Dodaj do ulubionych

Prawdziwe Serce Łodzi zawisło na ul. Piotrkowskiej

IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 21:57
Sorry ale to jest się wlaśnie nazywa nietolerancja. Nieumiejętność dopuszczenia do siebie mysli, że inni mają prawo wierzyć w to co chcą. Nie widzę powodu dla którego trzeba by szydzić z czyjejś wiary. Tak się mogą jedynie zachowywać osoby nietolerancyjne. Dziwie się, że gazeta wyborcza w ogóle poświęca czas takiej miernocie.
Obserwuj wątek
    • Gość: arf Re: Prawdziwe Serce Łodzi zawisło na ul. Piotrkow IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.11, 22:05
      A wierzcie sobie - byle za swoje, tylko nie narzucajcie tego innym metodami administracyjnymi. Religia podlega krytyce jak wszystkie poglądy, a to była jedna z form krytyki.
    • Gość: gosc bardzo fajne ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.11, 22:20
      jestem "za" Pawłem.
      Nadęcie i zadęcie czarnosukienkowych w związku z tym dzwonem wymaga reakcji
    • Gość: ... [...] IP: *.coe24.net 09.09.11, 22:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: szalom Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 22:29
      niechby ktoś się przebrał za pszczółkę Maję w jarmułce i paradował półnagi z torą po placu Kościelnym. byłby krzyk na całą Europę i pół Azji.
      • marek.p.j Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 09.09.11, 23:13
        Gość portalu: szalom napisał(a):

> niechby ktoś się przebrał za pszczółkę Maję w jarmułce i paradował półnagi z to
        > rą po placu Kościelnym. byłby krzyk na całą Europę i pół Azji.

A gdyby za pszczółkę Gucio? A gdyby w turbanie? A gdyby tam była wasza matka? I nie mówcie mi, że matka siedzi z tyłu.
    • Gość: mała Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 22:38
      Jak się nie ma nic ciekawszego do pokazania, a koniecznie chce się zabłysnąć, to najłatwiej kogoś wyśmiać- to zawsze działa. Uważam że ten koleś jest żałosny.
      • Gość: hasyd Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 22:48
        żałosny to mało, to pajac...
        • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 23:11
          No co ty? Fajny facet i ma niezłe pomysły. Większości ludzi podoba się to, co robi. U mnie w pracy ma jakieś 90% poparcia. Fajnie, że ludzie nie boją sie głośno mówić o swoich poglądach. Z radością tez obserwuję, że coraz więcej ludzi decyduje się nie zapisywać swoich dzieci na religię. Może to skutek takich właśnie akcji? Ludzie zauważają, że można skutecznie przeciwstawić się czarnej mafii i przestają się bać. Oby tak dalej! Państwo powinno być 100% świeckie.
          • Gość: Hanys Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 00:02
            >U mnie w pracy ma jakieś 90% poparcia.

A w której agencji pracujesz?
            • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 00:07
              O proszę! Kolejny praktykujący katolik. I znawca agencji towarzyskich. Zapewne stały bywalec? To już ministranci wam nie wystarczają?
              • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 14:50
                Ateistom i antykatolikom wszystko kojarzy się z jednym. Widać jak propaganda antykatolicka silnie i sprawnie działa.
                Droga Leno oprócz Agencji towarzyskich są o onne - np. Agencje Reklamowe, Agencje PKO, Agencje Matrymonialne, Agencje Wywiadowcze.........
                Postaraj trochę rozwinąć swój światopogląd a może będziesz w stanie zrozumieć kiedyś, że twoja walka z katolicyzmem opiera się na błędnych przesłankach wynikających z niedostatecznej wiedzy własnej o katolicyźmie. Weź i przeczytaj choćby Katechizm i ustosunkuj się do np. Dziesięciu przykazań Bożych możesz pominąć dwa pierwsze których jako osoba nie wierząca nie jesteś w stanie nigdy zrozumieć o pojąć) i odpowiedz sobie szczerze co masz do zarzucenia pozostałym przykazaniom? To jest podstawa kościoła katolickiego. Walcząc z nim walczysz z prawością postępowania człowieka, bo odrzucasz kanony prawa naturalnego.
                • Gość: D Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.11, 14:58
                  A jak rozwiązać problem, gdy to Kościół swoim postępowaniem walczy z Katechizmem? Czy walczy z samym sobą, czy prawość walczy z prawością?

Najważniejszy błąd, który popełniasz, to stawiając znak równości pomiędzy Kościołem a zasadami zawartymi w Katechizmie.

I jeszcze: 10 przykazań jest starszych od Katechizmu i nie trzeba być katolikiem, żeby ich przestrzegać. Katolicy czytający tylko Katechizm wiedzą o istnieniu 9 przykazań. To 10. gdzieś się w ciągu wieków katolikom zapodziało.
                  • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 16:12
                    Co ty dziecko bredzisz? Jak kościół może walczyć z Katechizmem. Kto ci takich bzdur do głowy nawkładał?
                    To tak samo jak ojciec Rydzyk jeżdzący Maybachem.
                    Opieraj swe sądy na wiedza własnej a nie zasłyszeniach. Dobrze dobieraj źródła i sprawdzaj opisane przapadki.
                    Piszesz, że nie trzeba być katolikiem by przestrzegać 10- ciu przykazań. Jeśli katolicyzm jest czymć złym, to po co przestrzegać dziesięciu przykazać? - może one też są złe bo pochodzą od katolicyzmu? Tu zadziała zasada kropli wody drążącej skały. Będzie liberalne róbta co chceta. Prawo będą stanowili najsilnijsi dla swoich potrzeb. (zresztą to co czyni się już obecnie).
                    Brak kościoła, to brak bądź co będź silnej instytucji stojącej na straży porządku moralnego.
                    Wyobrać sobie państwo, gdzie zasady moralne stanowić będzie grupa najsilniejszych wpływów? Może to być mafia przestępcza. Chciałabyś żyć w takim państwie?
                    Nie miej złudzeń, już dzić takie grupy mają realny wpływ na kształtowanie prawodawstwa w wielu państwach. Przypomnij sobie jaka istytucja była ostoją państwowości, jaka istytucja pierwsza walczyła z komuną w Polsce. Wtedy kościół był potrzebny. Co - Murzyn szrobił swoje, murzyn może odejść? Do kościoła wniknęli także ludzie którzy mieli kościół rozsadzić od środka. Obecność takich ludzi nie może mieć ani wpływu na zasadność istnienia ani kościoła ani tym byrdziej wiary katolickiej. Jedynie w kościele katolickim istnieje sakrament pokuty (spowiedź i żal za grzechy) - czyli kościół bierze pod uwagę ułomność człowieka i daje szansę poprawy przy czynnym udziale naprawienia wyrządzonej krzywdy i żalu za zły uczynek. Przy braku wiary kto będzie tego przestrzegał. Popełniasz jeden z kardynalnych błędów stawiając znak równości pomiędzy człowiekiem który nazywa sam siebie wierzącym (ale postępującym według własnego widzi mi się) a człowiekiem katolikiem który faktycznie wypełnia swą wiarę według zasad kościoła katolickiego. Temu pierwszemu zapewne byś mogła wiele zarzucić w jego postępowaniu, zaś temu ostatniemu nie. W ocenie katolicyzmu staraj się opierać na ocenie prawdziwego katolicyzmu a nie na ocenie katolicyzmu poprzez pryzmat postępowanie psełdo katolików.
                    Prawdziwy katolik to człowiek prawy któremu nie można niczego zarzucić. Gdyby śwoat budować w oparciu o katolicyzm i ludzie nie udawali a byli katolikami, to żylibyśmy w raju.
                    Bądź sprawiedliwa wśród sprawiedliwych a nigdy nie uogólniaj i nie opieraj się nigdy na zasłyszeniach. Pozdrawiam.
                    • Gość: D. Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 20:18
                      "Starcze", w punktach, żeby nie marnować Twojego czasu:

1) Kościół walczy z Katechizmem, bo jest instytucją skorą do hipokryzji (zob. 9. i 10. przykazanie z Dekalogu oraz 1. i 2. grzech z grzechów głównych i pomyśl o gromadzonej przez KRK władzy, pieniądzach, zaszczytach, gruntach, budynkach).

2) 10 przykazań to nie pomysł katolicyzmu. Owszem, autorka wersja 9, które udają 10 jest wymysłem KRK. Ale można wierzyć w 10 przykazań i być - uwaga! - kalwinem, ewangelikiem, zielonoświątkowcem, prawosławnym, żydem, mormonem, a nawet - jeśli się uprzeć - muzułmaninem (choć w tym wypadku przykazania są rozsianie, ale ich moralny wydźwięk jest ten sam). I nie są to ludzie, którzy - jak piszesz - są wierzący, ale postępują wg własnego widzimisię.

Ergo z 2) Katolicyzm nie jest jedynym gwarantem moralności na świecie. Nie ma alternatywy - jak już ktoś Ci napisał - katolicyzm vs. liberalizm - i basta. To jest Twój iluzoryczny konstrukt, który mam nadzieję już widzisz. Świat nie składa się z dobrych katolików/dobrego KRK i złych liberałów. Binarność zostawmy komputerom - one nieźle działają w systemie zero-jedynkowym. Świat jest bardziej mozaikowy.

Piszesz:
                      > Gdyby ś
                      > woat budować w oparciu o katolicyzm i ludzie nie udawali a byli katolikami, to
                      > żylibyśmy w raju.

No widzisz, KRK miał do dyspozycji monarchów całej Europy, miliony hektarów gruntów, wtyki we wszystkich dworach, wpływał na prawo, etykę, estetykę, filozofię, sztukę, podbijał wraz z królami nowe kontynenty, zakładał tam kolonie, mówił, co dobre, a co złe. Robił to przez - powiedzmy - 1000 lat. I cierpienie ludzi jakoś się nie zmniejszyło, a KRK wciąż wznosił swoje pałace, wciąż podawał sobie ręce z tyranami, zagarniał pieniądze, wiedzę i władzę. Dlatego uważam, że KRK jest największym wrogiem chrześcijaństwa. Jeśli zmarnował 10 albo i więcej wieków swojej dominacji w Europie, a wspierał głównie silniejszych, to jest wstrętnym wężem, którego trzeba trzymać mocno pod butem, żeby nie ukąsił. W imię szczęśliwości ludzkości.
                      • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 20:38
                        Osioł zawsze pozostanie osłem.
                        Pozdrawiam
                        Starzec
                        • Gość: D. Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 20:45
                          I znów unik. I znów szkoda. Może jutro znajdziesz czas.
                          PS Nadałem Ci tytuł "starca", bo Ty protekcjonalnie zwróciłeś się do mnie per dziecko, a że mam trochę lat, więc Ty mówiąc o mnie dziecko, musisz być naprawdę wiekowy.
                      • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 21:57
                        Prawdę powiedziawszy, to już nie chcę mi się odpowiadać na ciągle powtarzane nieprawdy. Jeśli ktoś jest ateistą i nie daj Boże do tego komunistą, to nigdy nie zrozumie katolika. By być Katolikiem, to trzeba tego chcieć i rozumieć w co się wierzy. Dla was ateistów, to egzotyka, bo wy kościół znacie z medialnej papki i takim go widzicie jaki wam podają. Dla was katolik to zawsze będzie ciemnota, głupota i moher, bo tak was wychowano. Co Ty wiesz o wspołczesnym kościele?
                        Nie wiem już kto napisał, że kościół zabrania używania prezerwatyw chorym na AIDS - tak wam wszczepiono bo to wygodne, ale mało kto z was wie, że właśnie papież JPII zezwolił na używanie prezerwatyw dla małżeństw w których jest problem choroby AIDS.
                        Ile trzeba by strzępić sobie język byto dotarło do szerokich rzesz sceptyków KK. Kto chce ten wierzy, kto nie chce ten nie musi jego sprawa - kiedyś sam się przekona czy jego wybór był słuszny. Wolna wola.
                        Z oboiązku katolika ale nie z przekonania, że coś do Ciebie trafi odpowiem Ci na kolejne punkty.

Ad.1. Hipokryzja kościoła o jaką go posądzasz oparta jest na twojej wyobraźni a nie na rzeczywistości. Państwo Polskie jest od dnia chrztu Państwem Katolickim. System własności oparty był od początku Państwowości polskiej na obszarnictwie. Biskupi KK katolickiego wywodzili się ze szlachty i klas posiadających więc Kościół miał majątki ziemskie - przecież z czegoś musiał się utrzymywać. Według Ciebie powinien nic nie posiadać i utrzymywać się z powietrza?
                        Twoja wyobraźnia rozciąga się, że to KK jest bogaty więc Biskupi żyją w lukusach a czas marnotrawią na hulankach, swawolach i wszyscy są pedofilami i pederastami.

Ad.2. Dekalog to nie pomysł to przekaz od Boga i pierwsze prawo. Piszesz, że inni go też przestrzegają - dobrze, więc czemu czepiasz się katolików?

Katolicyzm jest jednym z gwarantów i nigdzie nie powiedziałem, że jedynym. Jako katolik szanuję inne religie i domagam się szanowania mojej. Niestety liberalizm (choć nazwa jest mylący i sugeruje że jest dla wszystkich przyjazny) jest w sprzeczności z wiarą katolicką. Liberałowie opowiadają się np. za aborcją. Spotkałem się z liberałem który mówił, że jest katolikiem. Jak katolik może popierać aborcję - powiedziałem. - a on na to, że on aborcji nie popiera ale inne rzeczy mu się u liberałów podobają, to ja mu zadałem pytanie jak chce oddzielić aprawę aborcji głosując na program paetii która aborcję ma wpisaną do swego programu? - przecież nikt nie będzie się go pytał czy jest za czy przeciw, będzie uczestniczył z automatu w czymś za czym nie jest jeśli wyboerze liberałów. Katolik i liberał, to sprzeczność i oszustwo. Nie ma takiego mariażu by był zgodny z etyką katolicką - dlatego też liberałowie wszelkimi możlowymi metodami rugują KK.

Zarzucasz KK, że nie zbudował szczęśliwości. Napisałem, że gdyby wszyscy, to byłby raj na ziemi. WSZYSCY i na prawdę a nie udawanie i z oszustwem zasad moralnych.
                        Powiesz, to utopia - tak utopia przy ludziach niewierzących, ale nie jst to wina ludzi wierzących.
                        Na tym polega wiara - prawdziwa wiara.
                        I to tyle, a Ty trzymaj sobie tego węża pod butem by Cię nie ukąsił.
                        Do zobaczenia wkrótce bo też jestem człowiekiem starym, ale szczęśliwym , bo spełnionym.
                        Po tamtej stronie dorzucę 10 i sprawdzę kto miał POKERA.
                        • desidero1 manipulatorze ! 11.09.11, 22:57
                          Gość portalu: AS napisał(a):
                          > Co Ty wiesz o wspołczesnym kościele?

A co ty wiesz o histori KK?

> Ad.2. Dekalog to nie pomysł to przekaz od Boga i pierwsze prawo.

Przekaz od boga zmanipulowany w 726 r., kiedy Kościół rzymski z Dziesięciu Boskich Przykazań usunął drugie, które brzmi:
                          "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach, pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył"
                          Otworzyło to drogę do handlu medalikami, obrazami, szkaplerzami, krzyżykami, posągami itp . Przykazań jednak musiało pozostać dziesięć. Podzielił więc kosciół ostatnie przykazanie, mówiące o niepożądaniu ani żony, ani osła, ani wołu, na dwie cześci i odtąd katolicy mają też Dziesięć Przykazań, tak jak i Zydzi.

> Katolik i liberał, to sprzeczność i oszustwo.

A inkwizycje jak nazwiesz?
                          Kościół Rzymskokatolicki przelał więcej niewinnej krwi, niż jakakolwiek inna instytucja.

> Na tym polega wiara - prawdziwa wiara.

Manipulatorze, mieszasz wiarę z bezwzględną manipulacją ziemskiej administracji pana boga dokonywanej na masie ludzi nieświadomych i mało wiedzących.
                          • Gość: AS Re: manipulatorze ! IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 23:52
                            Ile u ciebie zacietrzewienia i nienawiści. Jak czytam na tym forum niektóre wypowiedzi to od razu wiem kto kim jest. Potwierdzają mi się jedynie wieloletnie badania stosunków społecznych w Polsce. Łódź jest wzorcowym miastem ze względu na swą przeszłość migracyjną. Polskie Piekiełko to nietolerancja, głupota, brak zasad i wrogość do drugiego człowieka. Chodowano to prez lata komuny a po przepoczwarzeniu okrągłostołowym nie zadbano o właściwą edukację młodego pokolenia. Róbta co chceta dopełniło rozchwiania moralnego. Krótkozwroczność i niedbałość o przyszłe pokolenia czyni Polskę Państwem słabym - o to chodziło by w sposób już pokojowy zacząć osiągać to czego nie udało się osiągnąć Hitlerowi - patrz wystąpienie Adenauera 1956 rok do tzw. Wypędzonych. Jedyną siłą która i tym mówi jest KK i on stoi na prtzeszkodzie tym planom i dlatego należy go zlikwidować. Pomagajcie w tym, tak jak niektórzy pomagali przy rozbiorach. Chocholi taniec się zaczyna.
          • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 14:34
            Gość portalu: Lena napisał(a): Ludzie zauważają, że można skutecznie przeciwstawić się czarnej mafii i przestają się bać.

Jeśli to nazywasz mafią, to w takim razie kim wy jesteście? Jest wsz pełno tam gdzie jest łatwy pieniądz. Opanowaliście banki, finanse, środki przekazu, film, sztukę, finanse w UE. To kim wy jesteście że macie prawo zwalczać to co było podstawą obecnej cywilizacji Europejskiej?
            Jesteście Narodem Wybranym?

• Gość: viola Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 14:51
              @As
              czy Ty naprawdę nie widzisz tej porażającej obłudy kleru? Bo nie o wiarę tu chodzi, bo ta powinna być intymną sprawą każdego kto deklaruje się jako wierzący. Przecież te akcje Hajncla w prześmiewczy i dowcipny sposób (nie szkodząc nikomu) pokazują zjawisko manipulacji, zawłaszczania umysłów i przestrzeni publicznej . Oburzenie na te niewinne akcje i składanie zawiadomień do prokuratury tylko potwierdza to całe napuszenie i przeświadczenie, że tylko oni t.j. kler ma monopol na prawdę.
              • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 16:31
                Jedną manipulację jaką dostrzegam to manipulację przebudowy Europy. W 1956 oku Adenauer po wyborze na Kanclrza Niemic powidział do tzw. wypędzonych: Nie jest w waszym interesie podważanie postanowień z Jałty - wszystko pdzyskacie jak będzie wspólna Europa rozszerzona o ziemie na wschodzie. Plan jest skwapliwie sukcesywnie i spokojnie realizowany. Polska została pozbawiona siły (nie ma przemysłu, nie ma Banków, media w rękach niemieckich, wyludnia się - ludzie wyjeżdzają za pracą a młodzież wabiona jest do zawodowych szkół niemieckich i finansowana przez IHK- ci młodzi ludzie już nie wrócą do Polski).
                A ta obłuda kleru o jakiej piszesz, to to, że ci ludzie mówią i prawie krzyczą o tym otwarcie.
                Mieszkam w Niemczech od 25-ciu lat i wiedza moja jest niezależna (więcz czysta) a kler polski jedynie potwierdza swoje oddanie swej Ojczyźnie Polsce, czego nie można powiedzieć o wielu "Polakach" podobnych tym co przy rozbiorze Polski cara nazywali dobroczyńcą.
                To tyle. Polak przed i po szkodzie głupi jeśli nie umie z historii wyciągać wniosków.
                • wirusx Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 16:50
                  AS napisał(a):

Polak przed i po szkodzie głupi jeśli nie umie z historii wyciągać wniosków.
                  ------------------------------
                  AS, no nie umiesz wyciągać, fakt...
                  • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 19:09
                    wirusx napisał:

> AS napisał(a):
                    >
                    > Polak przed i po szkodzie głupi jeśli nie umie z historii wyciągać wniosków.
                    > ------------------------------
                    > AS, no nie umiesz wyciągać, fakt...

A to niby jakich to wniosków nie umiem wyciagać. Fakty, fakty a nie populizm i pustoslowie. Jesteś typowym przykładem mąciciela - nic nie powie a zasieje intrygę. Brawo dobrze się uczysz - będziesz dobrze służył swoim panom liberałom - może kość dostaniesz.
                • Gość: viola Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 16:56
                  @As
                  Twoje zaślepienie i język wskazywałoby na reprezentanta (duchownego) przywoływanej tu instytucji, której obłudę i butę obnaża swoimi akcjami Paweł Hajncel. Do tej pory nie zdarzyło mi się spotkać księdza, którego argumenty i postawa wzbudziłyby moje zaufanie i szacunek. A pierwszy kontakt przy okazji pierwszej spowiedzi przed komunia świętą sprowadził się to pytania "czy robiłam brzydkie rzeczy z chłopcami". Potem było już tylko gorzej. Żałuję, że nie dane mi było poznać księdza Jana Zieję, którego kler katolicki traktował jak niewygodnego odszczepieńca.
                  Tak więc wielebny Asie wycofuję się, bo już widzę, że wspólnej płaszczyzny nie znajdziemy.
                  • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 19:37
                    Nie spotkałaś księdza który by wzbudzał twoje zaufanie, bo jesteś nie wierząca o wiara jest dla ciebie czymś abstrakcyjnym czego nie jesteś w stanie pojąć. Tam mają ludzie egoiści zadufaniw sonie i przeświadczeni o swojej nieomylności. Mógłbym wraz z tobą zanegować Boga gdybyś w sposób racjonalny umiała wytłumaczyć: Powstanie wszechświata, powstanie życia, sens życia i jeszcze kilu innych rzeczy. Nawet intuicji nie posiadasz, bo nie jestem osobą duchowną i nie jestem w żaden sposób związany z klerem. Wręcz przeciwnie jak każdy rozumny człowiek jestem człowiekiem poszukującym. Jestem artystą podobnie jak podający się za niego P.H. - lecz nigdy by mi do głowy nie przyszło by w swej twórczości obrażać czyjeś uczucia religijne i to nie ważne czy są to uczucia religijne Zyda, Muzułmanina czy Buddysty. Myślę że zależy to od kultury osobistej artysty. Artysta który nie ma wrażliwości w tym zakresie przypomina raczej Jelenia na rykowisku a nie wirtuoza sztuki. Zadziwiające ale wszelkie moje poszukiwania zawsze kończą się na istocie Boga. Dla mojej ciekawości - na czym opierasz swój sąd warażony stwierdzeniem: "Twoje zaślepienie i język wskazywałoby na reprezentanta (duchownego) przywoływ
                    > anej tu instytucji, której obłudę i butę obnaża swoimi akcjami Paweł Hajncel."
                    Na czym to niby ma polegać ta obłuda i buta Kościoła Katolickiego? Podaj trochę dokumentów a nie zasłaszeń, plotek czy przypuszczeń.
                    Ponadto na czym opierasz swój sąd mówiąc, że jestem zaślepiony?
                    A może to ty jesteś niedowidząca i wypowiadasz się o sprawach o których nie masz zielonego pojęcia, a wiedzę masz zasłyszaną. Czy zdajesz sobie sprawę ile zła możesz wyrządzać propagując coś z czym nigdy byś się nie zgodziła mając pełnię wiedzy?
                    Pomyśl trochę nad tym, czy przypadkiem nie stajesz się nieświadomie narzędziem w czyiś rękach dla realizacji nieswoich interesów.
    • Gość: derek.4 Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.dobranet.pl 09.09.11, 23:06
      To nie motyl tylko idiota!
      • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 23:14
        A cóz z ciebie za katolik, skoro innych ludzi obrażasz takimi słowami? Przy okazji obrażasz też niepełnosprawnych umysłowo. Moim zdaniem, powinieneś się wstydzić.
    • Gość: kolce Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 23:11
      To nie serce Łodzi, tylko kolejna bufonada katoli...na szczęscie mózg jest po stronie ateistów!
    • Gość: mała Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 23:23
      Takie akcje pokazują tylko całkowity brak tolerancji. Niestety w tym kraju zadziało się coś co sprawiło, że katolik wstydzi się lub boi przyznać do swojej wiary. Boi się, że zostanie źle odebrany, wyśmiany, wyzwany od tumanów. Za to gdyby ktoś odważył się wyjść na ulicę z transparentem: "homoseksualizm to choroba", "muzyka metalowa tylko dla idiotów", "czarni do Afryki", "Islamiści= terroryści" i jeszcze z wieloma innymi absurdami, to zostałby potępiony i obrzucony pomidorami. Za to katolików można obrażać, opluwać, wyśmiewać. Jest śmiesznie prawda?
      • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 23:38
        A kogo obchodzi twoja wiara? Zachowaj ją dla siebie, zamiast obnosić się z nią publicznie. Religia to prywatna sprawa każdego człowieka. Nie wypada demonstrować jej publicznie. Swoją drogą, ciekawe rzeczy piszesz. To już nie jest tak, że katolików mamy 98%? Czy może to pozostałe 2% stało się nagle tak ekspansywne, że 98% panicznie boi się go?
        • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 23:42
          A kogo obchodzi np. muzyka techno- a parady są!, kogo obchodzą geje?- również manifestują, a może przyczepmy się do biegaczy?- w końcu organizowane są biegi uliczne- jakim prawem obnoszą się ze swoim zdrowym stylem życia? Idąc tym tropem powinniśmy chodzić z torbami na głowach bo np. nie lubię patrzeć na kolczyki w wardze- a ludzie je noszą! Obnoszą się! Czyż nie? Z całym szacunkiem, ale czy nie chodzi przypadkiem o to, że po prostu nienawidzisz ludzi którzy myślą i żyją inaczej niż Ty?
          • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 19:12
            To nie ja zorganizowałem happaning przeciw niewierzącym, tylko niewierzący zorganizowali happaning przeciw wierze katolickiej. Mniejsza z ich poglądami, mogą mówić co chcą, przemawiać gdzie chcą - problem polega że w swym happaningu użyli elementów liturgii katolickiej w celach wykpiwania i wyśmiewania czyjejś wiary, a to już jest naruczenie prawa bo jest to kpienie z czyiś przekonań religijnych.
            Dziwię się, że jeszcze nie zostało wniesione do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.
            Ani nie jestem fanatykiem religijnym ani nie jestem nienawistnie nastawiony do kogokolwiek. Nie lubię natomiast gdy jest brak symetrii tzn, że wolno atakować katolików bo jest to Cool i na czasie a katolikom nie wolno protestować kiedy poniża się ich wiarę. Myślę że jest to normalny i zdrowy objaw poczucia sprawiedliwości i równości.
        • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 20:04
          Konsekwencji - skoro wiara według ciebie to prywatna sprawa, to jakim prawem P.H. wyciąga ją na ulicę?
          Skoro moją prywatną sprawę P.H. wyciąga na ulicę, to narusza moją prywatność. Kto narusza moją prywatność wbrew mej woli dopuszcza się łamania prawa.
          • marzyciel45 Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 20:46
            To nie P.H. wyciągnął na ulicę twoją wiarę i twój obrządek lecz ty i biskupi katoliccy zrobiliście to sami, a tym samym daliście mu prawo do krytykowania powszechnej indokrynacji polskiego społeczeństwa przez katolicki kler. Gdybyście ze swoimi obrządkami pozostali w murach świątyń nikt pewnie na ten temat publicznie by nie dyskutował. Inna sprawa że pozostałaby nadal aktualna tematyka ogłupiania narodu, wyłudzania majątków z państwowej isamorządowej kasy.
            • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 21:48
              Naród to wy ogłupiacie. To wy przyszliście z sowieckimi buciorami do porządnego katolickiego kraju. To wy kneblowaliście usta prawdzie i kościołowi, który zawsze był ostoją wolnej polski. Towy szczwane lisy windowaliście się na autorytecie Solidarności dla której kościół był wsparbiem. Jak obrośliście w poórka jak pochapaliście co się dało to teraz niczczycie jak modliszka tych co was wykarmili. Typowe dla takich ludzi. Wstyd!
              • marzyciel45 Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 11.09.11, 21:38
                Wstyd to kraść i tego powinien wstydzić się kościół katolicki, a szczególnie jego funkcjonariusze w sutannach. To właśnie ich zaczyna obecnie rozliczać polska prokuratura. Niestety spotyka się to z ostrą reakcją hierachów kk czego przykładem jest publiczna wypowidź jednego z biskupów śląskich. Powtórzę za tobą: Wstyd panowie księża.
                • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:05
                  No właśnie wygodne uogólnienia. Pare parszywych owiec więc cały KK jest złodziejem. To ja też uogólnię: Każdy Polak to złodziej (bo byli tacy Polacy co kradli w Niemczech), więc ty też jesteś złodziejem, bo jesteś Polakiem.
                  Zastanów się nad swoją logiką i bzdurami jakie piszesz, by tylko dokopać KK.
                  • marzyciel45 Trzeba czytać ze zrozumieniem... 11.09.11, 22:11
                    Przeczytałeś cały post ze zrozumieniem? W Polsce złodziesjstwo jest ścigane przez prawo i polskie społeczeństwo. W kościele katolickim pedofil jest przenoszony co najwyżej do innej parafii, ale nigdy nie jest karany przez biskupów. Zresztą i jedno i drugie dzieje się zawsze pod naciskiem środków masowego przekazu. Jest różnica między Polską i Polakami a kosciołem katolickim? Oczywiściue zawsze można udawać, że tej różnicy się nie widzi. Ale to już jest wada wzroku "prawdziwego" katolika.
                    • Gość: AS Re: Trzeba czytać ze zrozumieniem... IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:19
                      gratuluję sokolego wzroku ateisty.
                      Oglądaj dalej POLSAT i TVN a będziesz miał jeszcze lepszy wzrok do postrzegania KK.
                      • Gość: referendum dorzuć jeszcze rp, Wybiórczą, net IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.09.11, 23:09
                        torun.gazeta.pl/torun/1,90288,9179149,Jaki_wyrok_dla_bylego_proboszcza_z_Bielaw.html
                        polonia.wp.pl/kat,1010223,title,Polski-ksiadz-oskarzony-o-sciaganie-materialow-pedofilskich,wid,12229487,wiadomosc.html?ticaid=1d01f&_ticrsn=5
                        www.rp.pl/artykul/308365.html

• Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.11, 23:43
        Sądzę, że tego typu akcje nie są skierowane przeciwko katolikom, a przeciwko Kościołowi Katolickiemu, który jest w Polsce bardzo wpływową - zbyt wpływową - instytucją. Całkiem serio obawiają się jej najwięksi politycy. To dobrze że zwykli obywatele mają więcej odwagi od tych tam na świeczniku. Może dzięki takim akcjom dostrzegą, że sojusz wójta z plebanem nie jest koniecznością i "naturalnym" stanem rzeczy.
        • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.11, 23:45
          Aha, chodzi jeszcze o to, że można opowiedzieć nasze historie, określić naszą tożsamość, opisać świat bez Kościoła. Każdy z nas może opowiedzieć o tym, gdzie bije jego serce Łodzi. Dla jednych będzie to Katedra, ale dla innych będą to zupełnie inne miejsca. Chodzi o to, żeby pomyśleć inaczej.
          • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 23:58
            O właśnie! Jakim prawem katolicy zwłaszczają sobie Łódź? Jakim prawem jakiś katolicki dzwon jest nazywany "sercem Łodzi"? A religii, droga panno podpisująca się "mała", jest jednak sprawą dużo bardziej drażliwą niż biegi uliczne i kolczyki w nosie. Można wielu ludzi urazić obnosząc się z symbolami religijnymi. Ludzie mają też w pamięci długie wieki prześladowania inaczej myślących przez katolików. Obecnie też nikt nie czuje się specjalnie bezpieczny od tego rodzaju prześladowań. Na świeżo można podać przykład pana Głodzia, który bezczelnie próbuje ingerować w program publicznej telewizji.
            • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.11, 00:08
              Niemcy też zrobili dużo złego. Mamy zrobić zbiórkę na wysadzenie ich w powietrze?
              • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 00:13
                Nie sądzę, żeby Niemcy zrobili więcej złego na przestrzeni dziejów niż Polacy czy jakikolwiek inny naród. A tobie to już na pewno Niemcy nie mogli zrobić nic złego. I kto, do wszystkich diabłów, chce wysadzać katolików w powietrze? Czyzby ten dzwon to była jakaś zakamuflowana bomba? A może ty masz jakieś urojenia?
                • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.11, 00:23
                  OK, więc teraz zacznie się wyliczanie kto komu zrobił większą krzywdę na przestrzeni wieków? Chyba nie taki był temat. Poza tym kto mi zabroni manifestować swoją wiarę? Chce pokazać że jest mi z tym dobrze, komu to przeszkadza? Skoro inni mogą robić zbiorowo różne dziwne rzeczy na ulicach to dlaczego nie ja? Nie bądźmy obłudni, zawsze było i będzie tak, że ktoś kogoś na siłę chce obrazić czy poniżyć.
                • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 01:18
                  tak, tak, Polacy to wybitnie zbrodniczy naród, rozpoczęli dwie wojny światowe, wymordowali Zydów, wypędzili Niemców ze swoich domów i ziem i wogóle są winni że żyją i na dodatek panoszą się w swoim kraju z wiarą katolicką. Niemcy natomiast to biedne ofiary bestialstwa Polaków.
                  Pisz, pisz nową historię zostaniesz doceniona przez swoich.
            • Gość: hm... Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.Red-88-13-179.dynamicIP.rima-tde.net 10.09.11, 15:38
              Lena, popadasz w tak mentorski ton, ze czytać się Ciebie nie chce. Zbastuj trochę.
              Co do meritum, wydaje mi się, że ten happening, nie był jednak wymierzony w urzędników Pana Boga. Została wykorzystana i ośmieszona pewna symbolika związana z obrządkiem religijnym. To tak jakby wyśmiewać się z modlitwy, która jest symbolem "rozmowy" z Bogiem. Tego nie powinno się robić. Ludzie, którzy chcieli pokazać, że serce Łodzi jest nie tylko w katedrze, ale dla innych może być gdzieś indziej, mogli to zamanifestować inaczej. Wybrali prowokację, bo jest bardziej medialna. Ciekawe z drugiej strony, jaki byłby efekt tego pokazu, gdyby np. rozłożyli modlitewne dywaniki na Piotrkowskiej i zwróceni w stronę Mekki udawali modlitwę. Może ktoś dałby im klapsa w wypięte pupy, bo przecież z tego też można się pośmiać.
              • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.11, 16:22
                > Ludzie, którzy chcieli poka
                > zać, że serce Łodzi jest nie tylko w katedrze, ale dla innych może być gdzieś i
                > ndziej, mogli to zamanifestować inaczej.

Mogli, ale mogli też w taki sposób.

> Ciekawe z drugiej strony, jaki byłby efekt tego pokazu, gdyby np. rozł
                > ożyli modlitewne dywaniki na Piotrkowskiej i zwróceni w stronę Mekki udawali mo
                > dlitwę. Może ktoś dałby im klapsa w wypięte pupy, bo przecież z tego też można
                > się pośmiać.

To by znaczyło coś zupełnie innego, bo w Polsce muzułmanów jest b. mało, historia "polsko-muzułmańska" odmienna od tej "polsko-katolickiej". To tak jakbyś, stojąc przed "Bitwą pod Grunwaldem" zapytała, a co by było, gdyby Matejko namalował bitwę pod Poitiers. Ano byłoby to zupełnie inne dzieło sztuki, z inną wymową, innym celem, przeciwko komu innemu wymierzone i za kimś innym obstawiające. Przecież to ostatnio nie organizacja religijna z Gwiazdą Dawida albo półksiężycem dużo mówiła w naszym mieście o "sercu Łodzi". Związki są chyba oczywiste. Gdyby Hajncel modlił się na dywaniku z sercem pod pachą, to... naprawdę nie wiem, o co mogłoby mu chodzić. W tym kontekście, w tym stroju, z tymi atrybutami - jest to dla mnie zrozumiałe.
                • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 01:23
                  zrozumiałe ale i obraźliwe i łamiące prawo Art. 196 KK.
                  To nie żadna sztuka to najzwyklejsza chamska prowokacja.
                  • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.agora.pl 12.09.11, 16:08
                    Hola, hola! To jest sztuka (performance), która ma już swoją historię. Nie zatrzymasz tego. Sztuka nie zawsze jest przyjemna. Nie musi głaskać Cię po oczach, schlebiać i zalecać się. Rodzaj sztuki, który uprawia Hajncel jest nieprzyjemny, ma wywoływać ostre reakcje. Tu nie ma alternatywy wykluczającej: albo sztuka, albo chamska prowokacja. Sztuka może być chamską prowokacją. Od 100 lat z pewnością.
                    • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 20:11
                      Masz pokęcie o okręcie jaka burza jest nieduża............
                      • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.11, 21:03
                        Ot, i kontrargument.
                        • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.11, 00:26
                          To nie kontrargument, to zdanie powinieneś rozumieć jeśli masz pojęcie o sztuce.
                          Nie do ciebie! - cham przekraczający cienką linię co wolno a czego nie powinno się przekraczać uprawia sztukę dla chamów. To co ty starasz nazywać sztuką jest klinicznym przykładem erozjii moralności i etyki z jaką mamy doczynienia w libertyńsko-lewackim świecie bez zasad.
                          Tak jak G.wno nigdy nie będzie brylantem choćby nie wiem jak go zaklinać tak i to co nie jest sztuką nigdy sztuką nie będzie, no chyba, że dla chamów czy prostaków.
                          • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.11, 06:15
                            Jeśli mówisz, że coś "nigdy" nie będzie sztuką, to jest to dowodem, jak niewielkie pojęcie masz o sztuce, jej historii, przemianach itd. Reprezentujesz pogląd maks. XIX-wieczny dot. sztuki - i to jeszcze raczej z kręgów mieszczańsko-filisterskich. Bo nawet chamy - jak piszesz - czyli lud już w średniowieczu miał szerszą definicję sztuki. Ale Ty oczywiście możesz tułać się nawet dziś po sztuce, z jednej strony ograniczonej do prerafaelitów a z drugiej do powieści realistycznej. Tylko że to Twoja iluzja. Każdy sąd, który będzie rozpatrywał sprawę i weźmie do ręki jakakolwiek książkę o sztuce współczesnej lub zasięgnie opinii historyka sztuki, dowie się, że to, co robi Hajncel jest sztuką. Z tym nie wygrasz. Równie dobrze możesz uważać, że film nie jest sztuką, jak wielu kiedyś twierdziło.

Zadam jeszcze pytanie kontrolne a propos: czy wiesz, że gó... bywa sztuką?
            • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 22:27
              TAAAAK, katolik to bardzo niebezpieczny osobnik, żądny krwi i bardzo mściwy. Rzeczywiście nie możesz czuś się bezpiecznym. Mam dla ciebie radę przestań oglądać POLSAT. TVN i SUPERSTACJE i poczytaj sobie trochę o religii katolickiej i jej wartościach, jeśli i to nie pomoże wstąp na Aleksandrowską a fobie miże ustąpią.
              Pozdrawiam i bądź dobrej myśli.
        • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 23:51
          Pewnie i masz rację tylko że pozostaje kwestia tzw. uczuć religijnych. Mnie np. kłuje kiedy widzę jak robi się szopkę z jednego z najważniejszych obrzędów kościelnych. I nie- nie kocham Rydzyka, co więcej, uważam że robi więcej szkody niż pożytku; nie uważam, że wydawanie grubej kasy na jakiś tam dzwon jest OK, podczas gdy wokół głodują dzieci; nie chce by religia była w szkolnym przedmiotem itd. itd. Ale nie zgadzam się, żeby ktoś deptał moje świętości, bo ja nie depczę innych. Tyle drodzy państwo.
          • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 00:00
            A co jest twoją swiętością w kontekście opisywanych wydarzeń? Czyżby encyklopedia?
            • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.11, 00:07
              Nigdy tego nie zrozumiesz. Po prostu jesteśmy inne, i to nie znaczy że któraś z nas jest lepsza a któraś gorsza. Pozdrawiam, dobranoc.
              • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 00:09
                Faktycznie, chyba za tępa jestem na rozmowy z katolikami.
                • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.11, 00:18
                  Po prostu uznałam, że nie ma sensu tłumaczenie Ci czegoś, co w twoim rozumowaniu nie istnieje. Na serio chcesz wysłuchiwać moich opowieści o Bogu który według Ciebie jest niestworzonym wymysłem? Nie sądzę...
                  • wirusx Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 14:17
                    mała napisał(a):

chcesz wysłuchiwać moich opowieści o Bogu który według
                    > Ciebie jest niestworzonym wymysłem?
                    -------------------------
                    A nie jest!? Łomatkobosko, masz na to dowody ?! Podasz choć jeden? Z góry dziękuję.
                    • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.11, 14:34
                      "Łomatkobosko!" Zamiast dławić się z zachwytu swoją niewiedzą, idź do biblioteki. Ta przy Gdańskiej jest jeszcze otwarta pół godziny - może zdążysz. Wypożycz sobie jakiś bryk ze św. Anzelma, św. Tomasza albo Kanta, poszukaj w spisie treści "Dowody na istnienie Boga" i wtedy dyskutuj.
                      • wirusx Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 15:11
                        Duży napisał(a):

Wypożycz
                        > sobie jakiś bryk ze św. Anzelma, św. Tomasza
                        -----------------------------
                        Duży, co by ci szkodziło - zamiast dławić się z zachwytu nad swoją wiedzą - podać choć jeden przykład? Najlepiej jakiś przekonywający, choć wiem, że to trudne... więc?
                        Podziwiam jednak twoje sarkastyczne poczucie humoru - polecasz jako wiarygodne bryki z dzieł, w których personel naziemny udowadnia istnienie swojego Szefa.... dawno się tak nie uśmiałem!
                        I dzięki za radę, ale wolę tę przy Matejki, mam do niej bliżej...
                  • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 21:22
                    Zdziwisz się zapewne, ale jestem osobą wierzącą. Tyle że,dzięki Bogu, nie katoliczką. Zadziwiające, jak katole próbują zawłaszczać dla siebie wszystko. Nawet wiarę w Boga. jakby inne wyznania chrześcijańskie czy religie nie istniały. A tymczasem was - katoli w cywilizowanym świecie jest mniej niz pozostałych wyznań i religii, a do tego jesteście raczej traktowani per noga przez pozostałych chrześcijan. Tak się składa, że katole to zazwyczaj jakaś ciemna masa, biedna i niewykształcona. Jednak podstawą zachodnich społeczeństw są ewangelicy. Wyobraź sobie na przykład, że w niezwykle przywiązanym do religii społeczeństwie amerykańskim, bycie katolikiem jest raczej przeszkodą w robieniu kariery. Tylko jeden prezydent amerykański był katolikiem. Pozostali to oczywiście ewangelicy.
                    • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 21:26
                      To jest oczywiście moja odpowiedź do posta małej z godz. 0.18.
                • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 01:27
                  Tak Goye to nie dla ciebie - ty jesteś kimś lepszym
          • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.11, 00:24
            Rozumiem Cię, dlatego nie do końca utożsamiam się z Hajnclowymi środkami. Ale pamiętam także o tym, że jest to performance, a sztuce wolno powiedzieć coś więcej, mocniej, ostrzej, bo dzięki temu uwypukla różne aspekty rzeczywistości, których ze względu na tabu/maniery/przyzwyczajenia nie dostrzegamy.

A Lena niestety nie umie dyskutować, tylko chce się boksować.
            • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.11, 00:32
              Przypuszczam że moja nadmierna irytacja spowodowana jest też tym, że jestem całkowicie odporna na czerpanie "wyższych emocji" ze sztuki performerów. Może coś ze mną nie tak, ale nigdy nie wzbudzali we mnie pozytywnych odczuć, bez względu na temat "przedstawienia". Weźmy np. faceta przeganiającego naklejki ptaków na szybach. Przyznaje się, nie czaję tego i czaić nie potrafię :)
              • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.11, 00:43
                Założę się, że wzbudzają, tylko o tym nie wiesz :-). Pomarańczowa Alternatywa też Cię nie rusza(ła)?
                A Rémi Gaillard?
                www.youtube.com/watch?v=pIrvpn3k9A4
                A Pure Evil?
                www.youtube.com/watch?v=fEU0BnpI51I&feature=player_embedded
                A Grupa Wojna?
                www.youtube.com/watch?v=Ax3QcC5iQsY&feature=player_embedded
                Albo:
                www.youtube.com/watch?v=bzE-IMaegzQ
                • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.11, 01:00
                  Obejrzałam, pośmiałam się, stwierdziłam- fajne zabawne akcje. Nikogo nie obrażając- niemal jak wygłupy studentów na imprezach. Tyle że wtedy nikt nie nazywa tego przedstawieniem artystycznym. Racja, racja, mało wiem o świecie i jestem człowiekiem całkowicie nieartystycznym ;]
                  Kurde, ta cała dyskusja jest dla mnie tak odrealniona. Może dlatego że jestem w związku z chłopakiem-ateistą który nie ma problemu z tym, że zostawiam go raz w tygodniu na godzinę kiedy idę do kościoła, a ja nie mam problemu z jego brakiem wiary. Ale w internecie każdy każdego "innego" musi uznawać za wroga. Ehh... a mogłoby być tak pięknie.
                  • wirusx Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 13:58
                    mała napisał(a):

jestem w
                    > związku z chłopakiem-ateistą który nie ma problemu z tym, że zostawiam go raz
                    > w tygodniu na godzinę kiedy idę do kościoła, a ja nie mam problemu z jego brakiem wiary.
                    -------------------------
                    Oj, mała naiwna.... Masz problem, tylko jeszcze o tym nie wiesz.... albo obłudnie nie chcesz wiedzieć. Wiem, jak się skończy twoja wielka bezproblemowa miłość. W momencie, kiedy będziesz się chciała przebrać za bezę i przelecieć do ołtarza po czerwonym dywanie w rytm Ave Maria... A on, jako ten ateista powie NIE i oleje obowiązkowe bajdurzenia o prezerwatywach na naukach małżeńskich, plotkowanie na ucho przy konfesjonale, zjadanie opłatków jako ciała (!)... itd itp. A na koniec oleje ciebie, bo jako prawdziwa katoliczka przecież nie ustąpisz, prawda? Ale jak go jednak zaciągniesz na ten dywan, to dam ci dobrą radę - nie wychodź za niego bo cię oszukuje i nie jest żadnym ateistą...
                    • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.11, 14:14
                      Dzięki Ci za uświadomienie! Jak tylko wróci z pracy powiem mu, że z nami koniec! :D
                      A tak na poważnie, radzę nie wtrącać się w cudze związki. Jego stosunek do ślubu kościelnego jest taki, że skoro dla mnie jest to ważne to on zrobi wszystko żebym to "dostała". Dla niego to tylko tradycyjny obrzęd, wszystko mu jedno- coś jak bardziej huczne urodziny np.
            • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 01:31
              Są pewne granice gdzie kończy się sztuka a zaczyna prowokacja i obraza. Myślę, że instalacje czy happaningi nie powinny dotykać atrybutów żadnej religii. To nie fanatyzm, to dobre maniery.
          • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 22:45
            Gość portalu: mała napisał(a):

> Pewnie i masz rację tylko że pozostaje kwestia tzw. uczuć religijnych. Mnie np.
            > kłuje kiedy widzę jak robi się szopkę z jednego z najważniejszych obrzędów koś
            > cielnych. I nie- nie kocham Rydzyka, co więcej, uważam że robi więcej szkody ni
            > ż pożytku; nie uważam, że wydawanie grubej kasy na jakiś tam dzwon jest OK, pod
            > czas gdy wokół głodują dzieci; nie chce by religia była w szkolnym przedmiotem
            > itd. itd. Ale nie zgadzam się, żeby ktoś deptał moje świętości, bo ja nie depcz
            > ę innych. Tyle drodzy państwo.

Kochany - sprecyzuj jakie to szkody wyrządza o. Rydzyk?
            Pewnie jeździ Maybachem i zdefrałdował kasę na dziewczynki - kiedy to podali? w TVN czy w POLSACIE?
            TAK dzwon kosztuje duże pieniądze i TY zapewne dałeś najwięcej i wszscy inni co tak głośno linczują kościół.
            TAak RELIGIA W SZKOLE WYWOŁUJE WIELE ZŁA! - pewnie uczą jak kraść, oszukiwać, gwałcić a na pewno namawiają wszystkich na homoseksualizm.
            Nie TY nie depczesz świętości innych, ty tylko rugujesz innych z życia duchowego ty tylko usuwasz to co toboe nie wygodne. TY jesteś COOL ty zwiększasz sobie przestrzeń kosztem innych. A może omijaj kościół, siedz w domu lub idź w inną stronę jak będzie Procesja na Boże Ciało i broń boże nie wstawiaj choinki do domu w Grudniu, bo może stać się jakaś krzywda.
            Pragnę Ci przypomnieć, że Państwo Polskie jest od ponad Tysiąca lat Państwem katolickim i to nie my katolicy zmieniamy twój porządek ale Ty usiłujesz zmienić nasz. To ty chcesz rugować 1000-letnią tradycję bo ci przeszkasza. Pomyśl czy czy czasem coś ci się nie pomieszało.

Co do głodujących dzieci to czemu nie masz pretensji do Rządu którego to jest psim obowiązkiem dbanie o rozwój przsłych pkoleń i egystencję swych obywateli. Państwo i rądzenie to obowiązek wobec Narodu a nie przywilej i profity!!!!!!!!!!!! Miej pretensje do tych którzy nie wykonją swoich powinności a nie tych co mają aspakajać potrzeby duchowe a nie materialne choć i te dla najbardziej potrzebujących ze skromnych środków zaspakajają.
            • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.11, 00:51
              Twoja odpowiedź na mój post tak mną wstrząsnęła iż mimo późnej godziny, aż mnie podniosło do góry. Po pierwsze, masz rację- nie dałam ani grosza na dzwon, aczkolwiek jeśli ktoś ma tak dużo pieniędzy i mógł się na niego złożyć to OK. Ja niestety jestem tylko studentką na utrzymaniu matki więc daję pieniądze na zbiórki kiedy wiem, że przyniosą one komuś realną pomoc lub ulgę w cierpieniu (mam namyśli chore dzieci, bezdomnych itd.). Po drugie chciałabym nawiązać do religii w szkole. Sama uczęszczałam na nią przez całą szkołę podstawową i niestety wiem, że wartości w postaci wiary wynosi się głównie z domu. W mojej klasie było tak, że co tydzień na katechizmie było zadawane jedno pytanie do każdego z osobna: czy byłeś na niedzielnej mszy? Ogrom dzieci kłamał, mówiąc że "oczywiście" tylko po to by później mieć lepszą ocenę (100% frekwencja- 6, 90%-5 itd.). Minął czas komunii (dla niektórych najważniejsze prezenty, a jakże!), minęło bierzmowanie ("przyda się na przyszłość"). A teraz? na palcach jednej ręki jestem w stanie zliczyć ile z tych dzieciaków z którymi kontakt mam do dziś chodzi do kościoła. Mam np. koleżankę która chwaliła się podrobionym podpisem księdza ze spowiedzi przed bierzmowanie. Dlatego pytam się PO CO nam religia w szkole? Nie uczciwsze byłyby np. szkółki przy kościele? (załóżmy 1-2 x w tygodniu) tylko dla tych którzy naprawdę chcą zgłębiać wiedzę. Według mnie byłoby to lepsze niż hodowanie "sztucznych katolików". A jeśli wtedy okazałoby się, ze frekwencja w takich szkołach wynosi 20% to co z tego? Czy nie lepiej postawić na jakość a nie na ilość?
              I z łaski swojej nie naskakuj na mnie. Ja nie mieszkam polityki z kościołem, dla mnie to są dwa osobne tematy.
              • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 12:59
                Nie mam najmniejszego zamiaru naskakiwać na ciebie i jeśli takie wrażenie odniosłaś to przepraszam. Masz rację, że nie potrzeba sztucznych katolików i nie powinno niczego robić się na siłę. Dlatego moim zdaniem religia powinna być w szkole ale nie obowiązkowa. Dlaczego w szkole a nie w salkach parafialnych? - by ułatwiać a nie utrudniać. Wiele kościołów nie ma odpowiednich salek parafialnych, ponadto po co rozdrabniać zamiast komasować. By nie mnożyć papierków ocena powinna być na świadectwie.
                Co do nie mieszania polityki z kościołem, to nie można tego rozgraniczać, skoro polityka ruguje kościół z życia społecznego a ponadto liberalizm łamie standardy moralno-etyczne i niszczy ludzi najsłabszych. Pragnę przypomnieć, że istytucja Państwa powstała dla ochrony najsłabszych, a dziesiaj realizuje interesy kumpli i najbogatszych. Myślę, że przy tak raoącym pogwałceniu porządku społecznego, instytucja taka jak koścoół nie może pozostawać biernym milczącym.
                Pozdrawiam Cię serdecznie i życzź udanego roku akademickiego.
                • Gość: Pas Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 18:03
                  Zrozum, że nie ma alternatywy katolicyzm/dobro/dominacja Kościoła w etyce vs. liberalizm/zło/brak dominacji Kościoła. To Ty wymyślasz taki wybór. Np. ja przed nim nie stoję. Jestem i przeciw takiemu liberalizmowi, który opisujesz (prymat pieniądza, chciwość, brak zaufania w społeczeństwie, brak norm moralnych, wszechobecny cynizm itp.), jak i przeciwko Kościołowi Katolickiemu, który chce narzucić swój sposób myślenia i system etyczny. A chce, bo przyzwyczaił się do tego przez dobrych kilkanaście wieków.
                  • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 18:57
                    Jeśli nie jesteś katolikiem, to kościół niczego ci nie narzuca. Mylisz sugestie kościoła z wtrącaniem i nakazami. Kościół wyraża swoje zdanie i ma do tego pełne prawo tak jak i inne instytucje i obywatele. Ksiądz jest takim samym obywatelem jak każdy inny i posiada prawo wyborcze - nie możesz ubezwłasnowolnić pewnej grupy społecznej li tylko, że ci się nie podoba. Ciekawi mnie co masz do zarzucenia systemowi etycznemu kościoła katolickiego? - tam bardziej że jako niekatolika w żadnym stopnbiu cię on nie obowiązuje. Kościół katolicki tak jak już napisałem wyraża swoje zdanie mówiąc w imieniu katolików a nie twoim. Natomiast liberałowie zawłaszczają wolność wszystkich obywateli - oni nie mówią oni wprowadzają prawo wygodne dla siebie i swoich kumli. Oni nie pytają się biednego jak przeżyje - ich to nie obchodzi, natomiast kościół katolicki wobec tych ludzi nie jest obojętny. Jeszcze raz powtarzam mylicz zdanie kościoła z dominacją. Kościół nie ma najmniejszego wpływu na stanowienie prawa. Wyborcy pośrednio tak i czy kościół katolicki jest czy go nie ma to i tak wyborcy katoliccy będą mieli takie samo zdanie.
                    • Gość: Pas Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 20:02
                      Gdyby było tak, jak Ty piszesz, byłoby świetnie. Kościół jako każda inna instytucja, która głosi swoje poglądy. Właśnie o to chodzi! Taką instytucją powinien być w Polsce KRK. Ale jest inaczej.

Żadna inna instytucja religijna nie ma swoich znaków w szkołach, państwo nie opłaca i moe umożliwia innej instytucji głoszenie swoich poglądów podczas lekcji, przyznawać za nie państwowe oceny, wliczać do średniej etc. Mało: w państwowej szkole Kościół decyduje z jakich podręczników mają uczyć się dzieci przebywające w państwowej szkole. (Na marginesie: warte uwagi są napisane przed 100 laty teksty Stanisława Witkiewicza, który pisał o tym, że lekcje religii szkodzą samemu Kościołowi).

Żadna instytucja nie obsługuje uroczystości szkolnych, świąt państwowych, pogrzebów państwowych.

Żadna instytucja nie ma tak dużego lobby w Polsce jak Kościół. Żadnej tak bardzo nie obawiają się politycy, żadnej nie idą na takie ustępstwa (kojarzysz sytuację z gruntami w Gdańsku?).

Papieska Akademia Teologiczna w Krakowie i Katolicki Uniwersytet Lubelski są dotowane przez Państwo. Takiej dotacji nie mają zapewnione inne szkoły innych wyznań.

Żadna instytucja rel. nie wywalczyła tylu wolnych dni dla swoich wyznawców. Katolicy mają wolne nawet w Boże Ciało, a prawosławni nawet w Boże Narodzenie muszą iść do pracy.

Doskonale wiesz, że KRK nie działa w Polsce jak każda inna inst. religijna. Kościół ze względu na historię Polski był i jest bardzo uprzywilejowany. Przez kilkaset lat właściwie współrządził tym krajem. Nawet za PRL Kościół był silny. W przeciwieństwie do ZSRR, włodarze nie mogli zabronić przyjazdu papieżowi, nie zamieniali kościołów w magazyny itd. A na pocz. lat 90. Kościół jako okrągłostołowy partner zjadł sporą część transformacyjnego tortu. Pozycja KRK dzięki sprzyjającym mu politykom była b. korzystna. Także ze wzgl. na zasługi w czasie walki z władzą w PRL. (Inną sprawą są zasługi polskich księży dla Polski, a zupełnie inną totalna niechęć Watykanu wobec starań Polski o odzyskanie niepodległości w XIX w. - za różne papieskie numery Polska powinna być przeproszona).

Piszesz, że "Jeśli nie jesteś katolikiem, to kościół niczego ci nie narzuca". W Polsce tak niestety nie jest. Zauważ, że KRK lobbuje na rzecz zmiany prawa dla wszystkich - także niekatolików. Nie ogranicza się do mówienia swoim wyznawcom, co mają robić. To wewnętrzna sprawa wspólnoty religijnej.

Reasumując, chodzi o to, AS-ie, żeby tę hiperpozycję Kościoła zniwelować. Nie chodzi o to, żeby go zniszczyć, zmiażdżyć i wprowadzić turbokatpitalizm według neoliberalnych recept (co już ma miejsce od 20 lat), chodzi o to, żeby działał tak samo jak inne instytucje.
                      • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 20:31
                        Proponuję abyś unieważnił Chrzest Polski i napisał ponad tysiącletnią tradycję Chrześciańskiego Państwa Polskiego na nowo, bo do tego sprowadzają się Twoje pretensje do istnienia KK w Polsce. Ciekawe, że skoro tak szkodliwy jest KK że do Polski ciągnęli i osiedlali się Zydzi, Holendrzy, Niemcy, Rosjanie. Przecież powinni stronić od takiego Państwa i osiedlać się gdzie indziej. Skoro jednak przyjechali to powinni się asymilować i akceptować status tego Państwa. Podważanie i demolowanie ponad 1000 -letnigo porząku podobne jst sytuacji kiedy ktoś przyszedł by do kogoś goście i narobił do szafy mówiąc, że ma takie zwyczaj i gospodarz musi zmienić swoje przyzwyczajenia korzystania z ubikacji, bo teraz będą takie nowe obyczaje, bo on tak chce i basta.
                        • Gość: Pas Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 20:39
                          Szczerze? Liczyłem na coś więcej. Naprawdę mśslałem, że odpowiesz sensownie, a Ty zrobiłeś retoryczny unik. Szkoda. Co jednak chyba pokazuje, że mam dużo racji, pisząc o hiperpozycji KRK w Polsce, skoro tego nie podważyłeś, a wręcz uważasz, że tak powinno być ze wzgl. na historię. Co znaczy, że wcale nie chcesz, by Kościół był jak inne instytucje, ale by był hegemonem. Czyżbym obnażył Twoje dyktatorsko-katolickie pretensje?
                          • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:15
                            Kościół Katolicki jest hegemonem tylko w Twojej wyobraźni. Mówi co prawda głosem donośnym, co mu się nie podoba, ale mówi to w imieniu katolików. Trudno by sobie wyobrazić by każdy katolik z osobna wytażał odrębnie swoje zdanie. Dyktatorem to raczej Ty się jawisz chcąc wprowadzać nowe porządki wbrew woli katolików pragniesz kneblować im usta i likwidować wiarę katolicką. Przapomnę Ci, że kościół, to nie budynki, nie księża, to wierni, to oni stanowią kościół katolicki. Chcąc likwidować KK w Polsce chcesz likwidować ludzi, taka jest niestety prawda. Chcąc zamykać usta KK chcesz zamykać usta częście wierzącego społeczeństwa co jest pogwałceniem demokracji. Więc kto tu jest dyktatorem?
                            • Gość: referendum pierd...sz jak klasyczny fanatyk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.09.11, 23:23
                              > Chcąc likwidować KK w Polsce chcesz likwidować ludzi, taka jest niestety prawda
                              > . Chcąc zamykać usta KK chcesz zamykać usta częście wierzącego społeczeństwa co
                              > jest pogwałceniem demokracji. Więc kto tu jest dyktatorem?

(jak w temacie)
                            • Gość: Pas Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.11, 23:38
                              Hej, AS-ie, szanuję Cię jako rozmówcę i w ogóle cieszy mnie ta wymiana zdań, jeśli jest ona wymianą, a nie unikami i przeinaczeniami, ale albo mnie nie zrozumiałeś, albo specjalnie przekręciłeś moje słowa.

Bo nie powiedziałem, że KRK jest hegemonem, tylko że myślę, że chyba Ty byś tego chciał.

KRK mówi w imieniu katolików, ale chce, by jego sądy dotyczyły też niekatolików (pisałem już o tym).

Nie chcę kneblować katolików, nie chcę likwidować religii katolickiej.

KRK to także księża, a może nawet przede wszystkim. Przecież wiesz o tym doskonale, że dużym problemem KRK jest zrozumienie, że Kościołem są wierni. Na pewno znasz historię Wir sind Kirche - skoro jesteś z Niemiec, jak chyba gdzieś napisałeś, to pewnie orientujesz się lepiej ode mnie. Gdyby to było tak oczywiste, że to nie księża są kościołem, ale wierni, to taki ruch by nie powstał, prawda? Zresztą nie sądzę, żeby było fair wykluczać księży z Kościoła.

Czasem wydaje mi się, że mamy podobne poglądy. Bo tak jak chyba Ty uważam, że:
                              - za nadużycia kilku(dziesięciu/set) nie należy karać całej instytucji i np. uogólniać pedofilskich grzechów na prawych, poświęcających się dla innych kapłanów,
                              - KRK powinien mieć normalną pozycję w Polsce,
                              - nie powinno się nikogo gnębić i wyszydzać za to, że jest katolikiem,
                              - neoliberalizm jest szkodliwy, a bezgraniczna władza tych, którzy są silni i mają pieniądze jest szkodliwa w dłuższej perspektywie nawet dla nich samych.

Wydaje mi się, że próbujesz każdy spór na forum sprowadzić do układu: katolicy vs. ateiści. Gdzie ci drudzy są apologetami dzikiego kapitalizmu, oglądają TVN i POLSAT, patrzą jak w obrazek w premiera, uważają się za lepszych, bo oglądają "Szkło kontaktowe" itd., itd. Sam doskonale znasz te kalki. Proszę Cię, zrozum, że tak nie jest. Nie będę pisał za wszystkich, ale ja osobiście nie darzę ani PO, ani neoliberalizmu, ani władzy silniejszych sympatią. Ba, uważam, że Dekalog jest arcypięknym i arcydobrym zbiorem praw. I dałbym sobie uciąć rękę, gdyby mógł sprawić, żeby ludzie go przestrzegali choćby przez jeden dzień.

Ale, ale! To wszystko nie jest dla mnie jednoznaczne z podporządkowaniem się KRK, do którego mam wiele zastrzeżeń. Ogólny postulat jest taki (żeby trochę wrócić do Hajncla): żyjemy w demokracji, w której to my, obywatele, ustalamy przepisy, dogadujemy się ze sobą. Nie chcemy, żeby antydemokratyczna hierarchia jakiejś instytucji religijnej miała nad nami władzę. Niech ta instytucja mówi, głosi, publikuje, przekonuje - zgoda. Ale ostateczny głos należy do obywateli. Hajncel mówi: to nie jest jedyne serce Łodzi (dzwon w kościele), każdy może sobie wybrać swoje serce - bez kościołów. Dla Ciebie serce Łodzi jest katolickie, a dla mnie nie. Dla mnie bardziej robotnicze, pracowite, bo myślę o tym mieście w kontekście rzesz robotników, które harowały za pół darmo przez prawie sto lat.

Reasumując: katolicy - OK, KRK w Polsce - OK, uprzywilejowana pozycja KRK - NIE OK, myślenie, że KRK to jedyna droga do moralności/sprawiedliwości/szczęśliwości - NIE OK.
                              • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 00:24
                                Barzo janoprecyzowałś swoj racje i chyba oszliśmy do jakigoś konsnsusu. Nikt nie chce niczyjej hegmonii i nie podejrzewaj mnie bym chciał hegemonii kościoła i myślę, że sam KK też tego nie chce. Pewno była by pełna zgoda w społeczeństwie gdyby nie rozjechanie się pewnych podstawowych zasad moralnych. Komercjalizm sprawił że przestano respektować pewne prawa moralne dla zysku i tu zgody KK być nie może. Tym właśnie różni się KK od wszelkich innych autorytetów moralnych, że posiada niezłomne zasady i nigdy od nich nie odstąpi. Nie myl tego z uporem. Pogląd KK na temat życia człowieka jest niepodważalny. Myślę że gdyby nie ulegać emocjom i rozważyć ten temat na spokojnie wielu ludzi zrozumiało by czemu to jest tak ważne i niepodważalne. Ale nie teraz jest miejsce na takie rozważania. Co do happaningu P.H. bo temu poświęcona jest ta dyskusja, to ja nie mam pretensji by dyskusje na tematy udziału kościoła w życiu społeczno-politycznym się toczyły, bo takowe w państwie demokratycznym powinny się toczyć, ja mam zastrzeżenia do obrażliwej (kpiącej z obrządku katolickiego) formy tego protestu - dlatego napisałem w jednym z wpisów że panu P.H. brakuje kultury osobistej bo zaatakował swerę prywatną katolika, łamiąc przy tym prawo bo obraził czyjeś uczucia religijne co narusza Art. 196 KK.

• Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 01:40
                    W czym system etyczny KK odbiega od takigo jaki powinien obowiązywać więc i od Twojego?
                    Wykaż w którym miejscu wyrządza zło lub szkodzi komuś? Tak będzie łatwiej dyskutować o konkretach niż mówić ogólnikowo o niczym.
        • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 20:07
          Tylko nieuczciwi politycy obawiają się Kościoła Katolickiego. Uczciwi nie obawiają się bo postępują moralnie i etycznie. Kościół Katolicki tak jak każda instytucja ma prawo reagowania na niesprawiedliwość i łamanie norm moralnych i etycznych. Czy jest w tym coś złego?
    • Gość: rudi Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 00:07
      Super.Nie wiedziałem, bo z chęcią bym się przyłączył!!!
    • Gość: Hanys Znany łódzki "artysta" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 00:20
      "Pochód prowadził Paweł Hajncel, znany łódzki artysta"

No proszę. Jeszcze rok temu mało kto wiedział, że w ogóle ktoś taki istnieje, a teraz to już znany łódzki artysta.
      I o to właśnie chodziło. Chociaż, gdyby pod koniec sierpnia zrobił jakiś wesoły happening na Stacji Radegast - stałby się jeszcze bardziej znanym łódzkim artystą.
      Kto wie, może nawet sam Pan Prezydent by za niego przepraszał.

• Gość: gosc Re: Znany łódzki "artysta" IP: *.teoc.pl 10.09.11, 00:43
        Popieram. Od kiedy jakis Hajncel jest znany? To jest tylko czlowiek-motyl. Poziom przedszkolaka. Ja w przedszkolu bylem czlowiekiem-kotem, ale wyroslem z przedszkolnego wieku. Jeszcze niedawno pisano ,ze Hajncel jest architektem. Za kogo jeszcze sie poda?
        • przyslowie Re: Znany łódzki "artysta" 10.09.11, 09:35
          Myślę, że niejeden przedszkolak lepiej zrozumiałby tę akcję aniżeli niektórzy dorośli.
      • katrina_bush a dzisiaj pisza o nim za granica, czytaj tu: 12.09.11, 00:23
        Gość portalu: Hanys napisał(a):

> "Pochód prowadził Paweł Hajncel, znany łódzki artysta"
        >
        > No proszę. Jeszcze rok temu mało kto wiedział, że w ogóle ktoś taki istnieje, a
        > teraz to już znany łódzki artysta.

ty Hanys czytaj tu:

die Süddeutsche Zeitung o Hajnclu:
        www.sueddeutsche.de/D5a38M/161336/Teuflischer-Schmetterlin.html
        stacja telewizyjna NDR o Hajnclu:
        www.ndr.de/info/programm/sendungen/auf_ein_wort/blasphemie101.html
        angielskojezyczny blog pushingtheborders o Hajnclu:

pushingtheborders.blogspot.com/2011/07/fluttering-on-outskirts-of-religion.html
        w Austrii i we Szwajcarii tez pisali o Hajnclu i o jego super akcji :-)

p. s.
        Lodz to dziadowskie miasto, jeszcze do niedawna moherowe zadupie - zamiast sie cieszyc, ze lodzki artysta jest znany za granica, to jak zwykle jest kociokwik ?!
        • Gość: AS Re: a dzisiaj pisza o nim za granica, czytaj tu: IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 00:35
          Npisali, bo realizuje libertyńsko-lewacką linię działania. Wpisuje się w osłabianie siły oporu jakim jest KK - który przestrzega przed tendencyjnym osłabianiem Państwa Polskiego (likwidacja przemysłu, wyludnianie, finanse, sprzedaż ziemi, nierówność traktowania polskich rolników, uzależnienie energetyczne, drenaż młodzieży itp.) Realizowany jest proces likwidacji państwowości polskiej. Nikt poza kościołem nie protestuje, bo traktuje to wszystko jako dobrą monetę, ciekawe co powiedzą kiedy będzie już za późno? Zwiną ogon pod siebie i wyjadą na stanowiska do Brukseli zbierać prywatne profity.
          • katrina_bush i co ? Za granica Hajncej juz robi kariere ! 12.09.11, 11:31

> Npisali, bo realizuje libertyńsko-lewacką linię działania.

ty to masz talent, zdecydowanie widze cie w roli klowna :DDD

p. s.
            KK jest wrogiem Polski. Ta instytucja podlega kontroli obcego panstwa.
            W Polsce lezy infrastruktura, szpitale, szkolnictwo - a KK dalej dostaje miliardy z budzetu !

Polacy chcieli zyc w wolnym kraju - a nie w zapuszczonym Talibanistanie.
            • Gość: AS Re: i co ? Za granica Hajncej juz robi kariere ! IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 12:41
              katrina_bush napisała:
              p. s.
              > KK jest wrogiem Polski. Ta instytucja podlega kontroli obcego panstwa.
              > W Polsce lezy infrastruktura, szpitale, szkolnictwo - a KK dalej dostaje miliar
              > dy z budzetu !

tak Ci powiedzieli? To dobrze, że wierzysz we wszystko co Ci napiszą. Jesteś na linii i na kursie - daleko zajdziesz.

a tak na marginesie to przez rok występowałem w charakterze clowna tylko w trochę innym cyrku niż Polska liberalna.
              • katrina_bush bo niestety KK to zlodzieje,niech oddada nieswoje 12.09.11, 19:09

> katrina_bush napisała:
                > p. s.
                > > KK jest wrogiem Polski. Ta instytucja podlega kontroli obcego panstwa.
                > > W Polsce lezy infrastruktura, szpitale, szkolnictwo - a KK dalej dostaje
                > miliardy z budzetu !
                >
                > tak Ci powiedzieli? To dobrze, że wierzysz we wszystko co Ci napiszą. Jesteś na
                > linii i na kursie - daleko zajdziesz.
                >

najbardziej mnie denerwuje chciwosc KK

za Komuny zagarneli bezprawnie mienie ewangelickie na ewangelickich Ziemiach Zachodnich, dalej dostali mienie ewangelickie w Poznaniu, aha, w Lodzi tez !!! na Scianie Wschodniej zagrabili mienie prawoslawne !!!

a jakim prawem ?!

od 1989 roku podostawali za darmo latyfundia !!!

niech oddadza co zagrabili bezprawnie !

i nadal sie bezczelnie upominaja o jeszcze niewiadomo co !

renty, emerytury, pensje placi im Panstwo !

szkoly, seminaria duchowne, ich "uniwersytety" utrzymuje Panstwo,

to wiadomo, ze na przedszkola, szkoly i szpitale pieniedzy nie ma :(
                • Gość: AS Re: bo niestety KK to zlodzieje,niech oddada nies IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 20:07
                  Jak się to czyta, to przerażenie ogarnia jak dalekie spustoszenie w umysłach niektórych Polaków uczyniła indoktrynacja mediów libertyńsko-lewackich.
                  Komuna to zapewne KK dawała a nie zabierała?
                  Jak teraż domaga się swojego to jest wstrętny i pazerny. Mentalność Kallego jak Kalli ukraść krowę to dobrze a jak Kallemu każe się oddać to co ukradł, to źle.
                  Pieniądze w Państwie to kradną kumple rządzących - więc to ich ścigaj i nie szukaj wroga zastępczego i nie obalaj Concordatu. Umów się dotrzymuje. A złodziej musi oddać to co ukradł.
                  Zaciekle atakujesz więc nie mam wątpliwości jakie korzenie reprezentujesz - zapewne rodzice lub dziadkowie byli w PZPR.
                  • ulisses-achaj Re: bo niestety KK to zlodzieje,niech oddada nies 12.09.11, 22:41
                    Gratuluję Asie. Takiego bełkotu i kiepskiej erystyki dawno już nie czytałem... I na koniec jak zawsze w przypadku ludzi tobie podobnych uciekasz sie do argumentów ad personam.. ludzie o innych poglądach niz ty to oczywiście "ubecy" i ich przodkowie również. Niedobrze mi sie robi, kiedy czytam takich "katolików" i "chrześcijan" jak Ty.
                    A co do KK : tak, teraz nas okrada i żadne popiskiwania tego nie zaciemnią. Komuna nic tu nie ma do rzeczy. Dotrzymuje sie umów uczciwych i korzystnych dla obu stron. Jeżeli takimi nie są, racja stanu wymaga żeby je zerwać. Złodziej? To ja , ty, czy my jako naród? A może Kościół, który dostaje za bezcen działki i budynki, wchodzi w konszachty z byłymi esbekiemi i dzieli sie z nim zyskami, likwiduje szkoły przedszkola i szpitale ... A MY do tego dopłacamy 5 miliardów rocznie... Właśnie tych 5 mld. brakowało w budżecie, więc podniesiono VAT płacimy go wszyscy.. KOsciół powinni utrzymywać wierni, w żadnym razie nie państwo. To tyle.
                • Gość: referendum nie próbuj z tym fanatykiem dyskutować IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.09.11, 22:46
                  niejedno forum już obskoczył, na rydzykowym też się buja, nudzi się chłopinie u tych braci niemców
                  • ulisses-achaj Re: nie próbuj z tym fanatykiem dyskutować 12.09.11, 22:47
                    Racja :-)
        • Gość: Hanys Re: a dzisiaj pisza o nim za granica, czytaj tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 23:37
          >ty Hanys czytaj tu: ...

Ty katrina - właśnie potwierdziłaś moją teorię, że sławy zaczął zażywać dopiero po swojej prostackiej prowokacji (co innego gdybyś przytoczyła jakieś linki świadczące o tym, że już wcześniej świat zobaczył w nim artystę).
          Poza tym, to musi być jakiś wyjątkowy tępak skoro dopiero w wieku 44 lat wpadł na to, co np. Dorota Nieznalska wykombinowała mając o 20 lat mniej.
          Wystarczy tylko pozbyć się zahamowań i reszta jest prosta. Na byle homoparadzie pełno jest takich "artystów" poprzebieranych za Papieża, księży, czy zakonnice, tylko tam giną w tłumie.
    • Gość: Ktoś Za rabina się przebierz, smrodzie. IP: *.static.sdyl0420.digis.net 10.09.11, 01:17
      Wtedy zobaczymy, czy jesteś rzeczywiście takim odważnym bojownikiem o wolność słowa i tolerancję.
    • przygoda Nie można by tego człowieka-motyla 10.09.11, 08:34
      potraktować jakimś pestycydem? Byłby spokój z głupimi akcjami i robieniem z siebie wiekszego i d i o t y niż naprawdę!
      • wirusx Re: Nie można by tego człowieka-motyla 10.09.11, 14:14
        przygoda napisał:

> potraktować jakimś pestycydem? Byłby spokój z głupimi akcjami i robieniem z siebie wiekszego i d i o t y niż naprawdę!
        --------------------
        Masz rację - zabić, bo nie taki mądry jak ty, czyli idiota. I wtedy takim mądralom jak przygoda nikt ju nie będzie zakłócał świętego spokoju i zmuszał ich do myślenia Na pewno kochasz bliźniego jak siebie samego, prawda? Karaluch nigdy nie zrozumie motyla...
    • Gość: Kompletnie Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.4web.pl 10.09.11, 08:47
      Oprocz parodii zabrakło całkowicie w tej akcji powiedzenia o co chodzi. Co to za serce i takie tam, szkoda.
      • Gość: referendum Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.11, 09:25
        Gość portalu: Kompletnie napisał(a):

> Oprocz parodii zabrakło całkowicie w tej akcji powiedzenia o co chodzi. Co to za serce i
        > takie tam, szkoda.

no patrz, ale wszystkie posty w tym wątku wskazują, że dyskutanci wiedzą o co chodzi
    • anlumaka Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla 10.09.11, 10:15
      UUUU jestem ciekawa co by było gdyby tak przeszedł z Koranem albo Torą. Zaraz by się podniósł jazgot że sieje antysemityzm albo chce wywołać skandal na skalę ogólnokrajową. A tak ,spoko to tylko katole się oburzą. Głupia sprawa ale zauważyłam że jakoś tak jest że obrzucanie krzyża i biblii błotem stało się " Sztuką " i tego się nie neguje z uwagi na POSTĘP ale... Właśnie ,Pomyślcie co by było gdyby w roli głównej występował Koran albo Tora. Wyobrażacie sobie skandal jaki by wywołało porwanie na scenie Koranu przez "artystę " i zachęcanie publiczności by "Żarli to gó..."?????? Skandal na cały świat i strach że muzułmanie w odwecie walną samolotem w okrągły cyrk na Wiejskiej. A tak to spoko. Katole się poburzą i pokażą tym jacy są zacofani. Miarą ich postępu i cywilizacji byłoby zaprzeczenie swojej wierze i oplucie Chrystusa ku uciesze gawiedzi.
      • jonaszewski Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 13:35
        Ale dlaczego ma chodzić z Torą albo Koranem w kraju, w którym właściwie nie ma ani Żydów, ani muzułmanów? Manifestuje sprzeciw wobec wszechwładzy Kościoła katolickiego i narzucania wszystkim katolickiej wizji świata, bo tak jest w Polsce. I słusznie protestuje, a jest opluwany. Na szczęście klimat się zmienia i katolicki zamordyzm przestaje działać. Dlatego garstka radykałów podnosi krzyk w obronie rzekomych 98% katolików - bo kościółkowi władza wymyka się z rąk. Ale prawda jest taka, że większość tych 98% ma to gdzieś.
        • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 20:22
          CIEKAWE PO CO TY ALBO TWOI PRZODKOWIE OSIEDLILI SIę W TYM WSTRęTNYM KATOLICKIM KRAJU. TRZEBA BYłO WYBRAć INNY BARDZIEJ ODPOWIEDNI DO SWOJEGO SWIATOPOGLąDU. POLSKA TO KRAJ KATOLICKI I NIE ZMIENIAJ RZECZYWISTOSCI NA SIłę.
          • jonaszewski Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 13.09.11, 09:39
            > CIEKAWE PO CO TY ALBO TWOI PRZODKOWIE OSIEDLILI SIę W TYM WSTRęTNYM KATOLICKIM
            > KRAJU. TRZEBA BYłO WYBRAć INNY BARDZIEJ ODPOWIEDNI DO SWOJEGO SWIATOPOGLąDU. PO
            > LSKA TO KRAJ KATOLICKI I NIE ZMIENIAJ RZECZYWISTOSCI NA SIłę.

Moi przodkowie nie musieli się nigdzie osiedlać, od co najmniej czterystu lat mam udokumentowanych przodków-Polaków.
            Nie zmieniam rzeczywistości, drogi Krzykaczu - to Kościół katolicki boi się jak ognia, że ludzie zaczną myśleć samodzielnie, a swoje pieniądze przeznaczą dla swoich dzieci, a nie na tacę. Im ludzie mądrzejsi, lepiej wykształceni i inteligentniejsi, tym słabsza jest religia. Jak to jest, że tam, gdzie ciemnota, zarazem panuje religie? A tam, gdzie ludzie wykształceni i myślący samodzielnie - ateizm? Nie powstrzymasz postępu, choćbyś się nie wiem jak nadymał i wielkimi literami pisał.
      • wirusx Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 13:48
        anlumaka napisała: Pomyślcie co by było gdyby w roli głównej występował Koran albo Tora.
        ----------------------
        A sama myślisz i wiesz, co czytasz?. Przecież Motylek miał słownik i nie czytał cytatów z ewagelii, więc co blablasz o Torze czy Koranie? Wy katolicy wszędzie widzicie to, co chcecie a nie to, co jest i wszystko kojarzy się wam z jednym, jak w znanym dowcipie. Tobie - z biblią, ale to twój problem i innych do tego nie mieszaj...
      • Gość: Lena Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 21:31
        Ale tu w "roli głównej" występowała encyklopedia. Myślisz, że autorzy encyklopedii czują się obrażeni? A może czytelnicy są oburzeni?
    • a.bc żałosne 10.09.11, 10:24
      Myślalam, że tego pana stać na coś więcej..... a tu odtwórcze potraktowanie tematu
      No cóż kazdy to potrafi, na miejscu Kościola Katolickiego oskarzyłbym faceta o naruszenie praw autorskich:)
      Drogi panie "artysto" więcej samodzielności i odrobinę weny tworczej życzę
    • Gość: paweł Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 10:25
      może ten Pan chciałby być biskupem, ale mi się kojarz jako szef kuchni reklamujący podroby.
    • Gość: łodzianka1 Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 10:50
      dobrze, że chociaż dzięki akcjom pana Pawła Hajncla o Łodzi mówi się w kraju. Panie Pawle, świetne pomysły dzięki, którym obnaża Pan ogrom nietolerancji, zawłaszczanie przestrzeni, obłudę, że o całkowitym braku poczucia humoru nie wspomnę. Ludziska trochę więcej luzu. Będąc przed laty w USA wdziałam w pokoju dziecinnym obrazek gdzie słowo Jezus było ułożone z fikających małpek. U nas rzecz nie do pomyślenia. Obraza uczuć, wytykanie palcami, ostracyzm i tym podobne bzdury. Nadęcie, pazerność i hipokryzja to komunikat płynący z kk.
      • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 20:18
        Gość portalu: łodzianka1 napisał(a):
        > Ludziska trochę więcej luzu.

Spróbuj luzu z Muzułmanami - oni ci dokładnie określą gdzie są granice luzu.
    • and_nowak Żałosny frustrat 10.09.11, 10:59
      Albo i nie. Może to tylko metoda, żeby zaistnieć. W końcu nieważne jak o tobie mówią, ważne żeby pamiętali nazwisko.

Najlepsze, co można zrobić to ...nic.
      Konsekwentnie ignorować motylka, a za ewidentne łamanie prawa karać.
    • Gość: ateista Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.181.220.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.09.11, 11:33
      A może by tak na stos. Taki afront, motylek a biskupa udaje i nosi czapke z tektury. Ciekawe z czego nosi czapkę ascetyczny biskup łódzki ? /też śmieszna tylko, że kosztowała naiwnych/
      Czekam na cenne uwagi zbierających chrust na stos.
      ateista
    • Gość: łodzianin swietna akcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.11, 12:52
      Bardzo podobają mi się performance'y, które organizuje Pan Hajncel. Zmuszają do myślenia, nawiązują do najlepszych tradycji przedwojennej łódzkiej awangardy. Dziwi mnie zachowanie Policji - wolałbym, żeby zajęła się ganianiem za bandytami, niż tłamszeniem sztuki i niezależnej myśli.
      Katolikom proponuję, żeby się przymknęli. Nie rozumiecie sztuki, a najlepszym tego dowodem jest wystrój łódzkich kościołów - tzw. sztuka naiwna. Nie wypowiadajcie się w sprawach, o których nie macie pojęcia.
    • marzyciel45 Sympatyczna akcja spotkała się na szczęście 10.09.11, 13:23
      z przychylnością łodzian. Dobrze, że znika (powoli bo powoli) czarny obraz sklerykalizowanej Łodzi, rządzony, zresztą do dzisiaj, przez wieropoddańczych biskupowi prezydentów.
      • Gość: AS Re: Sympatyczna akcja spotkała się na szczęście IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 21:58
        marzyciel45 napisał:

> z przychylnością łodzian. Dobrze, że znika (powoli bo powoli) czarny obraz skle
        > rykalizowanej Łodzi, rządzony, zresztą do dzisiaj, przez wieropoddańczych bisku
        > powi prezydentów

Co TY CZŁOWIEKU BREDZISZ - liberałowie przyzwyczaili cię do wirtualnej rzeczywistości - obudź się! Kiedy to Kościół miał coś więcej do powiedzenia poza zwracaniem uwagi na rzeczy z którymi z racji etycznych czy moralnych się nie zgadza. Nie jątrz i nie rób ludziom wody z mózgu. Jak Ci się Katolicka Polska nie podoba to wolna droga znajddź sobie inne przytulne miejsce w Swiecie nikt cię nie trzyma. Kim ty jesteś, że chcesz innym zmienić świat - jakie masz do tego prawo by likwidować ponad 2000-letnią instytucję a w Polsce ponad 1000-letnią. A może tyś nowy PROROK laicki biedny człowieku - wstąp na Aleksandrowską.
        • Gość: referendum etyka i morale urzędników KK IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.11, 22:06
          pedofiliawkosciele.blogspot.com/2007/04/ruch-ofiar-ksiy-pedofilw-w-polsce.html
        • marzyciel45 Re: Sympatyczna akcja spotkała się na szczęście 11.09.11, 19:34

> marzyciel45 napisał:
          >
          > > z przychylnością łodzian. Dobrze, że znika (powoli bo powoli) czarny obra
          > z skle
          > > rykalizowanej Łodzi, rządzony, zresztą do dzisiaj, przez wieropoddańczych
          > bisku
          > > powi prezydentów
          >
          > Co TY CZŁOWIEKU BREDZISZ - liberałowie przyzwyczaili cię do wirtualnej rzeczywi
          > stości - obudź się! Kiedy to Kościół miał coś więcej do powiedzenia poza zwraca
          > niem uwagi na rzeczy z którymi z racji etycznych czy moralnych się nie zgadza.
          > Nie jątrz i nie rób ludziom wody z mózgu. Jak Ci się Katolicka Polska nie podob
          > a to wolna droga znajddź sobie inne przytulne miejsce w Swiecie nikt cię nie tr
          > zyma. Kim ty jesteś, że chcesz innym zmienić świat - jakie masz do tego prawo b
          > y likwidować ponad 2000-letnią instytucję a w Polsce ponad 1000-letnią. A może
          > tyś nowy PROROK laicki biedny człowieku - wstąp na Aleksandrowską.

Chcesz biegać do kościoła to biegaj, nikt ci tego prawa nie zabiera. Ale tylko tam jest miejsce na modły i procesje. Niestety kościól katolicki w Polsce usiłuje sobie przypisać prawo do narzucania swoich zasad wszystkim polakom, także tym niewierzącym lub wyznawcom innych kościołów. Większość katolików zapomina że Polska jest państwem świeckim, a nie wyznaniowym jak np. Iran. Państwem wyznaniowym dla katolików jest Watykan. I jakoś nie słyszałem aby to komuś przeszkadzało. Oczywiście z wyjątkiem aspektów finansowych, polegających m.in. na wyłusdzaniu gotówki z budżetu państw typu Polska.
          • Gość: AS Re: Sympatyczna akcja spotkała się na szczęście IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 23:30
            ty biegającym nie staraj się podstawiać nogi mawiając, że czynisz to la ich dobra.
            Jeśli Opinia jest nazucaniem zasad to gratuluję rozeznania w temacie.
            To znaczy, że rugowanie katolicyzmu i kneblowanie katolickiej części społeczeństwu ust - to zapewne przejaw najwyżej rozwiniętej demokracji.
            Opluwanie pod krzyżem, odgsaszanie petów na karkach modlących się, wieszanie fallusa na krzyżu, darcie ewangelii i mówienie żryjcie to g...no to przejaw najwyższej miłości do bliźniego w Państwie Miłości????
            To jest właśnie faszyzm laicki.
    • Gość: gambelputi Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 14:01
      Tak się składa że w Europie, podobnie jest na świecie większość państw zamożnych i postępowych to państwa świeckie. Zawłaszczanie przestrzeni publicznej i społecznej, przez władze Kościelne jest faktem i problemem. Zwłaszcza w mniejszych miejscowościach na świeckie śluby, pogrzeby patrzy się bardzo podejrzliwie. Sporo jest także kompletnych absurdów przebijających tego typu akcje performance jak np. święcenie samochodów i instalacji grzewczych w kościołach (tak!). Dzwonu akurat bym się nie czepiał, bo jest to akcja mająca przywrócić historyczne dziedzictwo Łodzi.
      • iluminacja256 Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 15:48
        Coś w tym jest. Choć prywatnie również wolałabym, zeby nie walczyć z dzwonem jako symbolem (ze względu na jego historyczne losy), ale z takimi durnymi inicjatywami jak zmiana nazwy ul. Spornej na błogosławionego anastazego Pankiewicza, czy pomysły budowania kaplicy św. Faustyny w Parku Wenecja, bo tam się jej na imprezie coś objawiło...

Niestety, na pochód nie dotarłam, a pewnie był ...hmmm...oryginalny.
      • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 22:13
        Gość portalu: gambelputi napisał(a):

> Tak się składa że w Europie, podobnie jest na świecie większość państw zamożnyc
        > h i postępowych to państwa świeckie. Zawłaszczanie przestrzeni publicznej i spo
        > łecznej, przez władze Kościelne jest faktem i problemem. Zwłaszcza w mniejszych
        > miejscowościach na świeckie śluby, pogrzeby patrzy się bardzo podejrzliwie. Sp
        > oro jest także kompletnych absurdów przebijających tego typu akcje performance
        > jak np. święcenie samochodów i instalacji grzewczych w kościołach (tak!). Dzwon
        > u akurat bym się nie czepiał, bo jest to akcja mająca przywrócić historyczne dz
        > iedzictwo Łodzi.

Roztoczę Ci wizję tych świeckich nowoczesnych państw w przyszłości:
        Kasy świesą pustkami, więc zacznie się oszczędzać na najuboższych, będzie coraz więcej bezdomnych, będzie zwiększać się przestępczość, z braku możliwości utrzymania emerytów zostanie uchwalona legalna przymusowa eutanazja z chwilą osiągnięcia wieku nieprodukcyjnego.
        Bądziesz musiał się na to wszystko zgodzić, bo nie będzie żadnej siły który by stanęła w obronie.
        Kościół to siła potrafiąca jednoczyć ludzi w słusznej sprawie (przypomnij sobie Solidarność). Skoro Kościół to siła - więc jest niebezpieczny dla władzy więc niszczy się go wszelkimi metodami.
        Twoje nowoczesne społeczeństwa na zachodzie, to bezideowe masy hedonistyczne czysto konsumenckie, bez żadnych wartości i miłości bliźniego. Egoizm na pierwszym miejscu i tylko mieć inny człowiek się nie liczy - jest to zimny świat bez miłości.
        • Gość: referendum "miłość" urzędników KK IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.11, 22:29
          torun.gazeta.pl/torun/1,90288,9179149,Jaki_wyrok_dla_bylego_proboszcza_z_Bielaw.html
          www.wiadomosci24.pl/artykul/proboszcz_nie_zostawil_ani_grosza_1654.html
          wiadomosci.onet.pl/swiat/media-jan-pawel-ii-mial-tuszowac-afery-pedofilskie,1,3570227,wiadomosc.html
        • Gość: gambelputi Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 00:48
          przepraszam ale wolę żyć w bezideowej Skandynawii, niż w ideowym Iranie, Meksyku czy Kongo. Obywatele w/w podejrzewam także. empatia wobec innych wynika nie ze struktury jakiejkolwiek religii czy pism objawionych lecz ze społecznego charakteru ludzkiej natury.
    • Gość: AS Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-motyla IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 14:18
      Ciekawe jakbym zrobił happening kojarzący się z Talmudem i związaną z nim religią, czy uszło by mi to płazem. Okrzyknięty zostałbym antysemitą. Natomiast ludzie (proszę prześledzić etymologię nazwisk) wrodzy kościołowi katolickiemu mogą bezkarnie obrażać, szydzić i kpić z religii katolickiej. Jeśli zaś im coś się zarzuci, to natychmiast zasłaniają się antysemityzmem. A to co robią, to nie antykatolicyzm? Gdzie równość? Może dlatego nie ma sprawiedliwości i równości traktowania, że we władzach siedzi "rodzina" i "koledzy"? Tak czy tak takie happeningi naigrujące się z uczuć religijnych nie są żadnym przejawem artyzmu i nie mogą być w tych kategoriach oceniane. Jest to zwykłe awanturnictwo (mimo że odbywać się może spokojnie i bez chuligańskich ekscesów) mające jedynie na celu promowanie interesów własnych w tym wypadku grupowo-etnicznych. Ponadto zasady moralne (w całej rozciągłości słuszne i niepodważalne - prawo naturalne) są przeszkodą dla pewnych grup w kręceniu interesów moralnie sprzecznych z ogólnie przyjętą etyką i moralnością uczciych ludzi. Dlatego jasnym się staje nasilenie walki z katolicyzmem. Nie odbiega to daleko od obecnego trendu politycznego gdzie prawość, sprawiedliwość, uczciwość i niezłomne zasady moralne nazywa się złem a krętactwo, oszustwo (oszustwem jest składanie obietnic przedwyborczych i ich niezrealizowanie) nazywa się miłością i nowoczesnością. Warto zacząc patrzyć kto nami manipuluje dla własnych korzyści, a kto uczciwie chce naszego dobra.
      • Gość: jozue Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 14:33
        o! jakiś aryjsko czujny Polak katolik, dobrze że rozgryzł "etymologię nazwisk" teraz pracuje nad krzywizną nosów uczestników tego oburzającego i wichrzycielskiego zbiegowiska! Dobrze, że ktoś naprawdę "uczciwie chce naszego dobra".
        • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 15:34
          To tylko wam wolno polować na katolików i ich opluwać? Jestem Polakiem i wolno mi dbać o swoją ojczyznę by jej nie plugawić na świecie jak wy to robicie pomawiając Polaków i Katolików o rzeczy wyssane z palca. Wydaje wam się, że jak zlikwidujecie katolicyzm to Polska już jest wasza?
          Grubo się mylicie. Nie zmusisz mnie żebym mówił na czarnoskórego, że jest biały. Tak dalekiej indoktranacji nie uda się przeprowadzić. Każda nacja cechuje się i odrębnym wyglądem i odmienną mentalnością. W innach dziedzinach też próbujecie ale właśnie katolicyzm wam przeszkadza - więc próbujecie go zlikwidować. Wy poprostu jesteście nietolerancyjni. Dokładnie to samo co w życiu świeckim. Próbujecie odwracać kota ogonem mówiąc że białe to czarne a czarne to białe. Nie mając twardego odniesienia w prawie naturalnym i zmieniając prawo według siły grup wpływu wytworzycie chaos. Katolicyzm, to także nowoczesność i punkt odniesienia do niezłomnych zasad moralnych. Ty swoim wpisem potwierdzasz jedynie indolencję wiedzy i na temat katolicyzmu i na temat antropologii. Jesteś tapowam przykładem do czego prowadzi medialna indoktrynacja społeczeństw. Każdy może pluć na Polskę, Polaków, Katolików talko jeśżli Polak podejmie obronę Polski i zasad Katolickich, to od razu Narodowiec, antysemita, itp. Cel mediów został osiągnięty. Powiem jeszcze jedno: Mówi się, że Polska w Budowie a ja powiem inaczej (opieram to na analizie ustawodawczej polskiej i unijnej): Polska w Likwidacji.
          • Gość: jozue Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 19:46

"Katolicyzm, to także nowoczesność i punkt odniesienia do niezłomnych zasad moralnych. Ty swoim wpisem potwierdzasz jedynie indolencję wiedzy i na temat katolicyzmu i na temat antropologii. Jesteś tapowam przykładem do czego prowadzi medialna indoktrynacja społeczeństw. Każdy może pluć na Polskę, Polaków, Katolików talko jeśżli Polak podejmie obronę Polski i zasad Katolickich"
            Wymieńmy może kilka tych niezłomnych zasad:
            1. Homofobia ( mimo iż paradoksalnie wielu homoseksualistów ucieka do stanu kapłańskiego)
            2. Odmawianie pełni praw kobietom ( kapłaństwo - jakby nie mózg a penis był jego narzędziem)
            3. Wpędzanie za pomocą piekła i diabłów tudzież podobnych idiotyzmów ludzi w poczucie winy i permanentnego stanu strachu
            4. Epidemia AIDS w Afryce eskalowana także w skutek kuriozalnego zakazu stosowania prezerwatyw
            5. Polityka promowania w 3 cim świecie rodzin wielodzietnych, których nie można utrzymać konserwując w ten sposób nędzę
            6. Maskowanie pedofilii łonie struktur kościelnych, w imię ochrony cenniejszego przecież wizerunku KK.
            7. (Kurio)zalna chciwość wobec obrzydliwego wręcz bogactwa.
            o innych historycznych "zasadach" z uwagi na "indolencję wiedzy" nie będę na razie wspominał.
            • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 21:22
              Ad.1. Stan kapłański to powołanie a nie zawód. Asceza to nie zboczenie a poświęcenie.
              Ad.2. Kościół ma niezmienne zasady. Koboety nie mogą byś kapłanami. Czemu Zyda ortodoksyjnego nie przekonujesz by jadł wieprzowinę albo Muzułmanina by poł i palił. U katolików możesz mieszać? Pomieszaj u innych.
              Ad.3. Piszesz bzdury. W K.K. każdy człowiem ma wolną i nieprzymuszoną wolę. Musi jednak mieć przeświadczenie, że za dobro będzie wynagrodzony a za zło ukarany. Kto nie chce ten nie musi wierzyć. Ty np. możesz żyć jak chcesz może kiedyś sam się przekonasz jak jest na prawdę. Masz wolną nieprzymuszoną wolę.
              Ad.4. To nie K.K. spowodował epidemię AIDS ale naukowcy. Wymknęły się z pod kontroli w Lab. wirusy które miały obniżać barierę immunologiczną. Potrzebe przy przeszczepach. Brud i chucie zrobiły swoje. Pomyśl! Antykoncepcja miała by być czymś wyższego rzędu niż świadomość, że jako zarażony nie powinienem narażać bliźniego na zarażenie. Ucywilizuj Afrykę, daj im możliwość produkowania żywności a nie niejako z automatu jak wytresowane zwierzęta zaopatruj w antykoncepcję. Swiadomość określa Byt a nie odwrotnie jak nam wmawiano. Uświadamiaj człowieka cywilizuj by wiedział co czyni i w jakim celu, by każdy jego czyn był świadomy i przemyślany. Antykoncepcja czyni z seksu sferę rozkoszy a to do niczego dobrego nie prowadzi. Ile jest zawiedzionych miłości, niechcianych dzieci, ile rozwodów zdrad. To czyni właśnie antykoncepcja i brak rozwiniętej świadomości i odpowiedzialności za czyny. Musisz sobie postawić pytanie co jest bardziej wartościowe, czy hedonista bez żadnej odpowiedzialności, czy człowiek świadomy i odpowiedzialny?
              Ad.5. Kościół odpowiedzialny jest za szczęśliwą rodzinę. Wielodzietność Kościół promuje na całym świecie nie tylko w Afryce. Przypatrz się jednak co się dzieje. Europa z antykoncepcją wyludnia się i nie ma młodych by pracowali na emerytury ludzi starszych. Czemu tak się dzieje? Zabrakło świadomości i odpowiedzialności. Wygrała wygoda życia i hedonizm. Czy za to też winisz Kościół? Winisz Kościół za biedę w Afryce a czy zdajesz sobie sprawę ilu katolickich misjonarzy próbuje zbudować dla tych biednych ludzi byt egzystencjonalny?, gdy w tym czasie za przeszło 20 Miliardów dolarów bogaci budują sobie pole golfowe na środku pustyni. Czemu ich nie winisz? To oni mają przemysł to oni zarabiają miliony które wydają na przyjemności zamist pomagać biednym ludziom w Afryce. Czemu nie pomagają? bo nie są katolikami i ich bogiem jest pieniądz. Mają wnosie bliźniego swego bo dla nich liczy się tylko mieć. Bądź sprawiedliwy i nie obwiniaj tych co budują świadomość (i nie mają wystarczających środków). Obwiniaj raczej tych go mają możliwości ale nie mają w tym interesu.
              Ad.6. Piszesz tak jakby KK był zgrają samych pedofili, zboków i homoseksualistów. Tak przynajmniej chciały by to przedstawiać siły liberalne. By zrozumieć ten temat musisz się zastanowić jak by postępowała np inna instytucja gdyby coś się takiego wadarzyło. Bądz pewien że dla dobra swego imienia nie polecieli by zaraz do prysy i nagłośnili temat bez zbadania sprawy. Tak też i K.K. postępuje. Najpierw musi zbydać sprawę. Wyobraź sobie, że w świecie liberalnym nastawionym na walkę z K.K. ktoś spreparował wobec niewygodnej osoby całą sprawę. Ukarano by niewinnego człowieka co dopiero było by karygodne w K.K. i przy takiej pomyłce dopiero była by pożywka do ataku na K.K. Niestety w świecie wrogim K.K. zanim sprawa zdąży być zbadany wewnętrznie przez organy K.K. prasa robi użytek i nagonkę. Czy ty naprawdę nie dostrzegasz, że odbywa się przebudowa społeczeństwa, próbuje przebudować się mentalność społeczeństwa na wygodną do sterowania i manipulacji. Swiatem rządzi 200 osób skupiających w swych rękach 2/3 całego kapitału Swiata. To dla nich wisi Stacja Ratunkowa w Kosmosie zwana dla śmiertelników Stacją Badawczą. Będzie zagrożenie Kolizji Ziemi z Asteroidą - my zginiemy a oni przetrwają. Po co badania i eksperymenty genetyczne (dla postępu medycznego tak przy okazji) ważne jest by mogli przetrwać i oni przetrwają. Natomiast gdyby nie było kolizji, to cała masa posłusznych wytresowanych przez media ma przekształcać społeczeństwa na miarę ich potrzeb. I nie jest to żadna spiskowa teoria dziejów. To określenie wymyślono także by okpiwać i uniewiarygodniać ich poczynania. I dziwisz się że Kościół katolicki jest niewygodny ze swoimi prawdami i że muszą go zwalczać. Czynią to waszymi rękami ale nie dla waszego interesu.
              Ad.7. Te kuriozalne bogastwo nie jest nawet jednym promilem bogactwa tych 200 ludzi. Dziwne, że do nich nie masz pretensji i ich nie nazywasz chciwcami? Wiesz dlaszego nie? - bo oni znaleźli dla ciebie wroga zastępczego i uczynili z niego Kościół Katolicki. Ty im uwierzyłeś i robisz dla nich robotę jakiej oczekują. Tak było 1936 roku kiedy Hitler też znalazł wroga zastępczego jaki stali się Zydzi. Pragnę zauważć, że nie każdy Zyd był dla Hitlera wrogiem - wrogiem byli tylko Zydzo mało istotni. Zydzi z finansjery finansowali zbrojenie Hitlera i przygotowywanie się do wojny.
              Nie będę tobie wytykał twojej indolencji wiedzy, bo nie o to tu chodzi. Jeśli jesteś człowiekiem inteligentnym - to pomyśl trochę w czym nieświadomie uczestniczysz.
              • Gość: jozue Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 23:47
                ad 1. nie napisałeś nic o homofobii. asceza to wynaturzenie - powstrzymywanie fizjologicznych odruchów jest stanem odmawiania organizmowi jego naturalnej roli.
                ad 2. tak zasady te są niezmienne i absurdalne. tak jak zakaz jedzenia wieprzowiny. religia judaistyczna i islam tak jak inne religie kultywujące mity z epoki brązu są tak samo kuriozalne i niebezpieczne dla świata w XXI wieku. Do 1962 roku antysemityzm był oficjalną doktryną K.K. , o dziwo ta niezmienna zasada się zmieniła, podobnie ta dot. ewolucyjnego pochodzenia życia i masa innych niezmiennych zasad dobrze że ta o doniosłości jąder przy powołaniu pozostała. Notabene jeden ze średniowiecznych papieży był takim stuprocentowym facetem że zaczął rodzić na ulicy Turynu - ale może to był cud.
                ad. 3 wiara w piekło i facetów z rogami, w XXI w. rzeczywiście utwierdza w posiadaniu wolnej woli i pewnie jak się kiedyś "przekonam" to nie przez przypadek lecz przez to że Kosmateusz przejął nade mną moc.
                ad. 4 Laboratoria, uciekające zmutowane wirusy - tak to oczywiście wina naukowców. Najgorzej że te sukinsyny wymyśliły szczepionki, higienę, szpitale, promienie Roentgena zamiast starych dobrych egzorcyzmów i wstrzemięźliwości jaką praktykowali Borgiowie na Stolicy Piotrowej. Myślę że z tak chwalebnymi przykładami z historii K.K. można spokojnie ewangelizować slumsy w Nairobi.
                ad. 5. tak ale wielodzietność przyjmuje się z reguły w 3 cim świecie gdzie nie ma problemów świata Zachodniego. Prywatne bogactwo z reguły służy prywatnym celom. Natomiast założyciel K.K. wielokrotnie wspominał co sądzi o mamonie (chyba tej watykańskiej też?)
                ad. 6 i 7 vide punkt 1 tak kończy się zabawa z ascezą - wynaturzeniem. Co do kosmicznych stacji, grupie 200 -tu, to chyba pojechałeś za daleko... Radzę ochłonąć z tymi spiskami świat nie jest jednak aż tak nieskomplikowany. Co do Adolfa - katolika który nigdy nie zrzekł się przynależności religijnej, powołując się w Mein Kampf na opatrzność i Jezusa jako tego który pierwszy przejrzał Żydów , byłbym bardziej ostrożny.
                • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 13:19
                  Trudno dyskutować z kimś kto ma w głowie pomieszanie z poplątaniem i żadnych uporządkowanych zasad moralnych. Twoja wiedza o kościele jest wiedzą medialną - przyswajasz codzienną papkę i tak funkcjonujesz jak tobie zagrają. Kiedyś przekonasz się czy miałeś rację i czy twoje życie miało sens. Bo życie od poczęcia do śmierci bez niczego ponad jest jałowym biegiem przez nic i po nic.
                  • Gość: jozue Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 21:58
                    ale co konkretnie jest pomieszaniem - alians k.k. z faszyzmem, antysemityzm kościoła , czy jego bierność wobec Zagłady? a może obraziłem Borgiów wzór cnót kapłańskich i Namiestników Chrystusa na Ziemi ? Kimże jesteś aby osadzać kogoś kogo zupełnie nie znasz wmawiając mu, że niema żadnych uporządkowanych zasad moralnych. Czy to nie wasz Zbawiciel sceptycznie podchodził do zbyt pochopnego oceniania innych poprzez własną "belkę w oku" ? Jeśli któreś z tych stwierdzeń nie są prawdziwe podaj kontrargument a nie spiskowe mrzonki. albo po prostu powiedz że nasze światopoglądy są zbyt zróżnicowane na rzeczową dyskusję - ale proszę bez taniego kaznodziejstwa, tego w życiu już zakosztowałem...
                    • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:59
                      Trudno z kimć, kto ma zakorzenioną walkę z czymć czego nie zna i nie ma pojęcia dyskutować.
                      Jak możesz mieć pojęcie o KK jeśli jesteś nie wierzący. Jak można z kimś który nie zna spraw od środka a jedynie opiera się na zewnętrznych ocenach dyskutować rzeczowo na temat spraw których nie zna. Ty widzisz tylko odbicie w lustrze świata w którym nie jesteś, więc jak możesz wypowiadać się bez zakłamania o tym świecie. A jeśli lustra zniekształcają, to o czym będziemy dyskutować. Proponuję byś pławił się w lustrzanym odbiciu i cieszył się swoimi błędnymi sądami uważając je za słuszne i właściwe. Ja pozostanę przy swojej wiedzy o WSPóŁCZESNYM Kościele Katolickim. Dla dobrego samopoczucia poszukaj więcej negatywów KK napewno da Ci to wiele zadowolenia, może znajdziesz dobre opracowanie gdzie dostaeczą ci "niezbitych" dowodów, że cały KK to zboki, pedały, pedofile i złodzieje - pław się w swojej rozkoszy i do zobacznia po tamtej stronie.
                      • Gość: jozue Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: 212.191.75.* 12.09.11, 15:32
                        w jednym bezwzględnie masz rację trudno dyskutować z dogmatem, gdyż jest on niepodważalny (jak wykazałem, do czasu) z definicji. czy uczciwie byłoby krytykować K.K. będąc w jego łonie być może, ale ta krytyka jest niedopuszczalna (j.w.). Nie powiedziałem że nie wierzę w żadnym moim poście - dobrze że ty przez skórę już to wyczuwasz. nie odniosłeś się także do słów Szefa dot. pochopnego osądu dalej pochopnie osądzając (także do homofobii). omijanie intelektu adwersarza to sprytny trick jeno odrobinę nieuczciwy. uwierz mi nie czuję satysfakcji odnajdując pokłady obłudy....
              • marzyciel45 Co za bzdety. Pedofilia wśród księży to powołanie? 11.09.11, 19:11
                Jak widać z historii i współczesności cały kk, a właściwie jego hierarchia broni pedofilów do upadlego. No chyba, żę ludzie świeccy wyciągną grzeszki na światło dzienne i nie można się tego wyprzeć. Choć w Polskim kościele katolickim, przy pobłażliwości sądów i prokuratorów, to nadal jest możliwe.
                • Gość: AS Re: Co za bzdety. Pedofilia wśród księży to powoł IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 20:07
                  Czytaj uważnie a nie siej fermentu. Napisałem, że bycie księdzem to powołanie nie zawód.
                  Zaden prawdziwy kasiądz sprawujący swą powinność z powołania nie dopuści się czynów niegodnych. Niestety także i w kościele (tak samo i w polityce) zarzają sę fabrbowane lisy które swą powinność traktują jedynie komercyjnie i nie etycznie. Takie postawy jednak nie mogą rzutować opinią na cały kościół katolicki. Niesety jest to pożywka dla liberynów i lewaków do ataków na cały kościół katolicki. To że kilku zboków przeniknęło do KK nie jet powodem do stosowania uogólnień. Jest to tak samo krzywdzące jak stwierdzenie: "Każdy Polak to złodziej" wysnute na podstawie złodziejstwa Polaków w Niemczech. Fak że Polacy kradli w Niemczech nie uprawnia do uogólnienia, że wszyscy Polacy to złodzieje. Tak samo pedofile w KK nie są regułą i nie uprawnia to do stosowania uogólnień w stosunku do całego KK. Kto tak czyni jest nieuczciwy i tendencyjny i czyni to dla osiągnięcia nieetycznych korzyści i wywołania przeświadczenia że KK to samo zło.
                  • marzyciel45 Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili 11.09.11, 21:28
                    w sutannach przed karą i powszechnym potępieniem, uznając że uderzałoby to w instytucję kościoła katolickiego. Stąd w pełni uprawnione jest pewne uogólnienie o tej grupie zawodowej. W Rzeczpospolitej Polskiej ściga się złodziei z urzędu i są podobnie, jak na całym świecie, potepiani przez społeczność narodową. Stąd brak jest podstaw do wprowadzenia uogólnienia w stosunku do wszystkich Polaków i nazywania całego narodu złodziejskim. Kościól katolicki jeszcze niedawno oficjalnie potępiał współdziałanie kleru z cywilnym wymiarem sprawiedliwości w sprawie pedofilii księży, uznając to za wewnętrzną sprawę tej instytucji.Niestety, poza deklaracjami B16, niewiele w kosiele katolickim w tej sprawie się zmieniło, czego najlepszym dowodem jest sytuacja w "polskim" kościele katolickim.
                    • Gość: AS Re: Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 22:41
                      Miej pretensje do wymiaru sprawiedliwości a nie do KK. Piszesz bzdury, ani KK nie ma immunitetu na nietykalność anni w państwie rządzonym przez liberałów żadnych przywilejów. W medialnej rzeczywistości polskiej wygląda to między innymi tak:
                      1. Puszcza się NEWS'a - Ksiądz Pedofil - sensacja Paskudny KK siedlisko zboków i złodziejii leci to przez kilka wydań lub dni.
                      2. Prokuratura bada sprawę i nie znajduje dowodów - o tym już media nie podają bo to nie wich interesie
                      3. Ksiądz zostaje przeniesiony do innej Parafii, bo w tej przez pomówienie popsuto mu opinię - media podają, że ksiądz podejrzany o pedofilię został przeniesiony do innej parafii.

Wrażenie u widzów, że księdza pedofila (choś było to tylko pomówienie) przeniesiono tylko do innej parafii i nie spotkała go żadna inna kara. - wrażenie w społeczeństwie KK to bezkarne zboki.

Machina działa a głupki wierzą we wszystko co im się poda w papce medialnej. Prawda w Polsce ma baedzo utrudnione zadanie do obrony. Czy pomówionego księdza ktoś wpuści do jakiegokolwiek studia by się obronił? Czy jakakolwiek Michnikówka napisze rzetelne sprostowanie?
                      Otóż nikt nie kiwnie w tej sprawie palcem, bo jest to niezgodne z wytyczoną linią przebudowy społeczeństw dla potrzeb uprzywilejowanej garstki uzurpatorów.
                      • marzyciel45 Re: Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili 11.09.11, 22:55
                        Asie wydaje się, że wierzysz w to co piszesz. Zobacz, że nawet na twoim przykładzie indokrynacja kościoła katolickiego potrafiła osiągnąć pełny sukces. Przekonać kogoś tak krytycznego jak ty, do jednej jedynej prawdy i to pozbawionej wszelkich wad może dokonać tylko instytucja istniejąca prawie 2000 lat. A co do meritum: większość prokuratorów i sędziów to katolicy, a ci trzęsą się przed "anatemą" kościelną i brakiem pochówku przez księdza. No cóż: strach jest rzeczą ludzką. Niestety.
                        • Gość: AS Re: Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 23:16
                          Większość Sądziów i Prokuratorów to jeszcze scheda po Kwaśniewkim, to rzeczywiście ludzie przychylni KK. Ty zupełnie nie znasz realiów Polski.
                          Jeśli jestem katolikiem, to wierzę i nic w tym dziwnego, ale nie myl tego z fanatyzmem jaki zapewne wygodnie by było umnie ci widzieć. Jestem człowiekiem sceptycznym i prawie jak ten niewierny Tomasz nie wierzę w to czego nie sprawdzę, więc mój osąd wielu spraw oparty jest o osobiście wyrobione poglądy a nie zasłyszenia, plotki, czy papkę medialną. Nawet nie przypuszczasz ile spraw osobiście sprawdziłem, dlatego też wielokrotnie jak słyszę różne wyssane z palca powtórzenia papek news'ów a potem krążące te psełdoprawdy w społeczeństwie, to nie dowierzam jak trzeba być głupim (nie przypisuj tego określenia do siebie) by w to wierzyć i nie wiedzieć co tak naprawdę jest grane. Czasem ręce mi opadają i odchodzi ochota na strzępienie sobie języka. Bądź co będź każdy odpowie kiedyś za swoje życie (to dla wierzących), a dla niewierzących - to nawet nie będą wiedzieli że żyli i że umarli więc całe ich działanie za życia nie ma dla nich najmniejszego sensu - dlatego napisałem, że żyją w nic i po nic.
                          Nikt z nas nie wie co potem, choć nie zupełnie wy wiecie że nic więc tak jak wyżej napisałem, a my wierzymy i jeśli wierzymy szczerze to wiemy napewno co potem. Nie wiem co jest bogatsze i bardziej motywujące. Więc nich już tak pozostani, my jestśmy głupkami wierzącymi w coś po śmierci a wy mądrymi bez przyszłości po śmierci.
                          • marzyciel45 Re: Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili 11.09.11, 23:33
                            Czy za Kwaśniewskiego i Millera było mniej katolików w Polsce niż obecnie? To właśnie oni zostawali sędziami i prokuratorami. Przecież Kwaśniewski to 20 lat niepodległej Polski. To kilka rządów, wśród nich mniej lub bardziej uległych kosciołowi katolickiemu. A i rząd Millera, choć wygłaszający hasła o niezależności państwa od koscioła, dbał o bardzo dobre stosunki z tą instytucją. Nawiasem mówiąc, niezależność państwa od koscioła wcale nie przeszkadza dobrym stosunkom między państwem a kosciołem. Uniemożliwia tylko nadużywanie uprzywilejowanej pozycji przez kosciół katolicki.
                            • Gość: AS Re: Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.11, 00:48
                              KK nie ma żadnej uprzywilejowanej pozycji. Ja też może zacznę głosić teze że Gminy Zydowskie mają uprzywilejowaną pozycję w Polce, bo Rząd stara się zapłacić Zydom odszkodowania.
                              I teraz co nastąpi? Posypią się wpisy, że jestem antysemitą bo napisałem słowo Zyd.
                              Nikt nie zastanowi się, że Rząd Polski nie wypłacił a nawet nie starał się wypłycić odszkodowań Polakom więc ich zdyskryminował a uprzywilejował innych. Czy to nie żadna uprzywilejowana pozycjia?
                              W Polce jest brak logiki przy roztrzyganiu racji - górę biorą emocje i często idzie się na skróty i lansuje się nielogiczne rozstrzygnięcia.
                              • ulisses-achaj Re: Asie kk staje na głowie aby ochronić pedofili 12.09.11, 09:48
                                "KK nie ma żadnej uprzywilejowanej pozycji".

Oczywiście ."Nie ma" .... Nic a nic i w najmniejszym stopniu :-)
                                A to że, jaki jest koń, każdy widzi, tym gorzej dla konia i tych, którzy widzą - według Ciebie, Asie.. :-)

Ulisses
                  • desidero1 Moralna wiarygodność KK naruszona 11.09.11, 22:26
                    Kk brzmi dość fałszywie, zwłaszcza na tle pedofilskich wydarzeń, które potężnie naruszają moralną wiarygodność całego KK, bo co prawda drogowskazy nie muszą chodzić po drogach, które wskazują, ale warto, by zadbały o własną jakość.
      • wirusx Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot 10.09.11, 14:55
        Oooooo, jak kulturalny antysemita, prawdziwy AS, chciałoby się powiedzień: "etniczny" - ani razu nie użył słowa ZYD...a i tak wyblablał swoje...
        • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 19:58
          A co to niby, słowo Zyd jest słowem zakazanym? Czy może słowo Zyd natychmiast uruchamia machinę wrzawy że to znowu polski antysemityzm?
          A może to jakaś tajemnica, że Zydzi nbienawidzą katolików?
          I nie odwracać kota ogonem, to nie my urządziliśmy happening antyżydowski ale to przeciw nam katolikom urządzono happening. To nie my katolicy atakowaliśmy, to nas zaatakowano.
          To nam zbeszczeszczono i wykpiono obrządek katolicki.
          Co do pochodzenia nazwisk, to też nie jest żadna tajemnica i nie jest to antysemityzm tylko naukowe opracowania dotyczące nazwisk, Polskich, Czeskich, Ukraińskich, Litewskich, Zydowskich itp. To P.H. wybablał swoje brukając czyjąś wiarę. Kiedyś Chrystusa też ukrzyżowano, bo psuł czyjś Geszeft. To nie Chrystus zaatakował swych oprawców, on szerzył miłość i poszanowanie godności, to Jego opluto, ukoronowano cierniem, biczowano (nawet szaty mu skradli) a potem ukrzyżowano.
          Czy może ja Polak-Katolik jestem kimś gorszym w swojej Ojczyźnie? To ja mam się czuć upakarzany i to niby jakim prawem, prawem że jakiś domorosły "artysta" ma jakieś zwidy. O jego dziele świadczy ilość widzów - taki artysta jaka publika.
          • Gość: mała Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.11, 01:06
            Wszystkie twoje wypowiedzi są tak przesycone nienawiścią, że wiesz co?- za chwile znowu mnie zaatakujesz, ale to właśnie przez takich jak Ty, my katolicy jesteśmy wyśmiewani. Zastanów się jakiemu Bogu służysz, bo ten w którego ja wierzę jest miłością, a w twoich słowach nie ma jej ani krzty. Atak nie zawsze jest najlepszą obroną.
            • Gość: AS Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 13:43
              Moja droga chyba coś mylisz, to nie ja zorganizowałem happening i nie ja atakuję, ja bronię swoich racji. Wytworzył się wygodny pogląd wykorzystywany przez wrogów katolicyzmu, że katolik powinien cicho siedzieć kiedy go sę pluwa. Pawda że wygodne a jak się zaczyna bronić to antysemia. To w takim razie gdzie jest ta wrogość i nienawiść?
              Plugawienie czyjeś wiary to pewnie miłość a obrona tej wiary to nienawiść?
              To chyba tak jest według standadów liberalnych!
              Katolik to moher, głupek i nieuk. Liberał to Cool śwatowiec i coś przepięknego.
              Dlaczego tak? - bo tak wygodnie niszczyć zasady które preszkadają.
              Zadziwię Cię ale wśród katolików jest wielu uczonych, profesorów o ludzi sławnych. Nie obnoszą się ze swoją wiarą, a o nich się nie mówi by nie psuć dobrego wrażenia o nastającym świecie laickim.
              Jeszcze zastanów się kto ma bogatsze życie, czy ten którego życie sprowadzone jest jedynie do materializmu, czy ten kto oprócz materializmu ma jeszcze życie duchowe?
              Odpowiesz mi zapewne, że człowiek niewierzący może także mieć życie duchowe - pewnie że tak, ale mając życie duchowe i odrzucając jego istotę żyje w zakłamaniu. Nie można negować ducha mając życie duchowe. Czy czujesz ten drobny niuans.
              • desidero1 papież Leon X i bajka o Chrystusie 11.09.11, 22:02
                1513-1521 lata panowania „nieomylnego” papieża Leona X , który oświadczył
                ''Świat dobrze wie, jak wspaniale bajka o Chrystusie przysłużyła się nam''.

I szok, że w tę bajkę jeszcze ktoś wierzy.
                • Gość: AS Re: papież Leon X i bajka o Chrystusie IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 23:20
                  To całe szczęście, że ty nie uwierzyłeś. Pewni coś z tego ci przyjdzie.
                  • Gość: referendum Re: papież Leon X i bajka o Chrystusie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.09.11, 23:29
                    od mojej prywatnosci sie odpitol
                    • Gość: AS Re: papież Leon X i bajka o Chrystusie IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 23:33
                      za ty moją możesz szargać
              • Gość: neuro faith Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.toya.net.pl 11.09.11, 22:05
                a jeśli życie duchowe to pewien obszar mózgu podlegający zaburzeniom i jeśli jest to iluzja w której każdy wierzący się utwierdza, wbrew dowodom. Tylko on ma rację i objawienia podparte tradycją są jedynie słuszna drogą. I gotowy w imię tego krzywdzić innych - nie jest to zbiorowa niebezpieczna neuroza?
                • Gość: Hanys Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 00:34
                  > ... a jeśli życie duchowe to pewien obszar mózgu podlegający zaburzeniom i jeśli jest to iluzja w której każdy wierzący się utwierdza, wbrew dowodom ...

A jeżeli nie?
                  I o jakich dowodach mówisz? Czyżby ktoś wreszcie naukowo udowodnił, że Boga nie ma?
                  • Gość: neuro faith Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: 212.191.75.* 12.09.11, 15:45
                    no nie, lecz w sposób naukowy, w warunkach laboratoryjnych stymulowano ten obszar mózgu - efekt - odczucie obecności niezwykłej wszech ogarniającej i wszech mocnej istoty. dorzuć do tego przekazy i tradycje narosłe przez kilka tysięcy lat i włala - mamy "życie duchowe" nie musimy cieszyć się doczesnością i usprawniać byt człowieczy, gdyż stoimy na przystanku czekając na eden , armagedon , powtórne przyjście, inkarnacje, przy okazji walcząc - czasem ze skutkiem śmiertelnym z osobnikami czekającymi na innych przystankach, na inne autobusy.
                    • Gość: Hanys Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 23:57
                      Czytałem o tych eksperymentach, ale w żaden sposób nie świadczą one o istnieniu, bądź nieistnieniu Boga.
                      Poza tym w relacjach osób, które przeżyły śmierć kliniczną (a wspomniane eksperymenty miały wywołać podobne wrażenia) bardzo często pojawiał się motyw opuszczenia ciała i obserwowania wszystkiego z góry, przy czym osoby te opisywały szczegóły np. sali operacyjnej, których nijak nie mogłyby dostrzec z pozycji pacjenta przywiązanego do stołu operacyjnego.

Zaś co do uśmiercania "czekających na innych przystankach", to w tej konkurencji nikt dotąd nie przebił ateisty Stalina (celem oczywiście była świetlana przyszłość świata).
                      • Gość: neuro faith Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: 212.191.75.* 13.09.11, 08:16
                        oczywiście żaden z eksperymentów naukowych nie może dowieść bytu o charakterze nie naukowym. Podobnie nie da się wykluczyć istnienia małego czajniczka krążącego po innych galaktykach. Są niewyjaśnione zjawiska psychologiczne ale nie znaczy że trzeba je wyjaśniać niewyjaśnialnym, gdyż to nic nie wyjaśnia. Stalin miał silnego konkurenta w postaci katolika Adolfa H. który powoływał się na swą wiarę i aktywnie korzystał ze wsparcia kościoła. Reżimy stalinowski, koreański czy maoistowski miały char. kwazireligijny (kult jednostki).
                        • Gość: Duży Re: Serce Łodzi - kolejny happening człowieka-mot IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.11, 09:30
                          Co to jest "byt o charakterze naukowym"? Czy to jest synonim pracownika naukowego?
    • Gość: rumba A gdzie jest serce Łodzi tak na serio? IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 14:23
      Moim zdaniem na pewno nie w katedrze, bo Łódź to nie Watykan, mimo wysiłków licznych faustyniarzy. I na szczęście. Serce Łodzi to Piotrkowska z jej wielokulturową tradycją i tu Hajncel był bliższy prawdy, niż biskupi, którzy chcieliby widzieć Łódź jako jednolicie katolicką. Tymczasem pierwszy murowany kościół w Łodzi ufundowali dla robotników ewangelicy i Żydzi.

Serce miasta to serce miasta, nie kościoła.
      • Gość: referendum mieszkańcy są sercem miasta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.11, 21:07
        Bez nich to faraon Władysław nie zorganizowałby tej całej szopki i bez nich ( mieszkanców) dzwoniłby "zygmuntem" wyłacznie na swoją gosposię
        • Gość: Hanys Re: mieszkańcy są sercem miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 00:39
          Cieszy mnie, że przyznajesz, że to wszystko z woli mieszkańców Łodzi.

Bo przecież bez nich faraon mógłby sobie dzwonić ... i.t.d.
      • Gość: AS Re: A gdzie jest serce Łodzi tak na serio? IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.11, 21:34
        Tak, tak Zydzi fundowali Kościół katolicki swoim robotnikom, a z Lombardów rozdawali wszystkim potrzebującym. Bajać to my ale nie nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka