Dodaj do ulubionych

czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku?

03.08.07, 11:54
Rasizm polega nie tylko na nieuzasadnionym prześladowaniu jakiejś grupy
wyłącznie z powodu jej pochodzenia etnicznego, ale także na nieuzasadnionym
uprzywilejowaniu jakiejś grupy z tego samego powodu.

Wicedyrektor Państwowego ( państwowego nie prywatnego!!!) Muzeum na Majdanku
pan Plewik odmówił złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa z powodu
przynależności etnicznej sprawców.

Czy jest dopuszczalne aby rasista kierował placówką tego rodzaju jak Muzeum na
Majdanku? Milczą obrońcy praw człowieka i zawodowi łowcy rasistów, milczy
Minister Kultury. A co o rasiście na stanowisku wicedyrektora Muzeum na
Majdanku sądzą forumowicze? Czy takie przejawy rasizmu powinny być tolerowane?
Obserwuj wątek
    • Gość: zorro Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.lublin.mm.pl 03.08.07, 14:46
      Autor,jak zwykle, trzy po trzy...
      • Gość: ratatatam Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 14:50
        czyżby?
    • Gość: jacek może IP: *.lublin.mm.pl 03.08.07, 17:43
      rasista nie będzie wnosił sprawy przeciwko mordującym naród
      semicki(Palestyńczyków) antysemicki naród żydowski.
      • Gość: wiejska baba wprawdzie to b pokrętne rozumowanie ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 18:04
        przez przekore sie z nim zgadzam , ta sprawa nie powinna byc tak
        pozostawiona.Dziwi mnie równiez stanowisko prokuratury która czytuje chyba
        prasę?
    • Gość: Anka Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.chello.pl 03.08.07, 18:29
      Uważam,że przesadzasz z tym rasizmem. Dyrektor zachował się bardzo
      dyplomatycznie (aczkolwiek za mało wytargował za kłódki i skoble, ale cóż, nie
      musi mieć żyłki do negocjowania cen:)).
      Gdyby przyjął postawę egzekutora, prasa światowa pisałaby o nim, że jest
      uczniem szkoły toruńskiej, a o Lublinie - że miasto i jego mieszkańcy sa wrogo
      nastawieni do gości z Izraela.
      Ja w ogóle nie uważam czynu młodych Żydów za akt wandalizmu czy bezczeszczenia
      miejsca pamięci. Podciągnęłabym to pod ułańską fantazję i młodzieńczą głupotę.
      • Gość: ratatatam Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 19:25
        >Ja w ogóle nie uważam czynu młodych Żydów za akt wandalizmu czy bezczeszczenia
        >miejsca pamięci. Podciągnęłabym to pod ułańską fantazję i młodzieńczą głupotę.

coz to kwestia smaku...

a czy za wandalizm uznalabys oblanie farbą ( zmywalna jak najbardziej ) macewy
        na pobliskim kirkucie?

co ty z ta mlodziencza glupota? srednia wieku amatorow religijnego transu
        plasuje sie gdzies miedzy 40 a 50 ...

i na koniec naprawde nie widzisz nic niestosownego wobec ewidentnej nierownosci
        wobec prawa ? do tego motywowanej wzgledami rasowymi/etnicznymi ?

przecież doskonale wszyscy wiemy, ze pan Plewik żądałby bardzo surowej kary dla
        - dajmy na to przedstawicieli Młodzieży Wszechpolskiej- dającym w podobny
        sposob wyraz mlodzienczej fantazji na Majdanku, a policja (jak to juz gdzies
        napisalem) przerobila by ich na marmolade zanim zdazyliby otrzymc surowy wyrok!

nie razi Cie to, ze jestes tak naprawde " czlowiekiem drugiej kategorii"?

ludzie! do k***y nedzy! naprawde nie przeszkadza wam to, ze sie was traktuje jak
        istoty gorszej kategorii?????
        • Gość: Anka Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.chello.pl 03.08.07, 22:37
          Czytałam,że to byli młodzi ludzie, więc tak napisałam. Być moze należę do ludzi
          o niskiej wrażliwości, bo nijak mi zachowanie Plewika nie sprawia przykrości.
          Bardziej boli mnie pyskowanie własnych dzieci i przykrości od osób bliskich niż
          to, że dyr. Majdanka nie zgłosił sprawy do prokuratury. Nawet, jesli tym faktem
          chciał okazać mi brak szacunku.
          • Gość: ratatatam Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 23:45
            to nie byli młodzi ludzie - to po pierwsze , po drugie twoje subiektywne
            odczucia nie sa tu az tak wazne - zdążają sie przypadki ze komuś ból fizyczny
            sprawia satysfakcje seksualna - ale z tego powodu nie należy wyciągać bardzo
            ogólnych wniosków iż sex polega na okładaniu się pejczem.

Plewik pokazal nam funcjonowanie w praktyce niektórych ustaw norymberskich -
            tyle ze nieco au rebours- ot "ubermenshe" zamienili sie z "untermenshami"
            rolami - taka nieoczekiwana zmiana miejsc - w czasach Adolfa Hitlera "niska
            wrazliwosc" byla też zapewne bardzo rozpowszechniona ...
            • Gość: Anka Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.chello.pl 04.08.07, 10:22
              ratatamie, pytałeś, co na ten temat sądzą forumowicze, więc jeden z
              forumowiczów Ci odpowiedział, co sądzi. Trudno, żeby moja prywatna opinia nie
              była subiektywnym odczuciem. Nie widze oburzonych zachowaniem dyrektora
              mieszkańców Lublina, więc śmiem twierdzić,że nikt nie poczuł się
              dyskryminowany, urażony lub odebrał decyzję p.Plewika jako zamach na jego osobę.
              Ty oczywiście masz prawo do własnych, subiektywnych odczuć, i masz prawo
              wyrażać je na forum:)
      • Gość: Kociarz Akurat to byli starzy Chasydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 10:36
        A nie żadni "młodzi żydzi".
    • Gość: * Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 01:03
      A co w IV RP nie jest możliwe. Przecież tu nawet prawo grawitacji przestaje
      obowiązywać :))
    • trzymilionowy.post Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? 04.08.07, 08:13
      Moim zdaniem sprawa skończyła się najlepiej jak mogła. Wycieczkowicze zapłacili
      za spowodowane szkody i przeprosili. Nie trzeba wydawać pieniędzy na jakieś
      postępowania i szukanie winnego.
      • efad4d Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? 04.08.07, 11:26
        zgadzam sie z przedmowca , przy stosowaniu prawa troche pomyslunku nie
        zaszkodzi, to byl zwykly glupi wybryk ludzi , ktorym wydalo sie , ze moga sobie
        pozwolic na wiecej niz inni, ale nie bylo to az tak wielkiego kalibru zeby
        wytaczac od razu wielkie dziala absurdu,
        zaplacili za szkody ,narobili sobie wstydu i tyle, a przy okazji zareklamowali
        troche lublin ;)
        • joannabarska Z igły widły 04.08.07, 16:48
          Z igły robi sie widły. Czy wszyscy forumowicze sa aż tak głupi?
          • Gość: jacek Re: Z igły widły IP: *.lublin.mm.pl 04.08.07, 17:29
            nie, tylko ty
        • Gość: Zenio. Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 22:53
          A ja uwazam, ze rosnie nam kraj nowoczesnego "narodu wybranego": uwazaja, ze im
          jest wszystko wolno. Co robi czlowiek -europejczyk, gdy widzi drzwi zamkniete?
          1). odchodzi od drzwi spokojnie,
          2) dzwoni dzwonkiem przy bramie do ciecia i pyta ewentualnie o telefon do
          dyrektora, mowiac przy tym grzecznie:"przyjechalismy z daleka, serdecznie
          prosimy o ponowne otwarcie na pol godziny, bo dzis wracamy do swego, dalekiego
          kraju",
          A co robia nasi GOSCIE???
    • Gość: matt Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 18:33
      Wg mnie to Żydzi powinni zostać zatrzymani i pojechać na komisariat (kiedyś
      składałem zeznania i Policjant pisał jednym palcem na maszynie ze 2 godz). Jak
      by spisali całą wycieczką 24*2godz to by im wyszło zatrzymanie na 48 godzin.
      Postawa dyrektora i prokuratora kompletne dno. Do tego jeszcze załatwili sprawę
      za 400 USD - żenada - mam pytanie do pana dyrektora na ile wycenia kopa w d..pe
      ma może się skuszę i zapłacę kwotę ( jak widać po incydencie z Żydami nie ceni
      się drogo)
      • Gość: U Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.n.net.pl 05.08.07, 00:02
        Popieram Matta i Zenia,pzdr
      • Gość: ciupazka Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.it-net.pl 05.08.07, 19:31
        A moze to zwykła prowokacja... Czemu nie? I oczekiwanie na reakcje?
        Forumowiczów także! Jak nie Leżajsk to Lublin...
    • Gość: chart Re: czy rasista może kierować Muzeum na Majdanku? IP: *.resetnet.pl 05.08.07, 20:11
      Ja w ogóle pewnej rzeczy chciałbym się dowiedzieć, niestety z mediów nie mogę.
      Prasa wymiennie używa określeń "chasydzi" i żydzi ortodoksyjnie, co jest nie
      jest łagodnie mówiąc ścisłe. Chasydyzm jako nurt judaizmu mistycznego przez
      większość ortodokosów traktowany był jako seksta. Rozumiem, że dziennikarza
      sugerują się wyglądem zewnętrznym uczestników, również i w tym przypadku
      występują jednak zasadnicze różnice choćby co do strojów. Po drugie akurat
      znaczna część środowisk ortodoksyjnych nie tylko sprzeciwia się stosowanym przez
      Izrael metodom kultywowania pamięci o shoah, ale w skrajnej postaci uważa nawet
      holocaust za słuszną karę dla narodu wybranego, co wywołuje liczne konflikty w
      samym Izraelu. Po trzecie wreszcie żydowski kult zmarłych jest odmienny od
      chrześcijańskiego i nie obejmuje np. zbliżonej formy opieki nad grobami nawet
      najbliższych. Szczególnym wyjątkiem są właśnie chasydzi, którzy modlą się u
      mogił wielkich cadyków. Abstrahując więc od prawnej strony zagadnienia może ktoś
      ustaliłby jednak jaka to grupa uczestniczyła w zajściu, jakie środowisko
      reprezentowała itd. Byłoby to lepsze dla wyjaśnienia całego wydarzenia niż dość
      infantylne - przyznajmy - wyjaśnienia ambasady.
      • leniak hmm Charcie 06.08.07, 09:21
        faktycznie jak na gazetę promującą wielokulturowość wyjaśnienia dotyczące tego
        kim byli wandale z Majdanka jest raczej żenujące...
        myślę sobie jednak że cały wątek z modleniem się był po prostu wymyślony dla
        zatuszowania dokonanej już profanacji, stad chyba takie gledzenie o
        ortodoksyjnych chasydach...
        ambasada jak to ambasada stara się rzecz łagodzić, podobnie zresztą postapił
        Plewik co również można oceniać róznie w tym jako swoiste przyzwolenie na
        wandalizm (swoja drogą on już chyba wie o tym ze wyszedł na obrońcę wandali)...
        odnośnie jednak rasizmu to chyba przesada chyba że mówimy o owej grupie
        bandziorów tu mogloby to być zasadne...
        hmm nie zyje już p. ózef
        Honig</b></a> który potrafiłby dosadnie nazwać to co się stało...
        szkoda że brak jest zdecydowanego głosu potepiajacego wybryki izraelczyków
        własnie ze strony polskich Żydów - cóż niestety czas zabiera tych dla których
        obóz oznaczał miejsce szczególne i to nie tylko wśród polskich Żydów ale jak
        widac na przykładzie ostatnim na całym świecie...
        izraelczycy potraktowali obóz jak jakiś lunapark gdzie uchodzi dobrze się bawić
        i raczej nie byli to zadni religijni żydzi lecz po prostu zwykła banda wandali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka