Gość: POL... Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.multi-play.net.pl 07.10.09, 14:37 nic nadzwyczajnego. Ja jakoś w podstawówce luksusu w klopach nie miałem i nikt nie narzekał. Mydła ani papieru nie było, bo ludzie nie umieli tego uszanować. A teraz w technikum to w niektórych ubikacjach nie ma nawet drzwi i jakoś nikt nie narzeka. Artykuł to kolejna tania sensacja - po Gts dawać link do tematu na główną stronę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 To bezstresowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 14:44 wychowani uczniowie tak demoluja toalety . Po prostu czują się i są bezkarni . No ale taka zaleca " góra " To ona nadaje ton , jak wychowywac młodzież . Jesteście z tej góry zadowoleni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korzonek Re: bezstresowo koscia w oko na cremlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.10.09, 16:07 znany muster kgb tworzyc stres i zamordysm albo anty stresowo znaczy dopalacze i samogon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pantomaz Sentyment... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 14:45 To były czasy. Aż się łezka w oku kręci...:) A na serio, prawda jest taka że dla mnie i dla wielu młodych ludzi te zdjęcia nie są zaskoczeniem. Bo to kibel:) a nie toaleta tak samo jak trabant to nie audi. Jedynym problemem tego stanu rzeczy są dzieci które mają dostęp do wc przez cały dzień bez nadzoru. Bez rozwiązania tego problemu nie ma mowy o inwestowaniu w studnię bez dna. Papier? znikał w kilka sekund, klamki? Podczas montażu drugiej tej pierwszej już nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukok Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.acn.waw.pl 07.10.09, 14:58 no przecie palcem można albo trzema muszelkami amordercato.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
lightcik Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek 07.10.09, 15:04 BY ZYLO SIE LEPIEJ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.swidnica.mm.pl 07.10.09, 15:11 Widziałem w szkołach toalety jeszcze gorsze. Problem publicznych toalet to w ogóle bolączka w naszym kraju. Wszędzie ich brakuje, a stan - lepiej nie mówić! Za to pomników mamy co nie miara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssouza Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.tktelekom.pl 07.10.09, 15:19 ktoś powiedział że tak może być tylko w polsce, że gdyby było sprawdzane co godzina przez woźne problemu by nie było. a ja się nie zgodzę, podam przykład chociażby francuskich toalet w stacjach benzynowych- słyną one z brudu i takowe są. to kwestia wychowania.panuje takie przekonanie, że coś za co nie odpowiadam można zepsuć dla zabawy. niech inni się kłopoczą. nie wszyscy są oczywiście tacy ale tu panuje zasada: jeśli do szklanki dobrego napoju dodasz kroplę trucizny- cały napój będzie trujący. 95% dzieci będzie dbało o łazienki- 5% będzie je skutecznie niszczyło. i zazwyczaj bez ponoszenia konsekwencji. tą zasadę niestety spotyka się na każdym kroku... a poza tym oglądając te zdjęcia też przypominają mi się czasy podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agu Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: 77.255.10.* 07.10.09, 15:35 W szkołach to normalne, nie tylko w tej jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MBartczak A rodzina bez winyi IP: *.toya.net.pl 07.10.09, 15:41 Pracowałem w tej szkole ponad dwadzieścia lat temu (kierowałem nią ). Ta szkoła zawsze borykała się z problemami natury techniczno-remontowej i sanitarnej.Wynika to z błędów popełnionych już na etapie jej projektowania.Rozległy budynek nie ułatwia kontroli. Druga sprawa , i to nie tylko w tej szkole , to odpowiedzialność "oburzonych" rodziców za wychowanie dzieci w poczuciu poszanowania dla mienia , higieny , czystości i porządku.Przecież to nie nauczyciele , woźne czy dyrektor szkoły brudzą , niszczą urządzenia sanitarne i wyrywają klamki.Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał.Pozdrawiam grono pedagogiczne i uczniów SP 1 w Zgierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleee Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.xdsl.centertel.pl 07.10.09, 16:16 Nie dziwmy się, tak właśnie uczniowie szanują mienie publiczne. Rodzice nauczcie kultury swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus_maximus reporterzy z lodzi mistrzami pisania GLUPOT 07.10.09, 16:49 po prostu tragedi, brudno w szkolnych kiblach:D . WTF??!! kogo to obchodzi?????????????????????????????????????????????????????? nastepny artykul bedzie pewnie wygladal tak wczoraj w centum miasta nasz czytalenik znalaz na ulicy psia kupe podejrzanie duzych rozmarow. zbulwersowany zadzownil do gazety! postanowilsmy sprawdzic co dzieje sie z kupa i czy nadal tam lezy. nasz reporter udal sie na paking przy zbiegu ulic pilsudskiego i sienkiewicza i ku swojemu przerazeniu zawuwazyl, ze odchodu nadal sie znajduja. postanowil wic rozpoczac obserwacje z ukrycia: godzina 12:31 sytuacja bez zmian godzina 12:55 dwie duze muchy daja wyraz swojego podekscytowania znleziskiem glosna pobrzekujac, co rusz wzlatujac i opadajac na obiekcie naszych obserwacji. godzina 14:00 pan roman z balut w ostatnim momencie zreflektowal sie, ze obrany przez niego kierunek spaceru nalezy lekko zweryfikowac, aby uniknac tragedii godzina 14:13 troja dzieci w wieku 11, 12 i 14 lat znudzona monotonia wielkomiejskiego popoludnia gleboko zainteresowala sie nowo odnaleziona substancja o dziwnej konsystencji godzina 14:16 muchy odlecialy dzieci pozstaly godzina 16:00 stalo sie! pierwszy przechodzien zwiekszyl powierzchnie zajmowana przez obiekt obserwacji przy pomocy zeilonych sandalow godzina 17:30 polgodzine opady deszczy lekko rozmyly kupe nadjac jej nieco mniejsza gestosc i bardziej rdzawy kolor. godzina 23:45 masz reporter postanawil czasowo przerwac obserwacje, jednak zanim to uczynil, pobral probke artefaktu by jej pochodzenie mogli ustalic naukowcy z lodzkiego uniwesytetu medycznego chcesz wiedziec czy znalezisko nalezalo do ssaka poruszajacego sie na 2, czy 4 nogach? interesuje czym i gdzie sie odzywial, na co choruje? czytaj jutrzejsza wyborcza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testman Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.203.c95.petrotel.pl 07.10.09, 16:50 od poczatku lat 90. nic sie nie zmienilo. zupelnie mnie nie dziwi. choc calkiem mocno bulwersuje. (wez i ochron sie przed grypa A w takiej lazience!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.dsl.bell.ca 07.10.09, 16:50 Rodzice powinni zasypac sanepid zdjeciami z tych przybytkow.Wtedy pani dyrektor bedzie musiala znalezc pieniadze na remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derwisz Pracownia komputerowa w cenie kibli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 17:09 Pamiętam, że w mojej podstawówce też były obskórne toalety. Korzystałem tylko z pisuarów, bo nie musiałem ich dotykać. Kupy nigdy w szkole nie robiłem, zawsze wstrzymywałem, żeby zrobić ją w domu, bo w szkole kabiny ustępowe się nie zamykały - nie było w nich klamek, czasem całych drzwi, nie było desek klozetowych, a spłuczki nie działały, więc w muszli zalegało łajno. Nie zaznałeś tam ani prywatności, ani higieny. O chronicznym braku papier i mydła nie wspomnę. Czasem nawet krany nie miały kurków i wylewek. Wszystko, co dało się zepsuć, było zdewastowane. Pewnego razu dyrektorka zarządziła apel po kolejnym rozbiciu muszli klozetowej w męskiej ubikacji. Powiedziała, że za te wszystkie pieniądze, które wydała na wymianę potłuczonych kibli, już dawno urządziłaby w szkole pracownię informatyczną. Pamiętam to do dzisiaj, bo dyrektorka wypowiadała się bardzo emocjonalnie, chociaż minęło od tego czasu kilkanaście lat. Rzeczywiście kobieta miała rację - stan toalet świadczy o ich użytkownikach. Lepiej kupować nowe komputery do szkoły zamiast nowych kibli. To nie kwestia funduszy czy administracji szkoły - to kwestia rodziców i braku wychowania ich pociech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 17:17 jakbyśmy sami o to dbali to by było ok a tak to wszyscy w publicznych miejscach robią to czego zapewne nigdy nie robią w domu chociażby wrzucanie całych rolek do toalety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonskobabcia Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.pools.arcor-ip.net 07.10.09, 18:46 A to dobro sprawa, jakom mamuske energiczna usadzic i dac robota a nie kiej darmo socjolny geld sprzeniewiezac. I dzieci by byly kontente i wychowane mamuska kaske by podlapywala i glanc by byl i zadna bakteria by sie nie ostala. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek 07.10.09, 19:11 Istnieje sposób przynajmniej na problem wrzucania rolek papieru do sedesu: założyć takie wielkie, okrągłe podajniki na papier, jak w toaletach na stacjach benzynowych czy w restauracjach. Nie wyjmie się papieru ze środka bez kluczyka, a rozwalenie takiego podajnika to prawdopodobnie nie jest zadanie na jedną przerwę. ;) Chodziłam w życiu do trzech szkół (nie licząc studiów): dużej podstawówki publicznej od 1 do 3 klasy (Ursynów w Warszawie - wówczas było tam sporo "trzyklasówek", po reformie przekształconych w zwykłe podstawówki bez gimnazjum), małej podstawówki społecznej od 4 klasy do końca i dość dużego liceum publicznego. Z pierwszej szkoły pamiętam wiele rzeczy, ale toalety tylko mgliście. W drugiej warunki prawie całkiem dobre - mało dzieci, pomieszczenia podnajmowane, więc dewastacja toalet raczej się nie zdarzała. Za to w liceum toaleta była dla mnie koszmarem. Warto pamiętać, że w liceum dochodzi jeszcze jeden problem: papierosy. Jestem uczulona na dym papierosowy, w końcu nauczyciele pozwolili mi załatwiać się w kibelku nauczycielskim, bo do uczniowskiego nie byłam w stanie wejść. Wychodzi, że tym samym przyznali się też, że nie są w stanie zapanować nad problemem palenia i przynajmniej pogonić palaczy z toalet... W każdym razie w toalecie uczniowskiej panował syf, z reguły brakowało papieru (nie jestem osobą szczupłą i w związku z tym trudniej mi załatwić się, kucając nad sedesem - muszę podłożyć papier i usiąść. Choć w takim brudzie to i na półmetrowej warstwie papieru strach usiąść... ;)), do tego jeszcze wyżej wspomniany problem tytoniowy. Ośmioletnie dzieci mają chociaż to szczęście, że koledzy i koleżanki z klasy nie palą, więc nie ma dymu w toalecie. Ale dla starszych dzieci - a już zwłaszcza dla dziewczynek (nie mogących załatwić potrzeby na stojąco, bez ryzyka kontaktu z sedesem) i ogółu młodzieży niepalącej - toaleta szkolna może być piekłem. Problem trzeba jakoś rozwiązać, przecież dzieci też mają prawo do higieny! Częstsze patrole? Kamery - oczywiście filmujące tylko przestrzeń przed kabinami? Nie wiem, ale budzi we mnie moralny sprzeciw, by dzieci (z których większość przecież nie niszczy mienia) musiały się bać toalet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.toya.net.pl 12.10.09, 10:00 można pogonić palaczy z toalet tylko trzeba chcieć, ale to jest tak, że zwykle część nauczycieli wygania uczniów a część chce uchodzić za przyjaciół młodzieży (ta grupa jest najczęściej obśmiewana) i im na to zezwala a jeszcze inna część sama pali i odnosi się do palaczy ze zrozumieniem, tu nie ma konsekwencji ze strony nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunempireor Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 20:04 Ktoś napisał że jak dzieciaki nie są wychowane przez rodziców, to mamy taki efekt. Pracuję w dużej firmie zatrudniającej ok 1500 osób, u nas toalety są czyste przez kilka minut po wizycie sprzątaczy(ek). Potem ci którzy z nich kożystają pozostawiają po sobie niespłókane muszle (obsrane! przepraszam za dosadność), pisuary, w których uparcie lądują gumy do żucia i inne śmieci (skutek: zółta ciecz przelewa się na podłogę), zachlapane umywalki(przez nielicznych co myją ręce po skorzystaniu z toalety). Bród, smród do następnego sprzątania. Taki stan rzeczy pozostawiają DOROŚLI na ogół RODZICE dzieci w wieku szkolnym. Jaś się nie nauczy, bo Jan się nie nauczył. Społeczeństwu brak kultury osobistej, pomimo wielu głosów oburzenia, pomysłów na poprawę sytuacji żyjemy w kraju brudasów, śmierdzieli i niechlujów w dadatku potrafiących narzekać na stan toalet, pracę sprzątaczy. Wstydź się Polsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oświatka druga strona medalu IP: *.mtnet.eu 07.10.09, 20:59 pracuję w szkole, w której w ubiegłym roku wyremontowano toalety dla chłopców. już je dewastują, a ręczniki wywalają na podłogę jak szmaty. niedługo trzeba będzie zakładać monitoring w toaletach, bo to o pomstę do nieba woła. kochani rodzice: po remoncie, jak już się go przeprowadzi, też będzie mega syf, choć w nowych kolorach, bo większość z was po prostu nie nauczyła swoich szanownych pociech normalnego zachowania - wycierania ubikacji po sobie, jeśli zajdzie potrzeba, nienaruszania stanu sanitariatów oraz niemarnotrawienia papieru na głupoty. a jeszcze jak się każe płacić za zniszczenia, to rejwach się u was podnosi: "to nie mój ukochany synek! przecież to anioł..." myślicie, że te klamki to dyrektor wespół z woźnym powyrywał? tymczasem pieniędzy brak i nie ma z czego wstawić nowych dla kolejnych wandali, którzy pewnie za kilka miesięcy też wykastrowaliby tych kilka par drzwi, a papier toaletowy, namoczony, rzucaliby o sufit, żeby się tak fajnie przyklejał. a wasze pretensje za brak pieniędzy na remont toalet kierujcie do gminy-sponsora szkoły. przecież szkoła pieniędzy z brudu nie naskrobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 08.10.09, 02:44 Już odzwyczaiłem się od takich widoków. No tak ale to chyba normalka w Polsce, Ludzie nawet nie wiedzą, że można inaczej normalnie i czysto. Uczęszczałem do kilku HS (amerykańskie gimnazja, licea) w stanach nawet w małych miejscowościach, bo tam po południu są rożne zajęcia, językowe, dokształcanie bezpłatne kursy a życie tam kwitnie wieczorami w szkołach,w miejskich bibliotekach i wierzcie toalety są czystsze niż u nas szpitale ale to też inne pieniądze i pomimo że to kapitalizm szkoły śą otwarte dla każdego i w każdym wieku. Syn korzystał z wielu dopłat i szkolnictwo w cywilizowanym kraju wygląda inaczej, nie wspomnę o pracowniach naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SP 1 Zgierz Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:49 Szkoda ,że Ci zdenerwowani rodzice nie przesłali zdjęć toalet już wyremontowanych i odnowionych.W każdej toalecie znajduje się dozownik z mydłem , papier toaletowy jest u wychowawców i w pokoiku pań wożnych.Na remont kapitalny czekają jeszce cztery toalety,spośród trzynastu , które znajdują się w naszej szkole . W załączeniu przesyłam zdjęcia pozostałych toalet. Hanna Kaptur- dyrektor szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoniu Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.centertel.pl 22.10.09, 21:15 A może pani dyrektor podobnie jak naczelniczka Wydziału Oświaty niedługo stwierdzi, że zdięcia są tendencyjne...? Coś ostatnio bardzo w modzie ta "tendencja" (siostry przełożone opiekunek upośledzonych dzieci(TVN- UWAGA), inspektorka Powiatowego Inspektoriatu Weterynarii(Wiadomości, TVN itd. ), itp. A co tych zdenerwowanych rodziców obchodzi wyremontowana toaleta skoro ich dziecko chodzi do tej niewyremontowanej!!! Z tego co wiem to na parterze tej szkoły, właśnie tam gdzie są uczniowie najmłodszych klas, znajdują się te "nieszczęśliwe" toalety. Może mądra pani dyrektor powinna wyremontować ubikacje dla najmłodszych, dopiero "raczkujących" dzieci w szkole, a nie dla "starszyzny",która ma dość siły by powyrywać nowe klamki w drzwiach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sunday witamy sześciolatki! 08.10.09, 16:12 Witamy sześciolatki w szkole. To nie przedszkole z czystymi, małymi muszlami. To szkoła. Życia. Dziękujemy Ci, pani minister Hall. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: 195.47.201.* 12.10.09, 09:49 Do wszytskich mądrali piszących o tym jak to dzieci: wyrywają krany i glazurę, zapychają kible i co tam jeszcze - może Wasze bachory takie są ale uwierzcie, że to mniejszość, a nie norma i nie ma powodu aby tylko dlatego, że jest paru niewyżytych gó...arzy cała reszta korzystała z toalet o takim poziomie. Przypomnijcie sobie, że na dworcach i innych publicznych miejscach też kiedyś były takie "toalety" ale okazało się że mozna to zmienić i nikt już niczego nie kradnie i nie niszczy...A może jest odwrotnie - może nie szanują dlatego, że jest zniszczone i brudne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klasa (robotnicza) Re: Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: *.versanet.de 12.10.09, 10:13 Kulturki sie uczta - Polaczki!! I to nie tej przez duze "K" - tylko tej klozetowo - pisuarowej!! Moze jak wasi "specjalisci" od czyszczenia ubikacji na dworcach w Londynie wroca do swej ojczyzny, to sie cos polepszy - choc watpie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek A to nauczył dzieci niszczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 10:00 A rodzice są święci? Wychowują dzieciaki na potworki a potem się dziwią, że wszystko wokoło zniszczone i zdewastowane. W społeczeństwie nadal pokutuje post-komunistyczne przekonanie, że jeśli coś jest wspólne, społeczne to znaczy, że jest niczyje i można to ukraść lub rozwalić. Pourywane umywalki? Same się pourywały? Rozbite muszle klozetowe? same się rozbiły. A może by tak rodzice zaczęli uczyć swoje pociechy dbania nie tylko o swoje ale także o cudze lub wspólne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbteka45 Szkolne ubikacje: brud i drzwi bez klamek IP: 62.69.212.* 12.10.09, 10:21 A u nas (szkoła podstawowa!!)- każda powieszona rolka papieru jest w ciągu max dwóch przerw rozwleczona po całej toalecie lub wepchnięta do sedesu. To samo z ręcznikami papierowymi - momentalne wszystkie są powyciągane z podajnika i porozrzucane. A sanepid ściga.... tylko jak nad tym zapanować jak ucinają etaty pań sprzątaczek tak, że się kobiety nie wyrabiają ze sprzątaniem po lekcjach bo jest ich po prostu za mało! Odpowiedz Link Zgłoś