Gość: Lenin Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych IP: *.um.warszawa.pl 08.09.10, 15:13 A trzeba było Marksa czytać. Bezrobocie będzie już tylko rosło, automatyzacja, informatyzacja, wyprowadzanie produkcji do innych krajów. Nie ma mowy żeby kiedykolwiek się poprawiło. Średni poziom bezrobocia w krajach kapitalistycznych rośnie i nigdy już nie zmaleje, wybijcie to sobie z głowy. Następuje galopujące rozwarstwienie społeczeństw, coraz mniej pracy pozwalającej godnie żyć. Coraz więcej śmieciowej za 800 PLN. Za to nieliczni mają coraz więcej i więcej. Nawet w USA po klasie średniej został tylko popiół ale miejsce milionerów zajęli miliarderzy. Nie namawiam do powrotu do "realnego socjalizmu" bo to była patologia ale spora doza krytycyzmu w stosunku do "jedynego ustroju" by się przydała. Tamten był do d... a ten też do d... będzie już za mojego życia. I coś z tym trzeba zrobić bo jak nie to historia się powtórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 09:58 Socjalizm był patologią, bo pokonał Hitlera, odbudował Warszawę i cały kraj, zlikwidował analfabetyzm, zmienił polską wieś w murowaną krytą eternitem, dał prawie darmowe mieszkania, stworzył przemysł, dał ludziom pracę zapeniając byt, bezpłatną oświatę z możliwością podnoszenia kwalifikacji i awansu, bezpłatną służbę zdrowia i poszanowanie godności uczciwych ludzi, stworzył fundusz alimentacyjny nie zmuszjąc rodziców na łożenie nie na swoje dzieci etc. Rzeczywiście dno. A najgorsze jest to, że głos w tych sprawach zabierają ci, którzy dzisiaj będąc na "górze" jutro bedą plebsem. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 13:21 Dziwnym trafem, budowano ten socjalizm 45 lat i do końca go nie zbudowano a na koniec się zawalił pod własnym ciężarem Odpowiedz Link Zgłoś
socialfanka Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych 08.09.10, 15:14 Gość portalu: wujek dobra rada napisał(a): >trzeba było skończyć jakieś prawdziwe studia było by łatwiej ;) to akurat żaden argument, jeśli rozpatrujemy problem szerzej. poza tym chodzi o to, aby znaleźć rozwiązanie, a nie mówić komuś, że już za późno. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych w... 08.09.10, 15:15 Nic dziwnego ze nie moze znalezc pracy u mnie tez by nie dostala: "W momencie składnia wniosku muszę dołączyć dokumenty dotyczące wynajmu lokalu, zakupu sprzętu itp." Gdyby umiala myslec do zauwazylaby ze: Nie umowe wynajmu lokalu ale wstepna umowe czyli oswiadczenie wlasciciela lokalu ze taki lokal jej wynajmie, sprzet zakupuje juz po otrzymaniu dotacji ma na to chyba 30 dni i po tym terminie musi rozliczyc sie z otrzymanej dotacji. Natomiast przy skladaniu wniosku mile widziane sa inwestycje wlasne ktore moga ale nie musza byc i ewentualnie takie inwestycje nalezy udokumentowac. Oczywiscie mowimy o dotacji z urzedu pracy, kazdy urzad moze tu wprowadzac "swoje" zmiany i wymagania ale podstawowa zasada jest "niezmienna" czyli najpierw skladamy wniosek dostajemy kase kupujemy sprzet a potem sie rozliczamy z otrzymanej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych IP: *.chello.pl 08.09.10, 17:05 zgadzam się w 100% z twoją wypowiedzią, ta Pani tylko uważa się za inteligentną a nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem, jeszcze jedno przekłamanie wytworzyła Pani polonistka, bezrobotny, który w trakcie szkolenia podejmie zatrudnienie na pewno nie musi zwracać kosztów szkolenia, zwraca je tylko w przypadku nieuzasadnionego przerwania szkolenia, a podjęcie pracy jest uzasadnionym przerwaniem kursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxan Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.09.10, 09:06 wytłumacz to urzędnikom z UP Odpowiedz Link Zgłoś
socialfanka Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych 08.09.10, 15:16 Gość portalu: wujek dobra rada napisał(a): > trzeba było skończyć jakieś prawdziwe studia było by łatwiej ;) To akurat żaden argument, jeśli rozpatrujemy problem szerzej. Chodzi o to, aby znaleźć rozwiązanie, a nie mówić komuś, że już za późno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-co Etaty dla asystentów, żony asystenta, jego teścia IP: *.retsat1.com.pl 08.09.10, 16:41 i siostry żony wiceprezydenta lodz.naszemiasto.pl/artykul/564036,prorodzinna-polityka-dariusza-jonskiego-etaty-dla,id,t.html?kategoria=660 Odpowiedz Link Zgłoś
suncross Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych w... 08.09.10, 18:19 W Polskich UP kolejnym beznadziejnym absurdem jest to, że z komputerowych baz informacji o wolnych miejscach pracy mogą korzystać JEDYNIE zarejestrowani bezrobotni (CO ZA RESTRYKCYJONIZM!). Pozostali, którzy są bez pracy choć nie są zarejestrowani bądź pracują za niekorzystne stawki i na umowę o dzieło, nie zasługują na luksus informacji ściśle strzeżonej! UP nie rozumieją, że gdyby udostępniły i poszerzyły informacje o nowych miejscach pracy, zaoszczędziły by pieniądze na zasiłkach (nasze pieniądze, nie ich), bo wtedy pod warunkiem, że jest zatrudnienie na danym obszarze czy obszarach kraju, nie byłoby konieczne dla poszukujących pracy z dnia na dzień poddawanie się żmudnej papierkowej procedurze rejestracji. Także oni sami mogliby zaoszczędzić swój czas i nerwy, oraz nie podupaść psychicznie z czym wiąże się stanie w długich kolejkach pełnych wynędzniałych bezrobotnych, bo UP jak na lekarstwo. A propos kolejek. W stolicy Polski są aż dwa urzędy pracy, podczas gdy w Wielkiej Brytanii UP jest tyle ile u nas MacDonaldsów włącznie z BurgerKingiem i Pizzą Hut! Nie ówiąc już o tym, że są one świetnie wyposażone w liczne stanowiska komputerowa, zaś bazy danych dostępne są nie na zasadach REGLAMENTACJI jak w czasach zamordystycznej komuny, lecz dla ludu, dla ciebie, bracie, i dla mnie (tak jak w prawdziwej komunie powinno być). Urzędy te jeszcze, czy ich współtwórcy i politycznie odpowiedzialni za politykę pracy w naszym kraju, chwalą się, wręcz chełpią, że polski system zasilany jest przez najmniejszy budżet w Europie (wyczyn jakże godny pochwały, bo są oszczędności) i jakoś funkcjonuje... Jest to obraz totalnego braku odpowiedzialności i olewactwa, już nie tylko braku, ale - skarlałej wyobraźni, gderliwej urzędniczej obstrukcji, niechlujstwa i kastrackiego, mającego nas zdławić, jeśli nie wykończyć, szownizmu wszystkich politycznie i urzędowo umocowanych. Tu, co skrzyżowanie stawia się krzyże, wszczyna ohydne światopoglądowe jatki, depcze się prawa wszelkich mniejszości, w końcu dochodzi do tego, że dal tych najsłabszych - bezrobotnych nie robi się prawie nic. I najśmieszniejsze, nie, najsmutniejsze jest to, że wszyscy się na to godzimy. W POLSCE POTRZEBNA JEST JAKAŚ SENSOWNA CENTROWO-LEWICOWA ALTERNATYWNA SIŁA POLITYCZNA, KTÓRA BYŁABY GŁOSEM ZDROWEGO ROZSĄDKU I RÓWNOWAGI (bez kastrackiej demagogii Tuska i bez ultraprawicowej bezwzględności kary śmierci Kaczyńskich, etc.), KTÓRA, WRESZCIE OPOWIEDZIAŁA BY SIĘ PO STRONIE NAJSŁABSZYCH - BEZROBOTNYCH I WSZYSTKICH KTÓRYM ŻYJE SIĘ TUTAJ ŹLE.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych w... IP: *.toya.net.pl 08.09.10, 18:25 Kobieta ma rację, w Urzędzie zatrudniają po znajomości nawet takich co się nie sprawdzają, byle z Kutna i znajomków komisarza. Jest konkurs na Dyrektora Wydziału ds.infrastruktury informatycznej bip.uml.lodz.pl/index.php?str=5668&PHPSESSID=9f647aedba82a37b98e4bfd4685dc374 i kto wygra? Oczywiście obecny p.o. dyrektora p.Janczak, bez wiedzy i umiejetności, ale z Kutna i rodzinka. Zajrzyjcie na wyniki naboru po 15 września. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdam53 Re: Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych 08.09.10, 20:05 Teraz to należy krzyczeć Kochana komuno wróć,bo wtedy było normalniej,pracownik był szanowany a teraz pracownik jest nikim i nie wazne jest wykształcenie i doświadczenie ale kolesiostwo,liczą się znajomi krulika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats W Polsce plaga sa bezrobotni czterdziestoletni 08.09.10, 20:56 emeryci biorace lewe L4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy O take Polske Michniki walczyły droga pani! IP: *.spray.net.pl 08.09.10, 23:36 dawni działacze "Solidarności" stworzyli ten dziki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Nie dzika Polska tylko wolna Polska 09.09.10, 00:41 To prawda, niektorym lepiej bylo w sowieckiej niewoli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Naiwna polonistko IP: *.dclient.hispeed.ch 09.09.10, 02:05 "Zero odzewu" - to nie po polsku, to bezposrednie i koslawe sciaganie z j.niemieckiego. A wiec tez bym cie nie chcial ... Odpowiedz Link Zgłoś
jackmaclase problem jest w zasilkach i systemie podatkowym 09.09.10, 03:34 Gdyby nie bylo zasilkow to pani wzielaby sie za jakas robote, bo nie martwilaby sie, ze straci zaslilek. System podatkowy jest chory. Potrzeba rejestracji dzialalnosi gospodarczej na mala skale tez jest beznadziejna. Gdyby pani nie musiala rejestrowac malej dzialalnosci gospodarczej i nie musiala ujawniac dochodow to zajela by sie np. robieniem zakupow sasiadom za niewielka oplata, np. za zrobie nie zakupow pobierala by 5 zl prowizji. Robila by zakupu 10 -20 sasiadom dziennie i wszystko by hulalo. Nie bralaby zasilku dla bezrobotnych, nie potrzebni byliby urzednicy w urzedzie pracy, nie potrzebne by byly jakies szkolenia dla bezrobotnych itp, bo bezrobotni sami by sie utrzymali. A podatki i tak by placili bo wszyscy placa podatek VAT. Ale takie proste rozwiazania sa za trudne dla najlepszego ministra finansow Odpowiedz Link Zgłoś
parkomat Re: problem jest w zasilkach i systemie podatkowy 09.09.10, 08:41 > Gdyby pani nie musiala rejestrowac malej dzialalnosci gospodarczej > i nie musiala ujawniac dochodow (...) > A podatki i tak by placili bo wszyscy placa podatek VAT. No nie wszyscy - ta pani z Twojego przykładu już nie (nie płaci VATu od usługi "przyniesienia zakupów"). Teraz wystarczyłoby, żeby pani w warzywniaku też "nie rejestrowała małej działalności i nie ujawniała dochodów", i sprzedawca ciastek, i kioskarz - i nagle się okazuje, że nikt nie płaci podatków. To mógłby być raj, gdyby nie "mały" problem z brakiem dróg, tramwajów, straży pożarnej i szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl2 Re: problem jest w zasilkach i systemie podatkowy IP: *.183.240.13.dsl.dynamic.eranet.pl 09.09.10, 09:13 Po pierwsze zasiłki w Polsce to jałmużna i są one krótkotrwałe. Tak więc nie mów bzdur, zasiłek dla bezrobotnego wynosi około 500 zł (zależy od stażu pracy) i wynosi od pół roku do roku. Tak więc nie mów głupot, że jak ktoś jest ponad rok bezrobotny, to nie chce pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Zasiłki są dla dzieciatych tacy już nie muszą prac IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 09:27 więc prędzej pluj na kury domowe, jednodzieciate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Nieprawda co piszesz o ubezpieczeniu i szkoleniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 08:31 Ubezpieczenie przysługuje ci 30 dni po wyrejestrowaniu z urzędu pracy. Możesz podjąć pracę (umowę o dzieło), będziesz ubezpieczona, a po 4 tygodniach znów się spokojnie zarejestrować. Jak podejmujesz pracę, obojętnie jaką będziesz miała umowę - nie ponosisz żadnych konsekwencji z wyrejestrowania. Tak samo ze szkoleniem. Jesli podczas szkolenia podejmiesz zatrudnienie, nie musisz zwracać żadnych kosztów. Otrzymasz jeszcze stypendium, za uczestnictwo w tych dniach szkolenia w których uczestniczyłaś i zwrot za dojazd (na podstawie biletu miesięcznego lub faktury za paliwo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Fakt, i jeszcze zakaz opuszczania kraju jako śmieć IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 09:11 nawet na dwa dni (w końcu jeszcze tam pracę dostanę), idąc po staż zniechęcają, a i doradca mówiący, że to co dostaniesz nieoficjalnie jest poniżej kwalifikacji mimo, że oficjalne oferty są jeszcze gorsze. No i to odczucie, że ci co traktują cię jak śmiecia są od ciebie głupsi, a do tego kompletnie niekompetentni:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x DELL rekrutuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 09:15 DELL rekrutuje, niech idzie na taśmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realia Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych w... IP: *.ggb.pg.gda.pl 09.09.10, 09:17 W jednym mogę się zgodzić z autorką - jest strasznie ciężko znaleźć pracę w dzisiejszych czasach. Mnie osobiscie strasznie denerwuje, że wiekszość naprawdę ciekawych szkoleń finansowanych z UE jest kierowanych uwaga - dla osób pracujących zamiast do tych którzy nie mają za co żyć! Z drugiej zaś strony przykro mi to stwierdzić, ale z twoim wykształceniem nie możesz spodziewać się, że będziesz rozchwytywana na rynku pracy. Niestety po kierunkach takich jak filologia polska, filozofia, socjologia można (jezeli nie ma sie ogromnego szczęścia lub znajomości) tylko pomarzyć o szybkim znalezieniu pracy ponieważ na pierwszy rzut oka dla pracodawcy w firmie (oczywiscie nie uwzględniajac tych związanych z kierunkiem studiów ) twoja wyuczone przez 5 lat studiów wiedza nie przyda się kompletnie do niczego:( Sama jestem po Geografii ale nie spodziewałam sie cudów po moim kierunku - po prostu lubiłam to czego sie uczę i chciałam być nauczycielką. Nauczycielką nie jestem ale pracę mam i to nawet dobrze płatną- tak samo jak moi znajomi z roku. Wszystko zależy tak na prawdę od Ciebie samej - nie spodziewaj się cudów, staraj się o pracę na niższych szczeblach i zapomnij o tym jak bardzo jesteś wykształcona (bo nikogo nie interesuje twoja wiedza nabyta podczas studiów) tylko skup się na tym co możesz dać potencjalnej firmie - wiem z doświadczenia że dobra autoprezentacja to 70% sukcesu. Trzeba pokazać że jest się po porostu interesującym człowiekiem najlepiej z poczuciem humoru - wiem to ponieważ nie raz uczestniczyłam w rozmowach kwalifikacyjnych i w przypadkach gdy ktoś nas zainteresował (ale nie spełniał naszych kryteriów) często bywało, że przekazywaliśmy automatycznie CV do innych działów, w których dana osoba mogłaby się spełnić zawodowo (tak na przykład Pani zgłaszająca się do ksiegowości pracuje teraz szcześliwa w promocji). Mam nadzieję, że szybko uda Ci się coś znależć!! Będę trzymać kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDIA Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych w... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 09:25 STUDIA www.youtube.com/watch?v=WLWeKYJM1Eo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopocianka wujku IP: *.chello.pl 09.09.10, 21:22 a jakie Ty skończyłeś, że taki żenujące ortografy sadzisz? BYŁOBY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Listy do redakcji: cała prawda o bezrobotnych w... IP: *.mofnet.gov.pl 10.09.10, 07:47 Fakt. Dotacje z PUP, a także cały system nie jest dla ludzi. Złożyłem wniosek w PUP w kwietniu b.r. W czerwcu zadzwoniła do mnie Pani z PUP z prośbą abym przyjechał po Panie z Urzędu na wizję lokalu. Ucieszyłem się, że dostanę dotację, więc pożyczyłem samochód i pieniądze na paliwo(łącznie 100km). Skierowano mnie na kurs ABC przedsiębiorczości, a po jego ukończeniu odmówiono przyznania dotacji, bo mimo ukończenia 45 lat mam za mało doświadczenia. Jest to żenujące i upokarzające, czy Pani z Urzędu Pracy nie zastanawia się, wiedząc od początku (jak sama stwierdziła), że nie dostanę dotacji skąd bezrobotny ma wziąć pieniądze, aby ją wozić? Odpowiedz Link Zgłoś
stefanwsk.1 Dlaczego państwo jedntch zatrudnia na trzy etaty. 07.10.10, 12:20 Czemu jedni nauczyciele dostają pracę na trzy etaty, a innych odsyła się z kwitkiem choć mają podobne wykształcenie, doświadczenie i sukcesy ? Wykształceni ludzie pobierają zasiłki i zapomogi a banda cwaniaczków wypłaca sobie państwowe pieniądze. Przynajmniej w Łódzkim Kuratorium nie ma w wakacje żadnych informacji o wakatach, a po półtorej etatu ma wielu pedagogów. Coś tu chyba jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.kkk Re: Dlaczego państwo jedntch zatrudnia na trzy et 07.10.10, 12:49 Bo oświata to niestety ostatni nie ruszony bastion komuny. Ja znam przypadki kiedy w szkole zatrudniono człowieka ale koleżanki nauczycielki go wygryzły gdyż: miał osiągnięcia i robił doktorat. Gdyby dostał umowę na stałe byłby w lepszej sytuacji niz one bo nie robiły doktoratu i nie miały żadnych osiągnięć. No więc umowy mu nie przedłużono. Powód: za mało zamiatał w pracowni po zajęciach. Może to byłoby smieszne gdyby się nie zdarzyło rzeczywiście w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dlaczego państwo jedntch zatrudnia na trzy et IP: *.toya.net.pl 04.11.10, 17:48 Niestety - oświata, jej kuratorium to nie jedyny bastion komuny. Uniwersytet Łodzki dzierży palmę pierszeństwa niepodzielnie od lat. I jest chyba coraz gorzej. Nepotyzm, kolesiostwo w: zatrudnianiu 'swoich", nagradzaniu, premiowaniu - To Jest To !! Tak w sferze dydaktyki jak i na nizszych szczebelkach hierarchii zawodów. Totalny przerost administracji z jednoczesna likwidacją etatów pomocniczych jak np. szatniarki, sprzataczki. A efekty w nauczaniu mizerniutkie - patrz w ranking uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Dlaczego państwo jedntch zatrudnia na trzy et 07.10.10, 13:35 stefanwsk.1 napisał: > Czemu jedni nauczyciele dostają pracę na trzy etaty, a innych odsyła się z kwit > kiem choć mają podobne wykształcenie, doświadczenie i sukcesy ? Wykształceni lu > dzie pobierają zasiłki > i zapomogi a banda cwaniaczków wypłaca sobie państwowe pieniądze. > Przynajmniej w Łódzkim Kuratorium nie ma w wakacje żadnych informacji o wakatac > h, a po półtorej etatu ma wielu pedagogów. > Coś tu chyba jest nie tak. No jak to ? Przecież to bardzo proste - skoro pełen etat to 18 czy 20 h , to przy 5 lekcjach dziennie można to wyrobić w 4 dni. Czyli zostaje jeszcze jeden do zagospodarowania :-) a przecież lekcje w wielu szkołach trwają długo czyli można w ciągu 1 dnia obskoczyć z 8 h i już się robi drugi etat. Przede wszystkim należy zrównać czas pracy nauczycieli z normalnymi wymaganiami kodeksu pracy bo to co jest w tej chwili to po prostu marnowanie publicznych pieniędzy. I nie ma co wyjeżdżać z bajkami jak to nauczyciele w domu muszą się napracować przygotowując lekcje czy sprawdzając klasówki. Żadnych super przygotowanych i choć trochę zaangażowanych nie spotkałam przez 12 lat nauki ( podstawówka + rzekomo renomowane LO ). Teraz mam koleżankę historyczkę uczącą w gimnazjum - zaczyna pracę 8-9, a kończy 12-13 ! Zrobiła już to mianowanie więc poza lekcjami poświęca jakieś 2-3 h w miesiącu na jakieś klasówki. To jest praca ? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Zwiększenie nauczycielskiego pensum 07.10.10, 15:06 spowoduje zmniejszenie liczby nauczycielskich etatów. A to spowoduje zwiększenie liczby tęsknych listów bezrobotnych polonistek do redakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
wlasnafirma własnafirma - dotacja UE 07.02.11, 11:06 Instytut Postępowania Twórczego zaprasza osoby z terenu powiatu zgierskiego do udziału w projekcie "Własna firma Twoją szansą na rynku pracy". Uczestnicy projektu otrzymają do 40 000 zł bezzwrotnej dotacji na założenie własnej działalności gospodarczej oraz dodatkowe wsparcie pomostowe (m.in. do 1 000 zł/m-c na bieżace koszty prowadzenia działalności). Nabór osób zainteresowanych: 31.01.2011 - 11.02.2011 Więcej informacji o projekcie oraz zasadach naboru: www.wlasnafirma.ipt.pl Odpowiedz Link Zgłoś