Dodaj do ulubionych

odrobinę kulinarnie :)))

04.01.05, 08:38
Mam propozycje. Czy mozecie wpisywać potrawy, które Waszym zdaniem są charakterystyczne dla regionu Sieradza? Coś co jest pyszne i jada sie w Sieradzu ale nigdzie dotąd tego nie spotkaliście? Bo ja szukam w pamięci takiej potrawy i wydaje mi się, że nic takiego nie ma :(
Obserwuj wątek
    • zjk7 Re: odrobinę kulinarnie :))) 04.01.05, 17:39
      Hmmm - nie jestem pewien czy to naprawde czysto sieradzkie, ale
      - prażuchy: moga byc z kapusta lub kwasnym mlekiem, idealne zreszta na lato w
      tej drugiej wersji, jesli nie znacie to takie gotowane ziemniaki utarte na
      goraco z maka, oczywiscie z dodatkami, najlepiej ze skwarkami (oj - babcia
      robila to genialnie, bylo pyszne, a dokadnego przepisu moge sie dopytac)
      - kapuśnica: danie raczej postne, zupa na bazie soku z kapusty, ale nie
      kapusniak, raczej blizej zupy warzywnej
    • jopp67 Re: odrobinę kulinarnie :))) 16.03.05, 13:47
      Na poczatek troszke wyjasnien jak juz pisalem jestem nie z Sieradza mieszkam tu
      od 1988 r.Jest jedna potrawa ,ktorej nigdy w życiu nigdzie nie jadlem
      mianowicie pierogi z grzybami ale troszke inne bo robione z takiego ciasta ja
      na kopytka pyszne ,kiedy tesciowa je zrobi nie mam umiaru, zakuwa mnie wszystko
      trzustka ,watroba i inne czlonki.
      Natomiast nie wiem czy prazuchy to akurat potrawa typowa dla Sieradza, bo tam z
      kad pochodze mowili na to porka lub parzybroda identyczny smak i sposob
      podawania.Kluski zelazne istnieja rowniez na Mazowszu jednak w niektorych
      regionach mowia na nie ciezkie lub blade tez super.
      • ebusia_fam_fatal Re: odrobinę kulinarnie :))) 16.03.05, 13:58
        parzybroda? to u mnie w domu zupa z kapusty mlodej, pomidorow itd...
        a prażuchy to pyry, ziemniaki, kartofle ubite z mąką, polane tluszczykiem i
        skwareczkami (przepyszne z kapusniakiem)

        wiadomo ze nie tylko one sa w sieradzu, ale sa od zawsze, zwlaszcza dlatego, ze
        (cytuje choc moze niedokladnie, bo z pamieci) "sieradczyzna slynie z ziemniakow
        i kapusty".
        nie to co hamburgery ;) a pierogi z grzybami to w kazdym sklepie z lodowki
        mozna kupic ;]
        w kazdym razie o prazokach i kapuscie sa starosieradzkie piesni hehe
          • zodiak72 Re: odrobinę kulinarnie :))) 16.03.05, 16:09
            zupę ze stokrotek?? Nie slyszalem o czymś takim - to chyba nie żart?;-) Chętnie
            bym sprobował - może podasz przepis.
            Ja może wspomnę o zupie 'polewce' - która, z tego co wiem, w innych regionach
            kraju nie jest znana. Wiecie - taka biala zupa ze skwarkami, podawana z
            gotowanymi ziemniakami. Czy to jest potrawa sieradzka?
      • hajdana przepis na pierogi, proszę... 16.03.05, 18:25
        Mam słabość do pierogów i to z grzybami - tradycyjne u nas królują na Wigilii.
        Jeśli mogę cię prosić, abyś namówił swoją Mamę na podzielenie się recepturą, to
        byłabym bardzo wdzięczna (a Mamie też sprawisz przyjemność, załapiesz parę
        punktów ;)). Tylko proszę - składniki na szklanki i łyżki. I bez takich
        rad "dodać tyle mąki, ile potrzeba", bo ja słabo gotuję ;)
    • paenka ZUPA STOKROTNA 17.03.05, 18:36
      Tak jak obiecalam, wrocilam wiec juz przepisuje przepis.
      Składniki:
      1 szklanka liści stokrotek
      2 łyżki kwiatków(calych kwiatostowanow) stokrotek
      3 suszone prawdziwki lub podgrzybki
      1 pęczek cebuli dymki
      2 łyżki masła (może być margaryna)
      1/2 łyżeczki kminku
      sól
      pieprz
      1,25 l rosołu z kury(z kostki)
      2 łyżki kaszy manny
      4 jajka

      Grzyby namoczyć w rosole, dodać kminek i gotwać godzinę na małym ogniu. PO
      ugotowaniu grzyby oystudzić i pokroic w paseczki. Na patelni zrumienić kaszę,
      dodać do wywaru z rosołu, w którym gotowały sie grzyby. Gotowac 10 minut.
      Stopic masło na patelni, podsmażyć posiekana cebule ze szczypiorkiem, wrzucić
      pokrojone grzyby i smażyc jeszcze 5 minut. Wszystko dodac do rosołu, dokładając
      na koniec listki i kwiatki stokrotek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
      Rozlać na talerze dokładając pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo.
      • zodiak72 Re: ZUPA STOKROTNA 17.03.05, 18:40
        Thx za przepis! Przepraszam, czy ja dobrze rozumiem, że liście i kwiaty
        stokrotek się zjada w zasadzie na surowo w tej zupie?;-))

        Drugie pytanie, kobiety pewnie wybuchną śmiechem teraz - ale czy kwiaty i
        liście stokrotek mozna gdzieś kupić? ;-)
      • jopp67 Re: ZUPA STOKROTNA 17.03.05, 21:08
        Czy mozna zmienic rodzaj kwiatkow np. na roze,fijolki lub kaktusy, mysle
        jeszcze o zupach na jakies specjalne okazje np. Komunje Swieta na zupe z
        anturium lub storczykow?
          • anilek_swiety Re: ZUPA STOKROTNA 21.03.05, 20:39
            zalewajka, kurcze ile sie jej w akademiku musialem nagotowac bo nijak nie
            moglem wytlumaczyc co i jak
            ale zgadzam sie z prazuchami, do tego zeberka i tydzien na diecie :-))
            ale polewka taka na kwasnym, czy zsiadlym mleku tez sieradzki rarytas
            jest jeszcze taki bialy barszcz, do tego ziemniaki gotowane w mundurkach,

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka