Gość: daro stop debilom na motorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 19:50 Moze te bezmozgi sie w koncu zastanowia zanim zaczna znowu cipiec po drogach. To nie dziki zachod! Brawo dla sądu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: 213.192.75.* 24.07.07, 19:56 Ciężko się pogodzić ze śmiercią tak młodego chłopaka, ale jak na kandydata na policjanta wykazał się niewielką bystrością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante policjanci w lubelskim machaja kalachem IP: *.net-htp.de 24.07.07, 20:15 Do kolekcji gwaltu, molestownia nieletnich, wyludzaniu pieniedzy i ciezkiego pobicia doszelo teraz zabojstwo. Policjanic w lubelskim bardziej przypomina sredniowjecznych rozbojnikow czy harnasow, niz strozy prawa chronicych obywateli. Jezeli policjanci w lubelskim nie sa w stanie zatrzymac pojazdu do kontroli(tym bardziej dwokolowego) niczym innym jak zabiciem kierowcy to radze omijac lubelkie duzym kolem bo moze sie zdarzyc, ze harnasie w mundurach zamias machac lizakiem beda machac kalachem. Odpowiedz Link Zgłoś
junta_2007 to było morderstwo - c.d. 24.07.07, 20:26 Czy przy tym wypadku byli jacyś inni świadkowie oprócz policji??? na pewno nie a pies zawsze będzie obstawał za psem. Młody niewinny człowiek zginął w kwiecie wieku tylko dlatego że był do kogoś podobny, bo się nie zatrzymał??? czy miał broń?? czy strzelał do policjantów??? może wysiadły mu hamulce i dlatego nie mógł się zatrzymać??? A może bał się że to nie są prawdziwi policjanci tylko przebrani złodzieje i chcą mu ukraść motocykl... Ale tego się nie dowiemy bo chłopak nie żyje... zwyciężyła wersja policjantów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśliciel Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 20:32 Przeczytałem uważnie wszystkie Wasze posty i jestem wprost przerażony, szczególnie tymi obrońcami policji... jacyż Wy surowi, jacy żądni ładu i porządku, jacy pewni jak to tam było. Serdecznie Wam życzę spotkań z takimi dzielnymi szeryfami którzy są tak przekonani o wlasnej nieomylności... Czy to tak trudno zrozumieć że Policja i Policjanci są tu stroną sprawy, stroną tej tragedii... postawcie się w ich sytuacji... jak popełnicie BŁĄD, czy będziecie się inaczej bronić ? Chórem będą wołać że byli w porządku, że zaatakował ich motocyklista, że byli przekonani iż to ten... gangster. I o to tu właśnie chodzi - z jednej strony jest głupek ale już TRUP a z drugiej strony podobno "fachowiec" szkolony do zachowań w sytuacjach stresowych, który nie powinien być w takim przypadku " przekonany " - on powinien "być PEWNY" jak chce strzelać , szybko sensownie ocenić sytuacje i zastosować środki adekwatne do popełnionego przestępstwa uwzgledniajac nawet to co się może stać gdyby zatrzymywany im uciekł. Prowincjonalny policjancina spanikował, poszedł po linii najmniejszego oporu... To straszny błąd popełniony przez "fachowca"... więc teraz będą pletli banialuki jak to ich gowniarz na motorze chciał przejechać. A skutek będzie taki że Policja bedzie szybciej strzelać niż myśleć... bo będzie czuła się bezkarna i nieomylna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: 217.171.129.* 24.07.07, 20:22 każdy kierowca ma bezwzględny obowiązek zatrzymac sie do kontroli . Może juz dość tej drogowej samowolki?? popatrzcie sobie dokładnie jak działa policja np w USA. I TO KONIEC MOJEGO KOMENTARZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.broadband.pl 24.07.07, 20:30 "Uznaliśmy, że funkcjonariusz nie przekroczył uprawnień. Miał prawo użyć broni. Strzały padały od góry do dołu. Z ekspertyzy wynika że celował w koła motocykla. Wcześniej oddał strzały ostrzegawcze - mówi Marek Woźniak, zastępca szefa Prokuratury Okręgowej w Lublinie. - Motocyklista jechał wprost na funkcjonariusza. Funkcjonariusz miał uzasadnione przypuszczone, że ma do czynienia z osobą która uczestniczyła w napadzie z bronią w ręku" 1. Celował w koło motocykla jadącego na wprost niego, koło które ma jakies 15 cm profilu jeśli patrzy sie od przodu. CHYBA KPINA, PROSZE SąDU. W KOłO MOTOCYKLA Z BRONI MASZYNOWEJ !!! CO ZA DEBIL TEN GLINARZ. 2. Padały strzały ostrzegawcze - ewidentnie nikt z tych panów nie jechał motorem i nie wiem że przy pewnej prędkości zwyczajnie GÓWNO słychac oprócz szumu wiatru. ZWYCZAJNIE NIE SLYSZAł. POZA TYM NIE SPODZIEWAL SIE ZE POLICJA ZATRZYMUJE DO KONTROLI NA DRODZE MAJAC KALACHA ZA PLECAMI. 3. Jakie mógł mieć przekonanie TEN GLINARZ ZE TO TA SAMA OSOBA CO NAPADłA skoro w napadzie brało udział 2 ludzi a tu na motocyklu którego niezidentyfikowano jechał 1 człowiek !!! CO ZA PSIA MAC, NIEDORZECZNOSC. Młodzian zapłacił zyciem za komplente dyletanctwo gliniarza. SZKODA GO. A TEN GLINIARZ TO KUTWA I OSIOł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Tego incydentu nie IP: 66.213.29.* 24.07.07, 20:37 mozna umorzyc! Sledztwo i jeszcze raz sledztwo , przesluchanie swiadkow i do pierdla draba naduzywajacego nieuzasadnionego uzycia broni. Katas mogl odskoczyc a nie strzelac do niewinnego chlopaka.Takie czyny musz byc karane. To nie strzelalanie do przepiorek i trafienie adwokata. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty 24.07.07, 20:52 To wszystko zaczęło się od tego że denat, wyjechał motocyklem na publiczną drogę nie posiadając uprawnień do kierowania nim. Gdzie wtedy byli rodzice? Dlaczego wypuścili syna na drogę. Czy wiedzieli że nie ma uprawnień do kierowania motocyklem, czy wiedzieli że wyjeżdża. Jeśli tak to przede wszystkim oni są winni śmierci własnego syna. Później wypadki toczą się następująco. Napad na hurtownie w Kraśniki, bandyci uciekają motocyklem. Stojąca na blokadzie załoga nie wie jaka jest marka tego motocykla, co stwierdzono w śledztwie. Gdyby wiedzieli sprawa nie zostałaby umożona. W kierunku blokady nadjeżdża facet na motocyklu. Jak donosiła rok temu prasa miał zamiar - o zgrozo - ubiegać się o służbę w Policji. Zdając sobie sprawę że mandat i punkty i w ogóle takie zachowanie mogą mu tą drogę skutecznie zamknąć, nie zatrzymuje się na wezwanie i mija blokadę. W tym momencie rozpoczyna się pościg. Jeden z policjantów zostaje w okolicach ronda i jak się okazuje całkiem słusznie. Bo denat, chce wymanewrować goniących go policjantów, i zawraca w kierunku ronda. Tam po raz drugi nie zatrzymuje się na wezwanie, i próbuje rozjechać albo uderzyć w policjanta, a zmusza go do zejścia na bok i odstąpienia od czynności służbowych. Jednocześnie nie reaguje na strzały ostrzegawcze. I teraz każdy niech zada sobie pytanie, czy w takim momencie stojąc tam na blokadzie, nie nabrałby pewności że to jeden z bandytów z napadu próbuje nawiać? Policjant w tym momencie ma już dwa wymienione w ustawie o policji powody żeby strzelać. Co czyni zgodnie z prawem jak stwierdziła dziś prokuratura. A ci w sprawdzaniu czy policjanci użyli broni a nawet ŚPB zgodnie z prawem są bardzo drobiazgowi. Nie przypadkiem po policji krąży powiedzenie Broń Boże zgubić, broń Boże użyć. Ktoś tu piszę o wycenie życia na 15 tys. To nie policjant wycenił życie tego chłopaka, to sam je wycenił zdrowie i życie na 500 PLN, nie zatrzymując się na wezwanie umundurowanego i uzbrojonego patrolu policji w biały dzień. Tylko postanowił zagrać z losem. Przegrał. Także dzisiejsza decyzja prokuratury jest jak najbardziej słuszna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Do Gabriel: IP: *.net-htp.de 24.07.07, 21:15 Sad decyduje na podstawie mu przedstawionych faktow, ktore niekoniecznie musza sie zawsze zgadzac ze stanem faktycznym(tu subiektywny aspekt jest bardzo istotny, nie zawsze bylo to co my widzielismy), ale wychodzac z zalozenia, ze nie bylo bledow w dochodzeniu i w samym procesie - umorzenie jest sluszne. Ale: aby zatrzymac(byla przeciesz oblawa) delikwenta stosuje sie bardziej humanitarne metody niz walenie z kalacha do motocyklisty bo nie mogl/chcia sie zatrzymac, mamy XXI wiek i metody przymusu sa bardzej subtelne, dlatego najpierw pomyslec a pozniej dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
prosiak25 Do Dante 24.07.07, 21:20 wymien mi w jaki inny sposob mozna zatrzymac motocykliste ktory ucieka przed policja Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Do Gabriel: 24.07.07, 21:26 Gość portalu: Dante napisał(a): > Sad decyduje na podstawie mu przedstawionych faktow, ktore niekoniecznie musza > sie zawsze zgadzac ze stanem faktycznym(tu subiektywny aspekt jest bardzo > istotny, nie zawsze bylo to co my widzielismy), ale wychodzac z zalozenia, ze > nie bylo bledow w dochodzeniu i w samym procesie - umorzenie jest sluszne. Nie tylko faktów, ale i dowodów. A w tym wypadku to była prokuratura. Sprawa nie trafiła na wokandę sondową. > > Ale: aby zatrzymac(byla przeciesz oblawa) delikwenta stosuje sie bardziej > humanitarne metody niz walenie z kalacha do motocyklisty bo nie mogl/chcia sie > zatrzymac, mamy XXI wiek i metody przymusu sa bardzej subtelne, dlatego > najpierw pomyslec a pozniej dzialac. Wskaż mi jakiś. Albo zresztą. Nie ma żadnego bezpiecznego sposobu zatrzymania motocyklisty. Aktywnego. Praktycznie trzeba go gonić tak długo jak sam nie popełni błędu. Czyli nie zwolni do prędkości która umożliwi ściągnięcie go siłą z motocykla. Czyli około 5 km na godzinę? 10 km? Przy czym trzeba zauważyć że w takim pościgu narażamy nie tylko samych policjantów ale i wszelkie postronne osoby . Jak wygląda taki pościg można było zdaje się obejrzeć parę miesięcy później. Kiedy to ścigano kolejnego wariata. nawet nie chce mi sie przypominać co działo się z autami po drodze. Co dodając skromne możliwości sprzętowe polskiej policji uzupełnia obraz. Innymi słowy chcesz popełnić przestępstwo i zwiać. Użyj motocykla. Możesz być niemal pewien bezkarności w tym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 21:27 Po pierwsze nie pisz psa bo pies to zwierze. Po drugie jeśli masz na myśli policjanta to powinni mu dać medal bo zareagował prawidłowo. Po trzecie piłka jest na całym świecie prosta jest kontrola to się zatrzymujesz, uciekasz ryzykujesz życie. Zasady są proste - jeśli ich nie pojmujesz to tym gorzej dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Jak zatrzymac motocykliste IP: *.net-htp.de 24.07.07, 21:49 Motocykl mozna zatrzymac podobnie jak i samochod kolczatka, ktora naklada funkcjonarjusz na droge w momencie jezeli motocylkista pomimo widocznych PARU oznakowac STOP KONTOLA POLICJI i widocznych aktywnych umundurowanego policjanta. Czyzby do lubelskeigo jeszcze takie urzadzenie nie dotarlo ? Kosztuje male pieniadze a efekt jest 100%towy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Jak zatrzymac motocykliste 24.07.07, 21:59 Gość portalu: Dante napisał(a): > Motocykl mozna zatrzymac podobnie jak i samochod kolczatka, ktora naklada > funkcjonarjusz na droge w momencie jezeli motocylkista pomimo widocznych PARU > oznakowac STOP KONTOLA POLICJI i widocznych aktywnych umundurowanego > policjanta. Czyzby do lubelskeigo jeszcze takie urzadzenie nie dotarlo ? > > Kosztuje male pieniadze a efekt jest 100%towy. Ulalala Jeśli nie wiesz, to zabronione jest używanie kolczatki do zatrzymywania motocykla. Jeśli zaś nie wiesz dlaczego to zrób eksperyment wziąć na rower rozpędź się a później przebij sobie przednie koło na rozrzuconych zawczasu szkłach. Efekt możesz pomnożyć przez 10 co najmniej. I już będziesz wiedział dlaczego nie wolno używać kolczatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Jak zatrzymac motocykliste IP: *.net-htp.de 24.07.07, 22:03 Ok, kalach jest bespieczniejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
slavkovski Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty 24.07.07, 22:03 hmmm, nie bez podstaw funkcjonuje "nagroda Darwina". januarson.webpark.pl/darwin.html Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Sprawa prosta: uciekasz - gliniarz strzela. 24.07.07, 22:09 Spróbuj we Włoszech nie zatrzymać sie na polecenie karabinierów. Zrobia z ciebie sito. I nikogo to nie zdziwi i nie oburzy. Takie są reguły gry. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość policja, stróże "prawa" IP: *.cable.ubr01.pert.blueyonder.co.uk 24.07.07, 22:12 Do rozstrzelania młodzieży koło akademików w Łodzi oraz dwóch młodych chłopaków w samochodzie,który wyglądał "podejrzanie" doszła teraz eksterminacja motocyklisty, który nie zatrzymał się do kontroli. Co będzie dalej? Strzał w głowę staruszki, która nie przechodziła na przejściu,a była podobna z daleka do bin Ladena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pisowiec Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.bsk.vectranet.pl 24.07.07, 23:05 Brawo. Jestem za strzelaniem do każdego który się nie zatrzyma. I precz z głupimi adwokatami, którzy chcą tylko kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkomz Jestescie pewni? 24.07.07, 23:20 Wszyscy entuzjasci decyzji prokuratora sa przekonani, ze oni (oraz ich bliscy) beda mieli do czynienia wylacznie z dobrymi policjantami, ze zawsze dostrzega sygnaly dawane przez policjanta i wlasciwie je zinterpretuja, ze nigdy nie zdarzy im sie zrobic czegos blahego ale jednak glupiego, ze nigdy nie zostana pomyleni z groznym przestepca. A jesli jednak wystapi cos absolutnie w ich mniemaniu nieprawdopodobnego, czyli splot kilku powyzszych sytuacji, to oczywiscie policjant celnie strzeli im w opony a nie wyda wyrok i natychmiast go wykona. Statystycznie rzecz biorac jest prawdopodobne, ze takie wyobrazenie o otaczajacym swiecie mial chlopak, ktorego zastrzelono i kobieta na rowerze, ktora stala sie zupelnie przypadkowa ofiara. Przczytajcie ze zrozumieniem co powiedzial prof. Widacki - szafowanie zyciem ludzkim jest zbyt wysoka cena zaprowadzania porzadku w takich sytuacjach i prawo musi temu stawiac tame. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Jestescie pewni? 25.07.07, 00:39 Dlaczego profesorek Widacki, nie zajmie sie przypadkiem bezprzykładnej głupoty jaką było wyjechanie motocyklem na drogę publiczną kiedy nie można go prowadzić. Bez tego jednego elementu z którym policja oraz zdarzenie w Kraśniku nie miało nic wspólnego cała tragedia by się nie wydarzyła. Dlatego że taka głupota nie ma usprawiedliwienia. Łatwiej przywalić policjantowi który ma sekundę albo mniej na podjęcie decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante In dubio contra reum IP: *.ukrom.umusic.com 25.07.07, 09:54 Gabriel: zanim zaczniesz krytykowac swoja niewiedza i .... prof. Widackiego najpierw sprobuj zrozumjec co on napisal. Drogi publiczne w demoklratycznym panstwie to nie jest folwark sredniowjeczny, na ktorych panuje prawo piesci i jezeli jest to konieczne to nawet niezatrzymuje sie podejzanego gdy sytuacja jest wysoce niebespieczna. Przpomnij sobie porwanie przez dwoch mlodych rosjan dwoch osob w Niemczech. Przejechali samochodem pol Niemciec i cala Polske dopiero na Ukrainie ich zatrzymali bo byli tak wykonczeni ... i nikt szeryfie nie strzelal i kazdego carma byla nienaruszona. Poczytaj jaka opinie maja policjanci w lubelskim, jaki jest ich standart wyszkolenia i tzw. drogoka czym sie glownie zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK346 Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.07, 10:41 TAK WŁAŚNIE DZIAŁA POLSKA POLICJA KTÓRA CHWALI SIE JAK TO WALCZY Z PRZESTĘPCZOŚCIĄ!!!, W XXI WIEKU W ERZE KOMPUTERÓW!!!TO JAKIEŚ CHORE I PORKURATOR UMARZA ŚLEDZTWO!!TO JEST PRZYZOWLENIE DO ZABIJANIA PRZYPADKOWYCH LUDZI!!!PAŃSTWO PIS WORGIE OBYWATELOWI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty 25.07.07, 10:44 Przestań "krzyczeć" na forum. Wyłącz capslock'a ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lakdsjl Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.eranet.pl 25.07.07, 21:42 Brawo. Tu chodzi o subiektywne poczucie bezpieczeństwa. Wolę, aby Policja strzelała do wszystkich, którzy nie zatrzymują się na wezwanie, niż aby jeden z tych, którzy się nie zatrzymali miałby mi pobrudzić lusterko w samochodzie........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 22:32 Brawo. Tu chodzi o subiektywne poczucie bezpieczeństwa. Wolę, aby Policja > strzelała do wszystkich, którzy nie zatrzymują się na wezwanie, niż aby jeden z > tych, którzy się nie zatrzymali miałby mi pobrudzić lusterko w samochodzie..... Mam nadzieję że żartujesz, bo w innym przypadku życzę ci żebyś jak najszybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Jesteście obłudni IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.07.07, 22:53 Słyszałam ze pielgrzymi i pilotka autokaru który rozbił się we Francji namawiali kierowcę do wybrania bardziej malowniczej trasy oni więc też ponieśli konsekwencje swoich decyzji. Czemu więc w tym durnym kraju ogloszono żałobę narodową i pluje się na Stones'ów ża grają koncert. Zawistny naród wstyd polecam obejrzeć Dzień Świra i modlitwy... Gdy wieczorne zgasną zorze, zanim głowę do snu złożę, modlitwę moją zanoszę, Bogu Ojcu i Synowi. Dopie..ie sąsiadowi! Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie, proszę! Kto ja jestem? Polak mały! Mały, zawistny i podły! Jaki znak mój? Krwawe gały! Oto wznoszę swoje modły do Boga, Maryi i Syna! Zniszczcie tego sku..syna! Mojego rodaka, sąsiada, tego wroga, tego gada! Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym i w ogóle, żeby miał marnie! Żeby miał AIDS – a i raka, oto modlitwa Polaka! * modlitwa polskich sąsiadów Wam chodzi tylko o to żeby rodzina nie dostała odszkodowania i zazdrość Was zżera że taki młody chłopak już zapracował własny motor. Policjant popełnił przestępstwo ale jest tym równiejszym wobec prawa ciężko będzie mu i jego kolegą coś udowodnić. Skoro mogą gwałcić na posterunku...no cóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Umorzona sprawa zastrzelenia motocyklisty IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.07.07, 22:54 Słyszałam ze pielgrzymi i pilotka autokaru który rozbił się we Francji namawiali kierowcę do wybrania bardziej malowniczej trasy oni więc też ponieśli konsekwencje swoich decyzji. Czemu więc w tym durnym kraju ogloszono żałobę narodową i pluje się na Stones'ów ża grają koncert. Zawistny naród wstyd polecam obejrzeć Dzień Świra i modlitwy... Gdy wieczorne zgasną zorze, zanim głowę do snu złożę, modlitwę moją zanoszę, Bogu Ojcu i Synowi. Dopie..ie sąsiadowi! Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie, proszę! Kto ja jestem? Polak mały! Mały, zawistny i podły! Jaki znak mój? Krwawe gały! Oto wznoszę swoje modły do Boga, Maryi i Syna! Zniszczcie tego sku..syna! Mojego rodaka, sąsiada, tego wroga, tego gada! Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym i w ogóle, żeby miał marnie! Żeby miał AIDS – a i raka, oto modlitwa Polaka! * modlitwa polskich sąsiadów Wam chodzi tylko o to żeby rodzina nie dostała odszkodowania i zazdrość Was zżera że taki młody chłopak już zapracował własny motor. Policjant popełnił przestępstwo ale jest tym równiejszym wobec prawa ciężko będzie mu i jego kolegą coś udowodnić. Skoro mogą gwałcić na posterunku...no cóż Odpowiedz Link Zgłoś