Dodaj do ulubionych

Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka

05.05.04, 11:59
Zgodnie z nowelizacją ustawy Prawo Lotnicze, do przeczytania tutaj:

orka.sejm.gov.pl/opinie.nsf/dok?OpenAgent&2705_u
konkretnie art: 71 c.2. prezes ULC może wprowadzić dla lotniska Łódź-Lublinek
ostrzejsze normy antyhałasowe niż dla innych polskich portów lotniczych. Cóż
to oznacza w przyszłości? Nie wiem jak wy, ale ja spodziewam sie trudnośći z
uzyskaniem pozwoleń na działalność czarterów, a być może nawet regularnej
komunikacji, przez operatorów pochodzących z terenu byłego WNP.
Podstaram się teraz dotrzeć do Aneksu 16 do konwencji chicagowskiej z 1944
roku i do danych producentów, aby dowiedzieć się o jakie konkretnie typy
samolotów może ULC-owi chodzić.
Pozdrawiam
M..M
Obserwuj wątek
    • Gość: FL Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 12:46
      ale, że dlaczego akurat dla lublinka ostrzejsze niż dla innych portów? czy ma t
      związek z położeniem blisko osiedli ludzkich?
      • default_user Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka 05.05.04, 13:06
        Gość portalu: FL napisał(a):

> ale, że dlaczego akurat dla lublinka ostrzejsze niż dla innych portów?
        ???
        Zapytaj ustawodawcy

www.sejm.gov.pl/kancelaria/listy.htm
        > czy ma to
        > związek z położeniem blisko osiedli ludzkich?

Jest parę lotnisk w Polsce położonych podobnie, np. Poznań czy Bydgosz. O nich
        ustawa milczy. Tezę o antyłódzkim spisku w Warszawie na razie przemilczę
        Pozdrawiam
        M..M
        • default_user List do kancelarii sejmu, od siebie, wysłałem (NT) 05.05.04, 13:20

• Gość: MarcinK Re: List do kancelarii sejmu, od siebie, wysłałem IP: *.zapora / 212.160.172.* 05.05.04, 13:32
            A możesz zapodać treść. Też bym w parę miejsc wysłał. Szczególnie do łódzkich
            posłów. A poza tym poszedłbym po jakiś kij i potem pod sejm...

MK
            • default_user Re: List do kancelarii sejmu, od siebie, wysłałem 05.05.04, 13:41
              Zaptałem po prostu o argumenty jakimi kierował się Ustawodawca. Poprosiłem przy
              okazji o wyjaśnienie dlaczego podobne restrykcje nie dotknęły Okęcia Ławicy i
              Szwederowa, które leżą równie blisko osiedli.
              Pozdrawiam
              M..M
              • Gość: MarcinK Mam pomysła IP: *.zapora / 212.160.172.* 05.05.04, 13:47
                Witam

Ja ze swej strony przygotuję pismo do Rzecznika Praw Obywatelskich (nierówność
                traktowania osób korzystajacych z Lublinka i np Ławicy) i wyślemy pismo o
                zbadanie zgodności tej ustawy z konstytucją. A jak nie pomoze to będziemy pisac
                do Strassbourga.

MK
                • flying_lodz Re: Mam pomysła 05.05.04, 14:27
                  Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Witam
                  >
                  > Ja ze swej strony przygotuję pismo do Rzecznika Praw Obywatelskich
                  (nierówność
                  > traktowania osób korzystajacych z Lublinka i np Ławicy) i wyślemy pismo o
                  > zbadanie zgodności tej ustawy z konstytucją. A jak nie pomoze to będziemy
                  pisac
                  >
                  > do Strassbourga.
                  >
                  > MK
                  mój podpis masz:)
                • Gość: michał_k Re: Mam pomysła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 14:49
                  Musze Ci pogratulować - masz naprawdę niezły zapał. Gratulacje.
    • Gość: Tomasz Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.05.04, 14:48
      Ciekawe jakie normy mają inne niekoniecznie polskie lotniska (np.midway w
      chicago,la guardia i JFK w NY,heathrow i london city,berlin
      tegel/tempelhof,innsbruck itd.). Ja normalnie nie wiem jak to jest.Były
      niedawno robione te wszystkie pomiary natężenia hałasu i było w porządku a tu
      nagle wyjeżdżają że normy mogą być zaostrzone.Kurde albo ja jestem głupi albo
      tamci......Szukanie dziury w całym.....
      • default_user Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka 05.05.04, 15:16
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Ciekawe jakie normy mają inne niekoniecznie polskie lotniska (np.midway w
        > chicago,la guardia i JFK w NY,heathrow i london city,berlin
        > tegel/tempelhof,innsbruck itd.).

Insza inszość, to są lotniska zagraniczne, a my mówimy o POLSKIM Prawie Lotniczym.

> Ja normalnie nie wiem jak to jest.Były
        > niedawno robione te wszystkie pomiary natężenia hałasu i było w porządku a tu
        > nagle wyjeżdżają że normy mogą być zaostrzone.

Badania były robione dla samolotów B-737 i AT-42. Jak mają się one do Aneksu 18
        do konwecji chicagowskiej, nie mam pojęcia. Postaram się dotrzeć do tego
        dokumentu i sprawdzić. To właśnie na zapis tego aneksu powołuje się ustawodawca.

> Kurde albo ja jestem głupi albo
        > tamci......Szukanie dziury w całym.....

Pozdrawiam
        M..M
    • Gość: Albert Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.toya.net.pl 05.05.04, 17:07
      Zadziałała konkurencja innych portów lotniczych. Warszawka obawia się spadku
      liczby pasażerów korzystających z Okęcia po rozpoczęciu lotów przez tanich
      przewoźników z Lublinka. Zupełnie nie rozumiem dlaczego zajęto się w tej
      ustawie w sposób szczególny Lublinkiem, zamiast np. Okęciem, które zakłóca
      spokój znacznie większej liczbie mieszkańców. Widocznie artykuły nt. rozbudowy
      lotniska w Rzeczpospolitej czy Pulsie Biznesu wywołały duży oddźwięk w
      środowisku lotniczym i postanowiono się w brzydki sposób pozbyć konkurencji.
      Albo zadziałał Aeroklub...
      • default_user Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka 05.05.04, 17:18
        Gość portalu: Albert napisał(a):

> Albo zadziałał Aeroklub...

Albercie, racz proszę mnie nie rozśmieszać!
        Aerokluby (wszytskie, nie tylko łódzki) są jednymi z organizacji najbardziej
        poszkodowanych przepisami obecnego prawa lotniczego. Poczytaj sobie o
        uprawnieniach jakie wymaga sie od modelarzy, paralotniarzy, skoczków
        spadochronowych, pilotów samolotów UL. W całym cywiliowanym świecie traktowani
        oni są jako sportowcy, użytkujący spotrowe urządzenia latające podlegające
        przepisom ruchu lotniczego. Od listopada 2002 w Polsce ich ranga została
        zrównana z piltami samolotów liniowych. To tak jakby od rowerzysty wymagać
        kwalifikacji na TIR-a z przyczepą. Polecam w tym celu Przegląd Lotniczy
        (niestety nie zamieszcza treści artykułów on-line) oraz grupy pl.rec.lotnictwo i
        ava.net.szybowce.
        Pozwolisz, ze dosadnie stwierdzę - BZDURY WYPISUJESZ!!!
        Pozdrawiam
        M..M
        • default_user Uzupełnienie 05.05.04, 17:23
          Zapomniał bym!
          Co do pozostałej, wyciętej treści posta Alberta, skłaniam sie ku jej poparciu,
          ale obiecałem, że (na razie) przemilczę teorię spiskową, zanim nie dostanę,
          odpowiedzi z kancelarii Sejmu.
          pozdrawiam
          M..M
        • Gość: Albert Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.toya.net.pl 05.05.04, 17:24
          Aeroklub ma w obecnej sytuacji niewiele już do stracenia, a to co zawsze może,
          to trochę poszkodzić wykorzystaniu lotniska do celów komunikacyjnych.
          • Gość: Albert Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.toya.net.pl 05.05.04, 17:37
            Należy też zwrócić uwagę na to, że przepis ten będzie dotyczył jeżeli na
            Lublinku będzie więcej niż 50.000 operacji rocznie. Obecnie jest około 8000
            (chyba). Więc być może jeżeli będzie to lotnisko wyłącznie komunikacyjne to się
            w tych 50.000 zmieścimy i Prezez ULC będzie mógł pocałować nas w tyłek.
          • default_user Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka 05.05.04, 18:37
            Gość portalu: Albert napisał(a):

> Aeroklub ma w obecnej sytuacji niewiele już do stracenia, a to co zawsze może,
            > to trochę poszkodzić wykorzystaniu lotniska do celów komunikacyjnych.

Czy uważasz, że organizacja, którą zignorowano, gdy występowała do komisji
            sejmowej przygotowującej projekt ustawy Prawo Lotnicze, z propozycją utworzenia
            klasy mikrolotów, która od stycznia nie może doprosić się od prezsa ULC-u
            decyzji o tym, czy certyfikat na szkolenie lotnicze dostanie wszystkich 47
            aeroklubów łącznie, jako ośrodki afiliowane przy A.P., czy każdy ma występować o
            taki certyfikat indywidualnie, którą ignoruje się w kwesti uznania wydanych do
            tej pory uprawnień, a przypominam, to z polskich aeroklubów wyrośli
            kilkunastokrotni mistrzowie świata w lataniu precyzyjnym, takich przypadków mogę
            mnożyć na 2 strony, nie czas na to.
            Czy uważasz, że organizacja taka, w dodatku jedna spośród 47 ma na tyle dużą
            siłę przebicia, by wpływać na treść ustawy?
            Zastanów się!
            Aeroklub Łódzki ma na dzień dzisiejszy dwie drogi, albo poszukać sobie innej
            lokalizacji z dala od Łodzi i Łasku, gdzie za dwa lata stacjonować będzie
            eskadra F-16, albo zaakceptować bardziej niż dotychczas restrykcyjne warunki
            latania na Lublinku. Podejżewm, że skonczy się na rozwiązaniu pośrednim, czyli
            szkolenie podstawowe na szybowcach oraz szkolenie samolotowe odbywać się będzuie
            w Łodzi, natomiast szybowce treningowe, wyczynowe oraz motolotnie wywędrują
            gdzieś poza granice łódzkiej sterfy lotów.
            Trzeciej opcji nie ma! Likwidacja spółki Lotnisko-Lublinek wiąże się z likwdacją
            lotniska jako takiego, a zaręczam Ci, że koniec działalności komunikacyjnej na
            Lublinku, jest torzsamy z końcem spółki.
            Pozdrawiam
            M..M
    • Gość: Albert Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.toya.net.pl 05.05.04, 17:40
      A swoją drogą to przez lata w wawce Lublinek mieli gdzieś, a tu nagle się
      okazuje jaki to ważny port lotniczy dla Polski, że jako jedyny został
      wymieniony w ustawie...
      • Gość: Michał Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.aster.pl 06.05.04, 02:00
        Nie nazywaj tej urzędniczej bandy Warszawą. To jest ponadmiastowa koteria
        darmozadów, oblegająca jak stado sępów stolicę, gdziekolwiek by była. Umilają
        Polakom życie we wszystkich możliwych dziedzinach i mnożą się przez pączkowanie.
        Mamy rządy biurokracji!
        • Gość: MarcinK Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 08:18
          Cieszę się, że i ze stolicy (jak mniemam) docierają takie głosy. Niestety gdzie
          indziej tzw "zwykli ludzie" ze stolicy wyrażają radość, że łódzkie lotnisko ma
          trudności, bo lepiej zbudować drugie w Warszawie. Przykre to :-(

Pozdrawiam, MarcinK
          • Gość: Michał Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.aster.pl 06.05.04, 11:58
            Rzeczywiście jestem z Warszawy. Obserwuję Wasze forum i zapał. Łódź zasługuje na
            normalne lotnisko. Mam nadzieję, że z czasem sytuacja na rynku lotniczym
            zostanie uzdrowiona i będziecie mogli się cieszyć codziennymi połączeniami
            samolotem wielkości ERJ-145 z Frankfurtem, Paryżem, Londynem, itd. W tej chwili
            mniejsze linie z zachodu otwierają pierwsze połączenia, takie jak Łódź, Poznań,
            Wrocław - Kolonia (EAE), czy Kraków - Zurych (Styrian Spirit). Pewnie takich
            połączeń będzie przybywać, ale to potrwa.
            Omawiany tu przepis zmienionej ustawy o prawie lotniczym to rzeczywiście
            przykład ręcznego sterowania w sprawie Lublinka. Skoro sejm to przyklepał, to
            znaczy, że takie było zamówienie. Kto mógł być tym zainteresowany? Towarzystwo z
            ULCu? Koledzy z "Portów Lotniczych"? A może jeden z oligarchów (Kulczyk,
            Gudzowaty, Stokłosa, Niemczycki - niestety, nie pamiętam który z nich), który
            wykupił tereny w strefie lotniska w Sochaczewie i jeszcze jednego (chyba w
            Tomaszowie). Przy okazji targów o lokalizację nowego lotniska dla W-wy
            napomknęła o tym "Rzeczpospolita". I co? Ostatecznie nie wybrali, choć czas już
            najwyższy. Znaczy, targi trwają.
            Tow. oligarcha na pewno usilnie się stara, by niemała inwestycja zwróciła mu się
            z nawiązką. Możliwe, że za jakiś czas zostaniemy uszczęśliwieni nowym lotniskiem
            w jedynie słusznym Sochaczewie czy Tomaszowie. W tym mafijnym państwie to
            przecież normalna praktyka w interesach. Wystarczy sporzeć na przekręty w
            Orlenie, Poczcie, PKP. Stu, puk, laską o blat, sejm mówi: Tak!
            A Lublinek po co? Oligarchia konkurencji nie potrzebuje.
            Pozdrowienia dla ambitnych Łodzian!
          • lubawa1 Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka 06.05.04, 16:45
            Jako kolejny warszawiak na tym forum podpisuję się pod postem Michała.
            Urzędnicze nieroby (nie mylić z Warszawą) uwielbiają wsadzać kij w szprychy,
            byleby tylko choć trochę dla nich skapnęło.

Co do tych "zwykłych ludzi" ze stolicy, którzy ponoć cieszą się z trudności
            łódzkiego lotniska. No cóż, statystyka mówi nam, że debile są w każdej
            populacji ;-) A swoją drogą, ciekawe czy tacy "zwykli ludzie" są dumni z
            ciasnego Okęsia w seksownym lila? (chyba nie; "zwykli ludzie" jeśli już gdzieś
            latją, to do spożywczaka po pyffko...)
    • Gość: Michał. Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: *.wsd.lodz.pl 06.05.04, 18:53
      Pozostaje pytanie co my mozemy zrobić aby do tego nie dopuścić?????Przecież to
      jest jawna kpina i kolejna aferka - pewnie korupcyjna!!!!
      • lubawa1 Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka 06.05.04, 18:56
        Jeśli chcesz coś zrobić, to zerknij na sąsiedni wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=12435341
    • default_user Przebieg głosowania 07.05.04, 00:09
      orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&4&73&54
      Głosowało - 403 Za - 401 Przeciw - 0 Wstrzymało się - 2 Nie głosowało - 57

Znaczy się wsyscy przeciwko nam :-(
      M..M
      • default_user i całego procesu legislacyjnego: 07.05.04, 00:28
        ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2705.htm
        Lublinek pojawia się już w projekcie rządowym, opracowanym przez ministra
        infrastruktury Marka Pola i podpisanym przez premiera Leszka Millera.
        Chyba pod na adres tych osób możemy przesłać podziękowania za troskę o rozwój
        naszego msiata.
        Pozdrawiam
        M..M
        • Gość: Michał Re: i całego procesu legislacyjnego: IP: *.aster.pl 07.05.04, 01:32
          Świetna robota! Już wiemy, jaką drogą pojawiają się podobne pomysły. Wspólnymi
          siłami po nitce do kłębka.
    • Gość: axx Re: Zaostrzone normy hałasu dla Lublinka IP: 207.191.236.* 07.05.04, 04:27
      Pytanie brutalne. Jak glosowali poslowie z ......Lodzi i wojewodztwa ?.
      Jezeli za to dlaczego. Mozna zapytac poslow a w przyszlosci nie glosowac na nich jezeli sie skurwili.
    • Gość: ander 2 ogólne pytania IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 14:19
      Mam dwa pytanie:
      Po pierwsze: Czy te ograniczenia mogą wejść w życie dopiero, gdy na Lublinku
      przekroczy się 50 000 operacji rocznie?
      Po drugie: Czy ograniczenia dotyczą wyłącznie samolotów takie jak starsze
      Antonovy, Iły itd?

pzdr.
      adr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka