joannabarska 04.04.08, 16:57 www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/foto-p.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joannabarska Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 17:01 www.wojciech-jaruzelski.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 17:05 www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/foto-ms.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba Pani Joanno ..czy Panią cos boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 18:13 czy to tylko tęsknica za generalissimusem? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Nie każdy o tym wie... 04.04.08, 19:32 Wie Pani,nie spotkałam w zyciu tak inteligentego oficera wyzszej rangi, ktory tyle by wiedział o kulturze, co gen.Jaruzelski. "Nie mów z osłami o salami". (Włodzimierz Ścisłowski) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 18:13 To reklama generała czy może nie jestem na bieżąco i bohater fotek szczęśliwie wykitował? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 19:33 A Ty,wampir wampir,zyjesz? Moze oddasz wiecej krwi! Nim ją ciągnąc.. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 19:52 Cóż, żyję, ale jak to mówią, co to za życie. Nic tylko polityka i polityka... Ale skoro pytasz, hm - mnie z 1968 kojarzy się Nieznośna lekkość bytu z uroczo sfilmowaną Leną Olin w TYM meloniku, a nie dowódca Wojciech Jaruzelski i niech tak zostanie. Każdy ma takie fotoideały na jakie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 20:02 Można byc bardziej wszechstronną... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 20:24 To Ona postuje... hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: I komu to przeszkadzało? 04.04.08, 20:47 Nie ma to jak dosłownosc. Pisac duzymi literami? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: I komu to przeszkadzało? 05.04.08, 09:47 Nie trzeba dużymi, chciałem Cię wciągnąć w inną trochę dyskusję. Nie udało się, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Niesamowite 04.04.08, 20:50 wejście na tę strone sprawiło mi sporo okazji do refleksji... zdjęcia jakie się rzadko widuje... w sumie widząc niektóre osoby miałem mieszane uczucia ale jednak fajnie jest spojrzeć w historię... co do samego generała... w sumie okazał się być w porządku gościem... Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: Niesamowite 04.04.08, 22:41 Sorki za pytanie,ale w czym to okazał się być "w porządku gościem"?? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak pamietasz stan wojenny? 04.04.08, 22:47 a koniec lat 80 i poczatek 90? rózni wtedy byli... gdyby tak na miejscu Jaruzelskiego był taki Jarosław Kaczyński zapewne przybyłoby mogił zbiorowych... a ponieważ nie było na miejscu generała jakiegoś drania to sobie tu na forum kulturalnie dyskutujemy dziś... ot i wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Nie demonizuj IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 22:52 Kaczynski? Hmm. Moze demonizujesz,ale-niestety- w kierownictwie PZPR tez byli krwawi pomyleńcy. Odajmy historii sprawiedliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak no byli byli 04.04.08, 23:19 czy na miarę Kaczyńskiego to nie sądzę on jest ewenementem historycznym... no może jest w typie dawnych sobiepanów? moze nieco w typie Moczara? diabeł jeden go wie... łatwiej znaleźć porównanie dla Rydzyka bo chocby Rasputin.. ale wracając do historii to byli i szaleńcy w KC... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Nie demonizuj 06.04.08, 00:21 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Kaczynski? Hmm. Też sobie tego nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: pamietasz stan wojenny? 04.04.08, 22:53 Nie pamiętam stanu wojennego,miałam 1.5 roku:D Co do Jarka to się zgadzam,ten to by poszalał.Ale nie mam sympatii do komunizmu(słabo go pamiętam ,miałam 9 lat jak upadł).Polska była wtedy prowincjonalną,zacofaną i antysemicką dyktaturą.Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak tu się akurat niewiele zmieniło 04.04.08, 23:03 tamta dyktatura tę był de facto oligarchią i obecna demokracja też jest de facto oligarchią... to nie kwestia sympatii do komunizmu (komunizmu to to raczej w PRL-u prózno byłoby szukać)... tylko taka refleksja ogólna ja miałem 9 lat w 1981 roku i do dzis mam gdzies taka plakietkę z napisem Albin Siwak Super Star... długo by tłumaczyc jej znaczenie więc wybacz że tego nie zrobię... hmm a w 1991 roku byłem we Francji i gadałem sobie przy fajce z dawnym członkiem zarzadu regionu ślaskiego Solidarności o odwołanym strajku generalnym w sierpniu 1981 roku... też długo by tłumaczyć... no nic z tej Francji wróciłem na wieść o puczu Janajewa... nie wiem czy zrozumiesz ale uwazałem że trzeba byc w kraju, tak na wszelki wypadek... ;-) ... to chyba Saro po prostu kwestia prywatnych doswiadczeń... ale oceniam że generał był w sumie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: tu się akurat niewiele zmieniło 04.04.08, 23:17 Zapewne to kwestia osobistych doświadczeń,ja znam komunę bardziej juz z zideologizowanych tekstów historycznych ( co mogła rozumieć z polityki 5,6,7 latka)....ale jeśli pozwolisz,co do osobistego bzika -PRL nie miał stosunków dyplomatycznych z Izraelem i był przystanią dla palestyńskich terrorystów. Dobra,biorę sie do lektury,może coś zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak z PrL-em i Izraelem to długa historia 04.04.08, 23:34 i zawierająca dość nagłe zwroty akcji... nie mniej stosunków dyplomatycznych nie było były za to z Palestyną i chyba do dziś zostały... co do tych terrorystów to wiesz izraelscy czy nawet wcześniejśi haganowi tez się szkolili w Polsce... taka historia Saro nic sie nie poradzi... wpływać mozemy jedynie na teraźniejszośc i przyszłość... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: tu się akurat niewiele zmieniło 05.04.08, 13:51 2_sara napisała: > Zapewne to kwestia osobistych doświadczeń,ja znam komunę bardziej juz z > zideologizowanych tekstów historycznych ( co mogła rozumieć z polityki 5,6,7 > latka).... I tu się z Tobą zgodzę: zideologizowane teksty historyczne okłamują kolejne pokolenia młodych Polaków, jakie to były potwornie nędzne i parszywe lata PRL-u, wypełnione w całości "bolszewizmem". Najchętniej "ideowi anty-komuniści" o świadomości historycznej na poziomie gimnazjalno-IPNowskim wykreśliliby z polskiej historii całe powojenne pięćdziesięciolecie, pozostwiając jedynie "bohaterskie" bandy obnoszące się szyldami WiN, NSZ, a także "maciarewiczowo- kaczystowską opozycję". Wg tych ideowych zasad Polski nie było aż do czasów tzw. "IV RP". Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: tu się akurat niewiele zmieniło 06.04.08, 12:19 Dociek, czy to nie był polski paradoks, iz władze PRL dawały dotacje na filmy w istocie rzeczy antykomunityczne? Polscy filmowcy do dzis wspominaja te wspaniałe czasy...I tęsknią za PRL, która miała różne okresy, czasem na owe czasy...super. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak jak chcesz to poszperaj na blogu 04.04.08, 23:05 leniak.blox.pl tam jest taki wpis pt. Kontra Elanowi... moze coś zrozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 do Kozłówki z wami postkomuchy 04.04.08, 23:15 2_sara napisała: > Nie pamiętam stanu wojennego,miałam 1.5 roku:D > Co do Jarka to się zgadzam,ten to by poszalał.Ale nie mam sympatii do > komunizmu(słabo go pamiętam ,miałam 9 lat jak upadł).Polska była wtedy > prowincjonalną,zacofaną i antysemicką dyktaturą.Czyż nie? Jaruzelski przetrzebił trochę Żydów z wojska i trudno się dziwić, że Sara nie ma dla niego sympatii z tego powodu. My Polacy mamy go za renegata, gorliwego sowieckiego sługusa, który w obronie narzuconego Polsce zbrodniczego ustroju komunistycznego nie zawahał się wypowiedzieć wojny własnemu narodowi. Czy ktoś uwierzy, że Jaruzelski nie wiedział o zbrodniach SB i nie aprobował ich? Przecież to na jego koncie znajduja się ofiary Grudnia 1970, wojny 1981 zwanej powszechnie polsko-jaruzelską. Miejsce takich indywiduów jak towarzysz o nicku <joannabarska>, <leniak> i im podobni piewcy renegata jest, jak to jakiś czas temu przy okazji reaktywacji Sierakowskiej postulowałem, w Kozłówce - pomiędzy popiersiami Lenina, Stalina, sierpami, młotami i czerwonymi gwiazdami. A feee!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leniak elan to ty żyjesz? 04.04.08, 23:21 coś długo ci zajeło tym razem zmartwychwstawanie... Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: elan to ty żyjesz? 04.04.08, 23:31 leniak napisał: > coś długo ci zajeło tym razem zmartwychwstawanie... Zagladam od czasu do czasu na Wasze antyklerykalne, filosemickie, antypolskie, filopedalskie, pełne komunistycznych resentymentów forum, żeby zobaczyć, czy się za bardzo nie rozbrykaliście. Poza tym robi się nudno, kiedy towarzysz <joannabarska> dyskutuje sam ze sobą i onanizuje się fotografiami renegata Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak no co ty powiesz? 04.04.08, 23:37 czyżbys mnie utozsamiał z Joanną Barską? to ci dopiero by było... ... a swoja droga Pani Joanno czy pani coś wie na temat anglosaskich koncepcji prawa natury o zmiennej wykładni? tak pytam z czystej ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: no co ty powiesz? 04.04.08, 23:46 leniak napisał: > czyżbys mnie utozsamiał z Joanną Barską? > to ci dopiero by było... Czyżbyś <leniaku> nie uważał tego komunistycznego zbrodniarza i renegata za spoko gościa? A może ktoś się podszywa pod Twojego nicka? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska elan 13,mów za siebie! 06.04.08, 12:23 elan13,nie mów za Polaków! Ja bardzo cenię generała armii Wojciecha Jaruzelskiego i uwazam, ze jego zasługi dla Polski kiedys historia w sumie oceni na plus! Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 pytanie dlaczego? 05.04.08, 10:10 Choć Jarosław Kaczyński nigdy nie powiedział nic antysemickiego, choć jego brat, prezydent wielokrotnie wykonywał gesty Żydom przyjazne, widzimy niezwykłą wprost determinację środowisk żydowskich w zwalczaniu i szkodzeniu obu Kaczyńskim. Pytanie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: pamietasz stan wojenny? 06.04.08, 00:27 Też pamiętam zarówno ten przed stanem jak i po jego ogłoszeniu. Najpierw trzeba było bać się zacietrzewienia i nieobliczalności jednych a potem drugich. Chociaż w tym drugim wypadku przynajmniej było wiadomo, o co im chodzi, czego nie można było powiedzieć o akcjach panny "S". Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 geszeft 04.04.08, 23:39 2_sara napisała: > Sorki za pytanie,ale w czym to okazał się być "w porządku gościem"?? Widzisz Saro, Jaruzelski gorliwie trzebił Żydów z armii, ale w oczach Adama Michnika okazał się "człowiekiem honoru". Geszeft to geszeft. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: geszeft 04.04.08, 23:53 Myślisz ,ze obrażasz mnie,poniżasz...tak naprawdę to ty jesteś żenujący! Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: geszeft 05.04.08, 00:01 2_sara napisała: > Myślisz ,ze obrażasz mnie,poniżasz...tak naprawdę to ty jesteś żenujący! Ależ Saro, w najmniejszy sposób nie zamierzałem Cię obrazić ani poniżyć. Wręcz przeciwnie - zdecydowanie podzielam Twój wyrażony wcześniej pogląd, że niby dlaczego Jaruzelski miałby być "w porządku gościem"???! Mojemu narodowi trafił się Jaruzelski, Twojemu wspomniany Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: geszeft 05.04.08, 14:01 Żeby było jasne,uważam Michnika za bohatera walki o wolność w tym kraju.to dzięki m.i.n. jemu możesz dziś w wolny i nieskrępowany sposób pluć na Michnika,Tuska,Kaczyńskiego czy na kogo ci przyjdzie ochota.Nie jestem wcale wobec niego bezkrytyczna.Denerwowało mnie jak ok.10 lat temu dużo mówił o swoim katolicyzmie,chrzcie dzieci itp.Teraz mu na szczęście przeszło.Ale cokolwiek by się nie powiedziało jego rola historyczna była ogromna i pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: geszeft 06.04.08, 00:12 I taka jest Wasza Saro mentalność. Gdy w grę wchodzi geszeft, to można zapomnieć nawet o czystkach etnicznych, wychwalać Jaruzelskiego, krzyczeć "odpieprzcie się od generała". Gdy w grę wchodzi geszeft, to Mordechaj nie ma oporów, żeby budować Plazę w miejscu przejściowego obozu koncentracyjnego, gdzie zamordowano wielu jego etnicznych braci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek szowiniści IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 23:42 nie wiem skąd u was taka faszystowska mentalność. Nie mierzcie wszystkich swoją miarką. Nie lubię kaczorów bo to socjaliści ale to wasze faszystowskie przypinanie mu najgorszych cech to nic innego jak metoda goebbelsa. Jesteście goebbelsami nowych czasów bo powtarzacie kłamstwa mając nadzieję że inni wezmą je w końcu za prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: szowiniści jacka - chcesz, to masz Gebbelsie 06.04.08, 22:51 www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/faszyzm.php A teraz zdefiniuj swoją miarę ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek A gdzie zdjęcia z czystki Żydów? IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 23:49 A antysemickiej akcji oczyszczania komuszego wojska z obcego jaruzelskiemu elementu żydowskiego, którą osobiście zaprojektował i nadzorował? Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 lubliniana 04.04.08, 23:55 Gość portalu: jacek napisał(a): > A antysemickiej akcji oczyszczania komuszego wojska z obcego jaruzelskiemu > elementu żydowskiego, którą osobiście zaprojektował i nadzorował? A czy niejaki Mosiek Dajan nie służył przypadkiem na Lubelszczyźnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa elanie IP: *.chello.pl 05.04.08, 10:19 Sugeruję ponownie, byś wypowiadał się tylko w swoim imieniu. My Polacy nie kochamy ludzi, krórych mottem jest "państwo to ja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna P,.Leniak, tego chyba nie wkleiłam IP: *.lublin.mm.pl 05.04.08, 11:06 www.wojciech-jaruzelski.pl/show_akt.php?id=15 Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Dyskusja z niektórymi typami na forum 05.04.08, 11:13 warta jest mniej niz funt klaków. W głowach taki zamęt,ze az strach! Nie mam jednak zamiaru milczec, poki jeszcze jestem na chodzie. "Nie mów z osłami o salami". (Włodzimierz Ścisłowski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Dyskusja z niektórymi typami na forum IP: *.lublin.enterpol.pl 05.04.08, 11:27 generał Jaruzelski ponoć w 1968 roku wyrzucał z wojska oficerów pochodzenia żydowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Dyskusja z niektórymi typami na forum 06.04.08, 00:34 "ponoć" to nie znaczy, że fama głosi prawdę. Nie wiem jak gdzie, ale w tym właśnie czasie "poproszono" mnie o spełnienie honorowego obowiązku w ramach zasadniczej służby wojskowej i z niczym takim nie spotkałem się. Nie przeczę, że takie fakty mogły mieć gdzieś miejsce, ale ja z takimi "ponociami" się nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak no nie wkleiłas ale juz cztałem 05.04.08, 11:36 cóz moje zdanie o Instytucie Plugawstwa Nieustannego znasz zapewne... Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: lubliniana 05.04.08, 14:16 Mosze Dajan urodził się w Erec Israel!Skąd czerpiesz takie bzdurne informacje?Przed powstaniem Państwa Izraela albo walczył w Haganie,albo siedział w brytyjskim więzieniu.Nigdy w Polsce nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: w Palestynie Saro 05.04.08, 14:49 O.K.Tylko nie zdziw się proszę jak będę cię poprawiała-gdy napiszesz,że mieszkasz w Polsce to ja poprawię "w kraju przywiślańskim" Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: w Palestynie Saro 06.04.08, 00:38 Sarkazm godny walki Mosze Dajana w Haganie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Jaruzelski w 1968 IP: *.lublin.enterpol.pl 06.04.08, 08:20 ot choćby z Wikipedii "Marzec 1968 W okresie 1967-1968 jako członek ścisłego kierownictwa resortu obrony współodpowiedzialny był za usuwanie z armii i degradację blisko 1300 oficerów pochodzenia żydowskiego lub Polaków ożenionych z kobietami pochodzenia żydowskiego, co było częścią antysemickich działań władz państwowych, których kulminacją były tzw. wydarzenia marcowe. W ramach antysemickiej akcji fałszywie przypisywano również żydowskie pochodzenie ministrowi obrony narodowej Marianowi Spychalskiemu, w efekcie czego Spychalski stracił stanowisko, a jego miejsce zajął Jaruzelski. Ministrem obrony narodowej Jaruzelski był od 11 kwietnia 1968 do 21 listopada 1983. Podczas pełnienia tej funkcji przez Jaruzelskiego podległe mu jednostki LWP brały udział w tłumieniu Praskiej Wiosny przez siły Układu Warszawskiego w ramach operacji Dunaj." prawda to czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Jest to realizowanie aktualnej polityki PZPR 06.04.08, 12:30 Nie mniej Generał pomógł wielu Polakom żydowskiego pochodzenia, a z Moczarem szedł "na noże". A swoją drogą jest faktem, ze w LWP proporcje miedzy Polakami a Polakami zydowskiego pochodzenia były nieco zachwiane. Inaczej mowiąc, gdyby nie Jaruzelski byłoby w LWP i poza nim znacznie gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Jest to realizowanie aktualnej polityki PZPR 06.04.08, 13:24 Wcześniejszego okresu w wojsku nie znam, ale wielu starszych w służbie twierdziło, że dyscyplinę nie tylko formalną wprowadził właśnie Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Jest to realizowanie aktualnej polityki PZPR 07.04.08, 07:11 czyżby towarzyszka Barska uważała, że w wojsku powinny być proporcje zatrudnienia wg narodowości? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Jaruzelski w 1968 06.04.08, 13:20 Nie sprawdzałem tych faktów po encyklopediach czy innych publikacjach, a - jak pisałem - opierałem się na własnych doświadczeniach w tym zakresie nie wykluczając jednocześnie takich sytuacji poza otoczeniem mnie dotyczącym. Jeżeli tak piszą, to tak chyba jest. Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, by potwierdzać czy też zaprzeczać. Mogę tylko dodać, że jednym z moich dowódców w pionie był właśnie Żyd, z którym - mimo sporej różnicy wieku - przez długie lata po wojsku utrzymywałem stosunki koleżeńskie. Dla tego trudno mi jest jednoznacznie ustosunkować się do takich przekazów. Co do reszty zawartej w poście, serwujesz wyprane z obiektywizmu fakty i nic więcej. W sierpniu 1968 przez miesiąc czasu spaliśmy z bronią u nogi czekając na rozkaz wyjazdu do Czechosłowacji i z tego tytułu opierając sie na najprzedniejszych wzorcach też zapewne postawił byś mnie pod ścianą ;(( Rozumiem, że chciałbyś mieć choć na chwilę gdzieś swoją rację w tym czarno-białym oglądzie świata. Ponieważ świat taki nie jest, co chwile wpadasz we własne sidła dziurawej i bardzo wybiórczej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Jaruzelski w 1968 07.04.08, 10:51 Każdy ma jakieś doświadczenia osobiste lub opiera sie na relacjach otoczenia. Moja rodzina mieszkała w 1968 nieopodal dworca kolejowego w Przemyślu i pod oknami domu przejeżdżały wiosną transporty radzieckich i polskich żołnierzy spieszacych udzielić bratniej pomocy Czechoslowacji. To są fakty - mam nadzieję, że nie zamierzasz kwestionować udzialu LWP w tej interwencji lub samej interwencji gloryfikować.Joanna dała linka do fotki Jaruzela z Siwickim właśnie z tamtego okresu, co mnie nieco zmroziło. Ale cóz, powtórzę - każdy ma takie fotoideały na jakie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Jaruzelski w 1968 07.04.08, 11:12 Nie wiem, skąd taka sugestia mogła powstać w Twoim umyśle, ponieważ w żaden logiczny sposób tego wyprowadzić z moich postów się nie da. Tym bardziej, że skoro coś rodzina widziała na tym dworcu, to być może widziała część pułku, która tam wylądowała - chociaż bardzo wątpię, czy akurat takimi środkami transportu czy trasą. Jeżeli już coś komuś imputujesz, to przynajmniej postaraj się zachować pozory logiki w wyciąganiu wniosków. Na temat czyichś gustów nie dyskutuję z prozaicznego względu, - jeden może lubić fotki a drugi skarpetki stojące w kącie. A wiedz, że nie bardzo mnie to interesuje, jak kto sobie chatę mebluje. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Jaruzelski w 1968 07.04.08, 11:22 Nie wiem skąd wniosek o chacie, pisałem wyżej o innych fotkach, które kojarzą mi się z rokiem 68-mym i tyle. Wolę Lenę w meloniku niż generałów LWP - wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Jaruzelski w 1968 07.04.08, 11:50 Pisanie w myśleniu raczej nie powinno przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Jaruzelski w 1968 07.04.08, 16:02 Cóż odniosłem się jedynie do podanej przez Ciebie informacji o tym, że wiedzę historyczną masz ubogą więc opierasz się w swych sądach na doświadczeniach własnych oraz bliskiego (to już moje domysły) otoczenia, a że napisałeś, że latem 1968 siedziałeś z bronią u nogi czekając na rozkaz ruszenia z bratnią pomocą, który jak rozumiem nie nadszeł. Pomyślałem zatem, że zechcesz byc może zastosować podaną metodologię i ogłosić wszem i wobec, że skoro Ty nie ruszyłeś, to interwencji nie było i cześć. Prawa do posiadania idoli jakichkolwiek nikomu nie odmawiam, do meblowania chałup w deseń ich podobizn (gdybyś miał ochotę) tym bardziej. Osobiście mam na ścianie w wc oprawione w gustowną ramkę zaświadczenie z IPN o tym, że w latach szczenięcych zostałem (ciężko jak mniemam) skrzywdzony przez policję polityczną najświetniejszego z ustrojów - Ty możesz mieć fotos Jaruzela choćby nad łóżkiem, nic mi do tego ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu narodow IP: *.lublin.mm.pl 07.04.08, 19:48 i to zbrodniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 07.04.08, 20:25 Teoretycznie zgoda. Ale czy chciałbyś Budapesztu dla Polski??? Czy sądzisz, że koszty były by mniejsze od tych kilkunastu czy kilkudziesięciu ofiar??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 11:22 A czy ty naprawdę wierzysz w interwencję ZSRR w Polsce? ZSRR już wtedy gnił od środka i powiem ci że robił kupę na sprawę Polski. Cóż każdy ma swoją rację i nie rozstrzygniemy jej tu. W każdym razie nawet jeśli przyjmiemy, że się mylę to wystarczyło wysłac oddział MO. Jest różnica między pałką a czołgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 13:24 Czy masz na to jakieś dowody oprócz powtarzania wcale nie koniecznie obiektywnych opinii a raczej propagandy skierowanej na ściśle określony użytek? Zapomniałeś o wrześniu 1939, Budapeszcie 1956 czy omawianej już Czechosłowacji w 1968 roku? Liczyłeś na interwencję zbrojną Zachodu? Przecież Rosjanie wcale nie musieli do Polski wchodzić, bo w niej już mieli rozlokowane wojska I rzutu na wypadek konfliktu z Zachodem. Takie same armie były w krajach, które także obstawiały nasze granice w 1981 r. Liczyłeś na to, że te armie rzucą broń i wejdą robić porządki z modlitewnikami w ręku? Dla uzupełnienia horyzontów tych nadziei mogę Ci wspomnieć, że parę latek temu miałem spotkanie z jednym z Rosjan. Rozmowa zeszła między innymi i na ten temat. Wspominał niezbyt mile, ponieważ jako młodego rezerwistę w nocy ściągnięto go z domu już na wiosnę 1981 roku i siedzieli na granicy z bronią u nogi do lata 1982 r. Czy sądzisz, że ten czas przeznaczony był na odmawianie modłów różańcowych? Jedno źródło informacji, to jeszcze nie jest informacja w pełni tego słowa znaczeniu. Myślę, że warto jest to zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 13:40 Ja akurat rozmawiałem niedawno z jednym z oficerów LWP. Stwierdził on, że ZSRR nie użyłoby armii w Polsce, owszem straszyło wojskiem ale na tym by się to skończyło. Stwierdził, że jest tego pewien. Skąd? Cóz tego nie chciał mi powiedzieć. Co do Budapesztu czy Czechosłowacki. Wiesz w tych latach ZSRR było jeszcze dość silne. W czasie stanu wojennego juz nie. I moim zdaniem nie zareagowali by zbrojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 11:27 Edico ofiar stanu wojennego było więcej - policz ludzi którzy umarli bo nie mogli wezwać pogotowia bo telefony były wyłączone ciekawe co byś dzisiaj mówił gdyby Prymas Polski wyłączyl telefony i ludzie nie mogli pogotowia wezwać Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 13:39 To, o czym wspominasz, to są ofiary określonej ofiary sytuacji, które trudno jest przypisać bezpośrednim aktom działania tych lub innych osób. A tak już na marginesie tej sprawy, chciałbym uczulić na wszelki wypadek w dywagacjach tego typu, że ze zdziwieniem w patrolach ZOMO w okresie stanu wojennego spotykałem również i byłych działaczy Solidarności. Czy nie wiesz, co oni tam robili? Czy tak chętnie przyznają się do tego? Postaraj się bardziej szczegółowo wypytać swego ojca, dziadka czy wuja. Będziesz miał informacje z pierwszej ręki, o ile będą to informacje szczere i bez skrywania faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 12:12 Przeciw własnemu narodowi? Moze nie znasz uwarunkowan miedzynarodowych i chwała wszystkim świętym, ze Jaruzelski wprowadzil stan wojenny w Polsce 13 grudnia 1981 r. Wtedy,przed spodziewana w Warszawie manifestacją ogłozoną na 17 grudnia ,innego wyjscia nie było. A oddziały radzieckie nie musiały nawet wkraczac do Polski skoro w niej były od lat. A w sumie to wielu internautów mysli jak nohisterycy z IPN. Trzeba było zyc w tamtych czasach! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 12:14 i co tęsknicie mocno tow. Barska za tym radzieckimi oddziałami co to były w Polsce a ich nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: odpowiedź z twojego postu 08.04.08, 14:04 "spytaj xxx swoich ukochanych muzułumanów co sądzą o gejach" Linku chyba nie muszę ci podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 16:12 aronie,ja nie tęsknie, ale tesknia mieszkańcy Dolnego Slaska i Szczecinskiego, którzy swietne interesy wowczas robili z zolnierzami Radzieckich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.enterpol.pl 12.04.08, 18:38 jeżeli jacyś mieszkańcy Dolnego Śląska ( sothink) tęsknią za żołnierzami radzieckimi to przecież nikt ich w katolandzie na siłę nie trzyma, czyż nie? W każdej chwili mogą poprosić o azyl w Rosji albo na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 13:44 Też Joanno jestem tego samego zdania. Pamiętam ulotki i wezwania radiowęzłowe Solidarności z instrukcjami do akcji na wypadek wkroczenia Rosjan. Nie sądzę, by byli w tym czasie nawiedzeni. Tym bardziej, że nie tylko RWE donosiło o nasilonych braterskich spotkaniach przywódców partyjnych krajów członkowskich Układu Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 13:46 Rozumie ze dla tow. Barskiej "własny naród" to nie Polacy tylko rosjanie. Ewentualnie Polacy ale jeśli są czerwoni. Cóż taka wasza towarzyszko czerwona mentalność. Jak czerwoni nie mogli juz dalej z sukcesem okłamywać polaków to wysłali na nich czołgi. A co towarzyszka sądzi o obecności radzieckiej armii na terenie Polski? Też chwała za to mateczce rosji? Było wyjście towarzyszko. Wiecie jakie? Chociażby MO. No ale nie liczę na to, że towarzyszka zrozumie różnicę między czołgiem a pałką. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 14:07 Jeżeli w szkołach nauczyciela mają do czynienia z taką otwartością umysłów, to należy im tylko współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 15:24 Boli was czerwonych jak ktoś myśli inaczej niż wy i nie daje sobie ciemnoty wbić do głowy, oj boli. Problem w tym, że wy towarzysze sami nie myślicie. Żyjecie nadal czerwoną propagandą. Tak więc współczuję szanownym czerwonym rozmówcom. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 15:30 I to ma być kolejny post udowadniający jaśnieoświecenie? :)) Przeczytaj jeszcze raz swoje posty i znajdź mi chociaż jeden sensowny argument nie potwierdzający tego, czego się tak wyrzekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na 08.04.08, 15:41 no i komu towarzyszko Barska ta Armia Czerwona w Polsce przeszkadzała? Jaruzelskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Każdy kto wysyła wojsko przeciwko własnemu na IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 16:16 Jacek-arcydiabeł - uwazaj, bo się tak zapieniasz, ze moze Ci pęknac zyłka w głowie, choc raczej jej nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leoncio. JB-politowanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 15:56 To ja pisze do JB: ja Ci pisze, ja Ci to musze napisac a Ty potrzebujesz to czytac bo to wazny interes. Ty nie glosuj za stanem wojny bo kazda wojna zla, ona musi byc zla. Jaki ty masz interes by to pisac, Ty mnie poinformuj kiedys; co ja pisze: "kiedys", Ty mnie informuj zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś