Gość: inżynier Na UŁ jak na AHE IP: 212.191.70.* 08.10.09, 11:23 tyle, że kadra informatyków na UŁ została uzupełniona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Na UŁ jak na AHE IP: *.toya.net.pl 08.10.09, 11:36 "Państwowa Komisja Akredytacyjna oceniła informatykę na uniwersytecie negatywnie. Taką samą ocenę miała informatyka w AHE. Właśnie dlatego tam studiować jej już nie można." no proszę, ale państwowej pewnie nie ruszą, a prywatna nie dała wystarczającego okupu gdyby u nas panowała sprawiedliwość to informatyka na UŁ też byłaby w tym momencie w likwidacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Dla UL i dla AHA jedno jest wspolne... IP: *.dhcp.bluecom.no 08.10.09, 11:42 Obie uczelnie daza do tego wspolnego celu. Wiecej studentow i wiecej budynkow = wiecej kasy! Politechnika wita nawet licealistow z 31 pkt z matury, tylko po to, aby sie oblowic i wywalic ich po 2 semestrach. Gdzie jakosc ? Gdzie pasja? Gdzie nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Na UŁ jak na AHE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 12:22 Ja też jestem ciekawa czy Pani Minister będzie tak konsekwentna jak w przypadku AHE! Może wreszcie skończy sie naganianie studentów do państwowej uczelni, żeby płacić za studia zaoczne i wzmacniać pozycję placówek publicznych. A swoją drogą to mam nadzieję, że rząd Tuska padnie, a Pani Minister opuści swoje stanowisko już niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoik@gazeta.pl Na UŁ jak na AHE IP: *.math.uni.lodz.pl 08.10.09, 12:44 Artykuł nieco pochopnie porównuje Uniwersytet Łódzki z AHE. Opisana sytuacja ma miejsce tylko na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej. Najdłużej istniejąca informatyka (niezwiązana z ekonomią) na UŁ, czyli informatyka na Wydziale Matematyki i Informatyki, ma się zupełnie dobrze. Ma pełną akredytację na I stopniu (licencjackim), na który wybiera się większość studentów z AHE, oraz warunkową na II stopniu, z wielkimi szansami na uzyskanie pełnej w ciągu najbliższego roku, na II stopniu (magisterskim). Nie jest też wcale przeładowana matematyką. Nie rozumiem w tej sytuacji, skąd ten owczy pęd do pójścia na Wydział Fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studencik Na UŁ jak na AHE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 12:49 Hahaha, a tak się pani Dziekan cieszyła, cała ta afera ze szkołami to jeden wielki bajzel... Ktoś dał dobrze komuś w łapę i chcą wykończyć szkolnictwo wyższe prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Na UŁ jak na AHE IP: *.math.uni.lodz.pl 08.10.09, 13:27 A co z pracą w zawodzie? Prawie wszyscy absolwenci informatyki na Wydziale Matematyki i Informatyki UŁ pracują w swoim zawodzie. Mało tego, trudno znaleźć studenta 4-5 roku, ktory by nie pracował (jako informatyk). Nie wiem jak jest z absolwentami Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej. Ale proszę nie robić upraszczających porównań. Na rynku brakuje informatyków, a ci po UŁ sa chętnie zatrudniani przez pracodawców. Niech autor artykułu napisze gdzie (na jakiej uczelni) nauczył sie takiej rzetelności dziennikarskiej... Powinni zamknąc tę szkołę czym prędzej, żeby nie produkowała takich niedouczonych, leniwych, nie dbajacych o obiektywizm, obłudnych pismaków "! Seria artykułów o AHE też nie była obiektywna. Powinni odnieść się do poziomu nauczania na wszytskich polskich uczelniach, w tym na uczelniach prywatnych. Na przykład porównać poziom informatyki w AHE i w WSInf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Manipulacja IP: *.math.uni.lodz.pl 08.10.09, 13:48 Jak można pisać, informatyka uniwersytecka ma negatywną ocene. Wydział Matematyki i Informatyki ma pozytywną ocenę kierunku informatyka na 4 lata. Tylko wydział Fizyki ma kłopot. Dziennikarz napisał to tak jakby informatyka na uniwersytecie mogła być zamknięta a to bzdura bo są wydziały pozytywnie ocenione przez Państwową Komisje Akredytacyjną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student WFIS Re: Manipulacja IP: 212.191.80.* 08.10.09, 14:28 Jestem studentem Wydzialu Fizyki i Informatyki Stosowanej UL. Obecnie zaczynam V rok studiow na kierunku informatyka. Po zapoznaniu sie ze wszystkimi wypowiedziami na ten temat moge jedynie stwierdzic, ze nie macie pojecia co sie dzieje wewnatrz jednak mimo tego macie juz jakies okreslone zdanie. Dla mnie taka postawa jest po prostu zalosna, prosze darujcie sobie wypowiedzi oparte na zdaniach kolegow kolegi, ktory zna kolege studiujacego u nas. Zeby troche sprostowac niektore sprawy uznalem, ze moja wypowiedz bedzie tutaj istotna jako, ze jako jeden z nielicznych bede naprawde wiedzial o czym mowie. Po pierwsze - porownujac informatyke z ta, ktore realizowana jest na Wydziale Matematyki i Informatyki stwierdzam, ze poziom jest wyrownany. Podstawowym plusem informatyki na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej jest to, ze w duzej czesci zajecia sa analogiczne jak na Politechnice Lodzkiej. To nie jest czysta informatyka, to jest cos pomiedzy politechnika, a normalnym uniwersytetem. Moge zapewnic, ze jesli chodzi o poziom nauczania to nasza informatyka moze byc podciagnieta pod jedna kreske z dowolna, ktora jest prowadzona na innych wydzialach ( nie wliczam Wydzialu Zarzadzania ). Po drugie - PKA zwrocila uwage na bardzo wazna rzecz: kadra. Fakt, wiekszosc osob jest po fizyce i w duzej mierze zajecia z informatyki opieraja sie na jej zastosowaniach wlasnie w tej dziedzinie. Rozwiazanie: nowa kadra lub zmiana obecnej ( co jest realizowane ). To nie jest duzy problem, kadra jest wada ale tylko pod wzgledem formalnym. W rzeczywistosci zajecia sa prowadzone dokladnie w taki sam sposob jak na innych wydzialach. Po trzecie - w planach jest uruchomienie na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej bloku pedagogicznego z zakresu nauczania informatyki. Zwracam uwage, ze pod wzgledem organizacyjnym wydzial robi wszystko zeby w miare mozliwosci rozszerzyc zainteresowania studentow i uzbroic ich w odpowiednie kwalifikacje potrzebne pozniej na rynku pracy. Po czwarte - kazdej napotkanej osobie, ktora chcialaby studiowac informatyke i rzeczywiscie cos z tych studiow wyniesc oraz w zaleznosci od predyspozycji miec stycznosc z elektronika i informatyka przemyslowa polecilbym moj wydzial, moj kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj ale numer IP: 194.42.116.* 08.10.09, 14:41 teraz uniwerek musi sie tłumaczyc na forach jaką to świetna maja kadrę i świetny kierunek:) A jak sie pluło na AHE to było dobrze. historia zatoczyła koło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student WFIS Re: ale numer IP: 212.191.80.* 08.10.09, 15:16 Uniwerek nie tlumaczy sie z niczego - w tej sprawie istotna jest prawda, istotne sa fakty, a nie dziennikarskie domysly. Jako student tego wydzialu nie moglem czytac wlasnie takich bzdur, przedstawilem rzeczywistosc i mam nadzieje, ze komus to troche zmieni poglad na cala sytuacje. Zaznaczam, ze faktycznie PKA co do kadry moze miec zastrzezenia bo prawde mowiac ja nawet je mam. Z tym nie moge sie nie zgodzic ale opisywanie sytuacji w tak subiektywny sposob przechodzi pewne granice. Swietna kadra i swietny kierunek - nie ocenilbym tego w ten sposob, podstawowa wada juz zostala podkreslona. Historia zatoczyla kolo - osobiscie nie chcialbym aby ostatecznie sytuacja przerodzila sie w cos takiego co maja studenci AHE chociaz nie ukrywajmy wszystko do tego dazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gie Na UŁ jak na AHE IP: 193.239.245.* 08.10.09, 15:29 Najwiecej do powiedzenia maja frustraci z WSHE probujacy sie dowartosciowac. Napisze tylko tyle, ze moj brat to skonczyl ze srednia ponad 4, a nie zna absolutnie ani jednego jezyka programowania. Ja majac sporo nizsza srednia na UŁ znam ich kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 15:40 moze ty byles na programowaniu a on na sieciach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gie Re: Na UŁ jak na AHE IP: 193.239.245.* 08.10.09, 20:33 @mmm: zmartwie Cie - ja jestem na sieciach, a brat nie. Poza tym przynajmniej na FiIS specjalizacje wybiera sie dopiero na 4 roku. Na WSHE tez jakos pozniej. Podstawy C++ to calkowite minimum dla kazdego informatyka po wyzszej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaxer Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 15:51 ale zapomniałeś dodać że na UŁ jest praktycznie tylko specjalność programowanie, a na WSHE pewnie kończył sieci lub grafikę... To tak jak bym powiedział ..mój brat skończył UŁ i nie widział nigdy sprzętu CISCO i nie wie co to IOS a ja konfigurowałem kilkanaście routerów, switchy itp. WSHE straciła informatykę też za kadrę..tak jak to ma UŁ, a nie za złe kształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gie Re: Na UŁ jak na AHE IP: 193.239.245.* 08.10.09, 20:44 Jestes w bledzie. Ja na FiIS mialem bodajze 5 specjalizacji do wyboru. Poza tym specjalizacje wybiera sie po kilku semestrach nauki, a przed tym studenci maja szanse poznac kilka galezi informatyki, w tym podstawy programowania. Brat na WSHE na grafice nawet nie liznal OpenGL, co wg mnie rowniez jest podstawa tej specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaxer Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 09:28 No to dziwne bo ja będąc na "Sieciach" jednolite mgr miałem na grafice OpenGL. Co do programowania: Turbo Pascal, VBA, C++, Java, PHP, Perl nie wspominając o HTML itp. A co do OpenGL to była specjalizacja Programowanie aplikacji graficznych.....a grafika i multimedia to Flash+action script i 3dMAX. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Komisja ministerstwa działa obiektywnie - nie robi IP: *.anonymouse.org 08.10.09, 16:50 wyjątków dla UŁ czy AHE. Na informatyce nie wystarczy mieć salę komputerową. Brak laboratoriów , praktyk ćwiczeń jest nieporozumieniem na kierunkach inżynierskich. Niech więc AHE zajmuje się kierunkami humanistycznymi do ich prowadzenia wystarczy odremontowana sala, trochę książek i paru wykładowców - kierunki low cost dla właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo A gdzie ci tego brak, Miruś ? IP: *.155.rev.vline.pl 09.10.09, 08:01 Bo chyba nie na AHE. Studiowałem, więc wiem. Mają wszystko co potrzeba do kształcenia, i organizacja zajęć też jest odpowiednia. Żałuję że musiałem odejść, no ale cóż zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd oswiadczenie UŁ i komentarz IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 17:51 "W związku z artykułem, który ukazał się w łódzkim dodatku do Gazety Wyborczej z dnia 8.10.2009 roku, władze Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej UŁ oświadczają: Informacje podane w artykule są niepełne. W przeddzień publikacji, w rozmowie z dziennikarzem Gazety Wyborczej, Dziekan Wydziału poinformowała, że w obecnej chwili, po zatrudnieniu od 1 października 2009 roku kilkorga nowych pracowników (profesorów i doktorów informatyki), wydział posiada kadrę wymaganą przez przepisy do prowadzenia studiów na kierunku informatyka. Również stosunek liczby studentów do liczby pracowników, po przyjęciu byłych studentów AHE, spełnia z naddatkiem wymagania ustawowe. Ze spokojem oczekujemy na decyzję Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Dziennikarz Gazety cytował fragment raportu PKA, my pozwolimy sobie zacytować inny fragment z tego samego raportu: ..pozwalają studentom spotkać się z zastosowaniami informatyki, jakich nie mieliby okazji poznać na żadnym innym kierunku uniwersyteckich studiów informatycznych. (...) Byłoby wielką stratą, gdyby taka oferta edukacyjna miała nagle przestać istnieć." Wnioski: a więc UŁ jest w identycznej sytuacji jak AHE. Ahe tez miała kadre i mimo to Kudrycka natychmiast rozpędziła studentów. Oczekuje identycznej sytuacji na UŁ. Oczekuje że w takim razie wszystkie uczelnie będą traktowane tak samo i Kudrycka równiez zamknie informatyke na UŁ z rygorem natychmiastowej wykonalnosci. Jesli tak się nie stanie należy domniemywać że zamkniecie informatyki na AHE było zemstą i polityczną zagrywką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd cd IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 17:55 1. nalezy rozwiązać PKA 2. nalezy w trybie natychnmiastowej wykonalnosci zdymisjonować Kudrycką 3. nalezy wyrzucić rektor Jabłkowską z UŁ która bezczelnie w tvn24 rechotała że "studenci AHE nie wiedzieli co czynią" 4. Nalezy wszystko rozwiazac zeby nie było bandyctwa i nie było niczego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: oswiadczenie UŁ i komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 18:17 Wcale, że nie jest tak samo jak na AHE. Na UŁ przyczepili się do kadry i tylko to było główny zarzutem wobec uczelni. A w AHE chodziło nie tylko o kadre. Kadra podobno została zebrana. Jak sam widzisz we wnioskach PKA sama zawrła, że szkoda byłoby zakończyć taką informatykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: oswiadczenie UŁ i komentarz IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 18:29 przepraszam bardzo, fakty są takie: uniwerek ma dwukrotny negatyw a w związku z tym guzik powinno obchodzic Kudrycką czy teraz mają kadrę czy nie. Albo musi ich zawiesic albo rozwiązać. Do AHe tez się doczepili że niby nie maja kadry tylko że to była kadra z politechniki uniwerku i ahe. A wiec przyszedł czas na sprawdzenie intencji jasnie magnificencji Kudryckiej. A potem przyjdzie czas na SWSPIZ-tam tez nie mają kadry, uczą sami chemicy i z medycyny (Goetzen i Cader) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: oswiadczenie UŁ i komentarz IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.09, 21:58 Ahhh....ludziki :D 1. Jezeli pisze tu ktos inteligetny to niech najpierw sie zastanowi jak nim pieknie media manipuluja - ladnie trzeba umiec dobrac fragmenty z raportu PKA aby ludzie powiedzieli ze UŁ jest do dupy 2. Znam informatyke na wydziale FTiMS PŁ i znam informatyka na wydziale WFIS UŁ - WFIS ma duzo lepsza informatyke bo jest ona stosowana a nie teoretycznie jak w przypadku PŁ 3. Gdzies w necie mozna znalesc caly raport PKA poczytajcie sobie 4. Wyróżnienie dla wydzialu EkSoc za informatyke ?? Ku*&^a "informatyka i ekonometria" porozmawiajcie z ktoryms ze studentow na temat informatyki, nawet programowania tam nie maja prawie :| sami studenci mowia ze z informatyka to ma wspolna tylko nazwe.. 5. Nie porownywac AHE z WFIS UŁ :| to jak porownywac kineskopowy czarnobialy telewizor 14'' z 50'' plazma..... zapewne 90% komentarzy jest pisane przez studentow AHE ktorzy to teraz czuja wielkie rozgoryczenie po rozwiazaniu ich kierunku - i nie dziwie sie, niemniej jednak jestem zdania ze ta uczelnie cala powinno sie zamknac albo przynajmniej zabronic im dawania tytulu magistra.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: oswiadczenie UŁ i komentarz IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 22:15 ty maly zakompleksiony śmieszny ludziku, zamknać to powinieneś się sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bond, James Bond Re: oswiadczenie UŁ i komentarz IP: *.4web.pl 09.10.09, 00:29 Zgadzam się w pełni. Uważam, że informatyka na WFiIS jest w sumie OK. Może nie idealna, ale jako taka, nie gorsza niż w innych uczelniach. Co Was nie zabije to Was wzmocni - tego życzę studentom WfiIS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd i jeszcze jedno-SWSPIZ IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 18:33 plucie na AHE przez uniwerek obróciło się przeciwko nim. Chodzą słuchy że za chwilę dobierze się ministertwo do SWSPIZu. Mają nielegalne filie i brak kadry. W dodatku przyjeli mnóstwo studentów AHE i ich dyrektor-były rektor AHE-Cader stwierdził że studenci nic nie musza robić, zmienią im tylko promotora tytuł pracy a całaą resztę zostawią (patrz ukradną) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd czekam na decyzję z rygorem natychmiastowej wykona IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 18:35 lnosci i zamnknięcie informatyki na wydziale fizyki UŁ. Jesli stanie się inaczej oznacza to że Kudrycka świadomie niszczy prywatną uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: czekam na decyzję z rygorem natychmiastowej w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 18:43 A Ty albo jesteś byłym studentem AHE albo działałeś we władzach tej uczelni... Powiem Ci tyle... Dowiadywałem się dalej co będzie z UŁ (ministerstwo) to "sytuacja AHE i UŁ jest zupełnie inna". Może poprostu przestańmy obrzucać się błotem bo to do niczego nie dąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd pytanie do minister Kudryckiej i GW IP: *.48.rev.vline.pl 08.10.09, 19:00 Jesli drugi negatyw był znany w lipcu to dlaczego we wrzesniu nie zamknięto informatyki na UŁ. A tak zrobiono z AHE. Pytam się: dlaczego? dlaczego inaczej potraktowano AHE a inaczej UŁ. Pytanie drugie: dlaczego śledczy z wyborczej ujawniają aferę na UŁ juz po rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
stoik nie ma jednej informatyki na UŁ 08.10.09, 23:37 Gość portalu: ddd napisał(a): > Jesli drugi negatyw był znany w lipcu to dlaczego we wrzesniu nie zamknięto > informatyki na UŁ. A tak zrobiono z AHE. Pytam się: dlaczego? dlaczego inaczej > potraktowano AHE a inaczej UŁ. > Pytanie drugie: dlaczego śledczy z wyborczej ujawniają aferę na UŁ juz po > rekrutacji? Jak już to wiele osób napisało, nie ma jednej informatyki na UŁ. Jest i na EkSocu (wyraźnie ekonometryczna) i na Zarządzaniu (wyraźnie niepotrzebna) i na Matematyce, która ma pełną akredytację na pierwszym stopniu, a jej brak na drugim wynikał tylko z braku jednego informatyka po habilitacji. Teraz ten problem został rozwiązany, i następna akredytacja powinna być pełna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarawiara Na UŁ jak na AHE IP: *.centertel.pl 08.10.09, 19:50 Pan Cader ma fatalne notowania w środowisku, jest sprzedawczykiem i wszystcy to wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paj Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.toya.net.pl 08.10.09, 21:50 Drogi Panie a kto dopuszcza na Politechnice kierunki takie jak Zarządzanie? Rozumiem, że zna Pan kadrę na Wydziale Zarządzania, zna Pan dokładnie prowadzone tam przedmioty oraz dokładnie zapoznał się Pan z programem nauczania i na tej podstawie ocenia Pan ten wydział i kierunek? Jeśli nie, to proszę może nie komentować spraw o których nie ma Pan pojęcia. Moje słowa będą skierowane także do innych "oceniających". Bardzo łatwo ocenia się - co jak już niektórzy napisali - nie mając pojęcia o stanie faktycznym. Na zasadzie znam kolegę, którego kolega studiuje gdzieś tam i mówi, że jest super lub do bani. Również ocenianie studentów - jakiegokolwiek kierunku czy też uczelni - jest krzywdzące. Nie ma chyba osoby, która wypowiadała się na tym forum, która zna każdy kierunek i każdego studenta. Studenci wszędzie są różni-jedni lepsi, drudzy gorsi. Pisani ogólnie, że ktoś ma kiepskich studentów świadczy tylko o niskim poziomie piszącego. Czy zna wszystkich studiujących tam studentów, czy też ocenia wszystkich jedną miarką? Ja także mogę napisać znam jednego Polaka, który jest alkoholikiem, ale czy to uprawnia mnie do pisania, że cały Nasz naród to sami pijacy? Chyba nie. Więc proszę nie pisać takich komentarzy! Te osoby które studiowały (ukończyły czy też są w trakcie) zgodzą się chyba ze stwierdzeniem, iż nawet najlepsza kadra czy super wykładowca nie jest w stanie zmusić kogoś do nauki. Jasne może zniechęcić lub ułatwić zainteresowanie przedmiotem, ale to od studenta, jego pracy zależy czy będzie w przyszłości dobrym fachowcem. Studia, zajęcia mają pokazać pewne możliwości, wskazać kierunki dalszej nauki. Chyba nikt nie ma złudzeń, że ktoś mając 30, 45, czy 90 godzin programowania w dowolnym języku staje się fachowcem i programistom. Taka osoba dostaje pewne podstawy-czasami szersze, czasami węższe - dopiero dzięki dalszej pracy czy też na zajęciach specjalnościowych, czy na blokach, czy w końcu dzięki pracy w domu staje się stopniowo coraz lepszy. Drugą sprawą jest drobna (o ile nie napisać wielka) pomyłka (nie będę oceniał czy celowa, czy też nie) piszącego artykuł i określającego zamiennie Informatykę na UŁ z Informatyką na Fizyce. Jak juz wiele osób tu pisało konkretna sprawa dotyczy tylko Wydziału Fizyki, a nie pozostałych kierunków. Nie będę oceniał czy artykuł jest zgodny z prawdą, bo takiej wiedzy nie posiadam i chyba nikt z nas jej nie ma. Napiszę tylko jedno: każdy z nas może wejść na stronę Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego i zaobaczyć jakie uczelnie, wydziały, kierunki mają akredytację. Należy pamiętać o tym, iż komisje takie jak PKA dają akredytację na konkretny okres czasu. Smutno czytać jak ludzie dają się nabrać na artykuł i komentarze pod nim - ludzie pomyślcie logicznie zanim zabierzecie się za komentowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg71 Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.inowroclaw.mm.pl 08.10.09, 22:20 Wydział Matematyki i Informatyki ma warunkowe dopuszczenie. pka.edu.pl/index.php?page=l_ocenione AHE nie trzeba bronić, gdyż samo przyznało się do krętactw. Jednak skoro jednej uczelni cofa się pozwolenie na prowadzenie kierunku a innej nie, to chyba coś jest nie tak? Równie dobrze można powiedzieć, że skoro AHE łamało prawo ucząc poza siedzibą, to wystarczyło pozamykać te ośrodki, a nie likwidować cały kierunek.Odpowiedzialność zbiorowa? Czytając komunikat na stronie UŁ ma się wrażenie że w zasadzie to nic się nie stało. No i że studenci z AHE też jednak się przydadzą... www.uni.lodz.pl/index.php/prasa/aktualnoscibip Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek warunkowe na studiach II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 22:39 natomiast informatyka i ekonometria ma ocenę wyróżniającą a jak wyczytałeś z komunikatu o tych studentach z ahe, którzy mają się przydać na uł, to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek ale odjazd! coś takiego na UŁ trudno sobie wyobr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 23:16 zić: "Inauguracja roku akademickiego w wodzisławskim ośrodku Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi. Uroczysta inauguracja roku odbyła się na Wilchwach 1 października. Wśród gości znalazł się poseł Ryszard Zawadzki, prezydent Wodzisławia Mieczysław Kieca i wiceprezydent Aleksandra Chudzik. Starostwo natomiast reprezentowała pani sekretarz Grażyna Durczok. Zabrakło wielu z listy zaproszonych. Nie tylko posłów i senatora Motyczki, ale także samorządowców. Nie mogło rzecz jasna zabraknąć tematu bezprawnego działania uczelni i zlikwidowania przez ministra kierunku informatyka. – To decyzja podjęta wbrew rozsądkowi – mówił prezydent (czytaj rektor) AHE dr Makary Krzysztof Stasiak. Przeprosił za zamieszanie i jednocześnie podziękował studentom, którzy w szkołę nie zwątpili. – Decyzja ministra wystawiła nas na próbę. Ten okres można porównać do czasów Solidarności. Podobnie jak Wałęsa przeskoczyliście płot – mówił do studentów rektor Stasiak. Używając wielu innych ideologicznych frazesów zapewniał ich, że stoją po stronie prawdy i dobra. Rektor nie wspomniał o pieniądzach, które wyłożyć muszą studenci, by kontynuować naukę na innych uczelniach. Nie powiedział również, że jedynym kierunkiem, który działa w Wodzisławiu zgodnie z prawem jest pedagogika." http://www.nowiny.pl/artykul.php?a=show_art&ida=49879 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara z WSInf Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 13:50 Nie oceniajcie tak pracowników Uniwersytetu.U mnie na Uczelni również jest dużo Fizyków z Uniwersytetu którzy wykładaja na kierunku Informatyki.I są dobrzy.Co prawda zatrudniamy też Wykładowców z Politechniki Łódzkiej,I ci sa potrzebni i ci.Wiadomo że Uczelnia Techniczna zwraca uwagę na strone związaną z budową komputerów ich konserwacją i każdy kto składał papiery na Uniwersytet winien mieć Swiadomość że są programowe różnice na Informatyce na poszczególnych Uczelniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara z WSInf Re: Na UŁ jak na AHE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 13:57 śądzę że Każdy kto składa papiery na Uniwersytet na Wydział Informatyki to zdajer sobie sprawę że są różnice programowe w nauczaniu.Bo trudno aby Uczelnia Humanistyczna miała takich wykładowców jak Politechnika.U nas też wykładaja Fizycy z Uniwersytetu jak i z Politechniki.Bo ci i ci są potrzebni.I każdy z nich jest świetny w swojej dziedzinie.Po prostu uzupełniaja się I nie oceniajcie ich nie wiedząc co wykładaja i czym się zajmuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grucha Na UŁ jak na AHE IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.09, 00:28 Ciekawe czy konsekwencja będzie i na UŁ też zamkną informatykę, a może prawo wg Pani Kudryckiej działa wybiórczo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Na UŁ jak na AHE IP: *.77-105-193.netatonce.net 14.10.09, 11:25 Nie UŁ może stracić prawo tylko jeden z wydziałów UŁ. Są jeszcze inne wydziały gdzie można studiować informatykę, które, z tego co mi wiadomo, dostały akredytację dla tego kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Uczelnia może istnieć i rozwijać się dalej IP: 194.42.116.* 02.12.09, 10:18 Reforma Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi przyjęta przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego! Uczelnia może istnieć i rozwijać się dalej! 1 grudnia 2009 r. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przekazało władzom AHE pismo, z którego wynika, iż resort zaakceptował utworzenie 66 Zamiejscowych Ośrodków Dydaktycznych, a przekazana do Ministerstwa dokumentacja spełnia wymogi prawne. Resort nie ma także zastrzeżeń do wykonanych przez Uczelnię zaleceń pokontrolnych. Zaakceptowano zmiany w programie i regulaminie studiów, obsadzie kadry dydaktycznej, dostępie do bibliotek i kształceniu na odległość. Oznacza to, że Ministerstwo przyjęło i zaakceptowało wdrożony przez Uczelnię program restrukturyzacji, Uczelnia istnieje, a studenci AHE kształcą się legalnie i nie grozi im utrata miejsca nauki. Wiadomości z Ministerstwa to także ulga dla pracowników Uczelni, którzy nie muszą obawiać się o swoje miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś