Dodaj do ulubionych

MPK na skraju bankructwa

23.12.03, 11:03
www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8423

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20031223/LUBLIN/31222014

Już dawno się mówiło,że mpk jest fatalnie zarządzane.A nieudacznika chroni
sam prezydent Lublina.
Teraz tylko wypada,aby obaj solidarnie pokrylli z własnej kieszeni straty
poniesione przez mpk z winy obu paów.
A może to sprawa prokuratury?Ale kto będzie chciał zadzierać z Andrzejem P.
Miłosz za "karę" będzie naczelnym dyrektorem powstającej w nowym roku
korporacji komunikacyjnej.
Już narządził w Polmosie,teraz w mpk.Ale są jeszcze inne stanowiska,gdzie
jeszcze nie zdąrzył spaskudzić roboty.A może wkrótce zostanie zastępcą
prezydenta miasta?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rodrig F. Re: MPK na skraju bankructwa IP: *.it-net.pl 23.12.03, 11:28
      a wszystko przez tych studentów co bez opamietania jeździli na sieciówkach a
      teraz podają sobie bilety, dzwonią z w autobusach komórek i wsiadają tylnymi
      drzwiami.
      • gen.franco Re: MPK na skraju bankructwa 23.12.03, 12:43
        No... taka prawda!... Wszystko przez tych niegodnych, co bojkotując MPK
        przesiedli się do prywatnych autobusów i pozbawili MPK części wpływów... W
        wizji panów M+P powinien być prawdopodobnie obowiązek poruszania się miejskimi
        środkami transportu.

A co do przyszłości tego f...a na "M" - po odpowiednim przeszkoleniu przez
        służby specjalne byłby idealnym kandydatem na gospodarczego sabotażystę...
        Podsyła się go, wygrywa konkurs i rozpierdala kolejne przedsiębiorstwo, partię
        polityczną, zagraniczną korporację... hmmm...
        • mali_bu Re: MPK na skraju bankructwa 23.12.03, 13:14
          Pytanie do prawnika.

Czy przetarg może wygrać firma która stoi na skraju bankructwa?
          • ekspert.ad.vocem Re: MPK na skraju bankructwa 23.12.03, 14:24
            Firma uczestniczaca w przetargu musi miec dobry standing finansowy. Ale - jak
            zwykle - wszystko zalezy od oglaszajacego przetarg, bo to on okresla warunki
            dla uczestnikow. Reszty... mozecie sie domyslic...!!!

Jedno nie ulega watpliwosci - MPK jest spolka uzytecznosci publicznej, siega po
            finanse publiczne (miejskie - samorzadowe), a wiec przetarg powinien byc
            ogloszony zgodnie z wymaganiami znowelizowanej ustawy o zamowieniach
            publicznych. Jezeli tak sie nie stanie - kazdy kto bedzie mial jakiekolwiek
            watpliwosci ma prawo zakwestionowania wynikow przetargu. W kazdym przypadku,
            nie tylko wtedy kiedy wygra MPK....
      • Gość: stachenka Re: MPK na skraju bankructwa IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.03, 00:26
        a pewnie, że jak już muszę jechać mpk, to wsiadam tylnymi drzwiami
        bo ja niewierząca jestem i już!
    • prosiedem Re: MPK na skraju bankructwa 27.12.03, 03:39
      Do tego, zanim MPK zostanie doszczętnie zrujnowane i sprzedane, właściciela
      zmienią tereny przy ulicy Kraśnickiej, ale to przecież mała strata, bo nie
      nasze, nie?
    • shawman Re: MPK na skraju bankructwa 27.12.03, 20:57
      Chyba wszyscy internauci z tego forum powinni teraz zakrzyknąć: "A nie
      mówiliśmy!" . Bo przecież mówiliśmy... Ale co z tego - wszakże prezes Miłosz
      miał wizję, wiedział jak sprawić, by MPK zarabiało na siebie, a to, że zmienił
      cennik niezgodnie z prawem, to tylko po to, by firma nie generowała długów...
      Jak mu wyszło, sami widzimy.
      Oczywiście, po części może to być wina samorządu, który nie pokrywa swoich
      zobowiązań dotyczących refundowania ulg (a idąc dalej - rządu, który nie daje
      na to samorządom pieniędzy), ale nie omieszkam zauważyć, że same pomysły
      Miłosza przyniosły straty MPK. Jestem studentem i widzę, ilu moich kolegów i
      koleżanek przeprowadziło się w tym roku na stancje bliżej uczelni, tylko po to,
      by nie jeździć MPK. Sam kiedy tylko mogę, nie korzystam z usług tej firmy,
      która mnie źle traktuje. Normalna reakcja konsumenta chyba, no nie? Poza tym
      MPK samo pozbawiło się comiesięcznych/cokwartalnych, regularnych wpłat za
      bilety sieciowe, które kupowało naprawdę mnóstwo ludzi. Samo też naraziło się
      na problemy z podawaniem biletów, rezygnując z czasowych. Nie jestem
      ekonomistą, ale ostatnie kilka miesięcy, mniej więcej od kwietnia-maja, to moim
      zdaniem uparte dążenie Miłosza, by MPK upadło...

A kiedy upadnie, jak napisał już ktoś w tym wątku, co też się stanie z gruntami
      na Kraśnickiej...? :>
      • gen.franco grunty przy Kraśnickiej 27.12.03, 21:44
        No jak to co się stanie? Pruszkowski będzie miał świetne miejsce na usypanie
        kopca Unii Lubelskiej!!!
      • prosiedem Re: MPK na skraju bankructwa 28.12.03, 00:01
        W zeszłym roku dziennikarze zwąchali próbę przepchnięcia uchwały zezwalającej
        na sprzedaż tych terenów. Prasa przybyła na głosowanie, wtedy nic nie
        uchwalono, a sprawę wyciszono na pewien czas. Tereny te (trzy działki)
        sprzedawane były sobie na wzajem przez różne spółki, założone przez kilku
        zaprzyjaźnionych panów, po znacznie zaniżonych cenach. Tereny te miały być
        później sprzedane zachodniej sieci supermarketów (zainteresowany był francuski
        Giant, o ile mnie pamięć nie myli). Szczegółów nie pamiętam. Przed świętami pan
        prezes MPK stwierdził, że tylko przekazanie terenów przy al.Kraśnickiej może
        uratować firmę. A przecież zarówno MPK, JAK I TERENY PRZY KRAŚNICKIEJ NALEŻĄ
        MIASTA, więc nie mogę zrozumieć, dlaczego pan prezes zachowuje się jakby był
        właścicielem lubelskiej komunikacji.
        • shawman Re: MPK na skraju bankructwa 28.12.03, 01:54
          Właśnie, czytam gazety i ci dziennikarze jakoś tak mętnie piszą o gruntach MPK
          przy Kraśnickiej. Czyli one są własnością miasta, a Miłosz chce je przejąć? Nie
          widzę sensu, jeżeli już miałoby to 'ratować spółkę', to miasto mogłoby samo
          sprzedać działki, a potem wspomóc dochodem z tego spółkę komunalną... Tylko, że
          wtedy miasto mogłoby stawiać warunki co do wykorzystania tych pieniędzy, może o
          to chodzi... :>
          • prosiedem Re: MPK na skraju bankructwa 29.12.03, 23:33
            Nie chodzi o wspomożenie spółki, ale o sprzedanie gruntów. Tak to już u nas
            bywa: "Każdy orze, jak może..." :) Pozdrawiam.
    • Gość: Super DidzeJ Heniu MPK już dawno jest bankrutem IP: *.freeway.pl / *.freeway.pl 30.12.03, 06:58
      MPK już dawno jest bankrutem, może od chwili powstania ( choć i tak generuje
      mniejsze straty niż w innych miastach - np. Wawie).. Gdyby nie ciągłe dopłaty
      z kasy miasta ( czyli podatników) , zakupy autobusów, refundacja ulg itp. itd.
      już dawno by zdechło co mam nadzieję stanie się wkrótce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka