Dodaj do ulubionych

Szopka już pod dachem

17.12.03, 23:06
Następna edycja będzie już zupełnie niepalna - blachodachówki aluminiowe i
konstrukcja stalowo-betonowa. Z czasem, być może ratusz dorobi się tym
sposobem, przed samym frontem - własnej, stałej kaplicy dla miejskich
notabli. Potem, może jeszcze dołoży się zadaszone przejście od głównego
wejścia do ratusza? A podziemiami, można by skorzystać ze średnowiecznych
lochów - drugie dojście... do samej katedy?
A byli już tacy niewydarzeni wizjonerzy, którzy chcieli na tym miejscu
ustawiać w przyszłości pomnik Łokietka, a może figurę koziołka z fontanną...
Ależ to niestosowne pomysły były!
Obserwuj wątek
    • Gość: 4 król Re: Szopka już pod dachem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 08:47
      Oby nie było zwierząt,ktoś chce udowodnić,że jeśli się nie spalą będzie im
      dobrze.Mi wystarczą trzej królowie z firmy Impel i św.Józef Pruszkowski.
      Spokojnych świąt bez wyrzutów sumienia.
      • Gość: . po co zwierzeta? IP: *.it-net.pl 18.12.03, 09:27
        i tak tych osiolkow i innych krolikow nie widać bo gdzies od tylu sie pasą, w
        tamtym roku zeby zobaczyc co tam sie rusza na zaplecze szopy wlazilem...
        ...czy zwierzakom nie przeszkadza halas koledowania i przejezdzajacych
        pojazdow? bo ja bym zwariowal od tego...
        • Gość: Jakub Re: po co zwierzeta? IP: *.lublin.mm.pl 18.12.03, 10:46
          Mam już zdecydowanie dosyć szopy z szopką. Mam nadzieję, że w następnej
          kadencji pieniądze społeczne będą wydawane z większym sensem, a tak
          zwana "dwukadencyjna tradycja" przejdzie do historii Lublina, zresztą jak wiele
          innych.
      • 4gwiazdki Re: Szopka już pod dachem 18.12.03, 11:28
        Po co zwierzątka? Prezydent poprzez biuro promocji miasta przygotowuje
        spotkanie kolędowe z bezdomnymi.Przewidziano degustację mięsa pieczonego.wiele
        wskazuje na to,że będzie to mięso święconych w szopce zwierzaczków.
        Oby zima nie była zbyt mroźna,bo zwierzątka będą się chciały ogrzać i pożar
        gotowy
        • Gość: Bnag Re: Szopka już pod dachem IP: 129.81.192.* 18.12.03, 16:36
          Obecne wladze Katolickiego Miasta Lublina to
          jedna wielka szopka! Po co wiecej?
    • Gość: milan flash mob 26.12 17.00 E.leclerc IP: 213.17.233.* 18.12.03, 18:25
      FLASHMOB O 17.00 w 26.12 piatek w E.leklercu przy Zana pojawiamy sie z
      plecakami i milcząc próbujemy sforsowac ochrone i wejsc na hale . Po udanej
      probie ok. 17.10 wszyscy wychodzimy ze sklepu przez wyjscie dla gosci bez
      zakupów. Mozna w tym czasie kilkakrotnie sforsować bramke.
    • Gość: obserwator Re: Szopka już pod dachem IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 18:42
      Dziwi mnie wybranie firmy do ochrony szopki z nienaszego regionu a z
      Wrocławia.Mam informację potwierdzoną że firmy lubelskie zaproponowały Władzom
      Ratusza ochronę szopki za darmo.Wybrano jak widać firmę "bliską" sercu naszym
      Rajcom
      • 4gwiazdki Re: Szopka już pod dachem 18.12.03, 18:48
        Już sobie wyobrażam jak to będzie.Ucieknie z szopki np.królik,albo baran.
        Z Wrocławia na synale ( o ile dostaną na to zgodę) jedzie firma ochroniarska.
        Przyjadą po fakcie.No chyba,że będą spać w szopce i jednocześnie jej pilnować.
        A w takim razie co będzie robiłą straż miejska i policja?Przecież te
        instytucje są dotowane z budżetu miasta.
      • Gość: kolędnik Re: Szopka już pod dachem IP: *.lublin.mm.pl 19.12.03, 17:10
        www.um.lublin.pl/start/urzad/strona/opis.php?id=1193&b=6&m=2&offset=0
        Z kimś mi się kojarzy nazwisko Persona,ale wtej chwili nie jestem w stanie
        wydedukować.Może ktoś pomoże?
    • Gość: lublinianin Re: Szopka już pod dachem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 19:42
      Cała ta szopka z szopką robi się niesmaczna. Nasza władzuchna bawi się w
      bogobojnych katolików populistycznych kosztem najbiedniejszych małych
      mieszkańców Lublina. Wszak pieniądze wydane na szopkę i jej ochronę należałoby
      przeznaczyć na wspomożenie najuboższych, których nie stać na urządzenie świąt
      swoim dzieciom. A takich rodzin w Lublinie jest dużo, panie Prezydencie Koziego
      Grodu! I doskonale pan wie, jak dużo!
      • Gość: aga Zastanówcie się nad swoimi słowami IP: *.niemce.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 17:28
        Śmiać mi się chce z takich głupich mieszkańców naszego miasta, którym
        przeszkadza szopka, bo przecież "dzieci głodują"itp. Dobrze, głodują. Ale czy
        przez szopkę, pytam się??? Szopkę wybudowali i już nagle ludzie z oburzeniem
        krzyczą, że trzeba pomóc najbiedniejszym!! A co wy robicie na codzień, żeby
        pomóc najuboższym?! A jakby szopki nie zbudowali to nagle wszystkie dzieci
        byłyby już nakarmione? WSTYD MI ZA TAKICH GŁUPICH LUDZI!!!!!!!!!!!!!!! Co wam
        przeszkadza szopka?! Najłatwiej siedzieć na dupie i wszystko krytykować!! I
        najłatwiej też kreować się na wielkoduszne osoby! Może zamiast chrzanić
        naprawdę byście pomogli potrzebującym i przestali narzekać na prezydenta,
        który "na takie głupoty jak szopka wydaje wasze pieniądze". Trzeba było go nie
        wybierać w takim razie. I do kogo tu teraz pretensje?! Pozdrawiam
        • Gość: kumak Re: Zastanówcie się nad swoimi słowami Od siebie z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 20:09
          Nie wstydz sie za innych wstydz sie za sama siebie ,jezeli
          potrafisz . Twoja wypowiedz jest czysto chrzescijanska ,i sluchaczki
          pewnego radyjka . Kazdy placac podatki oczekuje madrego gospodarowania
          funduszami w ten sposob zebranymi i rozliczenia tychze pieniedzy . Moze w
          takiej miejscowosci jak Niemce ubogich nie rozrozniacie od bezdomnych
          i nedzarzy bo za chate nie placisz a na polu urosnie .A jeszcze jak
          jest praca w Lublinie...to tylko dojazd .Szopka dla ciebie i rodziny
          to wazny element w twoim egoizmie. Szopek u nas wbrod! W archikatedrze
          najblizej wejdz ugnij kolana w ciszy i pokorze...... Chrystus na swe
          przyjscie wybral skromna szope ,i nie robmy swojskich karykatur gdzie
          zwierzeta sie zmusza do marzniecia i ogluszania przez grupe ramoli
          promujacych siebie i swoje pociechy .Czy ten jazgot sluzy do
          zagluszenia sumienia prominetnych ? Napewno zagluszy muzyke kiszek!

wrzaskow ramoli
        • Gość: Kumak Re: Zastanówcie się nad swoimi słowami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 20:14
          Naszego miasta ,Twojego?, Niemce nie sa chyba z Lublinem tozsame .I
          cale szczescie sadzac po wypowiedzi Twojej.
          • Gość: Zofia Re: Zastanówcie się nad swoimi słowami IP: *.it-net.pl 26.12.03, 21:45
            Po kolei, wszystkie wypowiedzi żałosne, klepane na jednom modłe wiadomo
            jaką, antyklerykalną, antyprezydencką. A gdzież ta tolerancja? A gdzie
            wychowywanie w szacunku dla sprawujących władzę w tych trudnych dla
            wszystkich czasach?
            Tolerancja tylko dla homoseksualistów, aborcji i eutanazji? Żenujące... i
            dziwicie się, że nikt tu nie chce zaglądać i czytać tych wypocin odbitych
            bez mała na kalce w swej treści... Wyszydzacie wszystko? Będziecie i Wy
            wyszydzeni i wami będą pomiatać! Zasłużyliście sobie na to w kazdym calu i
            każdym słowem. To właśnie są obywatele grajdołu miasta Lublina. Forumowi
            szydercy ze wszystkiego, czy trzeba czy nie trzeba, potrafią tylko szydzić. I
            tak was nikt nie czyta i nie słucha.
            • dociek Re: Zastanówcie się nad swoimi słowami 26.12.03, 22:12
              Szanowna Zofio, ja od dawna myślę na ten temat i nadal to czynię, zgromadziłem
              także sporą literaturę (dzięki tej wiedzy zapędzam niekiedy w kozi róg tzw.
              wierzących i praktykujących wyznawców). Znając jednak pewne zasady, których,
              mimo Waszego sprzeciwu wobec materializmu i oczywistych praw przyrody, musicie
              także przestrzegać, np: "akcja równa się reakcji" - odpowiadam na Twój zarzut.
              Brak tolerancji ze strony propagatorów lokalnego, swoistego katolicyzmu w
              wersji polskiej, połączonego z roszczeniami polityczno-nacjonalistycznymi
              zdecydowanie wzrasta z roku, na rok i co? Ty mi proponujesz, żebym siedział w
              kąciku i pozwolił się Wam i waszym czarnym, zombi-kapralom i pułkownikom po
              cichu zeżreć? Bo niestety, robicie się coraz bardziej napastliwi, pazerni i
              drapieżni, nawet wbrew naukom Jana Pawła II. Odmawiasz mi prawa do samoobrony?
              Prawa do głoszenia moich poglądów? Czy to ja wygłaszam na mszy pogadanki we
              wszystkich kościołach? Czy to ja wsadziłem do wszystkich państwowych instytucji
              księży?! Czy to ja wymusiłem lekcje religii nawet w przedszkolach, nieomal w
              żłobkach?! Czy to ja organizuję setki przyparafialnych towarzystw kościelnej
              adoracji?! Czy to ja wydaję prasę religijną?! Czy to ja recytuję paciorki z
              telewizora?! Czy to ja wybrałem nawiedzonych do ratusza?! Czy to ja wydzieram
              na chama państwowy majątek pod pozorem uprawiania kultu i charytatywności?!
              Ja tylko niekiedy wygłaszam swój pogląd na temat systematycznego łamania, w tej
              kwestii, Konstytucji III RP i zabraniania mi moich osobistych praw do wolności
              światopoglądowej w miejscu zamieszkania, w pracy, w moim mieście, itd! A robię
              to tym głośniej, im silniej pragniecie mnie "ukrzyżować"...
              • Gość: Zofia Re: Zastanówcie się nad swoimi słowami IP: *.it-net.pl 26.12.03, 22:56
                "Ty mi proponujesz, żebym siedział w kąciku i pozwolił się Wam i waszym
                czarnym, zombi-kapralom i pułkownikom po cichu zeżreć? "

A pozwalasz się zeżreć swojej kaście rządzącej ze wszystkimi aferami i to Ci
                nie przeszkadza, tam skieruj swój jad i siłę do walki ze swoimi cwaniaczkami
                kolesiami. Tu Ci ich materializm nie przeszkadza? Dziwne? To są Twoi
                bohaterzy narodowi? Godni szacunku, uwielbienia i naśladowania? Czemu Tu
                siedzisz cichutko i nie kraczesz głośno w necie na ich temat? Czemu? Boisz
                się? Oni nie są ani napastliwi, ani pazerni, ani drapieżni? Mało dowodów
                jeszcze na to, jaką mamy elitę u władzy od góry do samego dołu? A czy
                przedstawiciele Twojej opcji nie są wszędzie? Ba, decydowali o życiu i śmierci
                jednostki, awansie, ciupie i to Ci nie przeszkadzało i nie przeszkadza nadal?

A tworzenie towarzystw wzajemnej adoracji dalej u Was nie pokutuje? I
                jakoś nie wieszacie się za to na krzyżach sami, ani Was też nikt nie wiesza,
                ba tolerancja tych wad i ułomności ludzkich jest aż zadziwiająca w tym
                stowarzystwie. I co Ci przeszkadza szopka symbol tradycji, pięknej tradycji
                nie tylko w Polsce. Ty popatrz, kto tam zagląda przede wszystkim biedota,
                młodzież, choć nie tylko. A dzieci aż piszczą z radości, że widzą żywe
                zwierzęta. Stań i poobserwuj reakcję jak maluczcy reagują. Czego im Ty
                żałujesz? Spaceru po najładniejszej części miasta Lublina z akcentem o
                treści religijnej z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
                Ekumeniczne otwarcie szopki, łamanie się opłatkiem miało też swój wydźwięk co
                do tolerancji i wzajemnego szacunku między różnymi wyznaniami i czegoś uczy
                młode pokolenia, nieprawdaż? Szkoda słów, bo znów spotka mnie atak o wiadomej
                treści.

• Gość: kumak Re: Zastanówcie się nad swoimi słowami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 23:21
                  Swieta Waleczna Zofijo ! Widze Cie z mieczem i ogniem . Krzyz jest
                  sybolem meki Chrystusa a Ty chcesz aby tam zawisli ludzie juz
                  niewazne z jakiej opcji? Daruj sobie te herezje ,toc swieta czas
                  pojednania . Mlodzi ludzie maja pamiec kto ich tak podprowadzil w
                  polskie piekielko ,ale wieszac grzech ! A oplatek boski chleb nie
                  stanie w gardle Judaszom i kretaczom ,bo gdyby tak.....to w Szopce
                  dzis bylby pogrom cos o tym wiem ( poczytaj artykuly w tej gazecie)
                  A widzisz symbole stoja puste bo gawiedz urzadza igrzyska na zewnatrz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka