leniak 13.02.08, 00:11 Bardzo dobrze... nareszcie... chyba to dzięki "patronatowi" Palikota, ale niech tam -zawsze coś idzie ku lepszemu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rybak Fara wróci na Stare Miasto IP: *.chello.pl 13.02.08, 19:51 Kto jest autorem projektu - czy sam Palikot? I czy nie przypomina on czasem kształtem jego ulubionego rekwizytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Fara wróci na Stare Miasto - jako hologram!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 20:01 Re: Odbudować faręIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: mały 08.06.05, 16:04 zarchiwizowany Pomarzyć czasem trzeba, dla zdrowia, ale żeby to konkretne marzenie spełnić w realu trzeba poczekać do czasu wynalezienia podrózy w czasie. Brawa dla twórców makiet ale już na tym przykładzie dobitnie widać jak skomplikowane byłoby wierne odtworzenie oryginału - obie wersje wyraźnie różnią się bardzo istotnymi szczegółami! Gdyby choć były jakieś zdjecia ale zbytnio pospieszono się z rozbiórką kościoła nia czekając na wynalazek fotografii. Zatem wracając do mojej myśli-poczekajmy na wehikuł czasu, wyślijmy architekta z historykiem sztuki niech zrobią dobrej jakości zdjęcia (hologramy?)i można zacząć planowanie odbudowy! Pozdrawiam z nadzieją doczekania tej chwili,a póki co cieszmy się tym co mamy i ćwiczmy wyobraźnię! PS: Makietę koniecznie utrwalić w brązie i jak najpredzej - na Plac po Farze, żeby pomagała w tych ćwiczeniach!!!!!! Re: Odbudować faręIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: mały 08.06.05, 16:38 zarchiwizowany Hologram,że też wcześniej na to nie wpadłem! To jest to czego może doczekamy! Gigantyczna projekcja holograficzna w naturalnym otoczeniu w doskonałej jakości - to realna zapowiedź możliwości spełnienia waszych i moich marzeń : ZOBACZYĆ NIEISTNIEJĄCĄ FARĘ W PANORAMIE LUBLINA NA ŻYWO! Oczywiście pod warunkiem że ta panorama dotrwa do tego czasu i nie będziemy musieli ogladać lubelskiej Fary na tle galerii handlowych, stacji benzynowych i multikin z kręgielniami?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Fara wróci na Stare Miasto - jako hologram!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 20:13 Żeby nie być gołosłownym: www.youtube.com/watch?v=c0TpDxLfjHc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Fara wróci na Stare Miasto - jako hologram!!! 13.02.08, 21:50 kurczę mały to byłoby cudowne :-) duch fary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Fara wróci na Stare Miasto - jako hologram!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:46 leniak napisał: > kurczę mały to byłoby cudowne :-) > duch fary... nie byłoby a BĘDZIE cudownie, zobaczysz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Może umieją przywrócić piękne drzewa, które ścięli 18.02.08, 21:55 Wygłupili się z tymi "nowoczesnymi ruinami", to dalej idą w zaparte. Szkoda, że nie zostawili drzew, nie wyłożyli ładnie placu (choćby nawet zaznaczając innym kolorem kamieni zarys fary) i nie poustawiali ławek. Koncerty byłyby tu dostępniejsze. Teraz słabo widać, bo te głupie "ruiny" utrudniają i ruch, i zdobycie dobrego miejsca. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelski Najpierw otynkujmy i ładnie pomalujmy kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 19:15 Kamienice na placu Po Farze najpierw należy doprowadzić do stanu oglądalności, bo są strasznie zdewastowane, jak niemal cała dolna Grodzka, wyłączyć z ruchu Grodzką-Rynek-Bramową - potem dopiero można sobie pleść o odbudowie Fary. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Mówią to p. Wasil..; on w kółko: stadion za 70 mln 18.02.08, 22:00 Tzn. dawniej chciał zmarnować 50 mln, ale od dwóch tygodni mówią (z tym jego wspólnikiem p. Wysockim) o 70 mln (jak w opisach p. Mikkego o tym, jak drożał "Stadion Narodowy"). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: Fara wróci na Stare Miasto - jako hologram!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 10:31 Gość portalu: mały napisał(a): "...Gdyby choć były jakieś zdjecia ale zbytnio pospieszono się z rozbiórką kościoła nia czekając na wynalazek fotografii." I tu się właśnie mylisz. Kościół rozebrano - jak wynika z artykułu - w 1952 r. natomiast fotografia zaczęła upowszechniać się już w roku 1839, kiedy to - niezależnie od siebie - opracowali jej zasadu Francuz Daguerre (tzw. dagerotyp) oraz Anglik Talbot. Dowodem na to jest choćby - rozpowszechniona dość znacznie - fotografia Fryderyka Chopina, który - jak wiadomo - zmarł w roku 1849, a więc trzynaście lat wcześniej niż nastąpiła rozbiórka kościoła farnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: Fara wróci na Stare Miasto - jako hologram!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 10:33 Małe sprostowanie; oczywiście kościół rozebrano w 1852 roku, a nie sto lat później, jak wynikałoby z mojego "omsknięcia" palca na klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpilowyhajama Re: Fara wróci na Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 20:36 Kolego leniak nie fajnie jo piszą do twojej stronki i co ???Kuknij Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Jest szansa na pełną odbudowę Fary...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 20:41 .....jeśli p.Palikotowi zrobi się zbyt ciasno na plebanii: www.bryla.pl/bryla/1,85299,4866261.html Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Haniku kukłem i... 13.02.08, 22:28 Byłbym Haniku zaszczycony... nawet nie wiem co mam powiedzieć... miło by było sie spotkać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpilowyhajama Re: Haniku kukłem i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 11:42 Chyba nie długo sie spotkamy, dom znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lub Makieta Fary - zdjęcie modelu z tektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 21:08 www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-51133.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Makieta Fary - zdjęcie modelu z tektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 23:01 moze sie myle, moze oczy za bardzo zmeczone, ale chyba nie jest to makieta robiona na podstawie litografii Adama Lerue z Albumu Lubelskie, wydanego w 1858 r. i tez moge nie miec racji, ale chyba nie istnieje bardziej wiarygodne 'zdjecie' fary niz wlasnie to z Albumu Lubelskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikary z fary Re: Makieta Fary - zdjęcie modelu z tektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 10:24 Gość portalu: wisia napisał(a): > moze sie myle, moze oczy za bardzo zmeczone, ale chyba nie jest to > makieta robiona na podstawie litografii Adama Lerue z Albumu > Lubelskie, wydanego w 1858 r. i tez moge nie miec racji, ale chyba > nie istnieje bardziej wiarygodne 'zdjecie' fary niz wlasnie to z > Albumu Lubelskie? możesz być całkiem spokojna,nad kształtem tej makiety pracowali prawdziwi profesjonaliści, co nie jest częstym zjawiskiem w naszym mieśie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Makieta Fary - zdjęcie modelu z tektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 14:37 Gość portalu: wikary z fary napisał(a): > możesz być całkiem spokojna,nad kształtem tej makiety pracowali prawdziwi profesjonaliści, co nie jest częstym zjawiskiem w naszym mieśie biuroarchitektoniczneidea.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre81 A mnie cieszą dęby... IP: *.chello.pl 20.02.08, 18:03 zawsze to choć nie zamierzony acz symboliczny powrót do korzeni rodzimowierczych tego miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: A mnie cieszą dęby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 09:42 Tylko gdzie niby te dęby? Przecież te, posadzone na Placu po Farze, zniszczyli chuligani czyli "miejscowa społeczność". Odpowiedz Link Zgłoś
szpilowyhajama Re: A mnie cieszą dęby... 25.06.08, 06:38 To co teros powiym szanowny kolego leniak, byda godoł od serca, wiys zech jest Hanysym z krwi i kości, dlamnie Śląsk był jest i bydzie kolybkom, ale Lublin jest przed mojom kolybkom "światłośćią" i dla tego jest w sercu. Nie tak dawno jak 26.maja 2008 r o godzinie 10.45 a może 11.00, na fonfamynta FARY czytałem legenda o Czarcia Łapa, słuchało, jom 80-75 uczni ze Szkoły?, na koniec razym rycytowaliśmy wiersz Kochana Mamo. Skont ta odwaga, skond siła, i miłośc do Starego Miasta w Lublinie "dzwony Fary i jej dusza" wzywa do jej odbudowy. a moze by tak 'Lubelska dla fary cegełka"? By miec skromny oddych w historii kochanego Lublina. No to za czynomy Jo dowom 100 zł A ty Januszu Palikocie wela sibnies na cegełka? Bo szaowny leniak wiela, niy do bo jest bez roboty, A może jednak cos śibnie? Odpowiedz Link Zgłoś
szpilowyhajama Re: Fara wróci na Stare Miasto 25.06.08, 18:57 Pieronie lenia, kaj zes jest, Czekom na twoje psikniecie ło farze? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak nie mniej jednak na farę akurat bym dał 27.06.08, 21:35 mnie sie widzi że takie miasto bez Fary jest jak nie przymierzając facet bez f...ry... tym kurczę bardziej że katedra jest własciwie poza miastem - jakoś tak przyklejona do murów - jakby pojezuicka czy co? a Fara to Fara jest! przystoi wiecie rozumiecie Farę miastu mieć... bardziej nawet niż hipremarket na podzamczu! i lepszy proboszcz w grodzie niż arcybiskup na za murami... co niby jakiś tatar miasto oblega Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: nie mniej jednak na farę akurat bym dał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 21:47 odważne porównanie, ale prawdziwe...Miasto winno mieć farę i już. A archikatedra rzeczywiście zaczynała jako kosciół jezuicki. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak ;-) 30.06.08, 23:33 Nie uwłaczając archikatedrze jako cennemu zabytkowi i miejscu kultu trzeba by zauważyć że Fara św. Michała z punktu widzenia lokalnego patriotyzmu jest miejscem wielokroć ważniejszym do porównania jedynie z kościołem św. Mikołaja stare mury rozebrano... nie ostał się pień lendarnego leszkowego dębu... przemineła też sława zwycięstwa... ale została nam taka nauka: wszystko zaczyna się od wizji, choćby i sennych w Farze możnaby wznosić modły by sny nawiedzały i obecnych włodarzy... którzy nota bene też zasiadają w obiekcie niegdyś kościelnym, ale widać mury ratusza specjalnie łaską Pańską nie przesiąkły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 11:00 Na nieuctwo, ciemniactwo i lenistwo łaska Pańska nie działa. Apropos "działa": jak tam winda w urzędzie na Wieniawskiej??? Odpowiedz Link Zgłoś