Dodaj do ulubionych

Religia w przedszkolu

09.04.07, 22:46
to do tej pory religii w przedszkolach nie było?
Obserwuj wątek
    • Gość: gg Re: Religia w przedszkolu IP: 212.182.90.* 09.04.07, 22:53
      i moze ks Lis napisze kolejne genialne podręczniki -tym razem dla najmłodszych.
      ten dla zerówki nie da się czytać- nie wspominając o szkolnych.
      • robertw18 Co to jest "pranie mózgów" przez "sektę"? 10.04.07, 13:49
        Może to by się dało jakoś odróżnić od zabiegów na 3-letnim dziecku?
        Pozdr.
        • robertw18 Uwięził 4-latkę w garażu, bo nie chciała się modli 17.04.07, 16:40
          Coś a propos:
          "Uwięził 4-latkę w garażu, bo nie chciała się modlić
          ulast, PAP
          2007-04-17, ostatnia aktualizacja 2007-04-17 15:11
          75-latek z Suwałk uwięził w garażu czteroletnią dziewczynkę, bo ta zamiast się modlić była niegrzeczna w kościele. Mężczyzna odpowie za pozbawienie wolności dziewczynki.
          Jak podała policja, mężczyzna opiekował się wnuczką swojej przyjaciółki - poszedł z dziewczynką do kościoła, ale ta była podczas mszy nieposłuszna. Opiekun postanowił za karę zaprowadzić 4-latkę do swojego garażu, który znajdował się kilkaset metrów od kościoła. Zamknął ją tam, a sam wrócił na mszę.

- Płacz dziewczynki usłyszały kobiety z pobliskich domów i powiadomiły policję. Oprócz policjantów na miejsce przyjechali także strażacy, którzy uwolnili czterolatkę z ciemnego garażu - powiedział rzecznik suwalskiej policji Krzysztof Kapusta.

Mężczyzna miał dotąd dobrą opinię. Razem ze swoją przyjaciółką opiekował się jej wnuczką, której matka siedzi obecnie w więzieniu. Po zdarzeniu 75-latek został zatrzymany przez policję i postawiono mu zarzut pozbawienia wolności dziewczynki. Grozi mu nawet do 5 lat więzienia."

Pozdr.
    • Gość: tygrys Re: Religia w przedszkolu IP: *.centertel.pl 09.04.07, 23:13
      trudno mi w to uwierzyc!!!!
      Jak można pozwolic juz od najmłodszych lat na robienie wody z mózgu kolejnego
      pokolenia???
      Jaką mam gwarancję, że moje dziecko po takich "lekcjach" bedzie otwarte na inne
      religie, jak mam uczyc tolerancji gdy (jak wiem z własnego doświadczenia)
      katecheci głównie pokazują JEDYNE SłUSZNE wyznanie!
      proponuję petycję w tej sprawie albo referendum...
      • sothink Re: Religia w przedszkolu 09.04.07, 23:38
        tak, to jest pranie mózgu od najmłodszych lat dokładnie jak w obozach AlKaidy.
      • Gość: czas pamięci Re: Indoktrynacja i zero tolerancji IP: 212.182.105.* 10.04.07, 06:03
        Religia powinna być prywatną sprawą dlatego nie nalezy narzucać. W czasach tz
        komuny naprawdę wiara i religia była u osób wierzących a obecnie jest tylko na
        pokaz jak swięta są czasem zakupów a nie wiary i zastanowienia. Ci co w tamtych
        czasach czynnie biegali na pokaz na zebrania partyjne i czyny społeczne teraz
        leżą krzyżem przed ołtarzem i udają katrolików
      • Gość: erwk Re: Religia w przedszkolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:45
        Nauka religii jest po to aby nie szukac zadnych inych zabobonów, wierzeń etc.
        katolicyzm sam w sobie wyklucza inne religie. albo jestes katolikiem i przymujesz prawdy wiary i zasadę że tylko w kościele jest zbawienie albo nie. twój wybór. az wstyd, zeby takie rzeczy przypominac.
        wlasnie dales kolejny argument za tym, aby religia w przedszkolach była, bo wyrosną kolejne pokolenia wierzących analfabetów.
        Ale masz rację w jednym kościół rzymsko katolicki jest jedynym słusznym wyznaniem.
        • Gość: Bajdy z Kaczolandu Re:Religia w przedszkolu: czyli Katoland blisko! IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 10.04.07, 17:35
          Post "erwk" wlasciwie mowi sam za siebie - rzymski katolicyzm
          to jedynie "sluszne" wyznanie i koniec... A Polske trzeba
          przemianowac na "Katoland" i uczynic lennikiem Watykanu!
          Bo to juz naturalna konsekwencja uznawania "jedynej
          slusznej wiary" w panstwie!
          • Gość: erwk Re:Religia w przedszkolu: czyli Katoland blisko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:02
            Logika (a właściwie jej brak)wynikająca z twojego postu mówi sama za siebie.....
            Religia (i wyznawanie wiary) to jedno a abstrakcja polityczna (można nawet powiedziec że to już sf) to drugie. nie ma tu żadnego związku. I po co tu mieszać do tego Watykan???
            • Gość: Bajdy z Kaczolandu Re:Religia w przedszkolu: czyli Katoland blisko... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 10.04.07, 22:14
              Logika jest bardzo prosta - religia (a wlasciwie kosciol rzymsko-katolicki)
              krok po kroku lokuje sie praktycznie wszedzie - przez nauke religii w szkolach,
              a teraz nawet w przedszkolach, przez wplyw na pewne partie polityczne, srodki
              masowego przekazu, itp. Jest to taktyka malych krokow ale - latwy do
              przewidzenia kierunek to likwidacja rodzialu panstwa i kosciola!

P.S. A co do tego ma Watykan? Wystarczy dobrze zapoznac sie z tekstem
              konkordatu...
              • Gość: erwk Re:Religia w przedszkolu: czyli Katoland blisko.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 01:17
                logika (jak dla mnie) bardzo prosta - złudzenie optyczne....
                niektóre rzeczy są zbyt wyolbrzymiane i stad takie a nie inne postrzeganie.
    • Gość: stachenka Re: Religia w przedszkolu IP: 80.51.196.* 10.04.07, 01:50
      A dlaczego nie zacząć wcześniej i nie włączać na porodówkach Radia Maryja? A w
      żłobkach dzieci mogłyby oglądać TV Trwam.
      • dociek Religia w przedszkolu - BZDURA! 10.04.07, 02:08
        Porodówki? To też za późno dla zdewociałych oszołomów u władzy. Najlepiej gdyby
        efektywne poczęcia odbywały sie w domu parafialnym pod czujnym okiem
        wyspecjalizowanego katechety ds. płodzenia, podczas zawodzenia chórów
        parafialnych przy wtórze organów (tych z piszczałkami).
      • dociek Ciemnogród Katolandzki 10.04.07, 02:56
        Jak nadejdzie, miejmy nadzieję, że jak najszybciej, nowa i normalna władza
        państwowa i samorządowa, będzie musiała zmarnować pewnie całą kadencję na
        odkręcanie takich głupot, debilizmów i nawiedzonych nieprawości wprowadzonych
        przez oszołomów. Ale są sprawy, których się nie da cofnąć, niestety. Choćby
        masowe odmóżdżenie młodego pokolenia, u którego modlitwy i procesje zastąpią
        myślenie.
        • padre81 Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o sobie" 10.04.07, 06:28
          W takiej sytuacji w jakiej postawiła mnie rada miasta nie pozostaje mi nic
          innego jak wystosować tu apel do rodziców dzieci w wieku przedszkolnym :
          Jeżeli masz dziecko które od września masz zamiar posłać do przedszkola , lub
          uczęszcza już ono do przedszkola i nie chcesz aby od najmłodszych lat wpajano mu
          "jedyną słuszną wiarę " to załóż z nami PRZEDSZKOLE SPOŁECZNE bez religi , z
          programen nastawionym na poznanie różnorodności świata , na wszechstronną
          edukację , jeżeli obawiasz się że nie stać cię na posłanie dziecka do prywatnego
          przedszkola to zastanów się ile ksztują opłaty za miejsce w Miejskich placówkach
          , prywatna edukacja nie jest wcale dużo droższa a mozesz mieć wpływ na to kto i
          jak będzie edukował twoje dziecko.
          Wszystkich chętnych do powołania takiego przedszkola zapraszam do kontaktu na
          skrzynkę pocztową padre81@gazeta.pl
          Liczę na to że wspólnie pokażemy że można jeszcze w naszym kraju żyć normalnie.
          Pozdrawiam Grzegorz N.
          • Gość: Miś Padre jestem z Tobą!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 07:20
          • padre81 Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o so 10.04.07, 07:28
            Tylko działanie nam pozostaje , jeżeli nadal będziemy bierni , to nasz dzieci
            dorosną w Iranie europy , żeby była jasnośc nie walczymy z religią , z żadną
            religią karzdą sznujemy jako indywidualny wybór rodziców i dziecka , chcemy by
            nasz dzieci dorastały w atmosferze tolerancji , zrozumienia dla społeczeństw
            wielokulturowego . Przez lata Lublin szczycił się swoją wielokulturowością ,
            mieszkańcy lublin słyneli ze swej tolerancji zrozumienia bliźniego , chcemy
            przywróceni znów tej dobrej marki naszego miasta.
            Ale najpierw musimy zadbac o nasze dzieci. dlatego odsyłem do mojej poprzedniego
            komentarza i zachęcam do kontaktu
            padre81@gazeta.pl
            Pozdrawiam raz jeszcze Grzegorz N.
            • Gość: Maciek Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s IP: 212.182.11.* 10.04.07, 12:29
              Cóż za debilstwo się tu wypowiada. Przeczytajcie matołki ze zrozumieniem - religia będzie dobrowolna. Nikt nikogo na postronku nie będzie na nią zaciągał. Na pewno dzieciakom nie zaszkodzi te 15 minut, może będą miały pozytywną odskocznię od odmóżdżających bajek ze sprytnie zawoalowaną przemocą, gier komputerowych itp. Wszystko teraz w rękach dyrektorów, powinni naprawdę z rozmysłem dobrać kadrę.
              Cały ten jad wylewany na religię i wszystkie jej przejawy jest po prostu żałosny. Sam jestem zagorzałym przeciwnikiem (wręcz wrogiem) Radia Maryja i tego oblicza katolicyzmu, choć z katolicyzmem to akurat niewiele ma wspólnego. Jestem jednak osobą wierzącą i bez uprzedzeń staram się podchodzić do wychowania dzieci w duchu religijnym przez instytucje takie jak przedszkola czy szkoły. Moja córka chodzi do przedszkola prowadzonego przez zakonnice. Zanim zaczęliśmy z żoną "obchód" wszystkich przedszkoli, które nas interesowały, mieliśmy trochę obiekcji czy zakonnice będą potrafiły dać dziecku wystarczająco dużo miłości i czułości i dać poczucie bezpieczeństwa. W każdym przedszkolu mieliśmy okazję poobserwować pracę przedszkolanek przez około godzinę. I to wystarczyło. Jeśli będę miał drugie dziecko to też poślę je do sióstr. Dlatego, że one to robią z powołania i mają wręcz niepożyte pokłady uczuć i opiekuńczości, a nie tak jak większość przedszkolanek w świeckich przedszkolach - odrobić pańszczyznę, bo trzeba dostać pensję. Przedszkole, do którego chodzi moja córka od innych przedszkoli (również tych o których opowiadają znajomi mający dzieci) oddziela ogromna przepaść. Oczywiście na korzyść przedszkola zakonnego. I naprawdę nie przeszkadza mi, że dzieciom mówi się tam o Bogu, bo wiem, że wiara jest przekazywana przez te siostry w sposób ciekawy dla dzieci i bez przegięć typu ojdyrowego (tak na marginesie to nasze siostrzyczki słuchają konkurencyjnego radia ER).
              • Gość: stachenka Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s IP: 80.51.196.* 10.04.07, 13:21
                Już widzę tą "dobrowolność" czyli podział na lepszych i gorszych.
              • shawman Dobrowolność religii 10.04.07, 13:52
                Maćku, myślę, że to rozgoryczenie i zdenerwowanie wielu forumowiczów wynika ze
                znajomości faktów. Faktem jest, niestety, że dobrowolność lekcji religii w
                Polsce jest czysto teoretyczna. Owszem, zdecydowany rodzic może dziecka na te
                lekcje nie posyłać, ale:

1) by dziecko nie chodziło na religię, trzeba z tych lekcji oficjalnie
                zrezygnować - wszystkie dzieci są domyślnie na nie zapisane
                2) w szkołach nie jest przestrzegane rozporządzenie ministra edukacji narodowej
                z początku lat 90-tych, które mówi, że lekcje religii mają rozpoczynać, lub
                kończyć dzień nauki dziecka (czyli zajmować pierwszą lub ostatnią godzinę
                lekcyjną) - przyznaję, nie wiem, czy to rozporządzenie dotyczy także zerówek i
                przedszkoli

Wynika z tego, że zgoda rodzica na uczęszczanie dziecka na religię jest
                domniemana - nie ma zapisów na te lekcje, jak na inne fakultatywne zajęcia, więc
                gdzie tu dobrowolność? Wymagana jest formalna rezygnacja, a wielu rodziców
                krępuje się to zrobić, bo obawiają się ostracyzmu. Natomiast nieprzestrzeganie
                wspomnianego rozporządzenia powoduje, iż dziecko, które miałoby na religię nie
                chodzić, nie będzie co ze sobą miało zrobić w "okienku" - może się wręcz
                skończyć na upokarzającym siedzeniu w swoistej "kozie" - gdzie wszyscy
                widzieliby, że to "ten, co na religię nie chodzi". Zrozumiałe jest, że każdy
                rodzic woli tego dziecku oszczędzić.
              • folkatka Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s 10.04.07, 13:56

Maćku
                bardzo mądra wypowiedź, pozdrawiam. Fajnie ze siostrzyczki słuchają Radia Er :))
                Tylko że co innego jest przedszkole katolickie, a co innego państwowe, gdzie
                religia jest sztucznie wciskana. Moim zdaniem pierwszym srodowiskiem w którym
                dziecko zapoznaje sie religia jest własnie rodzina, przedszkole nie bedzie w
                stanie jej zastąpić. Chyba ze takie o jakim Ty napisałeś. Masz szczescie że na
                takie trafiłeś.
                • folkatka Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s 10.04.07, 13:58
                  Jedno muszę wyjasnić - oczywiście nie podzielam Mackowego okreslenia o
                  debilstwie - przy mojej ogólnej aprobacie dla tego co napisał
                  • Gość: Maciek Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s IP: 212.182.11.* 10.04.07, 14:22
                    No, może faktycznie za ostro pojechałem. Ale jak czytam o "katolandzie" czy "terrorze kleru" tudzież inne tego typu frazesy, to mi się flaki wywracają.
                    Co do dyskryminacji dzieci nie chodzących na religię to mam zupełnie inne doświadczenia. Fakt, że odnosi się to do liceum, miało to miejsce dobrych kilkanaście lat temu, nie zmienia to jednak tego, że dziewczyna, która u nas w klasie jako jedyna nie chodziła na religię była osobą bardzo lubianą i na pewno w żaden sposób nikt jej przykrości nie robił.
                    Co do przedszkoli świeckich z religią - ideałem byłoby, gdyby była też etyka dla tych, którzy nie chcą posyłać dzieci na religię. Zajęcia powinny być obowiązkowe, ale bez automatycznego kierowania dziecka na religię, tylko na początku rodzice deklarowaliby się, na które zajęcia ma chodzić dziecko. A jeśli rodzice przez ileś miesięcy nie byliby w stanie zgłosić dyrekcji swoich preferencji w tej sprawie, to ich wina, dziecko musiałoby na coś chodzić automatycznie. Ani religia ani etyka im by nie zaszkodziła. Wbrew pozorom dla takich berbeciów możnaby z wielkim pożytkiem wprowadzić etykę i mówić co jest dobre, co złe np. w kontaktach społecznych, w stosunku do rodziców, kolegów, co to jest uczciwość itp.
                    • Gość: Bajki z Kaczolandu Re: To JEDNAK jest tworzenie "Katolandu"! IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 10.04.07, 18:05
                      Najpierw religia w szkolach - bez oceny. Potem religia
                      w szkolach panstwowych z ocena liczona do sredniej.
                      A potem religia (rzymsko-katolicka oczywiscie!)
                      w przedszkolach, a potem... Czy jest to COKOLWIEK
                      INNEGO jak robienie fikcji z rozdzialu kosciola
                      od panstwa i zmierzanie - krok po kroku - w strone
                      zrobienia z Polski prawdziwego "Katolandu"?
                      Czy zamierzasz jakos z tym polemizowac "Macku"?
              • Gość: witek Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s IP: 213.17.170.* 11.04.07, 11:59
                Maciek

Dobrowolnośc w naszym kraju to mit i oszustwo. Tak naprawdę podlegamy coraz
                większej indoktrynacji i narzucaniu jedynego słusznego światopoglądu. W
                szkołach nie prowadzi się zajęć z etyki a lekcje religi ustawia specjalnie w
                taki sposób aby siłą rzeczy dzieci na religię chodziły. Stopniowo stajemy się
                PAństwem gdzie wolnośc wyboru i światopoglądowa staje się jedynie pustym
                zapisem w Konstytucji.
                • Gość: g Re: Przedszkole bez Religi "sami zdecydujemy o s IP: 195.117.192.* 11.04.07, 12:22
                  Myślę, że powinien sie tym zająć sąd w Strasbourgu.
                  Przecież kwadrans religii w przedszkolu może wypaczyć charakter latorośli. To
                  będą nieodwracalne zmiany w psychice tych małych, niwinnych istot. Trzeba
                  koniecznie coś z tym zrobić.Koniecznie...
          • Gość: katolik modlmy sie ... IP: *.pronet.lublin.pl 16.04.07, 21:56
            cholerna masoneria ja swojemu dziecku bede mantrowal pacierze jak jeszcze
            bedzie w matczynym lonie inaczej kto zarobi na nowa fare na osiedlu <czym
            skorupka za mlodu...>...i jak moj synek nie urodzi sie ze zlozonymi raczkami to
            zwiaze mu je lina tak ze mu sie zrosna i bedzie sluzyl do mszy bo juz go
            zapisalem ps.pozdraowienia dla sw.ks.jacka ze sw.wojciecha - mego sw.pasterza-
            zawsze u twych stop sw.
    • Gość: Miś Zróbmy coś normalni rodzice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 07:18
      To już nie "indoktrynacja" to "okupacja" i pranie mózgów naszych dzieci. Za
      ciężko zarobione pieniądze moje dziecko będzie już zmuszane do tylko jednego
      światopoglądu?!. Taka sprwa nie może pozostać bez odzewu. ZRÓBMY COŚ NORMALNI
      RODZICE!!!!
      • padre81 Przedszkole bez Religi "zdecydujmy sami o sobie" 10.04.07, 07:32
        Tylko działanie nam pozostaje , jeżeli nadal będziemy bierni , to nasz dzieci
        dorosną w Iranie europy , żeby była jasnośc nie walczymy z religią , z żadną
        religią karzdą sznujemy jako indywidualny wybór rodziców i dziecka , chcemy by
        nasz dzieci dorastały w atmosferze tolerancji , zrozumienia dla społeczeństw
        wielokulturowego . Przez lata Lublin szczycił się swoją wielokulturowością ,
        mieszkańcy lublin słyneli ze swej tolerancji zrozumienia bliźniego , chcemy
        przywróceni znów tej dobrej marki naszego miasta.
        Ale najpierw musimy zadbac o nasze dzieci. dlatego odsyłem do mojej poprzedniego
        komentarza i zachęcam do kontaktu
        padre81@gazeta.pl
        Pozdrawiam raz jeszcze Grzegorz N.
        • empi Re: Przedszkole bez Religi "zdecydujmy sami o sob 10.04.07, 08:11
          jest to wyraźny brak zaufania do rodziny ze strony Kościoła i państwa. Rodzina
          i rodzice nie gwarantują poprawnego wychowania w wierze własnych dzieci. Dajcie
          nam swoje dzieci a my za was to zrobimy. To tak jak ze sprzętem gospodarstwa
          domowego, tylko autoryzowany serwis gwarantuje poprawne jego działanie. To jest
          wygodne i słuszne, czy w związku z tym można reklamować, wręcz żądać wymiany w
          przypadku udowodnionego partactwa z jego strony?. Tak więc rodzice, wszystko to
          co wam przysługuje to możliwość spłodzenia własnych dzieci. Resztą zajmą się
          fachowcy.
          pzdr.
          • Gość: ... Re: Przedszkole bez Religi "zdecydujmy sami o sob IP: *.chello.pl 10.04.07, 09:58
            Ja nie ochrzsciłam swojej córki, smama wybierze kiedys w co chce wierzyć i do jakiej społecznosci należeć. Martwi mnie tylko, że kiedy pujdzie do szkoły moze byc szykanowana. To wszystko jest chore, ale mam nadzieję, że juz niedługo i chrześcijanie wróca do korzeni czyli katakumb.
          • folkatka Re: Przedszkole bez Religi "zdecydujmy sami o sob 10.04.07, 11:12

Zgadzam sie z empim. Tym bardziej że katecheci bywają różni.
      • folkatka Re: Zróbmy coś normalni rodzice!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 13:51

Drogi Misiu,
        czy chcesz tego czy nie, KAŻDE wychowanie jest w pewnym sensie praniem
        mózgu...Od urodzenia nasiakamy róznymi wpływami, i to bez znaczenia czy mówisz
        dziecku czy Bóg jest, czy Go nie ma. Zawsze bedzie to - oczywiscie w takim
        rozumieniu jak Twoje - pranie mózgu i indoktrynacja. Zamknij swoje dziecko w
        piwnicy na 18 lat, kontakty z nim ogranicz do podawania zywności...PO 18 latach
        wyjdzie na pewno niezinoktrynowany i z niewypranym mózgiem...
    • Gość: bosman do padre i myślących tak jak on IP: *.centertel.pl 10.04.07, 10:25
      moje dzieci dawno juz przeszły wiek przedszkolny ale uważam, że skoro miasto
      decyduje sie na katolickie przedszkola to powinno również ZAGWARATNTOWAĆ
      przedszkola świeckie. Chyba konstytucja wyraźnie oddziela kościół od państwa i
      gwarantuje dowolnośc wyznaniową lub bezwyznaniowość. Sadzę też że możliwe jest
      zaskarżenie uchwały rady do Trybunału Konstytucyjnego (mogę sie mylić nie
      jestem prawnikiem).
    • Gość: bosman skinie - nawiedzony oszołomie IP: *.centertel.pl 10.04.07, 10:30
      a u ciebie w twojej wsi jest?
      Żeby cię podtrzymać na duchu to powiem ci, że ja chodziłem do przedszkola gdzie
      była religia, cóż, moja mama o tym zdecydowała. I znając zapewne moje poglądy
      na temat kleru widzisz jakie przyniosło to skutki.
      Swoja droga ciekaw jestem który to klecha w Lublinie wpadł na ten pomysł
      wydzierania kolejnej kasy z miasta i wywarcie nacisku na radę(sami na ten
      pomysł nie wpadli)no bo przecież nie o duszyczki niewiniatek tu chodzi tylko o
      kasę dla pazernych czarnych. Czyżby "światły" arcybaca? Wstydził byś się
      biskupie.
      • Gość: wiejska baba tirli -woda , tirli pirli wojewoda... tyle pchła s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 10:43
        nie chodzi o to żeby odchodzic od religi , ale jak to zrobic? może zrobic
        dodatkowe lekcje po normalnym pobycie dziecka w przedszkolu , jedni rodzice
        zabiorą dzieci inni poczekaja te 15 minut.Nie podoba mi sie ten zamordyzm
        katolandu, ale jesli juz tak ma byc to 1 lekcje z 3 latkami należy zacząc od
        naturalnych sposobów poczynania sobie ...w prawie giertychowskim....nie nie i
        o seks też bym zaczepiła
    • Gość: erwk Religia w przedszkolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 10:39
      I bardzo dobrze, akurat ostatnio rozmawialem z kilkoma rodzicami na temat dlaczego w przedszkolach nie ma religii... i temat juz znalazł rozwiazanie.
      Zobaczymy co z tego bedzie.

Mam nadzieje, ze 2 smutnych dzieciakow neostardy przestanie ze soba rozmawiac piszac polowe watkow pod tym tematem. szkoda czytac waszych antyreligijnych obsesji...
      • Gość: bosman wyjaśnij mi dlaczego...... IP: *.centertel.pl 10.04.07, 10:46
        ma być tak jak chce mniejszość? Tylko dlatego że włazi katabasom w rzyć?
        • Gość: erwk Re: wyjaśnij mi dlaczego...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:33
          primo jaka mniejszosc????
          secundo katabas? a co takiego, nie mam tego w swoim słowniku...
          tertio nie chcesz kogoś posłać na religie nie posylasz i już. co za problem.
          jesli uwazasz ze religi nie powinno byc w przedszkolu to zglos sie z tym do wszelkich obroncow praw roznych, urzedu miasta i dzialaj. nei widze problemu.
          • Gość: bosman pleciesz.... IP: *.lublin.mm.pl 10.04.07, 20:16
            jak mogę NIE POSŁAĆ dziecka na religie do przedszkola skoro w nim jest?
            Dokładnie wiesz jaka jest presja na dzieci które nie chodzą na realigie. Juz
            katecheta(tka) lub katabas postarają sie by takiego "odmieńca" obrzydzić
            pozostałym dzieciom.Dalsza dyskusja nie ma sensu. Ani ty mnie nie przekonasz
            ani ja ciebie.
            www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?sl=katabas
            • Gość: erwk Re: pleciesz.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:12
              możesz nie posyłać tak samo jak na rytmikę, taniec, angielski czy inne zajęcia dodatkowe. Co do presji to na razie tylko hipoteza. u mojego dzieciaka jest an razie odwrotnie, w niektorych przypadkach te dzieci co chodza na coś poddawane są presji. więc "presja" nie jest tutaj taka pewna....
              Co do nauczyciela religii, fakt wiele od nich zalezy w kwestii nastawienia grupy.
              a co do katabasa to słowo to juz wyszło z użycia, można je znaleźć głównie w słowniku staropolskim i to w kręgach antyklerykalnych. nikt z mojego otoczenia się do takich kręgów nie zalicza.
              • Gość: bosman .......do takich kręgów nie zalicza. IP: *.lublin.mm.pl 10.04.07, 22:34
                to widzę, ja wręcz przeciwnie i dlatego skończyłem juz rozmowe z tobą. Poczytaj
                sobie posty poniżej.
      • Gość: Sąd ostateczny To poślij swoje do klerowego przedszkola matole! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:09
        • Gość: chochlik Re: To poślij swoje do klerowego przedszkola mato IP: *.umcs.lublin.pl 10.04.07, 11:43
          W dzieciństwie(przed wojną) do przedszkola nie chodziłam za to byłam
          indokrynowana przez babcię i służące. W efekcie w kazdym soim czynie
          dopatrywałam się cięzkiego grzechu i niezawodnej podróży do piekła, np. po
          zerwaniu truskawki na grządce sąsiada, skłamania z byle przyczyny tylko po to
          żeby uniknąć nagany i obietnicy że o moim "przestępstwie" dowie się ojciec.
          Rosłam w przekonaniu, że jeżeli nie zrobię tego, czy tamtego z polecenia
          dorosłych, to grożą mi męki piekielne. W skojarzeniu z pojęciem Boga dominowała
          świadomość kary,diabłów, piekła, a nie miłości i wybaczenia. Miłością i
          wybaczeniem byli rodzice, tylko że oni byli zapracowani, ale wolny czas
          poświęcali nam dzieciom.Ciężar ten zdjęła ze mnie pierwsza spowiedź w czwartej
          klasie szkoły powszechnej. Religia straciła swoją wiarogodność, gdy poznałam
          dwulicowość "wiernych" i gdy poglębiła się moją wiedza o świecie i życiu.
          • Gość: g Re: To poślij swoje do klerowego przedszkola mato IP: 195.117.192.* 10.04.07, 12:05
            Jestem pod wrażeniem niektórych wypowiedzi. Mam nieodparte wrażenie, że ci,
            którzy bronią swoje pociechy przed zakusami księży czy też katechetów na naukę
            religii w przedszkolach, że równie zażarcie bronią swoje dzieci przed
            oglądaniem kretyńskich programów telewizyjnych, durnych bajek made in Japan,
            filmów "zabili go i uciekł", nie wspominając o równie idiotycznych grach
            komputerowych.
            • Gość: ryża małpa Re: To poślij swoje do klerowego przedszkola mato IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 09:10
              JEst własnie tak, jak piszesz.
          • folkatka Re: To poślij swoje do klerowego przedszkola mato 10.04.07, 14:01
            Drogi Chochliku
            istotnie takie postawienie sprawy moze raz na zawsze wypaczyć obraz Boga i
            religii. Wyrazy wspólczucia.
        • Gość: erwk Re: To poślij swoje do klerowego przedszkola mato IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:35
          chłopcze, przyjalem zasade ze z debilem nie rozmawiam. po pierwsze znizyłbym bym sie do twojego poziomu a potem pokonałbys mnie doswiadczeniem.
          koniec dyskusji z tobą.
      • Gość: Bajdy z kaczolandu Re: Monopol dla rzymskiego katolicyzmu??? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 10.04.07, 18:11
        Pamietaj "erwk", ze rzymski katolicyzm to tylko czesc
        chrzescijanstwa i przez wielu uwazana za te najbardziej
        WYPACZONA czesc chrzescijanstwa!
        • Gość: erwk Re: Monopol dla rzymskiego katolicyzmu??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:19
          primo od kiedy prawda jest wtedy gdy zadecyduje o tym większość? wszelkie głosowania nie mają tu nic do tego.....
          secundo - może i część chrześcijaństwa, ale w Polsce to większość.
          tertio - wypaczona? a co jest wypaczeniem, bo jakos nie załapałem.... może wiecej szczegółów
          • Gość: bosman erwk - pisał tu kiedyś taki jeden traditio IP: *.lublin.mm.pl 10.04.07, 22:40
            odnoszę wrazenie że jesteś z tego samego czarnego stada, żadne argumenty do
            ciebie nie docierają.Wiesz swoje. My - antyklerykałowie też.
            • Gość: erwk Re: erwk - pisał tu kiedyś taki jeden traditio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 01:20
              nie naleze do zadnego czarnego stada. jestem biały od stóp do głowy:)
              argumenty do mnie docieraja tylko logiczne.
              • Gość: bosman z tą logiką to mam poważne watpliwości.... IP: *.centertel.pl 11.04.07, 11:14
                ale wolno ci przecież wierzyć w siebie. Powodzenia i radości życia w
                samozadowoleniu życzę :-)
    • Gość: antypruszon Religia w przedszkolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 12:16
      no i mamy Wasilewskiego, tego kleryczki z wydziału oświaty już przeroboły. Wyda
      nasze podatki na religię.
    • leniak to jest sposób 10.04.07, 13:26
      na nowe afery i zniechęcenie dzieci najmłodszych...
      ale co tam trudno...
      • Gość: g Re: to jest sposób IP: 195.117.192.* 10.04.07, 13:36
        skoro dziecko będzie nalegać i płakać, że wszystkie dzieciaki chodzą na
        religię, a ono nie, to wtedy można się poradzić psychologa, jak temu zapobiec,
        żeby dziecko nie płakało...Trzeba robic wszystko, żeby je od tego uchronić...
    • shawman Re: Religia w przedszkolu 10.04.07, 13:59
      Lekcje religii powinny być dopiero w gimnazjum, nie w przedszkolu, czy
      podstawówce. Powinny to też być bardziej lekcje "o religii", niż nauczanie wiary
      katolickiej. Na to drugie jest miejsce w kościele, w parafii, czy też - jeśli
      ktoś chce swoje dzieci w ten sposób wychowywać - w domu.

Sam jestem wierzący, ale wszelkie lekcje religii, jakie w życiu odbierałem,
      raczej mnie do niej zniechęcały - ze względu na prymitywny, propagandowy sposób,
      w jaki się religii w Polsce naucza. Wielu inteligentnych młodych ludzi odruchowo
      burzy się na traktowanie ich w ten sposób i tak lekcje religii przynoszą więcej
      złego, niż dobrego, nawet z punktu widzenia katolicyzmu i Kościoła.
    • 4gwiazdki Re: Religia w przedszkolu 10.04.07, 14:35
      To już jest sprawa raczej przesądzona.
      W kraju rządzonym przez PiSdowatych oraz wszelkiej maści popaprańców i oszołomów religijnych,staliśmy się talibanem.
      Nie mam osobiście nic to nauczania religii,ale uważam,że miejsce religii jest w kościołach i pomieszczeniach przykościelnych.
      Jeśli rodzice chcą dla swoich pociech nauki religii to powinni wystąpić do władz szkoły (przedskola,żłobka itp) z pisemną prośbą o zorganizowanie dla ich dziecka (dzieci) nauki religii.
      Tymczasem u nas jest odwrotnie.To rodzice tych dziei które nie będą uczestniczyły w lekcjach religii piszą "STOSOWNE OŚWIADCZENIE" że ich dziecko nie będzie uczesniczyło w zajęciach z religii.Toż do zwykła dyskryminacja i łamanie prawa człowieka do wolności słowa i wyznania.
      Pamiętam czasy,gdy na religię uczęszczało się (z chęcią!) do kościoła.Pamiętam też okres budowy domów parafialnych i sal katechetycznych które dzisiaj służą innym celom (np.zorganizowano tam sklepy przeważnie kościelne,zorganizowano sale płatnych spotkań itp).Taki działanie doprowadziło do tego,że dzisiaj jestem antyklerykałem,na urzędników kościoła patrzę z wielką pogardą.I jak mniemam,coraz więcej ludzi młodych i w śrdnim wieku przestaje uczęszczać do kościoła.
      A kosciół jest potrzebny wyłacznie politykom (aby otrzymywali z ambon poparcie np.do rady miasta,województwa czy sejmu)Cofamy się do średniowiecza!
      • Gość: ef Re: Religia w przedszkolu IP: *.it-net.pl 10.04.07, 15:13
        kolejny atak katonowotworu, ktory pozostawiony sam sobie rozprzestrzenia sie na
        wszystkie dziedziny zycia

i niech tu nikt nie pisze , ze jest to dobrowolna sprawa, znajomy wlasnie w
        jednym z lubelskich przedszkoli gdzie jest religia musial sie na nia zgodzic ,
        bo dziecko plakalo czujac sie osamotnione po przeniesieniu do innej grupy, to
        falszywy wybor

--

punkt skupu
    • Gość: bronia Re: Religia w przedszkolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 15:10
      Myślę,że najrozsądniej by było,aby rozwiązać nsz parlament i rząd.Władzę ustawodawczą przejmie episkopat,a władzą wykonawczą był by sam Rydzyk.Wówczas nie bedzie zbędnych dyskusji o wyższości kościoła nad obywatelami.Nikt ze strachu nie bedzie dyskutował o religii,nie będzie źle się wypowiadał o księżach i katechetach świeckich.Wówczas księdzu będzie wszystko wolno,łącznie z obmacywaniem dzieciaczków,bo sądy powszechne zastąpione będą sądami kościelnymi.
      Ale to już niedługo doczekamy się takiej sytuacji.Będzie jak za Dzierżyńskiego lub Moczara.Nikt się nie "wychyli" ze swoimi wypowiedziami.Nawet ja niebędę ze strachu pisała antyklerykalnych komentarzy
      • Gość: ef Re: Religia w przedszkolu IP: *.it-net.pl 10.04.07, 15:27
        dodam jeszcze , ze jest dokladnie tak jak napisal 4 gwiazdki , najpierw
        spoleczenstwo wybudowalo sale katechetyczne, a potem wcisnieto na sile religie
        do szkol oplacajac katechetów jak nauczycieli z naszej kasy, gdy w domach
        katechetycznych kosciol prowadzi dzialanosc gospodarcza np. platne licea
        czerpiac z tego korzysci materialne . Jak to nazwac jak nie jawnym Sku...stwem?

Religia poczatkowa miala byc na pierwszysch i ostatnich zajeciach, a alternatywa
        etyka. Oczywiscie slowa nie dotrzymano. Religia jest w srodku zajec, do etyki
        brak nauczycieli. Teraz planuje sie wprowadzenie oceny z religii do sredniej ,
        bo wiadome jest , ze ta z reguly wysoka ocena bedzie ja podnosic i promowac
        uczniów na nia uczeszczjacych.

Wpuscie religie do wszystkich przedszkoli, wierzac w zapewnienia , ze nie bedzie
        przymusowa a za kilka lat okaze sie , ze bedziecie swoje dzieci musieli trzymac
        w domu jesli nie beda uczeszczaly na religie albo posylac do drozszych
        przedszkoli spolecznych .

--

punkt skupu
    • Gość: Ana To jest rozporządzenie a nie uchwała rady miasta IP: *.lublin.mm.pl 10.04.07, 16:19
      Nie krzyczcie, że miasto coś wymyśliło, że Wasilewski się dał naciągnąć na
      kaczorowe przepisy. Akt prawny, który wprowadza religię dla 3,4-latków to
      rozporządzenie Ministra Edukacji z 1999r, a nie uchwała Rady Miasta Lublin. Te
      przepisy obowiązują wszystkich w całej Polsce, a nie tylko w lubelskich
      przedszkolach.
    • Gość: Iza.... Religia w przedszkolu IP: *.chello.pl 10.04.07, 16:27
      Kochani, dotychczas tak było, że Rodzic decydował o tym, czy jego dziecko ma
      uczęszczać na katechezę czy nie. Ale wiem z
      do
      wiadczenia, ze nie wszystkie panie katechetki potrafią prowadzić zajęcia z
      dziećmi w przedszkolu - do jednej dzieci chodziły b. chętnie, potrafiła ich
      zainteresować natomiast do drugiej ..... Pozostawię to bez komentarza. Pisałam
      o dzieciach 5-6 letnich.
    • Gość: z zachodu Biedne dzieciaki - zabierają im dzieciństwo ! IP: 62.29.160.* 10.04.07, 16:31
      Wschód Polski zawsze był zacofany na potegę !!!
    • Gość: Gość Religia w przedszkolu IP: *.dot-com.net.pl 10.04.07, 16:59
      A dlaczego nie zacząć wcześniej i nie włączać na porodówkach Radia Maryja? A w
      żłobkach dzieci mogłyby oglądać TV Trwam.
    • lurie1 Rzeczpospolita Nieobojga Narodow!!!! 11.04.07, 10:09
      Od przedszkola ksztaltujmy Prawdziwego Polaka! Niech wie, ze na Innych nie ma
      miejsca w naszej... znaczy sie Waszej Rzeczpospolitej Nieobojga Narodow!
    • Gość: Qavtan Religia w przedszkolu IP: *.chello.pl 12.04.07, 06:23
      Panie Giertychu, pan idzie do tego przedszkola i powtórzy całą swoją drogę
      edukacyjną....
      • Gość: bosman nie żartuj!!!! IP: *.centertel.pl 12.04.07, 10:53
        chcesz narazić dzieci na bezpośredni kontakt z debilem???
    • Gość: ceba wolicie Holandię? I partię pedofilów?? IP: *.echostar.pl 12.04.07, 21:13
      tam już się postuluje sex z dziećmi od 10 lat... i zoofilię legalną...
      więcej informacji tu:
      www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=swiat&nr=20060625092311
      więc jeśli ktoś narzeka na religie w przedszkolach - droga wolna do Holandii...
      tamtejsi pedofile już czekają na wasze pociechy
      • Gość: emi Re: wolicie Holandię? I partię pedofilów?? IP: *.au.poznan.pl 15.04.07, 08:20
        no jasne, że lepszy pedofil opiekujący się dziećmi niż siostra zakonna...

bo pedofil NAPRAWDĘ kocha dzieci ;)))
    • urzad.miasta.lublin Urząd Miasta Lublin wyjaśnia 14.04.07, 18:26

[Poniżej zamieszczamy komunikat nt. katechizacji w przedszkolach, rozesłany do
      mediów i zamieszczony na naszej stronie internetowej www.lublin.eu -
      Urząd Miasta Lublin]

W związku z publikacjami nie tylko lubelskich mediów nt. katechizacji w
      lubelskich przedszkolach, budzącymi zrozumiałe zainteresowanie opinii
      publicznej, w tym rodziców przedszkolaków, uprzejmie wyjaśniam:

Sprawy nauczania religii dzieci w wieku przedszkolnym uregulowane zostały w
      Konkordacie między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską, w ustawie o
      systemie oświaty oraz rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej w sprawie
      warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i
      szkołach. Z uregulowań tych wynika jednoznacznie, że nauczanie religii odbywa
      się na życzenie rodziców. Jeśli rodzice wyrażą taką wolę, placówka (szkoła,
      przedszkole) MA OBOWIĄZEK zorganizowania ich dzieciom zajęć z religii.

Prezydent Lublina nie ma w sprawach katechizacji żadnych uprawnień decyzyjnych.
      Nie może wprowadzić nauki religii, jeśli nie ma zainteresowanych tym rodziców, i
      nie może podjąć decyzji o niewprowadzaniu nauki religii dla trzy- i czterolatków.

Jest naturalne, że miasto (właściwy Wydział Urzędu Miasta, dyrektor przedszkola)
      informuje rodziców o przysługującym im prawie oraz o tym, że miasto jest
      przygotowane, by katechizację dla chętnych zapewnić. Tak się w Lublinie stało, i
      nic ponad to.

W sprawach lekcji religii dla przedszkolaków Prezydent Lublina będzie się
      ograniczał do sprawdzania, czy wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Do tej pory
      nie ma podstaw do twierdzenia, że jest inaczej.

Mirosław Kalinowski, Biuro Prasowe i Kontaktów Zewnętrznych w Kancelarii
      Prezydenta Lublina

Lublin, 13 kwietnia 2007 r.
      • Gość: bosman to pokaż mi gościu "urzedowy" IP: *.lublin.mm.pl 14.04.07, 18:51
        tę zgodę rodziców, w jakiej formie sprawdzono że jest taka wola rodziców, że
        wyrazili na to zgodę. Jaki procent rodziców zapytano i jakie sa potwierdzające
        to dokumenty. To chyba nie jest tajne?
        • Gość: aron Re: to pokaż mi gościu "urzedowy" IP: *.lublin.enterpol.pl 14.04.07, 19:45
          jeżeli ratusz nie został zalany falą listów protestacyjnych od rodziców, to
          chyba oczywiste, że wyrażają zgodę na nauczanie dzieci religii. A komu się nie
          podoba to na Białoruś.
        • Gość: MK Re: to pokaż mi gościu "urzedowy" IP: *.chello.pl 15.04.07, 11:31
          Nie chodzi o to, by Urząd (czy przedszkole) sprawdzał, jaka jest wola rodziców.
          Chodzi o to, że rodzice powinni być poinformowani, że mają prawo oczekiwać, aby
          w przedszkolu ich dzieciom zorganizowano religię. Jedni będą tego chcieli i to
          zadeklarują, inni nie będą zainteresowani i nie zrobią nic. I tyle.
          Jak ktoś się boi nie robić nic, to trudno, Gościu Bosmański :)
          • Gość: bosman Re: to pokaż mi gościu "urzedowy" IP: *.lublin.mm.pl 16.04.07, 20:46
            mnie to "rybka" bo dzieci mam w wieku dawno poprzedszkolnym i mają swój rozum.
            A Pańskie tłumaczenie to obłuda. Doskonale Pan wie że mało kto zaprotestuje bo
            ludzie nie ruszają was i ciemnoty katolickiej- nie ze strachu strachu ale dla
            świętego spokoju. A wy wykorzystujecie to z premedytacją wiedząc że nawet jak
            was pogonią z ratusza to bardzo trudno bedzie to odkręcić bo czarna masa wydrze
            się że zamach na kościół itp.itd. I za takie postepowanie wami pogardzam.Macie
            prawo na ustach jak krzyżacy krzyż na płaszczach - nie w sumieniach.Skończyłem
            na ten temat. Jak to ująłeś:"Jak ktoś się boi nie robić nic, to trudno".Mnie
            osobiście temat nie dotyczy. Kłaniam się.
            Powiem jeszcze jedno - moje dorosłe dzieci kształcą się za granicą i wiedzą, że
            do katolandu nie ma po co wracać. A ja je w tym przekonaniu utwierdzam.
            • flemming Re: to pokaż mi gościu "urzedowy" 16.04.07, 21:11
              do wszystkich Maćków i innych katokaczystów- religia ma być od żłobka. Nikt
              tak dobrze nie zrobi dziecku jak katechetka czy katecheta. Precz z nauką
              świecką, precz z demokracją, wszystko załatwi religia w szkole.Alleluja i do
              przodu
            • Gość: aron Re: to pokaż mi gościu "urzedowy" IP: *.lublin.enterpol.pl 17.04.07, 17:36
              buhahahaha

śmiech na sali

taki bosman odważny a na demonstrację w obronie świeckości państwa nie
              przyjdzie, bo się boi moherowych babć

ależ ci racjonaliści są odważni inaczej
            • Gość: MK Niech Ci nie będzie "rybka" IP: *.um.lublin.pl 18.04.07, 17:59
              Ja obłudny, Ty pogardzasz, nas pogonią, Tobie "rybka"... Dajże spokój, Bosmanie,
              zajrzyj w swoje sumienie, przed cudzym.
              I powiedz, co to znaczy "mało kto zaprotestuje"? A tu trzeba protestować?
              Jeszcze raz mówię: nie chcesz dzieciaków na religię - nie dajesz (nie robisz
              NIC), chcesz - to oświadczasz, że chcesz. Takie jest to prawo, cała filozofia.

Abstrahuję od tego, czy mądre to prawo czy głupie (dobre czy złe). Jeśli uważasz
              za złe, adresuj krytykę do tych, którzy je stworzyli.

Pozdrawiam - MK

• Gość: bosman Re: Niech Ci nie będzie "rybka" IP: *.centertel.pl 20.04.07, 09:49
                Pozwoli Pan MK że pozostanę przy swoim zdaniu. Pozdrawiam.Bosman.
    • Gość: katolik Re: Religia w przedszkolu IP: *.pronet.lublin.pl 16.04.07, 22:00
      cholerna masoneria ja swojemu dziecku bede mantrowal pacierze jak jeszcze
      bedzie w matczynym lonie inaczej kto zarobi na nowa fare na osiedlu <czym
      skorupka za mlodu...>...i jak moj synek nie urodzi sie ze zlozonymi raczkami to
      zwiaze mu je lina tak ze mu sie zrosna i bedzie sluzyl do mszy bo juz go
      zapisalem ps.pozdraowienia dla sw.ks.jacka ze sw.wojciecha - mego sw.pasterza-
      zawsze u twych stop sw.
    • 4gwiazdki Re: Religia w przedszkolu 17.04.07, 17:54
      Wyciąg z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
      www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0753.htm..........
      "1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej «szkołami», organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki:
      1) w szkołach podstawowych i gimnazjach - na życzenie rodziców (opiekunów prawnych),
      2) w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - na życzenie bądź rodziców (opiekunów prawnych), bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu religii i etyki decydują sami uczniowie.",
      b) w ust. 3 po wyrazach "nieuczestniczenie w" dodaje się wyrazy "przedszkolnej albo";
      3) w § 2:
      a) ust. 1-3 otrzymują brzmienie:
      "1. Przedszkole i szkoła mają obowiązek zorganizowania lekcji religii dla grupy nie mniejszej niż siedmiu uczniów danej klasy lub oddziału (wychowanków grupy przedszkolnej). Dla mniejszej liczby uczniów w klasie lub oddziale (wychowanków w grupie) lekcje religii w przedszkolu lub szkole powinny być organizowane w grupie międzyoddziałowej lub międzyklasowej.

Z powyższego nasuwa sięjedden wniosek,a mianowie:rodzice dzieci,ktore będą uczęszczać na lekcje religii ,powinny zabiegać o to.Jednym słowem(dla udokumentowania swych rządań)-powinni wystosować do dyrekcji stosowną prośbę PISEMNĄ.
      A tymczasem jest odwrotnie:rodzice dzieci,które nie będą uczęszczały na religie,piszą stosowne oświadczenia w tej sprawie.

• 4gwiazdki Odnośnik do rozporządzenia 17.04.07, 17:57
        oczywiście powinien być bez kropek na końcu linku:
        www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0753.htm
      • Gość: MK Powinno być inaczej. To trzeba zgłaszać! IP: *.um.lublin.pl 18.04.07, 17:26
        Mówisz: "tymczasem jest odwrotnie: rodzice dzieci,które nie będą uczęszczały na
        religię,piszą stosowne oświadczenia w tej sprawie". Gdzie tak jest? Proszę
        poinformować o tym prezydenta.
        • 4gwiazdki Re: Powinno być inaczej. To trzeba zgłaszać! 18.04.07, 17:34
          Proponuję,aby kuratorium "zwizyowało" kilka przedszkoli i podstawówek,to więcej takich nieprawidłowości wyjdzie.
          Ja nie jestem zainteresowany sprawą,gdyż moje dzieci już są dorosłe i nie mam problemów z pisaniem oświadczeń,że dziecko nie będzie uczęszczać na religię.
          pzdr
        • Gość: Lidka Re: Powinno być inaczej. To trzeba zgłaszać! IP: *.renicom.pl 19.04.07, 08:54
          A w przedszkolu, do którego chodzi moje dziecko rodzice zainteresowani nauką
          religii sami zgłaszają kto jest chętny i nikt na nikogo nie naciska.
          • dociek I znów się nie pyta o zgodę rodziców? 20.04.07, 20:41
            Międzynarodowa Komisja Teologiczna w od dawna oczekiwanym dokumencie podjęła
            decyzję o rezygnacji z koncepcji tak zwanego limbusu, czyli otchłani, do
            której, zgodnie z wielowiekową tradycją w Kościele katolickim, trafiają dusze
            dzieci zmarłych bez otrzymania chrztu. Nieoficjalne informacje na temat tej
            decyzji, zaaprobowanej przez Benedykta XVI, napłynęły z Watykanu.

Z ujawnionych fragmentów dokumentu w tej sprawie wynika jasno, że teolodzy
            uznali, iż dusze dzieci, które umarły bez chrztu, idą do raju.

wiadomosci.onet.pl/1523049,12,item.html

Jak widać na dłoni, to kler stanowi prawa, nawet "najwyższe", dla swoich
            owieczek.
            • robertw18 Bez przesady :-) 20.04.07, 22:38
              To, że jedne domysły zastąpiono drugimi, wcale nie zmienia rzeczywistości.
              Po prostu "uczonym w piśmie" za wezwaniem Benedykta XVI, obecnie raczej wydaje się, że niechrzczone dzieci idą do raju.
              Podobnie, za jakiś czas mogą odrzucić pomysły JP II, że od poczęcia istnieje człowiek i powrócić do określenia, że człowiek to "zwierzę rozumne".
              Pozdr.
            • 4gwiazdki Re: I znów się nie pyta o zgodę rodziców? 21.04.07, 06:21
              Dziecko nieochrzczone czyli z grzechem pierworodnycm.Jaki zatem grzesznik idzie do krainy szczęsliwości?
              A co do zmian proponowanych przez kościół - chyba każdemu wiadomo,ze papież jest osobą nieomylną w sprawach wiary,więc ma prawo opracować dla św.Piotra i samego Pana Boga regulamin postępowania z duszami opuszczającymi ziemski padół.
              To kościół decyduje,gdzie po śmierci znajdzie się dusza zmarłego.A zależy to przede wszystkim od tego,ile kasy zbierze pleban podczas odprawiania mszy żałobnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka