rilian 29.07.09, 21:43 arcykatoliccy parafianie z czerniejowa proszeni są o przejście do kościoła ewangelickiego. dowolnie wybranego, najlepiej któregoś z nowych, zza oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ordynat.uchleja z radiowozu nadajesz rilianie ? 29.07.09, 22:24 umdaga, umdaga ! Odpowiedz Link Zgłoś
leniak dziwne i przykre 29.07.09, 23:22 niby katolicy a skoro nie znają znaczy że jacyś nie do końca katolicy... ... cóz to bowiem radia archidiecezjalnego nie słucha się, prasy katolickiej się nie czyta??? a w zakrystii leży na pewno kilka numerów Prezentera... i jacy goscinni mozna powiedzieć - gość w dom Bóg w dom... ... cóz szkoda mi Krzyśka mendia znów sie po nim przejadą... ale idąc za tym co napisał Rillian to dopowiem że tak juz bywało że zbuntowane parafie odłaczały sie od koscioła katolickiego i szły do mariawitów, starokatolików lub koscioła polsko katolickiego... czy dotychczasowy proboszcz - człowiek szanowany - ma zamiar się do schizmatyków ewentualnych dołaczyć i kościół porzucić??? ... Czerniejów zaś znów staje się głosny dzięki skandalowi - co tu by nie powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak może chodzi o stosunek do aborcjji 29.07.09, 23:28 Czerniejów znany jest ze specyficznego sposobu na regulacje urodzin a nowy proboszcz równie znany z szacunku do życia. może zatem o to idzie że "katolicy" z Czerniejowa sa nie tyle za aborcja co za legalnym mordowaniem noworodków??? ... że co ze nie zasłuzyli sobie na takie przypuszczenia? zasłużyli sobie! doprawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doLeniak Re: może chodzi o stosunek do aborcjji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 03:10 Ty kompletnie durniu ogłupiałes zeby takie rzeczy pisać , zastanów sie kogo oczerniasz , albo sie zamknij , Odpowiedz Link Zgłoś
leniak durniu? oczerniam? 30.07.09, 07:45 pozwól że zacytuję co mieszkańcy powiedzieli księdzu na powitanie: "Nie wiemy, kto to jest. Może ma ogromne długi i chce je spłacić naszym kosztem?" ... takie zdanie uprawnia mnie do doszukiwania sie u Was cech jakich Wy doszukujecie się u innych. ... każdy wszak mierzy swoją miarą, skoro więc doszukujecie się zła znaqczy zło jest głęboko w Was ... MYŚLEĆ trzeba! i nie być CYMBAŁEM brzmiącym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman oczerniasz Czerniejów leniaku IP: *.centertel.pl 30.07.09, 09:40 "MYŚLEĆ trzeba! i nie być CYMBAŁEM brzmiącym!" - właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
leniak nie oczerniam tylko obrażam 30.07.09, 09:45 Czerniejów i tak juz czarną ma sławę... a obrażam nie dla złosliwości ale dla pokazania jak to jest kiedy się o kimś źle mówi... kiedy sie dla chwilowej "korzyści" w kimś szuka wszystkiego najgorszego... ... dostrzeż to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman to wg Ciebie.... IP: *.centertel.pl 30.07.09, 09:48 nie mają prawa parafianie do proboszcza którego znają, lubią, cenią, szanują tylko muszą się zgodzić na widzimisię biskupa? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak wg. mnie 30.07.09, 09:59 to jest tak: dla parafian ich proboszcz jest wazny chrzci, spowiada, kazania mówi... przez wiele lat dzieki temu co prezentuje moze się stać autentycznym autorytetem mozna sie przywiazać i myśle ze taka sytuacja jest w Czerniejowie 9 lat to sporo... ... mam też swoje zdanie na temat losu ksiezy i sposobów obsadzania parafii - inne niż tradycyjne ale bosmanie póki co biskup decyduje i moje zdanie niewiele tu zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman co jest potwierdzeniem IP: *.centertel.pl 30.07.09, 10:15 że może mieć (w tym przypadku ma) parafian w dupie. --------------------------------------------------- "Idź na księdza - władzę masz za bóg zapłać". - przyznasz że prawdziwe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak albo też jest potwierdzeniem 30.07.09, 10:19 że ma rację - na parafi źle sie dzieje i zmiany sa konieczne... ... ale to jedynie nasze spekulacje bosmanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman źle dla kogo? IP: *.centertel.pl 30.07.09, 10:33 dla fioletowego bo proboszcz za mało kasy drze z wiernych? - parafianie są zadowoleni. dla parafian bo proboszcz chędoży z dziewuchami ze wsi? - wtedy sami by go wykopali. No, ale jak pisałeś to spekulacje. Pamiętać też należy, że kk to nie jest instytucja demokratyczna tylko monarchia absolutna Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: źle dla kogo? 30.07.09, 12:15 Bosman nie zawsze się z tobą zgadzam ale tu popieram cię w 100%.Tylko nie do wszystkich dociera lub nie chce żeby dotarło jak ta władza kościelna funkcjonuje od 2000 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Czy możliwa jest demokracja w KK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 20:53 Gość portalu: bosman napisał(a): > nie mają prawa parafianie do proboszcza którego znają, lubią, > cenią, szanują tylko muszą się zgodzić na widzimisię biskupa? Póki co muszą, bo w Kościele Katolickim nie ma żadnej demokracji, jest hierarchia. Trzeba albo zmienić zasady obowiązujące w KK albo zmienić wyznanie. Jak na razie udaje się tylko to drugie, bo "samodzieżawie" w Kościele Katolickiem trzyma się mocniej niż carat w Rosji. Trudno wyobrazić sobie bowiem aby jakieś "bolszewickie" oddziały katolickie zaatakowały i zdobyły Pałac Papieski w Watykanie, a następnie ogłosiły obalenie papiestwa i wprowadzenie demokracji. Chociaż katolicka IRA w Belfaście ma na swoim koncie pewne sukcesy bojowe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a może dotychczasowy proboszcz... IP: *.centertel.pl 30.07.09, 09:51 ma we wsi kobietę z którą bywa szczęśliwy, a z nią pacholę jedno lub dwa. A może wieś to akceptuje i nie chce łamać życia obojgu? "Trza" być człowiekiem. W myśl przysłowia: "Jak Kuba Bogu, tak Gwatemala Gwadelupie". Odpowiedz Link Zgłoś
leniak wiesz co bosman 30.07.09, 10:03 dam ci takiego oto linka: dyskusja na forum Dziennika Wschodniego poczytaj dowiesz się wiecej niż od Riliana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman no cóż - kolejny IP: *.centertel.pl 30.07.09, 10:21 dowód na "popularność" czarnej mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
ducks_arse Re: może chodzi o stosunek do aborcjji 30.07.09, 16:27 Gość portalu: doLeniak napisał(a): > Ty kompletnie durniu ogłupiałes zeby takie rzeczy pisać , zastanów sie kogo ocz > erniasz , albo sie zamknij , Podejrzewam, że sprawy aborcji to rzecz drugorzędna. Wydaje się że nowy katabas jest miłośnikiem sekty antykatolickiej Radyjo z Ryjem i dlatego parafianie go nie chcą, bo po co im radiomaryjny debil, aby ciągnąć kasę dla "ojdyra"??????? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak hmm? 30.07.09, 17:30 Krzysiek to również radiowiec ale z innego radia... w RM chyba niewiele jest country... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Księża 30.07.09, 07:52 Ks. Krzysztof, Ks. Marek... oni akurat na tym dobrze nie wyjdą i parafianie powinni o tym wiedzieć... ... tak to bowiem jest w kosciele że ksiądz dostaje od swego ordynariusza któremu jest posłuszny zadanie jakieś... a to pomagać jakiemuś proboszczowi i wtedy zostaje wikarym a to zająć się jakimś ruchem wewnątrz kościoła i wtedy zostaje asystentem czy kapelanem a to zajać sie jakaś wspólnotą terytorialną i wtedy zostaje proboszczem ... Ordynariusz ma do dyspozycji jakąś tam liczbę księży diecezjalnych, których umiejętnościami moze dysponować wedle potrzeb... ale przecież nie swoich prywatnych potrzeb tylko potrzeb diecezji (kościoła lokalnego) ... tak to jest zorganizowane własnie... ... inna rzecz czy taka organizacja jest dobra czy lepsza byłaby inna mam na ten temat swe zdanie ale dyskusja na ten temat nie rozwiaże żadnego bieżacego problemu... cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Księża 30.07.09, 08:03 Tak więc ksiedze... ... starszy duchowny kościoła katolickiego - prezbiter czyli kapłan dawniej mówiono pop, czasem mówi sie klecha, katabas, czy ksiadz... ... "W Kościele katolickim, prezbiterat jest stopniem kapłaństwa wyższym od diakonatu i niższym od episkopatu. Zgodnie z przyjętą tradycją prezbiterzy są ściśle związani z biskupami a ich podstawową rolą jest pomoc biskupowi w jego pracy zgodnie z powierzonymi obowiązkami. Głównym zadaniem prezbiterów jest celebracja eucharystyczna, a wszelka władza prezbitera zależna jest od decyzji biskupa. Do tej tradycji nawiązują znaki sakramentu święceń, którymi są: gest nałożenia rąk przez biskupa oraz przysięga wierności biskupowi. Prezbiter podlega wyłącznie władzy biskupa diecezji, który udzielił mu święceń, natomiast biskup nie może udzielić święceń nikomu kto nie chce być mu podległy (np. pochodzi z innej diecezji, w której chce pracować). Wyjątek stanowią odrębne, pisemne umowy między biskupami lub biskupem a zgromadzeniem zakonnym. Po otrzymaniu święceń prezbiter może zmienić swoją diecezję pracy wyłącznie na podstawie dokumentów umowy pomiędzy biskupami (→ inkardynacja)." ... tak głosi wikipedia ... jestem przekonany że zarówno ks. Krzysztof jak i ks. Marek wiedza o tym dobrze... sadzę też że parafianie bladego pojęcia o tym nie mają i myślę ze wielką krzywdę robią obu księżom ... co wiecej myślę że głównie skandal ci parafianie chcą wywołać bo jeśliby chcieli naprawdę ks. Marka zatrzymać (bo sie np. przywiazali) to do cholery adres kurii arcybiskupiej nie jest tajny... ba wystarczy w tym Czerniejowie wyżej podskoczyć zeby zobaczyć archikatedrę... ... jak to wiec jest mości parafianie czerniejowscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do leniak Re: Księża IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.09, 10:40 Leniaku skąd w Tobie tyle wrogości i agresji? Widzę, że musi to osobiście Ciebie dotykać- walka z protestem parafian Czerniejowa. Co do znajomości adresu kurii- przykry jest brak chęci dialogu kurii z parafianami, oraz jakiejkolwiek odpowiedzi na pisemne prośby składane do naszego Biskupa. Cóż może to ma posłużyć za pokazanie wyższości na wiernymi, jednakże bardzo nieładnie i nie po katolicku jest tak znieważyć drugiego człowieka. mosci leniaku nie osądzaj całej parafi za błędy pewnych osób, pamiętaj nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. myślę, że swoimi wypowiedziami pragniesz podniecić pisemną walkę na forum moja propozycja -zamiast rozsiewać nienawiść idź pomodlić się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka A tak wyglada to naszym okiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 11:04 Jeszcze raz: Noworodki mordowane były w Lublinie!!! W czerniejowie zbrodnię ujawniono!!! Andrzej K. w końcu dostał wyrok. Parafia Św.Wawrzyńca to nie tylko czerniejow, ale też skrzynice pierwsze, skrzynice drugie, kol.skrzynice, kol.czerniejow i rownie ważna głuszczyzna w lubelskiej kurii na ul.Wyszyńskiego delegacja parafian była parę razy - abp Życiński nawet nie wyszedł. długi prawdopodobnie ma radio ER w gminnie Jabłonna do ktorej czerniejow należy a w ktorej kuria ma nadajnik, ale w tej sprawie odsyłam do pani wójt Wioletty Rudzkiej. abp Życiński:"nasz ukochany ksiadz może pójść na inną placowkę" - to ja się pytam dlaczego w innych parafiach proboszczowie sa po dwadziescia lat albo dlużej, np w Żabiej Woli Ks Pawlas - 26, a nasz ukochany papiez Jan Paweł II to prawie trzydziesci lat sprawował urząd. Ks. Podstawka zrobił dużo dobrego nie przeczę, ale ludzie w parafi chca mieć gospodarza na stałe bo taki jest potrzebny, nie chcą pasterza ktory odprawi jedną mszę dziennie a potem bedzie udzielał się w radiu ER albo GOSCIU NIEDZIELNYM zamiast w naszych szkołach czy kółku różańcowym Ks Marek Żyszkiewicz był u nas 14 lat(jako wikary, administrator, proboszcz), dbał o mienie i o ludzi. Odnowił kościół, plebanię, dzwonice, utwardzil parking i wiele wiele wiecej. Boli nas jeszcze jedna sprawa, ksiądz Marek za swoją dobroć został przeniesiony do (i tu przepraszam) jednej z najbardziej zapomnianych parafii w diecezji. To tak jakby ktoś z nas dostał eksmisje z wlasnego domu do budynku komunalnego - boli prawda?? w całej sprawie jest wiele niejasności: - podobno były na niego jakies donosy - skoro tak było to dlaczego ludzie go tak bronią?, tu nikt nie wierzy w prawdziwość donosów choć wszyscy wiemy że wszędzie są podli ludzie i każdemu nie sposób dogodzić więc mogło się coś zdarzyc, - jak to się stało, że ludzie w parafii i sam Ks.Podstawka wiedzieli o zdjęciu Ks.Marka dużo wcześniej od samego zainteresowanego? W co nikt nie wierzył do samego 22 czerwca. Czyżby Ks.Podstawka sam wybrał sobie parafię bo ładna i do Lublina blisko Blokada w czerniejowie będzie, NALEŻĄ NAM SIĘ PRZYNAJMNIEJ JAKIEŚ WYJAŚNIENIA Proszę o pochamowanie w komentarzach dla dobra OBU księzy i calej społeczności parafialnej. DZIEKUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka2 Re: A tak wyglada to naszym okiem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.09, 11:14 Popieram Twoją wypowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
leniak trzymanie kciuków 30.07.09, 08:14 jak parafianie narobili skandalu to mogli by zrobić cos wiecej niz trzymać kciuki ... błąd to moze kazdy popełnić - taka jest natura ludzka nawet papież bładzi i grzeszy - spowiada sie i pokutuje ... człowiek ma sumienie i ma je po to między innymi żeby sie zastanowić kiedy zacisnąć pięści (czy to wokół kciuków czy to do bicia) a kiedy należy podać drugiemu człowiekowi otwartą dłoń... i to pozostawiałbym do przemyślenia. nam wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tic tac Re: trzymanie kciuków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 10:14 Nie wytykaj ludziom grzechu, jesli nie wiesz o czym mowisz, a zapewne tak jest. Ale z trzymaniem kciuków zgodze sie z toba - to do niczego nie prowadzi. Tyle, ze ci ludzie nie trzymają kciuków, a działają. Leniak, tu odwołuję się do twojej ignorancji - czy nie zastanawia cię ich determinacja? Bo mnie tak. Nie jest wielkim problemem krzyczenie. Jesli organizuje się taki "strajk" to chyba jest w tym jakiś cel! A z tego co mi się wydaje, takiej akcji nie organizuje się ad choc. To tylko przejaw determinacji czy też desperacji ludz. Zauważ, że nie żyjemy w XV wieku i swoich problemów nie rozwiązuje się na udeptanej ziemi, a drogą dyplomatyczną, prawda? Nie jest to też wiocha z końca świata i mieszkają w niej raczej inteligentni ludzie, a jak sam zauważułeś adres kurii jest ogólnodostępny. Problem może tkwić w miłościwie nam panującym w archidiecezji - nie od dziś wiadomo, że nie liczy się ze zdaniem innych ludzi - on rządzi swoimi owieczkami, a nie prowadzi je... To też pozostawiam do przemyślenia bo w teorii obracasz się całkiem nieźle ale z praktyką jest trochę gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak chcesz bym ocenił arcybiskupa? 30.07.09, 10:22 bywało że tak robiłem... ale w tej sytuacji moja ignorancja nie pozwala mi na ocenę nie wiem czym się ordynariusz kierował - po prostu gdybac mogę owszem ale nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: chcesz bym ocenił arcybiskupa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 21:09 Tu nie ma co oceniać biskupa, bo działa on w ramach posiadanych kompetencji. Trzeba oceniać system, który mu te kompetencje daje. Mówiąc krótko w Kościele Katolickim panuje satrapia czyli inaczej dyktatura. Jej fundamentem jest uzurpacja, podobnie jak w rosyjskim samodzierżawiu i wszelkich monarchiach. No, może z wyjątkiem hiszpańskiej, którą Hiszpanie zafundowali sobie po śmierci Franco w referendum czyli mają ten, obrażający godność człowieka, ustrój na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak propos determinacji i zastanawiania się 30.07.09, 10:30 determinacja mnie nie zastanawia... zastanawia mnie to: "Twoje stanowisko,nie jest obiektywne,tylko usprawiedliwiasz decyzję biskupa Życińskiego,który w naszej diecezji,dokonał już wiele złego,nawet na KUL-u.jeżeli jest dobrze, to ona tak zamiesza,aby wszystko zepsuć i żeby było źle.do tej pory w naszej diecezji było wielu biskupów,a oni wszyscy razem nie dokonali tyle zła co on sam jeden.Jego wypowiedź w radiu eR podczas nominacji księży jest absurdalna,wręcz śmieszna,co znaczy ze ksiądz jest dla kościoła a nie dla parafian? przecież,to parafianie tworzą kościół. Podejrzewam,że stanowisko jakie zajmujesz w tej sprawie świadczy o tym, że nie jesteś zwykłym parafianinem lecz księdzem.Nie zachwalaj swojego kolegi,jaki on mądry i wspaniały,to MY- Parafianie go ocenimy!" ocenili? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak ksiedzem to nie jestem 30.07.09, 10:36 choć kiedyś myślałem by zostać zakonnikiem... ale nie prezbiterem - powołania do tego nie mam... pewien mądry - już nieżyjacy - zakonnik z klasztoru w Zakroczymiu dał mi jednak radę która okazała się słuszna... ... czasem zerkam w stronę tercjatu... ale nie wiem czy aby nie zbyt heretycki jestem... ... natomiast kolega faktycznie... ponad 20 lat temu byliśmy razem w harcerstwie różnie się ono nazywało: Zawiszacy, Służba Ołtarza, chłopaki od Łysego... od tamtej pory Krzyśka widziałem kilka razy na wyborach, na starówce... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: ksiedzem to nie jestem 30.07.09, 16:23 Poletko "Pana Boga". Mnie to ani ziębi, ani grzeje. Ich organizacja, ich problem, ich decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: ksiedzem to nie jestem 30.07.09, 17:29 Możecie sobie pisać co wam ślina na język przyniesie a biskup zrobi jak chce. Spodoba mu się sprzedać ten kościół to go sprzeda bO MA TAKIE PRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Nie wszystko jedno? 31.07.09, 12:15 Przeraża,ze posada proboszcza budzi w Polsce takie emocje. Ja nawet nie wiem, kto jest "moim" proboszczem i wcale mnie to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Nie wszystko jedno? 01.08.09, 11:12 W Polszcze najistotniejsze bywają nie sprawy ziemskie i rzeczywiste, a te z pogranicza abstrakcji, albo zupełnie surrealistyczne. Symbole, gesty, bohaterszczyzna i martyrologia na przykład, to co ktoś tam komuś powiedział, nie zaś to, co powinien zrobić, żeby było "cosik" lepiej. Media nagłaśniają głupoty, bo generalnie tylko w głupotach się swobodnie poruszają (inne sprawy za trudne i można się jeszcze komuś narazić). Głupoty upublicznione stają się "problemem ogólnonarodowym", którym żywią się równie ograniczeni politycy i komentatorzy. A ponieważ się tym żywią, tym samym wydalają. Za chwilę okazuje się, że protest jakichś parafian o ustawionego przez nich proboszcza stanie się powodem np. interpelacji poselskiej. Posłużmy się mistrzostwem Jana Brzechwy (był na forum niedawno cytowany) Pali się Leciała mucha z Łodzi do Zgierza, Po drodze patrzy: strażacka wieża, Na wieży strażak zasnął i chrapie, W dole pod wieżą gapią się gapie. Micha strażaka ugryzła srodze, Podskoczył strażak na jednej nodze, Spogląga - gapie w dole zebrali się, Wkoło rozejrzał się - o, rety! Pali się! Pożar widoczny, tak jak na dłoni! Żłapał za sznurek, na alarm dzwoni: - Pożar, panowie! Wstawać, panowie! Dom się zapalił na Julianowie! Z łóżek strażacy szybko zerwali się - Pali się! Pali się! Pali się! Pali się! Burmistrz zobaczył łunę z oddali: - Co to się pali? Gdzie to się pali? Na Sienkiewicza? Na Kołłątaja? Czy też w Alei Pierwszego Maja? Może spółdzielnia? Może piekarnia? Łuna już całe niebo ogarnia. Wstali strażacy, szybko ubrali się. Pali się! Pali się! Pali się! Pali się! Wyszli na balkon sędzia z sędziną, Doktor, choć mocna spał pod pierzyną, Wybiegł i patrzy z poważną miną. Z okna wychylił głowę mierniczy, A już profesor z przeciwka krzyczy: - Obywatele! Wiadra przynieście! Wszyscy na rynek! Pali się w mieście, Dom cały w ogniu, zaraz zawali się! Pali się! Pali się! Pali się! Pali się! Biegną już ludzie z szybkością wielką: Więc nauczyciel z nauczycielką, Fryzjer, sekretarz, telegrafista, No i milicjant, rzecz oczywista. ... itd. Parlament zwołał się na ostro Grzmią senatory, krzyczą posły Pali się w Polsce, palą Polskę Prezydent za to pokręci noskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak ważność jest podobna do piękna 01.08.09, 23:28 nie to ważne co ważne ale co sie komu wydaje... tak sobie myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a ja powiem tak: IP: *.centertel.pl 30.07.09, 08:36 Jezus umarł ale kilkaset tysięcy facetów pilnuje interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak rzeczywiście 30.07.09, 08:47 lapidarnie rzecz ująłeś dodam jednak ze ci faceci (nie twierdzę że wszyscy) wierzą iż Jezus ma zamiar przyjść i ich z owego pilnowania interesu rozliczyć... ci którzy w to wierzą staraja sie owego interesu pilnować jak własnego ci co nie wierzą inny robia na całej tej sytuacji interes... ale to sa przemyślenia na inny wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: rzeczywiście 30.07.09, 08:58 żebyś przynajmniej miał wiedzę (nie z wiki) na tematy o których pleciesz... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak sądzisz że nie mam? a to czemu Rillianku? 30.07.09, 09:06 skoro już ignorancję wietrzysz we mnie napisz czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Rillianie Proszę Cie Uprzejmie 30.07.09, 09:16 skoro juz jesteś posiadaczem wiedzy - podziel sie nią z nami ignorantami... nie kiś jej samolubnie oswieć nas ciemnych doktorze proszę Cie o to pzdr. ps. i moze lepiej istotnie nie sarkaj Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Luminarzu! 30.07.09, 09:30 czego oczekujesz bałagań? ... ja wiem że na ciebie wiedza spływa z powietrza objawienie powoduje iż WIESZ jednak chyba zbyt do tego przywykłeś i zapomniałeś ze na maluczkich tego swiata wiedza nie spływa i musza czytać (wikipedię również) by się dowiedzieć... Ty jednakowoż juz nie musisz posiadłeś wiedzę i nią rozporzadzasz... aleć szacunek do ludzi straciłeś cymbałem brzmiącym się stać nie boisz? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak no dobra... 30.07.09, 09:48 miałem jeszcze pisać o miedzi, ale w kontekście Głogowa byłaby to zbytnia złosliwość... ... mówiąc powaznie - skoro Rilianie wiesz i juz kliknałeś w klawiaturę byłoby uprzejmie się wiedzą podzielić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman pozwolisz leniaku..... IP: *.centertel.pl 30.07.09, 09:01 że doprecyzuję Twoją myśl: dodam jednak że niektórzy ci faceci (nie twierdzę że wszyscy) wierzą iż Jezus ma zamiar przyjść i ich z owego pilnowania interesu rozliczyć... Ci którzy w to nie wierzą starają się owego interesu pilnować jak własnego. Ci co nie wierzą inny robią na całej tej sytuacji interes .... ale to sa przemyślenia na inny wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak pozwalam aczkolwiek 30.07.09, 09:12 zwrócę Ci uwagę na frazę "inny interes"... ... wiesz przypomniało mi się jak kiedyś kiedy zabrakło mi słowa odpowiedniego, tłunaczyłem pewnemu alzatczykowi jak to sie w Polsce biznes własny zakłada... w moim kiepskim francuskim mu klarowałem... uzyłem kalki naszego rodzimego słowa interes oczywiście ubawił sie setnie... ech były czasy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: pozwalam aczkolwiek IP: *.centertel.pl 30.07.09, 09:19 "inny" przez pospiech pozostawiłem - miał być out. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaa12345 A tak wyglada to naszym okiem 30.07.09, 11:07 Jeszcze raz: Noworodki mordowane były w Lublinie!!! W czerniejowie zbrodnię ujawniono!!! Andrzej K. w końcu dostał wyrok. Parafia Św.Wawrzyńca to nie tylko czerniejow, ale też skrzynice pierwsze, skrzynice drugie, kol.skrzynice, kol.czerniejow i rownie ważna głuszczyzna w lubelskiej kurii na ul.Wyszyńskiego delegacja parafian była parę razy - abp Życiński nawet nie wyszedł. długi prawdopodobnie ma radio ER w gminnie Jabłonna do ktorej czerniejow należy a w ktorej kuria ma nadajnik, ale w tej sprawie odsyłam do pani wójt Wioletty Rudzkiej. abp Życiński:"nasz ukochany ksiadz może pójść na inną placowkę" - to ja się pytam dlaczego w innych parafiach proboszczowie sa po dwadziescia lat albo dlużej, np w Żabiej Woli Ks Pawlas - 26, a nasz ukochany papiez Jan Paweł II to prawie trzydziesci lat sprawował urząd. Ks. Podstawka zrobił dużo dobrego nie przeczę, ale ludzie w parafi chca mieć gospodarza na stałe bo taki jest potrzebny, nie chcą pasterza ktory odprawi jedną mszę dziennie a potem bedzie udzielał się w radiu ER albo GOSCIU NIEDZIELNYM zamiast w naszych szkołach czy kółku różańcowym Ks Marek Żyszkiewicz był u nas 14 lat(jako wikary, administrator, proboszcz), dbał o mienie i o ludzi. Odnowił kościół, plebanię, dzwonice, utwardzil parking i wiele wiele wiecej. Boli nas jeszcze jedna sprawa, ksiądz Marek za swoją dobroć został przeniesiony do (i tu przepraszam) jednej z najbardziej zapomnianych parafii w diecezji. To tak jakby ktoś z nas dostał eksmisje z wlasnego domu do budynku komunalnego - boli prawda?? w całej sprawie jest wiele niejasności: - podobno były na niego jakies donosy - skoro tak było to dlaczego ludzie go tak bronią?, tu nikt nie wierzy w prawdziwość donosów choć wszyscy wiemy że wszędzie są podli ludzie i każdemu nie sposób dogodzić więc mogło się coś zdarzyc, - jak to się stało, że ludzie w parafii i sam Ks.Podstawka wiedzieli o zdjęciu Ks.Marka dużo wcześniej od samego zainteresowanego? W co nikt nie wierzył do samego 22 czerwca. Czyżby Ks.Podstawka sam wybrał sobie parafię bo ładna i do Lublina blisko Blokada w czerniejowie będzie, NALEŻĄ NAM SIĘ PRZYNAJMNIEJ JAKIEŚ WYJAŚNIENIA Proszę o pochamowanie w komentarzach dla dobra OBU księzy i calej społeczności parafialnej. DZIEKUJE Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: A tak wyglada to naszym okiem 30.07.09, 11:33 Zrobiliście krzywdę obu księżom. To nie jest ich zasługa ani kara. Protestować i blokować możecie sobie ile chcecie a wyjaśnienia decyzji biskupa nie otrzymacie.To jest jego prawo.Może przenosić księży gdzie i kiedy mu to pasuje a oni są mu winni posłuszeństwo co jest zapisane. Naprawdę nic nie zrobicie i przyjmijcie tą decyzję z pokorą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tic tac Re: A tak wyglada to naszym okiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 11:38 "Faktycznie straszna rzecz.To już do tego dochodzi że BARANY CHCĄ WYBIERAĆ SOBIE PASTERZA!!!" Zubzel, nareszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i nie daje się prowadzić jak baran za łeb na rzeź. Kościół jest dla ludzi, nie ludzie dla kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman oczywistym jest jedno IP: *.centertel.pl 30.07.09, 11:52 żaden biskup, proboszcz czy inny czarny nie jest z wyboru tylko z nadania. Razumieta parafialne baranki? No! to morda w kubeł i bul bul! No i oczywiście bulić na tacę i inne świętopietrze. Nowy pleban też może chce zmienić samochodzik a i plebanię na nowo umeblować, kino domowe kupić- rozumieta? Przecież fluorescencja mu na to nie da. A nie to won ze "wspólnoty" taka wasza mać!! I nie podskakiwać fluorescencji bo jeszcze ekskomunikę pierdyknie albo nie zrobi pokropku na jakim nowym kiblu wsiowym alibo innym przybytku. A i pleban za pogrzebem nie pójdzie i będzieta potępione po wsze czasy. A jeszcze, co może być najgorsze, rydzoradyjo o was zacznie brechać a i swoje moherowe zastępy przyśle na krucjatę. No! bójta się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymason Re: oczywistym jest jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 17:06 Bosman widać jesteś tego samego pokroju co wielebny zarządzający być morz nazywasz się Palikot pierwszy mason lubelszczyzny przestań mącić ludziom i wcągać w to porządne radio antymason Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: oczywistym jest jedno IP: *.lublin.mm.pl 30.07.09, 21:29 głupiś... Odpowiedz Link Zgłoś
spadek.misia.w.przepasc Re: oczywistym jest jedno 31.07.09, 11:34 Ten twój prymitywny antyklerykalizm świadczy raczej o twojej głupocie, panie bosman. Ale cóz fora internetowe są pełne antyklerykałów, antysemitów, homofobów i innych debili. Ja już się z tym pogodziłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman w czym jest gorszy..... IP: *.centertel.pl 31.07.09, 11:55 antyklerykalizm od klerykalizmu? I dlaczego porównujesz go do homofobii i antysemityzmu? Przecież to klerykałowie, wszelkiej maści przykościelni to w większości właśnie antysemici homofobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: oczywistym jest jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 10:36 spadek.misia.w.przepasc napisał: > Ten twój prymitywny antyklerykalizm świadczy raczej o twojej > głupocie, Czy mógłbyś zdefinować ten "głupi antyklerykalizm"? I czym się charakteryzuje mądry antyklerykalizm? A jeśli każdy antyklerykalizm jest głupi to dlaczego? I - dla odróżnienia - co mądrego jest w klerykalizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: oczywistym jest jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 12:23 Ale się ładnie przygłupie z Polski B podpisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman [...] IP: *.centertel.pl 31.07.09, 12:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Nie chcą nowego proboszcza wbrew abp Życiński 11.10.09, 19:16 jezeli o mnie chodzi to te parafialne problemy interesuja mnie tyle co zeszloroczny snieg!natomiast uwazam ze ludzie maja prawo do tego by DECYDOWAC I MIEC WPLYW na to co sie dzieje w ich wsiowym kosciele tymbardziej ze te koscioly s budowane i wyposazane z pieniedzy tych biednych ludzi!!!ten tzw "kosciol katolicki" uzurpuje sobie prawo chowania np na wawelu osobistosci panstwowych /tak bylo z pilsudskim ktorego nie chcieli pochowac na wawelu/. ta czarna mafia nie kiwnela palcem by lozyc na budowe tych kosciolow ale decydowac a jakze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Nie chcą nowego proboszcza wbrew abp Życiński 11.10.09, 19:18 jezeli o mnie chodzi to te parafialne problemy interesuja mnie tyle co zeszloroczny snieg!natomiast uwazam ze ludzie maja prawo do tego by DECYDOWAC I MIEC WPLYW na to co sie dzieje w ich wsiowym kosciele tymbardziej ze te koscioly s budowane i wyposazane z pieniedzy tych biednych ludzi!!!ten tzw "kosciol katolicki" uzurpuje sobie prawo chowania np na wawelu osobistosci panstwowych /tak bylo z pilsudskim ktorego nie chcieli pochowac na wawelu/. ta czarna mafia nie kiwnela palcem by lozyc na budowe tych kosciolow ale decydowac a jakze!!!panie bogobojny /niewatpliwie /cenzorze -wyrazam tylko swoja opinie w tej kwestii! Odpowiedz Link Zgłoś