Dodaj do ulubionych

PiS chce utopić 400 mln w lotniskach

13.03.07, 07:50
GW": PiS chce utopić 400 mln w lotniskach

Przemysław Gosiewski chce przeznaczyć 300 mln zł na budowę lotniska pod Kielcami i Lublinem.
"Gazeta Wyborcza": Ponad 400 mln złotych gotowi są wydać politycy PiS na spektakularne budowy lotnisk pod Kielcami i Lublinem, choć analizy wykazują, że może się to skończyć marnotrawstwem.
wiadomosci.onet.pl/1501676,11,item.html
Obserwuj wątek
    • Gość: bronia Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 07:52
      W Lublinie PiS-owski marszałek województwa Jarosław Zdrojkowski, który zasłynął ostatnio wywiadem z samym sobą, może zmarnować 100 mln unijnej pomocy. Tuż po objęciu rządów wstrzymał przygotowywane od 2000 roku prace przy tworzeniu lotniska w Niedźwiadzie i chce lądowiska w Świdniku. Tylko, że ten teren został zgłoszony do unijnego programu Natura 2000 jako największe w Europie lęgowisko susłów perełkowanych - stwierdza "Gazeta Wyborcza".
      • Gość: aron Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 08:17
        he he lobby wrocławskiemu nie podoba się że my też coś dostajemy a nie tylko
        szpitale wrocławskie.
        • Gość: aron Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 08:18
          ale w każdym razie brawa dla GW że przestała popierać lotnisko w Świdniku.
          Niedźwiada to lepsza lokalizacja.
          • Gość: prion Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.inter1.pl 13.03.07, 09:45
            > ale w każdym razie brawa dla GW że przestała popierać lotnisko w Świdniku.
            > Niedźwiada to lepsza lokalizacja.

to raczej wpisuje się w krytykę poczynań rządu i myślę, że nikt ze zdaniem GWL
            się tu nie liczył. Po prostu redakcja ogónopolska strzeliła samobója GWL nie za
            bardzo orientując sie w naszych lokalnych realiach.
            • Gość: aron Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 09:48
              a pamiętacie jak np. poseł Jarmuziewicz z PO protestował przeciwko drodze S19 i
              chciał budować drogę ekspresową Wrocław - Poznań? To właśnie dalszy ciąg tych
              awantur.
          • Gość: carni Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.marsoft.net 13.03.07, 18:52
            Do wszystkich sympatyków susła! Ja chce lotniska w Świdniku. Dość już bycia
            ciemną stroną kraju.
      • andrzej.sawa Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach 13.03.07, 15:57
        Lęgowisko jest sztuczne.Powstało chyba w latach 70-tych.
        • Gość: carni Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.marsoft.net 13.03.07, 19:01
          Pewnie że zwierzaki były na lotnisku zasiedlane. Ciekawe komu tak zależy na
          perełkowanych? Krzyczą tylko jaka to się krzywda dzieje zwierzaczkom, ale żaden
          z "wielkich" obrońców przyrody jakoś nie szuka rozwiązań. A może czas zasiąść do
          stołu - może być okrągły i zdać sobie sprawę że LOTNISKO MUSI BYĆ A ZWIERZACZKI
          TRZEBA OSIEDLIĆ W INNYCH CIEKAWYCH MIEJSCACH. Proponuję, by każdy chętny wziął
          parke i rozpoczął hodowlę domową na skalę światową! Kto wie jaki z tego będzie
          biznes.
    • Gość: leszeke Re: 400 mln w lotniskach - oby naprawdę ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 08:15
      Ciekawe czy nasi rodacy pracujacy w WB, Irlandii, Norwegii, Włoszech itd. też
      tak uważają ? A ich rodziny ? Trzeba patrzeć trochę szerzej ...
      Już dziś w samolotach odlatujących z Katowic, Krakowa, czy Rzeszowa przeważaja
      wcale nie "businesmani" ale robotnicy w adidasach i studenci ...
      Z pewnością pasażerów nie zabraknie - busy nie moga dla myślących ludzi byc tu
      konkurencją.
      • Gość: carni Re: 400 mln w lotniskach - oby naprawdę ... IP: *.marsoft.net 13.03.07, 19:06
        Masz racje kolego! Budujmy i rozwijajmy się chroniąc to co piękne. Im będziemy
        bogatsi, tym bardziej będzie nas stać na tworzenie parków, rezerwatów.
        Ciekawe jak sympatycy Niedźwiady będą reagować, gdy się okaże, że tam też są
        susełki ..... Coś mi się wydaje że czas na wiosenną migrację ...
    • Gość: bosman jeśli już ma być lotnisko to wolę by było..... IP: *.centertel.pl 13.03.07, 09:53
      w Świdniku. Choćby na przekór PSLowskim cwaniaczkom od gruntów w Niedźwiadzie.
      Ale mam poważne wątpliwości, czy lotnisko pod Lublinem będzie taki zaczynem dla
      naszej lokalnej gospodarki jak powszechnie uważają optymiści. Moim zdaniem nie
      bedzie ono wykorzystane. Ja stawiałbym na rozbudowę sieci połączeń drogowych.
      • Gość: aron Re: jeśli już ma być lotnisko to wolę by było.... IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 10:14
        bosmanku czyżbyś popierał PiS? Bo to właśnie PiS chce rozbudowy połączeń
        drogowych w naszym regionie.

A lotnisko jest potrzebne tak samo jak drogi. Tyle że szybciej powstanie
        lotnisko niż drogi, oczywiście jeżeli będzie w Niedźwiadzie i ekologom się nie
        ubzdura że dolina Wieprza jest światowej sławy jak Rospuda.
      • Gość: leszeke Re: jeśli już ma być lotnisko to wolę by było.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 11:13
        Gość portalu: bosman napisał(a):
        > Ale mam poważne wątpliwości, czy lotnisko pod Lublinem będzie taki zaczynem
        dla naszej lokalnej gospodarki jak powszechnie uważają optymiści. Moim zdaniem
        nie bedzie ono wykorzystane. Ja stawiałbym na rozbudowę sieci połączeń
        drogowych.

Ja wcale już nie liczę na to, że lotnisko jakoś cudownie przyspieszy rozwój
        gospodarczy Lublina - ale podniesie komfort życia jego mieszkańców !
        [przynajmniej niektórych] Kiedy muszę pojechać do Londynu czy Mediolanu - to
        chciałbym to zrobic ze Świdnika, a nie Katowic czy Rzeszowa. I obiecywana na
        2013 (realnie 2020 ?) droga ekspresowa niewiele mi w tym pomoże. A obserwując
        obecnych [współ]pasażerów lotów - wcale nie jest to juz "dobro luksusowe". Może
        wręcz przeciwnie ...
        • Gość: bosman Re: jeśli już ma być lotnisko to wolę by było.... IP: *.lublin.mm.pl 13.03.07, 20:49
          nie będę dyskutował bo osobiście nie mam potrzeby (przynajmniej na razie)latać
          tu czy tam. A gdyby - pojadę do Warszawy. A zdanie moje na ten temat powyżej.
          Jednak jak już ma być niech by było w Świdniku.
      • krzysztofff11 Cwaniaczki z Po i PIS 13.03.07, 13:10
        To oni chca wykupic tereny w Swidniku. Cale 44 ha za kot kilkudziesieciu
        milionow. To jest kilkanascie razy drozej niz w Niedzwiadzie. Skandal.
        Krzysztof
        • Gość: aron Re: Cwaniaczki z Po i PIS IP: 83.238.201.* 13.03.07, 13:56
          w Niedźwiadzie ziemię mają chciwi politycy i rolnicy, a w Świdniku
          altruistyczny bank.
        • Gość: real Re: Cwaniaczki z Po i PIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 15:47
          krzysztofff11 napisał:
          > To oni chca wykupic tereny w Swidniku. Cale 44 ha za kot kilkudziesieciu
          > milionow. To jest kilkanascie razy drozej niz w Niedzwiadzie. Skandal.
          > Krzysztof

Nad Bugiem mozna kupic jeszcze taniej. A za Bugiem to juz za grosze.

• andrzej.sawa Re: Cwaniaczki z Po i PIS 13.03.07, 15:58
          A kto wie ile naprawdę ten wykup ma kosztować?
        • Gość: carni Re: Cwaniaczki z Po i PIS IP: *.marsoft.net 13.03.07, 19:22
          Piszesz człowieku nie mając pojęcia o czym. Typowe - krzykaczy u nas dostatek, a
          tu trzeba mądrych głów. Pewnie w Niedźwiadzie kupiłeś kawał ziemi, a tu się
          nagle okazało że biznesik nie wyszedł - wiesz jak to jest, raz na wozie, innym
          razem w dołku susła.
    • Gość: carni Re: PiS chce utopić 400 mln w lotniskach IP: *.marsoft.net 13.03.07, 19:14
      Jakie znowu analizy?!?! Ja chce latać SAMOLOTEM ze Świdnika a nie siedzieć nad
      dołkiem i susła podglądać. To lotnisko to szansa dla moich dzieciaków - wreszcie
      zajrzy tu troche Europy. Czy wy wiecie chociaż co o nas mówią i piszą zachodni
      "przyjaciele"? Wreszcie jest gość, co się nie boi działać. Jarek, jestem z tobą.
    • Gość: black Popieram i chwała im za to. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 22:12
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka