Dodaj do ulubionych

Z cyklu: ciekawostki taborowe...

• ventlan Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 20.04.05, 15:07
      Dzis na 50/1 jezdzi 2487 (Ikar).
      • Gość: Tomas A na 83 solniczka/nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:05
        • michal.ch Re: A na 83 solniczka/nt 21.04.05, 11:08
          A wczoraj czy przedwczoraj na 98 Volvo B10LA.
          • michal.ch Re: A na 83 solniczka/nt 21.04.05, 11:11
            Z kolei Jelcz M11 nr 2904 (ewentualnie pokombinujcie z trzema ostatnimi cyframi,
            bo nie pamiętam dokładnie) dostał się pod opiekę blacharza. Nie wiem czy to
            czasem nie jeden z tych wozów, które na pewien czas ITD wyłaczyła z użytku.
            Jelcz dostał nowy lakier na pasie podokiennym i wygląda jakby w ogóle wymieniono
            mu tam blachy (do niedawna było sito).
    • geograf Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 27.12.05, 23:09
      Wczoraj (26.12) na linii 77 szalał Ikarus (brawo!), dzisiaj podobny, przed 22, skręcał z Radwańskiej w Politechniki.
      Zawsze lubiłem ZDiT i MPK za rozrzutność...
      • Gość: luki Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.toya.net.pl 27.12.05, 23:55
        geograf napisał:

> Wczoraj (26.12) na linii 77 szalał Ikarus..

Pierwsze primo: raczej codzienność, niż ciekawostka.
        Drugie primo: nie do końca rozumiem oburzenie. W 77 bywa tłocznawo.
        • geograf Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 28.12.05, 00:22
          Bywa tłocznawo w Święta (no tak, w końcu Indesit wyzyskuje ile może...) i niemalże w nocy?
          Naprawdę tak trudno podmienić brygadę na coś krótkiego?
          • Gość: luki Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.toya.net.pl 28.12.05, 00:35
            > Naprawdę tak trudno podmienić brygadę na coś krótkiego?

Jak jest coś krótkiego na podmianę, to nie ma kłopotu. Gorzej jak nie ma. W
            każdym razie jeśli w zadaniach jest solówka, a MPK wysyła przegubowca, to ZDiT
            i tak płaci jak za solówkę.
            • geograf Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 28.12.05, 01:10
              Nie uwierzę, że w Święta i późno wieczorem nie ma w zajezdni żadnego wolnego i sprawnego 12-metrowca:/
              Ale w sumie to tylko Polska...:|
              • Gość: STUDI Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.prokom.pl 28.12.05, 12:19
                No coż jeśli na obsługę nocnych nie potrafią wystawić kompletu autobusów to
                czemu się dziwić...
              • Gość: Aleksej Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.12.05, 12:22
                Bys sie zdziwil, ale taki Ikarus potrafi mniej spalic od Gniota :) Wiec nie
                wiem czy takie marnotrastwo, raczej oszczednosci.

Pozdrawiam,
                Aleksej
      • Gość: Bogdan28 Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.52.rev.vline.pl 28.12.05, 18:51
        Dlugie jezdza juz od dawna z uwagi na podpisana umowe z Indesitem. Widziany
        autobus to jeden z podwojnych ktore dowoza pracownikow z wyzej wymienionej
        firmy. jeden z nich zjezdza na kilinskiego drugi zas jedzie do konca. Od
        dluzszego czasu juz tylko dlugie jezdza na 77 a to z podstawowej zmiany obslugi
        tej linii.
        • geograf Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 28.12.05, 20:59
          Nie chodzi mi o to,że jeżdżą długie na tej linii, rozumiem że w związku z fabrykami na Dąbrowie Przemysłowej (kiedy doczekamy się reformy tras w tamtej części Łodzi?!) jest w nich ciasno.
          Frapuje mnie natomiast czy muszą one koniecznie kursować również w Święta (gdy fabryka raczej nie pracuje?) oraz późno wieczorem (zmiany pracownicze są prawie na pewno wcześniej, czy nie da się podmienić wozów?) gdy wożą powietrze.
          • 405ng Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 28.12.05, 21:11
            > kami na Dąbrowie Przemysłowej (kiedy doczekamy się reformy tras w tamtej części
            > Łodzi?!)

co byś chciał tam zmienić ?
            • geograf Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 28.12.05, 21:39
              Hmmm..
              Jest 5 linii od strony Dąbrowy (w tym jedna z szeroko pojętego południa Łodzi), dwie z Widzewa, jedna z Olechowa, dwie z przedmieść. Wynusza to niewygodne przesiadki...
              Jeśli miejsc pracy będzie tam przybywać przydałaby się aby chociaż jedna linia docierała na rubieże centrum, np. do Wydawniczej.

To chciałbym zmienić.
              • 405ng Dabrowa przemysłowa 28.12.05, 22:38
                77 na Wydawniczą ?? ;)Czy może nowa linia (np.94) z Wedmanowej (!) Dąbrowskiego, Puszkina, Rokicińska, Piłsudskiego na Wydawnicza ?
                • geograf Re: Dabrowa przemysłowa 28.12.05, 22:53
                  podrzucam link do dyskusji, któa już na ten temat się odbyła:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=16843299&a=16843299
                  tam m.in. ja spisałem swoje pomysły na linie.

Myślę,że z obecną linią 77 niewiele da się zrobić. Spełnia tyle różnych funkcji, obsługuje tyle różnych obszarów, że wszędzie będzie "za" (mało/dużo) itd.
              • Gość: Mols Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.toya.net.pl 29.12.05, 00:18
                geograf napisał:

> Hmmm..
                > Jest 5 linii od strony Dąbrowy (w tym jedna z szeroko pojętego południa Łodzi),
                > dwie z Widzewa, jedna z Olechowa, dwie z przedmieść. Wynusza to niewygodne prz
                > esiadki...
                > Jeśli miejsc pracy będzie tam przybywać przydałaby się aby chociaż jedna linia
                > docierała na rubieże centrum, np. do Wydawniczej.

To trzeba pokombinowac z 82. Przy okazji pociagnac ja przez Widzewska, a 75 (zal
                patrzec jak gimnastykuja sie kierowcy odkurzaczy... Osobowka nie domysli sie, ze
                autobus ma problem ze skretem...) z pominieciem tego "tescowego" odcinka.
    • Gość: kibic Szombierek Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.12.05, 20:45
      27.12.2005 na linii 76 kursowal imprezowy Ikarus 2992 pomalowany na bialo-
      czerwone barwy. Widzialem go na skrzyzowaniu ulic Retkinskiej i Wyszynskiego
      tuz kolo? po? godz.15.
      • Gość: luki Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.toya.net.pl 28.12.05, 23:06
        Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem: na tym właśnie polegała cała zabawa, żeby
        po imprezie autobus był dalej normalnie eksploatowany w ruchu liniowym.
        • ikarusojelcz Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 03.01.06, 15:48
          mianowicie mieszkam na Armii Krajowej gdzie podprowadzili mi 76 ale
          często go widzę na tej lini.
    • Gość: 0 Gdzie są przeguby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 20:06
      08.01.06

1007 i 1661 - linia 96
      1012 i 1652 - linia 75
      1004 - linia 95

No fajnie, Citaro na 95 w czasie WOŚP, gratulacje...
      Rozumiem, że jest niedziela, ale to chyba przesada? Odkurzacze poprzymarzały
      czy jak?
      Od kiedy Kilińskiego przejeła większość brygad na 57. to krótkie wozy stają się
      tam częstym widokiem...
      Ech, a nie dałoby rady, żeby Lmanowskiego wypuszczało niskopodłogowce na 83 i
      96?
      • 405ng Re: Gdzie są przeguby? 08.01.06, 20:47
        W sobote widziałem nowego gniota na 57
        • mr.bing Re: Gdzie są przeguby? 09.01.06, 16:45
          405ng napisał:

> W sobote widziałem nowego gniota na 57
          apropos nowych gniotów (hehe, dobre)...
          Dziś w przeciągu zaledwie jednej minuty widziałem podwójny dowód na to że co
          poniektóre osoby w MPK odczuwają bardzo silny nacisk na mózg, przez co nie są w
          stanie racjonalnie mysleć...
          Otóż wracając ze szkoły linią 96 w kierunku Janowa tak ok 14-tej na
          Przybyszewskiego zobaczyłem jadące w przeciwnym kierunku 69B będące właśnie
          jednym z owych nowych gniotów... natomiast kilka sekund później ujrzałem
          kolejnego jelcza z serii 25xx skręcającego w prawo z Przybyszewskiego w
          Puszkina, zatem musiało to byc 98. Brawo, brawo i jeszcze raz brawo...
          • 405ng Re: Gdzie są przeguby? 09.01.06, 17:38
            ostanio norma jest conajmniej jeden nowy gniot na 69 i dwa na 77, do tego czasem pojawia sie na 61 i 72
            • Gość: 0 Re: Gdzie są przeguby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 18:34
              STUDI, no ja Cię przepraszam, ale akurat Ikarusy na 64 to zdarzają się od
              święta - owszem, bywało, że na szczytowe brygady (głównie 8 i 10) z Limanki
              wyjeżdżał Ikarus, czasem zdarzało się przegubowe Volvo (często z rezerwy na
              Świteziankach) ale na całodziennych brygadach to jest praktycznie niemożliwe.
              Wiem z tej prostej przyczyny, że linia ta przebiega przez moje osiedle i
              Ikarusa to bym akurat usłyszał na pewno :) Zawsze do szkoły budził mnie odgłos
              RABY...
              Kilińskiego nie radzi sobie z wystawieniem odpowiedniej liczby przegubów - choć
              teraz Nowe Sady przejęły jeszcze jedną brygadę 75, ale wciąż z Kilińskiego
              wystawiana jest brygada szczytowa na 98 (kompletny bezsens,), całość 70/70A
              (przez pewien czas Nowe Sady obsługiwały brygadę 10) no i większość kursów na
              57, nie wspominając o obsłudze niskopodłogowych 83 czy 96, które moim zdaniem
              powinna przejąć Limanka.
              Stąd problemy z wystawieniem odpowiedniej liczby przegubów, nie dziwi mnie już
              krótki Mercedes na 86 czy 80...
              No ale żeby w niedzielę nie dali rady z obsługą tak obciążonych linii?
              Przy okazji pytanie dla zorientowanych: czy Kilińskiego wciąż obsługuje w
              weekendy linie 65 i 76? Niestety ja weekendy mam stale zajete i nie mogę
              sprawdzić.
              Pozdrawiam.
              • Gość: STUDI Re: Gdzie są przeguby? IP: *.prokom.pl 10.01.06, 10:02
                Sorry - owszem wczesniej to widywałem zawsze jakiegoś niskopodłogowca. Ale
                ostanio zaówno w soboty jak wieczorami widuję Ikarusa na tejże linii - wieczó to
                była godzina 20:30. Rozumiem braki taborowe ale chyba można przesunąc Ikarusa na
                bardziej zatłoczona linię? Sorry ale naprawde trudno racjonalnie usprawiedliwić
                fakt że na 57 kursuje króciutkie Jelczydło na peryferyjnej przegubowiec. Powinno
                być na odwrót.

Inny przykład to kursy 51 do Zgierza. Zwyczajowo jeżdżą tam przeguby. Ale kiedyś
                zamiast przeguba pojechała dwa którkie autobusy. Rozumiem brak taboru - ale tu
                ewidentnie widać że czyjeś niedopatrzeni zmusiło do zwieśzenia kosztów.

Misto zmusza MPK do oszczędzania a MPK niestety nadal woli tracić pieniądze
                których ma mało. No bo stratą jest puszczai długiego Ikarusa dla kilku osób.

Czy przy zaledwie 3 zajezdniach tak niewykonalnym byłoby przesunięcie autobusów
                na liniach tak aby unikać takich sytuacji? Jeśli nagle braknie w jednej
                przegubów to nei można chwilowo zamienić obsady? I proszę nie pisać tu że to
                burzy jakąs tam organizację itp....

• Gość: kierowca Re: Gdzie są przeguby? IP: *.34.rev.vline.pl 14.01.06, 22:40
                Przegubowiec na 64 to jest sytuacja awaryjna a nie jak niektórym się wydaje
                celowe bezmyślne działanie MPK. Poprostu coś tam się popsuło a w rezerwie
                akurat był dostępny tylko przegubowy. To już było tłumaczone wiele razy ale do
                ludzi nie trafia. To nie jest jakieś celowe głupie działanie. Takie sytuacje
                będą występować dopóki nie będzie wystarczającej ilości sprawnego taboru co
                powinno zmienić się po zakupie nowych autobusów w tym roku. Poprostu dyspozytor
                w danej chwili nie miał innego sprawnego auta niż przegubowiec, popsuł się
                krótki więc nikt nie będzie czekał pół dnia aż naprawią króki tylko wyśle to co
                ma a ma nie wiele i nie będzię wybredny.
                Uratowane zostaną kursy co prawda wysokim kosztem ale lepsze to niż całkowicie
                wypadnięty z rozkładu autobus.

Planowo na 64 powinny wyjeżdzać same krótkie.

Na 80 i 86 Kilińskiego wystawia PLANOWO KRÓTKI autobus (po 1 brygadzie).
                Na 52 w dni powszednie już nie jeżdzą z Kilińskiego przeguby. W zamian mamy
                więcej wozów z Kilińskiego na 57. Ponieważ sytuacja na zajezdni Kilińskiego ze
                sprawnymi odkurzaczami jest delikatnie mówiąc nie najlepsza, więc często krókie
                wozy mozna spotkać tam gdzie planowo powinny jeździć długie
                (57,69,70,75,95,96,98).
                Nie wiem co jest bezsensownego w tym że na 98 jeździ brygada szczytowa z
                Kilińskiego.
                96 i 83 raczej Limanowkiego nie przejmie od Kilińskiego bo nie ma
                wystarczającej ilości wozów. I tak ostatnio przejęło całość obsługi 59 od
                Nowych Sadów. Na 96 1 brygada jest oznaczana jako niskopodłogowa (Kilińskiego)
                chociaż statystycznie prawdopodobieńśtwo natknięcia się na niskopodłogowy
                autobus wynosi tam ponad 50%.

Kilińskiego nie obsługuje lini 65, w Weekend obsługuje 1 brygade 76.

Niestety chwilowe przesunięcie obsługi brygad burzy organizację. Oczywiście
                mało to obchodzi pasażerów ale ułożenie takiego grafiku pracy prowadzących aby
                przestrzegać praw o czasie pracy kierowców oraz nie płacić za zbędne nadgodziny
                to jest dużym problemem. Płace są nadal największym czynnikeim kosztów w
                firmie. Wystarczy powiedzieć że na każdej zajezdni pracuje jedna osoba która
                tylko zajmuje się tylko grafikiem.
                Dodatkowo wynikają problemy np z płaceniem za kursy przez ZDiT. Jesli np na 96
                wyjeżdza rano z Kilińskiego na Janów jakaś brygada ale ma zostać przesunięta na
                1 dzień na Limanowskiego. I ta jedna brygada ma jechać z Limanowskiego na Janów
                robiąc dodatkowe kilometry za które ZDiT przecież nie zapłaci bo oni takiego
                kursu nie zamawiał.
                Zresztą praktycznie można przesuwać wyłącznie Ikarusy bo np Limanowskiego nei
                jest przygotowany do ekploatacji Jelczy i Mercedesów a Kilińskiego Volvo. I nie
                ma sensu ponosić kosztów na takie przygotowanie jeśli ma to być działalność
                incydentalna.

• Gość: 0 Re: Gdzie są przeguby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:56
                  Cóż, niektórzy usilnie chcą mieć monopol na posiadanie racji, może nareszcie to
                  do nich przemówi...
                  Uff, wyczerpująco, ale miałbym jeszcze pytanie czy niedyspozycja M181MB jest
                  chwilowa, związana z warunkami atmosferycznymi czy ogólnie z powodu stopniowego
                  wyeksploatowania?
                  Z tego co wiem od dłuższego czasu stoi 1694, 1691 i 1693 mają problemy z
                  silnikami (nierównomierne obroty biegu jałowego), ale resztę w miarę regularnie
                  widuję w mieście. Oznaczałoby to, że raczej psują się w trakcie kursów?
                  Co do brygady na 98 - jeśli jej wyjazd na Maratońską jest opłacony przez ZDiT,
                  to ok, nie mam zastrzeżeń. Natomiast czy tak samo jest w przypadku np. 64/7
                  które jedzie na Dw.Pólnocny i tam kończy? Kiedyś tę brygadę przejęło
                  Limanowskiego, teraz dostało 6, Kilińskiego zaś własnie 7. To jest zgodne z
                  zamówieniem ZDiT?
                  Owszem, Nowe Sady oddały 59 z powrotem Limance, a m.in. przejęły 4 i 5 brygadę
                  75.
                  Ech, w zasadzie każda zajezdnia odczuwa skutki polityki taborowej kupowania
                  krótkich wozów i zastępowania nimi przegubowych. Stąd takie kwiatki...
                • ukalo Re: Gdzie są przeguby? 15.01.06, 00:55
                  Gość portalu: kierowca napisał(a):

> W zamian mamy
                  > więcej wozów z Kilińskiego na 57. Ponieważ sytuacja na zajezdni Kilińskiego ze
                  > sprawnymi odkurzaczami jest delikatnie mówiąc nie najlepsza, więc często krókie
                  >
                  > wozy mozna spotkać tam gdzie planowo powinny jeździć długie
                  > (57,69,70,75,95,96,98).

Sęk w tym, że na 57 krótkie wozy również Nowe Sady ślą.
                  • Gość: 0 Re: Gdzie są przeguby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:41
                    Dziś zaś na 69/4 widziałem 2508 - i mam nadzieję, że to rezerwa była...
                    A ponadto, w czasie raptem 20 minut uświadomić się można, jakie kłopty ma teraz
                    Kilińskiego z obsadą, mimo iż ma teoretycznie 8 wozów więcej na stanie
                    (2 testowe + 5 wypożyczonych + 1518):
                    52 - 1680 i 2891 (miały być krótkie...)
                    72 - 2913
                    70A- 1012 (miał być przegub...)
                    Nieśmiertelny 1518 oczywiście na 71/3, 2890 i 2892 na 70A.

Może by tak Nowe Sady przejęły 68/3 i ze dwie brygady 55, 62 albo 63?
        • Gość: STUDI Re: Gdzie są przeguby? IP: *.prokom.pl 09.01.06, 16:50
          Krótkie autobusy na 57 to już nawet w dni powszednie norma. Żeby było lepiuej
          najpierw jedzie Jelczydło zapchane - bo spóznione a potem puściutki Ikarus. Miodzio.
        • Gość: STUDI Re: Gdzie są przeguby? IP: *.prokom.pl 09.01.06, 16:53
          Ale za to na bardzo obleganej zwłąszcza wieczorową porą linii 64 coraz częściej
          widuje się przegubowe Ikarusy. Jak ich nie ma na 96 czy 98 to chociaż są na 64.
          Jakieś przegubowce na Widzew dojeżdżają to czemu narzekasz. Możesz do centrum
          pojechać przez Sikawę. Wycieczki kształcą.
    • Gość: 0 Krótkie wozy na 57 to już norma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:44
      13.01.2006
      godzina 18.11, Pl. Dąbrowskiego, kierunek Karpacka - Jelcz M11 #2001 jako 57/15

Inna ciekawostka, że na 85 można już spotkac KAŻDY typ autobusu z MPK, czy to
      długi czy krótki, teraz nawet testowy...
      • Gość: luki Re: Krótkie wozy na 57 to już norma? IP: *.toya.net.pl 15.01.06, 11:00
        Gość portalu: 0 napisał(a):

> 13.01.2006
        > godzina 18.11, Pl. Dąbrowskiego, kierunek Karpacka - Jelcz M11 #2001 jako
        57/15

Odnośnie tytułu: raczej patologia niż norma. :) Ale na poważnie, to rezerwa i
        lepiej, że coś takiego przyjechało niż nic. Z drugiej strony jednak wolałbym na
        tej linii w takim autobusie się nie znaleźć. :)

>
        > Inna ciekawostka, że na 85 można już spotkac KAŻDY typ autobusu z MPK, czy to
        > długi czy krótki, teraz nawet testowy...

Zgoda, choć nie do końca. Nie powinny (przynajmniej planowo) znaleźć się na
        niej przegubowce z pierwszej zajezdni. Poza tym co złego w różnorodności
        taboru? Można za to dyskutować, czy wozy krótkie nadają się na tę linię.
        • ukalo Re: Krótkie wozy na 57 to już norma? 15.01.06, 11:36
          Gość portalu: luki napisał:

> lepiej, że coś takiego przyjechało niż nic.
          > Z drugiej strony jednak wolałbym na
          > tej linii w takim autobusie się nie znaleźć. :)

Ostatnimi czasy miałem okazję kilka razy jechać krótkim 57 - nie było tak tragicznie jakby można się tego było spodziewać (z tym, że nie był to szczyt). Tylko raz przeszedłem kurację odchudzającą ;) - ale wtedy wypadła conajmniej jedna wcześniejsza brygada, a później przyjechał MAN.
        • Gość: 0 Re: Krótkie wozy na 57 to już norma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 20:28
          Fakt, jedynie częstotliwość kursowania 57 trochę rekompensuje to, że przyjeżdża
          krótki wóz, ale przy założeniu, że nie ma opóźnienia w stosunku do
          poprzednika... W wymienionym kursie tłoku dużego nie było, ale już miałem tę
          nieprzyjemność wracać nowym gniotem, na którego czekałem blisko kwadrans i
          który był oczywiście przepełniony lub zostać na przystanku, bo jakoś zabrakło
          mi determinacji, by wpychać się do Citaro, wyładowanego tłumem z Galerii, mimo
          późnej pory (20:25).
          Co do 85, to nie pisałem tego jako zastrzeżenia, a jedynie w ramach
          ciekawostki. Jeszcze tylko 50 i 83 proponuje podobne bogactwo autobusów :)

A dziś znowu na Dąbrowie ok. 13:55 widziałem krótkie 95/4, na pewno O405N,
          (numer bodajże 1560, z daleka niewiele dostrzegłem). Tydzień temu też o tej
          porze jeździł krótki - czyżby kolejna planowa zmiana w obsłudze?
          • Gość: luki Re: Krótkie wozy na 57 to już norma? IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 00:49
            > A dziś znowu na Dąbrowie ok. 13:55 widziałem krótkie 95/4, na pewno O405N,
            > (numer bodajże 1560, z daleka niewiele dostrzegłem). Tydzień temu też o tej
            > porze jeździł krótki - czyżby kolejna planowa zmiana w obsłudze?

Cóż, normalnie nie powinno być krótkich na 95, tak jak nie powinno być długich
            na 55, a takowy wczoraj jeździł, przy czym liczba stwierdzonych pasażerów:
            trzech. :)
    • Gość: Michał M. 1460+1453 IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.01.06, 14:26
      W pierwszym wagonie składu 1460+1453 za ostatnimi drzwiami znajduje się
      dodatkowy pionowy słupek-uchwyt:)
      • Gość: luki Re: 1460+1453 IP: *.toya.net.pl 15.01.06, 19:02
        Tak, od 11 albo 12 lat. :)
    • ujji Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... 17.01.06, 15:15
      dzis przegubowe Volvo (3243) na 67
      • Gość: STUDI Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.prokom.pl 17.01.06, 16:52
        wow!!! Czasy dawnych bazarów wróciły?
        Pasażerowie mogli wybierać sobie zapewne miejsca leżące w autobusie.....
        • Gość: ST Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.lodz.mm.pl 17.01.06, 18:16
          hehehe na 67 to rzadko jezdzi ktos inny niz kierowca...
    • Gość: Mols na 52 bardzo przegubowo... IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 19:35
      Dzis az 5 przegubow, w tym 3 w brygadach calodziennych (2189, 2992, 168X). Byl
      jeszcze jeden z nowszych Ikarusow w zakladowym malowaniu oraz Jelcz z reklama.
      • Gość: Mols Re: na 52 bardzo przegubowo... IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 19:36
        Gość portalu: Mols napisał(a):

> Dzis az 5 przegubow, w tym 3 w brygadach calodziennych (2189, 2992, 168X). Byl
        > jeszcze jeden z nowszych Ikarusow w zakladowym malowaniu oraz Jelcz z reklama.

Sorry, 2198 oczywiscie.
        • Gość: luki Re: na 52 bardzo przegubowo... IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 19:54
          Sorry, ale w odniesieniu do tytułu wątku mam pytanie: na czym polega owa
          ciekawostka? Planowo na 52 jest 5 przegubowców, w tym 4 całodzienne...
          • Gość: Mols Re: na 52 bardzo przegubowo... IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 20:21
            Gość portalu: luki napisał(a):

> Sorry, ale w odniesieniu do tytułu wątku mam pytanie: na czym polega owa
            > ciekawostka? Planowo na 52 jest 5 przegubowców, w tym 4 całodzienne...

Odpowiem pytaniem: Czy to jest madre??? Jesli na 57, 69, 95, 96 jezdza wozy
            krotkie, to na 52 pownny jezdzic midibusy. W kazdym z tych przegubow nawet nie
            wszystkie miejsca byly zajete!
            • Gość: luki Re: na 52 bardzo przegubowo... IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 20:35
              > Odpowiem pytaniem: Czy to jest madre??? Jesli na 57, 69, 95, 96 jezdza wozy
              > krotkie, to na 52 pownny jezdzic midibusy. W kazdym z tych przegubow nawet nie
              > wszystkie miejsca byly zajete!

Proponuję odnosić się do planowej obsługi, bo oczywiste jest, że na: 57, 95 i
              96 takie wozy pojawiać sie nie powinny i jeśli takowe są, to jest
              nieprawidłowością samą w sobie.
              A teraz co do planowej obsługi: jeśli chodzi o 52, to nie chcę się wypowiadać,
              bo nawet okazjonalnie tą linią nie jeżdżę, ale jeśli chodzo o 69, to uważam, że
              zdecydowanie jest tu za dużo krótkich wozów. Dla porównania - jeszcze 2 lata
              temu na linii 69 było 20 brygad, z czego tylko jedna krótka. Obecnie na 18
              brygad aż 10 planowo jest krótkich. Ciekaw jestem czym się kierowano przy tak
              drastycznym odwróceniu struktury taborowej?
              • 405ng Re: na 52 bardzo przegubowo... 17.01.06, 21:02
                Obecnie na 18
                > brygad aż 10 planowo jest krótkich.

Z reguły są dwa krótkie na 69, osobiście nie widziałem zaś wiecej niż 4
                • Gość: luki Re: na 52 bardzo przegubowo... IP: *.toya.net.pl 17.01.06, 21:30
                  > Z reguły są dwa krótkie na 69, osobiście nie widziałem zaś wiecej niż 4

Sugeruję więc dokładniej się przypatrzeć. Zmiany obowiązują od 1 stycznia.
                  Wcześniej było 7 krótkich na 18 brygad. A fakt faktem, że z niedoboru krótkich
                  na NS różnie się zdarzało z obsługą i niejednokrotnie puszczali długi. Teraz
                  mają 19 nowych Jelczy, ale i drastycznie zwiększoną obsługę krótkich, więc
                  problem pozostał.
                  • 405ng Re: na 52 bardzo przegubowo... 17.01.06, 21:54
                    > Sugeruję więc dokładniej się przypatrzeć.

Nie musze, wystarczy ze wyjrze przez okno i widze 69. To co powiedzialem wynika z moich codziennych obserwacji :-)
    • Gość: 0 Znowu krótkie nie tam gdzie trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:42
      Trzecią sobotę z rzędu widzę krótkiego mercedesa na 96 (ok. 15:50 na
      skrzyżowaniu Kopcińskiego/Narutowicza, w kierunku Janowa). 10min. później
      jechał za nim 1757 jako 96/5. Kolejne stałe obsady? Przecież to paranoja,
      mogliby chociaż 96 oszczędzić!!! Oczywiście na 70 i 75 też jeźdiły krótkie (po
      dwa)
      3149 na 64 (kurs z Czajkowskiego o 17:05) ale to pewnie rezerwa...
      • Gość: Adam Re: Znowu krótkie nie tam gdzie trzeba IP: *.toya.net.pl 04.02.06, 22:39
        A ja widze te nowe Jelcze na 57, drzwi się nie domykają!
      • zamek Re: Znowu krótkie nie tam gdzie trzeba 05.02.06, 00:44
        Gość portalu: 0 napisał(a):

> 3149 na 64 (kurs z Czajkowskiego o 17:05) ale to pewnie rezerwa...
        Widziany również o 22.15 na przystanku Sporna / Wojska Polskiego. A hulało w nim...
    • Gość: M.E. Drugi patyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 23:31
      W sobotę widziałem 13-kę (...-2367) z podniesionym "po kolejowemu" pantografem
      tylko w drugim wagonie. Tramwaj jechał z pasażerami.
      Ponieważ rzadko bywam ostatnio w Łodzi, to chciałem zapytać, czy ten sposób
      jazdy jest stosowany częściej, czy był to przypadek, czy może uszkodzenie
      pantografu w pierwszym wagonie?
      Tak kursują Tatry T6A5 W Bratysławie:
      www.railfaneurope.net/pix/sk/trams/Bratislava/T6A5/pix.html
      • Gość: Ja Re: Drugi patyk IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.06, 10:58
        Raczej norma. Z powodu awarii byle pantografu nie zjeżdża się już do zajezdni,
        tylko podnosi drugi patyk i liczy na to, że ten się do wieczora nie popsuje.
        • Gość: luki Re: Drugi patyk IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 11:28
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Raczej norma. Z powodu awarii byle pantografu nie zjeżdża się już do
          zajezdni,
          > tylko podnosi drugi patyk i liczy na to, że ten się do wieczora nie popsuje.

Ta, a kiedyś się zjeżdżało? Jeśli uszkodzony patyk da się złożyć, tak, że nic
          niebezpiecznie nie zwisa, to po kiego grzyba zjeżdżać do zajezdni?
          • Gość: M.E. Re: Drugi patyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:20
            W mojej "karierze" jest to dopiero drugi widziany przeze mnie skład jadący na
            drugim patyku. Kiedyś z powodu innego sposobu przestawiania zwrotnic taka jazda
            była uciążliwa, ale obecnie nie ma przeciwskazań, żeby jeździć na drugim patyku,
            jak np. w Brytysławie (link w moim poprzednim poście). W przypadku uszkodzenia
            nie ma ryzyka, że ułamany pierwszy patyk uszkodzi drugi (kiedyś jechałem
            tramwajem, w którym ułamany pantograf w środkowym wagonie uszkodził ten złożony
            na trzecim wagonie).

pozdr.
      • Gość: J.S. Re: Drugi patyk IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:57
        To dosc czesty widok. Pamietam swojego czasu wysyp takich skladow - mozliwe ze
        ma to jakis zwiazek z tym, ze z dnia na dzien spadla wtedy temperatura z 1
        stopnia do -10. Rzadkoscia jest za to w Lodzi widok skladu na dwoch patykach.
    • Gość: _ Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:54
      Volvo B10L (3857) na 52 (szkoda, że nie na stałe), Jelcze M181MB na 92, 61 i
      50, Jelcze M11 na 75, 53 i 62, Solaris i MAN na 76, Citaro na 83, Solaris na
      79, nowy Jelcz M121MB na 99, Ikarus 280.26 na 67...
    • Gość: _ Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 00:06
      A ponadto Jelcz M181MB i Ikarus 280.26 (2892) na 72, nowe Jelcze M121MB na 65 i
      57, Jelcz M181MB na 55, Jelcze 120MM na 57 i 71, Ikarus 280.70 na 63, Ikarusy
      na 68, Mercedesy O405N i Citaro na 80, Ikarusy na 82, Volvo 7000 na 69A...
      Wiele jest interesujących;>
    • Gość: _ Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 00:07
      I Volvo B10L na 70A.
    • Gość: MC 2992 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 09:44
      W sumie to nic dziwnego,ale..
      przedwczoraj "nasz" ikarus #2992 wióżł kibców na trasie
      Al. Unii (ŁKS) - pl. Dąbrowskiego
      Barwy się zgadzaly :>
      Ciekawe czy wrócił w całości, bo np. inny wóz (2077) jadący wtedy na
      Chocanowice stracił pod wiaduktem na Bandurskiego osłonę mechanizmu drzwi.
      Dobrze że z tyłu jechał radiowóz i panowie mundurowi zabrali "zgubę".
    • Gość: _ Re: Z cyklu: ciekawostki taborowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 01:06
      Jelcz M-11 (2913) na 70A i nowy Jelcz M121MB (chyba 2506) na 73.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka