folkatka 24.09.07, 15:40 Witam artykuł ukazał sie w papierowym wydaniu tydzień temu a na stronie - dopiero teraz. Zapraszam wszystkich do zapoznania się z jego treścią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
folkatka Chcą ocalić część historii Lublina 24.09.07, 15:43 MOze to trochę czarny humor, ale... Zapraszamy wszystkich na cmentarz, przyjdźcie, popatrzcie co robimy. Jezeli ktos chciałby sie do nas przyłaczyc - bedzie mile widziany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Chcą ocalić część historii Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 23:02 Dzięki Przemuś:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Brawo folkatko & kompany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 23:05 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Chcą ocalić część historii Lublina IP: 80.51.181.* 27.09.07, 23:27 też bym chciał ocalić, ale finansowo wesprzeć nie mogę (a przecież to najważniejsze nie ma co ukrywać)i nie dlatego że węża w kieszeni hoduję tylko skromnie studencko żyję... Wsparcie modlitwne też nie wchodzi w grę:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Szanowna folkatko.... IP: *.centertel.pl 28.09.07, 11:12 zwracam sie do Ciebie z tym pytankiem bo sądzę że jesteś w stanie udzielić mi odpowiedzi(w kontekście cmentarza prawosławnego): czy cerkiew na Lipowej jeszcze funkcjonuje jako światynia? Jeśli tak, to może wiesz kiedy. Byłem tam kiedyś baaaaaaaardzo dawno, jako małolat i chciałbym ją jeszcze raz zobaczyć wewnątrz, pokazać mojej najmłodszej córci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak mogę odpowiedzieć? 28.09.07, 13:46 cerkiew owszem funkcjonuje, ale ponieważ to cerkiew cmentarna to głównie ze smutnych okazji... w dolnej światyni odbywały sie niegdyś nabożeństwa w okresie św. zmarłych, a obecnie to nie wiem najlepiej zapytaj ks. Łosia, który jak wiadomo jest proboszczem parafi katedralnej... tu znajdziesz kontakt: www.lublin.cerkiew.pl/parafie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre81 Re: mogę odpowiedzieć? IP: *.chello.pl 02.10.07, 07:02 cieszę się przemku że żyjesz , korzystam z kanału publicznego i proszą skontaktuj się ze mną musimy się koniecznie spotkać ja ty agata aneta :) Odpowiedz Link Zgłoś
leniak kontakt do mnie 05.10.07, 11:42 obecnie jedynie na maila bo padł mi telefon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vader696 Re: Chcą ocalić część historii Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 00:56 czaaaad ja tez chce pomoc! jeszcze nie wiem tylko jak fajna inicjatywa brawo vader696@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Nowak Chcą ocalić część historii Lublina IP: *.chello.pl 05.10.07, 23:26 ostrożnie z tą wielokulturowością, tak teraz modną... W tym przypadku tego pojęcia-określenia da się użyć tylko wtedy, gdy będzie się pamiętało, że obecność Rosjan była połączona z zaborami, a więc inaczej, niż obecność Żydów Greków, Ormian i Niemców. Podobnie z kaplicą prawosławną, zbudowaną w stylu cerkwi imperianych (jak ta, która stała na Pl. Litewskim). Rosjanie mieszkający wówczas w L-nie to byli przede wszystkim carscy urzędnicy i ich rodziny, a więc wykonawcy planów rusyfikacji (vide np. "Syzyfowe prace"). Szanujmy, odnawiajmy, dbajmy, ocalajmy historię, ale owładnięci szlachetnymi uczuciami nie fałszujmy jej. Przykładem wielokulturowości są cerkwie zazwyczaj drewniane, stawiane przez miejscowy lud, w sposób naturalny wymieszany z żywiołem katolickim. Ten podział nie przebiegał wg narodowości lecz wyznania - bo pojęcie narodowości najpierw nie istniało ("my tutejsi"), a potem było dość słabe. I wtórne. Ten podział obrazuje także "Pan Tadeusz". Z pozdrowieniami - BN Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Chcą ocalić część historii Lublina 06.10.07, 20:32 Szanowny Panie, my sobie doskonale zdajemy sprawę z tego, kto tam jest pochowany. Wielokrotnie rozmawialiśmy na ten temat. Ale - chyba Pan przyzna - że byłoby szkoda, gdyby ten cmentarz zniknął z powierzchni ziemi, a jego miejsce zajełyby lastryka. Dla nas jest to przede wszystkim pamiątka przeszłości naszego miasta - niech Pan przeczyta raz jeszcze wypowiedź o fabryce Timmego. To mały przykład. Pozdrawiam i zapraszam na nasze forum www.tonzlublin.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Chcą ocalić część historii Lublina 06.10.07, 20:36 Przepraszam - raz jeszcze przeczytałam Pańską wypowiedź i doszłam do wniosku, że nieprecyzyjnie na nią odpowiedziałam, w sposób sugerujacy, że nie zrozumiałam o co Panu chodzi. Obecność chrześcijan obrzadku wschodniego w Lublinie jest poswiadczona już w Średniowieczu, natomiast kaplica - owszem, moze i jest to przykład architektury imperialnej, ale ten fakt czyni ja zabytkiem unikatowym, ponieważ cerkwi w tym stylu zachowało się na naszych ziemiach mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BN Re: Chcą ocalić część historii Lublina IP: *.chello.pl 07.10.07, 00:53 Szanowna Pani, dziękuję za odpowiedź, która uświadomiła mi, że nie dość jasno wyraziłem swoje myśli. Chodziło mi przede wszystkim o to, że przy okazji mody na wielokulturowość możemy czasem przekłamywać historię. Oczywiście, że jestem za zachowaniem rosyjskich nagrobków oraz także owej cerkiewki, nie sądzę jednak że ich istnienie jest przykładem wielokulturowości Lublina (choć gdy redagowałem "Przewodnik", skłonny byłem tak właśnie myśleć). To raczej "wieloobecność" - tak samo, jak "wieloobecnością" byłby cmentarz po bitwie pod Grunwaldem. Tzw. owoce kultury są m.in. przejawem wolnego ducha, a także dialogu między twórcami, dziełami, poglądami, zaś w przypadku Rosjan zaborców chyba trudno byłoby dowieść, iż z czymś takim mieliśmy do czynienia - i że śladem po tym jest rosyjska część cmentarza. Jeśli już, to owa wielokulturowość dotyczy różnych stylów kamieniarstwa - i w tym względzie możnaby uznać stosowanie tego pojęcia(w zawężonym zakresie) za zasadne. Czym innym była obecność chrześcijan obrządku wschodniego w średniowieczu, z pewnościa świadcząca o wielokulturowości - a jeszcze w większym stopniu o wieloreligijności tych ziem. Jestem przekonany, że doskonale to Państwo rozumiecie - oraz pewny, że wielokrotnie o tym rozmawialiście. Obawiam się, że świadomość tego nie jest jeszcze powszechna. Tym wyżej trzeba cenić Wasze opinie, popularyzować je - no i w żadnym przypadku nie rezygnować z ratowania tzw. materialnych śladów historii. Życzę Państwu powodzenia w Waszych szlachetnych działaniach. BN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Re: Chcą ocalić część historii Lublina IP: *.it-net.pl 07.10.07, 12:45 Re:BN. Ma pan rację. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Chcą ocalić część historii Lublina 24.10.07, 21:48 Gazeta zamieściła kolejny artykuł na nasz temat...Zamieściła w sobotę, ja dopiero teraz o tym pisze. Zapraszam do zapoznania się z treścią. Zapraszam też do wsparcia nas na kweście. Załączam specjalne ukłony dla pana Nowaka. Pozdrawiam Agata Witkowska (w tym momencie wypada podpisac się moim imieniem i nazwiskiem). miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,4595575.html Odpowiedz Link Zgłoś