Dodaj do ulubionych

mapka priorytetów budowy dróg według nowej władzy.

27.10.07, 01:53
tutaj jest mapka zmiany priorytetów budowy dróg
www.rp.pl/galeria/2,65385.html
na żółto dorgi które będą pózniej wykonane niż zakładano.

Rezygnację lub opóznienia w budowie obejmuje tylko regiony w których poparcie
dla PiS było większe niż dla PO.

Coś czuje że możemy pożegnać się z dodatkowymi funduszami na wyrównanie różnic
nie wspominając o takich obietnicach jak PGE :( .
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 08:13
      znów będziemy dopłacać do Wrocławia i Poznania. No ale jak ktoś
      głosował na PO to jest sam sobie winien. A co na to pan poseł
      Palikot?
      • sothink Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 08:18
        Drogi są publiczne, natomiast niepłacony ZUS zostaje tylko w twojej kabzie.
        Cała Polska dopłaca bezpośrednio do twojej kabzy.
        • Gość: aron Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.lublin.enterpol.pl 27.10.07, 08:55
          cała Polska dopłaca od lat do wrocławskiej autostrady i strefy
          ekonomicznej. Niestety będzie dopłacała nadal.
          • sothink Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 09:02
            Strefy ekonomiczne są w całej Polsce, poza tym nie ma czegoś takiego jak
            wrocławska strefa ekonomiczna ani wrocławska autostrada. Autostrada jest
            państwowa. Natomiast niepłacony ZUS ląduje w twojej kielni. Czy jak przyjadę do
            Lublina oddasz mi 200zł?
            • Gość: aron Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.lublin.enterpol.pl 27.10.07, 10:58
              nie wiem z jakiej racji mam ci oddawać jeszcze 200 zł skoro dotuję
              od lat twój Wrocław
          • Gość: bosman aaaaaaaaaaaaaaaronie! IP: *.lublin.mm.pl 27.10.07, 10:51
            chłopie spod partaczewa - oddaj mi i moje 200 zł albo
            jako "przedsiębiorca(z bożej łaski)" płać złodzieju ZUS!
      • big-lebowski Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 30.10.07, 22:59
        > znów będziemy dopłacać do Wrocławia i Poznania
        daj spokój chłopaku, z czego mielibyście dopłacać? z najniżeszgo w skali kraju
        produktu krajowego? ledwie wam przecież starcza na sprawy komunalne, troszkę
        zostaje na inwestycje.
        -
        • Gość: aron Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.lublin.enterpol.pl 31.10.07, 05:33
          a czego idioto utrzymywane jest rozrosnięte do granic absurdu
          biurokractwo warszawskie? Czyż nie z naszych podatków?

Warszawa to największy pasożyt w tym kraju, drugi jest Wrocław.

Pokaż durniu co Lublin dostał z budżetu centralnego że nazywasz go
          pasożytem.

Pokaż durniu to lotnisko które nam zbudowano twoim kosztem.
          Pokaż durniu tą autostradę którą nam zbudowano twoim kosztem.
          Pokaż durniu tą obwodnicę którą nam zbudowano twoim kosztem.
          Pokaż durniu to metro które zbudowano w Lublinie twoim kosztem.
          Pokaż durniu ten szpital dziecięcy w Lublinie do którego dopłacałeś
          jako warszawiak.

Lublin musi od lat radzić sobie sam i jeszcze płacić na innych. Stąd
          się brały te bluzgi doćka, ola, bosmana i innych idiotów na
          Pruszkowskiego że im źle w Lublinie. Po prostu Lublin płaci ogromną
          kasę do budżetu centralnego nic w zamian nie dostając. A jak rząd
          PiS zezwolił nam na strefę ekonomiczną i zatwierdził budowę
          ekspresówek to się zaczęła kampania nienawiści wobec PiSu ze strony
          forumowych durniów, bo się bali że Wrocław straci część przywilejów
          na rzecz Lublina. Teraz sprawa wraca do normy, znów Lublin będzie
          dotował Śląsk, Warszawę i Wrocław, a forumowi durnie będą chrzanić
          głupoty, że jakby SIerakowska rządziła to by było cudownie.
    • dociek Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 11:33
      Taktyka "zemsty terytorialnej" absolutnie nie przyspoży wygranym
      większego poparcia i akceptacji na tych terenach, ale jest typowo
      krótkowzrocznym "polskim myśleniem" . Sugerowałbym raczej
      przekupienie negatywnego elektoratu większymi inwestycjami, niż to
      proponowali poprzednicy (fakt, że tylko zaproponowali).
      • Gość: jooj Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.2a.pl 27.10.07, 11:43
        >Sugerowałbym raczej
        > przekupienie negatywnego elektoratu większymi inwestycjami, niż to
        > proponowali poprzednicy (fakt, że tylko zaproponowali).

U mnie właśnie jest taka sytuacja że głosowałem na PO licząc na trzezwe
        spojrzenie na rzeczywistość. Niestety, jeżeli ta informacja się potwierdzi, tak
        szybko nową władzą się nie rozczarowałem.
        • dociek Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 11:55
          Napisałem o krótkowzrocznym i płytkim myśleniu, albowiem zakładam,
          że kandydat PO na nową kadencję prezydencką, jak również kolejni
          kandydaci do europarlamentu i do polskiego Sejmu w następnych
          kadencjach, chcieliby zapewne uzyskać poparcie również ze strony
          elektoratu ze ściany wschodniej (inaczej: z Polski B), ale jeżeli
          pozwolą na to, by nadal taką "Polską B" pozostawała, to z tego nici.
          Ciemnogród zwycięży, bo taka mściwa była wola "odnowionej" władzy.
    • shawman Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 13:48
      No to "Rz" fajną robotę propagandową wykonała. :) Jeżeli przyjrzycie się
      dokładniej tej mapce i poczytacie artykuły nt. budowy dróg publikowane na długo
      przed wyborami, przekonacie się, że "drogi, które PO chce budować po 2012",
      również PiS chciał budować po 2012... A jedyna faktyczna zmiana, to rezygnacja z
      drogi do Kielc.
      • Gość: jooj Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.2a.pl 27.10.07, 14:09
        No nie do końca prawda to o czym teraz piszesz.
        Ekspresówka S-19 miała być realizowana od 2009-10 r. Jedynie odcinek z
        Międzyrzecza miał być budowany od 2012r.
        pl.wikipedia.org/wiki/Droga_ekspresowa_S19_%28Polska%29
        • shawman Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 14:29
          Masz rację, przesadziłem. Ale np. doprowadzenia S-12 do granicy przed 2012 nikt
          nie planował, więc obciążanie tym teraz Platformy pod hasłem "Platforma tnie
          drogi na Lubelszczyźnie!" uważam za niegodziwe.

Inna kwestia, że rozsądek nakazywałby doprowadzenie przynajmniej jednej drogi
          ekspresowej do granicy ukraińskiej przed 2012, ze zrozumiałych powodów... :-|
          • Gość: jooj Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.2a.pl 27.10.07, 14:49
            shawman napisał:

> Inna kwestia, że rozsądek nakazywałby doprowadzenie przynajmniej jednej drogi
            > ekspresowej do granicy ukraińskiej przed 2012, ze zrozumiałych powodów... :-|

Zgadzam się z tym.
            • Gość: aron Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.lublin.enterpol.pl 27.10.07, 18:24
              to oczywiste że dla PO priorytetem będzie droga Łódź - Wrocław i
              potem okaże się, że kosztowała zbyt dużo i nie będzie już kasy na
              S17 i S19. No ale to już wina tych co głosowali na PO. Teraz dureń
              sothink będzie się z was śmiał.
              • shawman Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 20:07
                Nie no, pewnie, że lepiej powierzyć budowę dróg PiS. Najpierw zrobią aferę,
                zerwą kontrakt, a potem podpiszą nowy, w którym zapłacą (np. Kulczykowi)
                kilkakrotnie więcej. :D Nie tak to było z tą autostradą? :P
                • Gość: aron Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.lublin.enterpol.pl 27.10.07, 20:51
                  czyli wolisz żeby Wrocław i Łódź miały autostradę, a Lublin g...?
                  Powiedz to wyrażnie zamiast kluczyć.
                  • shawman Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 27.10.07, 22:32
                    PiS zerwał kontrakt na budowę autostrady, a potem zawiązał nowy, z tym samym
                    wykonawcą (Kulczyk), tylko że płacąc mu kilkaset milionów więcej. Wykazałem w
                    ten sposób, jak twoja ulubiona partia dba o publiczne pieniądze - to
                    człowiekiem, który podjął taką decyzję powinno zająć się CBA.
                    • wampir35 Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 01:25
                      No nie wiem... jeśli człowiek nie jest atrakcyjną blondynką, głowy
                      sobe nim panowie z ABC raczej nie będą zawracać ;-)))
                      • shawman Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 02:06
                        Hm, ostatnio zgarnęli Mogielnickiego od "Kocham Cię jak Irlandię", więc nie
                        wiem, jaki mają gust. Może po prostu uraz do Irlandii po zwycięstwie Tuska? :P
                    • Gość: aron Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.lublin.enterpol.pl 28.10.07, 05:33
                      twoja ulubiona partia PO ma Lublin w d... i kasę odebraną ciężko
                      pracującym mieszkańcom Lublina przeznaczy na autostrady w okolicy
                      Wrocławia. Ciesz się - hip hip hurra! Wrocław który tak kochasz
                      dostanie twoją kasę. Ciesz się! Ciesz się! Ciesz się! Razem z
                      sothinkiem i jemu podobnymi.

Z nienawiści do katoli i kaczorów oddałeś Wrocławiowi ekspresówki.,
                      • wampir35 Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 05:46
                        Aron, o jakiej kasie piszesz? Zabierać to można, gdy jest co zabrać,
                        a na Lubelszczyźnie od dawna bieda z nędzą - kongresówka, ot co...
                      • sothink Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 10:56
                        Czy ty myślisz, że chodzi o Wrocław?? Zawsze było, jest i pewnie będzie ,chodzić
                        o warszawskie interesy. Zauważ, że prawie wszystkie drogi w kierunku Warszawy
                        maja priorytety i taka S17 ma większy priorytet niż S5 (bo oczywiście wg
                        stołecznych wschodnia obwodnica Warszawy jest najważniejsza w Polsce). A samą
                        S5 już zaczynają ciąć, najchętniej tez by ja olali. A jeżeli chodzi o autostradę
                        do Łodzi, to dziwne, że ona tez idealnie na Warszawę idzie. To wszystko po to,
                        żeby Warszawiakom się lepiej jechało w każdych kierunkach np. do Pragi.
                        • sothink Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 10:57
                          a s19 nie zbudowane by zostało ani przez PiS ani przez PO, bo nijak w kierunku
                          Warszawy ta trasa nie zmierza.
                      • Gość: Mister MR Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.chello.pl 28.10.07, 11:58
                        Dzięki władzom miejskim z PO do Lublina została przyciągnięta
                        podstrefa ekonomiczna 70 ha Aronku.
              • big-lebowski Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 31.10.07, 15:49
                > No ale to już wina tych co głosowali na PO.
                Oczywiście, że wszystkiemu winni są głosujący na PO :)
                W skali kraju pis i tak by nie wygrał. Jest na szczęście Polska zachodnia.
                Możesz jeszcze dokonać podziału Polski na dwa państwa, wtedy u Ciebie będzie
                rządzić PiS.
                Ale ja nie o tym.
                Chłopaku aronie! Przepraszam, że zabieram Ci pieniądze te gigantyczne pieniądze,
                które wypracowuje Lublin i dzięki temu mogę jeździć pięknymi drogami po Warszawie.

I kończę rozmowę. Zacząłem, bo Cie nie znałem. Życzę dużo zdrowia! Mam nadzieję,
                że zacząłeś już terapię.
      • lunochod Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 09:05
        Kolego shawman, jest nieprawdą co piszesz, budowa drogi S19 miała się rozpocząć
        jeszcze przed 2012, a dokładnie w 2009 roku. Jakkolwiek dla Polski dobrze się
        stało że wygrała PO, natomiast ściana wschodnia, a w szczególności Lublin raczej
        na tym straci. Już chcą odsunąć w czasie S19, zobaczymy jak będzie z PGE, ale z
        tego co słyszałem istnieje silny lobbing władz spółki, którym nie uśmiecha się
        przeprowadzka do Lublina. Ponieważ z Lublina nie mamy silnego lidera we
        władzach PO, prawdopodobnym wydaje się, że Lublin znowu zostanie na lodzie, bo
        Palikot jakoś nie kwapi się do lobbowania na rzecz miasta i regionu. Chyba
        trzeba zorganizaować akcję pisania listów ze sprzeciwem wobec poczynań mających,
        nie po raz p[ierwszy, marginalizować Lublin.
    • sothink Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł 28.10.07, 11:05
      PGE to kłamstwo PiSowskie. Nie ma opcji, żeby PGE wylądowało gdziekolwiek poza
      Warszawą, taka prawda. Szkoda że PiS nie obiecał przenieś GPW to Lublina to
      byłby śmiech dopiero.
    • Gość: motor lublin Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.range86-144.btcentralplus.com 28.10.07, 18:02
      co do PGE to jeszcze zobaczymy w statucie spolki juz Lublin figuruje teraz
      zobaczymy czy Plikot jest tylko pionkiem w PO
      • Gość: jooj Re: mapka priorytetów budowy dróg według nowej wł IP: *.2a.pl 28.10.07, 18:44
        To że Lublin jest w statucie PGE pierwsze słyszę ... ale jeżeli to prawda to tym lepiej.
        Najbardziej mnie jednak cieszy że w końcu ta sprawa wzbudza zainteresowanie a nie tylko biadolenie o kiełbasie przedwyborczej.
      • sothink PGE jest nierealne 28.10.07, 18:44
        Palikot nic nie zdziała. O tym decydują dużo większe siły. A te siły są
        prowarszawskie także PGE w Lublinie jest mało realne. Ponadto pracownicy i
        zarząd zagrożą że odejdą do np. Vatenfala i koniec. Przeszkolenie pracowników
        zajmuje parę lat niestety.
        Nie ma się co oszukiwać, Lublin jest za małym miastem na taką inwestycję. Tam
        muszą pracować najlepsi specjaliści, a ci kochają warszawskie wygody.
        • Gość: jooj Re: PGE jest nierealne IP: *.2a.pl 28.10.07, 18:50
          warszawskie wygody (??) .... chcesz postać w korkac w W-wie albo załatwić coś w urzędzie :) . Powodzenia życzę. Co do W-wy to napewno jest wielu chętnych do pracy (wiele więcej niż w Lublinie) z powodu wielu przyjezdnych, których jednak część zraża się do Stolicy i wraca lub emigruje. Cżęsto jest to przystanek przejściowy i to generuje taki ruch w tym miejscu.
          PGE jak najbardziej jest realne w Lublinie ale trzeba chcieć.
        • Gość: Rafał Re: PGE jest nierealne IP: *.netcontrol.pl 30.10.07, 13:00
          Kto Ci powiedział, że przeszkolenie fachowców trwa lata. Poza tym tam ma być
          siedziba, a nie zakład produkcyjny. PO gardzi wschodem i to jest fakt. Palikot
          odejdzie z Platformy, bo będzie bezradny. Jeśli chodzi o fachowców, to ja mogę
          zająć jakieś kierownicze stanowisko, bo kwalifikacje już mam (Energetyka i
          Elektrotechnika na AGH, najlepszy na roku na obu kierunkach) i jestem z Lublina.
          Jak pracownicy odejdą to nawet lepiej, bo mamy wielu mogących zająć ich miejsce.
          • Gość: czarny Re: PGE jest realne IP: *.range86-139.btcentralplus.com 30.10.07, 22:21
            wszystko jest realne tylk0o trzeba dobrze lobbowac tak jak wroclaw czy poznan
            • Gość: aron Re: PGE jest realne IP: *.lublin.enterpol.pl 31.10.07, 05:34
              Gość portalu: czarny napisał(a):

> wszystko jest realne tylk0o trzeba dobrze lobbowac tak jak wroclaw
              >czy poznan

Wrocław mistrzem żebractwa polskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka