Forum   1926

1926

(33 wyniki)
  • 1926 – W Katowicach odbyła się konsekracja pierwszego biskupa śląskiego ks. Augusta Hlonda, późniejszego prymasa Polski.
  • Na tej stronie sa podpisy "ciala pedagogicznego" i uczniow, moze ktos znajdzie siebie lub kogos bliskiego. Zapraszam tutaj memory.loc.gov/service/mss/pldec/012/0051.jpg
  • Z Zagłębiem związana jest wspaniała postać pierwszego Arcybiskupa Wileńskiego Jana Cieplaka, wielkiego patrioty, duszpasterza i teologa, męczennika za wiarę, kandydata na ołtarze. Urodził się on 17 sierpnia 1857 w Dąbrowie Górniczej. Został ochrzczony w Kościele św. Trójcy w Będzinie. Zmarł 17 lutego 1926 w Passaic w stanie New Jersey. Jan Cieplak pochodził z rodziny robotniczej. Był synem Jacentego i Julii z domu Bugajska. W latach 1869-1873 uczył się w gimnazjum w Kielcach, a ...
  • Urodzilem sie 26 maja 1926 w Alton w Illinois, malym rzecznym miasteczku nad rzeka Missisipi, okolo 25 mil na polnoc od East St.Loius. Nadano mi imie ojca, a jemu nadano imie jego ojca. W ten sposob zostalem Milesem Deweyem Davisem III, ale wszyscy w rodzinie wolali mnie Junior. Nie cierpialem tego przydomku.
  • właśnie przechwyciłam informację o imprezie, która będzie w najbliższy łikend na Karowej - w 80. rocznicę przewrotu majowego Dom Spotkań z Historią organizuje historyczną wystawę plenerową "Warszawa, maj 1926". będą koncerty, projekcja filmowa o Warszawie lat dwudziestych, prezentacja na temat Warszawy międzywojennej, będzie można kupić reprodukcje starych pocztówek itp. szczegółowy "rozkład jazdy" na: www.dsh.waw.pl/podstrona.php?typ=aktualnosci&s=temporary/tresc_01.htm
  • jak to się ma do 8 górników w Wujku czy niecałych 100 w ciągu 2 lat stanu wojennego ?
  • Czyż ci szczęśliwie wyciekający z Pawiaka nie udali się potem na wycieczkę na wschód Europy - a tam po nich ślad nie zaginął?..
  • Takie wino mam w swoim posiadaniu. Czy ktos wie ile jest ono warte??
  • ... oglądając telewizję czy czytając prasę z czerwca 2006 roku nie sposób opędzić się od informacji o wydarzeniach poznańskich czy wypadkach radomskich. Jest to ze wszech miar godne poparcia: w czasach PRL wiedzę na temat tych dwóch wydarzeń reglamentowano, albo wręcz fałszowano (a publikacjom II obiegu też nie można było wierzyć: na użytek walki z nielubianymi władzami zawyżano celowo liczbę ofiar). Ciesząc się z wysokiego zainteresowania młodzieży wypadkami 1956 i 76 pozwolę...
  • Baraki postawiono dla bezdomnych gliwickich rodzin w 1926 roku , w czasie kiedy miasto Gliwice cierpialo na najwiekszy ze wszystkich niemieckich miast niedobor mieszkan . Ludzono sie ze w krotkim czasie bedzie mozliwe wybudowanie solidniejszych malych prostych mieszkan. Jednak pomimo wielu podan kierowanych na rece rzadu , pomimo wstrzasajacych opisow i materialu zdjeciowego dokumentujacego tragiczne warunki zycia w gliwickiej dzielnicy barakowej przy ulicy Toszeckiej, pomimo...
  • chyba wstydliwa data , bo żaden portal o tym nie wspomina a zginęło więcej osób niż w stanie wojennym
  • jaki nosi tytuł? Potem był "Przewrót majowy", "Od maja do Brześcia" i chyba "Od Brześcia do maja". Miałem, czytałem, straciłem, chcę odszukać a za cholere nie pamiętam tytułu.
  • dokonał zamachu stanu, obalił legalnie wybrane władze w wolnych i demokratycznych wyborach. spowodował w Warszawie kilkudniowe zamieszki w wyniku których zginęło 497 osób a tysiace zostało rannych. swoich przeciwników prześladował zamykał w więzieniach a nawet w obozie koncentracyjnym w Berezie Kartuskiej!! ten miłośnik koników spowodował utrwalenie zacofania technolgicznego polskiej armii co wyszło nam wszystkim bokiem we wrześniu 1939 roku...zastanawiajace jest że dzisiejsi oręd...
  • F.Dzierżyński List do W.Kujbyszewa 03 lipca 1926 t. Kujbyszewowi Drogi Walerianie! Oto moje myśli i propozycje co do systemu zarządzania. Istniejący system – przeżytek. U nas są już obecnie ludzie, na których można złożyć odpowiedzialność. Oni teraz topią się w uzgodnieniach, odczytach, papierach, komisjach. Kapitaliści, każdy z nich, miał swoje środki i ponosił odpowiedzialność. U nas obecnie za wszystko odpowiada STO P/biuro. Tak konkurować z przedsiębiorcą i kapita...
  • Nie wiem czy wszyscy pamiętaja, ale w piątek mija 80 rocznica tzw. zamachu majowego. Piłsudski rozpędził pogrązony w chaosie parlament... Troche szkoda, że teraz nie ma komu tego zrobić;) Chociaż to jednak raczej dobrze.
  • W tych dniach minęła kolejna rocznica krwawego przewrotu majowego z 1926 r. W bratobojczych walkach zginęło blisko 500 osób. To bardzo smutne i tragiczne wydarzenie w dziejach najnowszych Rzeczpospolitej. Dziwne natomiast jest to, że praktycznie wszystkie media - prawicowe jak i lewicowe - zapomniały o tej rocznicy, podczas gdy podnosi sie wielkie larum, silnie podlewane martylologia, w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Jakie wiec przyjmowane sa kryteria i co decyduje o ważności rocznic?...
  • Historia polityki i idei politycznych na ileś jest powtarzalna. Oczywiście, żadne wydarzenie nie powtarza się dokładnie w taki sam sposób; żadna idea z jednej epoki nie funkcjonuje w innej z dokładnością co do szczegółu. Mimo to trudno nie zauważyć, że w historii całych cywilizacji, jak i poszczególnych narodów, istnieją pewne powtarzające się tendencje. Sytuacja polityczna Polski AD 2007 do złudzenia przypomina to, co historia opisuje nam w okresie Międzywojnia. Ten sam układ sił; te...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się