Dodaj do ulubionych

Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera strachu

• lurie1 mam plan: moze by tak na stos 16.12.08, 22:11
      Co by tu.... zrobic? Zwolnic kolejna pania lub pana z administracji? E tam, taki
      numer punktow nam nie nabije. Kto tam nas za usuniecie kolejnej pani lub pana z
      administracji pochwali... albo chocby zgani. Ale jak pogonimy Figure - najlepiej
      taka, ktorej nikt inny by nie pogonil, bo szkoda - to dopiero zrobi sie wrzawa i
      gdakanie poddanych. To dopiero za lby sie wezma i zaczna dowodzic, jacy my to
      rzutcy i zdecydowani na wszystko!
      Ale mam pomysl lepszy. I chetnie sie nim podziele, bo Figura tez mi sie
      narazila. Glownie tymi ksiazkami, co to mi je wydawala za szybko i tak bez
      szacunku zadnego. Pokrzykujac, ze jak sie z kolejna pokaze to tez mi ja szybko
      wyda. I tyle. Zadnych tam uklonow w pas przed Autorem, zadnej czolobitnosci. No
      wiec moze by tak Figure, razem z tymi ksiazkami, ktore wydal... na stos. Stos
      najlepiej pod Pomnikiem, zeby sobie Figura uswiadomila, ze sa na naszym
      uniwersytecie Figury od niej znamienitsze. Na przyklad kamienne...
      • Gość: Kamienna ... baba Re: mam plan: moze by tak na stos IP: *.umcs.lublin.pl 18.12.08, 17:06
        Oj Tomuś, Tomuś...
    • Gość: AbslowentUMCSu Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.chello.pl 16.12.08, 22:21
      Brawa dla Wybiórczej!!!
      Jak zwykle Pan Reszki, który wie jak Kogo obsmarować by temat się sprzedał a z
      nim gazeta. Brawa, bo łatwiej krytykować niż bronić. Zwłaszcza, że temat
      przeszedł sam do Pana. Szkoda tylko, że skonstruował Pan tak wywiad, że nie ma w
      nim miejsca na polemikę. Czy tak postępują dobrzy dziennikarze?
      Brawo i czekamy na kolejne niusy mające pogrążyć Pana D. i Jego przebrzydłą
      ekipę uniwersyteckich łże-elit!!
      • alexis77 Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra 16.12.08, 22:29
        Dalej "student". Idźże spać albo bierze się za książki, sesja idzie :) Kolejne
        newsy poajwią się jak przypuszczam, jutro po senacie, nie za sprawą
        "przebrzydłego" Pawła Reszki, tylko za sprawą senatu, jak by nie było. Gdyby był
        tu komentarz rzecznika lub samego Dąbrowskiego, być może nikt nie musiałby
        wypowiadać się w jego obronie co 5 minut pod innym nickiem.
        • Gość: pracuś Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.szui.lublin.pl 16.12.08, 22:35
          Student może nie wie co to ip. Na pierwszym roku tego nie uczą, a na XIII
          piętrze tym bardziej :)
          • Gość: Student/Absolwent Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.chello.pl 16.12.08, 22:40
            Wie doskonale. Ale po cóż ta dyskusja. Czas pokaże Kto miał w tym sporze rację.
        • Gość: Student/Absolwent Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.chello.pl 16.12.08, 22:38
          Pewnie tak. I nie zdziwią mnie kolejne wściekłe ataki na osobę pana Rektora.
          Druga sprawa: nie mówi się źle o nieobecnych.
          Trzecia rzecz: Panie Alexis77 trochę więcej szacunku dla starszych, nie tylko
          stopnie naukowym. Pan profesor Dąbrowski robi czarną robotę, którą zaniechało
          kilka kolejnych ekip rektorskich, więc...
          P.S.
          Mój statut względem UMCSu wciąż się zmienia, więc trudno jednoznaczne określenie
          Nicku, jeśli konta założonego na Wybiórczej nie mam
          Z poważaniem
          Student/ Absolwent UMCS
          • alexis77 Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra 16.12.08, 22:48
            O nieobecnych i o niemowach.. Może i tak...:) Ale sami na to pozwalają.
            Rozglądam się i nie widzę wokół siebie ani Peciaka, ani Dąbrowskiego i wydaje mi
            się, że co jak co, ale forum jest ponad czasem i miejscem i nie muszę pytać
            nikogo o zgodę na wypowiedź:) Zresztą - w każdej chwili można przeczytać i się
            odnieść.
            Nie wydaje mi się również, abym brał udział w ataku tak zwanym wściekłym - wręcz
            przeciwnie, nawet mam ubaw spowodowany głównie ślepotą na fakty, ale każdy może
            nie widziec tego, co mu się podoba.
            I zdecydowanie nie czuję przewagi wiekowej studenta/absolwenta:) IP jest zwykle
            to samo, ale "77" to niekoniecznie musi być mój rok urodzenia..
          • Gość: Obserwator Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.cust.tele2.pl 16.12.08, 22:58
            "Czarna robota" ale w najbardziej ponury sposób, bez klasy, otwartości na
            środowisko, bez rzetelnego sprawdzenia kompetencji "podejrzanych" osób",bez
            rzeczowo uzasadnionych zarzutów, bez rozmów "wprost". Styl żałosny. W tej
            Uczelni brak szacunku między ludźmi i nieufność staje się zjawiskiem.
            • lurie1 no czarna robote... 16.12.08, 23:30
              bo jak nazwac polowanie na czarownice? a swoja droga, smutne to i niezbawienne,
              zeby w pierwszych dwoch, trzech ruchach laufra stracic
            • Gość: małgorzata Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 02:52
              Abstrahując od treści, jakie ten dyrektor z taką chęcią przedstawia,
              forma w jakiej to robi jest poniżej krytyki. Czy wszyscy
              przedstawiciele świata kultury i nauki w Lublinie nie mają za grosz
              klasy, czy tylko dyrektorowie (na wylocie)wydawnictw
              uniwersyteckich? Wstyd
              • Gość: pracuś Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.szui.lublin.pl 17.12.08, 09:07
                A czy rektor uniwersytetu nie powinien mieć choć trochę klasy w postępowaniu z
                ludźmi (i nie tylko)? Wstyd.
                • Gość: małgorzata Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 17:47
                  Grunt to umieć chwalić swoje...I oto odpowiedź dlaczego nikt nie
                  chce studiować w Lublinie
    • Gość: ** Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera strachu IP: *.lanl.gov 17.12.08, 16:20
      Kazdy kto mial szanse poznac tego pana lub z nim pracowac, wie: obecnosc Peciaka
      nie dorownuje jego nieobecnosci.
      • levitas1 A te posty przeciwko Peciakowi to pisałem ja"gość" 17.12.08, 17:35
        A jakby była jakaś przyjemna posadka na UMCS to proszę dać mi znać. Ksywka
        "gość". W końcu coś mi się należy za pisanie tych bzdur.
        • lurie1 Re: A te posty przeciwko Peciakowi to pisałem ja" 17.12.08, 23:23
          a moze goscio szykuje sie na posadke w Wydawnictwie - bidak nie wie, ze zlote
          czasy Wydawnictwa wlasnie sie skonczyly... a dalej? dalej zamazali
    • Gość: kl21 Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera strachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 23:22
      Panie rektorze. Brawa za decyzję w sprawie Peciaka. Niech pan się nie przejmuje
      szczekaniem psów, bo Pan ma uratować karawanę czyli UMCS. Ruszył Pan wierzchołek
      góry lodowej, pt.układ kolesiowski na UMCS, utworzony przez styropianowców i
      PZPR-owców. Peciak wśród wydawców i drukarzy uważany jest za przekrętasa. Jak to
      się stało, że wszystkie książki dla UMCS drukowała jedna drukarnia . Jakim cudem
      wygrywała wszystkie "przetargi"? Nota bene, układem z tą drukarnią Peciak
      załatwił drukarnię UMCS, i właśnie teraz ją zlikwidują. No bo w drukarni UMCS
      nie było odsypów.Kto pozwolił na funkcjonowanie półprywatnej księgarni
      akademickiej Peciaka na konto UMCS? Nie chce mi się polemizować z Peciakiem nt
      jego osiągnięć, ale to bardzo miłe zajęcie wydawać dobrych, ale nie rynkowych
      autorów na koszt UMCS.Wszystko robił na swoją chwałę i umiejętnie wciągał w ten
      proceder byłego PZPR-owca Harasimiuka, któremu imponowały wyjazdy do Paryża do
      Giedroycia, czy do Rzymu do Herling-Grudzińskiego. Kto kupił te wybitne dzieła,
      ile UMCS na nich zarobił ? Kto kupował ulubionego autora Peciaka - abepe
      Życińskiego ? Życiński ma wydawnictwo KUL, ma wydawnictwo diecezjalne z
      drukarnią Gaudium, ale pieniądze na jego wątpliwej jakości dzieła Peciak wydawał
      z kasy UMCS. A kumpel Peciaka ze styropianu Nasalski, dyrektor Muzeum na Zamku,
      robił promocje tych dzieł abepe. Imprezę zawsze prowadziła żona Nasalskiego, dr
      filologii polskiej, tak zaangażowana w styropian i biznesy, że nie zdążyła
      bidulka zrobić habilitacji i już wylądowała na emeryturze.Tak się towarzystwo ze
      styropianu bawiło za nasze pieniądze. Peciak chlubnie kontynuował dzieło
      komunistów- wydawanie publicznych pieniędzy w prywatnym interesie. A stosunek
      Peciaka do naukowców. Jak wrzeszczał, jak obrażał, profesorów, kobiety. Robił
      tak, bo wiedział że Harasimiuk ma z nim układ, że podpisze mu każdą fakturę.Mógł
      zawsze Peciak liczyć też na wsparcie kolegi ze styropianu "loczka"
      Pomorskiego.To oni we trzech, Harasimiuk, Loczek i Peciak, a także jeszcze jeden
      PZPR-owiec z Bełżyc - Grudziński, trzęśli UMCS i robili co chcieli. Dlaczego
      Reszka nie napisze o statucie UMCS, który uchwalono za kadencji Harasimiuka
      ,oddającym całkowitą władzę rektorowi i ubezwłasnowalniającym Senat UMCS.Toż to
      absolutne zaprzeczenie społeczeństwa obywatelskiego, które rzekomo popiera
      "Wyborcza".
      Chwała P. Dąbrowskiemu , że chce to bagno reformować. Wielu ludzi z UMCS trzyma
      za Pana kciuki. Ale też czekamy na działania bardziej radykalne.NA rozliczenie
      ekipy Harasimiuka. Tytanik czyli UMCS tonął a panowie chlali wódę za uczelniane
      pieniądze. Panie Harasimiuk, wstyd, że teraz przyłącza się Pan do nagonki
      "Wyborczej" na nowego Rektora. Zapomniał Pan o ucztach w Rozkoszy, o chlaniu u
      Dechnika - w Nadrzeczu koło Biłgoraja, w Kolegium UMCS, w Dworku Kościuszków na
      Sławinku, o których potem opowiadali kierowcy...Może warto opowiedzieć o
      2-tygodniowym rejsie turystycznym statkiem do Portugalii, rzekomo w celu
      podpisania umowy o współpracy z uniwersytetem, którego nazwy dziś nikt nie
      pamięta. A interesy "Loczka" przy budowie akademików i nowej humanistyki"? A
      przetargi organizowane przez GRudzińskiego...Może warto ujawnić, że imieniny
      GRudzińskiego były na UMCS wydarzeniem na miarę imienin cara, z całym dworskim
      ceremoniałem składania prezentów i życzeń.
      Te 100 mln zł przepuszczonych przez UMCS w minionych latach i 50 mln zł obecnych
      długów to wina Harasimiuka i jego rozbawionej ekipy.Trzeba to ludziom powiedzieć
      Panie Rektorze, nie dusić tego w sobie, w oparach absurdalnej poprawności. Bo
      inaczej takie Peciaki będą Pana opluwać w sposób bezczelny i niespotykany w
      obyczajach akademickich,a Wyborcza będzie szczuć na Pana. Życzę powodzenia.
      • Gość: gość Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.umcs.lublin.pl 19.12.08, 08:21
        > PZPR-owiec z Bełżyc - Grudziński, trzęśli UMCS i robili co
        chcieli. Dlaczego
        > Reszka nie napisze o statucie UMCS, który uchwalono za kadencji
        Harasimiuka
        > ,oddającym całkowitą władzę rektorowi i ubezwłasnowalniającym
        Senat UMCS.Toż to
        > absolutne zaprzeczenie społeczeństwa obywatelskiego, które rzekomo
        popiera
        > "Wyborcza".

Red. Reszka nie pisze nic o przekrętach byłego kanclerza, ponieważ
        P. Maciejowa Grudińska jest siostrą jego matki, mówią o tym już
        oficjalnie pracownicy UMCSW. Może to prawda?
      • lurie1 boje sie myslec 19.12.08, 16:24
        boje sie wrecz myslec, kto ukrywa sie pod "Gość: kl21"... ale moj strach i tak
        nie ucisza podpowiedzi, ktorej implikacja sa straszne dla nas wszystkich
      • Gość: FILEMON Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.umcs.lublin.pl 19.12.08, 17:19
        Toż to niezwykle szokujące, czy napewno prawdziwe?!!!

Panie Rektorze Dąbrowski,kierunek działań bez zastrzeżeń,
        popieramy!!! Tylko te metody...
      • Gość: ddt Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.umcs.lublin.pl 21.12.08, 13:45
        dobrze by było by osoby wypowiadające się na temat zadłużenia UMCS wiedziały, że
        to straszne zadłużenie uczelni to tak naprawdę kilkanaście mln złotych czyli
        około 5% rocznego budżetu (tyle wynosi zewnętrzne zadłużenie uczelni)
        • Gość: abacus Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra IP: *.gprs.plus.pl 21.12.08, 22:43
          ddt, skoro jesteś tak mocny w finansach umcs, to dlaczego
          bagatelizujesz to, na co ja i mnie podobni czekamy od lutego lub
          lipca, to jest na wynagrodzenie za zajęcia, w sumie na kilka
          milionów. Fakt, że "dobrowolnie", bo jakie było wyjście. Podpisało
          się odpowiednie oświadczenie, by pozwolić rektorowi D. spokojnie
          wyjść z tego ambarasu, który nie jest jego "zasługą". Zadłużenie
          wobec pracowników to nie mniej ważne niż wobec banków, tak samo
          prawnie zabezpieczone jak kredyt. Tylko że my, odmiennie niż banki,
          patrzymy na sprawę nie tylko z punktu widzenia zagrożenia naszego
          miejsca pracy. Zatem "znaj proporcjum mocium panie".
          • leon.forum Re: Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera stra 21.12.08, 23:13
            Racja Abacusa (i racja Rektora). Nie można podchodzić do zadłużenia tylko z perspektywy zadłużenia zewnętrznego. Gdyby spłata zadłużeń wewnętrznych nagle stała się wymagalna to trzebaby jej dokonać na przykład zwiększeniem zadłużenia zewnętrznego.
    • Gość: hahahaha Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera strachu IP: *.chello.pl 31.01.09, 22:11
      no nareszcie sie doigrali, prawda jest taka ze administracja umcs to banda
      nierobów pijąca kawe zamiast pracowac (komunistyczna skamielina). mam nadzieje
      ze zwolnią połowę i wreszcie ktoś zrobi z nimi porządek, trzeba zwolnic połowę.
      jezeli sobie z tym umcs nie poradzi to wkoncu ich sprywatyzują i sie skończy
    • Gość: g w, Andrzej Peciak: Na UMCS panuje atmosfera strachu IP: *.icpnet.pl 01.02.09, 00:39
      Wdobie kryzysu 3 zwolnia pozostali beda mieli stracha i wezma sie
      solidnie za prace
    • renat_a Peciak Jak rozwalales wydawnictwa z owczesna 05.10.09, 08:36
      wladza nie interesowala cie atmosfera wowczas panujaca w UMCS i KUL
      tak bardzo jak teraz kiedy straciles dostep do kasy!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka