ww_lodz 17.02.08, 20:53 Promocja w Wikipedii - to jest to! ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Internauci promują Lublin IP: 83.238.201.* 17.02.08, 21:31 Dlaczego autor zakłada, że artykuł w Wikipedii powstał bez udziału urzędników. Nie wiem czy tak czy nie ale wojna GW z Urzędem Miasta przekracza granice rozsądku. Artykuł o tym, że ktoś wstawił zdjęcia na yotube to chyba jakaś zapchajdziura. Prezentacja ok. Szczególnie muzyka:). Może teraz GW wykupi do niej prawa??? Czy naprawdę nie można czegoś bardziej twórczego wymyślić??? Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Internauci promują Lublin 18.02.08, 04:20 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Dlaczego autor zakłada, że artykuł w Wikipedii powstał bez udziału urzędników. wiesz... wystarczy podejrzeć historię edycji artykułu, zeby zobaczyc jak i przez kogo powstawał artykuł...a jest indiced, indiced, indiced, indiced, indiced, .... no i czasem ktoś z Łodzkiego Art Center zajrzy i coś doda... prawde mówiąc gdyby urzędnicy się rzucili na uzupełnianie Wikipedii... to by Wiki serwery siadły, więc może lepiej oddać urzędnikom co urzednicze a internautom co internetowe... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorge Re: Internauci promują Lublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 00:38 No, indiced zrobił parę copy+paste m.in z nockultury.pl/, a potem uzyskał zgodę organizatorów wystarczy przejrzeć stronę usera i stronę dyskusji tegoż :) Mógł jednak tego (jako nowicjusz) nie wiedzieć, podobnie jak tego, że instytucja dozwolonego użytku w Polsce to nie to samo, co amerykańskie fair use, a wystarczy wejść na stronę: pl.wikipedia.org/wiki/Fair_use i przejrzeć informacje o tychże różnicach, zamiast pieklić się na oligarchów :) Natomiast lubelskie działania są wzorcowo uźródłowione. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Kto promuje Lublin? 18.02.08, 09:40 Info w Wiki - profeska, z wyjątkiem braku Mikołajków Folkowych. Spore niedociągnięcie. Film - tak mniej więcej o niczym, ale zgadzam się, że trzeba go odebrać bardzo pozytywnie. Pokazuje jak nawet odrobina sztuki zmienia rzeczywistość. Takich filmów powinno już krążyć ze 20 i komuś z UM powinno zależeć, żeby było ich coraz więcej i coraz bardziej odlotowych. Jako stałe działanie. Ktoś powiedział, że "Lublinowi brak lekkości spojrzenia". Zgadzam się. "Ataki" GW na UM wg mnie uzasadnione. Jakoś mnie nie uspokajają zapewnienia, że będzie super. Nie widzę żadnych tego oznak. Niepokoją mnie: - historia promocji kampanii wizualnej L. - cisza medialna nt. planów promocyjnych L. - brak gradacji grantów w założeniach ostatniego konkursu UM (powiedzmy, że chodzi o zaskoczenie wynikami konkursu) - niewłączenie niektórych istotnych wydarzeń kulturalnych (vide Mikołajki Folkowe) w myślenie o ESK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Internauci promują Lublin IP: *.resetnet.pl 17.02.08, 23:39 Odnośnie promocji naszego miasta dobrze ze coraz więcej takich filmików powstaje, chodź moim zdaniem pan redaktor mógłby zobaczyć tez inne np. Kocham Lublin (pl.youtube.com/watch?v=fEVT9-JqoOY)-chyba najlepszy jaki kiedykolwiek widziałem o Lublinie PS szkoda ze tacy anonimowi mieszkańcy robią więcej na rzecz promocji miasta niż te urzędasky, które na dodatek biorą za to kasę :( Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Internauci promują Lublin 18.02.08, 01:24 Gość portalu: aaa napisał(a): > PS szkoda ze tacy anonimowi mieszkańcy robią więcej na rzecz > promocji miasta niż te urzędasky, które na dodatek biorą za to > kasę :( Szkoda? To chyba dobrze, że robią, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Internauci promują Lublin 18.02.08, 04:16 To bardzo miło, że ktoś zauważył mój przyjemny trud... :D co do zdjęć na Youtubie uk.youtube.com/watch?v=e4O6QCPWN9M to praktycznie większość wykonana zwyczajnym telefonem, a kilka Panoram Miejskich jest wyjątkiem... zrippowane z forów wielu użytkowników youtube stworzyło ciekawe materiały o Lublinie, Tourist Guide'y itp... prawda, brakuje profesjonalnego materiału promującego Lublin, jest najwyżej trzyczęściowy materiał TVP3 z Nocy Kultury, ale typowego opracowanego na zlecenie Magistratu to raczej nie... Co do Wikipedii to uzupełnianie jej stało się niejakim nałogiem... dobrze wygląda:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek w Wiki Brak Mikołajków Folkowych, ups! 18.02.08, 09:26 www.mikolajki.folk.pl W tym roku festiwal 17. raz: 3 dni. 10 koncertów. 17 zaproszonych zespołów. 8 krajów. 3 sceny. Konkurs. Warsztaty. Klub festiwalowy. Ostatnio w "Rzeczpospolitej" Mikołajki zostały wymienione jako 1 z 4 najważniejszych festiwali folkowych Polski. A więc, może i nisza, ale dość szczelnie wypełniona przez Lublin. Konkurs na Folkowy Fonogram Roku reklamowany niedawno w Polskim Radiu został wymyślony i odbywał się przez 3 lata również na Mikołajkach. Biletów brakuje dzień wcześniej. No i ogólnie ilość ludzi, którzy przewijają się podczas Mikołajków Folkowych odróżnia to wydarzenia od kilku innych. To dlaczego festiwal nie jest włączony jako argument do starań o tytuł ESK? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak chyba internautom bardziej zalezy na lublinie niż 18.02.08, 09:48 urzednikom... Prezydent Wasilewski to nawet zlikwidował nawet swoją strone by się nikomu z internautami nie kojarzyc i nie stwarzać wrazenia że dobro Lublina ma na celu... hmmm a zwróciliście uwage na to co jest w tekście pod śródtytułem "Zasłyszane"? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek w Wiki brak pamiecmiejsca.tnn.pl, ups! 18.02.08, 10:00 No i brak www.pamiecmiejsca.tnn.pl Tam są wymienione projekty artystyczne i działania promocyjne. www.pamiecmiejsca.tnn.pl może się i nie kwalifikuje do tych kategorii, ale wobec tego to jest błąd w założeniach. Jak L. widzi net w swojej promocji i jak się promuje L. w necie? To jest podstawowe pytanie. Czy jest tak, że przed Lublin2016 była pustynia? Drugie pytanie, retoryczne: gdzie można znaleźć więcej informacji o kulturze Lublina niż w www.pamiecmiejsca.tnn.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Internauci promują Lublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:01 jezeli ten filmik jest ciekawey to, co szanowny autor artykułu powie o tym www.youtube.com/watch?v=fEVT9-JqoOY Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Wiki i filmiki - i promocja miasta 18.02.08, 10:58 Filmików jest więcej. Ten z deskorolkarzem fajny - taki współczesny "wędrowiec", flanneur, czy jakoś tam.\ Ale po pewnym czasie się nudzą. A więc jest pojawia sie potrzeba podnoszenia ich jakości. Jest to w każdym razie materiał do animacji środowiska. Kto go wykorzystuje? Nikt. Kto powinien? Nie będę pokazywać palcem. Co do Wiki - internauci dopisują istotne elementy. M. in. Mikołajaki. I bardzo dobrze. Ale ktoś to zaczął. A więc stan pierwotny pokaza;l stan świadomości tego kogoś. Zresztą takie coś powinno być od dawna na stronach UM. Również jako materiał do dyskusji, wypracowywania kryteriów wartości, waloryzowania i podnoszenia jakości życia kulturalnego miasta. Przecież to są podstawy. Abecadło za 0 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek ESK - jakie wyznaczniki sukcesu? 18.02.08, 10:06 Czy ktoś - może GW - mógłby publicznie zadać pytanie, jakie są wyznaczniki sukcesu naszych starań o tytuł ESK? O czym właściwie mówimy, kiedy mówimy o dobrze idącej lub źle idącej kampanii? Wobec jakich kryteriów ją oceniamy? Chodzi o reklamę na boardach, zakulisowy PR, lobbing, informacje publiczne? Jak wobec ESK definiujemy kulturę L.? Jakie walory L. wchodzą jako argumenty do naszych starań o tytuł ESK? A jakie NIE? W Wiki stoi, że w staraniach do tytułu jest ważne: "akcentowanie wartości europejskich oraz tworzenie działań kulturalnych promujących miasto i region. Nie bez znaczenia są też metody propagowania informacji o kandydacie, coraz większa wagę kładzie sie na technologie informatyczne." No to poza stworzeniem od nowa www.lublin2016 i przyznaniu sporych grantów na wydarzenia z przedrostkiem "euro-" w tytule, to nie widzę koordynacji w działaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com A takie... 18.02.08, 17:00 Z tego co wspominał Pan Włodzimierz - prawnik zastępca Prezydenta ds Kultury, najważniejsze jest aby przygotować jak najdoskonalszą dokumentację imprez w Lublinie na 2016 i pobieżnie twierdząc miasto poprzez wypełnianie planu stara się o przyznanie tytułu... Otóż, sam mam uzależnienie od przeglądania różnych domumentów/bill'ów etc. Unijnych...i nie chce mi się tłumaczyć...więc wkleję: " Cities may declare themselves European Capital of Culture and hold that title only when they have actually been designated as such by the Council of Ministers of the European Union. Before that, they are "candidates" for the title. Only a city can hold the title. The Commission considers that the protection of the title of European Capital of Culture is of great importance for the reputation of the event and its future. Protection constitutes one of the measures to hold the prestige of the title and to ensure holders the visibility they deserve. In this context, it benefits to the event as well as to the cities hosting the event in the future. The Commission is currently working on finalising the procedure to protect the title under trademark law. " -- Do tego ważne dokumenty: 1. 1419/1999/EC - pierwsza rewizja 2. 1622/2006/EC - aktualizacja (obowiązuje) Tu jest wszystko co najważniejsze napisane: eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2005/com2005_0209en01.pdf przebrnąłem te teksty w ramach ćwiczeń z Angielskiego (TOLES) można się z nich dowiedzieć np. co nieco o "ekspertach" i sposobie wyboru ECC...zarówno na poziomie Krajowym jak i Europejskim...i o tym że nie zawsze wybór krajowy jest wiążący:) praktycznie, można dowiedzieć się wszystkiego, poza aktami wykonawczymi, które nas nie interesują na tym etapie... miłej lektury:D Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: A takie... 19.02.08, 09:18 Dzięki. Można się z tego czegoś dowiedzieć i zarazem nie można. Po pierwsze angielski, po drugie eu-nowomowa. Po trzecie odniesienie do nas: co to np. znaczy, że program powinien "be sustainable and be an integral part of the long term cultural development of the city." Bo ja np. nie wiem, czy ktoś w Lublinie myśli o rozwoju kultury w Lublinie w kategoriach "long-term". Jaskółki są. Np. zwiększenie budżetu na kulturę, ale to są podstawy. Jeszcze jest potrzeba publicznego i jasnego zdefiniowania celów rozwoju i rozwoju środków na te cele. Natomiast na pewno brak jest koordynacji między różnymi organami UM i "dużymi graczami" Lublina w kierunku ESK. Np. jaka jest rola uniwersytetów? I dlatego uważam, że UM sam powinien to przetłumaczyć na polski, potem na ludzki i potem: - opatrzyć komentarzami i opublikować w necie dla mieszkańców - i odpytać ze znajomości tych tekstów wszystkich urzędników Komentarze to m.in. korzyści miękkie i twarde, jakie Lublin może odnieść z tytułu ESK + przykłady z innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: A takie... 19.02.08, 21:15 Ja z racji profilu Studiów, czytam sobie takie teksty z przyjemnością, i uważam węcz przeciwnie, otóż, wg mnie UE, oczywiście - zajmuje sie wieloma nieistotnymi sprawami, ale sposób porządkowania i archiwizacji informacji, w tym aktów prawa stanowionego, jest bardzo przejrzysty dla nas - obywateli. Jednocześnie język prawny uzywany przez organy UE, do przeciętnego zrozumienia nie wymaga nawet Certyfikatu TOLES! Wystarcza średnia znajomość angielskiego. Dodam, że nowe akty sa konsekwentnie tłumaczone na języki oficjalne UE, w tym Polski. Co do kategorii -długoterminowych- (long-term), to nie bede na razie oceniał, ale Lublin powinien juz mieć strategię długofalową dot. kultury. W Wielkiej Brytanii popularne są piętnastoletnie "Local/Strategic/Structure/Development Plan" (np. "Oxford City Council: Oxford Local Plan 2001-2016") - dotyczące rozwoju poszczególnych dziedzin życia w regionie przez pewien okres czasu, nie są to konkretnie spisane działania do podjęcia, ale generalne i częściowo abstrakcyjne postulaty/wytyczne, i co pewien okres czasu zdawane sa raporty jak postulaty sa wypełniane i czy strategiczny cel zostanie osiągniety... Lubelszczyzna i Lublin - tego nie mają, a np. Rzeszowszczyzna konsekwentnie zmierza do zostania lotniczo-krzemowa dolina dobrobytu... To widać, czy gdzieś jest plan działania i wizja danego regionu za XX lat... u nas może coś takiego powstanie, a jeśli już... to ja bym stawiał na UNIWERSYTETY...na wszystkie 4 i na Akademię Ukraińską Specjalnie mówię CZTERY Uniwersytety, bo już niedługo będzie CZTERY i Lublin bedzie JEDYNYM Miastem w Polsce z Czterema Uniwersytetami. Jakby to rozreklamować, łącznie z tym, że prawie co trzeci mieszkaniec Lublina to Student;PPPPP to by było świetnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
dobredziecko Internauci promują Lublin 18.02.08, 19:08 Witam Wszystkich, bardzo dobrze, że są osoby wśród nas, które myślą nad promocją naszego miasta. Myślę, że my "ludzie internetu" możemy również wykorzystać szansę, jaką daje nam internet dla promocji naszego miasta, czy regionu, nie oglądając się i nie licząc na tych z góry. Może nasze banalne działania pobudzą również inne osoby do wysiłku. Pozdrawiam wszystkich internautów, życząc abyśmy korzystali z siły internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajus Internauci promują Lublin IP: *.it-net.pl 18.02.08, 22:08 Marszalek wojewodztwa mowi, ze bilbordy sie juz opatrzyly, spec z Urzedu Miasta mowi, ze we wrzesniu bedzie bilbordowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
strzala.fpw Re: Internauci promują Lublin 19.02.08, 22:31 indiced.spaces.live.com fajnie,że "zrippowałeś" zdjęcia z różnych for, szkoda tylko,że zapomniałeś spytać ich właścicieli o zgodę na taki zabieg.Później wychodzi na to(w artykule i na You Tubie),że sam zrobiłeś je komórką,co niestety nie jest prawdą,wiec jesli możesz popraw się. Ps. Na tym filmiku są 2 moje zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczała Internauci promują Lublin IP: *.chello.pl 20.02.08, 11:38 ...a jednak to dobrze, że ktoś taki filmik amatorski zmontował i nawet jak posłużył się w tym celu nie zupełnie swoim materiałem, to w końcu razem można się z tego cieszyć; a czerpiąc z przykładu i doświadczeń zrobić profesjonalny film promujący Lublin uwzględniający oczywiście prawa autorskie... Odpowiedz Link Zgłoś
strzala.fpw Re: Internauci promują Lublin 20.02.08, 16:26 Ja nie mam nic przeciwko takim filmikom i popieram taki sposób promocji.Sam uzywam zdjęć innych ludzi na forum Scyscaper ale zawsze przed tym pytam autora o zgode i podpisuję "pożyczone" zdjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Internauci promują Lublin 20.02.08, 19:28 mea culpa, opis na Youtube po stokroć wynagrodzi, fair use niestety robi swoje:( a my internauci, jak hieny/szakale tacy podstępni wykorzystujemy co popadnie i porzucamy;P złe z nas zwierzęta, jedynie z myszą egzystujemy w zgodzie...i to tylko komputerową pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Energia Odnawialna Re: www.lubforum.pl IP: *.chello.pl 26.02.08, 08:58 polecam dla porównania www.torun.2016.eu. I kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Miejska Kasa na promcję Lublina zostaniew rodzinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 10:46 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080221/LUBLIN/96578989 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Miejska Kasa na promcję Lublina zostaniew rod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 10:47 A pan Fic zrobi projekt Placu Litewskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś