Dodaj do ulubionych

Biennale Łódź

26.09.04, 15:55
zaparaszam wszystkich na bardzo ciekawe wydarzenie kulturalnoartystyczne

otwarcie już w sobotę choć praca wrze już od dawna...

będzie wiele ciekawych rzeczy do zobaczenia...

Tymienieckiego 3

www.lodzbiennale.uml.lodz.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomas Ale odzew... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 17:06
      To chyba najlepszy dowód na poziom kultury w naszym mieście. A na biennale sie
      wybiorę z wielką chęcią.
      Cieszy też że Muzeum Artystów nareszcie znajdzie swoją siedzibę i z kazdym
      rokiem Biennale bedzie rosło w siłę...
      • zamek Re: Ale odzew... 26.09.04, 17:09
        Gość portalu: Tomas napisał(a):

> Cieszy też że Muzeum Artystów nareszcie znajdzie swoją siedzibę
        Ech, optymisto... skąd ta pewność?
        • Gość: Tomas ze strony UMŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 17:12
          "Re-konstrukcja muzeum 2004-09-23
          Prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki przekaże Międzynarodowemu Muzeum Artystów
          budynki, w których odbywa się impreza artystyczna Łódź Biennale. - Prezydent
          podpisze w tej sprawie porozumienie z syndykiem majątku Unionteksu. Miasto
          przejmie pofabryczne hale w zamian za zaległości podatkowe przedsiębiorstwa, a
          następnie udostępni je twórcom – powiedział wiceprezydent Marek Michalik.

- Mam do tej sprawy emocjonalny stosunek. W swoim czasie negocjowałem z
          prezydentem Józefem Niewiadomskim przydzielenie artystom stałego lokalu na
          ekspozycję. Udało się, ale w czasie stanu wojennego uzyskane pomieszczenia
          zostały im zabrane. Gdy sam zostałem prezydentem artyści przypomnieli się, a ja
          obiecałem, że im pomogę. Teraz zamierzam zrealizować dawne porozumienie –
          powiedział prezydent Jerzy Kropiwnicki. - Łódź powinna być wrażliwa na nowe
          kierunki sztuki. Mamy u siebie Muzeum Sztuki Nowoczesnej i to nas zobowiązuje.

Impreza artystyczna Łódź Biennale odbywa się w Łodzi pierwszy raz, ale ma się
          tutaj zadomowić na stałe. Wymyśliło ją Międzynarodowe Muzeum Artystów. Pokaz
          zastąpi organizowaną od 1981 roku „Konstrukcję w Procesie”, wymyśloną przez
          łódzkiego awangardzistę Ryszarda Waśko. Konstrukcja odbywała się nieregularnie
          i w różnych miejscach. Na biennale przyjadą artyści z całego świata.(M.D)"

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka