Dodaj do ulubionych

nottingham

IP: *.p.lodz.pl 31.03.04, 23:39
Nottingham mozna sobie oczywiscie obejrzec na odpowiednich stronach, ale my
tez mamy trzy zdjecia, dzieki Dobrym Ludziom.
www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/tramshots.html
Najbardziej zajmujace jest chyba to:
www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/images/nottham1.jpg
ktore pokazuje jak tramwaj wpisano w uklad lokalnych ulic dojazdowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: messer Re: nottingham IP: *.bremultibank.com.pl 01.04.04, 08:42
      Mam pytanie.
      Dlaczego bardziej popularne sa tramwaje a nie trolejbusy?
      Oczywiscie oprocz tego,że są bardziej malownicze :)
      • Gość: STUDI Re: nottingham IP: *.prokom.pl 01.04.04, 11:48
        Niestety trolejbusy dziedzicza zle cechy autobusu - koniecznosc uzycia jezdni.
        A wiec stoi w korkach. Owszem ktos powie ze mozna zakazac ruchu samochodowego ........ Ale chyba to nie jest rozwiazanie problemu.

Tramwaj moze jezdzic torowiskami wydzielonymi a pomiedzy odleglymi dzielnicami moze sie obejsc bez towarzystwa ulic i drog - wiec moze byc szybkim srodkiem transportu ominajacym zakorkowane drog. Dla trolebusu nalezaloby zbudowa c droge, a trudno budowac droge tlyko dla trolejbusu wiec automatcznie skazujemy go na stanie w korku ....... Trolejbus jest niestety uzalezniony od sieci drogi i ulic. Tramwaj moze sie od tego uwolnic.

Ponadto klopotliwe bylo manewrowanie na rozjazdach - obecnie elektronika to usprawnia (ale nie jest to powszechne - czyli trolejbus musi miec miejsc an ulicy aby moc skrecic na rozjezdzie - a w dobie korkow to problem). Ponadto czesto dochodzi(lo) do klopotow z odbierakami ktore czesto odczepialy sie od trakcji ......

Jeszcze jedno - torowsko tramwajowe zajmuje mniej miejsca, wagony sa wezsze niz pudla typowych trolejbusow. Prawidlowo wykonanie jest bardzo trwale i moze przeniesc wieksze obciazenia niez typowa ulica miejska. Oczywiscie nie nalezy sugerowac sie naszymi wschodnioeuropejskimi standardami.

Na ciasnych ulicach pojedyncze wagony tramajowe latwiej upchnac niz szerokie trojebusy.

Jedyny plus trolejbusa w przypadku budowy niej linii to brak torowiska. Ale niestety trakcja elktryczna czyni go malo konkurencyjnym wobec autobusow.

I jeszcze jedna zaleta trolejbusu (w Lublinie zadecydowala o tm ze nie ma tam tramajow) - tramwaj gorzej znosi duze pochylenia .....
    • Gość: Aleksej Re: nottingham IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.04.04, 12:03
      No niezle, mnie najbardziej podoba sie znak z lewej strony :) Aby kiedys takie
      staly na Piotrkowskiej.

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • ventlan Re: nottingham 01.04.04, 18:57
        Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> No niezle, mnie najbardziej podoba sie znak z lewej strony :) Aby kiedys
        takie
        > staly na Piotrkowskiej.

Ja bym go troche zmodyfikowal: przedielil na pol i domalowal rowerek :)
    • Gość: gość Re: nottingham IP: *.ip-51-68-141.eu 13.06.19, 00:20
      Polecam salon masażu Massage Therapy Nottingham który oferuje cupping massage, bardzo profesjonalna obsługa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka