Gość: verter IP: *.pai.net.pl 07.05.07, 20:34 Ksiązki oddałem, ale nie zapłaciłem kary. Bedą mnie ścigać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alpha Coś zgrzyta w rachunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:07 Czegoś tu nie rozumiem. Pięc tysięcy miesięcznie to sto książek po 50 złotych. Multimedia to, jak sądze, filmy - cena podobna do ceny ksiązki. Dlaczego więc biblioteka miałaby kupować dziesięć książek miesięcznie? Czy te 5 tys to odzysk z windykacji? Ale jak wtedy mozna go szacować miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Re: Coś zgrzyta w rachunkach IP: *.mclink.it 08.05.07, 01:37 Może chodzi o to, że kupują 10 tytułów miesięcznie w kilku egzemplarzach. W ten sposób więcej ludzi dany tytuł przeczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vee Re: Coś zgrzyta w rachunkach IP: *.uz.zgora.pl 08.05.07, 18:37 w zielonej za cegielki na rzecz biblioteki miejskiej mialy byc uzupelniane braki w pozycjach najbardziej potrzebnych [chodzilo glownie o pozycje dla studentow filologii]. niestety zakupiono autobiografie chucka norrisa. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Coś zgrzyta w rachunkach 08.05.07, 19:42 Przypomina mi to odcinek "Świata według Bundych", w którym to Al po 40 latach postanowił oddać książke do biblioteki :) --- Tak nasz Jarosław obiera banana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Coś zgrzyta w rachunkach IP: *.chello.pl 09.05.07, 01:29 A tu fragment z: Regulamin Wypożyczalni Biblioteki Publicznej m.st. Warszawy (ul. Koszykowa), cytuję: 5. W przypadku, gdy Czytelnik nie korzysta z Wypożyczalni przez okres dłuższy niż 36 miesięcy i nie odebrał kaucji, kaucja ulega przepadkowi na rzecz Biblioteki. bip.koszykowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=32 Wniosek? Uczciwość powinna obowiązywać dwie strony uczestniczące w procesie czytelnictwie, tym bardziej, że działalność bibliotek wraz z pensjami jej pracowników zależna jest od podatników. Nie sądzę, by biblioteki żyły ze sprzedaży wypożyczeń, a pieniądze na zakup książek i utrzymanie personelu mają od władzy publicznej, ta zaś od podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyme Windykatorzy ścigają członków bibliotek 08.05.07, 10:35 to w stylu Kaczyńskich tylko karać teraz wiem dlaczego popierać Kwaśniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezyk7 Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.retsat1.com.pl 08.05.07, 10:51 Nie oddajesz - płać kupę kasy. Ja oddaję zawsze w terminie i nie ma problemu. A biblioteki taka sytuacja naprawdę stawia w kropce. pzdr. jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merci Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.torun.mm.pl 09.05.07, 00:45 Gość portalu: jezyk7 napisał(a): >A biblioteki taka sytuacja naprawdę stawia w kropce.< Czy te "odszkodowania" są księgowane jako dochody własne? Przy takich stawkach muszą uważać, aby nie wejść w VAT:) I kto go zapłaci, no kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.iwacom.net.pl 08.05.07, 12:05 Myślę, iż trzeba będzie wszystkich dłużników wsadzić do więzienia. Nie oddałeś jednej książki to na jeden rok, dwóch to na dwa lata. Może wreszcie zapanuje porządek. Niech żyje IV Rzeczpospolita !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Windykatorzy w maju ścigają członków bibliotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:46 tego jeszcze nie było, bo w maju była zawsze amnestia dla gapowiczów. nowa kultura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.wimbp.lodz.pl 08.05.07, 13:35 Może trzeba by uświadomić czytelnikom, że przetrzymywanie książki to jest zwykła kradzież!!! Tak nazwijmy to po imieniu. Zapisując się do biblioteki kazdy podpisuje, że zapoznal się z regulaminem (zawsze opiniowanym przez prawnika)gdzie podane sa sankcje za przetrzymywanie. Jakoś nikt wtedy nie protestuje, a potem zdziwienie: przeciez to podobno niezgodne z prawem, dlaczego mam płacić itp. Podobno pożyczjąc ksiązki traci się przyjaciół i chyba coś w tym jest. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merci Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.torun.mm.pl 09.05.07, 00:33 Mała dygresja: nazwijmy jeszcze po imieniu kradzieżą: zaleganie z wypłatą wynagrodzenia, zaleganie ze zwrotem nadpłaty, kaucji, zaleganie z doręczeniem przesyłki przez pocztę, opóźnienia pociągów, tramwajów, autobusów (kradną czas, co przy dobrej jego organizacji przekłada się na pieniądze, a więc kradzież pieniędzy),spóźnienia nauczycieli i wykładowców na zajęcia, przeciąganie spraw w sądach, pogaduszki w biurach na tematy ogólne, przerwy na papierosa w pracy...hmm - czy w tym ostatnim przypadku nie wchodzą jednak w grę prawa człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
tasiemiec_z_niemiec Windykatorzy ścigają członków bibliotek 08.05.07, 17:04 A co mają robić ludzie typu Leppera, którym przeczytanie książki zajmuje zwykle kilka lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyg_zyg Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.chello.pl 09.05.07, 13:13 Mogą czytac tylko cieniutkie książeczki. Albo wypozyczac grubsze na miesiac, czytać piec stron, a potem zrobic sobie odpoczynek (zwracajac oczywiscie ksiazke do biblioteki) Albo "przedłużyć książkę", tzn przesunąć w bibliotece termin jej zwrotu. U mnie można to zrobić telefonicznie - choc ja i tak zwykle przegapiam termin oddania. Kary place dosc regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
thazis Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 08.05.07, 17:06 Fajnie, że zaczeli coś z tym robić. W bibliotece na gdańskiej też często się zdarza, że chce się wypożyczyć książkę na jeden dzień a okazuje się, że nie ma żadnego egzemplarza bo ludzie sobie "pożyczyli" na wieczne oddanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.radioalfa.pl 08.05.07, 17:15 Uważam, że karanie takie nie jest bezpodstawne i nie ma to żadnego związku z polityką. Dlaczego wcześniej mimo wezwań książek nie oddali? A teraz jak trzeba zapłacić to w końcu zaczęli o swoich wypożyczonych ksiązkach myśleć.Po to są terminy i regulaminy żeby ich przestrzegać.Złotówka za dzień to realna kwota.Zapominalscy egoiści, ludzie potrzebują tych książek a Wy sobie na nich "wisicie". Jak nie chcecie oddawać, to nie pożyczajcie, tylko sobie kupcie w księgarni.Przetrzymywanie książki latami, to chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakonwalia Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 08.05.07, 19:21 no wlasnie, przeciez to nie jest tak, ze bibliotek siedziala cicho i nie przypominala o oddaniu, a teraz nagle TRACH i windykacja. to jest po prostu kolejny przyklad niesolidnosci i braku myslenia o bliznich - w tym jakze przeciez chrzescijanskim kraju. Co by powiedzial JPII czlowiekowi, ktory ukradl ksiazki z biblioteki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magister juris Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.171.64.178.crowley.pl 08.05.07, 18:00 Oczywiscie. Wyjezdzaj z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.rocco Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 08.05.07, 18:31 Bardzo dobry pomysl , to jest zlodziejstwo , chamstwo , karac !!! i jeszcze raz karac !!! moze to pomoze w wychowaniu spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat na złodziei Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.05.07, 19:02 KARAĆ KARAĆ KARAĆ!!! A jak który nie chce się dać ukarać to go CIACH toporkiem. Trzeba oczyścić społeczeństwo z takich elementów. Męty, karaluchy, zwykłe złodziejstwo Najlepiej za kradzież książki wyłupić oczy! To się odechce i kradzieży i cudzych xiąg! Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 08.05.07, 19:56 i bardzo dobrze, bo chociaż uważam że 3000 to trochę za dużo ale może zmobilizuje wszystkich nieuczciwych wypożyczających i zapominających do ruszenia tyłka i zwrotu nie swojej własnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo Windykatorów zzrzuca się ze schodów.... IP: *.eranet.pl 08.05.07, 20:20 ....nie dotyczy to komorników, którzy działają zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.elsat.net.pl 08.05.07, 20:30 Pazerność bibliotekarzy nie zna granic. Za przetrzymanie książki wartej 10 zł o tydzień naliczają 1 zł kary. W skali roku daje to ponad 500% wartości książki. Nawet mafia pożycza pieniądze na mniejszy procent. Co na to ustawa antylichwiarska? Czy nie ma siły na tych gryzipiórków-obiboków w bibliotekach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawa Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 21:12 A ile wynosi okres przedawnienia roszczenia w tym wypadku, o którym wspomina Pan Mecenas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 21:46 znam sie na tym troche i ta kara np. w granicach 3000 zł to jeżeli sie nie odda książki i wtedy trzeba wszcząć postępowanie windykacyjne a jeżeli ktoś odda w terminie podanym na wezwaniu zapłaci mała kare i już z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibliotkarz Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: 85.198.214.* 08.05.07, 21:52 Przykro mi ale Pan mecenas nie ma racji. Istnieje coś takiego jak prawo o zakładzie publicznym (a biblioteka takim zakładem jest), które powiada,że zakład ów w stosunkach z klientami (czytelnikami) ma prawo jednostronnego kształtowania stosunków cywilno - prawnych. Chodzi o to, że jeżeli strony (czyli w tym przypadku biblioteka i czytelnik)umawiają się, że zgodnie będą respektować swoje wzajemne prawa i obowiązki określone np. w regulaminie korzystania ze zbiorów bibliotecznych (a zgodnie z ustawą "o bibliotekach", regulamin ten ustanawia kierownik biblioteki), to po podpisaniu stosownej umowy, którą w tym przypadku jest zobowiązanie czytelnicze, ponoszą też konsekwencje złamania ustalonych reguł. W regulaminach bibliotecznych obok kar za zagubienie książek (równowartość inwentarzowa) są również kary za ponadterminowe przetrzymanie (lub nie oddanie) wypożyczonych pozycji. W stosunku do czytelników, którzy dopuszczają sie takiego procederu biblioteki wszczynają postępowanie windykacyjne (monity, wezwanie sądowe do zapłaty, komornik, windykator). Z praktyki wiem, że biblioteki w wyniku tych postępowań odzyskują książki, lub pieniądze. I zapewniam, ze wszystko jest zgodne z prawem, co potwierdzają opinie prawników i decyzje sądów. Z całej historii płynie jeszcze jedna istotna korzyść - wielu cwaniaczków i obśmiewaczy zaczęło szanować książki i biblioteki. Dotychczas wydawało im się, że to mienie nie ma właściciela, więc można je kosić w najlepsze. Bibliotekarze na szczęście mają cojones i znają sie na swojej robocie lepiej niż niejeden policjant. P.S. I jeszcze jedno. Kierownicy bibliotek odstępujący od windykacji i ogłaszający akcje amnestyjne, narażają się na zarzut niegospodarności. Dbałość o zbiory to ich obowiązek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Templariusz Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.05.07, 22:50 No cóż, nie wiem do końca, co masz na myśli mówiąc "zakład publiczny". Chodzi Ci o działalność gospodarczą, czy kulturalną? Bo biblioteki prowadzą tą drugą... Nie wiem też, czemu wszyscy myślą, iż ludzie nie oddający książek wszyscy są cwaniakami i złodziejami... Zmartwię Was, niestety tak nie jest. Przyszło mi od tych zbójów (czyt. windykatorów) do zapłacenia 1300 zł. Owszem, przetrzymałem książkę dość długo i to jest tylko i wyłącznie moja wina, jednak nie było moim zamiarem zatrzymanie jej dla siebie/kradzież. Są to rzeczy, o których w toku dnia codziennego zapomina się. Jasne, że jest wielu takich cwaniaczków, którzy biorą i nie oddają z czystym zamiarem zatrzymania książki dla siebie. Ale weźcie też pod uwagę fakt, że wiele osób zwyczajnie zapomina. Kara, jaką nakładają biblioteki i jaką chce ściągać ta złodziejska firma jest delikatnie powiedziawszy niewspółmierna do czynu. Bo za książkę, która kosztuje 6 złotych płacić 1300 złotych, to jest lekka przesada. To trochę tak, jakby do pieszego przechodzącwego na czerwonym świetle policja otwierała ogień... Owszem, wina leży po stronie zapominalskich, ale takie kary, to dla mnie zwyczajna lichwa i złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 09.05.07, 00:30 ą to rzeczy, o których w toku > dnia codziennego zapomina się. Mimo monitow przysylanych regularnie przez biblioteke? Lichwa i złodziejstwo? A kto ci kazał pożyczać książki? Może pożycz sobie od banku 100 zł i zobacz, jak to działa. Nie umiesz ze zrozumieniem przeczytać regulaminu wypożyczalni? Ciekawe, czy tak samo zareagowałbyś na pretensje Beverly Hills, do ktorego zapewne chadzasz pożyczać filmy ze Szwarcenegerem (a może jesteś światowy i mówisz Szłorcenegr)? Zapewne nie. Jeśli ktoś tu jest złodziejem... no, to może niekoniecznie ty, ale masz zadatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: 82.160.246.* 09.05.07, 00:57 Ja oddałam tomik poezji do biblioteki jednak pani nie mogła znaleźć kartonika, który trzeba włożyć w książkę i książkę odłożyła na bok mówiąc, że wypełni nowy druczek później bo teraz dużo ludzi itp. i dostałam już chyba trzecie upomnienie, że nie oddałam książki. Trzeba zaznaczyć, że niejednokrotnie biblioteki mają duży bałagan i same gubią książki, później upominając się o nie u ludzi, którzy w ogóle o nich nie pamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 09.05.07, 01:03 jesteś ciapa, i tyle. nad urzędnikami trzeba stać i pilnować, żeby nie mieć nieprzyjemności potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iron Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.chello.pl 09.05.07, 01:06 ostatnio właśnie zdarzyło mi się przetrzymać dwie książki przez 9 dni ponad termin zwrotu do biblioteki. poprzednio wypożyczyłem może z 10 tytułów i oddałem je na czas. tym razem właśnie w natłoku spraw bieżących omsknąłem się o te 9 dni (wypadło mi to z głowy, zatem działanie nieumyślne, choć wina jest). jaki był mój niesmak, kiedy usłyszałem, że jestem winny bibliotece 5,60 zł. wkur...em (można sobie wybrać pomiędzy dwoma wyrazami, nie wulgarnym i wulgarnym), bo w sumie książki oddałem w jeszcze rozsądnym terminie, a przedtem miałem czyste konto w tym względzie, więc mogli dać ostrzeżenie, a nie od razu karę. to po prostu brak elastyczności. wszak biblioteki nie są jeszcze bankami i mogłyby jako organizacje non profit stosować nieco bardziej łagodne i indywidualne podejście do czytelnika. nie zapłaciłem. mają moje vadium 30zł i nie będę na razie pożyczać od nich książek. tak po prawdzie to te tytuły, czy by u mnie były jeszcze kolejne 30 dni, najpewniej by nikt nie pożyczył, bo książki z infromatyki, jak wiem z częstej praktyki przeglądania tytułów w katalogu, nie cieszą się wypożyczeniami (książki te się dezaktualizują i wiele osób woli naukę tylko z komuterem) i są stale na półce bliblioteki. niesmak pozostał. ciekaw jestem jak się mają zasady umowy użyczenia (popularnie mówimy o pożyczeniu, pożyczyłem to i to), bo taka ma tu miejsce, do możliwości stosowania kar w oparciu o regulaminy bibliotek. jak to wygląda prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Templariusz Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.05.07, 02:58 Tego, co mi przysyłali nie nazwałbym regularnym przysyłaniem. Ze dwa może dostałem w ciągu 4 lat. Telefony do przetrzymujących książki? Bzdura. Każdy mierzy swoją miarą. Jeśli gustujesz w Szłorcenegerze, jak to ładnie nazwałeś, czy też "Żanklodzie Wandamie", jak zapewne być to ujął, to jest to Twoja brocha. Jeśli chodzi o B.H., to nawet nie wiem gdzie to jest. A w kwestii książki, już ja dawno oddałem. Nie sądź, abyś nie był sądzony... Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 09.05.07, 10:10 nie będę się już z Tobą wdawać w dalszą dyskusję, bo to strata czasu, jesteś z tej grupy ludzi, którzy swój poziom intelektualny chcą podnieść w oczach rozmówcy tym, że nie wiedzą, gdzie jest BH:) W BH jest sporo rzeczy wartych obejrzenia, uwierz mi. A jeśli chodzi o monity - rozumiem, że 2 to mało, ale dlaczego w takim razie pyszczysz, że Ci nie przypomniano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Templariusz Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.05.07, 10:41 Faktycznie nie ma to chyba większego sensu, szczególnie, że drugi raz odpisujesz w tym samym tonie starając się mnie obrazić i przy okazji coś udowodnić. Nie wnikam co, bo mało mnie to obchodzi i trochę zbaczamy przez to z tematu, ale jeśli chodzi o monity, to dostałem jeden dawno dawno temu i zwyczajnie o tym zapomniałem. Tobie się to nie zdaża? To niezwykle interesujące. Postaraj się najpierw popatrzeć na swoje podwórko, zanim zaczniesz oskarżać innych, szczególnie tych, którzy przyznają się do błędu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iron Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.chello.pl 09.05.07, 01:08 oj bibliotekarz! ostatnio właśnie zdarzyło mi się przetrzymać dwie książki przez 9 dni ponad termin zwrotu do biblioteki. poprzednio wypożyczyłem może z 10 tytułów i oddałem je na czas. tym razem właśnie w natłoku spraw bieżących omsknąłem się o te 9 dni (wypadło mi to z głowy, zatem działanie nieumyślne, choć wina jest). jaki był mój niesmak, kiedy usłyszałem, że jestem winny bibliotece 5,60 zł. wkur...em (można sobie wybrać pomiędzy dwoma wyrazami, nie wulgarnym i wulgarnym), bo w sumie książki oddałem w jeszcze rozsądnym terminie, a przedtem miałem czyste konto w tym względzie, więc mogli dać ostrzeżenie, a nie od razu karę. to po prostu brak elastyczności. wszak biblioteki nie są jeszcze bankami i mogłyby jako organizacje non profit stosować nieco bardziej łagodne i indywidualne podejście do czytelnika. nie zapłaciłem. mają moje vadium 30zł i nie będę na razie pożyczać od nich książek. tak po prawdzie to te tytuły, czy by u mnie były jeszcze kolejne 30 dni, najpewniej by nikt nie pożyczył, bo książki z infromatyki, jak wiem z częstej praktyki przeglądania tytułów w katalogu, nie cieszą się wypożyczeniami (książki te się dezaktualizują i wiele osób woli naukę tylko z komuterem) i są stale na półce bliblioteki. niesmak pozostał. ciekaw jestem jak się mają zasady umowy użyczenia (popularnie mówimy o pożyczeniu, pożyczyłem to i to), bo taka ma tu miejsce, do możliwości stosowania kar w oparciu o regulaminy bibliotek. jak to wygląda prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
walluk Nie popadajmy w paranoję, przecież.... 09.05.07, 03:22 nie można żądać za uszkodzenie malucha oddania mercedesa po dwudziestu latach, pomimo sporządzenia odpowiedniej umowy. Mnie się wydaje że firmy windykacyjne upatrzyły sobie łakomy kąsek w postaci uzytkowników bibliotek. Tak naprawdę liczą na to, że Ci którzy przetrzymali książki sie przestraszą i zapłaca choćby część tej sumy co i tak będzie sukcesem. Szczerze w to wątpię, że mogą sądownie wyegzekwować kwotę 100 razy wyższą od wartości książki. Oni tez pewnie o tym wiedzą i zadnej sprawy nie skierują do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merci Re: Nie popadajmy w paranoję, przecież.... IP: *.torun.mm.pl 09.05.07, 08:55 Podstawowe pytanie: dlaczego biblioteki czekają kilka lat z wysłaniem upomnienia? Podstępnie liczą na większe zyski, czy co? Czy nie powinny wysłać niezwłocznie po upływie terminu zwrotu książki i w przypadku braku reakcji na np. 3 upomnienia - wszcząć windykację? Nie zapłaciłabym po kilku latach ani złotówki za jakiś stary, nieaktualny podręcznik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a maj miesiącem bez kar IP: *.medianet.pl 09.05.07, 10:44 przynajmniej w moich bibliotekach w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.ckzeto.com.pl 09.05.07, 10:54 Hmmm ciekawa sprawa. Też otrzymałam takie "upomnienie" i nie wiem co o tym myśleć. Nie mam ich książek, ostatni raz byłam w tamtej bibliotece jak chodziłam do liceum czyli jakieś 8-9 lat temu. I domagają sie ode mnie kupe kasy. Pamiętam, że przestałam do nich chodzić po tym jak przy oddawaniu książki zostałam posądzona o jej zniszczenie (a ona była owszem zniszczona już przy wypożyczaniu) i wymuszono na mnie płacenie im za tą ksiazke. A teraz chcą kasy za nie oddanie czegoś czego nie mam. Pogieło ich czy co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.ckzeto.com.pl 09.05.07, 10:58 Nie mówiąc o tym, że nikt do mnie nie dzwonił, ani nie dostałam wcześniej żadnego, słownie: żadnego upomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybibliotekarz Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.toya.net.pl 12.05.07, 19:46 Hmm... bardzo bardzo ciekawe. Ja rowniez dostalem list z firmy windykacyjnej ktora domaga sie ode mnie "Tylko" 960zł. W tym czasie ani jednego monitu ze strony biblioteki, nawet jednego listu ani TELEFONU ! Odziwo wezwanie firmy windykacyjnej otrzymalem zwyklym listem, czy aby nie powinna byc to przesylka polecona - do rak wlasnych ? Teoretycznie zaginela ona na poczcie, i co teraz ? Ksiazke owszem, pojde oddam poniewaz MAJ miesiacem amnestii. Brawo brawo, przebili banki, lombardy i mafie z naliczaniem odsetek. Poprostu zyla zlota dla bibliotek oraz firm windykacyjnych. Moze odpowiednie sluzby/urzedy powinny sie przyjrzec dyrekcji Łódzkiej biblioteki na Polesiu ? Pozdrawiam wszystkich bibliotekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pons Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek IP: *.umed.lodz.pl 23.05.07, 18:54 hej, mam podobny problem. I ciekawa jestem, co zamierzasz zrobic z ta kara? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
migotkaus Re: Windykatorzy ścigają członków bibliotek 27.06.07, 09:44 Ja mam zamiar oddać im ksiązki. A co dalej mam zamiar z tym zrobić? Napisz do mnie na maila. Nie będe się tu uzewnętrzniać. Odpowiedz Link Zgłoś