Dodaj do ulubionych

Ratusze w Polsce

IP: *.pai.net.pl 22.03.02, 09:09
Stało się! Dostałem ostatnio psychicznego kopa, żeby zabrać się wreszcie za
stronę o naszych ratuszach. Planowałem to już dawno, ale jakoś nie miałem
czasu. Jednak we łbie cały czas mi się to kołatało.

Moje zainteresowanie tymi budowlami zaczęło się przez przypadek podczas moich
turystycznych wojaży po kraju już parę ładnych lat temu. Od trzech, czy
czterech lat w każdym mieście, które odwiedzam, muszę pstryknąć fotkę
ratuszowi. Może to choroba, ale te zabytki, często o bardzo pięknej elewacji,
pociągają mnie tak samo jak koleje. To moje drugie hobby. A w związku z tym, że
w sieci nie ma jeszcze takiego leksykonu ratuszy, postanowiłem podjąć się
wyzwania stworzenia czegoś takiego.

Do Was mam prośbę. Jeżeli macie jakieś fotografie ratuszy (oczywiście
zeskanowane) i chcielibyście zaistnieć dzięki nim w internecie, to mailnijcie
do mnie. Chciałbym te fotki wykorzystać, bo moja kolekcja jest jeszcze bardzo
mała. Czasu jest dużo, bo zacząłem dopiero robić pierwsze zarysy szaty
graficznej ratuszowego serwisu.

Pozdrawiam :)
Jak narazie mogę zaprosić Was na moją stronę o Łodzi:
www.lodz-miasto.w.pl

Uwaga! Długo się ładuje. Otwierają się nowe okna. Najmniejsze z nich można
zamknąć, bo to reklama serwera, natomiast duże okno to właściwa strona główna.
Stronę powitalną można później również zamknąć.
Obserwuj wątek
    • Gość: mch Re: Ratusze w Polsce IP: *.pai.net.pl 23.03.02, 19:01
      No więc jak będzie znawcy zabytków i architektury na forum? Nie wiecie co to
      takiego "ratusz"? Jakoś nie widzę odzewu. Czy naprawdę nikt się tym nie
      interesuje? Nie wierzę w to.

Pozdrowiam optymistycznie z nadzieją, że ten pomysł nie jest skazany na powolne
      umieranie w samotności. :-)
      • Gość: flip Re: Ratusze w Polsce IP: *.p.lodz.pl 24.03.02, 13:54
        Najpierw trzeba by ustalic, co to jest te "ratusz", to znaczy ktore "ratusze"
        nadaja sie do kolekcji.
        • geograf Re: Ratusze w Polsce 24.03.02, 14:03
          ratusz- (nie encyklopedycznie) to chyba budynek w którym urzęduja, urzedowali burmistrzowie, prezydenci a czasami sa tam i biura urzędu miasta... czyż nie tak???
          • Gość: flip Re: Ratusze w Polsce IP: *.p.lodz.pl 24.03.02, 14:31
            Czy jezeli gdzies jest budynek w ktorym urzedowali ci burmistrzowie i drugi,
            ktorym urzeduja aktualnie - -to to sa dwa ratusze?
            • geograf Re: Ratusze w Polsce 24.03.02, 14:37
              moim zdaniem- możliwe, jeżeli ten drugi został tak oficjalnie nazwany....
              np. nowy budynek wybudowany specjalnie dla władz, mozna nazwac ratuszem...chociaż.... czyw dużych miastach takie coś nazywa się ratuszem???
              ratusz jest chyba w małych miastach.... chyba tak... w małych i średnich miastach...tak...:)))
              • Gość: flip Re: Ratusze w Polsce IP: *.p.lodz.pl 24.03.02, 14:41
                Po pierwsze primo jaka jest granica miedzy malym a duzym miastem?
                Po drugie primo - ktos nazywa te budynki oficjalnie? Oficjalnie - to znaczy jak?
                Po trzecie primo - we Lwowie przeciez jest ratusz (jak ktos kiedys napisal "w
                stylu biurokratycznym").
                • geograf Re: Ratusze w Polsce 24.03.02, 14:53
                  Gość portalu: flip napisał(a):

> Po pierwsze primo jaka jest granica miedzy malym a duzym miastem?

Nawet w jakimś opracowaniu, gazecie czytałem o dużych i małych miastach... moim zdaniem jest to granica 50-100 tys. mieszkańców....

> Po drugie primo - ktos nazywa te budynki oficjalnie? Oficjalnie - to znaczy jak
                  > ?

To znaczy: "Tablica budowy-obiekt budowany- Budynek ratusza" a na dodatek tam znajduja sie jakieś instytucje miejskie....

> Po trzecie primo - we Lwowie przeciez jest ratusz (jak ktos kiedys napisal "w
                  > stylu biurokratycznym").

W Łodzi też.... ale to chyba chodzi o to, że nazywamy już taki budynek zwyczajowo. Kiedyś,. jak Lwów był stosunkowo mały- to był ratusz... a teraz- tak juz sie przyjęło.....:)) Tak jak Park Śledzia...:))
                  • Gość: flip Re: Ratusze w Polsce IP: *.p.lodz.pl 24.03.02, 15:16
                    Czy mch tez tak uwaza: ze we Lwowie jest ratusz, a w Lodzi Heinzel nie jest
                    ratuszem?
                    • geograf Re: Ratusze w Polsce 24.03.02, 15:44
                      Heinzel jest Urzędem Miasta:))) ratusz jest jeden:)) na Placu Wolności:))

ale pewnie się mylę....:(( więc jak jest z tym mch???
                      • Gość: mch Re: Ratusze w Polsce IP: *.pai.net.pl 24.03.02, 19:18
                        Na Placu Wolności mamy stary ratusz, który nie spełnia już swojej funkcji.
                        Przejął ją pałac Heinzla, dlatego też budynek ten również zasługuje na miano
                        ratusza. Mamy więc w Łodzi 2 ratusze. Nie jest to niczym dziwnym. Taka sytuacja
                        jest np. w Olsztynie, gdzie wybudowano nowy, większy ratusz, pomimo że stary
                        wciąż istniał (i istnieje). Nikt nie powiedział, że miasto nie może mieć kilku
                        ratuszy. Słowo to określa siedzibę władz miejskich, niezależnie od tego, czy
                        władze te tam jeszcze urzędują, czy urzędowały w przeszłości. Mnie jednak
                        interesują te budowle, które od podstaw zostały zaprojektowane dla potrzeb
                        instytucji miejskich.

Łódź, to swojego rodzaju ciekawostka. Pierwszy ratusz na Starym Mieście był to
                        drewniany budynek, spełniający również funkcję oberży. Ani budynek, ani jego
                        plany nie zachowały się (spłonęły). Później postawiono "nowy" ratusz na
                        dzisiejszym Placu Wolności. Z czasem zabrakło w nim miejsca dla
                        rozbudowywujących się władz (pojawił się przecież Urząd Wojewódzki), dlatego
                        też przeniesiono się do rozbudowanego budynku dawnej szkoły (dziś jest to
                        Muzeum Archeologiczno-Etnograficzne). Na szczycie elewacji do dziś zachowały
                        się ślady napisu MAGISTRAT. Wykonano również projekt ratusza w stylu
                        neobarokowym, który stanąć miał we wschodniej części placu, tam gdzie istniały
                        jatki mięsne. Miał być to potężny gmach, przerzucony ponad ulicą Pomorską, z
                        przejazdem dla tramwajów na osi i wysoką wieżą ponad ulicą. Ze względu na brak
                        funduszy i niejasności prawne, dotyczące działek, na których miał stanąć,
                        projektu nie zrealizowano. Po II wojnie Urząd Miasta i Urząd Wojewódzki zajął
                        zabudowania pałacowo-fabryczne przy ulicy Piotrkowskiej i w tej siedzibie
                        instytucje istnieją tam do dziś.
    • jasam Re: Ratusze w Polsce 13.04.02, 19:18
      Może w czasie wycieczek 1-5 majowych zobaczycie jakieś ratusze ?
      pozdr.
      • michal.ch Re: Ratusze w Polsce 14.04.02, 17:56
        Ja postaram się pobuszować po kraju (być może woj. lubelskie). Trzeba trochę
        uzupełnić zbiory.
        • Gość: flip Re: Ratusze w Polsce IP: *.p.lodz.pl 08.05.02, 18:59
          Wyslemy Olesno, jak bedziemy wiedzieli dokad.
          • jasam Re: Ratusze w Polsce 08.05.02, 21:45
            Wątek załozył Michał - wiec ślicj na mch.
            Ja dorzuce Duklę.
            pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka