Gość: ok. <a href="http://strajkokupacyjny.pl/" target="_blank">strajkok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 16:21 strajkokupacyjny.pl/ zanim sie wypowiesz zobacz co naprawde od 6 stycznia dzieje sie w twoim miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Referendum w sprawie odwołania prezydenta Łod IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.01.10, 16:35 Ile to walki było o inwestycje Opala. Szybko należało wydawać decyzje i przekazywać nieruchomości - bo inaczej podupadnie m.in. tkalnia, gdzie miało powstać Miejsce Pamięci Jana Pawła II. Nawet zbierano jakieś fundusze od mieszkańców na ten cel. Dziś - zapraszam na Kilińskiego zobaczyć chwałę aktywności duetu Opal-Tomaszewski. A Kropiwnicki woli Centrum Dialogu budować niż upamiętnić pobyt Jana Pawła II w Łodzi. Zapomniał całkiem o tkalni Uniontexu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Dziś 23-20 debata Toya IP: *.toya.net.pl 11.01.10, 21:50 Konfrontacje. Debata telewizyjna Program lokalny Dziś 11.01.2010 23:20 TOYA Kontrowersje wokół planów budowy w Łodzi Centrum Festiwalowo - Kongresowego Camerimage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokrop Re: Referendum w sprawie odwołania prezydenta Łod IP: *.toya.net.pl 12.01.10, 12:32 i tak komuszki dostaniecie po pupie, że będzie czerwona z wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narty_w_łodzi Jadę na referendum na nartach biegowych - IP: *.anonymouse.org 13.01.10, 07:06 Wracałem wczoraj z Warszawy - "Gierkówka" sucha, Rawa Mazowiecka - śniegu na drodze nie ma, Brzeziny śniegu na drodze nie ma. Koszmar zaczyna się od Nowosolnej. i kończy w Łodzi. Śniegu nie trzeba wywozić - tylko w odpowiednim czasie spychać z dróg i skrzyżowań, choćby na przydrożne trawniki. W Łodzi odśnieżaniem od niedawna zajmują się traktory z podwieszonym pojemnikiem na sól. To dobre na wsi ale nie w mieście. Nasze piaskarki jak nowe ruszają około 8 i stoją w korkach jadąc z podniesionym spychem. (Takie widziałem przedwczoraj na Krakowskiej). W godzinach nocnych jakoś praca ustaje. Na skrzyżowaniach i przejściach zwały rozjeżdżonego mokrego śniegu. Ale kareta z białymi końmi a w niej 3 król w czapce jedzie z eskortą Piotrkowską. To świadczy o jakości zarządzania miastem. Dlatego na referendum 17 go pojadę choćby na nartach biegowych - dość już robienia z Łodzi czarnej dziury słynnej z patologii wszelkich! To najlepiej świadczy jak to miasto upada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Jadę na referendum na nartach biegowych - IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 13:47 juz tylko do soboty i KOMUSZKI wygraja a pupy czerwone ze wstydu moze bedzie mial kto inny lodz jest od 7lat miastem cudow popadaja w ruine zabytki uniontex chyba sam powstanie jak feniks z popiolow niz ktokolwiek sie nim zajmie. natomiast budowa camerimage w lodzi jest tak potrzebna jak getto na radogoszczu moze wreszcie nadejdzie zmiana a zapewnienia kropka ze nie bedzie kandydowal nastepnych wyroborach jest zenujace juz tak sie nachapal ze juz nie ma wiecej nic do zagarnieca KROPEK WON 17 STYCZNIA REFERENDUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona W obronie Kropy!!!!! IP: *.uni.lodz.pl 13.01.10, 13:33 Czasami się zastanawiam, czy ludźmi można naprawdę aż tak manipulować? Argumenty, które słyszę wprawiają mnie w osłupienie. Ludzie, czy rzeczywiście nie zauważacie, że te wszystkie ch... z czapkami, wyjazdy, niekonwencjonalne pomysły i zachowania Kropiwnickiego są niewspółmiernie małe do jego zasług? Zdecydowanie nie utożsamiam się z prawicą, ale nie potrafię nie zauważać (choć gazety, w tym moja ulubiona -czego nie potrafię przeboleć- wyborcza, starają się mi to ułatwić;)) natłoku inwestycji, które pojawiły się za jego kadencji, prób poprawienia wyglądu Łodzi i stanu dróg (za co też jest krytykowany!). Boję się, że to referendum może odstraszyć inwestorów, opóźnić lub wstrzymać rozpoczęte inwestycje i doprowadzić do stanu sprzed "panowania" Kropiwnickiego, kiedy to Łódź była szarym, nudnym miastem, w którym nic się nie działo, a zniszczone drogi, kamienice, nie miały nadziei na remont. Jeszcze jedna uwaga- kadencje Prezydenta dobiega końca i trudno jest mi zrozumieć, dlaczego nie można było zaczekać kilka miesięcy na jej wygaśnięcie. Czy naprawdę konieczne jest tak kosztowne przedsięwzięcie jak referendum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 19:19 Nie, nie jest konieczne, wszyscy się dali ogłupić...ale wtedy jak kropka wybierali, wejdź na stronę chcemy kropę i zobaczysz sama że czas ten błąd naprawić i lepiej późno niz wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.toya.net.pl 13.01.10, 19:57 tak bardzo jest potrzebne. a najwiekszym osiagnieciem inwestycyjnym naszego prezydenta jest wybudowanie delowi fabryki danie im za darmo terenow i doplaty po to zeby mogli sprzedac cos co otrzymali za darmo i wyprowadzic sie z lodzi jesli takich sukcesow bedzie wiecej to z pewnoscia nasze miasto bedzie bardzo kolorowe i napewno na dobrej drodze do jakiego kolwiek rozwoju.GRATULUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.uni.lodz.pl 14.01.10, 15:29 Czasem trzeba w jakiś sposób zachęcić inwestorów. Myślę, poza tym, że gdyby nie pewne ruchy prezydenta (i, oczywiście, zaangażowanie ludzi z pasją) nie moglibyśmy walczyć teraz o miano EUROPEJSKIEJ STOLICY KULTURY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.toya.net.pl 14.01.10, 16:20 zainteresowanie inwestora polegajace na przekazaniu terenow pod inwestycje (ktore byly wlasnoscia PKP) i za ktorew deel nie chcioal zaplacic wiec dobry wojek kropiwnicki zaplacil z kasy miasta inwestor wybudowal fabryke i po trzech latach sprzedal cos co dostal za darmo zaj.....sta tranzakcja oraz SZTANDAROWY przyklad GOSPODARNOSCI naszego PREZYDENTA no ale coz TAKIE RZECZY TYLKO W LODZI. A tak apropo to skorop tak bronisz pana prezydenta to moze boisz sie o strate posadki. CALA POLSKA WYSMIEWA LODZ za to jaki cyrk i blazenade zrobil z tego maista jeden czlowiek moze jeszcze jeden przyklad ATLAS ARENA hala za duzo wiekrze pieniadze niz przewidywaly kosztorysy i wyceny nastepny przyklad dziadostwo w postaci ŁKS nastepny rok na gharnuszku podatnika czyli rowniez twoim rozzalona kobieto. WSTYD I CHANBA zeby taki ktos smil nazywac sie PREZYDENTEM takich przykladopw jest na kopy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: W obronie Kropy!!!!! IP: 78.8.105.* 14.01.10, 21:15 Jak zwykle zreszta PO i SLD kompromituje sie tym razem w Łodzi. Chca sie dorwać do władzy , usiłując wywalić prezydenta , ktorego mozna tylko pozazdrościc. Odwiedzam Łódż i widzę pozytywne zmiany w mieście w przeciagu tych ostatnich lat.Dlaczego radni PO i SLD nie chcA się zgodzić na dofinansowanie powstania w Łodzi centrum festiwalowego. Dla swojej prywaty wolą zaprzepaścić wielka szansę dla miasta. WSTYD I HAŃBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 14:51 mocherze GDZIES SIE UCHOWALA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.uni.lodz.pl 15.01.10, 12:40 Niestety, zdaję sobie sprawę, że prezydent nie ma szansy utrzymać posady, a moja wypowiedź nie jest w stanie zatrzymać tej fali nienawiści, jaka ostatnio przetacza się przez media. Jeśli chodzi natomiast o moją "posadkę", to muszę Cię zmartwić, ale jeszcze takowej nie zdążyłam posiąść - jestem studentką pierwszego roku wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego. Jestem również bezpartyjna, więc i to nie tłumaczy mojego postu. Ponadto bliższe mi są ideały lewicowe (oczywiście nie mam tu na myśli polskiej pseudo-lewicy). Poprostu,potrafię selekcjonować samodzielnie informacje, jakie do mnie, poprzez media, docierają (choć przyznam, że czasem to trudne, ponieważ istotne fakty są niekiedy prawie niezauważalne), a wynika z nich, że Kropiwnicki naprawdę zrobił wiele dobrego dla Łodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: W obronie Kropy!!!!! IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 14:54 rozzalona kobieto jesli jestes tak ganijalna studentka jak prwzydent zadzacym to nie wroze ci zbyt bogatej kariery TA OSTATNIA NIEDZIELA....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona Re: W obronie Kropy!!!!! IP: 212.191.66.* 17.01.10, 16:19 O mój los się nie martw. Przykro mi, że dyskusja z Tobą musi toczyć się na tak niskim poziomie. Ja wyraziłam poprostu swoją opinię, do czego mam chyba prawo. Teraz czekam na dalszy rozwój wypadków - Camerimage już, prawdopodobnie, przepadło i co dalej? Pozdrawiam Cię, Mała, serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala i po kropie IP: *.toya.net.pl 20.01.10, 08:40 i co dzlej z niskiego poziomu powiem ci ze poleglas ty i inne fanatyczki tego p[ana huuuuura a co do cmmerimage to ze padlo to SUPER plakac nie bede kolejna DURNOSTOIKA w miescie nie jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona Re: i po kropie IP: *.uni.lodz.pl 21.01.10, 15:48 Nie wiem dlaczego ja poległam... Nie jestem fanatyczką pana Kropiwnickiego, ale umiem realnie ocenić sytuację. Niestety, mam wrażenie, że niedługo zajadli jego przeciwnicy przekonają się, że sami polegli dokonując takiego wyboru. Jeśli chodzi o durnostkę, jaką jest camerimage, to nie mogę uwierzyć w to, co piszesz! Ja mam nadzieję, że takich "durnostek" będzie w Łodzi coraz więcej, bo to one podnoszą prestiż miasta. Każde szanujące się europejskie miasto pełne jest festiwali, występów ulicznych i innych wydarzeń, które tworzą klimat miasta, czynią je atrakcyjnym i wyjątkowym. Domyślam się, że jako przeciwniczce Kropiwnickiego przeszkadzają Ci również wszelkie remonty. Można więc wysunąć wniosek, że najchętniej żyłabyś w szarym, smutnym, zniszczonym mieście, w którym jedyną atrakcją jest kolejny odcinek "Na Wspólnej" w telewizji. Nie odmawiam Ci tego, ale ja oczekują od życia czegoś nieco innego... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: i po kropie IP: *.toya.net.pl 21.01.10, 17:50 ooooo!!!!!!!!!!!!!! jestam w szoku owrzem w NORMALNYCH europejskich miastach prestiorzem sa festiwale i imprezy masowe ale w wykonaniu tego miasta to po prostu zenada. Czy uwazasz ze metoda walki o camerimage byla sluszna bo ja szczeze watpie to co pokazano osmieszylo jeszcze bardziej to miasto. nie uwazam zeby wybor lodzian byl porazkawrecz przeciwnie na panu Kropiwnickim swiat sie nie konczy. Powiem ci tak doznalam ostatnio dokladnie przez ostatnie trzy dni wracajac z pracy ok godz 22.30 jadac autem ulica piotrkowska bylam swiadkiem wywozenia sniegu MOZNA tylko trzeba chciec a co do camerimage to spoko niech powstanie ale NIEKONIECZNIE ZA PIENIADZE MIASTA znajdzie sponsorow inwestorow a nie WYCIAGACIE RZCZKE PO KASE MIASTA uwazam ze lodz jest zbyt biedna zeby finansowac kaprysy malolatow, P.S. NIE NAWIDZE SERIALI A W SZCZEGOLNOSCI NA WSPOLNEJ. kobieto otworz oczy i zacznij patrzec a nie tylko widziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona Re: i po kropie IP: 212.191.66.* 24.01.10, 17:22 Sposób walki może nie był najlepszy, ale dziwi mnie, że w ogóle trzeba było o camerimage walczyć. Poza tym uważam, że miasto powinno, choć w części finansować tego typu przedsięwzięcia, ponieważ one przyciągają ludzi, za którymi idą pieniądze, a więc wszystko się zwraca! Z coraz większym niepokojem patrzę w przyszłość. Oczywiście, świat nie kończy się na p. Kropiwnickim, ale nie widzę godnego dla niego następcy. Czekam na dalsze Łodzian decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: i po kropie IP: *.toya.net.pl 24.01.10, 20:01 w tym miescie wrzyscy zebrza o pieniadze z miejskiej kasy a co ma tu przyciagnac i kogo????? paru zydow popatrz jaki czystki sa robione i za co nastepcy sa tylko moze nie z tego ugrupowania politycznego o ktorym bys myslala.mam nadzieje ze za jakis czas otworzysz oczy i przejrzysz na nie zobaczysz iskierke bo ja ja juz widze i powiem wiecej coraz jasniej sie pali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeba isc Re: Referendum w sprawie odwołania prezydenta Łod IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.10, 18:57 "Media przestały interesować się dalszym ciągiem planów dotyczących osiedla domów familijnych.Plany wysiedlenia osiedla i przekazania go deweloperowi nie są realizowane. Ci z mieszkańców, którzy wiązali z nimi nadzieję na przeprowadzkę do bloków są zawiedzeni, ci którzy czuli się zagrożeni przymusową wyprowadzką odetchnęli. Warto na nowo szukać rozwiązań dla przyszłości tego miejsca.Jesteśmy niestety w punkcie wyjścia a może nawet o mały krok do tyłu. Miasto niechętnie przyznaje się bowiem do porażki własnego projektu co uniemoźliwia rozpoczęcie prac nad nowymi planami. " forum.gazeta.pl/forum/w,443,55518141,,KSIEZY_MLYN_Podstepne_plany_wysiedlen_.html?s=6&v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Kto wykończył Pana Kropiwnickiego IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 08:19 kto...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Kto wykończył Pana Kropiwnickiego IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 15:07 SAM SIE WYKONCZYL Odpowiedz Link Zgłoś
rinncon Re: Referendum w sprawie odwołania prezydenta Łod 15.01.10, 10:45 Odkąd pamiętam to podczas wszystkich wyborów w ostatnich kilku latach siedzibą rejonowej komisji wyborczej było pobliskie XII LO. Dzisiaj rano ze zdziwiniem zauważyłem kartę informacyjną na klatce - głosy w tym referendum oddaje sie w zupełnie innym miejscu. Przypadek? Raczej nie , wygląda na celowe działanie, po południu ktoś kartke zerwie a ludzie z przyzwyczajenia pojd ado XIILo i pocałuja klamkę. Widać Kropie bardzo zależy na zbyt niskiej frekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pabianiczanin W Łodzi nagonka na obecnych gospodarzy miasta. IP: *.chello.pl 15.01.10, 12:52 Łódź była zaniedbywana od dawna. Polityka gospodarcza rządów III RP uderzała mocno w łódzki przemysł, przyniosła wielkie bezrobocie i pauperyzację znacznej części łódzkiego społeczeństwa. Trzeba jednak oddzielić politykę krajową kolejnych rządów od działań kolejnych włodarzy miasta. Nie śledzę szczegółowo tego co dzieje się w sferze politycznej Łodzi, abstrahuję od poglądów politycznych i od przekonań światopoglądowych włodarzy miasta, przyznaję jednak, że najwięcej dobrego dla łódzkiej społeczności i dla materialnej tkanki, dla infrastruktury i urbanizacji miasta działo się za prezydentur Grzegorza Palki i Jerzego Kropiwnickiego. Dziś ze strony opozycji wśród zarzutów można usłyszeć zarzuty tak dziwaczne jak ten, że Łódź jest rozkopana i że jest utrudniony ruch przez miasto. A przecież gdyby miasto nie wykorzystywało unijnych zastrzyków pieniędzy i nie prowadziło modernizujących inwestycji, to miasto już w niedalekiej przyszłości zakorkowałoby się dokumentnie. Innym zarzutem jest to, że Kropiwnicki odbywa za często podróże za granice za pieniądze podatników. Wydaje mi się, że prezydent tak dużego miasta powinien szukać kontaktów z zagranicą. Próby nawiązywania kontaktów z władzami zagranicznych miast, ze środowiskami biznesowymi są dobrą promocją miasta i mogą przynieść namacalne korzyści a koszty takich wyjazdów (zwłaszcza chyba tych odbywanych na zaproszenie władz zagranicznych miast), nie są aż tak znacząco obciążające budżet miasta jak to głoszą niektórzy politycy. Formułujący te zarzuty politycy lewicy zapomnieli chyba o organizowaniu przez polityków lewicy grupowych, kosztownych wyjazdów, długotrwałych szkoleń w zagranicznych hotelach. Politycy, których ugrupowania swoimi działaniami a także poparciem neoliberalnej polityki państwa przyczyniły się do stagnacji łódzkiej gospodarki i mizerii życia łódzkiej społeczności teraz prowadzą arogancką, pełna pychy nagonkę na aktualnego Prezydenta. Powinni oni wejrzeć do zbiorowych sumień swych ugrupowań przed podjęciem nie przebierających w środkach działań. Ale czy stać ich na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta rozżalona Re: W Łodzi nagonka na obecnych gospodarzy miasta IP: *.uni.lodz.pl 21.01.10, 15:56 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Szczerze mówiąc, niektóre zarzuty pod adresem Kropiwnickiego są tak absurdalne, że aż trudno z nimi polemizować (jak choćby to rozkopanie Łodzi). Boję się tego, co teraz zacznie się dziać. Czeka nas kompletny zastój, a być może i cofanie się. Ale tłumaczę to sobie tym, że może Łodzianie potrzebują tego, żeby uświadomić sobie pewne sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
lodzero widziane z Krakowa - pilne przed referendum!!!!!!! 15.01.10, 16:05 Łódź a Kraków: wizja kontra trwanie Andrzej Jajszczyk* 2010-01-15, ostatnia aktualizacja 2010-01-15 11:58 Ogromny potencjał Krakowa jest marnotrawiony przez brak wizji, zaniechanie i zadowolenie z siebie. Tymczasem świat nie stoi w miejscu. Dobrym przykładem na to, że jednak można szybko iść do przodu, jest Łódź - pomimo ostatnich sporów w samorządzie lokalnym i próby odwołania prezydenta miasta. Archiwum Andrzeja Jajszczyka Projekt łódzkiego Centrum Camerimage Fot. Magorzata Kujawka / AG Atlas Arena Łódź i Kraków: miasta - wydawałoby się - nieporównywalne. Jedno wyłoniło się jako znaczący ośrodek miejski dopiero w XIX wieku, drugie jest czołową metropolią naszego kraju od ponad tysiąca lat. Łódź to jeszcze dla wielu synonim biedy, brzydoty i zaniedbania, Kraków zaś uważany jest, całkiem słusznie, za perłę polskich miast. Są i podobieństwa - oba miasta są zbliżone wielkością, oba też uniknęły zniszczeń ostatniej wojny, jakkolwiek straty ludnościowe były w obu przypadkach bardzo dotkliwe. Początek gospodarczej transformacji związanej z reformami Balcerowicza postawił oba miasta w zupełnie innej sytuacji. Monokultura włókiennicza Łodzi, oparta na bazie przemysłowej powstałej w dużej mierze jeszcze przed drugą, a nawet pierwszą wojną światową, z jednoczesnym uzależnieniem od rynku radzieckiego, okazała się w chwili otwarcia Polski na świat katastrofalna. Nieunikniony upadek przestarzałego przemysłu spowodował gwałtowny wzrost bezrobocia. Do tego doszła sypiąca się infrastruktura, z setkami niegdyś pięknych, a na początku lat dziewięćdziesiątych już bardzo zdewastowanych kamienic. Jedyną praktycznie ulgę przynosiła bliskość szybko zmieniającej się Warszawy z jej dużym rynkiem pracy. Wydawało się, że dla Łodzi nie ma ratunku. REKLAMY GOOGLE • Stomatologia w Krakowie Komfortowo i bezboleśnie Aktualne promocje na stronie www.swissdent.com.pl • Kurs pilota wycieczek 555 zł, zajęcia w centrum Krakowa Zatrudniamy naszych pilotów ! www.biuroczajka.pl • Mieszkanie w Krakowie Największa baza sprawdzonych nieruchomości. Szukamy do skutku! www.HomeBroker.pl W dużo lepszej sytuacji był Kraków. Jakkolwiek jego zakłady przemysłowe także odczuły skutki otwarcia rynków, a infrastruktura i budynki były tylko w trochę lepszym stanie, miał jednak niepodważalne atuty. Jednym z nich było zróżnicowanie gospodarki, ułatwiające przystosowanie się do nowych wyzwań. Innym był gwałtowny rozwój turystyki spowodowany otwarciem granic, wzrostem zainteresowania Polską w świecie, a także wspaniałymi zabytkami z dawnych wieków, których Łódź nie posiadała. Atutem Krakowa była też jego rola jako silnego ośrodka kultury i wielkiego ośrodka uniwersyteckiego. Znaczenie kulturowe Krakowa ułatwiało pozyskiwanie środków ogólnonarodowych na odnowę zabytków w ramach istniejącego już od 1978 r. Społecznego Komitetu Odnowy Zabytków Krakowa, a także funduszy zagranicznych, na przykład na ochronę powietrza, w ramach amerykańskiego programu pomocy. Takich szans Łódź wówczas nie miała. Urbanistyka i architektura A jednak, gdy patrzymy na bilans ostatnich lat obu miast, widać jak na dłoni zmarnowane szanse Krakowa, szczególnie gdy weźmie się pod uwagę dynamiczny i ambitny rozwój Łodzi. Jakkolwiek Stare Miasto dawnej stolicy Polski niewątpliwie wypiękniało, to jego nowsze obszary stały się terenem na ogół chaotycznej i nieprzemyślanej zabudowy. Co się zresztą dziwić - miarą naszych ambicji jest to, że prezydent Jacek Majchrowski powierzył realizację studium zagospodarowania przestrzennego urbaniście z Warszawy, prof. Janowi Chmielewskiemu, który uprzednio wsławił się przygotowaniem planów dla takich metropolii, jak Piaseczno, Zakroczym, Lesznowola czy Węgrów. Prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki zaprosił Roba Kriera, słynnego luksemburskiego architekta i urbanistę, znanego z tego, że w swoich projektach kładzie duży nacisk na kontekst historyczny i przestrzenny miejsca, dążąc do harmonii pomiędzy starym i nowym. Krier jest autorem przebudowy obszarów m.in. Amsterdamu, Berlina, Stuttgartu i Wiednia... Efektem pracy Luksemburczyka jest ambitny projekt "Nowego Centrum Łodzi," obejmujący przebudowę prawie dziewięćdziesięciu hektarów, w tym dworca kolejowego Łódź Fabryczna i najstarszej łódzkiej elektrowni. Ta ostatnia ma być przekształcona na interaktywne centrum nauki i techniki, studia filmowe, teatr, bibliotekę, kompleks sal konferencyjnych, galerie i muzea. Ze studiów filmowych ma korzystać m.in. znany amerykański reżyser i producent David Lynch. Przebudowa dworca kolejowego, mająca rozpocząć się w tym roku, jest bardzo ambitna. Całość nowoczesnego kompleksu komunikacyjnego ma znaleźć się pod ziemią, zwalniając miejsce na hotele, biurowce, obiekty handlowe i budynki mieszkalne. Co więcej, projekt przewiduje przebicie pod centrum miasta tunelu kolejowego, w którym będą poruszać się pociągi dużych prędkości (o planowanych prędkościach przekraczających 300 km/godz.), łączące Łódź z Warszawą, Poznaniem i Wrocławiem. Wyobraźmy sobie, jaką szansą dla Krakowa byłoby ukrycie pod ziemią rozcinającej go na pół linii kolejowej i zwolnienie terenów pod ogólnomiejskie inwestycje? To jednak u nas chyba nie jest do wyobrażenia, chociaż do podobnego przedsięwzięcia przymierzają się też na przykład Katowice. W pobliżu dworca powstanie nowy plac - Rynek Kobro - miejsce spotkań i imprez plenerowych. Jakkolwiek w Krakowie powstał przy okazji budowy galerii handlowej plac Jana Nowaka-Jeziorańskiego, szkoda, że nie zrealizowano planowanego wcześniej placu między galerią a kościołem Świętego Floriana, który umożliwiłby godny naszego miasta dostęp do jego centrum od strony placu Matejki i Bramy Floriańskiej. Również w Krakowie ma powstać nowy dworzec kolejowy, wypełniając istniejące już od kilku lat przestrzenie pod torami, obok Galerii Krakowskiej. Nie słyszałem nic jednak o konkursie na kształt przyszłej wizytówki miasta. Wygląda na to, że władze Krakowa chcą wszystkie decyzje dotyczące funkcji i kształtu dworca pozostawić PKP, co znając tę firmę - budzi najgorsze obawy. W nowym centrum Łodzi ma powstać także, wyłoniony w drodze międzynarodowego konkursu, budynek "Specjalnej Strefy Sztuki," mieszczący muzeum sztuki nowoczesnej, a także centrum wystawiennicze, rekreacyjne i edukacji kulturalnej. Budynek ten w kształcie wielkiej szklanej tuby zaprojektował niemiecki architekt Charly Möller. Szkoda, że najbardziej ambitne, powstające obecnie w Krakowie przedsięwzięcie urbanistyczno-architektoniczne, czyli Centrum Jana Pawła II, jest realizowane według zaściankowego projektu zleconego z "wolnej ręki" architektom bez jakichkolwiek wcześniejszych osiągnięć. A w Łodzi słynnych nazwisk nie brakuje. Do współpracy przy projektowaniu nowego centrum zaproszono m.in. Daniela Liebeskinda. Prawdziwym przebojem architektonicznym może okazać się kompleks budynków Centrum Festiwalowo-Kongresowego Camerimage, do którego zaprojektowania zaproszono Franka Gehry'ego - jednego z najbardziej znanych architektów świata. W grudniu ubiegłego roku Gehry przedstawił w Łodzi swoją koncepcję obejmującą salę projekcyjno- teatralno-koncertową, z otwieranym dachem, na trzy tysiące miejsc, mniejszą salę dla spektakli muzycznych i teatralnych, cztery sale kinowe, a także przestrzeń wystawienniczą. W środku kompleksu ma stanąć ogromny ekran multimedialny. Jeżeli centrum zostanie zrealizowane, ma szansę stać się jedną z ikon światowej architektury. Łatwo zauważyć, że na tym tle jedyny, obok Centrum Jana Pawła II, ambitniejszy krakowski projekt urbanistyczny, związany z rewitalizacją Zabłocia, wygląda nadzwyczaj skromnie i - co tu dużo mówić - chaotycznie. Obiekty publiczne Zadziwiające, ale Łódź dorobiła się w ostatnich latach większej liczby obiektów publicznych niż, teoretycz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala ta ostatnia niedziela IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 17:58 nareszcie juz jutro myslaca czesc lodzi ruszy szturmem do lokali wyborczych azeby odwolac naszego pana prezydenta i ja OCZYWISCIE ROWNIEZ DOCZEKAC SIE NIE MOGE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Łodzianie to mądrzy sa ludzie IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.10, 18:38 a ty juz lec do komisji, bedziesz pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala ta ostatnia niedziela IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 20:37 nie musze leciec pajacyku ale napewno tam trafie z dzika przyjemnoscia odwolamy zyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_dziura W Łodzi ludzię pędzą do kościoła a na referendum IP: *.anonymouse.org 17.01.10, 14:38 nie. Bo ciemny lud jest już całkowicie ogłupiony i nie wie co to demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Lista lokali wyboczych - sprawdź gdzie głosować IP: *.coe24.net 17.01.10, 16:52 oficjalny spis lokali wyborczych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Lista lokali wyboczych - sprawdź gdzie głosow IP: *.toya.net.pl 17.01.10, 17:11 Może być ciężko z frekwencja więc trzeba się spiąć. Potrzeba 19%. Dziś w mojej komisji oscylowało to w granicach 15% ale to jest komisja gdzie zawsze jest duża frekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lista lokali wyboczych - sprawdź gdzie głosow IP: *.centertel.pl 17.01.10, 17:32 Biorąc pod uwagę fakt,że Kropiwnicki był mimo wszystko dużo lepszym prezydentem, od częstochowskiego-Wrony, powinien pozostać na swoim stanowisku.Zrobił wiele dobrego dla łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala nareszcie po KROPIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 06:44 no i co mocherki oraz kolko wzajemnej adoracji wasz ukochany KROPEK wylecial z cieplej posadki. LODZ jednak jest miastem ludzi myslacych.ŻEGNAMY CIE BEZ ŻALU BARDZO DROGI W UTRZYMNIU PANIE PREZYDENCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P ... IP: *.toya.net.pl 17.01.10, 17:37 Gość portalu: karol napisał(a): > Może być ciężko z frekwencja więc trzeba się spiąć. > Potrzeba 19%. > Dziś w mojej komisji oscylowało to w granicach 15% ale to jest komisja gdzie > zawsze jest duża frekwencja. Na 24 godziny przed dniem referendum aż do zakończenia głosowania zabrania się podawania do publicznej wiadomości wyników badań (sondaży) opinii publicznej dotyczących przewidywanych zachowań mieszkańców w referendum i wyników referendum oraz sondaży przeprowadzonych w dniu głosowania. Ustawa z dnia 15 września 2000 r. o referendum lokalnym (Dz. U. z 2000 r. Nr 88, poz. 985) Odpowiedz Link Zgłoś