kirka1 26.09.04, 15:55 zaparaszam wszystkich na bardzo ciekawe wydarzenie kulturalnoartystyczne otwarcie już w sobotę choć praca wrze już od dawna... będzie wiele ciekawych rzeczy do zobaczenia... Tymienieckiego 3 www.lodzbiennale.uml.lodz.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomas Ale odzew... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 17:06 To chyba najlepszy dowód na poziom kultury w naszym mieście. A na biennale sie wybiorę z wielką chęcią. Cieszy też że Muzeum Artystów nareszcie znajdzie swoją siedzibę i z kazdym rokiem Biennale bedzie rosło w siłę... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ale odzew... 26.09.04, 17:09 Gość portalu: Tomas napisał(a): > Cieszy też że Muzeum Artystów nareszcie znajdzie swoją siedzibę Ech, optymisto... skąd ta pewność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas ze strony UMŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 17:12 "Re-konstrukcja muzeum 2004-09-23 Prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki przekaże Międzynarodowemu Muzeum Artystów budynki, w których odbywa się impreza artystyczna Łódź Biennale. - Prezydent podpisze w tej sprawie porozumienie z syndykiem majątku Unionteksu. Miasto przejmie pofabryczne hale w zamian za zaległości podatkowe przedsiębiorstwa, a następnie udostępni je twórcom – powiedział wiceprezydent Marek Michalik. - Mam do tej sprawy emocjonalny stosunek. W swoim czasie negocjowałem z prezydentem Józefem Niewiadomskim przydzielenie artystom stałego lokalu na ekspozycję. Udało się, ale w czasie stanu wojennego uzyskane pomieszczenia zostały im zabrane. Gdy sam zostałem prezydentem artyści przypomnieli się, a ja obiecałem, że im pomogę. Teraz zamierzam zrealizować dawne porozumienie – powiedział prezydent Jerzy Kropiwnicki. - Łódź powinna być wrażliwa na nowe kierunki sztuki. Mamy u siebie Muzeum Sztuki Nowoczesnej i to nas zobowiązuje. Impreza artystyczna Łódź Biennale odbywa się w Łodzi pierwszy raz, ale ma się tutaj zadomowić na stałe. Wymyśliło ją Międzynarodowe Muzeum Artystów. Pokaz zastąpi organizowaną od 1981 roku „Konstrukcję w Procesie”, wymyśloną przez łódzkiego awangardzistę Ryszarda Waśko. Konstrukcja odbywała się nieregularnie i w różnych miejscach. Na biennale przyjadą artyści z całego świata.(M.D)" Zobaczymy co z tego wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś