniszczyli jej także
          lokalni bonzowie komunistyczni (a przecież mogli bo mogli wszystko!) którzy
          postanowili wybudować tu swój Miejski Komitekt PZPR prosty, można powiedzieć
          skromny budynek daleko w głębi tej pustej działki i w dodatku dosadzili całą
          nową aleję LIPOWA do swej siedziby(obecnie Sąd Apelacyjny)
          I w takiej formie działka sąsiadująca z efektownymi bramami XVIII to wiecznego
          cmentarza dotrwała do ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI POLSKI do czasów w których SAMI
          mogliśmy wreszcie decydować o naszym otoczeniu i podjąć trud REWITALIZACJI
          czyli ODNOWY I OŻYWIENIA naszego miasta po latach zaniedbań i planowego
          zacierania ciągłości historycznej i kulturowej.Mogliśmy odbudować ulicę LIPOWĄ
          tak jak to zrobili Niemcy z DDR-u z Unter den Linden w Berlinie. Mogliśmy
          odrestaurować i uporządkować otoczenie bram do Cmentarza wydzielająć przed nimi
          piekny kameralny PLAC godny tak ważnego dla Lublina ZABYTKU I OBIEKTU KULTURY.
          Mogliśmy wreszcie uzupełnić zabudowę ulicy Lipowej tak jak by to się stało
          gdyby nie WOJNA i jej następstwa, biorąc za wzór SKALĘ ZABUDOWY ulicy Chopina,
          Skłodowskiej,Okopowej, Sądowej, Hipotecznej.
          Mielibyśmy Sródmieście wypełnione miejskimi formami zabudowy o takim samym
          gabarycie, formie i funkcji - mielibyśmy MIASTO !!!! A tak mamy ogołocony
          strzęp dawnej Lipowej i AMERYKAŃSKI HIPERMARKET Z PRZEDMIEŚCIA DALLAS wepchany
          kolanem na chama w sam środek historycznej dzielnicy !!!
          Hipermarket o wielkości małej dzielnicy to nie jest i nigdy nie będzie MIASTO!
          To nawet nie jest budynek miejski bo ma tylko przód i tył a reszta jest zwykłym
          pudłem - obudową zawartości.A zawartość to IMITACJA MIASTA: uliczki z
          plastikowymi drzewkami, fasa dysklepów, szyldy, reklamy..... To albo idiotyzm,
          albo jakaś schizofrenia - budować sztuczną ulicę w Centrum takiego miasta jak
          Lublin gdzie powinna być prawdziwa ulica ze sklepami,kinem, dyskoteką,
          kafejkami ,szyldami i prawdziwymi żywymi drzewami!!!! Pod tym wszystkim mógłby
          byc oczywiście taki sam megaparking, czemu nie na pewno by się przydał!
          Problem nie polega na wyborze miedzy Hipermarketem a pustym wygonem!
          Problem polega na wyborze miedzy "miastem" zbudowanym z Hipermarketów a
          MIASTEM !
      • Gość: bucniebuc Konkurencją dla Bigmaru są i będą chodniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 15:01
        Oraz trawniki Skweru Kolejowego. Niestety, taka jest smutna prawda.
    • gabriel Re: Plaza 20.02.07, 15:54
      ewelline napisała:

> Tak sobie czasem przejżdżam od budującej się już dość długo Plazy i nie
      > wierzę, że otwarcie będzie pod koniec maja.
      > Miało być w listopadzie 2006, teraz niby maj 2007 a trzeci termin?
      > Jak to jest, że inne miasta budują o wiele większe centra handlowe o wiele
      > krócej niż w Lublinie?
      > Po za tym lokalizacja jest beznadziejna, nie wiem kto się na to zgodził żeby
      > obok zabytkowego cmentarza i metr komuś od bloku postawić taki moloch.

Ja z oceną poczekam do końca budowy bo na razie to jest budowa. A jak to będzie
      wyglądać po to inna sprawa.
      Mnie się natomiast lokalizacja podoba. Bo zachwaszczony i pozbawiony trawnika z
      drogą po środku plac zioną wielką dziurą a w okresach świątecznych stawał się
      targowiskiem choinek, a później składowiskiem tych nie sprzedanych.
      • Gość: mały Plaza lepsza niż pusty plac -dziura? Niekoniecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 16:10

Można było po obu stronach tej zadrzewionej uliczki(aleja z kilkudziesiąciu
        dorodnyvch , wyrośnietych lip biegnąca środkiem tego placu,wycięta w pień pod
        pretekstem "przesadzania") wybudować całą śródmiejski kwartał zabudowy taki
        jak na sąsiedniej Szopena czy MCSkłodowskiej - miejskie budynki mieszkalne ze
        sklepikami i kawiarenkami na parterach tak jak to się robi na całym świecie w
        śródmieściach zabytkowych miast i miasteczek. A cały ten zgiełk należało
        wywalić tam gdzie jego miejsce - tzn. na Lubelskie Wysypisko Architektoniczne -
        na Zana! Tam by świetnie pasowało,a na pewno nie przeszkadzało nikomu!
        Tam już są dwupasmowe jezdnie więc nie zniszczyli by wtedy Lipowej bezmyśłnym
        poszerzaniem i wycinką drzew i miałaby sznsę na profesjonalną rewitalizację jak
        Unter den Linden w Berlinie. A piękny zabytkowy cmentarz dalej byłby głównym
        adresem tej niegdyś przepięknej ulicy.
        • Gość: ef Re: Plaza lepsza niż pusty plac -dziura? Niekonie IP: *.it-net.pl 20.02.07, 21:05
          >
          > Można było po obu stronach tej zadrzewionej uliczki(aleja z kilkudziesiąciu
          > dorodnyvch , wyrośnietych lip biegnąca środkiem tego placu,wycięta w pień pod
          > pretekstem "przesadzania") wybudować całą śródmiejski kwartał zabudowy taki
          > jak na sąsiedniej Szopena czy MCSkłodowskiej - miejskie budynki mieszkalne ze
          > sklepikami i kawiarenkami na parterach tak jak to się robi na całym świecie w
          > śródmieściach zabytkowych miast i miasteczek.

i wtedy cmentarz by nie ucierpial w swoim majestacie? I wtedy mieszkancy
          kamieniczek na sklodowskiej nie mieli by zaslonietego widoku? Łatwo napisac o
          tym , ze mozna bylo tu postawic "caly kwartal kamieniczek z kawiarenkami na
          parterze".
          I łatwo przewidziec jakie gromy posypaly by sie z ust naszego naczelnego ,
          forumowego malkontentna o architekturze ewentualnie powstajacej. I jeszcze jedno
          : jakim prawem chcialbys decydowac co ewentualnie mialoby sie znalezc w
          miejscach przeznaczonych na uslugi w tych hipotetycznych budynkach.
          • Gość: mały Re: Plaza lepsza niż pusty plac -dziura? Niekonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 00:25
            > i wtedy cmentarz by nie ucierpial w swoim majestacie? I wtedy mieszkancy
            > kamieniczek na sklodowskiej nie mieli by zaslonietego widoku? Łatwo napisac o
            > tym , ze mozna bylo tu postawic "caly kwartal kamieniczek z kawiarenkami na
            > parterze".
            > I łatwo przewidziec jakie gromy posypaly by sie z ust naszego naczelnego ,
            > forumowego malkontentna o architekturze ewentualnie powstajacej. I jeszcze
            jedno: jakim prawem chcialbys decydowac co ewentualnie mialoby sie znalezc w
            > miejscach przeznaczonych na uslugi w tych hipotetycznych budynkach.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
            • lilivampire Re: Plaza lepsza niż pusty plac -dziura? Niekonie 28.03.07, 02:07
              ???????????!!!!!!!!!!!!!
              Krytykujesz, a sam krytki nie zniesiesz?
              Głupiś i tyyyle!
        • sonnenkinder Re: Plaza lepsza niż pusty plac -dziura? Niekonie 24.02.07, 17:20
          Gdyby zamiast Plazy zabudowac tan plac czyms w ordzaju kamienic, to i tak po
          jawil by sie problem remontu Lipowej, tak samo wycieto by drzewa i nieco
          poszerzono ulice. Facjata Plazy nie jest wyzsza od otaczajacych kamienic, nie
          pcha sie prze linie zabudowy. Nie tworzy jednolitej bryly tak jak kamienice po
          drugiej stronie ulicy. Dodatkowo od strony Obronców Pokoju bryla budynku jest
          przelamana, dzieki czemu nie uwidaczniaogromu budynku. Co wiecej moim skromnym
          zdaniem projekt naszej lubelskiej Plazy jest oglednie mowiac przyzwoity. gdyby
          w tym miejscu powstalo cos, co ta firma zafundowala meiszkancom Krakowa czy
          Poznania, faktycznie mozna by rwac wlosy z glowy. Poki co mamy stonowana
          fasade, nieco zbyt jednloita, ale nie wprowadzajaca nic szczegolnie nowego
          (chocby w postaci olbrzymich przeszklen) w ta okolice.
          Nieprawda jest, ze w innych centrach zabytkowych buduje sie tylko kamienice
          kamienice i nic wiecej. Wystarczy pojechac za nasza zacodnia granice by sie o
          tym przekonac.
          Nie wiem, dlaczego na sile powronujesz Lublin sprzed pwoiedzmy 100 lat, kiedy
          liczyl on gora jedna trzecia obecnej liczby mieszkancow. Nie zapominaj tez ze
          ponad sto lat temu Lublin nie byl miastem akademickim, do ktorego zjezdzaja co
          najmniej tysiace mlodych ludzi. Nie da sie postawic znaku rownosci miedzy
          wygladem ulic w 90 tysiecznym miescie, a blisko 400 tysiecznym w sezonie
          akademickim. Taka ilosc ludzi wymaga innego uorganizowania przestrzeni, rowniez
          w bezposrednim centrum. Przed tym sie nie ucieknie i plakanie za wygladem
          Lublina z XIX czy tez poczatkow XX wieku nic tu nie wniosa.
    • Gość: Paweł Re: Plaza IP: 83.16.171.* 20.02.07, 18:33
      Z tego co wiem, to Plaza ma zostać oddana do użytku na jesieni.
      • Gość: dfg Re: Plaza IP: *.lublin.enterpol.pl 20.02.07, 20:02
        no to chyba jednak nie wiesz.
        • Gość: mały To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdziwej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:54
          --------------------------------------------------------------------------------
          Problem nie polega na tym że bedą nowe wygodne sale kinowe, bo jaki to problem?
          To czysta gratka dla wielbicieli kina że stworzy się im normalne warunki.
          Problem leży w SKALI!
          OGROMNA JEDNOPRZESZTRZENNA BRYŁA wstawiona została w środek miasta którego
          zabudowa jest mało lub średniogabarytowa a w dodatku przy ulicy która od setek
          lat była spokojną aleją LIPOWĄ. Po wojnie wpakowano tam wielgachne bloki
          mieszkalne ale to był BŁĄD to było ZŁE ROZWIĄZANIE. Bloki te na szczęście swoją
          neutralną formą nie zburzyły do konca ładu tej ulicy. Nie zniszczyli jej także
          lokalni bonzowie komunistyczni (a przecież mogli bo mogli wszystko!) którzy
          postanowili wybudować tu swój Miejski Komitekt PZPR prosty, można powiedzieć
          skromny budynek daleko w głębi tej pustej działki i w dodatku dosadzili całą
          nową aleję LIPOWA do swej siedziby(obecnie Sąd Apelacyjny)
          I w takiej formie działka sąsiadująca z efektownymi bramami XVIII to wiecznego
          cmentarza dotrwała do ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI POLSKI do czasów w których SAMI
          mogliśmy wreszcie decydować o naszym otoczeniu i podjąć trud REWITALIZACJI
          czyli ODNOWY I OŻYWIENIA naszego miasta po latach zaniedbań i planowego
          zacierania ciągłości historycznej i kulturowej.Mogliśmy odbudować ulicę LIPOWĄ
          tak jak to zrobili Niemcy z DDR-u z Unter den Linden w Berlinie. Mogliśmy
          odrestaurować i uporządkować otoczenie bram do Cmentarza wydzielająć przed nimi
          piekny kameralny PLAC godny tak ważnego dla Lublina ZABYTKU I OBIEKTU KULTURY.
          Mogliśmy wreszcie uzupełnić zabudowę ulicy Lipowej tak jak by to się stało
          gdyby nie WOJNA i jej następstwa, biorąc za wzór SKALĘ ZABUDOWY ulicy Chopina,
          Skłodowskiej,Okopowej, Sądowej, Hipotecznej.
          Mielibyśmy Sródmieście wypełnione miejskimi formami zabudowy o takim samym
          gabarycie, formie i funkcji - mielibyśmy MIASTO !!!! A tak mamy ogołocony
          strzęp dawnej Lipowej i AMERYKAŃSKI HIPERMARKET Z PRZEDMIEŚCIA DALLAS wepchany
          kolanem na chama w sam środek historycznej dzielnicy !!!
          Hipermarket o wielkości małej dzielnicy to nie jest i nigdy nie będzie MIASTO!
          To nawet nie jest budynek miejski bo ma tylko przód i tył a reszta jest zwykłym
          pudłem - obudową zawartości.A zawartość to IMITACJA MIASTA: uliczki z
          plastikowymi drzewkami, fasa dysklepów, szyldy, reklamy..... To albo idiotyzm,
          albo jakaś schizofrenia - budować sztuczną ulicę w Centrum takiego miasta jak
          Lublin gdzie powinna być prawdziwa ulica ze sklepami,kinem, dyskoteką,
          kafejkami ,szyldami i prawdziwymi żywymi drzewami!!!! Pod tym wszystkim mógłby
          byc oczywiście taki sam megaparking, czemu nie na pewno by się przydał!
          Problem nie polega na wyborze miedzy Hipermarketem a pustym wygonem!
          Problem polega na wyborze miedzy "miastem" zbudowanym z Hipermarketów a
          MIASTEM !
          • Gość: ef Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz IP: *.it-net.pl 21.02.07, 14:16
            takie mamy czasy , ze ludzie wola chodzic w zamknietym wnetrzu, tak zeby woda
            nie lala im sie na łeb, niz paletac sie od sklepiku do sklepiku w sztucznie
            utworzonej nowej dzielnicy.
            Ulic w lublinie mamy dostatek ale jakos z tych ulic znikja nam sklepy i inne
            lokale a nie przybywaja a ulice typu krakowskie przedmiescie powoli zamienija
            sie popoludniami w pustynie z oddzialami bankow i sieci operatorw telefoni kom.
            Ale tak po prostu jest .Wiec nie wiem skad przyszedl ci do glowy pomysl , ze
            akurat w tym miejscu moze powstac uliczka, na ktorej wszystko moze byc wg innych
            praw. Zreszta patrzac na obecnie budowana mieszkaniowke recze ci , ze to miejsce
            bylo by po stokroc bardziej splugawione, gdyby powstalo tam to co obecnie sie
            buduje w lublinie. Dlatego wole plaze.
            Co do lip . I mi ich szkoda, wrzucalem fotki z ich wycinania na FWP, ale po
            zastanowieniu doszedlem do wniosku , ze ich dni i tak juz byly policzone. Były
            to naprawde stare drzewa moze postalyby jeszcze kilka lat , byc moze z
            znarazeniem zycia przechodniów. Najlepszy dowód , ze to nie tylko ze wzgl na
            plaze je wycieli jest fakt , ze w innej czesci lipowej rowniez wycieto
            przynajmniej jedna , byc moze wiecej. Tak wiec moze trzebaby pomyslec o
            posadzeniu nowych a nie bic piane na forum.
            • Gość: mały To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdziwej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:39
              Gość portalu: ef napisał(a):
              > nie wiem skad przyszedl ci do glowy pomysl ,ze akurat w tym miejscu moze
              > powstac uliczka, na ktorej wszystko moze byc wg innych praw.

Rzeczywiście nie wiesz.
              Ja natomiast nie wiem nic o "prawach" które każą budować hipermarkety zamiast
              normalnych miejskich domów w historycznym centrum średniej wielkości miasta???
              Może podasz jakieś linki,Dziennik ustaw,uchwałę Rady Miasta,prawo lokalne albo
              zwyczajowe......cokolwiek?

>Tak wiec moze trzebaby pomyslec o
              >posadzeniu nowych a nie bic piane na forum.

Problem w tym na asfalcie drzewa raczej nie urosną.
              Chyba że np. plastikowe palmy, to zwracam honor!

• Gość: doctor medicus Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 15:10
                "Choć sytuacja grypowa niepokoi, sanepid uspokaja, że nie można jeszcze mówić o
                epidemii. – Nie ma powodów do paniki. Jednak warto bardziej o siebie zadbać.
                Wypoczywać, dobrze się odżywiać, wysypiać. Należy też, o ile jest to możliwe,
                unikać częstego przebywania w tłocznych miejscach, jak chociażby hipermarkety".
              • Gość: ef Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz IP: *.it-net.pl 21.02.07, 15:15
                Gość portalu: mały napisał(a):

> Rzeczywiście nie wiesz.
                > Ja natomiast nie wiem nic o "prawach" które każą budować hipermarkety zamiast
                > normalnych miejskich domów w historycznym centrum średniej wielkości miasta???
                > Może podasz jakieś linki,Dziennik ustaw,uchwałę Rady Miasta,prawo lokalne albo
                >
                > zwyczajowe......cokolwiek?

sa to zwyczajne prawa ekonomii, byl popyt na tego typu centrum to je mamy

> Problem w tym na asfalcie drzewa raczej nie urosną.
                > Chyba że np. plastikowe palmy, to zwracam honor!
                >

nie rob z siebie idioty, z wyjatkiem wjazdu do przedluzonej obronców pokoju, ani
                jeden kawałek trwanika , na ktorym rosly dawne lipy nie zostal ani zaasfaltowany
                ani zabetonowany
                • Gość: mały To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdziwej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:47
                  To zwyczajne prawo ekonomii nakazują budować hipermarkety zamiast domów w
                  centrum Lublina!
                  Teraz już bedę wiedział! Dzięki!
                  Niech zgadnę, budowę hipermarketu zamiast zielonego skweru na Świetoduskiej to
                  pewnie odwieczne prawo natury???
                  • efad4d Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz 21.02.07, 21:22
                    Gość portalu: mały napisał(a):

> Niech zgadnę, budowę hipermarketu zamiast zielonego skweru na Świetoduskiej to
                    > pewnie odwieczne prawo natury???

nie zamiast, tylko przy okazji uporzadkowania od lat zaniedbywanych chaszczy w
                    centrum 350tysiecznego miasta, przekrecasz jak ci wygodniej
                    • Gość: mały Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:38
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=28752440&a=57896913
              • lilivampire Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz 28.03.07, 02:09
                Aż żal cię czytać
            • Gość: Ewa Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz IP: *.lublin.mm.pl 29.03.07, 12:34
              Bo to była taka inna ulica, klimatyczna i niepowtarzalna. Lipy i stary cmentarz-
              to była jej wizytówka a nie wysoki kloc zapełniony sklepami dla snobów. Ze
              względu na piękno Lipowej wybrałam przed wielu laty naukę w liceum nr V i przez
              4 lata codziennie mogłam nią spacerować. Nie znudziła mi się wcale. A teraz-
              wolę omijać to miejsce....
              • Gość: mały Re: To schizofrenia-sztuczna ulica zamiast prawdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:39
                Gość portalu: Ewa napisał(a):
                > Bo to była taka inna ulica, klimatyczna i niepowtarzalna. Lipy i stary cmentarz
                > to była jej wizytówka a nie wysoki kloc zapełniony sklepami dla snobów. Ze
                > względu na piękno Lipowej wybrałam przed wielu laty naukę w liceum nr V i przez 4 lata codziennie mogłam nią spacerować. Nie znudziła mi się wcale. A teraz- wolę omijać to miejsce....

Dziekuję :-)))
    • Gość: ef Re: Plaza IP: *.it-net.pl 24.02.07, 13:39
      jasne, lepiej sobie pokrzyczec na forum, niz moc cos zmienic , kiedy ci to ktos
      proponuje. Ja dla mnie tracisz w ten sposob wiarygodnosc.
      • Gość: ef Re: Plaza IP: *.it-net.pl 24.02.07, 13:40
        to bylo do malego
        • Gość: mały Re: do ef raz jeszcze - bez obioru. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 14:39
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=28752440&a=57896913
          • Gość: dorota jeszcze sie nie narodzil... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:31
            co by kazdemu dogodzil...
            nie buduja...źle, brak inwetsorow, Lublin =Polska xyz itd

buduja...zla lokalizacja, a po co to nam...brzydko wyglada, zaburza mi
            koncepcje...itd

a ja sie ciesze ze buduja...
            a lokalizacja...??wybudowali hale widowiskowa na kilka tysiecy osobw srodku
            osiedla..wybudowali...to i buduja obok cmentarza....
          • Gość: ef Re: do ef raz jeszcze - bez obioru. IP: *.it-net.pl 25.02.07, 16:14
            a co zabolało? :) Masz koncepcje to je realizuj jak ktos ci to umozliwia , a jak
            nie to przestan bic tu piane, bo momentami robisz sie zalosny
            • Gość: ef Re: do ef raz jeszcze - bez obioru. IP: *.it-net.pl 25.02.07, 16:15
              ^^ bylo to oczywiscie do malego
              • Gość: bleee Re: do ef raz jeszcze - bez obioru. IP: 212.106.19.* 25.02.07, 17:59
                ... plum-k! ... bleee...
                • Gość: mały Betonowe bunkry zamiast normalnych domów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:23
                  Lubelskie Śmietnisko Architektoniczne - na Zana!
                  • Gość: mały Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:44
                    Hisoria z lokalizacją Plazy właśnie się powtarza na Podzamczu gdzie nagle jak spod ziemi znalazł sie Inwestor i to od razu z Projektantem i o dziwo z gotowym projektem hipermarketu chociaż nie jest właścicielem gruntu a okres najmu terenu pod bazar ze straganami własnie mu się kończy.I co robi władza Lublina która miała brać przykład z Wrocławia: zachwycona obiecuje wsparcie tej jakże cennej inicjatywy oddolnej!

To nie Inwestor ma decydować co, jak i gdzie chce sobie budować a
                    Gmina Miasto Lublin ma to ZAPLANOWAĆ I ZAOFEROWAĆ PUBLICZNIE JAK NAJSZERSZEJ LICZBIE INWESTORÓW przygotowując kompleksowy plan rewitalizacji CENNEJ ZABYTKOWEJ DZIELNICY która przez kilkaset lat,łaczyła jak WIELKA STARA BROSZA cudem ocalałe Stare Miasto (które jak się chyba zgodzisz powinno pozostać w obecnej formie a ocalało bo hitlerowscy zwyrodnialcy przypisali jego powstanie swoim przodkom i uznając że to pasuje do ich chorej wizji świata pozwolili mu nadal istnieć)z najstarszymi również cudem zachowanymi IKONAMI DZIEDZICTWA KULTURY naszego Lublina jak CZWARTEK i GRODZISKO a w mniejszej skali jeden z najcenniejszych kościołów- Sw. Mikołaja, katedra prawosławna, święty dla wszystkich Żydów kirkut i piękna zachowana również cudem w całości ulica Lubartowska. REWITALIZACJĘ DZIELNICY która została zrównana z ziemią nie z powodu jej nienowoczesności i nie z powodu braku sklepów RESERVED i MULTIKINA ale z powodu tryumfu zwyrodoniałej ideologii nad rozumem, historią, tradycją, kulturą ..... nad normalnym życiem i rozwojem naszego miasta Lublina!
                    Wstawianie w tę zaropiałą i zaśmieconą RANĘ na ciele siedemsetletniego miasta
                    betonowego pudła Hipermarketu jest zwykłą bezczelnościa,skrajnym przejawem
                    braku taktu,smaku i wyczucia - BRAKU KULTURY!

To jakby zamiast zadbać o urodę swej ukochanej
                    fundując jej kunsztowne zabiegi upiekszające, fryzjera
                    i kosmetyki nałożyć jej na głowę papierową torbę
                    ...ale za to markowym napisem!

PS. Argument że żaden inwestor nie chce budować normalnych domów bo woli blaszaki albo pudła świetnie podpiera moją tezę o tym że najpierw sami MUSIMY ZROBIĆ PLAN REWITALIZACJI a dopiero potem pokazać go inwestorom, i to jest MYŚLENIE REALNE bo tak robią na całym świecie i w Polsce też choćby we Wrocławiu gdzie najcenniejszedla wizerunku miasta działki projektują najlepsi,najbardziej twórczy architekci z całej Polski w otwartych i uczciwych KONKURSACH NA NAJLEPSZY PROJEKT!
                    TO JEST MYSLENIE W KATEGORIACH INTERESU PUBLICZNEGO!!!!!
                    Już nie bardzo mi się chce powtarzać że to nie ma być
                    rekonstrukcja BIEDY z przedwojennego Podzamcza ale KOMPLEKSOWA ZABUDOWA CAŁEJ
                    DZIELNICY utrzymana w skali, proporcjach i w KLIMACIE lubelskiego Starego
                    Miasta i dziewiętnastowiecznego Sródmieścia a nie Centrum Zana Bis!!!!
                    Przecież dla produktów wielkogabarytowej twórczości pana Gurbiela, Stelmacha i
                    innych jest w Lublinie mnóstwo wolnych terenów ale na litość nie mówcie że to
                    interesujący projekt i wymaga tylko paru drobych korekt żeby mógł stanąć
                    naprzeciw Zamku,wież Kościoła Dominikanów,Bramy Grodzkiej ze spiętrzonymi
                    oryginalnymi renesansowymi kamienicami........
                    • Gość: bleee Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz IP: 212.106.30.* 25.02.07, 20:49
                      ... głos wołającego na puszczy - niestety... bleee...
                    • sonnenkinder Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz 26.02.07, 15:24
                      A co bys maly powiedzial, gdyby jedna z perspektyw srodmiejskich ulic zamknac
                      takim obiektem...?

www.panoramy.wroclaw.pl/obrazy/232739Swidnicka180207_1927Web.jpg
                      • Gość: ef Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz IP: *.it-net.pl 26.02.07, 17:29
                        on nie mowi , on niestety na skutek bolu juz majaczy... ;)

--
                        koślawym oczkiem ;)
                      • Gość: bosman Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz IP: *.centertel.pl 27.02.07, 12:42
                        nie udostępniaj takich fotek bo aaaaaaronek się zabulgocze że to za jego
                        kieniądze :-)
                        • Gość: ef Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz IP: *.it-net.pl 27.02.07, 12:48
                          ale to moje, mym wlasnym aparatem, na serwerze tej rozowej gazety
                          --

koślawym oczkiem ;)
                          • Gość: bosman ja piszę o tym....... IP: *.centertel.pl 27.02.07, 15:41
                            błękitnym biurowcu we Wrocku :-)
                            • Gość: ef Re: ja piszę o tym....... IP: *.it-net.pl 27.02.07, 16:36
                              a to do sonnenkinda z tym :)
                              --

koślawym oczkiem ;)
                      • Gość: mały Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 14:47
                        sonnenkinder napisał:
                        > A co bys maly powiedzial, gdyby jedna z perspektyw srodmiejskich ulic zamknac
                        > takim obiektem...?
                        > www.panoramy.wroclaw.pl/obrazy/232739Swidnicka180207_1927Web.jpg

Powiedziałbym że nie ma podziału na architekturę nową i starą. Jest architektura dobra i kiepska. Arkady Wrocławskie należą do tej drugiej kategorii i nie pomoże im oprawa w postaci zabytkowego otoczenia centrum Wrocławia. Dobry przykład podaję poniżej. Pozdrawiam.
                        france-for-visitors.com/photo-gallery/nimes/care-d-art-supersize.html
                        • Gość: bosman śródmieście i starówka we Wrocku..... IP: *.centertel.pl 27.02.07, 15:43
                          przetykana jest nowoczesnymi obiektami i, moim zdaniem, nie wyglada to
                          najgorzej.
                          • Gość: mały Re: śródmieście i starówka we Wrocku..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:19
                            W Paryżu też jest dosyć ładnie.
                        • sonnenkinder Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz 28.02.07, 11:14
                          Nimes czyli Norman Foster skopiowany pozniej przez Stelmacha. Proba
                          zharmonizowania ze starozytna swiatynia...
                          Nasza kultura nie siega tak daleko, we Wroclawiu Arkady sa poczatkiem
                          wznoszenia miasta ku gorze az po Centrum Poludniowe, odsuwajac najwyzsze
                          budynki od najstarszego centrum. Niemniej jednak ich MPZP sa realizowane dosyc
                          skrupulatnie, dzieki czemu poziom tamtej archituektury jest jednak lepszy niz u
                          nas.
                          • Gość: mały Lublin to Lublin a Wrocław to Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 12:42
                            Lublin to Lublin a Wrocław to Wrocław.
                            Wrocław nie powinien zamieniać się w Lublin a Lublin powinien pozostać Lublinem. Pomóc mu w tym może podpatrzenie dobrych wzorców Wrocławia w
                            zakresie umiejętnego inwestowania w harmonijny rozwój miasta ale nie po
                            to by Lublin też wystawił sobie "Arkady Lubelskie" na pół Podzamcza!
                            Wytarczy spustoszenie jakich dokonają "Arkady Chełmskie" na Świętoduskiej.
                            • sonnenkinder Re: Lublin to Lublin a Wrocław to Wrocław 04.03.07, 19:01
                              Tak na marginesie proponuje przejrzec co prawda kiepski ale jednak folder
                              tegorocznych inwestycji Plaza Centers na swiecie. Przy ogolnym poziomie
                              realizacji tej firmy mozemy mowic o duzym szczesciu.:)
                              www.plazacenters.cz/pdf/plaza_centers_yearbook_2007.pdf
                              • Gość: mały Re: Lublin to Lublin a Wrocław to Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 21:13
                                To nie chodzi o to że to akurat Plaza tylko o to że na Lipowej.
                                Architekt tego budynku jest podobno znany i uznany ale co z tego
                                kiedy otrzymał zadanie zaprojektować tanie pudło na 150 sklepów.
                                Nie mama nic przeciwko temu marketowi ale jego lokalizacja jest
                                szkodliwa dla klimatycznego Śródmieścia Lublina i już widać
                                zniszczenia jakie spowodował na Lipowej- patrz:tsunami asfaltowe.
                                W tej sytuacji wiadomość że gdzieś na świecie ta firma buduje sobie
                                jescze gorsze pudła jakoś mnie nie unosi do góry. :-{
                                Pozdrawiam.
                                • Gość: mały Pudło Plaza coraz brzydsze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 12:42
                                  Tak projektowano naziemne bunkry przeciwlotnicze w Berlinie w czasie II WW!
                                  Ta sama poetyka!!!!
                                  • Gość: + Plaza się panoszy po całej okolicy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:37
                                    LUBLIN
                                    27 marca 2007 - 1:01

Zaparkujesz tylko od święta
                                    Kto w ostatnią niedzielę przyjechał na cmentarz przy Lipowej i chciał postawić samochód na parkingu od strony ulicy Białej, ten srogo się zawiódł.

Od minionej niedzieli parking jest zamknięty dla prywatnych samochodów (Fot: Tomasz Koryszko)

Ochroniarz nie wpuszczał za szlaban żadnego pojazdu.
                                    Po naszej interwencji będzie tam można parkować w dni wolne od pracy.

Zofia Mazur z synem Tomaszem mają grób rodzinny położony właśnie w tej części cmentarza. - Syn zawsze korzystał z tego parkingu. Ale w ostatnią niedzielę musiał poszukać innego miejsca - mówi Z. Mazur, mieszkanka Lublina.
                                    - Wolę nie myśleć, co się tu będzie działo w czasie najbliższych świąt. To będzie prawdziwa wojna o miejsce - dodaje Tomasz Mazur. - W pobliżu nie ma gdzie zaparkować.
                                    Firma budująca Plazę przy Lipowej od soboty dzierżawi cały parking. - Proszę nas zrozumieć. Skończył się pewien etap budowy i musieliśmy przenieść kontenery socjalne dla załogi właśnie w to miejsce. Sytuacja jest tymczasowa i potrwa około dwóch miesięcy - tłumaczy Tomasz Klimkiewicz, pełnomocnik zarządu Movement Poland, jednego z dwóch inwestorów Lublin Plaza.
                                    Decyzję o wynajęciu inwestorowi całego parkingu podjęło miasto. - Parking przy ul. Obrońców Pokoju został wydzierżawiony inwestorowi na czas budowy drogi od Sądu Apelacyjnego do ul. Lipowej. Będzie tam przeniesione zaplecze budowy. Z oczywistych względów nie będzie więc możliwości parkowania tam samochodów. Inwestor wnioskował o udostępnienie mu tego miejsca do 30 maja - wyjaśnia Mirosław Kalinowski z Urzędu Miasta.
                                    Miejscy urzędnicy najwyraźniej zapomnieli o mieszkańcach Lublina. Postanowiliśmy im pomóc. Zwróciliśmy się do Tomasza Klimkiewicza z propozycją, aby udostępnić parking w ograniczonym zakresie w święta i dni wolne od pracy. - Nie ma problemu. Oczywiście, że w te dni ochroniarze będą wpuszczać prywatne samochody. Szczególnie w czasie Wielkanocy, kiedy ludzie częściej niż zwykle odwiedzają groby bliskich - zapewnia Klimkiewicz.
                                    • Gość: 4wheelsfan Re: Plaza się panoszy po całej okolicy! IP: *.top.net.pl 27.03.07, 10:54
                                      A gdyby otworzyc bramy cmentarza, to pani Zofia z synem Tomaszem z pewnoscia
                                      chetnie podjechala by pod sam grob bliskich. Skoro bliscy to i blisko trzeba
                                      podjechac. Nad jeziorem samochodem mozna wjechac prawie do wody a tu trzeba
                                      przejsc 100 metrow. Skandal! I kto za to placi? Plaza placi.
                                      • Gość: mały Plaza panoszy się na cmentarzu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 11:04
                                        Gość portalu: 4wheelsfan napisał(a):
                                        > A gdyby otworzyc bramy cmentarza, to pani Zofia z synem Tomaszem z pewnoscia
                                        > chetnie podjechala by pod sam grob bliskich. Skoro bliscy to i blisko trzeba
                                        > podjechac. Nad jeziorem samochodem mozna wjechac prawie do wody a tu trzeba
                                        > przejsc 100 metrow. Skandal! I kto za to placi? Plaza placi.

A gdyby tak twoja matka albo babka staruszka chciała żebyś podwiózł ją na parking obok cmentarza na którym byłby grób waszych bliskich to też tak byś jej odpowiedział, bydlaku?!
                                        • Gość: 4wheelsfan Re: Plaza panoszy się na cmentarzu! IP: *.top.net.pl 27.03.07, 14:31
                                          Sprawdzic, czy nie ksiadz!
                                          • Gość: mały Re: Plaza panoszy się na cmentarzu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:24
                                            To kwestia priorytetów, kto jest ważniejszy a kto powinien spacerować te 100 metrów: robotnicy budujący Plazę czy panie Zofie z synami Tomaszami odwiedzający groby bliskich na cmentarzu? Wybór jest prosty!
                                            • Gość: 4wheelsfan Re: Plaza panoszy się na cmentarzu! IP: *.top.net.pl 28.03.07, 15:06
                                              Alez co za brak spojnosci. No raz Pan mowisz, zeby ograniczyc samochodom wjazd
                                              do centrum, a tu nagle dojazdu samochodem pod grob bronisz. Oj nieladnie.
                                              Resume: miasto zarobi na dzierzawie placu - na Pani Zofiji miasto nie zarobi;
                                              dzierzawa bedzie trwala nieco ponad dwa miesiace, czyli krotko. A teraz
                                              proponuje zabawe w druga strone: jakie sankcje Plaza powinna nalozyc na Pania
                                              Zofije, gdy ta wraz z pierworodenym nieznalazlszy miejsca pod cmentarzem,
                                              zaparkuje na podziemny parkingu Plazy? Oto jest pytanie!
                                              • Gość: mały Plaza panoszy się na razie obok cmentarza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:32
                                                Gość portalu: 4wheelsfan napisał(a).
                                                >A teraz proponuje zabawe w druga strone: jakie sankcje Plaza powinna nalozyc >na Pania Zofije, gdy ta wraz z pierworodenym nieznalazlszy miejsca pod >cmentarzem,
                                                > zaparkuje na podziemny parkingu Plazy? Oto jest pytanie!

Powinna ją zabić i przerzucić przez mur! Wygrałem?!
                                                Fajna zabawa.....
                    • lilivampire Re: Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcz 28.03.07, 02:14
                      Ty się o Żydów nie martw, oni se rade dadzą
                  • lilivampire Re: Betonowe bunkry zamiast normalnych domów 28.03.07, 02:13
                    Jakoś to m się nie widzi. Jakoś nie bywam na tej szopena czy sklodowskiej. Lepiej pójsć na zakupy, do kina, na kregle i na piwko naraz!
                    • Gość: lublinianka Jawne chamstwo ,"z oczywistych względów" ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 12:22
                      Kurier z 28.03.2007

LUBLIN

Odwiedzający cmentarz na Lipowej, nie mają gdzie zaparkować swoich samochodów. Do tej pory cmentarz był obsługiwany przez duży parking przy ul. Obrońców Pokoju. Teraz z parkingu mogą korzystać tylko pracownicy firmy budowlanej.

– Jesteśmy chyba jedynym miastem, które nie ma parkigu przy tak często odwiedzanym cmentarzu. Przecież najczęściej przyjeżdzają tu ludzie starsi, którzy nie mogą spacerować z drugiego końca miasta – mówi Maciej Paprocki, który nieraz próbował zaparkować samochód pod cmentarzem na ul. Lipowej.
                      Lipowa jest tak zastawiona przez zaparkowane samochody, że znalezienie wolnego miejsca graniczy z cudem. Zabytkowy cmentarz jest też odwiedzany przez grupy wycieczek, co jeszcze bardziej potęguje tłok wokół cmentarza. W Urzędzie Miasta dowiedzieliśmy się, że ta sytuacja w najbliższym czasie się nie zmieni.
                      – Parking został wydzierżawiony inwestorowi na czas budowy ulicy od Sądu Apelacyjnego do ul. Lipowej. Kurier z 28.03.2007

LUBLIN

Odwiedzający cmentarz na Lipowej, nie mają gdzie zaparkować swoich samochodów. Do tej pory cmentarz był obsługiwany przez duży parking przy ul. Obrońców Pokoju. Teraz z parkingu mogą korzystać tylko pracownicy firmy budowlanej.

– Jesteśmy chyba jedynym miastem, które nie ma parkigu przy tak często odwiedzanym cmentarzu. Przecież najczęściej przyjeżdzają tu ludzie starsi, którzy nie mogą spacerować z drugiego końca miasta – mówi Maciej Paprocki, który nieraz próbował zaparkować samochód pod cmentarzem na ul. Lipowej.
                      Lipowa jest tak zastawiona przez zaparkowane samochody, że znalezienie wolnego miejsca graniczy z cudem. Zabytkowy cmentarz jest też odwiedzany przez grupy wycieczek, co jeszcze bardziej potęguje tłok wokół cmentarza. W Urzędzie Miasta dowiedzieliśmy się, że ta sytuacja w najbliższym czasie się nie zmieni.
                      – Parking został wydzierżawiony inwestorowi na czas budowy ulicy od Sądu Apelacyjnego do ul. Lipowej. Z oczywistych względów nie będzie więc możliwości parkowania samochodów – mówi Mirosław Kalinowski. EM
                      • Gość: mały Oczywisty-Kalinowski,dwojga imion.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:45
                        • Gość: mały Frank Ghery w Lublinie bez szans, Fic nie pozwoli! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:46
                          Pan prezydent-inżynier Fic nie pozwoli używać na budowach marketów blachy ale murowane albo betonowe pudła-giganty - proszę bardzo nawet na Świętoduskiej !!!
                          A może by tak wzorem innych miast podjąć wreszcie stosowną uchwałę O OCHRONIE ŁADU PRZESTRZENI MIEJSKIEJ JAKO DOBRA PUBLICZNEGO zmuszającą inwestorów budujących w Lublinie w tym zwłaszcza firmy marketowe do organizowania konkursów na najlepsze projekty??? Czy pawilon Komfortu powstał jako samowola budowlana czy też w wyniku realizacji postulatów i wytycznych planistów Urzędu Miasta Lublina, takich samych wytycznych na podstawie których nadbudowano ostatnio pawilon Oskara Hansena??? Może zamiast zakazywać stosowanie blachy w budownictwie prościej byłoby zakazać dostępu do wydawania decyzji urbanistycznych i architektonicznych niektórym wysokim, nieomylnym i nieusuwalnym urzędnikom podległym panu prezydentowi Ficowi?!

Ale przedtem należało by powołać sensownego Architekta Miejskiego który wytłumaczy panu Ficowi dlaczego budynek Komfortu, Hala na Globusie i Hala Targowa w Parku Ludowym są paskudne i że blacha to dobry współczesny materiał budowlany ale w rękach dobrych architeków!
                          Bo jeśli to nie nastapi to obawiam się kolejnych pomysłów typu:
                          - zakaz budowy domów na planie nieprostokątnym
                          - zakaz budowy domów drewnianych poza Skansenem
                          - zakaz budowy domów o płaskich dachach (bo ładne są tylko te kryte dachówką)
                          - zakaz budowy domów o nieparzystej liczbie okien
                          - zakaz budowy domów które mogą się nie podobać mieszkańcom danej dzielnicy
                          - zakaz budowy czegokolwiek co nie spodoba się panu Ficowi

LUBLIN
                          10 kwietnia 2007 - 1:01

Koniec szpetnych blaszaków
                          Jeśli w Lublinie powstanie nowy hipermarket, to tylko w murowanym budynku. Miasto zapowiada, że nie zgodzi się więcej na żadną halę z blachy.
                          Blaszana hala Komfortu to jedna z bardziej krytykowanych budowli w Lublinie
                          Teraz każdy z czterech lubelskich hipermarketów mieści się w stalowej hali. Postawienie takiej budowli jest proste i tanie. Dach wsparty jest na stalowym szkielecie. A zewnętrzne ściany to sama elewacja. Takiemu obiektowi bliżej jest do namiotu niż klasycznego budynku.
                          - Nie można szpecić miasta takimi halami - mówi Stanisław Fic, zastępca prezydenta miasta. - Wydałem kategoryczny zakaz stawiania blaszaków. Jeśli jakiś inwestor chce otworzyć w Lublinie hipermarket, to niech zbuduje solidny murowany budynek. Kto chce stawiać klasyczny blaszak, niech to robi poza miastem, na przykład w pobliżu projektowanej obwodnicy.
                          - Nie bardzo wiem, jak coś takiego skomentować. Władze mają swoje kompetencje i działają w taki sposób, jaki uznają za stosowny - mówi dyplomatycznie Przemysław Skory, rzecznik sieci Tesco.
                          Lublin nie jest pierwszym miastem, które wprowadza ograniczenia w budowie kolejnych hipermerketów. Przykładem może być Szczecin. Tam władze miasta zdecydowały, że Tesco będzie mogło zbudować blaszaną halę, ale pod warunkiem że postawi na niej... imitację spadzistego dachu. - Chodziło między innymi o to, żeby hipermarket współgrał ze swoim otoczeniem - tłumaczy Celina Skrobisz, rzecznik szczecińskiego magistratu.
                          Lubelski zakaz łatwo zrozumieć, jadąc ul. Zana. Tu stoi jedna z najbardziej krytykowanych budowli: blaszana hala Komfortu. - Wokół rosną nowoczesne biurowce. A między nimi stoi potworek z żółtej blachy - narzeka Maria Wolińska, mieszkanka dzielnicy LSM.
                          Nie wszyscy są tego samego zdania. - Jaka to różnica, czy blaszak, czy murowany? Ważne, żeby towar był tani, a ludzie mieli pracę. Jak władze będą robić takie dziwne przeszkody, to w mieście nic się na lepsze nie zmieni - obrusza się Ewa Kwiatosz, klientka blaszanego Reala.
                          Zakaz nie obejmie już marketu Carrefoura, którego budowa ruszyła przy al. Witosa w pobliżu hali Makro. Ale drugi Real będzie już mieścił się w nowoczesnej budowli centrum handlowego Felicyty. Budowa jednego z trzech największych tego typu centrów w Polsce rusza już w tym miesiącu.
                          • Gość: mały W Rzeszowie rządzi Rada Miasta a nie Inwestorzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:58
                            Na sesji rady miejskiej o galerii handlowej na Nowym Mieście
                            Artur Gernand
                            2006-02-12, ostatnia aktualizacja 2006-02-12 19:26
                            Aby na Nowym Mieście mogła ruszyć budowa galerii handlowej, potrzebna jest jeszcze tylko jedna decyzja rady miasta. Radni twierdzą, że z akceptacją tej inwestycji nie powinno być większych problemów
                            Skąd tak pozytywne nastawienie większości radnych, także tych z prawej strony, do inwestycji handlowej? - W przypadku galerii, którą chce wybudować firma Conres, sytuacja jest dość klarowna. Inwestor spełnił wymagania, jakie postawiła mu rada miasta - przede wszystkim zorganizował konkurs na projekt obiektu - tłumaczy Robert Kultys (PiS), przewodniczący komisji gospodarki przestrzennej rady miasta. Na konkurs wpłynęła kilka interesujących prac, spośród których wybrano naprawdę ciekawy projekt. Był on podstawą do przygotowywania zapisów w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dla terenu między stacją StatOil a salonem Mercedesa. - I w przypadku tej inwestycji kwestia wyglądu obiektu wydaje się być jasna.
                            • Gość: mały W Rzeszowie ich Centrum Zana będzie wygladało tak: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 13:17
                              www.slavres.rzeszowiak.pl/casta24.jpg bo tam rządzi Rada Miasta a nie inwestorzy. I Rada Miasta Rzeszowa potrafi zmusić inwestorów żeby organizowali konkursy na najlepsze projekty i budowali coś więcej niż blaszaki typu KOMFORT.

• Gość: mały Re: W Rzeszowie ich Centrum Zana będzie wygladało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 13:39
                                A tak wygladać będzie wkrótce Rzeszów i reszta Polski:
                                www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=445204&page=4
                                Lubelskie Felicity to tylko wyjątek potwierdzający regułę że jak się chce mieć dobrą architekturę to trzeba zebrać najlepszych architektów a nie najtańsze projekty!
                                • Gość: metax Plaza-bezguscie warszawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:26
                                  To zemsta warszawki na ladnym Lublinie. Architekt-wielkie bezguscie! Ale wine
                                  ponosza wladze Lublina: przeciez mialy chyba cos do powiedzenie i widzac
                                  BUNKIER nie powinni sie zgodzic. Wina wladz Lublina. Wstyd mi za nich i za ten
                                  bunkier. A plac byl fajny: parking oficjalny oraz plac zabaw dla dzieci (tak!
                                  tak bylo), bylo to tez miejsce startu i konca jazdy wielu autobusow
                                  wycieczkowych.
                                  • sonnenkinder Re: Plaza-bezguscie warszawki 12.04.07, 23:24
                                    Jasne jasne, tylko ze w Warszawie sa architekci, a w Lublinie nie. Lepszy
                                    zepsuty projekt architekta czy wytowr fantazji rysownika, amatora?
                          • lilivampire Re: Frank Ghery w Lublinie bez szans, Fic nie poz 11.04.07, 18:15
                            dr hab. inż. Stanisław Fic, jeden z lepszych wykładowców na Politechnice Lubelskiej w Instytucie Budownictwa wie co mówi.
                            • Gość: mały A kronikarze napiszą..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 18:54
                              Zastał Lublin blaszany, zostawił murowany!
                          • sonnenkinder Re: Frank Ghery w Lublinie bez szans, Fic nie poz 12.04.07, 23:23
                            Blasznanemu redaktorzynie tego artykulu proponuje przejsc sie i popukac w
                            sciane reala, moze wtedy jego blaszane animozje sie nieco rozwieja. TRoce juz
                            za pozno na takiedekalracje, poza tym markety stanowia stosunkowo maly problem,
                            bo nadal nikt nie bedzie interesowal sie poziomem realizacji typu biurowce przy
                            Zana, czy dzielnice mieszkaniwoe jak Botanik czy za niedlugi czas Bazylianowka,
                            na ktroych nie mozna sie patrzec na bloczyska, brak jest infrastruktury etc.
    • Gość: RodowitaLubliniank Re: Plaza IP: *.pronet.lublin.pl 12.04.07, 23:29
      Na miejscu Plazy, czy jak mu tam, stały dwa bardzo długie drewniane baraki. W
      jednym był komis ze sprzętem, w drugim sklepy jakieś. Chodziłam tam z mamą.
      Moja mama bardzo te miejsca lubiła. Ja też. Kiedy moja mama zamieszkała
      zagranicą a baraki wyburzyli i nie było tam nic, tylko puste chodniki i uliczka
      z dziurami, to nawet jej o tym nie wspomniałam bo wiedziałam że ona za swoimi
      barakami bardzo by tęskniła. Teraz więc kiedy wybudowali ten Plaza to nawet nie
      muszę się martwić co moja mama by pomyślała bo ona już nie żyje. Kilka lat temu
      przeczytałam, że w tych barakach w których były sklepy to było to jakieś
      więzienie czy obóz. Jak kopali pod Plazę to odkopali mury w wojen ze Szwedami -
      no cóż tego terenu nikt nie ruszał od wiek wieków była więc to gratka dla
      archeologów. Pewnie nieznający się na niczym robotnicy zniszczyli ten teren. A
      jakby co to urodziłam się w 1971.
      • Gość: mały Gołym okiem widać że to wrzód na ciele miasta ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:13
        Lubelskie Wysypisko Architektoniczne - na Zana!
        bi.gazeta.pl/im/7/4233/z4233937X.jpg
        • Gość: mały Re: Gołym okiem widać że to wrzód na ciele miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 00:10
          Taki sam wrzód jak Astoria,Victoria,zabudowa pawilonowo-mieszkaniowa na Klinie,nowy Urząd Wojewódzki i Urząd Miejski na Wieniawskiej,wieżowiec na Dolnej Panny Marii,drugi jeszcze lepszy na Okopowej róg Narutowicza itd,itp.
          • dociek Re: Gołym okiem widać że to wrzód na ciele miasta 28.06.07, 07:54
            Wg pewnych zdań prawników, wiem, że zastanawiają się oni nad zupełnym brakiem
            logiki w planowaniu zabudowy tego placu. Skoro były budynek komitetu miejskiego
            PZPR (obecnie na zapleczu Plazy) przekazano już dosyć dawno na sąd, to dlaczego
            nowy obiekt Sądu Rejonowego zbudowano przy Zana, praktycznie w nowym centrum
            handlowym, gdzie doskonale wpasowałaby się właśnie Plaza? Przecież zbudowanie w
            miejscu obecnej Plazy nowego sądu nie wzbudziłoby takich kontrowersji (ze
            względu na obozową historię tego miejsca i sąsiedztwo zabytkowego cmentarza),
            jak aktualnie, gdzie kramy handlowe i centra rozrywki Plazy stoją w wielkiej
            sprzeczności z powagą i zadumą przynależną tej okolicy.
            • Gość: mały W Lublinie nie istnieje coś takiego jak planowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 17:37
              Gołym okiem widac że w Lublinie coś takiego jak planowanie nie istnieje!
              Plaza tu, Sąd tam, Parking jeszcze gdzie indziej, Dworzec tu Galeria tam, Deptak stąd dotąd albo lepiej stamtąd do tamtąd, Wiadukt tu, Bazar tam a pomiedzy tym wszystkim - stacje benzynowe!
              Za to planowo niszczona jest zieleń z której Lublin słynął, zabudowuje sie parki i skwery, wycina całe stuletnie aleje a niektóre się przesadza:

TEMAT DNIA LUBLIN 27.06.2007
              Finansowy skandal z uschniętymi drzewami
              BRZOZY, JAWORY I GŁOGI Z UL. LIPOWEJ NIE PRZYJĘŁY SIĘ NA HAJDOWIE

Z ZIEMI STERCZĄ KIKUTY Tak wyglądają przesadzone drzewa. Fot. WJ

Miasto straciło około 2 mln zł na akcji przesadzania drzew z ulicy Lipowej w okolicę oczyszczalni ścieków na Hajdowie. Przeprowadzono ją, aby przygotować plac budowy pod Plaza Center. Pieniędzy nie da się już odzyskać. Przepisy nie pozwalają na ukaranie inwestora za kolejne rośliny, które usychają rok po roku.

Sprawa sięga 2002 r. Wiosną, tuż przed rozpoczęciem budowy Plaza Center, inwestor wykupił od miasta plac, na którym rosły m.in. brzozy, jawory i głogi. Przesadzono je na teren przy ul. Jakubowickiej. 95 drzew miało stworzyć naturalną osłonę przed zanieczyszczeniami z poblis-kiej oczyszczalni ścieków. Prace przeprowadzono za zgodą ówczesnego Miejskiego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Wydane przez urząd pozwolenie okazało się dla prywatnego przedsiębiorcy bardzo cenne, bo wycięcie drzew kosztowałoby firmę ok. 2 mln zł. Przesadzenie miało być tańsze o blisko 70 procent. W dodatku firma nie musiała od razu sięgać do portfela. Inspektorat zawiesił bowiem pobranie opłaty na dwa lata. Gdyby przesadzone rośliny się przyjęły, opłata zostałaby całkowicie anulowana.

– Po przeprowadzonej w 2004 roku wizji w terenie stwierdziliśmy, że uschło 13 drzew, a dwóch w ogóle nie przesadzono. Chcieliś-my pobrać za to opłatę w wysokości 118 tys. zł. Po wyroku Samorządowego Kolegium Odwoławczego, do którego odwołał się inwestor, ostatecznie pobraliśmy tylko 54 tys. 641 zł za 6 uschniętych drzew i 16 tys. 160 zł za dwie nieprzesadzone rośliny – mówi Marian Stani, dyrektor Wydziału Ochrony Środowiska Urzędu Miasta (dawny MIOŚ).

W ciągu trzech ostatnich lat uschło jednak kolejnych kilkadziesiąt drzew przesadzonych z ulicy Lipowej. Wczoraj odwiedziliśmy teren na Hajdowie. Wiele potężnych brzóz i jaworów nie ma tam ani jednego listka. Niektóre gałęzie są tak kruche, że przy najlżejszym podmuchu wiatru spadają na ziemię. Całymi płatami odchodzi też kora. Żeby zobaczyć ogrom strat, trzeba wejść między drzewa. Nie jest to jednak proste, bo wokół nich rosną broniące dostępu metrowe chwasty. Trawa i pokrzywy kradną drzewom resztki wilgoci. Gdy odsłoni się trawę, widać, że brzozy posadzono w wyjątkowo jałowym, gliniastym podłożu, z którego wystają fragmenty cegieł, szkło i kable. Najbardziej przygnębiające wrażenie sprawiają przycięte kilka lat temu i do dziś gołe korony drzew.

– Z roku na rok umiera coraz więcej drzew przesadzonych tu z ulicy Lipowej – denerwuje się Marzena Flis, przewodnicząca Rady Dzielnicy Hajdów-Zadębie. – Jak tak dalej pójdzie, wkrótce uschną wszystkie rośliny. Wszystko wskazuje na to, że nie tylko się nie przyjęły, ale i nie służy im ta okolica.

Tymczasem miasto nie może już nakładać kar finansowych za uschnięcie kolejnych roślin. Pieniędzy za to, że drzewa się nie przyjęły, można było dochodzić tylko raz – dwa lata po przeprowadzeniu prac.

– W tej chwili nie możemy mieć już żadnych roszczeń w stosunku do inwestora – przyznaje Marian Stani. – Pozostaje tylko nadzieja, że w jakimś mokrym roku drzewa zaczną odbijać. Przecież czasami liście wypuszcza nawet wydawałoby się całkiem suchy kij.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka