dziwny_gosc 29.10.07, 19:10 Czy tylko skanseny, agroturystyka i rolnictwo ekologiczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aron Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? IP: *.lublin.enterpol.pl 29.10.07, 20:15 no ekspresówek na pewno się nie doczekamy. Aha, będą jeszcze opłaty za lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
japolan Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 30.10.07, 11:59 Szanowny Panie! Proszę nie przesadzać z oczekiwaniami. Ekspresówek się Panu zachciewa? A Lublin nawet logo promocyjnego nie ma. Im drogi gorsze, tym bardziej zasadne będzie ustawianie w ich pobliżu nowych tablic informacyjnych. Zamiast "Lublin" będzie na takich tablicach napisane "Muzeum Wsi Lubelskiej" / "Skansen". A że to dziwny skansen? No cóż. Kto powiedział, że skansen ma być mały. Ten jest duży. I osobliwy. Piwo warzone jest w jednym byłym kościele (przy ul. Bernardyńskiej). "Wójtowie" i "rada sołecka" zasiadają w drugim byłym kościele (tzw. ratusz w pobliżu Bramy Krakowskiej). A o "wiochowatości" dokonywanych przedsięwzięć symbolicznie świadczy pozostawienie podczas budowania tzw. Trasy Zielonej chałupy z bali - jako żywo z "Chłopów", czy insiego "Wesela". Hej! Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 30.10.07, 12:26 Ależ, Wasza wysokość! Ze skansenów i rolnictwa też da się wyżyć, vide np. Bretania i Normandia, tylko te drogi - to grunt... A w ogóle, to nie rozumiem: jeśli w funkcjonującym kościele ksiądz może codziennie przed ołtarzem walić jabole i to w przytomności wiernych, to dlaczego w byłym, dawno już zapłaconym kościele nie wolno zrobić browaru? Nielogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
japolan Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 30.10.07, 23:30 Dobry wieczór, A któż uważa, że nie można zmienić przeznaczenia budynku kościelnegp. Pisze Pan tak, jakby Pan historii nie znał. Księża, przynajmniej w ramach sprawowania funkcji sakralnych, nie spożywają napoi, które - jak wnoszę z Pańskiej pisaniny - są panu dobrze znane. Proszę przyjąć do wiadomości, że nie wszycy spożywają to, co Pan. I stanowczo żądam szanowania uczuć religijnych, nie tylko moich. Na ewentualną odpowiedź proszę się zdecydować dopiero po ustaniu działań "jabpola" / "mózgownika" - czy co tam działa na Pana. Z należnym poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 31.10.07, 08:01 Wasza pomroczność, wypraszam sobie takie insynuacje. Pijam tylko piwo, a i to bezalkoholowe, bo po alkoholu dostaję "małpiego rozumu" i wszystkich staram się nawrócić na jedynie słuszną wiarę w voodoo. Z komsomolskim pozdrowieniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? IP: *.mad.east.verizon.net 30.10.07, 14:45 japolan napisał: > Szanowny Panie! > "Wójtowie" i "rada sołecka" zasiadają w dru > gim byłym kościele (tzw. ratusz w pobliżu Bramy Krakowskiej) Drogi Forumowy Opentancu! "Koscielny Ratusz" przy Bramie Krakowskiej byl ratuszem jeszcze przed wojna za II "Przenajswietrzej". Jedna z mych szanownych prababek pracowala w owych czasach w "urzedzie skarbowym" (tak to sie dzis nazywa), ktory to miescil sie wraz z innymi dzialami w owym Ratuszu. Na marginesie - przed wojna prababka byla szefem urzedu rachunkowosci i chyba miala jedna pomocnice (?). Rachunki byly wykonywane na liczydlach i skrzetnie zapisywane kaligraficznym pismem przy pomocy skowki i atramentu w tzw. "ksiegach". Wlasnie przedstawilem wam zawila strukture oraz wyrafinowane wyposarzenie przedwojennego dzialu rachunkowosci Miasta Lublina. Teraz panie i panowie maja do dyspozycji komputery, pisma, druki, xerokopiarki, drukarki, gabinety, sekretarki... i ledwo co "wyrabiaja na zakretach. Znak czasow. A kosciolow nigdy dosc, zupelnie jak urzednikow w urzedzie skarbowym, prawda Panie Japolan? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
japolan Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 30.10.07, 23:26 Dobry wieczór, Nie trzeba wcale wracać myślą do czasów międzywojennych. Sam pamiętam okres, gdy jeden urząd skarbowy (a może nawet dwa) mieścił się w jednym budynku z wydziałem finansowym Urzędu Miasta. Potem - wraz z informatyzacją - doszło do rozmnożenia urzędów i urzędników. Istota zagadnienia polega nie na samej ilości kościołów, lecz na ich sensownym wykorzystaniu, zgodnie z Wiarą. Jeśli jedyny w Lublinie kościół z dwiema ambonami (Kościół oo. Dominikanów) wykorzystywany jest do szerzenia błędów z tychże ambon, podczas urządzanych tam wcześniej ustawionych dysput, to się można zasmucić. Czyż nie lepsze byłoby dyskutowanie między dwoma zwolennikami dwóch twierdzeń, które mieszczą się w ramach ortodoksji? Znam wystarczająco dobrze historię Lublina, by wiedzieć, że i Ratusz i browar mieszczą się w zdesakralizowanych przez wiekami budynkach kościelnych. Biorąc pod uwagę mapę Lublina, sądzę, że zasadne mogłoby być odtworzenie funkcji sakralnej w dawnej kaplicy klasztornej dzisiejszego Centrum Kultury przy ul. Peowiaków. Problem polega na tym, że dziś dominować zdaje się dziwna tendencja w architekturze, zwanej sakralną. Tendencja ta polega na budowaniu kościołów jako swoistych przybudówek architektonicznych lub funkcjonalnych - przybudówek do plebanii, salek do gry w to lub owo. Jako katolika interesują mnie kościoły jako miejsca Kultu Bożego, a nie jako przybódówki do coraz wygodniejszych plebanii, siłowni i klubów (młodzieży, seniora, ofiar alkoholizmu ...). Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 29.10.07, 20:47 Chyba położyć glazurę...? Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 29.10.07, 21:11 Ale podobno bedziemy sobie mogli wybrac kolor, docku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba kolor Tak , z tym ,ze niekoniecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 12:25 to jes to o czm zawsze mówie , że jesli sami nie wezmiemy sie do roboty to... bedzie jak zwykle.Tylko ,ze ja jako jednostka ,co ja mogę ? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: kolor Tak , z tym ,ze niekoniecznie 30.10.07, 12:29 Stanąć pod latarnią? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba a ustąpisz miejsca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 12:40 jw Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: a ustąpisz miejsca? 30.10.07, 13:15 To jak rozumiem, obstawimy już jedną latarnię przy tej trasie ekspresowej na Lubelszczyźnie, co to miała być w ramach unijnych dotacji i przy okazji, jako tranzyt na Euro2012 na Ukrainie, a co to jej jednak nie będzie - w ramach rewanżu PO na pisowskim elektoracie Regionu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Oczywiscie... IP: *.mad.east.verizon.net 30.10.07, 14:22 wymienic wszystkich moderatorow na wschod od Wisly. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba Re: Oczywiscie...co jest grane , probboszcz wprowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 14:38 proboszcz wprowadził cenzure ?PROTESTUJE !!!!! poczytajcie ine fora , odważcie sie mówic co myslicie , czniam cenzora jest ....wpisz co chcesz byle podle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Babo droga.... IP: *.mad.east.verizon.net 30.10.07, 14:48 ... no co Wy z proboszczem wyskakujecie.... wszak PO wybory wygralo, trza sie dostosowac...;-} Pozdrawiam. Uszanowanko, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
big-lebowski a czy ściana wschodnia ma jakiś pomysł na siebie? 30.10.07, 14:57 Zamiast pytać czy rząd, PO czy nawet PiS ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią zapytaj się czy ściana wschodnia ma jakiś pomysł na siebie? bo jak do tej pory jedynym pomysłem ściany wschodniej to głosowanie na populistyczne partie, które obiecują wam hajs, hajs i hajs. Polska zachodnia produkuje większość część naszego produktu krajowego, ale jak tam idą pieniądze w budżetu to krzyczycie, że powinny iść na wschód. A w imię czego? W imię marnowania pieniędzy w infrastrukturę, która nie będzie spełniać swojej roli. Podczas, gdy te pieniądze wydane na dolnym Śląsku mogą przynieść wymierne efkety. Życzę Lublinowi, żeby kwitł i się rozwijał, ale na Boga dajcie spokój z tą roszczeniową pozą. Poza ty pytasz > Czy tylko skanseny, agroturystyka i rolnictwo ekologiczne? Skoro nie macie silnego przemysłu to wykorzystajcie to co macie - czyli nieskażoną przyrodę, krajobrazy, dziedzictwo kulturowe. Bo może chętniej ktoś przyjedzie do rzeczonego skansenu niż do pseudonowoczesngo regionu. Przykład w skali mikro - to skansen w Guciowie. Dowód, że odpowiednio wykorzystane zasoby - przyroda, tradycja -(które wyśmiewasz) mogą przynieść sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: a czy ściana wschodnia ma jakiś pomysł na sie 30.10.07, 15:08 nie nam tylu rąk iloma chciałbym sie podpisać pod tym co napisałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul No i swietnie, bo ja wlasnie.... IP: *.mad.east.verizon.net 30.10.07, 15:26 ... mam pomysl zeby "ozywic" ta sciane. Mianowicie, szukam partnera biznesowego do sprzedawania samochodow z US na Lubelszczyznie/w Lublinie;-}. Nie chodzi o zaden "autoryzowany dealership" okreslonej marki, tylko wysylka na zamowienie. Moze ktos jest zainteresowany, zeby ozywic sciane i zabrac sie na powaznie za jakis biznes? zesty@gazeta.pl - dla zainteresowanych taka propozycja. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portosik Re: No i swietnie, bo ja wlasnie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:08 Ja wroce do zasadniczego tematu: PO przez dwa lata gadalo, ze ma "gabinet cieni" a okazuje sie, ze to byl "gabinet cieniasow"; zobaczcie jak oni , na goraco szukaja chetnych na stanowiska rzadowe i wielu z PO odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: a czy ściana wschodnia ma jakiś pomysł na sie IP: *.lublin.enterpol.pl 30.10.07, 18:44 taaaaak oczywiście tylko Lublin jest roszczeniowy w tym kraju żadne inne miast. Dostaliśmy już z budżetu centralnego metro, autostrady, lotnisko, obwodnicę, stadion. To nam cała Polska dała. Od ust sobie we Wrocławiu odejmowaliśćie jak budowano z budżetu centralnego lotnisko w Lublinie, autostradę Lublin - Warszawa, metro w Lublinie, stadion w Lublinie. Aha - i dofinansowywano też szpital dziecięcy w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majer Re: a czy ściana wschodnia ma jakiś pomysł na sie IP: *.lublin.mm.pl 30.10.07, 23:39 Po pierwsze to zobaczymy co niepopulistyczne PO zrobi (czy te wielkie powroty polakow, znaczne podwyzki w budzetowce i inne cuda to nie populizm?). Po drugie to tak sie sklada, ze sciana zachodnia niewiele musi robic. Inwestorzy sami tam lgną. Wschod ma gorzej bo zeby sciagnac jakiegokolwiek inwestora to musi zaoferowac nie tyle co zachod Polski tylko znacznie wiecej Po trzecie wiele inwestycji zalezy od rzadu. Chociazby lotnisko na ktore Lublin kasy nie dostawal od lat. "Podczas, gdy te pieniądze wydane na dolnym Śląsku mogą przynieść > wymierne efkety." Rozumie, ze wschod nalezaloby zaorac, zlikwidowac a najlepiej to stworzyc tu nowe panstwo. Dolny Slask nie moze sobie poradzic, że potrzebuje kasy przeznaczanej na sciane wschodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: a czy ściana wschodnia ma jakiś pomysł na sie IP: *.lublin.enterpol.pl 31.10.07, 05:22 WRocław dostał z budżetu centralnego 1. strefę ekonomiczną 2. lotnisko 3. autostradę 4. dofinansowanie do szpitala dziecięcego 5. remont linii kolejowej Legnica - Wrocław - Opole teraz chodzi o to żeby Lublin nic nie dostał. Stąd te wyzwiska, że niby to Lublin bierze ogromną kasę z budżetu centralnego. A ja pytam Co Lublin dostał z budżetu centralnego? Może lotnisko? Może autostradę? Może remont linii kolejowej? Może obwodnicę? Może dofinansowanie do szpitala dziecięcego? Może kasę na autobusy? Co takiego dostał Lublin z budżetu centralnego, że wrocławscy durnie wyzywają nas od darmozjadów? Mam nadzieję, że lubelscy wielbiciele wrocławskich idiotów typu olo, sothink, bosman czy dociek odpowiedzą mi na te pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_gosc Dobra ilustracja roszczeniowej postawy ludzi ze 03.11.07, 23:25 ściany wschodniej: www.nowiny24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=NW&Date=20071102&Category=REGION00&ArtNo=71101023&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek POsprzątnać i POwiązać z Ukrainą IP: *.lublin.mm.pl 30.10.07, 19:51 A POmorze oddać Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: POsprzątnać i POwiązać z Ukrainą IP: *.lublin.enterpol.pl 30.10.07, 20:09 przenieść stolicę do Włoszczowej, niech biurokractwo warszawskie szuka sobie uczciwej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: POsprzątnać i POwiązać z Ukrainą 31.10.07, 08:06 Ach, gdybyż ta przyszła S-19 była zamiarem rzeczywistym, nie kolejną wyborczą kiełbasą... A w ogóle, to gdzie jest nasze regionalne lobby??? Nie ma go i nie będzie - póki wschodni wyborca o mentalności "homosovieticusa" będzie głosował tylko na tych, co więcej obiecają lub na tych (albo przeciw tym), na których głosować każą wiadome media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: POsprzątnać i POwiązać z Ukrainą IP: *.lublin.enterpol.pl 31.10.07, 08:20 choćby S19 była tylko kiełbasą wyborczą, to musisz przyznać, że żaden rząd nie rozważał nawet jej budowy, tylko PiSowski. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: POsprzątnać i POwiązać z Ukrainą 31.10.07, 09:07 Nauczone doświadczeniem PiSdzielce przy następnych wyborach obiecają nam kosmodrom, port morski, elektrownię atomową oraz światowe centrum pielgrzymkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_gosc Czy ściana wschodnia ma jakiś pomysl na siebie 30.10.07, 21:45 tego nie wiem. Z tego co wiem, to jednak żaden region nie budował nigdy własnymi siłami autostrad, dróg ekspresowych, czy nawet krajowych. To się finansuje z budżetu centralnego, podobnie jak wiele innych elementów szeroko pojętej infrastruktury. Tymczasem w dzisiejszej rzeszowskiej GW ukazał się taki artykuł: miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4627912.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Czy ściana wschodnia ma jakiś pomysl na siebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 08:55 Tzw,ściana wschodnia to już nie nasz problem bo jest to ściana Unii. My niewiele mamy do gadania.W założeniu Unii trzymając sie terminologii budowlanej mamy być ,,łapaczem.. czyli strefą buforową co by żywioł azjatycki nie właził na salony Europy. Trudna do sforsowania puszcza będąca ostoją wilka to recepta Unii na regiony Podkarpacia ,Lubelszczyzny i Polesia. Osobiście nie mam nić przeciw bo doceniam znaczenie ekologii i podoba mi się treść przeboju ,,Polesia czar,,... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: POsprzątnać i POwiązać z Ukrainą 31.10.07, 10:05 Na kogo ja głosowałem - to tylko ja wiem i nie mam zamiaru przed nikim się z tego spowiadać, bo w Polsce wybory są tajne. Co do PiSuarów - to zauważyłem, że najchętniej obiecują to, co najmniej od nich zależy: np. drogi finansowane z funduszy UE (strukturalnych i innych takich tam), o które to finansowanie PiSuarowe (tak jak większość innych, bo nepotyzm w tym kraju urósł do rangi narodowej tradycji) nie potrafią nawet prawidłowo wypełnić wniosków, nie znają procedur, nie mają wizji rozwoju i w ogóle, mają to wszystko gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Szanowne moderatory, 02.11.07, 07:49 Nie zazdroszczę Wam ciężkiej i odpowiedzialnej pracy, staram się podporządkować i daleki jestem od pouczania kogokolwiek o czymkolwiek, jednak w tym przypadku zdecydowanie nie spodobało mi się. Jak już bierzecie się za chlastanie, to lećcie "po całości" i nie zostawiajcie takich wyrwanych z kontekstu wypowiedzi jak ta "piętro wyżej", gdyż jest ona odpowiedzią na pewien konkretny post i pozostawiona "sobie a muzom" wygląda dziwnie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ostr58 Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? 01.11.07, 14:46 Irlandie donald wymyslil bo taki kraj mu sie przysnil bardzo nie lubi jarka i mowi przebrala sie miarka obiecam ludowi lepszy byt pozniej bedzie mnie wstyd lecz to mi nie przeszkadza dla mnie liczy sie wladza ludciemny uwierzy we wszystko a ja bede wielkie panisko narobia sie jak woly bo to sa dla mnie matoly beda mieszkac w szalasie irlandie zobacza w atlasie my wiemy we wlasnym gronie platforma niedlugo zatonie lecz zanim to nastapi nikt z nas w to nie watpi wedlug liberalnej mody bedziemy krecic lody my zarobimy kokosy ludowi wypadna wlosy a gdy przebierze sie miarka powiemy ze to przez Jarka po latach gdy spyta kto ojczyznie wyzadzil zlo smialo powiedz:PO Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? 02.11.07, 08:27 PO nie musi się troszczyć o Polskę wschodnią, bo to nie jej elektorat, ale jak słusznie zauważył big-lebowski to powinno być dla nas wyzwaniem do wspólnego wysiłku i jeszcze bardziej wytężonej pracy. Dlaczego Rzeszów od kilku już lat tak nam ucieka? Zaraz powiecie - położenie, młodzi i wykształceni ludzie, lotnisko, itepe...Ale te czynniki są tylko potencjalnymi atutami regionu, każdy je ma, tylko że nie każdy potrafi je wykorzystywać. Lubelskie tego niestety nie umie, co objawia się nieudolnością i zapóźnieniami inwestycyjnymi - vide: lotnisko, teatr w budowie, obwodnica lublina, sse, współpraca B+R, itd. To wszystko pomalutku, jakoś się kręci...Tylko, że to "jakoś" to hamulcowy procesów modernizacyjnych województwa. Brak nam dynamizmu, otwartości, kreatywności i umiejętności otwarcia się na rady i krytykę innych z zewnątrz. Zauważcie, że polityka UE /nawet w najgorszym scenariuszu/ zakładająca utworzenie z Polski wschodniej "strefy buforowej przed żywiołem azjatyckim" może być dla nas szansą. Czysta, ekologiczna, odnawialna energia /na którą dziś stawia cała UE/, ośrodki B+R zajmujące się tą tematyką, rolnictwo, informatyka /nie ingerująca przecież w środowisko/ kultura i turystyka /cisza i wypoczynek dla salonów europejskich/ mogą być z powodzeniem kołem zamachowym całego regionu lubelsko-podkarpackiego. A Euro 2012 /o ile powstanie/ to pies? Pomyślmy, jak tą okazję wykorzystać do rozwoju regionu, zamiast psioczyć na taką czy inną partię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 08:31 NIe rozumiesz, że nasz region był przez lata dyskryminowany? Chciałbyś żeby PiS nadrobił to w 2 lata. NIe da się. Teraz będziesz dzięki PO znów dopłacał do metra w Warszawie i strefy ekonomicznej we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? 02.11.07, 08:34 Gość portalu: aron napisał(a): > NIe rozumiesz, że nasz region był przez lata dyskryminowany? No tak - i rozbiory były i Potop szwedzki... A w ogóle, to prędzej zrozumiem dopłacanie do obwodnicy Wrocławia, jak do KRUS-u busiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 08:36 skoro tam palisz się do dotowania Wrocławia to oddaj pół swojej pensji na Wrocław. Sothink się ucieszy. Nie wiem dlaczego uważasz rolników za podludzi, którym dotacje się nie należą a mieszczuchów wrocławskich za nadludzi do których powinien dopłacać cały naród. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: to oddaj pół pensji 02.11.07, 08:46 Z rolnikami, to ja mam sporo doczynienia (dobrze piszę - z rolnikami) i nie śmiem uważać ich za podludzi. Bardzo mi przeszkadzają natomiast potomkowie "chłoporoboli", którzy korzystając z dziurawego systemu ubezpieczeń społecznych po prostu okradają mnie oraz wszystkich innych uczciwych podatników. Do tych - tak naprawdę nie rolników, tylko sklepikarzy, busierzy i innych (nawet aptekarzy, weterynarzy i okulistów z umowami z NFZ) dokładam więcej, jak do warszawskiego metra i wrocławskiej strefy ekonomiczneuj razem wziętych. Jeśli chciałbyś żyć jak za premiera Rakowskiego - to wypad na Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 08:54 jak zostanie zlikwidowana strefa ekonomiczna we Wrocławiu i z moich podatków przestanie być finansowana budowa metra warszawskiego to ja przejdę wtedy na ZUS. Ale nie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 08:57 okradają to cię firmy wrocławskie ( płacąc niższe podatki w strefie ekonomicznej) oraz miasto Warszawa której dotujesz metro. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: to oddaj pół pensji 02.11.07, 11:09 porównaj ile DŚ płaci podatków/mieszkańca a ile Lubelszczyzna. KRUS jest po prostu marnowany i przeżerany, podczas gdy zaoszczędzone pieniądze w strefach idą na ich dalszy rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 11:37 porównaj ile VAT i akcyzy płaci Lubelszczyzna - np. rolnik w paliwie. Wiem że jesteś za głupi żeby to pojąć bo jesteś z Wrocławia. -------------------------------------------- "Neandertalczycy są wśród nas" - Maciej Giertych po zapoznaniu się z wynikami matury w województwie dolnośląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 11:38 twój debilizm wrocławski polega na tym, że myślisz, że KRUS jest tylko na Lubelszczyźnie, a nie ma go na Dolnym Śląsku. No ale czego tu się spodziewać po wrocławskim neandertalu maturalnym Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: to oddaj pół pensji 02.11.07, 11:40 Rolnik na Lubelszczyźnie kupuje paliwo z przemytu od "ruskich" a w najgorszym razie używa opału, więc z tym VATem to wcale nie jest tak. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: to oddaj pół pensji 02.11.07, 09:00 tajnos.agentos masz rację, KRUS dla rolników jest niby tak skonstruowany by dotować rolników. Rzecz w tym, że w ten sposób społeczeństwo dotuje także całą masę krętaczy. Tak samo cały system podatków w rolnictwie. Każda ekipa dochodząca do władzy boi się reform w tym sektorze, przecież to potężny elektorat. Elektorat któremu łatwiej obiecać niż przekonać do czegoś. Podobnie z prywatyzacją służby zdrowia. Funkcjonują mity a nie rzeczywiste fakty. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 09:27 ale czy ktoś zabrania tajnos.agentosowi, empiemu czy sothinkowi kupić hektary i płacić KRUS? Nie. A Lublin przez kilkanaście lat nie miał możliwości działania firm w strefie ekonomicznej tak jak Wrocław. KRUS natomiast nie jest ograniczony tylko do naszego regionu, w sumie KRUSowskich firm prowadzących działalność dodatkową jest u nas mniej niż np. na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: to oddaj pół pensji 02.11.07, 09:52 empi napisał: > tajnos.agentos masz rację, KRUS dla rolników jest niby tak > skonstruowany by dotować rolników. Rzecz w tym, że w ten sposób > społeczeństwo dotuje także całą masę krętaczy. Niestety. I z przykrością muszę stwierdzić, że wielu z nich jest moimi dobrymi znajomymi a nawet serdecznymi przyjaciółmi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: to oddaj pół pensji IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 10:51 czemu nie kupiliście jeszcze hektarów tylko płacicie ZUS jak te głupki? Sami działacie na własna szkodę. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: to oddaj pół pensji 02.11.07, 11:41 Na szkodę działają wyłącznie takie miejscowe głupki i pasożyty jak Ty.:-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 08:35 żebyś nie wiem jak się wysilał, to skoro kasa z twoich podatków płaconych w Zamościu pójdzie na metro w Warszawie to przecież region niewiele na tym skorzysta. Zobacz na mnie - zamiast narzekać założyłem firmę ze znajomymi, zarabiam kasę, płacę podatki a i tak lewizna mnie cały czas wyzywa od najgorszych. Że busiarz, że KRUS, że to że tamto. Jakoś nie przeszkadza lewiźnie dopłacanie do strefy ekonomicznej we Wrocławiu, a KRUS im przeszkadza że coś strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Aronio... 02.11.07, 08:40 www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/krus_reformowany_,22ac8ad9b52385457d9c.html Więc albo przejdź na ZUS albo łap się za widły - i "heja" do gnoju. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? 02.11.07, 11:07 Ośle jeden! Strefy są po to aby aktywizować gospodarkę, im więcej zainwestujesz tym atrakcyjniejsze zachęty inwestycyjne. Dlatego Wrocław ma 2 budżet w PL po Warszawie (za 2006) i to Wrocławianie oddają najwięcej w postaci podatków. KRUS przez krętaczy jest natomiast marnowany i przeżerany, niestety widać to jak na dłoni w postaci dochodu/mieszkańca i statystyki nie oszukasz. System zwolnień w strefach zachęca do zwiększania zatrudnienia i inwestowania kolejnych sum. Tak więc statystyka dowodzi, że jesteś na moim utrzymaniu. Ale to już niedługo, bo nadchodzi reforma KRUSu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.07, 11:35 juz ci pisalem na czym polega statystyka. Statystycznie jak ja zabije swinie i sprzedam to jest niski PKB, a jak we Wroclawiu jesz wedline-padline z marketu myta ludwikiem to jest wysoki PKB. To jest ta roznica. Po prostu statystyka nie docenia zdrowej ekologicznej zywnosci jaka jest produkowana na Lubelszczyznie a wysoko ceni wyroby wedlinopodobne myte ludwikiem we wroclawskich marketach. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Co ma piernik do wiatraka? a nasze atuty??? 02.11.07, 11:51 Aa tak, rzeczywiście. W życiu miałem raz i drugi doczynienia z takimi "zdrowymi i ekologicznymi", którzy po bazarach, w warunkach urągających podstawowym zasadom higieny sprzedawali mięso z nielegalnego uboju, nie zadając sobie nawet trudu, by wykonać obowiązkowe badanie przed- i poubojowe... Nieźle za to "bekną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albena Re: Czy PO ma jakiś pomysł na ścianę wschodnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:03 Po nigdy nie mialo i nie ma ani jednego dobrego pomyslu nie tylko na "sciane" ale na Polske. Vide: niby-decyzje Pani Bufetowej- dotyczace stadionu. Jest dziura w ziemi to ja trzeba wykorzystac-ta dziura to stadion 10-lecia. Baba mysli, ze zrobi dobry geszeft dla warszawki, gdy postawi (czytaj Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_gosc Na wschód od Wisly jest tylko jedno lotnisko 03.11.07, 13:00 Na wschód od Wisły jest w Polsce tylko jeden czynny port lotniczy - niewielkie lotnisko w Rzeszowie. Ani jednego odcinka autostrady, brak też dróg ekspresowych. Bez dobrego połączenia ze światem, nawet turystyka się tutaj nie rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś