Dodaj do ulubionych

a ja jestem po stronie augustowian

26.02.07, 13:22
Bo jak się okazało ten ekologiczny wariant jest jeszcze gorszy.
ominie dolinę, za to przetnie 14 wsi, i jak ludzi w augustowie ginęło pod
kołami ok 20 rocznie to teraz będzie ginąć kilka razy tyle. Co to więc za
alternatywa? bagna ważniejsze niż ludzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: bosman czystopraktycznie rzecz biorąc....... IP: *.centertel.pl 26.02.07, 13:28
      należy ładować tiry w helikoptery i latać do Rosji i na Litwę :-)
    • dociek Re: a ja jestem po stronie augustowian 26.02.07, 13:36
      Tak naprawdę praktycznie i dochodowo byłoby zbudowanie stacji towarowych z
      rampami kolejowymi załadowczo-wyładowczymi, z łatwym dojazdem dla tirów i
      przewóz wszelkich pojazdów samochodowych ciężarowych i osobowych koleją - na
      odpowiednich platformach. Nawierzchnia dróg byłaby oszczędzana, wypadków
      drogowych by unikano. Przewóz byłby ekologiczny, bo trakcją kolejową
      elektryczną. A i kolej polska by zarabiała. Proste?! Łatwe i logiczne?
      • Gość: czystopraktyczna Re: a ja jestem po stronie augustowian IP: *.pronet.lublin.pl 26.02.07, 14:10
        tak właśnie jest w austrii. Jak ktoś chce tirem przejechać na kołach, to
        najpierw musi pokazać papiery że ileś tam razy przejechał pociągiem towarowym
        (tir na platformie jedzie ciągnięty przez pociąg)
        • Gość: bosman Re: a ja jestem po stronie augustowian IP: *.centertel.pl 26.02.07, 14:11
          jesteś pewna? a może pchany?
      • empi Re: a ja jestem po stronie augustowian 26.02.07, 14:26
        Doćku, pomysł dobry tyle, że zaraz ktoś by wpadł na pomysł ogłoszenia przetargu
        na estakadę kolejową przez bagna by te przewozy zracjonalizować :(
        pzdr.
        • Gość: bosman no przecież mówię..... IP: *.centertel.pl 26.02.07, 14:45
          tylko helikoptery :-)
      • Gość: baran Nie jest to takie proste jak ci się wydaje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:21
        Bo tiry litewskie biorą towar w Polsce w paru miejscach po drodze, pomyśl co ty
        gadasz. Może np. mieć załadunek w Poznaniu i Warszawie.
        • dociek Re: Nie jest to takie proste jak ci się wydaje! 28.02.07, 09:39
          Baranie, przewóz na torach (koleja) powinien być tam wprowadzony, gdzie
          transport drogowy stanowi największe zagrożenie dla otoczenia (np. dla
          ominięcia centrum miasta i unikalnej strefy przyrodniczej).
    • Gość: H Re: a ja jestem po stronie augustowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:14
      czystopraktyczna napisała:

> Bo jak się okazało ten ekologiczny wariant jest jeszcze gorszy.
      > ominie dolinę, za to przetnie 14 wsi, i jak ludzi w augustowie ginęło pod
      > kołami ok 20 rocznie to teraz będzie ginąć kilka razy tyle. Co to więc za
      > alternatywa? bagna ważniejsze niż ludzie?

A może warto wreszcie zrozumieć, że te bagna są ważne właśnie dla nas, ludzi, a
      nie same dla siebie?
    • slavkovski Re: a ja jestem po stronie augustowian 26.02.07, 16:02
      to poslowie przyjeli ustawe o ochronie przyrody. tam jest wpisana forma ochrony
      Natura 2000. albo jest prawo, albo go nie ma. albo sie go lamie, albo nie. z
      wyjatkami oczywiscie bo sa rowni i rowniejsi.

mieszkancy cierpia, obwodnicy nie ma, awantura na caly kraj. ciekawi mnie kto
      byl/bedzie wywlaszczany w obecnym wariancie i czy mial wglad do planu
      zagospodarowania przestrzennego.

dla niektorych "pecunia non olet".

a dobro spoleczne.... dobre sobie :))
      • gabriel Re: a ja jestem po stronie augustowian 26.02.07, 18:20
        slavkovski napisał:

> to poslowie przyjeli ustawe o ochronie przyrody. tam jest wpisana forma ochrony
        > Natura 2000. albo jest prawo, albo go nie ma. albo sie go lamie, albo nie. z
        > wyjatkami oczywiscie bo sa rowni i rowniejsi.
        >
        > mieszkancy cierpia, obwodnicy nie ma, awantura na caly kraj. ciekawi mnie kto
        > byl/bedzie wywlaszczany w obecnym wariancie i czy mial wglad do planu
        > zagospodarowania przestrzennego.
        >
        > dla niektorych "pecunia non olet".
        >
        > a dobro spoleczne.... dobre sobie :))

Taki obszar nie podlega ochronie absolutnej.
        • janbezziemi Re: a ja jestem po stronie augustowian 26.02.07, 19:12
          Jak bedziesz placic dzienni 50 000 euro kary, to Ci przejdzie ochota. Najpierw
          myslec,potem działac. Tak autostrada pójśc nie moze, bo kasa RP nie
          wytrzyma.Latwiej zburzyc Augustów i wybudowac miasto w innym miejscu!
        • slavkovski Re: a ja jestem po stronie augustowian 26.02.07, 22:48
          o zakresie ochrony (scisla i czesciowa) mozna dyskutowac i bywa to "elastyczne".
          wydaje mi sie, ze np. w okresie legowym ochrona ptakow jest "absolutna", co
          musieli uwzglednic juz w latach 90-tych Niemcy, renaturyzujac swoje uregulowane
          rzeki. poza legami prace szly pelna para.

o ile dobrze uslyszalem w teleexpresie, sprawa trafia do trybunalu
          europejskiego. o takiej mozliwosci slyszalem zanim zaczely sie protesty. kto
          wiec klamie? Szyszko twierdzil, ze po rozmowach, komisja europejska zmieni
          zdanie, tak mocne ma argumenty. dziwnie jakos wyszlo zupelnie inaczej, a mnie to
          nie zdziwilo. czy minister zaplaci kare? a moze stac go, bo Polska zaplaci.

ludzie w Augustowie musza miec obwodnice, czy komus zalezy jednak, zeby byla
          drozsza niz tansza?
          • Gość: bosman już Szyszke PE pogonił....... IP: *.centertel.pl 27.02.07, 11:02
            kaczki "główkują" co dalej. Lodziarnia dyma pełną parą.
    • Gość: suska ciekawe kiedy w świdniku zaczną ekolodzy IP: *.pronet.lublin.pl 26.02.07, 23:25
      namiotować, bo to też natura 2000
      • joannabarska Drakońska kara 27.02.07, 11:56
        Kara to moze byc i milion euro d z i e n n i e! Wstąpiwszy do UE mamy sporo
        korzysci,ale i pewne ograniczenia. Nie mozna byc w połowie np. w ciązy... A
        Swidnik to jednak nieco inny problem,nie na skalę europejską chyba.
        • gorgolka Re: Drakońska kara 27.02.07, 22:45
          Być może, ale ja słyszałam że też jest ujęty w programie ochrony natura2000 a i
          susły podobno jedyną w europie tu kolonię mają
          Tyle że jeszcze za wcześnie na takie akcje, bo do budowy daleko.
          Ale myślę że też będą protesty
    • Gość: lsm Re: a ja jestem po stronie augustowian IP: *.lublin.mm.pl 27.02.07, 23:42
      wariant alternatywny przebiega przez tereny ktore ekolodzy chcieli aby zostaly
      wlaczone do natury 2000. Zatem juz nie sa takie cenne???

P.S. Cos mi sie wydaje ze Zieloni 2004 z poparciem na poziomie setnych czesci
      procenta robia sobie kampanie. Najprawdopodobniej sa popierani przez wlasnych
      czlonkow i ich najblizsza rodzine:D. Jakos trzeba zaistniec
    • leniak Re: a ja jestem po stronie augustowian 28.02.07, 00:40
      adamwajrak.blox.pl/htmloraz
      www.polskieradio.pl/jedynka/news.aspx?iID=7489&c=2
      po czyjej stronie?
      Augustowian?
      ha!
      • leniak Re: a ja jestem po stronie augustowian 28.02.07, 00:44
        adamwajrak.blox.pl/html
        oczywiscie byc powinno...
    • Gość: cx Re: a ja jestem po stronie augustowian IP: *.pronet.lublin.pl 28.02.07, 18:29
      Minister nie ma racji mówiąc, że wariant budowy przez Dolinę Rospudy jest
      najtańszy i najmniej czasochłonny.
      Gdyby to było w Niemczech, Francji czy USA to by zrobiono estakadę nad tymi
      14-stoma wsiami.
      Jeśli budowa wg obecnych planów zostanie wstrzymana przez UE, to kary będą
      wyższe niż budowa estakady nad 14-stoma wsiami a i czas "blokady budowy" będzie
      dłuższy niż czas budowy takiej estakady.
    • micra via Baltica 28.02.07, 22:54
      Trasa (Via Baltica) przetnie Puszczę Augustowską wraz z Doliną Rospudy,
      Biebrzański Park Narodowy i prawdopodobnie Park Krajobrazowy Puszczy
      Knyszyńskiej, przebiegnie również przez Puszczę Białą (Nadbużański Park
      Krajobrazowy), skrajem Wigierskiego Parku Narodowego i Narwiańskiego Parku
      Narodowego...

O Via Baltica jest głośno (z racji planowanego przebiegu) od dawna, teraz
      jedynie to się zmaterializowało w ciałach ekologów i mieszkańców Augustowa.

To, że przez 15 lat nie zrobiono nic, by przez Augustów nie przewalały się
      tabuny TiRów to nie wina bagien, ekologów, doliny - to wina władz lokalnych i
      wojewódzkich, ew. kolejnych rządów. Od co najmniej 5 lat ekolodzy protestują
      przeciwko przebiegowi trasy Via Baltica i tyleż lat kolejne rządy mają w nosie
      zdanie ekologów.

Przez 15 lat można było:
      - postawić sygnalizację świetlną;
      - zrobić kładki dla pieszych
      • rerekumkum1 Re: via Baltica 28.02.07, 23:20
        rere kum kum - to mam propozycje dla ekoterrorystów

zamiast skakac po drzewach jak małpiątka, postójcie przy głównych ulicach
        Augustowa i ostrzegajcie kierowców tirów aż do czasu powstania alternatywnej
        obwodnicy, czyli z 10 lat! zobaczymy na ile szczere były wasze intencje.
        • Gość: kocie lby Re: via Baltica IP: 212.182.26.* 01.03.07, 10:13
          to oni ta autostrade kocimi lbami beda wykladac, ze ma to zajac 10 lat? rozumiem
          ze Polska nie jest rozwinietym krajem, ale jakies maszyny drogowe chyba sa uzywane?
    • rerekumkum1 Re: a ja jestem po stronie augustowian 28.02.07, 23:18
      rere kum kum, rere kum kum, rere kumkum :) :)) :))) :))))
      • a_psikapsik Re: a ja jestem po stronie augustowian 01.03.07, 11:43
        Wczoraj w "Szkiełku" ktoś podrzucił pomysł wybudowania podziemnego tunelu pod
        miastem ,to ponoć tylko 3 km .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka