-
Szukam przepisu na pyszne, puszyste, pięknie wyrastające ciasto drożdżowe - bez jajek i mleka krowiego, czyli wege:)
Niestety przepisów w internecie znalazłam kilka, ale każde ciasto nie smakowało tak, jakbym chciała. Poratujcie sprawdzonym przepisem. Marzę o drożdżowym z rabarbarem...
-
Właśnie zrobiłam ciasto drożdżowe na bułeczki, które zamierzam zostawić na noc i upiec rano, ale naszły mnie wątpliwości, czy na pewno tak długie wyrastanie mu nie zaszkodzi? Wiem, że są jakieś przepisy na tzw. nocne ciasto drożdżowe, ale czy one różnią się od tego zwyczajnego? (przez zwyczajne mam na myśli mąka + drożdże + woda + oliwa + sól - tak z grubsza).
-
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Uwielbiam ciasto drożdżowe i zjem każde ale tylko z 2x w życiu jadłam u kogoś takie fajnie wilgotne i nie wiem od czego to zależy?
-
Witam,
wpadły mi w oko te serca
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102723218.html i mam zamiar je
zrobic... to znaczy wykorzystać pomysł, ale rozglądam się za innym
ciastem drożdżowym, bo w komentarzach wyczytałam, że na drugi dzien
to one nie są już kakie smaczne. Znacie może przepis na ciasto, co
to wytrzymuje dłuzszą próbę czasową?
Z góry dziękuję.
-
Upiekłam i niestety nie udało się :( Tzn. te częśći, które są jadalne - boki i
wierzch są pyszne, ale środek był surowy po 35 min pieczenia! Wydaje mi się,
że ta temp. jest za niska. Spróbuję jeszcze raz w 160 st przez 40 min bo jest
naprawdę pyszny.
-
Robie te babe od 3 lat chyba i to prawda- ZAWSZE sie udaje , nawet jak zaczne
od konca:-)) cudowny pzrepis i wysmienite sniadnaie na niedziele, z kawa,
kakao..
-
Nie wiecie gdzie można kupić gotowe ciasto drożdżowe takie zwinięte
w rulon?
I jeszcze jedno pytanko - do kruchych ciasteczek dodaje sie całe
jajko czy tylko żółtko?
-
Chciałabym wypróbować moją maszynę do chleba wypiekając w niej ciasto
drożdżowe. Niestety wśród dołączonych do urządzenia przepisów nie było
przepisu na ciasto drożdżowe, tymczasem maszyna ma program do pieczenia
takiego właśnie ciasta.
Czy ktoś z Was ma może taki przepis? Nie wiem jakich proporcji użyć, żeby
ciasto np. nie "wykipiało" w maszynie.
Chodzi mi o klasyczne ciasto drożdżowe, najlepiej z bakaliami.
Z góry wielkie dzięki!
-
Moja rodzina uwielbia ciasto drożdżowe a ja nie lubię takiego ciasta
wyrabiać. Chcę kupić robot kuchenny, który by mnie wyręczył. Co
polecacie. Dodam, że jednego robota już spaliłam :) więc szukam
czegoś odpornego, czegoś do wyrobienia dobrego ciasta drożdżowego.
-
tak sobie myślę - czy gdyby dodac cukru (tylko nie wiem ile) to dało by sie z
tego słodki wypiek zrobic?
-
robiłam juz kilka razy ciasto drożdżowe i podczas wyrabiania (ręką) zwykle w
pewnym momencie zaczęło odchodzić od miski i od ręki i wtedy juz się nadawało do
wyroścnięcia. Teraz mi wyszło klejące i za nic nie chciało się odczepić.
Dodawanie mąki nic nie dało. Dlaczego tak sie stało? Czy ktoś wie?????
-
Jeszcze nigdy nie wyszło mi ciasto drożdżowe takie, jakie powinno być -
lekkie i puszyste. Ostatnio słyszałam, że firma tupperware sprzedaje miski
właśnie do ciasta drożdżowego. I podobno są to czarodziejskie miski - ciasto
zawsze wychodzi. Ma ktoś z was taką michę? i naprawdę czaruje?
-
Mam mikser mniej więcej taki jak jak na tym zdjęciu:
domar-bydgoszcz.pl/zdj/0.37295700_1149584963.jpg
Mój co prawda nie ma podstawki i tych nasadek do zup i koktajli, ale nie o to
w tym wątku chodzi.
Chciałam się dowiedzieć czy ktoś próbował wyrabiać ciasto takim mikserem?
Użyłabym do tego tych końcówek "ślimaczków" które na tym zdjaciu leżą obok
miksera. Pytanie tylko czy mikser się nie spali? Ciasto dorżdzowe jest w
końcu dość gęste. Czy na najniższych obrotach dałoby się b...
-
czy można do ciasta dodać kakao? takie kakaowo-drożdżowe ciasto, bo mam
ostatnio fazę na kakao
i drugie pytanie - ciasto drożdżowe z owocami - da sie np. na wierzch mrożone
maliny, a na to kurszonka, czy trzeba coś pocudować?
-
Robię ciasto drożdżowe i wszystko jest ok, drożdże i samo ciasto przed
włożeniem do pieca wyrastają (bo już się nauczyłam, wcześniej nie wyrastało),
ale jak wstawiam do piekarnika to pod koniec pieczenia ciasto opada, albo
dziś zapadł sie środek a "boki" zostały. Czym to jest spowodowane? Podam wam
przepis z jakiego robię-
rozczyn to 0,5 szkl letniego mleka do tego trochę więcej niż 5 dag drożdży,
łyzeczka mąki i cukru
ciasto- 3 szklanki mąki(nie przesiewam, a może powinnam), poł ...
-
Piekłam z tego przepisu:
mistrzkuchni.pl/przepis-puszyste-buleczki-cynamonowe-3070.html
Cały czas ładnie rosły, ale po wstawieniu do piekarnika (rozgrzanego, bez
termoobiegu, temperatura jak w przepisie) opadły.
Nie są puszyste :-/ Ale zakalcem też bym tego nie nazwała.
Coś zrobiłam źle czy przepis trefny?
-
Witam! Ciasto do pizzy próbowałam parę razy zrobić i mi nie wyszło,
zniechęciłam się. Kupne twarde, grubaśne na 2 cm mrożone podeszwy
też mi nie odpowiadają. Ale widziałam w supermarkecie w lodówce (nie
zamrażarce) cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe w rulonie (jest też
takie francuskie, ale mi chodzi akurat o drożdżowe). Czy ktoś wie,
czy to się nada do pizzy?
-
Witam,
Mam ochotę na drożdżowe ciasto ze śliwkami. Takie z owocami na wierzchu, może
z kruszonką, mmmmmm... rozmarzyłam się. Czy ktoś podzieli się ze mna
przepisem?
Pozdrowionka
Kasia
-
-
Witam!
Od póltora roku (ponad) jestem na diecie bezmlecznej ( córka ma alergię na
mleko, od razu powiem, że owcze i kozie też, i na soję też), i od czasu do
czasu marzy mi się ciasto drożdżowe czy bułeczki etc. Zastanawiam sie, czy
można zastąpić mleko wodą? czy takie drożdżowe bez mleka sie uda? Może macie
jakieś doświadczenia? Będę bardzo wdzięczna!!! Dorota