Dodaj do ulubionych

egzotyczny jezyk w Lblinie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 12:07
czy w naszym "cudownym" miescie jest jakas mozliwosc by nauczyc sie jezyka
bardziej egzotycznego niz wloski czy hiszpanski, np. czeskiego, wegerskiego,
japonskiego...
macie jakies info. na ten temat?
z gory dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Rodrig Falkenstein Re: egzotyczny jezyk w Lblinie? IP: *.it-net.pl 12.10.03, 12:48
      gdzieś mi sie obióło o oczy ogłoszenie, ze na UMCS chca uczyć hebrajskiego, ale
      o co dokładnie chodiło to nie wiem
      • Gość: ryża małpa Re: egzotyczny jezyk w Lblinie? IP: *.lublin.mm.pl 12.10.03, 13:31
        Tp prawda, należy zgłosić się do Zakładu HistroiiZydów czy czegoś takiego i tam
        spytac sie o szczegóły.Rok temu było bezpłatne. Mogą tez wisieć ogłoszenia na
        tablicy w Hotelu Studenta Zaocznego. Ale jeżeli chcesz uczyć się hebrajskiego
        tylko dla egzotyki, to chyba szybko wymiękniesz...jak wielu.....
        • pepperoni78 Re: egzotyczny jezyk w Lblinie? 12.10.03, 14:38
          www.umcs.lublin.pl/index.html?akcja=news&id=404
          • dociek Re: egzotyczny jezyk w Lblinie? 12.10.03, 21:48
            jezyki-obce.pl/niderlandzki/index.php
            • ervumem Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? 13.10.03, 09:37
              Dzieki bardz za poparcie Docku :)
              Wlasnie wrocilem z tygodniowego pobytu w Holandii jako tlumacz; pod wzgledem
              przezyc bylo cudnie - jechalem z trupa teatralna ktora mozna obejrzec tu:
              www.teatroterapia.lublin.pl pod wzgledem pogodowym jak to w Holandii - 4
              godziny deszczu pol godziny przerwy, pod wzgledem kulinarnym -hmm do tego
              jedzenia modyfikowanego trzeba przywyknac (coraz powazniej zaczynam sie jednak
              zastanawiac nad NIE wyjezdzaniem z tego naszego polskigo malpiego gaju, nie
              tylko z powodu jedzenia).

Uscislajac informacje dotyczace "egzotycznego" jezyka niderlandzkiego - na
              Kulu jest od kilku lat mozliwosc nauki tego jezyka na zasadzie wonych
              wykladow, nieby jest to dla studentow kulu ale po jakims czasie nie ma w
              zasadzie problemow by dolaczyc do grupy jesli jest sie spoza. statystyki
              zainteresowanin sa mneij wiecej takie: pierwsze zajecia (zapisy)- ok 100 osob,
              drugie zajecia 50 os. a potem jest kilka grup 5-8 osobowych o roznym stopniu
              zaawansowania i ostatnia grupa starych wyjadaczy liczaca 2 osoby a w porywach
              3 (w tym piszacy te slowa).

Z innych egzotykow to pamietam zajecia litewskiego na umcs kilka lat temu nie
              wiem czy teraz tez sa prowadzone - rok uczeszczalem ale nie bylem zbyt
              zadowolony, wiecej sam sie nauczylem niz na tych zajeciach od pani, ktorej
              celem bylo przerobic podrecznik a nie nauczyc czegos przydatnego.
              • u.pana.michala Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? 13.10.03, 23:50
                Rzeczywiście dość ciężko w naszym pięknym mieście uczyć jakiegoś mniej
                popularnego języka. Jeśli chodzi o ofertę szkół i szkółek jęzkowych to - pomimo
                olbrzymiej wydawało by się konkurencji - trudno znależć w ich ofercie języki
                inne niż angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, rosyjski no i
                może co najwyżej portugalski.

Co się tyczy holenederskiego na KULu to w tamtym roku zdaje się uczyła tam
                tylko jedyna rodzima użytkowniczka tegoż ( a właściwie flamandzkiego) -
                Belgijka imieniem Saskia. W tym roku przyjechala wlaśnie na jej miejsce
                rodowita holenderka.

Natomiast jeżeli ktoś chciałby jednak doskonalić znajomość "języka domyślnego",
                a nie chce z jakiś powodów uczyć się w mainstreamowej szkole językowej ani na
                korepetyjach to pozwolę sobbie zaprosic taką osobę do mnie.

Angielski u Pana Michała.
                u.pana.michala@gazeta.pl

Pozdrawiam wszystkich
                Michał
              • Gość: ta co ma kota Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 11:34
                czy niderlandzki to trudny jezyk?
                wiem, ze to rzecz wdgledna, ale jakie sa Twoje wrazenia?
                • ervumem Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? 15.10.03, 12:03
                  Gość portalu: ta co ma kota napisał(a):

> czy niderlandzki to trudny jezyk?
                  > wiem, ze to rzecz wdgledna, ale jakie sa Twoje wrazenia?

wiec moje subiektywne wrazenie jest takie ze jest to latwy jezyk ( a mysle ze
                  moge to stwierdzic bo uczylem sie kilkunastu wiec mam porownanie).
                  Porozumiewania niderlandzkim nauczylem sie praktycznie samodzielnie, potem na
                  kulu i na kursach w belgii i holandii doskonalilem go.

jest latwiejszy od angielskiego pod tym wzgledem ze pisownia zawsze
                  odzwierciedla wymowe (po angielsku jesli wczesniej nie poznasz samej wymowy
                  slowa masz ok. 50% szans ze opierajac sie jedynie na pisaowni wymowisz jej
                  poprawnie).

jest latwiejszy od niemieckiego gdyz nie ma odmian przez przypadki.
                  jedyna rzecz nastreczajaca sporo trudnosci -zwlaszcza w poczatkowym okresie
                  nauki - to wymowa, trzeba sie nauczyc roznicowac w mowie gloski ch:g:h dla
                  Polaka brzmia one niestety podobnie, iloczas a:aa, o:oo itd.
                  no i dwudzwieki ui, ee, ou/aou, euw, eu.

no to chyba tak z grubsza.

ps. aha zauwazylem dopisek malym druczkiem na kulu ze dla nie-studentow-kul
                  semestr kosztuje 300 z, ale mysle ze gdybym dzisiaj sie mial zaczac go uczyc
                  jeszcze raz to i tak bym, sie zdecydowal - warto poznawac te bogata a nie
                  bardzo u nas znana kulture, historie ich kolonii, no i miec dostep do ciekawej
                  literatury w jezyku oryginalnym przy bardzo malej dostepnosci tlumaczen na
                  nasz jezyk (nisza dla tlumaczy hehe). no i oczywiscie fakt ze za kilka
                  miesiecy bedzie mozna juz bez problemu zaczac tam prace - wlasnie wrocielm z
                  holandii - pelno ofert w praktycznie wszystkich zawodach..
                  • Gość: ta co ma kota Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:38
                    ha, wypelniles swoja misje:)
                    w tym tygodniu biegne na pierwsze zajecia
                    • ervumem Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? 24.10.03, 10:53

> ha, wypelniles swoja misje:)
                      > w tym tygodniu biegne na pierwsze zajecia

i jak poszlo? wytrwalas w postanowieniu?
                      poznalas przemila Loulou?
                      • Gość: ta co ma kota Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:14
                        > i jak poszlo? wytrwalas w postanowieniu?
                        > poznalas przemila Loulou?
                        no ba!
                        co prawda za mna dopiero pierwsze zajecia, mam nadzieje, ze wytrwam:)

ps. czy mozna dorwac gdzies jakies podreczniki? szczegolnie zalezy mi na
                        pomocach do wymowy, bo z tym chyba bedzie najwiekszy problem, wiem, ze nalezy
                        sie zglosic do pokoju 945, tylko nie wiem na ile mi tam pomoga....oj, pomoga:)
                        • Gość: ryża małpa Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: *.lublin.mm.pl 24.10.03, 18:13
                          Zgłoś się do ervumema:) Ucałuje cie w ręke za prośbe o podręcznik do
                          nidrlandzkiego ;-)

• Gość: ta co ma kota Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 19:02
                            czyzby prowadzil mala dzialalnosc gospodarcza?:)
                            • ervumem Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? 24.10.03, 21:42

> czyzby prowadzil mala dzialalnosc gospodarcza?:)

iitam, ja tylko udaje :P

wyjasnienie-ponizej.
                              • Gość: ta co ma kota Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 14:14
                                swoja droga czy to rzeczywiscie pozycja godna polecenia? wyglada zachecajaco ale
                                przed zakupem wolalabym spytac "ekspreta":)
                                • ervumem Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? 26.10.03, 14:30

> swoja droga czy to rzeczywiscie pozycja godna polecenia? wyglada zachecajaco
                                  al
                                  > e
                                  > przed zakupem wolalabym spytac "ekspreta":)

wiesz, jako autorowi nie bardzo wypada mi sie wypowiadac.
                                  odpowiem tak: gdyby mial mozliwosc kilka lat temu kupic cos takiego wiedzac ze
                                  powaznie podchodze do nauki jezyka - kupilbym bez mrugniecia.
                                  w sprawie rekomendacji polecam kontakt z rodzina Docka - moj pierwszy klient i
                                  chyba raczej zadowolony :)
        • ervumem Re: egzotyczny jezyk w Lblinie? 31.10.03, 14:18
          Gość portalu: ryża małpa napisał(a):

> Tp prawda, należy zgłosić się do Zakładu HistroiiZydów czy czegoś takiego i
          tam
          >
          > spytac sie o szczegóły.Rok temu było bezpłatne. Mogą tez wisieć ogłoszenia
          na
          > tablicy w Hotelu Studenta Zaocznego. Ale jeżeli chcesz uczyć się
          hebrajskiego
          > tylko dla egzotyki, to chyba szybko wymiękniesz...jak wielu.....

nie wiem jak kto ale ja z podpowiedzi ryzowskiej skorzystalem i juz jestem po
          pierwszych zajeciach hehe, mam do nadrobienia 2 lekcje ale dam rade aco
          zaciety jestem qrde. ortografia tam pokrecona maxymalnie, ale nie takie rzeczy
          sie przeszlo w zyciu.
          שלמ
          • Gość: ta co ma kota Re: egzotyczny jezyk w Lblinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 15:41
            Dag

> nie wiem jak kto ale ja z podpowiedzi ryzowskiej skorzystalem i juz jestem po
            > pierwszych zajeciach hehe, mam do nadrobienia 2 lekcje ale dam rade aco
            > zaciety jestem qrde. ortografia tam pokrecona maxymalnie, ale nie takie rzeczy
            > sie przeszlo w zyciu.

tez mam do nadrobienia dwie lekcje poza tym wymowa niezle pokrecona chcialabym
            wytrwac
            oj chyba kupie twoja ksiazke he he
            >
    • Gość: poliglota Re: egzotyczny jezyk w Lublinie? IP: 212.182.69.* 15.10.03, 13:20
      W każdym mieście można uczyć się egzotycznych języków samodzielnie.
      Samoukom polecam wydawnictwo DIALOG istniejące przy Uniwerystecie Warszawskim.
      Na stronach wydawnictwa znajdziecie informacje o podręcznikach do wielu
      egzotycznych języków azjatyckich, afrykańskich. Przeglądałem niektóre z tych
      podręczników, są nie tylko dobre ale i tanie.
    • Gość: Mniam Mniam Re: egzotyczny jezyk angielski.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 17:19
      ludzie!!!
      Poszukuję 4 osób, które chcą się uczyć anglika na poziomie INTERMEDIATE w JDJ w
      małej grupie
      zajęcia środa i piątek od 8.00- 9.45..Tylko za 923 lub 923 zł za cały rok!!!!
      kontakt: alpninab12@gazeta.pl
      to jest PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka