Gość: rozbitek IP: 195.117.116.* 05.08.10, 18:28 No świetny pomysł, szkoda gadać. Wszyscy jadący z Fabrycznego będą musieli dojechać Tuwima do Kościuszki albo nawet Wólczańskiej, jeśli chcą jechać na wschód. Pogratulować inwencji twórczej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mk Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 18:34 Zawsze można złamać przepis;)Wystarczy zobaczyć czy nie ma kamer lub nie stoją misiaki. Jestem za bojkotem tego bubla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 18:38 Nie wiem na jakiej zasadzie dodawane są komentarze, ale nie wiedzę swojej wcześniejszej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Misiaki nie stoja tylko jeżdżą po szynach... IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 22:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxi Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.cdma.centertel.pl 05.08.10, 18:40 Całe szczęście taxi to nie dotyczy, kit wam w oko kierowcy osobówek :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sliwus Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: 77.79.229.* 05.08.10, 18:43 Niekoniecznie. Zdecydowanie szybciej jeździ się Składową do Węglowej a potem Tramwajową do Tuwima i dalej wedle uznania. Żadnych świateł i korków po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 20:04 Tak.. tylko, że jak tak sobie pojeździsz pół roku to masz zawieszenie do wymiany bo tam są takie dziury, że głowa mała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 22:05 ale się uśmiałam :)... poczekajmy do jesieni a na polecanym przez ciebie odcinku (kilera/traugutta - tramwajowa/tuwima) wrócą zapomniane już półgodzinne korki. wtedy pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 23:52 > (kilera/traugutta - tramwajowa/tuwima) wrócą zapomniane już półgodzinne korki. Cóż - jeśli ktoś będzie wolał stać pół godziny w korku zamiast w 10 minut dojechać tramwajem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 00:06 zwróć łaskawie uwagę, że akurat na tym odcinku tramwajem to może okazać się jednak dość trudne, żeby nie pytać czy w ogóle możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o3r Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 18:48 Bez sensu. Kilińskiego powinna być całkowicie wyłączona z ruchu samochodowego aż do Orlej. Również na Zielonej pomiędzy placem Barlickiego a Kościuszki powinien być zakaz wjazdu dla samochodów. Oczywiście powinno być to połączone z surowym egzekwowaniem przepisów przez policję i wsparciem komunikacji miejskiej, aby zapewnić szybki transport na tym odcinku. Ach, marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.astral.lodz.pl 05.08.10, 18:51 Znowu jakaś tęga głowa wysiliła swoje szare komórki, tylko pogratulować pomysłu, często muszę przejechać Kilińskiego na wprost z północy na południe, teraz będę robił slalom. Przed kolejnym usprawnieniem ruchu w naszym pięknym mieście, proponuję zakupić młotek i pie.... się nim w łeb. ZA JAKIE GRZECHY MAMY TAKĄ ADMINISTRACJĘ W TYM MIEŚCIE !!! Proponuję zrobić nakaz jazdy w prawo na każdym skrzyżowaniu w mieście, na co drugim możliwość jazdy w prawo i w lewo, a jadąc na wstecznym możliwość jazdy na wprost w dni nieparzyste gdy pierwszy danego miesiąca wypada od poniedziałku do środy, w miesiącu mającym literkę R lub C w nazwie. A w ogóle drodzy urzędnicy jazda na wprost przez skrzyżowania jest zupełnie niewytłumaczalnym idiotyzmem, przestańmy budować skrzyżowania, a róbmy tylko zakręty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 22:12 > Znowu jakaś tęga głowa wysiliła swoje szare komórki, Owszem. Zrobiono to, o czym specjaliści mówili od dobrych dwu dekad - ograniczono ruch samochodów na Kilińskiego, aby pozbyć się wiecznego korka na tej ulicy. Masz lepsze rozwiązanie? > często muszę przejechać Kilińskiego na wprost > z północy na południe, A cóż takiego zmusza Cię do jeżdżenia akurat Kilińskiego? Przed kolejnym > usprawnieniem ruchu w naszym pięknym mieście, proponuję zakupić > młotek i pie.... się nim w łeb. No, no, argumentacja wybitna. Rzec by się chciało - klasa sama w sobie. > Proponuję zrobić nakaz jazdy w prawo na każdym skrzyżowaniu w > mieście (...) Daruj sobie to blablanie. Zmiany są wprowadzone w bardzo konkretnym celu - usprawnienie przejazdu transportu publicznego przez miasto i ułatwienie dojazdu dla mieszkańców. A w ogóle drodzy urzędnicy jazda na wprost > przez skrzyżowania jest zupełnie niewytłumaczalnym idiotyzmem, > przestańmy budować skrzyżowania, a róbmy tylko zakręty. Jak chcesz się silić na sarkazm, to może najpierw sprawdź czy rozumiesz co wyśmiewasz. Może dla Ciebie to będzie odkrycie roku, ale Łódź nie pierwsza i nie druga wprowadza takie rozwiązanie. Wręcz powiedziałbym że jeśli chodzi o uspokajanie ruchu w centrum to jesteśmy na szarym końcu (i dlatego owo centrum stało się slumsem). Tu masz zdjęcie a propos: en.wikipedia.org/wiki/File:Diverter_with_bollards.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 22:36 Czyli najlepszym rozwiązaniem na likwidację korków jest ograniczenie ruchu ?. Porażająca logika... Jakoś tak dziwnie się składa że praktyka pokazuje coś dokładnie odwrotnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 23:37 > Porażająca logika... Może i porażająca, ale się sprawdza. > Jakoś tak dziwnie się składa że praktyka pokazuje coś dokładnie odwrotnego... No to może podaj jakiś przykład owej "praktyki", bo śmiem twierdzić, że zwyczajnie nie wiesz, o czym piszesz. Praktyka pokazuje właśnie, że ograniczając podaż infrastruktury dla transportu samochodowego korki zmniejszamy. Przykładów jest na pęczki - od centrum Krakowa począwszy przez Warszawę a skończywszy na setkach miast za zachodnią i południową granicą kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbitek Uspokojenie ruchu IP: 195.117.116.* 05.08.10, 22:44 Uspokojenie ruchu w centrum doprowadzi szybko do uspokojenia handlu. Następnie stopniowo wyniosą się ostatni przyzwoici mieszkańcy. Wtedy całe centrum będzie wyglądać tak, jak Kilińskiego między Pomorską i Rewolucji - ruiny z oknami zabitymi deskami. Bo nie da się zaparkować ani tam, ani w pobliżu. Mieliśmy już przykład, jak zdegenerowała się Zachodnia przez dwuletni remont torowiska. Będą nowe pustostany dla lumpów, a autobusy i tramwaje będą musiały mieć opancerzone szyby. Po zmroku zaczną się napady na pasażerów wysiadających na opustoszałych ulicach. Zielona od Bałuckiego Rynku do Zachodniej też zlumpieje do cna. W wyniku tych eksperymentów otrzymamy kolejne ruiny w centrum. Nikt tam nigdy nie zainwestuje nawet dwóch złotych. Za 100 lat ktoś tam może wymyśli jakieś Nowe Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uspokojenie ruchu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 23:47 > Uspokojenie ruchu w centrum doprowadzi szybko do uspokojenia handlu. Bzdura. Kilińskiego, na którą obecnie można swobodnie wjechać samochodem raczej nie może się poszczycić wielkim handlem. Za to obroty sklepów na Karmelickiej w Krakowie znacząco wzrosły po wyłączeniu ulicy z ruchu samochodowego. Na kilkadziesiąt opisanych w literaturze przykładów ulic wyłączanych z ruchu samochodowego skutkiem ZAWSZE był wzrost obrotów w sklepach. > Następnie stopniowo wyniosą się ostatni przyzwoici mieszkańcy. To już kompletna paranoja. Przyzwoici mieszkańcy właśnie dlatego nie chcą mieszkać w centrum, bo kto o zdrowych zmysłach będzie z własnej woli mieszkał w miejscu, gdzie przez pół dnia ma śmierdzący spalinami, nieprzejezdny korek? Jakoś śródmieścia z ograniczonym ruchem w miastach Europy Zachodniej są dużo chętniej zamieszkiwane niż np. absolutnie dostępne samochodem centrum Detroit, gdzie margines dosłownie gotów zasztyletować Cię w biały dzień na ulicy. > Wtedy całe centrum będzie wyglądać tak, jak Kilińskiego między > Pomorską i Rewolucji - ruiny z oknami zabitymi deskami. Bo nie da > się zaparkować ani tam, ani w pobliżu. Na Rynku we Wrocławiu też się nie da zaparkować i na Piotrkowskiej też się nie da i jakoś lepiej sobie radzą niż Kilińskiego na którą można obecnie wjeżdżać samochodem bez żadnych ograniczeń. Poza tym najwyższy czas chyba zauważyć, ze uspokojenie ruchu to nie jest zakaz wjazdu dla samochodów, tylko zmniejszenie ich ilości i uciążliwości. Wystarczy sobie sprawdzić - choćby i w wikipedii. > Mieliśmy już przykład, jak zdegenerowała się Zachodnia przez > dwuletni remont torowiska. Co Ty nie powiesz? To te wszystkie ruiny to powstały w czasie remontu torowiska? Poza tym remont torowiska, co może dla Ciebie zaskakujące, uniemożliwił kursowanie tramwajów. > Będą nowe pustostany dla lumpów, a autobusy i tramwaje będą musiały > mieć opancerzone szyby. Po zmroku zaczną się napady na pasażerów > wysiadających na opustoszałych ulicach. I jeszcze kury ci sie przestana neiść na wiosce. > Zielona od Bałuckiego Rynku do Zachodniej też zlumpieje do cna. W > wyniku tych eksperymentów otrzymamy kolejne ruiny w centrum. No pewnie. Jak powszechnie wiadomo taka np. al. Piłsudskiego to obecnie salon miasta, nie to co np. Piotrkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarkY Re: Uspokojenie ruchu IP: *.4web.pl 06.08.10, 02:07 > Bzdura. Kilińskiego, na którą obecnie można swobodnie wjechać samochodem raczej > nie może się poszczycić wielkim handlem. Za to obroty sklepów na Karmelickiej w > Krakowie znacząco wzrosły po wyłączeniu ulicy z ruchu samochodowego. Na > kilkadziesiąt opisanych w literaturze przykładów ulic wyłączanych z ruchu > samochodowego skutkiem ZAWSZE był wzrost obrotów w sklepach. Twierdzisz że na Piotrkowskiej handel kwitnie... może czas okulary zmienić, pamiętam Piotrkowską kiedyś i teraz, ta ulica żyła a teraz to pustynia. > Jakoś śródmieścia z ograniczonym ruchem w miastach Europy Zachodniej są dużo > chętniej zamieszkiwane niż np. absolutnie dostępne samochodem centrum Detroit, > gdzie margines dosłownie gotów zasztyletować Cię w biały dzień na ulicy. Ciekawe... jakoś znane mi osobiście przykłady mówią coś innego, a z tym Detroit to już totalna demagogia, to miasto umiera z powodu kryzysu i bezrobocia i samochodu nie maja z tym nic wspólnego. > Na Rynku we Wrocławiu też się nie da zaparkować i na Piotrkowskiej też się nie > da i jakoś lepiej sobie radzą niż Kilińskiego na którą można obecnie wjeżdżać > samochodem bez żadnych ograniczeń. Ta ciekawe, jakoś znani mi mieszkańcy i handlowcy z Piotrkowskiej mają nieco odmienne zdanie ale pewnie też się nie znają bo przecież w książkach napisali... ;) > No pewnie. Jak powszechnie wiadomo taka np. al. Piłsudskiego to obecnie salon > miasta, nie to co np. Piotrkowska. Ty chyba naprawdę ślepy jesteś, Piotrkowska właśnie umiera... polityka kolejnych ekip doprowadziła żyjąca ulicę na krawędź. > > No świetny pomysł, szkoda gadać. Wszyscy jadący z Fabrycznego będą > > musieli dojechać Tuwima do Kościuszki > > Nie będą musieli - niech się nie pchają w ogóle w Kilińskiego, to nie będą miel > i > problemu. Węglowa - Tramwajowa - Wodna czekają. Skoro Ty masz moje zawieszenie (koszty napraw) w poważaniu to ja tak samo mam twój czas w tym samym miejscu, to także jest moje miasto utrzymywane z moich podatków z których duża część pochodzi właśnie z tego że jeżdżę samochodem. Po prostu kolejna debilna nieprzemyślana decyzja obliczona na poklask publiczki, oby się przeliczyli i przy najbliższych wyborach otrzymali stosowny rachunek (uprzedzając głosowałem za odwołaniem Kropiwnickiego i nie żałuję, po prostu kolejna ekipa ma szansę i pokazuje co jest warta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uspokojenie ruchu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.10, 15:59 > Twierdzisz że na Piotrkowskiej handel kwitnie... Nie. > może czas okulary zmienić, Może czas się nauczyć grzecznie dyskutować. > pam > iętam Piotrkowską kiedyś i teraz, ta ulica żyła a teraz to pustynia. Ja też pamiętam kiedyś i boom na Piotrkowskiej nastąpił po powstaniu prawiedeptaka za czasów imć Palki. A potem - im bardziej zakazy wjazdu nie były przestrzegane i im bardziej wyposażenie deptaka uległo zdekapitalizowaniu - tym bardziej ulica podupadała. > Ciekawe... jakoś znane mi osobiście przykłady mówią coś innego, No to podaj te przykłady, bo śmiem twierdzić, że zwyczajnie brakuje Ci argumentów i zmyślasz. a z tym Detroit > to już totalna demagogia, to miasto umiera z powodu kryzysu i bezrobocia i sam > ochodu nie maja z tym nic wspólnego. Kryzys i bezrobocie nie biorą się z powietrza tylko ze złego zarządzania miastem. A złe zarządzanie miastem to także niezrównoważona struktura transportowa (w przypadku Detroit - 95% przemieszczeń odbywających się samochodem, Łódź (w centrum) jakieś 45%, Kraków (do centrum) - 19%). W najgorzej zarządzanych miastach w USA drogi i parkingi zajmują już 4/5 powierzchni miasta a korki nie zniknęły. > Ta ciekawe, jakoś znani mi mieszkańcy i handlowcy z Piotrkowskiej To skoro mają odmienne zdanie, to czemu nie wynieśli się na Kilińskiego? Lokali nie brakuje... > Ty chyba naprawdę ślepy jesteś, Dzięki za rzeczowy argument. Czyli co, Piłsudskiego to handlowy pasaż Łodzi, tak? > Skoro Ty masz moje zawieszenie (koszty napraw) Jeźdź zgodnie z obowiązujacymi ograniczeniami, to nie bedziesz się musiał bać o zawieszenie. Kilińskiego z resztą jest równie dziurawa, tylko jak się na niej stoi zamiast jechać, to się tego nie zauważa. > to także jest moje miasto utrzymywane z moich pod > atków z których duża część pochodzi właśnie z tego że jeżdżę samochodem. Tak się akurat śmiesznie składa, że twoje jeżdżenie samochodem nie przekłada się na ani grosz podatków do budżetu miasta (całość podatków zawartych w paliwie idzie do KFD do finansowania dróg krajowych i autostrad), za to przekłada się na wielokrotnie większe wydatki z budżetu. Zadaniem zarządzających miastem jest zoptymalizowanie budżetowych wydatków - i to miasto robi. Korki na Kilińskeigo i niezrównoważona struktura transportowa oznaczają dla miasta lawinę wydatków lub wymieranie. W końcu zaś przypominam ci, że ja także płacę podatki. > Po prostu kolejna debilna nieprzemyślana decyzja obliczona na poklask publiczki Tak. Bo publiczka to akurat bardzo lubi jak jej się czegoś zakazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarkY Re: Uspokojenie ruchu IP: *.4web.pl 09.08.10, 02:38 > Może czas się nauczyć grzecznie dyskutować. Jakiś Ty wrażliwy, a może czas klapki z oczu zdjąć. > Ja też pamiętam kiedyś i boom na Piotrkowskiej nastąpił po powstaniu > prawiedeptaka za czasów imć Palki. A potem - im bardziej zakazy wjazdu nie były > przestrzegane i im bardziej wyposażenie deptaka uległo zdekapitalizowaniu - tym > bardziej ulica podupadała. Ciekawe, ja pamiętam żyjącą ulicę i powolne umieranie od czasu zamknięcia. Jakoś bywając od czasu do czasu na Piotrkowskiej, nie zauważyłem tych tabunów BMW które w innej odpowiedzi sugerujesz, za to coraz większą pustkę na ulicy jak najbardziej. > No to podaj te przykłady, bo śmiem twierdzić, że zwyczajnie brakuje Ci > argumentów i zmyślasz. Mam podobne wrażenie czytając to co Ty piszesz, a tak się składa że sporo jeżdżę po świecie i na miejscu zawsze poruszam się samochodem więc piszę o praktyce a nie o tym co w książce napisali... > Kryzys i bezrobocie nie biorą się z powietrza tylko ze złego zarządzania > miastem. A złe zarządzanie miastem to także niezrównoważona struktura > transportowa (w przypadku Detroit - 95% przemieszczeń odbywających się > samochodem, Łódź (w centrum) jakieś 45%, Kraków (do centrum) - 19%). W najgorze > j > zarządzanych miastach w USA drogi i parkingi zajmują już 4/5 powierzchni miasta > a korki nie zniknęły. Baju baju Jako że masz jakiś problem z użyciem Googla to podpowiem: w Detroit całe miasto opierało się na przemyśle samochodowym, w wyniku kryzysu koncerny zamknęły fabryki i wygenerowały potężne bezrobocie. Więc błędna polityka miasta, oparcie na jednej gałęzi przmysłu, jak najbardziej - transport nic do tego nie miał. Jeśli reszta Twoich wywodów jest równie prezyzyjna to... I tak, po stanach też jeździłem, zrobiłem tam ponad 9 tys. kilometrów w miastach, po autostradach i zwykłych drogach. Jedyny prawdziwy korek w którym sobie postałem to korek na Las Vegas Boulevard w który specjalnie wjechałem bo chciałem sobie kasyna obejrzeć, reszta to zatory, powolna ale jazda, na tzw autostradach miejskich w określonych godzinach (dojazdy/powroty z pracy). Do tego amerykańskie miasta typu Detroit to olbrzymy, w porównaniu z naszymi, rozciągnięte na bardzo dużym obszarze, a ilość samochodów w typowej rodzinie to trzy, cztery a nie zero, jeden, czasami dwa jak u nas. > > Ta ciekawe, jakoś znani mi mieszkańcy i handlowcy z Piotrkowskiej > To skoro mają odmienne zdanie, to czemu nie wynieśli się na Kilińskiego? Lokali > nie brakuje... Ty chyba masz naprawdę problemy ze wzrokiem, handlowcy już od dawna to robią.. przejdź sie Piotrkowską, wytęż wzrok to zauważysz. > Tak się akurat śmiesznie składa, że twoje jeżdżenie samochodem nie przekłada si > ę > na ani grosz podatków do budżetu miasta Tak się smiesznie składa że podatki też płacę w tym mieście i jak najbardziej przekłada się to na budżet miasta. > W końcu zaś przypominam ci, że ja także płacę podatki. I co może Twoje są więcej warte od moich? Coś mi się wydaje że nie... To nie jest Twoje miasto, tylko nasze i nie dla Ciebie tylko dla wszystkich. > Dzięki za rzeczowy argument. Czyli co, Piłsudskiego to handlowy pasaż Łodzi, ta > k? Jeśli spojrzymy na rejon Central I, II i Galeria i ilość ludzi dokonujących w tym rejonie zakupów to napewno znacznie bardziej niż podobno handlowa zamknięta Piotrkowska. > Jeźdź zgodnie z obowiązujacymi ograniczeniami, to nie bedziesz się musiał bać o > zawieszenie. Kilińskiego z resztą jest równie dziurawa, tylko jak się na niej > stoi zamiast jechać, to się tego nie zauważa. Właśnie udowadniasz że wypowiadasz się na temat o którym nie masz zielonego pojęcia. Jazda proponowana przez ciebie trasą zgodnie z ograniczeniami grozi uszkodzeniem zawieszenia, a Kilińskiego nigdy nie była tak dziurawa. Do tego proponowany przez ciebie objazd już bez tego skutecznie się korkuje. Jakbyś nie zauważył ulica Kilińskiego jest właśnie remontowana także za moje pieniądze, a "inteligenci" zarządzający miastem próbuja mnie z niej wygonić. A już szczytem debilizmu (jest to jedyne możliwe określenie tego działania) jest nakaz skrętu z Kilińskiego w Piłsudskiego w miejscu gdzie jeśli już to własnie skręty w lewo blokują ruch a jazda na wprost w niczym nie przeszkadza. A że przy okazji pcha się samochody w mocno obciążoną Piłsudskiego zamiast puścić wyremontowaną Kilińskiego... bez komentarza. Ale jest szansa, siedziba "inteligentów" się sypie, może cała się rozleci to nie będa mieli czasu na kolejne eksperymenty. Byle do wyborów panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Uspokojenie ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 11:34 Ojej. Kolejne sfrustrowane biedactwo, co to musi sobie braki w gaciach reperować jeżdżeniem AUTEM. Tak, tak, kochasiu. Płacisz największe podatki w Łodzi i masz monopol na rację, bo twoja racja jest twojsza. Jesteś doprawdy przezabawny z tymi swoimi chamowatymi tekstami o ślepocie i wizją ulicy Kilińskiego jako kwitnącego pasażu handlowego oraz z tym, że na świecie jest tak jak ty mówisz, bo ty byłeś i widziałeś, ale jak się zapytać o konkrety na nagle woda w usta i niczym zabłysnąć nie potrafisz. A jak nie widzisz na Piotrkowskiej samochodów prujących ile fabryka dała, to znaczy, że zwyczajnie na niej nie bywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarkY Re: Uspokojenie ruchu IP: *.4web.pl 09.08.10, 14:08 > Ojej. Kolejne sfrustrowane biedactwo, co to musi sobie braki w gaciach reperowa > ć > jeżdżeniem AUTEM. Tak, tak, kochasiu. Płacisz największe podatki w... Pokaz chamstwa to właśnie Ty dałeś, jak widać jaka idea tacy zwolennicy... Rozczaruje Cię kochasia musisz sobie gdzie indziej poszukać, preferuję kobiety i zdania nie zmienię. Twoja frustracja bijąca z tego co piszesz jest porażająca, jak widać klapki na oczach to dość popularne wśród oszołomów. Ciekawe gdzie widzisz wizję "ulicy Kilińskiego jako kwitnącego pasażu handlowego"... Co do świata, cóż zabrakło argumentów biedactwo? Mój przedmówca zapytał więc dostał konkretne odpowiedzi a Ty sfrustrowany obrońco komunikacji miejskiej co wniosłeś do dyskusji... Powtórzę bo jak widać klapeczki ograniczają widoczność, to jest miasto wszystkich, także tych jeżdżących samochodami, a nie tylko Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poniarz Re: Uspokojenie ruchu IP: *.toya.net.pl 10.08.10, 13:02 ojezu, przyznaj sie ze masz malego pena i przestan miauczec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarkY Re: Uspokojenie ruchu IP: *.4web.pl 10.08.10, 21:34 O kolejny co na temat nie potrafi napisać, zaraźliwe widać. Chyba że argumencików zabrakło to trzeba trochę błotka znaleźć, takie to modne ostatnio. > ojezu, przyznaj sie ze masz malego pena i przestan miauczec Nie mierz proszę wszystkich swoją miarką i tak na pociesznie nie martw się nie zawsze liczy się wielkość. A kota zostaw w spokoju to nie będzie miauczał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.lodz.mm.pl 05.08.10, 23:12 Popieram, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tan Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.centertel.pl 05.08.10, 20:57 Pachnie stłuczkami i poproszę od autora lepszy opis zmian, bo z tego nic nie wynika. I mapkę ze zmianami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamowski1 Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 21:56 oczywiście zapomnieli że komunikacja to nie tylko MPK,ale również Busiki czy PKS.Znów zaczną się przepychanki kierowców prywatnych przewoźników ze Strażą Miejską czy Policją,jakoś te eksperymenty w mieście mnie nie przekonują.Już widzę zapchaną ulicę Tuwima gdy skieruje się na nią ruch samochodów które normalnie pojechałyby prosto Kilińskiego,korki będą się ciągnęły od Narutowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 22:26 .Już > widzę zapchaną ulicę Tuwima gdy skieruje się na nią ruch samochodów Nie skieruje się. Naturalnym dla każdego zdrowo myślącego kierowcy będzie wybranie trasy Węglowa - Tramwajowa - Wysoka - Piłsudskiego (względnie Przędzalniana jeśli jedzie na południe). Nie mówiąc już o tym, że dla części naturalnym będzie wybranie tramwaju, który dotychczas był sparaliżowany przez samochody, a teraz będzie mógł płynnie przejechać. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment 06.08.10, 09:49 Gość portalu: Życzliwy napisał(a): > Naturalnym dla każdego zdrowo myślącego kierowcy będzie > wybranie trasy Węglowa - Tramwajowa - Wysoka - Piłsudskiego (względnie > Przędzalniana jeśli jedzie na południe). Nie mówiąc już o tym, że dla części > naturalnym będzie wybranie tramwaju, który dotychczas był sparaliżowany przez > samochody, a teraz będzie mógł płynnie przejechać. Kiedy Ty ostatnio widziałeś ulice Wysoką czy Tramwajową ? Chyba dawno ale zapewniam, że nic się tam do tej pory nie zmieniło. Nadal są przystosowane co najwyżej do ruchu dorożek i wozów drabiniastych. Bardzo lubisz powoływać się na światłe przykłady miast zachodniej Europy. I bardzo dobrze tylko problem polega na tym, że tam nie tylko zamyka się czy ogranicza ruch samochodów na wybranych ulicach ale stwarza się również alternatywę na poziomie przekraczającym coś tylko troszkę lepszego niż leśny dukt. Jak się chce być takim europejskim to z całym dobrodziejstwem inwentarza, a nie tak wybiórczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.10, 17:11 Nadal są przystosowane co > najwyżej do ruchu dorożek i wozów drabiniastych. Nie chcę Cię martwić, ale wozy drabiniaste w przeciwieństwie do samochodów miały drewniane koła bez opon. Wystarczy jechać zgodnie ze znakami 30 km/h (czyli i tak szybciej niż po Kilińskiego) i nie ma żadnego problemu. > Bardzo lubisz powoływać się na światłe przykłady miast zachodniej Europy. I > bardzo dobrze tylko problem polega na tym, że tam nie tylko zamyka się czy > ogranicza ruch samochodów na wybranych ulicach ale stwarza się również > alternatywę na poziomie A może jakiś przykład, bo śmiem twierdzić, że zwyczajnie wypowiadasz się w temacie, o którym nie masz pojęcia. Alternatywą w przypadku Kilińskiego jest tramwaj. Jak ktoś nie ma ochoty z niego skorzystać może iść piechotą, jechać rowerem, albo samochodem - dowolną z ulic dostępnych dla ruchu. Zamykając Stare Miasto w Krakowie dla ruchu wcale nie wycięto Plant i nie zrobiono w ich miejscu autostrady - wręcz przeciwnie - wydzielono z jezdni pas dla tramwaju pozostawiając jedynie po jednym pasie ruchu dla samochodów i w dodatku dodając nakazy skrętu w wybrane ulice. Za to na tzw. II obwodnicy (aleja trzech wieszczów) jeden z pasów ruchu zajęto na buspas dla autobusów miejskich. Czyli całą serię ulic zamknięto, zwężono lub wprowadzono nakazy skrętu nie dając innej drogowej alternatywy - za to dając pole do rozwoju komunikacji miejskiej i transportu niezmotoryzowanego. I tak samo dzieje się i w Niemczech, i w Szwajcarii, i w Szwecji, i w Holandii, i we Francji i np. w Poznaniu. I co więcej - to się doskonale sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 22:04 > No świetny pomysł, szkoda gadać. Wszyscy jadący z Fabrycznego będą > musieli dojechać Tuwima do Kościuszki Nie będą musieli - niech się nie pchają w ogóle w Kilińskiego, to nie będą mieli problemu. Węglowa - Tramwajowa - Wodna czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman, Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: 212.160.172.* 06.08.10, 11:19 Zastanó się, co piszesz. Węglowa-Tramwajowa-Wodna nie jest alternatywą dla Kilińskiego. Tą drogę i tak wybiera znaczna liczba kierowców i obecnie stoi się tam kilkanaście minut (na samej Węglowej). Jak dojdą samochody z Kilińskiego to ruch po prostu stanie. Nie mam nić przeciwko zmniejszaniu ruchu w centrum, tylko, czy Kilińskiego to centrum. Poza tym należy stworzyć altrnatywę dla tego ruchu. Kopcińskiego obecnie w godz szczytu stoi, podobnie na Kościuszki. Kilińskiego przynajmniej do zakończenia budowy A1 Stryków - Tuszyn musi być drogą otwartą. Potem, po wycofaniu tranzytu można "eksperymentować". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.10, 17:26 > Jak dojdą samochody Część dojdzie tam, część na inne ulice, a część zmieni środek transportu na tramwaj/własne nogi. Jeszcze inna część nie będzie się pchać tam, gdzie nie jest potrzebna. > z Kilińskiego to ruch po prostu stanie. A tak stoi na Kilińskiego. To skoro i tak stoi, lepiej żeby stał tam, gdzie nie będzie blokował tramwaju i smrodził ludziom pod oknami. > tylko, czy Kilińskiego to centrum. A to można mieć tego typu wątpliwości??? > Poza tym należy stworzyć altrnatywę dla tego ruchu. Nie. Na tym polega cały "dowcip". Ograniczenie ruchu samochodów ma na celu ZMNIEJSZENIE ruchu samochodów. Budowanie kolejnych dróg prowadzi jedynie do tego, że mamy więcej korków, bo większa droga=więcej chętnych na korzystanie z niej. Warszawa ma dwupasmówke na dwupasmówce i mimo, że samochodów używa się do dokonania raptem 1/5 podróży, to korki są legendarne. > Kilińskiego przynajmniej do zakończenia budowy A1 > Stryków - Tuszyn musi być drogą otwartą. To już jest totalne pomieszanie z poplątaniem. I Kilińskiego i Kopcińskiego zatkana jest przez ruch odbywający się WEWNĄTRZ Łodzi. > Potem, po wycofaniu tranzytu można "eksperymentować". Trudno nazwać eksperymentem coś, co wykonywano już tysiące razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 22:20 No i dobrze. Decyzja o zamknięciu Kilińskiego dla ruchu była nieunikniona - to było oczywiste od jakichś dwu dekad. Szkoda, że władzom zbieranie się na odwagę zajęło tyle czasu, bo w ten sposób śródmieście jest o minimum kilkanaście lat do tyłu w procesie rewitalizacji. Jako ciekawostkę obrazującą jak niewielka i jak znacząca zarazem jest ta zmiana: w Łodzi mamy ok. 1950 km miejskich ulic. Ograniczenia ruchu dotkną odcinków o łącznej długości niecałych 3 km. Ale na samej Kilińskiego może to oznaczać skrócenie czasu przejazdu tramwaju o jakieś 20-30 minut! Jeden tramwaj zajmuje tyle miejsca co 5 samochodów, a przewozi ponad 200 osób. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka - są sytuacje w których trzeba dokonać wyboru. Pod względem uprzywilejowania komunikacji miejskiej Łódź wciąż jest w ogonie, za to jesteśmy liderem w kategorii "slums w centrum miasta". Całe szczęście, że podjęto się próby zmiany tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.cdma.centertel.pl 05.08.10, 22:41 Mógłbym sie zgodzic na zamknięcie dla ruchu prywatnego wszystkich ulic w centrum gdyby dojechanie gdziekolwiek z przynajmnije jedna przesiedka nie trwało dłuzej niż jazda samochodem (wliczajac stanie w korkach)Równie wielka odwaga co zamykanie ulic trzeba sie wykazać przy organizowaniu komunikacji publicznej i planowaniu inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.10, 23:51 Po Kilińskiego bezsprzecznie szybciej przejedziesz tramwajem bez korka niż samochodem w korku. Dojazd 12 z okolic ŁDK na Retkinię nawet obecnie jest szybszy niż samochodem. Równie wielka odwaga co > zamykanie ulic trzeba sie wykazać przy organizowaniu komunikacji publicznej i > planowaniu inwestycji Owszem, trzeba. Miejmy nadzieję, iż szanowna władza zechce iść za ciosem. Rzecz w tym, że bez udrożnienia Kilińskiego i Zielonej, to choćby nie wiem co zrobić tramwaj i tak byłby sparaliżowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkkl Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.toya.net.pl 05.08.10, 23:51 Brawo! To są ciekawe pomysły. Odblokować Kilińskiego dla komunikacji! Nakazy powinny być bezwzględne a nie czasowe lub z zastrzeżeniem! To dobry i odważny pomysł na skalę miast europy zachodniej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc jedna mysl mnie naszla... IP: *.toya.net.pl 06.08.10, 06:51 ... ja pie**le... czesc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Jak dojechać z Retkini na Fabryczny !!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.10, 07:47 ...samochodem. Wytężam umysł i nie bardzo mogę rozwiązać tę łamigłówkę. Okazuje się, że od soboty nie da się przez Kilińskiego, ani przez Zieloną. Będę wdzięczny za wskazówki, bo nie ogarniam tego choć od zawsze mieszkam w Łodzi i dobrze znam miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: live_evil Re: Jak dojechać z Retkini na Fabryczny !!!!! IP: *.p.lodz.pl 06.08.10, 14:06 Piłsudskiego, Kopcińskiego, Tuwima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Jak dojechać z Retkini na Fabryczny !!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.10, 17:40 > ...samochodem. Z Retkini bez problemu dojedziesz na dworzec tramwajem (12 lub 10,14->1,4(5)) lub autobusem (86) > Wytężam umysł i nie bardzo mogę rozwiązać tę łamigłówkę. Mógłbym się silić na złośliwości, ale niech mi tam: 1. Piłsudskiego - Sienkiewicza - Traugutta Powrót (od najbardziej zalecanego): 1. Węglowa - Tramwajowa - Wysoka - Piłsudskiego 2. POW/Narutowicza - Wschodnia - Jaracza - Więckowskiego - Zielona - Konstantynowska - Krzemieniecka/Juszczakiewicza 3. Kilińskiego - Tuwima - Andrzeja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT IP: *.astral.lodz.pl 06.08.10, 08:23 Do życzliwego: Albo jesteś urzędasem, albo nie wiesz co wypisujesz, ja prowadzę swoje przedsiębiorstwo i często bywam w okolicach Sienkiewicza i Kilińskiego bo tam są zlokalizowane potrzebne mi urzędy. I nie wyskakuj mi z tramwajami, bo po pierwsze nie uśmiecha mi się jazda w smrodzie, lodówce lub piekarniku (w zależności od pory roku), a po drugie zamiast załatwić 5 spraw załatwię 1. Twój wymysł Węglowa - Tramwajowa - Wodna jest do bani, podczas remontu Kilińskiego dużo ludzi się tam kierowało i efekt był taki że powstawały korki na skrzyżowaniu Węglowej i Tramwajowej oraz Tramwajowej z Tuwima. Przedstawiasz typowy urzędniczy tok myślenia, zamiast kierować się na wprost z punktu A do B (bo to jest najkrótsza droga) to próbujesz wmówić wszystkim że lepiej będzie, jak trzeba będzie kluczyć pomiędzy uliczkami. Niestety widać że jesteś urzędasem albo typowym 8 godzinnym etatowcem, który nic nigdzie nie musi załatwić. Mi już się odechciewa żyć w tym mieście, jak widzę te usprawnienia w naszym mieście oraz pieniądze z moich podatków które idą w błoto. Jak dla mnie to całe śródmieście może zostać strefą zamkniętą (slamsem) pod warunkiem że wszystkie urzędy zostaną przeniesione poza ten slams, wtedy możesz pozamykać wszystkie skrzyżowania, nic mnie to nie będzie interesować, bo zapewniam cię że jeżeli tam jadę to robię to z konieczności, a nie z mojego widzimisię. Dla mnie poza urzędami na śródmieściu nic ciekawego nie ma, a marny dojazd na Piotrkowską jest głównym powodem że ta ulica zdycha, a dzięki takim jak ty, zdechnie do końca, ale to mnie ani ziębi ani grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.bremultibank.com.pl 06.08.10, 09:12 Dokładnie! Drogowcy zepsuli i psują dalej coś czego teoretycznie zepsuć się nie da. Z unikalnego na skalę kraju czytelnego układu ulic w centrum ( typowa kratka ) zakazami i nakazami zrobili jakiś pierdzielony labirynt. Kluczenie i nadkładanie drogi X3 na pewno skutecznie przyczynia się do zmniejszenia tłoku i smogu. Skutecznie też drenuje moją kieszeń na stacjach benzynowych. A o komunikacji miejskiej wstydziłbym się nawet wspominać. Sorka ale czasem mam okazję się przejechać i serdecznie dziękuję... czesc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment 06.08.10, 09:59 Podpisuję się rękami i nogami pod dwoma poprzednimi postami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SATANCLAUS67 Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: 80.50.129.* 06.08.10, 12:00 pod warunkiem że wszystkie urzędy zostaną przeniesione poza ten slams - NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: 94.26.21.* 08.08.10, 07:46 > pod > warunkiem że wszystkie urzędy zostaną przeniesione poza ten slams - > NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. Mialem watpliwosci czy masz racje, ale po tym jak dodales "NIC DODAC NIC UJAC" jestem przekonany w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.10, 17:50 > Albo jesteś urzędasem, Pudło > albo nie wiesz co wypisujesz, Jeszcze większe pudło. Jako wróżka radzisz sobie kiepsko ;-) ja prowadzę > swoje przedsiębiorstwo i często bywam w okolicach Sienkiewicza i > Kilińskiego bo tam są zlokalizowane potrzebne mi urzędy. No i dobrze. Na czym polega Twój problem? Sienkiewicza będzie normalnie przejezdna bez żadnych zmian, a każdy odcinek między dwoma przecznicami Kilińskiego będzie normalnie przejezdny. Jedyne co, to będziesz musiał skręcić na najbliższym skrzyżowaniu. Prawdopodobnie zyskasz, bo zamiast stać w korku - pojedziesz bez problemu. I nie > wyskakuj mi z tramwajami, bo po pierwsze nie uśmiecha mi się jazda w > smrodzie, lodówce lub piekarniku (w zależności od pory roku), a po > drugie zamiast załatwić 5 spraw załatwię 1. A innym użytkownikom miasta nie uśmiecha się wąchać spalin z twojego samochodu, a stojąc w korku na Kilińskiego załatwisz spraw 0 a nie jedną. Twój wymysł Węglowa - > Tramwajowa - Wodna jest do bani, podczas remontu Kilińskiego dużo > ludzi się tam kierowało i efekt był taki że powstawały korki na > skrzyżowaniu Węglowej i Tramwajowej oraz Tramwajowej z Tuwima. A tak jest jeden wielki korek na Kilińskiego. Stojącemu w korku żadna różnica gdzie stoi, a chociaż nie blokuje tramwaju. > Przedstawiasz typowy urzędniczy tok myślenia, Cóż - a Ty przedstawiasz typ myślenia klasycznego polskiego pieniacza, który nie dość, że jest odporny na argumentację, to jeszcze nie widzi nic poza czubkiem własnego nosa. zamiast kierować się > na wprost z punktu A do B (bo to jest najkrótsza droga) Najkrótsza droga wcale nie zawsze jest najszybsza, zwłaszcza jeśli tę najszybszą drogę wybiera więcej chętnych niż droga może pomieścić. to próbujesz > wmówić wszystkim że lepiej będzie, jak trzeba będzie kluczyć > pomiędzy uliczkami. Tu nic nie trzeba wmawiać. Przerabiano to w tysiącach miast i nie ma powodu, dla którego w Łodzi miałoby się nie sprawdzić. > Niestety widać że jesteś urzędasem Powtarzasz się. Mi już > się odechciewa żyć w tym mieście, jak widzę te usprawnienia w naszym > mieście oraz pieniądze z moich podatków które idą w błoto Nie Ty jeden płacisz podatki i nie Ty jeden korzystasz z tego miasta. Warto się z tym oswoić. Jak dla > mnie to całe śródmieście może zostać strefą zamkniętą (slamsem) No widzisz - i tym się różnimy. Mnie obchodzi to miasto i jego przyszłość, a Ciebie wyłącznie, pardon le mot, własna d**a. Całe miasto ma się kręcić wokół Ciebie, bo TY masz ochotę dojechać sobie do urzędu samochodem najkrótszą trasą od A do B. I jeszcze przysłowiowe frytki do tego. > poza urzędami na śródmieściu nic ciekawego nie ma, I tak długo, jak na ulicach będzie ściek - tak długo nic nie będzie. > a dzięki takim jak ty, zdechnie do końca Tak. Brak przejazdu na wprost przez Kilińskiego sprawi, że Piotrkowska umrze. Oczywiście. I jeszcze krowy przestaną dawać mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosc eksperymentom Eksperymenty ZDiT trwają już kilka lat - efekt IP: *.182.43.1.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.08.10, 10:17 jest taki że: - Piotrkowska umiera, - kolejne ulice i kamienice zamienia sie w slumsy, - ten niby tramwaj regionalny za tyle kasy jezdzi tak wolno jak ten stary - firmy i mieszkancy pracujacy wyniosa sie i zostana w srodmiesciu menele - cale centrum bedzie bad area... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Eksperymenty ZDiT trwają już kilka lat - efek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.10, 17:56 > jest taki że: > > - Piotrkowska umiera, Bo obecnie to autostrada dla cwaniaków w beemkach i zakłąd pracy chronionej dla żebraków, a nie deptak. > - kolejne ulice i kamienice zamienia sie w slumsy, Bo nikt nie chce w centrum mieszkać mając w perspektywie wieczne korki, spaliny, wypadki i hałas pod oknem. > - ten niby tramwaj regionalny za tyle kasy jezdzi tak wolno jak ten stary Bo system sterowania światłami zamiast do uprzywilejowania tramwaju zaprzęgnięto do przepuszczania większej ilości samochodów. Tak naprawdę, to w Śródmieściu od 20 lat trwa eksperyment nei dajacy szans na pozytywny wynik. Eksperyment ma za zadanie udowodnić, ze można zjeść ciastko i wciąż je mieć, czyli nawpuszczać do centrum tyle samochodów ile popadnie i zachować przejezdność ulic i atrakcyjność centrum. Od z górą 20 lat podejmowało się kolejne próby zwiększania przepustowości dróg w Śródmieściu przy kompletnym zapuszczeniu transportu publicznego (brak przywilejów w ruchu, sypiące się torowiska i tabor). No i skutki są jakie są - korki coraz większe, transport publiczny sparaliżowany i zdekapitalizowany, centrum wymiera. Odpowiedz Link Zgłoś
pradziad3 Uwaga zmiany w organizacji ruchu! Eksperyment ZDiT 06.08.10, 11:37 Sam fakt, że w ogóle kiedykolwiek jeździłeś z Retkini na fabryczny Kilińskiego albo Zieloną nie najlepiej świadczy o tobie. Ale wspaniałomyślnie odpowiem: Mickiewicza-Piłsudskiego-Sienkiewicza- Traugutta Odpowiedz Link Zgłoś
pradziad3 Europa wita 06.08.10, 11:45 Nareszcie po wielu latach tolerowania pata na Kilińskiego czy Zielonej władze miasta zdołały odważyć się na wprowadzenie jedynych racjonalnych rozwiązań dla tych ulic. Upieranie się, że każda ulica musi być swobodnnie dostępna dla samochodów to czysty debilizm! W sytuacji, w której w warunkach łódzkich tramwaj wiozący 65 osób zabiera tyle samo pasażerów, co 50 samochodów (sic - !) wprowadzanie przywileju w ruchu dla tramwaju jest nie tylko możliwością, lecz obowiązkiem miejskich władz A wprowadzone od jutra zmiany to nie żaden eksperyment, lecz decyzja podjęta w toku konsultacji społecznych, które odbywały się poza godzinami pracy i były publicznie ogłoszone w prasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlie Brown Orły ze ZDiT - sufit sobie najpierw naprawcie... IP: *.toya.net.pl 06.08.10, 19:13 ...bo Wam na łby pospada i dopiero zaczniecie wymyślać farmazony! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Orły ze ZDiT - sufit sobie najpierw naprawcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 00:14 Apel do ZDiT . Zróbcie inny eksperyment tego jeszcze nie było . Zróbcie wszystkie ulice dwukierunkowe i przejezdne . Chociaż na miesiąc ,łącznie z Pietryną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trefniś Re: Orły ze ZDiT - sufit sobie najpierw naprawcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 11:36 A czy ten sufit to był w czapce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b52 A co z rowerami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 08:52 Te idiotyczne znaki dotyczą również rowerzystów. Gratulacje dla idiotów z Zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś