Gość: Pracujący od Dawna Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 24.10.09, 17:34 Atmosfera dawna nie wróci ,chyba że kierownictwo się zmieni i będzie rozmawiało z pracownikami normalnym dialogiem a nie zastraszaniem.Tęż pracuje od początku w tym mag. i pragnę przypomnieć że to Michał.Sz załatwił nam bezpłatnego busa.To on pierwszy odważył się powiedzieć Marianowi.D i Kazimierzowi.G że jak nie załatwią busa który będzie przyjeżdżał po pracowników to nikt nie przyjdzie do pracy. To on załatwił płatne soboty i niedziele na samym początku.Fakt znam go i to co miał na języku mówił i się nie bał.A tacy ludzie którzy go krytykują rozbrajają mnie totalnie... Zadajcie sobie pytanie czy wy odważyliście się iść do swojego Kierownika coś załatwić dla wszystkich?? Ja znam odpowiedź : NIE A teraz błagania niech dawna atmosfera wróci haha .Przypomnę też fakt o zwolnionej matce samotnie wychowującej dziecko która została zwolniona za to że nie mogła zostać na zebraniu bo spieszyła się do swojego dziecka po nocnej zmianie p.ŻANETA pewnie wszyscy ją znaliście.To Torfarm ją zwolnił i to całe kierownictwo.Została na lodzie i bez pieniędzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pracownik Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: 81.219.1.* 07.11.09, 18:19 Kolego Michał i reszta tej ekipy czyli Kaziu i Marian i jak się nie myle teraz Rafał (były kierownik mag. Toruń) to są nieudacznicy. Przez swoje spotkania towarzyskie (mocno zakrapiane) z byłym menagerem Panem Kazimierzem T. doszli do teraźniejszych stanowisk. Pamiętam ich wszystkich jak zaczynali pracę w Grupie Torfarm S.A. W pewnym momencie dostali władzę i zadania do wykonania niestety bardzo dużo rzeczy ich przerosło i żeby wykonać polecone im zadania zrobią wszystko żeby nie stracić stanowisk. Na początku to tak wyglądało w każdym magazynie obiecali ludziom za darmo przewozy dodatkowe premie, płatne nadgodziny tylko po to aby wszyscy przy chodzili do pracy, a oni sami nie dali d.... Jak wszystko się unormowało to sukcesywnie obcinają premię, wypłatę nadgodzin itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujący od Dawna Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 08.11.09, 13:46 Kolego Michał.Sz.?? Czy Michał.J?? Bo to jest różnica!Michał.Sz pracuje w mag.Rzgów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pracownik Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.09, 21:46 Oczywiście że Michał.J. (kolega który z work-a dowoził na rolkach brakujacy towar kontrolerom na mag. przy Szosie Lubickej). Gdyby Pan Rafał.W umiał obsługiwać offica to do tej pory pewnie by tam jeździł!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vip Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: 94.254.182.* 24.10.09, 18:02 Panie pracujący od dawna może zrób pan Szwarca świętym.A jeśli był taki dobry to może od razu kierownikiem.W końcu był pierwszą osobą która tak szybko awansowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujący od Dawna Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 24.10.09, 18:20 Vip widać że też musisz pracować od dawna bo takie informację posiada garstka z nas. A nie wielu nas zostało.Został awansowany jako pierwszy za swoją pracę nie wydaje Ci się? A może rozmawiam z M.M lub M.D,K.G,M.CZ i tak mi się wydaje.Zadaj sobie pytanie Co Zrobiłeś Ty dla Nas? I napisz,pochwal się nam..Ja się nie odważyłem i przyznaję się do tego dlatego nie będę krytykował Tych co się odważyli.Przez takich jak Ja czy Ty ludzie siedzieli cicho i się bali ,bo jak byśmy wszyscy walczyli to do tego by nie doszło co się dzieje teraz.I nikogo Świętym nie zrobię... Szacunek nie tylko dla M.Sz tylko dla tych wszystkich którzy się odważyli bo ja do nich nie należę a powinienem i Ty też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujący od Dawna Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 24.10.09, 18:28 i jeszcze jedno nazwisk się nie pisze na publicznym forum! Wszyscy dobrze wiemy o kogo chodzi.Ktoś Ci może założyć sprawę o coś takiego,pamiętaj że jest ochrona danych osobowych a Twoje IP jest banalnie proste dla Policji do namierzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wywalenia Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.multimo.pl 24.10.09, 18:41 do toifika skoro chcesz wyższych pensji czemu krytykujesz na forum anie pójdziesz tchórzu w poniedziałek rano do Czajkowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropka Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 21:25 W tej kwestii się z Toba nie zgodze jakakolwiek rozmowa z kierownikiem tego magazynu niczego nie wnosi,ani niczego nie zmienia, ciągłe obietnice, nie spełniają się, to samo tyczy sie kierownictwa zmian jaki i brygadzistów ludzie Ci ani nie maja argumentów do prowadzenia rozmowy ani kontr argumentów do dialogu więc z czym do kogo niby ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wywalenia Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.multimo.pl 24.10.09, 22:10 nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi,dotyczyła ona tych forumowiczów którzy robią szum o atmosferę w magazynie i niskie płace ale jak potrzeba się odezwać to kulą ogony i stękają,że mają kredyt do spłacenia a potem patrzą jak się podpiąć i zgarnąć coś dla siebie i opowiadać jak to on walczył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.chello.pl 31.10.09, 16:18 A nie pojde bo skoro on mnie nie szanuje to ja jego tez.tyle razy mowilem mu dzien dobry a on nic nawet slowa,Kuna tylko biega i patrzy kto na chwile przystanol i napil sie,nie obejrzysz sie a Kubus juz z jednego konca biegnie w drugi jak w obozie,pracowalem tam 3 miesiace ale jak ciagle chodzil i kablowal Kurzawa na mnie to wolalem odejsc niz byc jak on kapusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vip Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: 94.254.226.* 24.10.09, 19:59 Ok. ja też nie należę do odważnych osób.Przepraszam ale trochę mnie poniosło w kwestji pana Sz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos obiektywny ;] Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 01:28 no a co może się liczyć w pokomunistycznej Polsce? oczywiście tylko kasa !!! Ten kto się minimalnei wybija ssie tylko dla siebie, ludzie się nie licza a pensje muszą być niskie i niższe od zachodu. Jeszcze trochę poczekamy na polepszenie a o Torfarm się nei martwcie. Nie chcę nikogo obrażać ale pracowników któzy nic nie umieją tak naprawdę w życiu, nei mają fachu i tak ZNAJDĄ. Moze msutne ale prawdziwe. I będą osły, matoły po zawodówce którzy przyjdą i będa kablowi, latali naspeedowani za 1300 zł i będą żyli tym ze awansują no bo co im pozostało do stracenia. To kwestia charakteru. Także podsumujmy: Nie po to zabrali nam niedziele żeby nam oddać w najbliższym czasie -nie po to wymyślili błędy i ktoś powiedział że "kontroler bez błędów to nie kontroler"-stracimy po 100 zł z premii x 60 to daje 6 tys x12 to daje 78 tys oszczednosci na budowę magazynu w Warszawie. Ja osobiscie mysle ze magazyn tutaj będzie, ludzie wtedy będą zarabiać normalnie(zostaną najlepsi i ...wytrwali) ale będzie to magazyn o wiele mniejszy dostarczający na woj. Łódzkie a centrala to Warszawa za 2-3 lata. no to pozdro;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutasek Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 25.10.09, 03:14 to naprawdę bardzo smutne co się porobiło z Naszą firmą, tak piszę Naszą bo tak naprawdę my ją tworzymy. Wszyscy razem i każdy z osobna. Kiedyś pamiętam chciało sie wracać do pracy, i nie tylko dla pieniędzy, naprawdę za rządów P. Domagały praca była miłą przerwą i tak naprawdę odpoczynkiem w życiu codziennym, nawiązywało się tam wiele znajomości, przyjaźni, były spotkania integracyjne(nie tylko z kierownikami), a teraz ludzie się nienawidzą... dlaczego?? coś jest nie tak... a skoro kiedyś firma lepiej sobie radziła, a teraz gorzejej.... ktoś w zarządzie jest winny.... kto? ;P Najważniejsze to trzymać się razem, nie dać się skłucić, i nie ważne jakieś związki nie związki... razem... wszystkich nie wywalą bo to by było zwolnienie grpowe...oj bolało by... przez rok też wątpię... po co inwestować w firmę jak ma iść do likwidacji?? cóż nie znane są wyroki... zarządu ;P Będzie dobrze... :) wiara, i miłość :) nie dajcie się skłócić :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolo5.1 Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" 25.10.09, 09:22 Jako obserwator widzę,że już sraszycie się policją.Sami wymieniacie nazwiska kierowników itp. a teraz straszycie jeszcze jakiegoś biednego człowieka.To jest straszne.Osobiście uwżam,że każdy ma prawo wypowiadać zdanie w tej sprawie.Nie wiem jak było naprawdę,ale uważam,że zarówno kierownictwo jak i ten pan są trochę winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 09:50 "Chciałbym aby praca była przyjemnością. Oby cała załoga mówiła szczerze, że czuje się bezpiecznie. Tak naprawdę co różni nas od konkurentów są strategie i ludzie - kadra.(gazeta pomorska z dnia 31.12.07r.Kazimierz Herba. Właściciel torfarm S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 10:09 www.torfarm.com.pl/page.php?cat=159&offset=77 Pracownicy górą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 10:20 Wysyłam kilejny raz przesłanie Kazimierza Herby.To ten Pan budował tę firmę od podstaw.I jest niewątpliwie postacią godną do naśladowania.Niestety obecna kadra półinteligentów nie realizuje tej idei.Chamstwo powinno znać swoje miejsce w szeregu.Lecz autor przesłania nie wie kto go reprezentuje w Rzgowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo5.1 Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" 25.10.09, 11:21 W pełni zgadzam się z obserwatorem.Szczerość przede wszystkim! Żadnych pół prawd!Ludzie jestem z wami-trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo5.1 Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" 25.10.09, 11:34 Będę szczery,też pracuje w tym magazynie od dawna.Nie wiem dlaczego ci panowie zostali zwolnieni z pracy i jaka jest prawdziwa przyczyna.Osobiście znałem ich tylko z widzenia.Prawdą jest jednak,że pan Sz awansował jako pierwszy.Nawet był stawiany innym pracownikom za wzór.Jednak idylla szybko się skończyła,dlaczego? Niestety zawsze jest tak,że kto ma najwięcej do powiedzenia wylatuje z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo5.1 Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" 25.10.09, 11:37 Pracownicy TF trzymajmy się razem i nie kablujmy nawzajem na siebie! Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.moby Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" 25.10.09, 11:54 Zgadzam się z przedmówcą.Pozdrowienia dla zmiany B.Ludzie jesteście zajebiści! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PGF o/Łódź Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 25.10.09, 12:44 Przyglądamy się uważnie całej tej sprawie.Myśleliśmy że wy Torfarm jako Lider od niedawna zarabiacie dużo więcej niż my!? Ale się myliliśmy.To my czasem narzekamy że mamy za mało(średnia na rękę 1800zł) .Torfarm ten który przebił Farmacol i nas PGF,powinniście się wstydzić jak traktujecie magazynierów.Ciekawe co na to wasi akcjonariusze? Czy już się dowiedzieli jakimi metodami działacie?Ciekawe? Do wszystkich pracowników magazynu: Trzymajcie się,popieramy wasze starania o lepsze jutro. Jesteśmy z wami i nie dajcie się skłócić,bo to wasi szefowie do tego dążą aby was poróżnić i zasiać w was nie pewność.A nie o to chodzi.Zjednoczcie się i walczcie. pozdrawiamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.09, 16:58 W Torfarmie pracując niby wysoko w centrali za biurkiem zarabiam mniej. Kilka groszy więcej od ludzi w magazynie. To chyba norma dla całej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.18.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.11.09, 23:28 Torfarm smieszna firma ktora dorobila sie na ludziach ktorzy maja stopnie niepelnosprawnosci brali za nich kase a traktowali ich jak gów... chodzi tu o smieszne kierownictwo uczyciwym i sumiennym ludzia ktorzy tam pracowali pracujana kazdym kroku zabierali premie i ich straszyli tekstami jak sie nie podoba to sie zwolnij za brama czeka kilku na Twoje miejsce co chwile zwalniali uczciwych pracownikow bo sie nie podobali a firma nadal trzyma zlodzieji przekreretow i oszustow a jeden z nich pracuje nadal Rafał.G który po trupach dochoszedł do celu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opik Zarobki w PGF IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 20:33 Ciekawe co powiesz na wpisy kolegów, którzy piszą o zarobkach. Chyba jednak w wielkim PGFie nie jest tak fajnie... forum.gazeta.pl/forum/w,63,95706431,101410342,Re_praca_w_PGF.html Autor: Gość: tonia IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.09, 10:44 ja pracowałam w pgf łódź przez 2lata,jesli chodzi o magazyn detal,to nie polecam,zarobki 1000 i ani grosza więcej ,o premii mówią podczas zatrudnienia bo potem to jej nigdy nie zobaczysz,no i towarzystwo musisz o niczym nie mówić bo cię zgnoją o wszystko,ale skoro wszystkich tam przyjmą z ''ulicy''wiec co się dziwić-masakra forum.gazeta.pl/forum/w,63,95706431,102113541,Re_praca_w_PGF.html Autor: Gość: WAMPIR IP: 188.33.121.* 26.10.09, 18:06 HEY JA TAM PRACUJĘ NA KONTROLI I POWIEM SZCZERZ,ŻE ATMOSFERA JEST DO D...PY.ZAROBKI NAJNIŻSZE CZYLI 980ZŁ PRACA NA 3 ZMIANY W SOBOTĘ TRZEBA PRZYCHODZIC I NIEKIEDY NAWET TEŻ W NIEDZIELĘ.NA POPOŁUDNIOWEJ ZMIANIE ZOSTAJE SIĘ DO 24. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wywalenia Re: Zarobki w PGF IP: *.multimo.pl 28.10.09, 21:40 jak zwykle wyciągasz to co ci pasuje powiedzieć Re: praca w PGF w.o.d.z.i.r.e.j 24.05.09, 13:26 Odpowiedz Znam dwie osoby które tam pracują już kilka lat. Ogólnie nie narzekają. Najważniejsze, że jest to umowa o pracę a nie zlecenie, więc pracodawca opłaca Ci ZUS i Ubezpieczenie Zdrowotne... No ale nie ma co porównywać PGF z Virtual Line o której wspominam w innym wątku na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: następny w kolejce Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 19:55 Najwyższy czas żeby akcjonariusze przypatrzyli się co dzieję się w firmie uważanej za lidera na rynku. Po Torfarmie chodzi już powiedzenie że " jak na korytarzu krzykniesz kierownik to nie obejrzy sie tylko sprzątaczka". Nie ma chyba nikt w Polsce bardziej rozbudowanej biurokracji i kadry menagerskiej. Samego papieru na listy przewozowe i inne nikomu nie potrzebne dokumenty "wycinani sami miesięcznie jeden las". Każdy podejrzewa każdego o jakieś kanty. Skoro chcą oszczędzać to może warto zacząć od sieie -czyli od góry. W spółkach zależnych jest więcej menagerów i kierowników niż osób na nich pracujących - nazwijmy ich fizycznymi. Każdy z " kadry menagerskiej " ma samochód służbowy, internet , telefon ... itp., wszystko kosztuje. A biedny pracownik musi na to zarobić.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoza Torfarmu Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.09, 20:29 >"jak na korytarzu >krzykniesz kierownik to nie obejrzy sie tylko sprzątaczka". niezłe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność"??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 15:37 Szanowni Państwo proponuję wszystkim biednym ,pokrzywdzonym pracownikom wystapić o takie same dotacje jak dostał np. DELL tj. 1 mln zł ( słownie jeden milion zł) na jednego zatrudninego i zaóżcie sobie sami swoja firmę ,zatrudnjicie pracowników a wtedy pogadamy .Będziecie mieć szczęscie jak 1/3 nie pojdzie Wam na zwolnienie ,jak tylko 1/4 będzie kradła itd. Dlaczego firmy zagraniczne dostają dotacje na pracowników , nie płaca podatku od nieruchomości i mają inne ulgi a polskie nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: był Re: Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: 91.193.96.* 27.10.09, 08:52 Zgadzam się w 100% tną pensję nasze płacąc nam po 1000-1200zł a do swojej kieszeni parenaście tysięcy złotych...to jest żenada...zabierają płatne Niedziele...ale wybrańcą zapłacą...nawet kiedy był u podobno kryzys..gdzie w gaezie Lider(gazetka torfarmu) jak wół pisali że kryzys grupy torfarm nigdy nie dosiegnął..gdy zostało napisane podanie o zmiane godzin o podpięty artykuł każdy bał się że nas zwolnią..brygadzistka mówiła nie dawjacie tego bo was zwolnią...maja zwolni pierwsze 20 osób które są podpisane na tej liście...obawialiśmy się, ale daliśmy tą prośbę zeby nie pracować nie dosyć że w 3 zmianach to jeszcze w takich ciężkich godzinach...daliśmy się tak traktować ze strachu przed ich grośbami..ale teraz nadchodzi kres tego...jeśli faktycznie zamknął spółke w Rzgowie..to może i dobrze..ale z drugiej strony wątpie za duże pieniądze tutaj mają...a że Rzgów jest firmą kryjących ich brudy..to i brudy się dzieją odbijające się na pracownikach. Myślą że mają kase i adwokatów to wszystko wygraja nic im się nie stanie..ale my nie możemy na to pozwolić...skoro tyle ludzie smaruje torfarm, wszyscy zakładają im sprawy bo zwalniaja ludzi za związki lub za to że stali koło związkowców..to jest chore!!! Coś jest nie tak!!!! Ciągłe zastraszenia groźby...esh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYCHRYST(666) Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 19:47 już pora na was (kierownictwo) wracajcie do mnie DZIECI CZARNEGO PANA, dosyć już zbroiliście JESTEM z was dumny wasz OJCIEC(666) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Związkowiec Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 27.10.09, 10:23 Dzisiaj artykuł w Dzienniku Łódzkim !!! 27.10.2009 Dobrze Panowie widzę że nie odpuszczacie. A tak poza tym to do czego jest zdolny Torfarm to się w głowie nie mieści...Dno i jeszcze raz Dno... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujący od Dawna Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 27.10.09, 12:09 polskatimes.pl/dzienniklodzki/stronaglowna/178438,kto-straszy-lodzkich-zwiazkowcow,id,t.html zobaczcie to nie uwierzycie do czego zdolna jest nasza firma.Mam nadzieje że Minister pokaże im gzie stoi prawo i po czy jej stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinder Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.09, 17:47 witam jesli chodzi o kolege Szwarca to osobiscie go nie znałam m ale Pana Kopyckego nie raz widzialam to był wzorowy pracownik zawsze przychodzil 30 min a nawet godz. wczesniej do pracy zeby wszystkiego dopilmowac był mily dla swojich podwładnych a jak było cos nie tak to wytłumaczył jak i co.ale tutaj własnie dobrych pracowników tak sie traktuje jak dno i wywala z pracy a nieroby i podpie...cze awanse dostaja jak był Pan Marian D. był porzadek i ludzie byli zadowoleni potrafi ludzi wysłuchac i zrobic tak aby byli zadowoleni i traktował wszyskich jednakowo teraz jest jak jest wiekszosc ludzi pracuje bo gdzie pojdzie nie ma pracy a oni to wiedza i maja pole do popisu zeby sie wykazac oczywiscie z tej złej strony ile razy kazali ochronie zamknac dzwi zeby pracownik nie poszedl do domu po 8 godz to troszeczke nie bardzo . Co do lekow uszkodzonych itp. to moze zaczna patrzec na panie z biur co maja w szufladach bo zra wszystko co popadnie dlaczego tam nikt nie pojdze zwykły pracownik tego nie zrobi bo sie boji wszedzie sa kamery . mamy nadzieje ze to sie zmieni i wroca stare dobre czasy hmmmmmmmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziennik Łódzki Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 27.10.09, 18:15 polskatimes.pl/dzienniklodzki/stronaglowna/178438,kto-straszy-lodzkich-zwiazkowcow,id,t.html#pr_44629 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Kopycki Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.kalisz.mm.pl 27.10.09, 20:50 Witam koleżanki i kolegów z magazynu Rzgów Do napisania tego może długiego posta skłoniły mnie różne często chaotyczne wypowiedzi na tym forum, anonimowe napinanie się w wielu wypowiedziach i często brak zrozumienia tego co rzeczywiście stało się w tym magazynie. Nazywam się Adam Kopycki, pracowałem jako brygadzista komory przyjęć, zmiana Szkodzińskiego, zostałem zwolniony z pracy za ”konspirację i braki w magazynie”. To, co w cudzysłowie znaczy: za zorganizowanie w firmie związków zawodowych wraz z Michałem i Jarkiem/ nazwiska znacie/.Sprawa powstania związku to nie jest zbiorowy wypadek przy pracy w sierpniu ani potrącenie owych nieszczęsnych 204 zł za braki inwentaryzacyjne, to były efekty końcowe decyzji podejmowanych przez firmę w ciągu prawie dwóch lat .Organizowania magazynu w 2007 roku, doboru kadry kierowniczej oraz zatrudnianiu ludzi na łapu capu bez żadnej koncepcji. Cały 2008 rok przeleciał bez większych napięć dzięki pragmatyzmowi p. Mariana Domagały choć i na niego wysłano w tym czasie parę donosów do Torunia. Była ciężka praca dla tych co chcieli pracować ale wynagrodzenie rekompensowało utratę dni wolnych od pracy. Były też zgrzyty, ale krytyka w jedną czy w drugą stronę kończyła się kompromisem i zadowoleniem obu stron. I nie było nigdy tak, że pracownik funkcyjny mógł bezkarnie naubliżać pracownikowi szeregowemu, jeden spróbował i starsi pracownicy pamiętają jak został na ogólnym zebraniu sprowadzony na ziemię. Całe nieszczęście zaczęło się z chwilą zmiany Kierownika magazynu. Nowy, kompletnie oderwany od rzeczywistości, nie mający żadnego pojęcia o specyfice branży farmaceutycznej człowiek scedował swoje obowiązki na kierowników zmianowych oraz kierownika komory przyjęć i magazynu rezerw. Ludzi w większości nie przygotowanych do profesjonalnego zarządzania zespołami pracowniczymi, o wątpliwej kulturze osobistej, leczących swoje kompleksy przez wyżywanie się na podwładnych. Tacy właśnie ludzie zaczęli decydować o premiach i awansach, poczuli się władcami. Natomiast nowy kierownik w zaciszu swojego gabinetu ciął wydatki w budżecie kosztem wynagrodzeń pracowników /oczywiście tych szeregowych/ tak aby przełożeni w centrali widzieli jaki z niego dobry manager i nie zapomnieli o wypłaceniu sowitej premii. Aby mieć święty spokój od zwykłych pracowników ustanowił służbowa drogę dostępu. Pracownicy komory mieli najwięcej szczęścia gdyż co trzeci tydzień na rannej zmianie mogli widzieć kierownika jak idzie do WC na terenie komory. Do chwili powstania pomysłu o założeniu związków nie zdawałem sobie sprawy z tego co się dzieje na kompletacji ,kontroli oraz spedycji dopiero rozmowy z pracownikami wszystkich zmian uświadomiły mi rozmiar bezprawia, poniżania, oraz łamania praw pracowniczych i przepisów BHP. Pokazały mechanizm mobbingu realizowanego w tych segmentach magazynu przez kierowników zmianowych wraz z brygadzistami. Na komorze wcale nie było lepiej. Nieudolna kierowniczka, która przez rok nie wiedziała jak się nazywa jej bezpośredni przełożony w centrali, konfliktująca ze sobą pracowników, podważająca autorytet brygadzistów, kłamiąca jak z nut. Spolegliwa wobec przełożonych, nigdy nie potrafiła stanąć po stronie swoich podwładnych coś dla nich zrobić, faworyzowała największych leni i bałaganiarzy no i oczywiście swoich donosicieli a tych nigdy nie brakowało. W maju na spotkaniu zainicjowanym przez brygadzistów komory zwracaliśmy uwagę kierownikowi magazynu na złe nastroje wśród pracowników spowodowane płacami, złe warunki pracy oraz niewłaściwy nabór i szkolenie przyszłych pracowników. Padły zapewnienia o dobrych chęciach i na tym się skończyło, dopiero kontrola z Państwowej Inspekcji Pracy wymusiła wykonanie niektórych naszych postulatów. Czarę goryczy przelało zabranie wszystkim premii we wrześniu za braki inwentaryzacyjne nikt nie chciał wytłumaczyć ludziom dlaczego zastosowano zasadę zbiorowej odpowiedzialności. Kierownicy pochowali głowy w piasek jak strusie i udawali że nic się nie stało ale arytmetyka jest bezwzględna. Kierownik 5000- 204=4796 Pracownik1350- 204=1146 Nietrudno zauważyć kogo bardziej zabolało. A wystarczyło ukarać tych co kazali wprowadzać do systemu faktury bez towaru po 150.000,tych co nie załatwili reklamacji na podobne kwoty ,tych co wysyłali do odbiorców po kilkanaście kartonów towaru a mieli wysłać kilkanaście sztuk i uzbierałoby się te 700.000 braków. Wszyscy wiedzą o kogo chodzi a jeśli nie to mogę uświadomić indywidualnie. Ale łatwiej pojechać po dołach, bo pomruczą i dalej będą zasuwać. Te wszystkie przyczyny złożyły się na to, że powstał związek zawodowy. Mimo zwolnień wielu członków związek nadal działa. Wszyscy członkowie są utajnieni aby nie stracić pracy. I nie wierzcie w bzdury które celowo powielają wiadome osoby. Trzymajcie się razem i pomagajcie sobie. Jeśli ktoś chce się przyłączyć służymy pomocą, napiszcie maila na adres tkz-1174@o2.pl lub dzwońcie na tel. 502 564929 odpowiem na wszystkie pytania, gwarantuję anonimowość. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujący od Dawna Wyrzuceni z pracy za "Solidarność" IP: *.toya.net.pl 27.10.09, 21:01 Brawo Panie Adamie. Jesteśmy z Was dumni jesteście i będziecie Wzorami dla innych pracowników magazynu,nie tylko tego ,ale w całej firmie Torfarm.Liczymy na szybki powrót... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś